EXPERIMENT CU ARME SOFISTICATE SAU FENOMEN MISTERIOS? Cazul pasarilor si pestilor morti in masa/ Big Brother indian, PIRAMIDA SISTEMULUI INFORMATIC AL STATULUI ROMAN SI CARDUL DE SANATATE/ Atentat major in SUA. Vinovatii de serviciu: miscarile conservatoare si discursul critic la adresa puterii/ LA CE PREDISPUNE INTERNETUL? O SINUCIDERE ANUNTATA PE FACEBOOK SI O MORALA DESPRE CE INSEAMNA “PRIETENIA” VIRTUALA! ( 5 – 10 IANUARIE 2011)

10-01-2011 20 minute Sublinieri

  • Gandul:

Fenomen misterios: păsările moarte pică din cer iar peştii morţi acoperă plajele în mai multe colţuri ale lumii

După cele 5.000 de zburătoare care au “plouat” asupra statului Arkansas de Anul Nou, alte incidente similare s-au manifestat în Louisiana şi în Suedia, în timp ce în Maryland, Brazilia şi Noua Zeelandă vietăţile moarte ies din mare

Neelucidata cădere din cer a până la 5.000 de păsări moarte, în statul american Arkansas, de Anul Nou, nu a fost un fenomen singular, ci unul care s-a repetat în ultimele zile în mai multe colţuri ale lumii. Alte păsări moarte au “plouat” asupra Louisianei (imediat la sud de Arkansas), dar şi în Suedia, în timp ce mai multe plaje din statul american Maryland (la nord de Washington D.C.), Noua Zeelandă şi Brazilia au fost acoperite de peşti morţi.

De ce cad păsări moarte din cer? Nici ornitologii nu-şi explică

  • Antena3:

Brazilia. O sută de tone de peşti morţi, descoperiţi la malul Atlanticului

Explicaţia oficială în cazul păsărilor moarte din Arkansas: A fost “traumă cauzată de impact”

  • Realitatea.net:

Păsările mor în masă tot timpul, mass media provoacă însă panică, spun biologii

Plouă cu păsări moarte şi în România VEZI VIDEO

Scandalul dioxinei in furajele din Germania. Ce oua si ce carne mai putem manca, fara grija?

150.000 de tone de hrana pentru porci si pasari de curte au fost contaminate cu dioxina, dupa datele comunicate de guvernul german. Firma Harles und Jentsch a livrat grasimile industriale contaminate catre 25 de producatori de hrana furajera. Folosind si materii prime din import, firma isi exporta produsele in toata Europa. Pana in prezent, Ministerul Agriculturii german nu are date referitoare la efectele contaminarii asupra populatiei. Noul „scandal al dioxinei“ nelinisteste insa multi consumatori: „Ce oua si ce carne mai putem manca, fara grija?

Coreea de Sud, Rusia si Slovacia restrictioneaza importurile de carne din Germania

Coreea de Sud, Rusia si Slovacia au anuntat sambata primele masuri de precautie legate de importurile de carne din Germania, unde mii de crescatorii de pasari si porci sunt inchise ca urmare a contaminarii cu dioxina a hranei pentru animale, relateaza AFP. In Germania, anchetatorii incearca in continuare sa stabileasca sursa de contaminare, suspiciunile indreptandu-se catre o firma din nordul tarii, producatoare de hrana pentru animale. Coreea de Sud a anuntat sambata suspendarea importurilor de carne de porc din Germania, masura pe care purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Sanatate John Dalli a apreciat-o drept disproportionata. “Coreea de Sud ne-a transmis ca suspenda importurile de carne de porc de provenienta germana, fiind, din cate stim, singura tara terta care ia o astfel de masura”, a afirmat Frederic Vincent. Bruxelles-ul considera ca nu este necesara interzicerea exporturilor de carne provenita din Germania, “deoarece fermele sunt blocate, iar produsele livrate deja sunt blocate in asteptarea rezultatelor analizelor”, a precizat Vincent.

***

Stabilirea unui număr unic de identificare pentru fiecare cetăţean indian urmăreşte să faciliteze accesul şi celor mai mai sărace persoane la ajutorul social. Dar această iniţiativă este, de fapt, o armă de control. În săptămânile următoare, la uşa oamenilor vor veni reprezentanţii autorităţilor pentru a-i amprenta. Dacă sunt de acord, amprentele şi o scanare a irisului vor fi încorporate într-o bază de date naţională. Aceste date se adaugă la caracteristicile personale (vârstă, sex, ocupaţie, religie) cerute deja în timpul recensământului care a avut loc anul trecut. Scopul acestei operaţiuni ? Întocmirea unui Registru Naţional al Populaţiei. În cele din urmă, fiecărui cetăţean i se atribuie un număr unic de identificare format din 12 cifre. Pentru guvern, acest ambiţios program este menit să permită accesul şi celor mai săraci indieni la ajutoarele sociale şi la sistemul bancar. Nici chiar serviciile de informaţii nu pot cere mai mult.

Amprentele digitale ale tuturor vor fi disponibile cu un singur clic, împreună cu alte date demografice. Dacă un suspect îşi rezervă un bilet de avion, va frecventa un Internet cafe sau va folosi orice alt serviciu care va avea nevoie de numărul de identificare unic, va fi imediat sub „radar”. Autoritatea publică indiană care gestionează acest serviciu, UIDAI, spune că, potrivit legii, datele vor fi confidenţiale. Dar nu este chiar aşa, deoarece la baza de date au acces şi serviciile de informaţii, dar şi alte ministere. Este şi exemplul Comisiei de Planificare, care susţine că în baza legii naţionale asupra securităţii alimentare ar trebui să fie obligatorie folosirea numărului unic de înregistrare. Nu ai număr, nu ai acces la ajutoare.În mod similar, pentru obţinerea unui loc de muncă. Problema în politica socială pare a fi stabilirea unui program de transfer de bani către familiile nevoiaşe, care se aplică deja în Brazilia, Mexic sau Filipine. În baza acestui program, persoanele care sunt îndreptăţite să primească ajutor social vor putea primi o indemnizaţie lunară într-un cont bancar, care l-ar înlocui pe cel existent, neinformatizat.

