Patriarhul Daniel binecuvanteaza comunistul 8 martie/ALT CAZ DUBIOS DE “TERORIST” CONSPIRATIONIST/ Romania si Bulgaria, urmatoarele “tinte vulnerabile”?/ Se pregateste TAXA EUROPEANA PE BENZINA, SMS si E-MAIL, plus un “FMI EUROPEAN”/ O fila din istoria recenta a BOR (STIRI 5-8 martie 2010)

8-03-2010 19 minute Sublinieri

Patriarhul Daniel tine sa binecuvanteze si sa aduca omagii unei sarbatori a socialismului feminist, ideologie care a pervertit grav chipul femeii si care a sapat cu harnicie la demolarea familiei traditionale. Istoric, luptatorii impotriva traditiei si a Bisericii au creat calendare cu astfel de sarbatori care sa evacueze, din istorie, calendarul si sarbatorile crestine. 8 Martie face parte din aceasta miscare generala de reeducare a omului vechi, pentru a-l injuga la comandamentele noii societati…

Incredibil! Patriarhul Daniel a transmis azi un mesaj de “Ziua Internaţională a Femeii”: Binecuvîntare şi omagiu femeii credincioase. E adevărat că SS Daniel nu e la prima atitudine… discutabilă, dar nu mă aşteptam să legitimeze şi sărbătorile comuniste. Nu m-a mirat că a “binecuvîntat” paşapoartele biometrice, nici că ne-a certat pe cei care am organizat un marş pro-familie şi anti-homosexualitate, nici că duce mai departe “săptămîna de rugăciune comună” cu o cerbicie demnă de o cauză mai bună. Dar de data asta sînt niţel mirat. Pentru că femeia creştină chiar n-are nimic de-a face cu 8 martie, iar a folosi ziua asta pentru a aduce un omagiu femeii creştine e un fel de batjocură. Nicidecum nu e o încreştinare a sărbătorii comuniste, după cum s-or fi gîndit unii în Deal.

  • Presa ortodoxa de limba greaca:

Falsa ispită [de fapt ispita e foarte reala, falsa este obiectivitatea emisiunii n.n.!]

După un an și jumătate de tăcere, Egumenul Efrem ia parte la o emisiune TV (Neoi Fakeloi, TvSkai, 1 martie 2010).

Tocmai datorită declarațiilor Egumenului, emisiunea are un fals aer de obiectivitate, dar scopul ei pare să fie, mai degrabă, demontarea acestor declarații și discreditarea monahilor vatopedini.

Egumenul i-a acordat încredere realizatorului Aléxis Papahelás, dar ceea ce a ieșit arată că media vizuală este, în întregime, o apă și-un pământ

Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate sa le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni” 1Cor., 2, 14-15

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=110242

Ad hominem, rupt din context

Mitropolitul Nicolae al Mesogaiei: Vorbesc cu sinceritate. Pe noi toți, care iubim Fanar-ul, acestă întragă poveste ne-a scandalizat, iar o parte sfântă a sufletului nostru a fost rănită: încrederea în discernământul duhovnicesc al Patriarhului Ecumenic.

Povestea care a scandalizat este noua imixtiune a Patriarhului Ecumenic în treburile interne ale Arhiepiscopiei Atenei, în problema succesiunii la conducerea Mitropoliei Atticii.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

(…) Dl Tismaneanu ar fi avut dreptul sa se ocupe cu scrierea istoriei noastre daca nu ar fi fost naclait in atatea minciuni. Si minciuna a fost cea care a ucis, in temnita “interioara” sau in cea “exterioara”, milioanele de oameni a caror istorie vrea dl Tismaneanu sa o scrie astazi.

Dlui Tismaneanu ii place sa vorbeasca despre “memorie”. Memorie are si un computer. Caruia ii schimbi cipul si, gata, i-ai sters memoria. Oamenii au insa altceva, ceva ce lipseste masinilor: istorie. Oamenii au istorie, adica identitate. (…)

“Memoria” de care ne vorbeste dl Tismaneanu e mincinoasa. E o falsa memorie. Nu e memoria a ceea ce au trait romanii, ci e ceea ce ar vrea dl Tismaneanu sa ne faca sa credem ca am trait. La limita, “anticomunismul” dlui Tismaneanu nu e altceva decat un sinistru experiment de laborator, in conditii controlate si trucate. Imi aduce aminte de un film celebru, 36 Hours, cu James Garner si Eva Marie Saint, in care psihologii armatei germane il conving pe un prizonier de razboi american, pe care il rapesc si il drogheaza, ca razboiul s-a terminat, ca americanii au invins, ca el se afla acum intr-un spital militar american, si ca tot ce mai are de facut e sa rememoreze invazia americana si, mai ales, sa le spuna celor care-l ingrijesc (germani deghizati in americani) care a fost data invaziei din Normandia.

Scrierile “anticomuniste” ale dlui Tismaneanu sunt exact de acest fel, o uriasa minciuna cu glazura si fulgi de adevar menita a ne face sa recunoastem ceva. Dl Tismaneanu si patronii lui vor sa ne aduca undeva. Cine are rabdarea sa citeasca scrierile dlui Tismaneanu va observa ca “anticomunismul” dlui Tismaneanu e de fapt o rafuiala cu Romania veche, patriarhala. Pentru dl Tismaneanu si ciracii domniei-sale, vinovati de comunism sunt Eminescu si parintele Staniloae. Anticomunismul dlui Tismaneanu e un vehicul pentru neoliberalism, pentru atomizarea poporului roman si pulverizarea societatii romanesti.

Din pacate, premisele dlui Tismaneanu sunt impartasite chiar si de multi dintre adversarii sai de astazi. Daca a fi “specialist” inseamna a sti din ce in ce mai mult despre din ce in ce mai putin, atunci trebuie sa spunem ca adversarii dlui Tismaneanu sunt doar inamici specializati. Se cearta pentru mai nimic, de vreme ce impartasesc aceleasi premise. E o galceava metodologica mai degraba decat principiala. Poporul roman si-a ratat adevarul. Adevarul insa nu va abandona poporul roman.

  • Gh. Fedorovici: Debarasatorii
  • Roman ortodox in Franta: Februarie 2010 Icoanele plang cu lacrimi de mir (VIDEO)

    De mai bine de trei saptamani o icoana a Maicii Domnului plange cu lacrimi de mir.A inceput in vinerea dinaintea Postului Pastelui, pe 12 februarie si pana sambata 6 martie nu s-a oprit sa izvorasca mir” ne spune propietarul icoanei, Esat Altindagoglu. De cand a inceput sa vorbeasca de acest lucru in anturajul sau, Esat, agent comercial de 46 de ani, de origine turca si libaneza, a primit zilnic in medie 50-60 de persoane. Oamenii vin din toata Franta dar si din Belgia si Germania, la Garges-les-Gonesse, din Val-d’Oise, o suburbie din nordul Parisului. Icoana a fost primita in 2006, de sotia lui, Sevim, pretios cadou oferit cu ocazia aniversarii de catre un preot libanez. Duminica 7 marite, dimineata inca se mai observau urme de mir care au curs de pe icoana Maicii Domunului iar dupa-amiaza patriarhul grec-ortodox a venit sa faca o mica slujba in fata acestei icoane, inconjurat de multime.

    ***

    Un bărbat a deschis focul într-un punct de control al Pentagonului, rănind doi poliţişti, au anunţat autorităţile americane. Poliţiştii au ripostat, iar atacatorul a fost împuşcat. El a murit la scurt timp după ce a fost internat în spital în stare critică, relatează Sky News, citat de Mediafax. Incidentul a avut loc în staţia de metrou aflată în imediata apropiere a clădirii Pentagonului. După atentatele de la 11 septembrie trecătorii nu mai pot intra direct în clădire, fiind nevoiţi să treacă printr-un filtru de securitate. Autorul atacului a fost identificat ca fiind John Patric Bedell, în vârstă de 36 de ani din California. La scurt timp după incident toate intrările în sediul Demartamentului american al Apărării au fost închise. Potrivit martorilor, în staţia de metrou s-au auzit focuri de armă şi ţipete. Oficialii nu cunosc motivul real al acestui incident, dar comentariile unui utilizator de internet cu numele JPatrickBedell îl prezintă pe acesta drept un teoretician al conspiraţiilor. Comentariile manifestă o ură faţă de armată şi o convingere că atacurile de la 11 septembrie ar fi fost înscenate. “Nu a existat nici un fel de semnal de alarmă. A băgat mâna în buzunar, iar (paznicii) au crezut că va scoate o legitimaţie, dar a scos o armă. Nu a pretins că este cineva anume. A intrat şi a început să tragă, a declarat şeful poliţiei Pentagonului, Richard Keevill. Autorităţile au declarat că interoghează un alt bărbat, care l-ar fi putut însoţi pe agresor.