Dar acest număr unic de identificare constituie şi un adevărat pericol pentru libertatea individuală, susţin criticii, creează „infrastructura autoritarismului”, la un nivel fără precedent de supraveghere şi control al cetăţenilor de către stat. Acest număr este un blestem modern sau o calamitate? Depinde pentru cine. Pentru agenţiile de informaţii, directori de bănci, corporaţii şi autorităţi, acesta va fi un instrument modern şi o binecuvântare. Pentru cetăţeanul simplu, mai ales pentru cel sărac şi marginalizat, acesta ar putea fi o calamitate.

„The Hindu“ (India) 5 ianuarie 2011

Nota Razboi intru Cuvant:

Un articol extrem de concis care pune punctul pe i si arata intreaga logica a procesului digitalizarii guvernarii, asa cum am aratat-o si noi pe acest site: conditionarea accesului la resurse vitale (ajutorul de stat, serviciu etc.). O conditionare radicala in care se intampla doua lucruri:

a) daca nu ai numarul unic de inregistrare si nu esti inregistrat in baza de date centrala in sistem electronic nu existi din punct de vedere social;

b) existenta datelor personale, inclusiv biometrice, intr-o baza de date centrala accesibila oricand autoritatilor, ceea ce inseamna supraveghere totala.

Si mai inseamna inca ceva ceea ce se intampla in India:

1. ca procesul digitalizarii guvernarii este global

2. acest proces are aceleasi caracteristici peste tot, cu diferite nuante locale, insa avand aceeasi logica si aceleasi mecanisme

3. aceeasi logica si acelasi sens o are si programul guvernamental e-Romania. Actele de identitate electronice trebuie sa devina, asa cum au spus-o oficialii romani, “cheia de intrare” in sistem. Si, dupa cum o arata articolul imediat urmator, sistemul electronic va avea un rol decisiv chiar in executia bugetara, deci in gestionarea cheie a resurselor nationale…

Important de recitit:

“TSUNAMI-UL DIGITAL”: SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE GLOBALA ESTE REZULTATUL IMPLEMENTARII CARTILOR ELECTRONICE DE IDENTITATE. O treime din populatia globului are deja “smart card”-uri de identitate, inclusiv tari precum Congo, Somalia si Uganda; 85% din omenire ar putea avea pana in 2012! Care e scopul, care sunt consecintele?

*

  • “In final vom avea un sistem coerent prin care sa abordam bugetarea si mai ales executia bugetara. Tot timpul se va sti astfel in ce faza esti cu proiectele in orice minister. Sunt niste termene limita estimate de noi pentru constituirea lor. Undeva la 30 de luni noi ar trebui sa ajungem la finalizarea acestui intranet al statului”, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

In graficul prezentat de ministrul Comunicatiilor, intranetul statului are o forma piramidala care se bazeaza pe o infrastructura hardware comuna a statului, care se continua cu instrumente precum semnatura electronica, arhivarea electronica, marca temporala si facturarea electronica, urmand zona registrelor nationale: registrul asigurarilor sociale, registrul rutier, cel al proprietatilor, al companiilor, al taxelor si registrul civil (al populatiei), apoi zona aplicatiilor – un punct unic de contact cu declaratia unica, aplicatii CNAS, aplicatii date statistice, sistem de calcul pensii, rovinieta electronica etc, in varf ajungandu-se ca statul sa poata urmari executia bugetara la nivelul administratiei publice.

  • Aceste componente se abordeaza in paralel, iar o parte precum anumite registre sunt facute. Facturarea electronica a fost prin lege instituita dar a fost abrogata. Pentru marca temporala este lege dar nu este pusa in functiune”, a precizat ministrul.

Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului ar putea acoperi 54% din comunicatiile statului in circa 7 luni

Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a tot vorbit anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul. La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastrutura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

In interviul acordat marti HotNews.ro, ministrul revine cu cateva detalii despre aceasta platforma hardware.

  • “La ora actuala statul roman are retele proprii de comunicatii care asigura 12,2% din comunicatiile institutionale (ministerele intre ele sunt legate prin retele proprii). Mai departe, putem sa inchiriem resurse de la propriile companii (ideea a fost sa luam direct dar cadrul legal nu permite asta) si putem ajunge la 52,3% acoperire in privinta comunicatiilor statului. Solutiile pentru nevoia de 47,7% vor fi investitii viitoare al statului sau ale operatorilor. Numai daca foloseste ceea ce are disponibil sau surplus in companiile proprii statul isi poate asigura un 54% din comunicatii si am vrea ca in 7 luni sa ajungem la aceasta tinta”, a mai spus Valerian Vreme.

Implementarea acestei platforme comune de comunicatii electronice a statului este rezultatul unei decizii CSAT din 2010. La inceputul lunii septembrie a anului trecut, la depunerea juramantului de catre Valerian Vreme, ca nou ministru al Comunicatiilor, presedintele Traian Basescu i-a transmis acestuia sa-si faca o prioritate din aplicarea deciziei CSAT privind unificarea retelelor de transmisie a datelor pana la sfarsitul anului si deschiderea lor catre public.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a sustinut o conferinta de presa prilejuita de prezentarea bilantului activitatii pe anul 2010 si proiectele pentru anul 2011. Primele carduri vor fi primite de asigurati in al doilea semestru din 2011. Cseke Attila a anuntat ca productia cardurilor nationale de sanatate incepe la sfarsitul lunii ianuarie. Guvernul Romaniei a aprobat in decembrie Ordonanta de urgenta privind introducerea cardului national de sanatate, un document cu informatii de identificare si istoric medical ce va permite accesul asiguratilor la servicii sanitare in reteaua publica. Cardul national va fi un document obligatoriu atat pentru asiguratii care vor sa beneficieze de servicii medicale, cat si pentru medici, care vor avea un card medical profesional. Documentul poate fi solicitat de orice asigurat (contribuabil la fondul national de sanatate) si obtinut contra unei sume de doi euro (8,5 lei). Cardul va fi livrat prin posta, la domiciliu, fiecarui asigurat. Cardul va cuprinde informatii minime despre detinator (date de identificare si cod numeric personal, cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si numarul de identificare al cardului), dar si detalii de natura medicala, stocate pe un cip. Acest cip va contine informatii precum diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, eventualul accept pentru prelevarea de organe dupa deces, numele si datele de contact ale medicului de familie.

Cum va functiona?

De exemplu, daca un pacient care nevoie de o reteta, acesta va merge cu cardul de sanatate la medicul de familie care, la randul sau, va introduce in sistem si cardul lui pentru a putea accesa informatiile si elibera prescriptia. In mod obligatoriu, cardul profesional al medicului trebuie folosit in acelasi timp cu cel al pacientului.

Daca asiguratul nu va prezenta cardul de sanatate, atunci el va trebui sa achite serviciile medicale de care beneficiaza, in afara de cele de urgenta. Toti medicii din sistemul public vor primi un card profesional, cu ajutorul caruia se va controla accesul la serviciile medicale printr-un sistem informatizat.

Viaţa în marile oraşe afectează memoria, reduce atenţia şi poate duce la epuizare psihică, potrivit cercetătorilor americani. Aceştia susţin că creierul uman trebuie să facă faţă zilnic unui număr uriaş de stimuli mici din cauza obişnuitului zgomot urban, iar omul e nevoit să le acorde tuturor acestora atenţie, chiar şi atunci când creierul său este suprasolicitat, transmite AP, citat de Agerpres.

Prin urmare, creierul uman este nevoit să se afle într-o stare de “luptă continuă”, ceea ce provoacă eliberarea de cortizol, hormonul stresului. Potrivit oamenilor de ştiinţă, doar cinci minute pe o stradă aglomerată poate reduce capacitatea de concentrare. În astfel de circumstanţe, capacitatea creierului de a se concentra se pierde treptat, deoarece cortizolul împiedică formarea de noi cordoane nervoase.

Însă şi Internetul afectează creierul uman, în opinia acestora. O utilizare intensivă şi prelungită a Internetului conduce la modificări profunde în creierul unui om, acesta din urma pierzându-şi capacitatea de a gândi sistematic şi profund. Cele mai recente studii în neurochirurgie au arătat că în timpul navigării pe Internet se dezvoltă rapid doua zone ale creierului: partea care este responsabilă pentru memoria pe termen scurt şi centrul responsabil de luarea deciziilor rapide.

Cu toate acestea, zonele profunde ale creierului, responsabile cu analiza detaliată a problemelor fundamentale care afectează toate aspectele vieţii şi activităţilor umane nu primesc impulsurile necesare, iar intensitatea activităţii acestora este redusă. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că oamenii care rezolvă integrame şi puzzle-uri în mod regulat pot să beneficieze mai mult timp de o minte sănătoasă şi de o memorie mai bună, dar nici ei nu sunt scutiţi de senilitate.

Nota noastra:

Este, din cate stim, un prim studiu serios care este si mediatizat, despre efectele internetului asupra activitatii cerebrale, tratat deja in lucrarile unor cercetatori ortodocsi romani, precum Virgiliu Gheorghe sau Andrei Dragulinescu. Daca asupra efectelor televizorului am fost edificati de numeroase alte studii, asupra efectelor internetului nu apareau pana acum in media decat unele intuiti si observatii directe, empirice.

Principala diferenta intre tv si internet este ca, in primul caz, efectul este de hipnotizare si de activare a zonelor pasive ale creierului – cele responsabile cu visarea, si cu punerea in “adormire” a activitatii analitice, a gandirii. Internetul, in schimb, activeaza zonele gandirii, insa numai ale celei pe termen scurt, dezavantajand gandirea profunda. Este foarte relevant acest studiu si trebuie sa fie un semnal de avertizare si pentru noi, cei ce utilizam internetul, deoarece capacitatea de inselare a celui ce foloseste internetul poate fi, intr-un anume sens, mai mare decat cea a consumatorului de tv: “consumatorul” de internet e incitat la gandire si la participare, insa, cel mai adesea, intr-o forma surogat, intr-o forma lipsita de profunzime si de luciditate. Intr-adevar, un mediu cu doua taisuri: spatiu al libertatii de exprimare, inca, dar si mediu posibil de manipulare a oamenilor, atunci cand li se servesc “hoax”-uri si li se livreaza scheme ideologice facile, prefabricate, atunci cand se cultiva senzationalul in detrimentul reflectiei, a aprofundarii, a argumentatiei solide si oneste. E nevoie de o mare trezvie si atentie cand folosim acest mijloc de “informare” si comunicare, mai ales pentru crestinii care isi doresc si o viata duhovniceasca, fara sa fie deprinsi insa de realitatea care ii inconjoara.

  • Gandul:

Google a colectat ilegal date private

Poliţia sud-coreeană deţine probe care dovedesc că Google a colectat ilegal date private pentru controversatul său program StreetView, care stochează imagini cu străzi şi clădiri din mai multe ţări. Potrivit agenţiei Yonhap, în august, sediul Google din Seul a fost percheziţionat, iar poliţia a confiscat mai multe hard disk-uri. Google şi-a anunţat, joi, regretul pentru “colectarea din eroare” a unor date personale şi a promis că “obiectivul nostru final este să ştergem aceste date, conform obligaţiilor noastre legale şi în consultare cu autorităţile competente”.