    Investigators were still trying to determine a motive for the brazen shooting and began trying to unravel a bizarre series of Internet postings that suggested Bedell was fascinated with conspiracy theories, computer programming, libertarian economics and the science of warfare.

    ***

    Romania este una din tarile cu grad ridicat de risc in ceea ce priveste expunerea fata de Grecia, in conditiile in care aproximativ 12% din sistemul bancar este controlat de bancile grecesti, avertizeaza analistii Fitch Ratings si Capital Economics citati de Bloomberg. Acestia arata ca situatia este mai grava in Bulgaria, unde aproximativ o treime din sistemul bancar este detinut de institutii de credit din Grecia.

    Din 8 martie, 10.301 angajaţi din cei 64.000 ai CFR vor intra în şomaj, se arată în hotărârea de guvern care se referă la restructurarea companiilor de cale ferată.

    • Gandul:

    VÂNZĂTORUL DE BALOANE: CUM A TRATAT GUVERNUL BOC CRIZA CU „STIMULI IMAGINARI

    Un document de lucru al BERD arată că efectele împrumuturilor externe asupra creşterii economice au fost neglijabile. Efectele măsurilor anticriză pe care guvernul Boc le-a luat anul trecut sunt “mai degrabă imaginare decât reale”, în condiţiile în care deşi, teoretic, România a luat un credit de 13 miliarde de euro de la FMI pentru investiţii, tocmai acest capitol a fost neglijat de oficialii de la Palatul Victoria.

    Islandezii refuză, prin referendum, plata datoriei străine către Marea Britanie şi Olanda

    Comisia Europeană a luat act de refuz, precizând că cererea de aderare la UE a statului insular din nordul Atlanticului este “un proces separat” de cel care vizează negocierile privind datoriile băncii Icesave. Islandezii au refuzat restituirea – până în 2024 şi cu o dobândă de 5,5%, considerată prea împovărătoare – a unui împrumut extern de 3,9 miliarde euro către Marea Britanie şi Olanda, în ciuda riscului de a-şi anula şansele de acceptare a candidaturii la UE. O majoritate covârşitoare de 93% a spus “nu” restituirii împrumutului (pentru care există deja un acord semant între autorităţile de la Reykjavik, cele britanice şi cele olandeze) în cadrul referendumului ţinut sâmbătă şi la care au participat circa 60% din cei 230.000 de cetăţeni chemaţi la urne. […]

    Nemţii către greci: La muncă, nu la întins mâna! Cotidianul Bild: “Treziţi-vă mai devreme şi munciţi mai din greu!”

    Publicaţia germană a ţinut o prelegere de “etică a muncii”, după ce premierul grec George Papandreou a vizitat Berlinul, unde a dat asigurări că el “nu cere ca pensiile şi vacanţele grecilor să fie plătite de contribuabilii germani”. Soluţia pentru depăşirea crizei bugetare din Grecia ar fi mult mai simplă decât îşi închipuie grecii, potrivit tabloidului german Bild. “Treziţi-vă mai devreme şi munciţi mai din greu!”, le-a transmis publicaţia, într-un material asumat de întreaga echipă editorială. Sfaturile au fost oferite sub forma unei scrisori deschise către premierul grec George Papandreou, care s-a aflat la Berlin, la sfârşitul săptămânii trecute, în încercarea de a obţine susţinerea cancelarului Angela Merkel pentru planul de austeritate, fără a cere însă vreun împrumut. Pentru a înlătura orice suspiciuni, Papandreou declarase că el “nu cere ca pensiile şi vacanţele grecilor să fie plătite de contribuabilii germani”.