O femeie anunţă pe Facebook că se sinucide. Niciunul dintre cei 1000 de „prieteni” nu intervine. Unii o fac „mincinoasă”. Deznodământul?…

O prietenă a victimei, Samantha Owen, s-a declarat şi ea contrariată de faptul că niciunul dintre prietenii de pe Facebook nu a încercat să ajute, în schimb se contraziceau în mesaje trimise pe reţeaua de socializare ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. “Unii dintre aceşti oameni locuiesc la mică distanţă de Simone. Dacă unul dintre ei ar fi lăsat computerul şi ar fi venit să vadă ce face, viaţa ei ar fi putut fi salvată”, a continuat aceasta, citată de Daily Mail.

„Nu ai 852 de prieteni, ai vreo patru. Şi asta e bine”

Cam în aceeaşi perioadă, Ross Gardiner, un australian care predă engleza în Coreea de Sud, posta pe Youtube un filmuleţ în care prezenta pe nişte cartonaşe motivele pentru care el a renunţat la facebook. Să-i citim argumentele:

“Salut, sunt Ross. O să-ţi vorbesc despre Facebook. LOL! Trebuie să renunţi la Facebook. (…) Nu ai 852 de prieteni. Ai cam patru. Şi asta e bine. Patru prieteni cu care poţi să vorbeşti sunt mai buni decât 852 de prieteni pe care nu vrei să-i vezi. Unii dintre aceşti aşa-zişi prieteni se uită la fotografiile de pe profilul tău chiar acum şi te judecă. Eu nu te judec. Nu cred că te-ai îngrăşat de când ai terminat liceul şi nici nu sunt de părere că am gusturi muzicale mai diverse ca tine. (…) Eu nu mai am cont. Sunt «curat» de cinci luni şi 17 zile şi sunt fericit. (…) Ai nouă cereri de prietenie de la oameni pe care îi urai în liceu. Dar le accepţi, oricum. (…) Nu te comporţi aşa în viaţa reală, deci n-ar trebui să te comporţi aşa nici online. În mod ironic, probabil că citeşti aceste mesaje tot pe Facebook. (…) Dar trebuie să ştii ceva. Eşti mult mai interesantă ca profilul tău de pe Facebook. Eşti mult mai frumoasă decât fotografia ta de profil. Sunteţi oameni frumoşi, mult mai minunaţi în persoană”.

(…) Dincolo de consideraţiile asupra unui eventual abuz de poziţie dominantă (substituibilitatea pieţelor, fixarea preţurilor etc) întrebările  sugerează o altă acuzaţie şi mai gravă: Google ar manipula rezultatele căutărilor şi ale platformei de achiziţie de publicitate. Or, grupul american şi-a clamat mereu imparţialitatea perfectă, matematică a algoritmului.

“Societatea dvs a remarcat schimbări bruşte şi semnificative de clasament pe motoare de căutare precum Bing, Google sau Yahoo? Aţi constatat scăderi bruşte ale numărului de utilizatori trimişi către serviciile dvs de către Google şi care nu pot fi explicate prin schimbări în site-ul dvs?”, întreabă Bruxelles-ul.

Mai precis, Comisia Europeană îşi pune problema unui favoritism exercitat de Google prin rezultatele sale şi întreabă repondenţii dacă “au cunoştinţă de module în algoritmul Google care ar putea penaliza clasarea sau afişarea paginilor site-ului dvs în raport cu servicii concurente aparţinând Google. Cu alte cuvinte, este algoritmul Google programat în aşa fel încât să evidenţieze video-urile You Tube în detrimentul celor Dailymotion, hărţile Google Maps înaintea celor Mappy, fotografiile Google Images înaintea celor ale Flickr (Yahoo)?(…)

Secretarul Departamentului Securitatii Interne, Janet Napolitano, a anuntat luni extinderea campaniei nationale “Daca vezi ceva, spune ceva” pentru a include sute de supermarketuri ale companiei Walmart din toata tara, lansand astfel un parteneriat intre DHS si Walmart pentru a ajuta cetatenii sa aibe un rol mai activ in asigurarea sigurantei si securitatii nationale. “Securitatea nationala incepe cu securitatea locala, fiecare dintre noi joaca un rol critic in pastrarea in siguranta a tarii si comunitatilor noastre, a spus Napolitano. “Felicit Walmart pentru ca s-a alaturat campaniei ‘Daca vezi ceva, spune ceva’. Acest parteneriat va ajuta milioane de clienti din toata tara sa identifice si sa raporteze indicatorii de terorism, infractiuni si alte amenintari, fortelor de ordine,” a adaugat aceasta, potrivit TheDrudgeReport. Campania, implementata pentru prima data de catre Autoritatea Transporturilor Metropolitane din New York, finantata partial, cu 12 milioane de dolari de catre DHS, este un program simplu si eficient de a implica populatia si unii angajati in identificarea si raportarea indicatorilor de terorism, infractiuni si alte amenintari. Peste 230 de supermarketuri Wallmart din toata tara au lansat luni campania “Daca vezi ceva, spune ceva“, alte 588 de unitati urmand sa se alature in urmatoarele saptamani. Clipul video, prezentat mai jos, va aparea pe un ecran in fiecare terminal al supermarketurilor, pentru a reaminti oamenilor sa raporteze activitatile suspicioase.

***


Nota noastra:

In acest articol B. Glavan arata ca tintele economice, tehnice, prin care se intelege reforma propriu-zisa, au fost ratate de guvernul Romaniei (este vorba despre arierate, deficitul guvernamental, inflatie). Cu toate acestea FMI acorda urmatoarea transa. Aceasta arata odata in plus, adaugam noi, faptul ca “reforma” reala pe care FMI o cere nu este cea strict economica, ci este cea care tine de o agenda politica si sociala par excellence.

Asa cum a tinut sa arate presedintele Traian Basescu, au fost cateva legi – printre care si cea a educatiei – de care FMI a conditionat urmatoarele transe de bani. Legi care nu au legatura insa cu performanta economica a guvernului, ci cu maniera in care este modelata societatea. Asadar, avem inca o confirmare a faptului ca FMI aplica o agenda politica si sociala (distructiva), gasind in guvernantii actuali executantii perfecti si obedienti, acesta fiind singurul motiv pentru care se dau, inca, bani cu imprumut guvernului.

Care vor fi urmatoarele puncte pe agenda FMI ce vor fi aplicate cu ocazia noului acord?

După mai mult de doi ani de experimente economice realizate de către FMI în România, tot mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi de rezultate. Aceleaşi politici recomandate de FMI pentru cazul Romaniei au fost implementate de-a lungul timpului şi în nenumărate alte state, dar tot cu rezultate dezamăgitoare în ceea ce priveşte creşterea economică.

Momentan, în România domină două modele de discursuri economice: discursul oficial – monocolor şi omniprezent, propagat de cercul foarte mic al unor economişti şi tehnicieni care propovăduiesc şi implementează fără comentarii ori alterări măsurile FMI şi discursul informal – fracturat, dar nuanţat şi realist al celor ce se focusează pe ceea ce trebuie adaugat pentru o construcţie economică care să asigure prosperitatea durabilă a României. Cu siguranţă, fiecare dintre noi a avut un coleg sau o colegă de şcoala care memora lecţia şi o “turuia” pentru a fi apreciat. Din când în când însă, exista şi cineva care chiar înţelegea despre ce era vorba şi venea cu o rezolvare mai mult sau mai puţin conformă cu manualul. Arhetipul elevului corect, care a fost caracterizat recent de oficialii IMF drept depăşirea nivelului elevului mediocru, este reprezentat în prezent de “cercul mic de experţi” care încearcă să propage beneficiile programului IMF fără a se lupta pentru promovarea interesului naţional, fără a pleda pentru înglobarea diferenţelor economice şi a realităţilor istorice.

Acest tip de personaj colectiv care susţine o mantra fără a o nuanţa îşi are originea într-o formă de alterare a gândirii în grup şi este denumită “groupthink” de către cei care au descoperit-o. Aceasta apare atunci când grupurile favorizează cu orice preţ coeziunea şi consensul, iar în acest efort renunţă la evaluarea, analizarea şi testarea din punct de vedere critic a ideilor aruncate în discuţie. Acest fenomen a cauzat printre altele prăbuşirea navetei Challenger, fiasco-ul din 1961 de la Bay of Pigs când administraţia americană a încercat răsturnarea Guvernului Cubanez. Deşi frecvenţa şi durata prezenţei în spaţiul public favorizează în mod clar acest cerc mic al suporterilor necondiţionaţi ai metodelor IMF, din punct de vedere practic, aşa cum a reliefat James Surowiecki în “The Wisdom of Crowds: Why the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations” (Înţelepciunea Mulţimilor: De ce cei mai Mulţi sunt mai Deştepţi decât cei mai Puţini şi cum Înţelepciunea Colectivă şlefuieşte Afacerile, Economiile, Societăţile şi Naţiunile), pe scurt cum soluţiile la problemele dificile se află la cei mulţi şi nu la cei puţini. (…)

FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro în cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi încheiat cel mai probabil pe un an după finalizarea programului actual în mai, iar banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. “Cele mai recente calcule arată că suma care va fi alocată României de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă “, au afirmat MEDIAFAX sursele citate. Suma a fost avansată în cadrul discuţiilor despre noul acord şi a fost calculată pe baza parametrilor economici disponibili în prezent. Ea poate fi modificată în următoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei şi a nevoii de finanţare a statului, au menţionat sursele.

Statul va plăti însă instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an chiar dacă banii nu vor fi folosiţi. Autorităţile române înclină către un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind că în 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exactă a acordului va fi stabilită după şedinţa board-ului FMI de vineri, care va decide dacă va elibera României următoarea tranşă, de aproximativ 900 de milioane de euro. Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut joi o întâlnire în care au stabilit parametrii noului acord de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană.

Băsescu a reitereat miercuri că România trebuie să continue relaţia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv), pentru stabilitate financiară. Şeful statului a spus că eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeană, din sumele puse la dispoziţia statelor din afara zonei euro.

Presedintele Traian Basescu considera ca un nou acord intre Romania si Fondul Monetar International, de tip preventiv, trebuie construit pe cativa piloni: consolidarea fiscala, simplificarea fiscalitatii, reforma in sanatate, absorbtia fondurilor europene si flexibilizarea pietei muncii.

Potrivit presedintelui, “bruma de reforma in sanatate” trebuie continuata prin inchideri de spitale, comasari, introducerea standardelor de cost, cu introducerea mangamentului privat si introducerea unor proiecte pilot prin care medicii sa incheie contracte cu spitalele. “Trebuie sa avem in vedere privatizarea prestatiei medicilor in spitale pentru a nu mai face din ei cersetori care stau pe un salariu de 2 milioane de lei”, a precizat presedintele. Basescu a mai spus ca ministrii nu trebuie sa cada in plasa unui “povesti de genul: Sa luam bani din China”.

Basescu a mai cerut Guvernului sa stabileasca termene fixe pentru discutarea unor proiecte de acte normative cu partenerii sociali. Presedintele considera ca sindicatele tergiverseaza discutiile pe marginea unor acte normative fapt care duce la intarzierea adoptarii acestora.