    De buna seama, germanii joaca rolul baiatului rau, iar francezii rolul baiatului bun, fata de suspectul de serviciu, Grecia.

    PERICOL Deşi premierul Bulgariei cerea ca ţara sa să nu fie comparată cu România sau Grecia. Criza la ei şi la noi: capra vecinului de la Sofia ar putea crăpa mai repede

    Agenţia de rating Fitch ameninţă cu degradarea la nivelul “junk” (maximum de risc pentru investiţii străine) a statului sud-dunărean care primea laude de la Bruxelles pentru planul de ieşire din recesiune adoptat de Executivul lui Boiko Borisov. Uriaşele datorii ale băncilor din Bulgaria riscă să atragă degradarea la nivelul “junk” (adică maximum de risc pentru investiţii străine) a ratingului de ţară din partea agenţiei Fitch, potrivit Bloomberg. Aceasta înseamnă că, în curând, statul care poartă eticheta de “cel mai sărac din UE” s-ar putea afla într-o situaţie mai gravă decât a României. În ianuarie, premierul de la Sofia, Boiko Borisov, îi cerea cancelarului german, Angela Merkel, ca ţara lui “să nu fie comparată cu România sau Grecia“, în contextul intenţiilor declarate ale Bulgariei de a intra în EMR-2 (mecanismul ratelor de schimb – “anticamera euro”). Merkel a promis o evaluare după meritele proprii, iar acelaşi lucru îl face şi Fitch Ratings.

    UE pregăteşte o taxă directă pe benzină. Taxe pe SMS şi e-mail, propuse în Parlamentul European

    Instituirea ei ar trebui grăbită de reticenţa statelor membre în a finanţa crearea noilor instituţii impuse de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi justificată de nevoia compensării şi diminuării emisiilor de dioxid de carbon. Ideologia încălzirii globale – îmbrăţişată oficial de UE, în ciuda numeroaselor contestări la care au fost supuse “dovezile” aduse în sprijinul acestei ipoteze – ar putea avea, în curând, un efect asupra buzunarelor fiecărui european: UE pregăteşte o taxă directă pe benzină şi alţi combustibili a căror ardere este bănuită a încălzi atmosfera planetei. Aceasta va fi motivaţia oficială pentru introducerea primei surse de venit pentru instituţiile UE, din bani colectaţi direct de la “supuşii” europeni, nu prin intermediul autorităţilor fiscale ale celor 27 de state membre.

    O astfel de taxă ar asigura independenţa organismelor comunitare de sumele pe care guvernele le varsă anual la bugetul Uniunii, dar va creşte preţurile la transporturi, utilităţi publice şi la producţia industrială de pe continent. În ciuda acestui risc, o astfel de “taxă minimă pe dioxidul de carbon” – a cărei anunţare ar urma să se facă luna viitoare, după ce s-a renunţat la o propunere similară acum cinci ani – este considerată o prioritate de noul comisar pentru Impozitare, lituanianul Algirdas Semeta, potrivit dezvăluirilor făcute de cotidianul britanic The Daily Telegraph.

    Scumpiri la petrol, gaze şi cărbune

    Noua “taxă UE” ar urma să fie aplicată combustibililor socotiţi vinovaţi de încălzirea globală, dar nu va fi calculată ca TVA-ul şi accizele aplicate în prezent – pe litrul de benzină sau de motorină, metrul cub de gaze, tona de cărbune etc. Nu va conta cantitatea de combustibil, ci cantitatea emisiilor de dioxid de carbon rezultate din ardere. Inevitabil, taxa nu-i va afecta doar pe posesorii de maşini personale, ci va creşte preţul la transportul în comun, la electricitate (produsă din arderea de combustibili fosili), la utilităţile publice şi, în ultimă instanţă, la întreaga activitate industrială. Mats Persson, director al ONG-ului Open Europe – cu sedii la Londra şi Bruxelles, fiind considerat “eurosceptic” – a explicat pentru ziarul britanic ce impact va avea asupra cetăţenilor europeni o taxare directă de către instituţiile UE. “O singură taxă cu rată fixă îi va afecta în mod dispoporţionat pe consumatorii mai săraci, care alocă o mai mare parte din venitul lor facturilor la energie şi combustibil”, afirmă Persson. Taxa “va impune o povară disproporţionată şi asupra micilor afaceri, care sunt vitale pentru revenirea şi creşterea economică”, adaugă el.