Basescu i-a spus ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, ca asteapta de la el ca informatizarea sistemului de plata a taxelor si impozitelor sa fie finalizata in martie, iar aceasta sa nu reprezinte o conditie impusa de FMI. Basescu l-a amenintat in gluma ca in caz contrar ii va lua cardul de credit.

Nota noastra:

China a demarat un proces oarecum in concurenta cu FMI de a imprumuta cu sume ieftine tarile UE. Evident, miza e geopolitica. Nu discutam daca presedintele a facut bine sau nu refuzand drastic accesul la imprumuturile Chinei guvernului, ci ne intrebam doar daca modalitatea de a decide in astfel de chestiuni e legitima. Prea seamana rasteala prezidentiala cu interventia partinitoare a unui agent FMI. In mod normal, ar fi trebuit dezbatuta problema, cu argumente economice si geopolitice in urma carora sa intelegem sensul deciziei. Modul autoritarist de decizie si actiune nu da decat de gandit, lasand impresia, inca odata, ca T.B. este un simplu reprezentant local al intereselor euro-atlantice.

Pe de alta parte, din aceste declaratii se pot extrage cateva raspunsuri orientative pentru ce ar insemna un nou acord cu FMI: adancirea ”reformei sanatatii”, intarirea controlului guvernamental asupra procesului legislativ si …posibil chiar procesul de informatizare. In ceea ce priveste ultimul aspect, declaratia propriu-zisa a presedintelui este uluitoare:

Sigur, banuiesc ca nu o sa ajungem sa punem informatizarea, domnule ministru Vreme, in acordul cu Fondul, pentru ca sa se faca. Si aia pentru persoane fizice, nu numai pentru companii, da ? Martie am inteles ca este termenul ? Daca nu, o sa iti iau tie cartea de credit. De tot.

Astfel, 44 din cei 51 de analişti care au participat la sondaj au afirmat că Portugalia va trebui în cele din urmă să obţină ajutor financiar extern. Doar şapte din analiştii consultaţi consideră că într-o situaţie similară ar putea ajunge şi Spania. În precedentul sondaj, derulat în noiembrie, 34 de economişti din 50 au estimat că guvernul de la Lisabona va fi forţat să apeleze la sprijinul financiar al UE.

Germania şi Franţa vor să forţeze Portugalia să ceară asistenţă financiară prin intermediul programului de salvare european, potrivit publicaţiei Der Spiegel. Publicaţia, citată de Mediafax, menţionează că “experţii guvernamentali” din Germania şi Franţa apreciază că guvernul portughez nu se va mai putea, în curând, finanţa de pe pieţe. “A fost tras semnalul de alarmă atunci când Portugalia a propus săptămâna trecută dobânzi de 3,69% pentru o emisiune de obligaţiuni scadente la şase luni. Pentru comparaţie, în aceeaşi zi, Germania a plasat pe piaţă obligaţiuni cu scadenţa la zece ani şi dobânzi de 2,87%”, notează Der Spiegel.

Partenerii sociali apreciază că, modificările aduse componenţei Consiliului de Administraţie a CNAS asigură statului controlul absolut asupra unui buget important, cel al Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi cheltuirea discreţionară a unor resurse financiare constituite prin contribuţie privată.

  • Gandul:

Un sfert din familiile din România, dependente de banii primiţi de la stat

AFP: Promisiunile Chinei de a cumpăra datorii suverane nu vor salva Europa

Promisiunile Chinei de a investi în obligaţiuni spaniole, elene şi portugheze reflectă interesul strategic şi economic al acestui stat, dar nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei datoriilor suverane din Europa, potrivit unei analize AFP. Vicepremierul chienz Li Keqiang, aflat în această săptămână în vizită în Spania, a asigurat că Beijingul are încredere în piaţa financiară spaniolă şi va cumpăra datorii suverane, menţionează publicaţia El Pais.

Stiglitz: Austeritatea va frâna ieşirea din criză şi va accentua problemele Uniunii Europene

Politica de austeritate aleasă de statele europene la presiunile pieţelor va frâna ieşirea din criză şi va accentua problemele deja existente în zona euro şi Uniunea Europeană (UE), apreciază economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, citat de AFP. “Calea austerităţii aleasă de Europa, la presiunile pieţelor, va întârzia ieşirea din criză şi va slăbi verigile cele mai vulnerabile din zona euro şi UE. Dacă Europa se şubrezeşte mai mult, lanţul se va strânge şi va creşte anxietatea. Ideologia pieţei libere, care a permis apariţia bulelor financiare, paralizează politicile“, a afirmat Stiglitz pentru publicaţia Libération. Economistul consideră că mulţi lideri europeni nu au înţeles că ar trebui abordată reglementarea sistemului financiar, care trebuie de asemenea sprijinit, şi avertizează că moneda euro ar putea să dispară din cauza lipsei măsurilor potrivite şi a unor instituţii solide. Stiglitz apreciază, totodată, că mecanismul de susţinere a zonei euro stabilit de statele UE este important, însă nu reprezintă decât un medicament cu efecte temporare pentru statele mai slabe confruntate cu probleme. “Incertitudinile sunt aceleaşi ca în urmă cu şase luni. Ştim că Irlanda se va confrunta cu o criză violentă. Ştim că este nevoie de reforme pentru menţinerea viabilităţii pe termen lung a zonei euro”, a spus el. Şefii de state şi de guverne din UE au decis la sfârşitul anului trecut să înfiinţeze în 2013 un mecanism permanent de gestionare a crizelor, care vine în prelungirea programului de ajutor de urgenţă de 750 miliarde de euro stabilit în luna mai. Prin acest program s-a intervenit deja pentru sprijinirea Greciei şi Irlandei. (Mediafax)

Nota noastra:

Stiglitz, ca de obicei, judeca cu dubla masura: criticand, pe buna dreptate, unele aspecte ale politicii austeritatii duse in Europa (cum ar fi faptul ca masurile de acest gen nu fac decat sa amane problemele reale, structurale) se face ca nu vede ditamai dinamita keynesienista pe care a asezat Obama economia SUA.