    Un climat favorabil impunerii unei taxe pan-europene

    “Eu estimez că este posibil să începem discuţiile. Acum este momentul oportun”, a declarat Semeta pentru European Voice, săptămânal de afaceri europene de la Bruxelles. Discuţiile privind o “taxă europeană”, care să aducă bani direct la instituţiile UE datează de mai multă vreme, dar “oportunitatea” a fost creată de mai mulţi factori. Pe de o parte, intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a impus crearea unor noi instituţii care au nevoie urgentă de finanţare – aparatul administrativ la dipoziţia Preşedintelui Consiliului UE, plus noul serviciu diplomatic al UE (External Action Service). Punerea bazelor acestor instituţii întârzie nu doar din motive politice – de pildă, acuzaţiile Berlinului şi Parisului, că noul ministru de Externe al UE, Catherine Ashton, vrea să modeleze în stil britanic serviciul diplomatic – ci din lipsă de bani. Mult mai gravă decât rivalităţile dintre cele trei mari puteri este reticenţa ministerelor de Finanţe din statele membre (confruntate cu serioase crize bugetare) să finanţeze noile organisme UE.

    Instituţiile UE, “paralizate” fără banii prelevaţi prin noua modalitate

    Prin urmare, înfiinţarea lor este “foarte aproape de paralizie”, crede directorul Direcţiei Generale Buget (DG Budget) a Comisiei Europene (CE), Hervé Jouanjean. “Ar trebui să avem un mecanism care să servească posbilităţii, în mod progresiv, de a se ajunge la o finanţare directă a UE”, consideră Jouanjean. Pe de altă parte, impunerea unei “taxe UE” are un susţinător declarat la cel mai înalt nivel. Noul preşedinte al Consiliului UE, belgianul Herman Van Rompuy. În noiembrie 2009, acesta declara că “posibilitatea unor prelevări financiare la nivel european trebuie examinată serios şi, pentru prima dată, mari ţări din Uniune sunt de acord”. Potrivit unor poziţi publice exprimate de oficiali de-ai lor, între ţările care ar fi de acord cu o “taxă UE” (taxă pe dioxidul de carbon) se numără Franţa şi Suedia. Între cele care se opun, sunt Marea Britanie (deşi un aprig suţinător al combaterii încălzirii globale) şi Danemarca.

    Taxe pe SMS şi e-mail, propuse în Parlamentul European

    Taxarea miliardelor de mesaje text (SMS) transmise prin telefonul mobil ori a celor electronice (e-mail), de către cetăţenii UE, a fost sugerată, la finele anului trecut, de eurodeputatul francez Alain Lamassoure (din Grupul Popularilor şi Democraţilor – PPE). Francezul a declarat în Parlamentul European (PE) că o “taxă UE” ar trebui prelevată din acele activităţi care dovedesc succesul proiectului european. Cel mai mare câştig al integrării europene este piaţa internă, graţie căreia “schimburile dintre state au crescut, încât toată lumea înţelege că banii pentru finanţarea UE trebuie să vină din beneficiile pe care le-a generat UE”, a explicat el.

    Uniunea monetară nu este dublată de o uniune politică la nivel european, cu un minister unic de finanţe. Dacă politica monetară aparţine Băncii Central Europene, politicile fiscale sunt elaborate de fiecare guvern al ţărilor membre.[…] „Am în continuare încredere în euro”, a declarat Volker. În opinia fostului preşedinte al Fed, slăbiciunea euro constă în lipsa unui guvern al Uniunii, care să susţină politica monetară a Băncii Central Europene. Euro a pierdut 8% din cotaţia sa în raport cu dolarul în ultimele trei luni, pe seama îngrijorării provocate de posibilitatea intrării în incapacitate de plată a Greciei, din cauza imensului său deficit bugetar, de 12,7% din PIB.

    Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble arăta că Europa are nevoie de o instituţie similară Fondului Monetar Internaţional pentru a putea fi evitată o altă criză grecească. “Nu planificăm o instituţie care să concureze cu FMI, dar pentru pentru stabilitatea internă a zonei euro, avem nevoie de o instituţie ce să aibă puterea şi experienţa FMI,” declara Wolfgang Schaeuble pentru Welt am Sonntag. “Ar trebui să discutăm cu calm consecinţele crizei greceşti şi nu ar trebui să excludem nimic, chiar şi crearea unui Fond Monetare European. În curând voi face propunerile pe aceest subiect”. De asemenea, Schaeuble admitea că cele 16 state din zona euro ar prefera să rezolve criza datoriei Greciei fără a recurge la ajutorul FMI. “A recurge a ajutorul financiar al FMI ar însemna, în opinia mea, admiterea faptului că ţările euro nu au putut rezolva propriile probleme cu resursele proprii” . Afectată de un deficit de peste patru ori mai mare decât limita UE, Grecia a iniţiat o serie de măsuri de austeritate, ce includ creşteri ale taxelor şi reduceri ale cheltuielilor. Măsurile nepopulare au declanşate greve şi proteste la nivel naţional. La nivel internaţional, criza a afectat purternic valoarea valutei comune pe pieţele financiare “Nu ar trebui să permitem ca valuta noastră comună europeană să devină minge pentru speculatorii internaţionali,” preciza Schaeuble.

    Comisia Europeana (CE) sustine ideea infiintarii unui fond monetar european, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, pentru publicatia Financial Times Deutschland. “Comisia este pregatita sa propuna crearea unui astfel de instrument european, care se bucura de sustinerea statelor din zona euro”, a spus Rehn. Rehn a precizat ca Franta, Germania si alte tari din Uniunea Europeana colaboreaza cu CE in legatura cu crearea acestei structuri europene de finantare.[…]

    Statele din zona Golfului pregatesc si ei o Uniune Monetara. Patru state au si semnat la Riad acordul privind infiintarea acestei noi structuri. E vorba despre Arabia Saudita, Quatar, Kuweit si Bahrein, care au decis sa infiinteze un consiuliu monetar – primul pas in vederea constituirii unei banci centrale a Golfului. In contextul in care dolarul pierde din incredere ca moneda preferata (China si Rusia inca mai insista discret ca dolarul american sa fie inlocuit fie cu DST, fie cu yuan), initiativa arabilor ar putea duce la serioase modificari ale geografiei economice. Totul depinde acum de viteza cu care se desfasoara aceste initiative. Tinta arabilor este ca in 2010-2011 sa aiba moneda proprie.

    • Trenduri economice:

    Un nou model monetar?

    Aflat în vizită la o fabrică a Eurocopter, Nicolas Sarkoy a anunţat că va propune o revizuire radicală a sistemului monetar global până la sfârşitul anului.

    Reversul medaliei sau continuarea atacului?

    Chiar dacă lucrurile par defavorabile celor care au pariat pe euro, mişcările violente împotriva Greciei continuă. Din arsenal nu lipsesc armele clasice: demonstraţii a câtorva sute de oameni prezentate în termeni dezastruoşi, articole care reiau zi de zi același informații prezentându-le în termeni apocaliptici. Văzând această desfășurare de forțe sunt sceptic în ceea ce privește încetarea atacurilor asupra euro, mai ales acum când artileria grea începe să iasă la suprafață. Spre exemplu, Moody’s a pus supraveghere rating-urile a cinci bănci grecești: NBG (proprietara Bancii Românești), EFG Eurobank(proprietara Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank și Emporiki Bank. Dincolo de denumirea pompoasă, noțiunea de supraveghere din partea unei agenții de rating nu înseamnă decât(în termeni populari) că un băiat de-al agenției se uită peste hârțoagele băncii și, în cazul de față, poate decide scăderea rating-ului. Este foarte interesant că sub supraveghere a intrat Emporiki Bank, bancă deținută acum de Crédit Agricole, unul dintre cele mai puternice și stabile grupuri financiare europene. Mă îndoiesc sincer că proprietarul Emporiki nu poate absorbi unda de șoc indusă de problemele Greciei.