Creşterea preţurilor la alimente, şomajul mare în rândul tinerilor cu studii superioare şi lipsa de perspectivă i-au scos pe tunisieni şi pe algerieni în stradă. Două state din sudul Mediteranei, Tunisia şi Algeria, se confruntă, de mai bine de o săptămână, cu revolte sociale spontane, soldate cu morţi şi răniţi. Revoltele se întăresc şi se extind în Algeria şi Tunisia. Şi numărul morţilor, în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine, a crescut în ambele ţări. Unele surse vorbesc de 12 de morţi şi mult mai mulţi răniti în Tunisia, dar autorităţile continuă să păstreze tăcerea. Ministerul algerian  de Interne a confirmat moartea a trei tineri manifestanţi.

Mânia are aceleaşi cauze: costurile de trai ridicate, probleme în obţinerea unei locuinţe şi găsirea unui loc de muncă. Până acum, Tunisia a fost invidiată de vecinii săi şi admirată de europeni, pentru ritmul său de creştere economică – între 4% şi 5%.

Criza economică a ajuns însă şi în Tunisia, cu toate consecinţele ei. Toate categoriile sociale din ţară, de la studenţi la funcţionari, de la medici la avocaţi, resimt astăzi mai mult decât de obicei lipsa de orizont. Câţiva tineri au recurs la gesturi disperate, dându-şi foc în faţa instituţiilor guvernamentale. Până şi avocaţii tunisieni au făcut grevă pentru a denunţa presiunile la care sunt supuşi şi mai ales lipsa de libertate din Tunisia.

***

  • EVZ:

Atacul din Arizona: Politiciana împuşcată în cap, în stare critică. 6 persoane au murit | FOTO+ VIDEO

Măcelul de la Tucson, între nebunie şi politică

După tragedia de sâmbătă, mulţi americani arată cu degetul spre influenţa negativă pe care discursul politic agresiv o are asupra opiniei publice. Atacul armat sângeros produs sâmbătă în oraşul american Tucson, în care şase persoane au fost împuşcate mortal, iar alte 13 au fost rănite, printre acestea din urmă şi un parlamentar democrat, pare să fi avut drept mobil resentimentul agresorului faţă de politicile guvernamentale.Concluzia preliminară, bazată pe mesajele antiguvernamentale pe care suspectul în vârstă de 22 de ani le-a postat pe internet, a inflamat opinia publică americană şi a dat naştere la o nouă dezbatere în societate. Astfel, înainte ca ancheta autorităţilor să ia sfârşit, multe voci au găsit deja principalul vinovat în acest caz: discursul politic agresiv din Statele Unite.

Retras şi agresiv

Jared Lee Loughner a deschis focul, sâmbătă dimineaţă, la o întâlnire pe care Gabrielle Giffords, membră a Camerei Reprezentanţilor, o organizase cu votanţi din circumscripţia sa electorală. Şase persoane au murit pe loc, printre care un judecător federal şi o fetiţă de 9 ani, născută chiar pe 11 septembrie 2001. Giffords a fost împuşcată în cap, fiind transportată de urgenţă cu un elicopter la un spital local, unde a şi fost operată. Medicii s-au declarat optimişti cu privire la evoluţia stării sale de sănătate.

Loughner, un student căruia conducerea facultăţii pe care o frecventa îi suspendase accesul la cursuri din cauza comportamentului agresiv, prezintă toate simptomele unui dezechilibrat mintal, au dezvăluit apropiaţii săi. Suspectul, care ajunsese să fie evitat de prieteni şi colegi din cauza răbufnirilor sale violente, îşi exprima public lipsa de încredere în guvern pe care îl acuza că vrea să “îl tragă pe sfoară”.

Acuzaţii şi speculaţii

Întrebat de reporterii ziarului american “New York Times” dacă fiica sa are duşmani, Spencer Giffords, tatăl democratei rănite, a răspuns sec: “Da, întreaga mişcare Tea Party”. Una din speculaţiile care au apărut imediat în urma atacului, mai ales după informaţiile legate de materialele video antiguvernamentale postate de suspect pe internet, a fost că Loughner era un militant al mişcării ultraconservatoare Tea Party. Liderii Tea Party din Arizona au respins acuzaţiile, subliniind că tânărul nu era înregistrat ca fiind susţinător al mişcării.

Un politician democrat moderat, Giffords a fost în repetate rânduri dur criticată de conservatorii din Arizona, mai ales pentru opoziţia sa fermă faţă de legea anti-imigraţie adoptată la nivelul acestui stat, dar şi pentru sprijinul arătat reformei sistemului de asigurări de sănătate promovate de preşedintele Barack Obama. Anul trecut, imediat după votul favorabil din Congres dat reformei susţinute de Casa Albă, biroul parlamentarei democrate din Tucson a fost vandalizat, iar ea a primit numeroase amenin ţări cu moartea. Pe site-ul lui Sarah Palin, una dintre principalele figuri politice din spatele mişcării Tea Party, circumscripţia electorală a Gabriellei Giffords apărea sugestiv în cătarea unei arme pe o hartă a indezirabililor politici. Giffords a avertizat atunci că un astfel de gest riscă să aibă consecinţe grave la nivelul opiniei publice. Palin şi-a retras între timp controversata hartă de pe site-ul personal. “Aceasta este trista realitate din America, că în curând nu vom mai găsi oameni rezonabili şi decenţi care să dorească să ocupe o funcţie publică”, a reacţionat Clarence W. Dupnik, şeriful districtului Pima, care a coordonat ancheta până la sosirea directorului FBI, Robert Mueller, la Tucson. Una din comunităţile evreieşti din SUA, a cărei membră este politicianul democrat, a subliniat, la rândul său, că“este cinstit să recunoaştem, în actualul climat politic şi dată fiind retorica politică din prezent, că mulţi au contribuit la creşterea nivelului de vitriol din discursul politic american care a dus în final la atmosfera în care acest incident a avut loc”.