    ***

    • Hotnews:

    Iranul inaugureaza o noua uzina de productie a rachetelor cu raza scurta de actiune

    Mahmoud Ahmadinejad: Atentatele de la 11 septembrie sunt o mare minciuna, care a deschis calea invaziei din Afganistan

    • Antena3:

    Iran începe producţia de rachete de croazieră

    NATO va efectua manevre militare lângă graniţa Rusiei

    NATO a anunţat că va organiza exerciţii militare ce implică avioane de luptă deasupra Mării Baltice în această lună, primele manevre dintr-o serie ce vor fi organizate la graniţa rusă în acest an. Misiunea va avea loc deasupra fostelor republici sovietice Lituania, Letonia şi Estonia, şi va implica avioane franceze Mirage 2000C, F-16 din Polonia, şi L-39 Albatross din Lituanian alături de avioane mari americane. Exerciţiile vor demonstra “solidaritatea NATO şi angajamentul faţă de membrii săi din regiunea baltică,” arăta un purtător de cuvânt al forţelor aeriene aliate. Evenimentele militare vor continua în iunie în Estonia de Nord, unde 500 de militari americani şi estonieni vor fi implicaţi într-un exerciţiu de zece zile la doar 100 km de graniţa rusă, comentează presa rusă. Un alt exerciţiu militar comun al NATO cu statele baltice va fi organizat în Letonia, în toamnă. Cu implicarea a peste 2000 de militari din Letonia, Lituania, Estonia şi SUA, acesta va fi cel mai mare din regiune de la intrarea în alianţă a acestor state, în 2004. Liderii fostelor state sovietice au cerut în mod repetat în favoarea unor exerciţii militare la scară largă în regiune cu participarea contingentului european al NATO, de la războiul din august 2008 dintre Rusia şi Georgia. Aceste preocupări au fost amplificate de manevrele militare ruso-beloruse Zapad 2009, organizate în septembrie, în Belorusia. Unii politicieni baltici arătau că manevrele, ce au implicat 13000 de soldaţi, 63 de avioane, 40 de elicoptere şi 470 vehicule de infanterie, 228 tancuri şi 234 unităţi de artilerie, era menite a pregăti “diferite planuri de atac” asupra statelor baltice. Acordul Rusiei de a cumpăra nave de război Mistral de la Franţa a provocat de asemenea furie în statele baltice şi cercurile militare poloneze.

    Coreea de Nord a anuntat, luni, ca trupele sale se afla in stare de alerta si sunt gata sa distruga Coreea de Sud si Statele Unite, de indata ce vor primi acest ordin. Armata nord-coreeana sustine ca este “pe deplin pregatita sa distruga” Coreea de Sud si SUA, daca trupele acestora ii vor incalca cat de putin frontierele, in timpul exercitiilor militare comune ce au debutat luni, pe teritoriul sud-coreean, transmite AP. “Ii vom zdrobi pe agresori fara mila“, se arata intr-un comunicat de presa emis luni de Phenian, transmis de agentia oficiala de presa KCNA. Anuntul Coreii de Nord vine in conditiile in care Statele Unite si Coreea de Sud au inceput, luni dimineata, un exercitiu militar de proportii, pe teritoriul sud-corean, in care este simulata desfasurarea in regim de urgenta a trupelor americane in peninsula coreeana. Exercitiile militare sunt vazute ca o amenintare directa de catre Coreea de Nord, care le considera “o repetitie” la invadarea tarii. Statele Unite si Coreea de Sud sustin ca exercitiile militare sunt strict defensive, insa regimul comunist de la Phenian a cerut anularea acestora. Pe parcursul a 11 zile, 18.000 de militari americani si un numar nespecificat de soldati sud-coreeni se vor antrena impreuna folosind munitie de razboi.

    • Hotnews:

    Gordon Brown: Interventia in Irak a fost o decizie buna si nicio restrictie financiara nu ne-ar fi impiedicat sa facem ce era necesar

    Asteptat in fata unei comisii de ancheta, premierul britanic Gordon Brown a sustinut angajamentul Marii Britanii in Irak si a dezmintit informatia ca ar fi refuzat sa acorde bani pentru a asigura securitatea soldatilor. “Cred ca am luat decizia buna, pentru ca intreaga comunitate internationala ii cerea de ani buni lui Saddam Hussein sa respecte dreptul international si obligatiile internationale pe care le acceptase”, a declarat Brown, citat de Le Figaro.

    KFOR a suspendat cooperarea cu Fortele de Securitate din Kosovo, dupa ce membri ai acestora au aparut inarmati la o ceremonie

    INTERVIU Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei la Chisinau: “Ma voi opune intotdeauna trivializarii cetateniei romane, transformarii ei intr-un simplu instrument de garantare a libertatii de miscare”

    Reporter: Vaticanul si Republica Moldova sunt atat de diferite, cu provocari atat de diferite din punct de vedere diplomatic. Ca ambasador, cum va propuneti sa conduceti misiunea diplomatica de la Chisinau si care vor fi primele lucruri de care va veti ocupa?

    Marius Lazurca: Aveti dreptate, cele doua posturi sunt intr-adevar foarte diferite, din cel putin doua motive. In primul rind, din pricina ca Sfantul Scaun nu seamana cu nici un alt stat, acreditarea la Vatican aducind uneori mai curind cu aceea pe linga o mare organizatie internationala, ONU, de pilda, sau OSCE – in sensul ca problematica strict bilaterala cedeaza adesea locul unui dialog consacrat marilor dosare internationale: drepturile omului, criza economico-financiara, dezvoltarea sustenabila etc. Nu este neaparat cazul Romaniei, care are cu Sfantul Scaun o agenda bilaterala diversificata, in continua aprofundare dupa 1 ianuarie 2007. Chisinaul difera de Vatican, in al doilea rind, din cauza locului special pe care Republica Moldova il are in politica externa romaneasca. Republica Moldova nu e un simplu vecin al tarii noastre, nici doar un aspirant la integrarea europeana. Intr-un anume sens, Republica Moldova reprezinta o distilare a marilor interese de politica externa ale Romaniei, adica: sporirea relevantei noastre in cadrul UE si NATO, protejarea intereselor cetatenilor si etnicilor nostri din afara frontierelor, intarirea parteneriatelor in vecinatatea noastra plecind de la premiza responsabilitatilor speciale ale Romaniei, decurgind din statutul ei de stat de frontiera al UE si NATO. […] Ceea ce noi avem acum ocazia sa demonstram definitiv, alaturi de guvernul de la Chisinau, este ca interesele noastre in raport cu Chisinaul sunt ”euroconforme”, cum se spune in jargonul de Bruxelles. In raport cu Republica Moldova, trebuie sa ne manifestam in continuare drept cel mai dinamic actor si sa contribuim, in acest mod specific, la succesul Parteneriatului Estic, la randul sau o initiativa care sintetizeaza interese europene istorice fata de vecinatatea estica.

    Seful FBI: Am prins in Romania peste o suta de cyber-infractori in ultimele 18 luni

    “Am lansat o echipa FBI special antrenata, Cyber Action Team, formata din agenti, analisti si experti in domeniul informatic. Aceasta echipa se deplaseaza in diferite state din lume, imediat cum afla despre un posibil atac informatic”, a mai declarat Mueller. Conform Directorului FBI, agentii americani au lucrat strans cu autoritatile locale si au alertat partenerii din sectorul privat cu privire la potentialele riscuri pentru a fi luate masurile necesare. Robert Mueller a tinut sa evidentieze importanta parteneriatelor cu sectorul privat atunci cand vine vorba de rezolvarea si prevenirea atacurilor informatice. “Astazi, cei mai periculosi trei hackeri, din spatele atacului de care v-am vorbit, sunt retinuti in Europa de Est. Dar adevarul e, ca daca banca atacata nu ne-ar fi ajutat cu informatii, nu i-am fi putut opri pe infractori sa mai faca o victima. Astfel ne putem arata utilitatea. Nu doar in a gasi infractorii, ci in a asigura ca acestia nu te pot ataca inca de la inceput. Daca nu putem preveni fiecare atac, macar putem sa ne asiguram ca acestea nu se vor repeta iar si iar. Avem nevoie de ajutorul vostru”, a declarat Mueller.

    NATO trebuie să fie pregătită să se confrunte