Nota noastra:

Remarcam ca in cazul incidentelor violente din SUA care implica persoane obisnuite ce atenteaza grav asupra institutiilor sau autoritatilor guvernamentale s-a atins un prag criticatentatul la adresa unor anume politicieni. In cazurile anterioare (atentatul cu avionul personal al unui oarecare cetatean american intr-o cladire a Fiscului si impuscaturile trase de un altul asupra cladirii Pentagonului) ambii indivizi ar fi fost avizi consumatori de lectura anti-guvernamentala, chiar libertariana. In acest caz, legaturile (neconfirmate, de altfel) s-au facut cu miscarea ”ultraconservatoare” Tea Party si cu discursul virulent anti-guvernamental. Aceste atentate pot genera, dupa cum se poate vedea in articolul citat mai sus, curente ale opiniei publice, pe un fond puternic emotiv, ce pot sprijini eventuale masuri de inasprire a controlului guvernamental si de reducere la tacere a vocilor critice fata de deciziile si actiunile puterii.

  • Hotnews:

Polonia cere Rusiei sa-i returneze epava avionului prezidential prabusit in aprilie 2010

Ambasadorul polonez in Rusia a cerut Moscovei returnarea cat mai curand posibil a ramasitelor avionului prezidential care s-a prabusit in luna aprilie a anului trecut in apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei, transmite AFP. In aparat se aflau presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia acestuia, Maria, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia – Slawomir Skrzypek, seful Statului Major – Franciszek Gagor si alti demnitari polonezi. Delegatia poloneza urma sa mearga la Katyn pentru a comemora asasinarea a mii de ofiteri polonezi in al Doilea Razboi Mondial. ​ “Ne asteptam ca epava aparatului sa fie inapoiata Poloniei atunci cand nu mai e necesara la ancheta. Pozitia noastra este ca acest lucru trebuie sa se intample cat mai curand posibil”, a declarat ambasadorul Wojciech Zajaczkowski pentru agentia Interfax.

Julian Assange va publica o carte foarte personala in care va descrie lupta sa pentru a stabili o noua relatie intre popoare si guverne

Nota noastra:

Cum se mai bulucesc idiotii utili pentru a-si scrie biografiile lor spectaculoase si, evident, generoasele lor lupte pentru “pace in lume“.

  • Realitatea.net:

Britanicii au inventat tancurile complet invizibile

India acuză China că a intrat cu armata pe teritoriul său

Iranul nu are capacitatea de a produce o bombă nucleară până în 2015, spune fostul sef al Mossadului

“Israelul nu ar trebui să grăbească un atac asupra Iranului”, a spus Dagan.

El a confirmat astfel poziţia pe care şi-a mai exprimat-o, aceea că Israelul trebuie să meargă la război doar dacă este atacat sau dacă există un pericol iminent.


Categorii

Acordul cu FMI, Carduri electronice/ cipuri, Criza datoriilor suverane, Era Big Brother, Facebook, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Razboiul impotriva sanatatii, Tunisia

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “EXPERIMENT CU ARME SOFISTICATE SAU FENOMEN MISTERIOS? Cazul pasarilor si pestilor morti in masa/ Big Brother indian, PIRAMIDA SISTEMULUI INFORMATIC AL STATULUI ROMAN SI CARDUL DE SANATATE/ Atentat major in SUA. Vinovatii de serviciu: miscarile conservatoare si discursul critic la adresa puterii/ LA CE PREDISPUNE INTERNETUL? O SINUCIDERE ANUNTATA PE FACEBOOK SI O MORALA DESPRE CE INSEAMNA “PRIETENIA” VIRTUALA! ( 5 – 10 IANUARIE 2011)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: Atacurile din NORVEGIA si tema ESECULUI MULTI-CULTURALISMULUI in civilizatia occidentala: Se contureaza un portret al atacatorului precum si al motivatiilor sale
  2. Pingback: Fenomenul MORTII IN MASA a pestilor si pasarilor se repeta - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: Cardul de sanatate va fi introdus de pe 1 august. Despre FRAUDA argumentului FRAUDELOR… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: RETETA ELECTRONICA: obligatorie de la 1 iulie, experimental de pe 1 iunie. Intre timp: EXODUL MEDICILOR CONTINUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Mega-experiment de identificare biometrica in India: NUMAR UNIC DE IDENTIFICARE, SCANAREA IRISULUI SI AMPRENTELOR PENTRU 1,2 MILIARDE OAMENI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: ROADELE “DEMOCRATIEI A L`AMERICAINE”: Egiptul iarasi in haos, la 2 ani dupa “eliberarea” de sub Mubarak/ Protestele din Turcia: KURZII ISI FAC APARITIA/ SUA spioneaza Uniunea Europeana: E CA-N RAZBOIUL RECE/ Zombie Apocalypse? EPID
  7. Pingback: Blestemul FACEBOOK - Recomandari
  8. Pingback: FMI VREA SA VINDEM TOT CE A MAI RAMAS SI DA DRUMUL BANCILOR STRAINE SA PLECE/ Cancer la robinet si o minunata pilda de rabdare muceniceasca in boala/ INTOTDEAUNA ESTE CINEVA CARE INCEARCA SA TE OPREASCA SA VORBESTI/ Cyberscepticism sau alte semnale de ala
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare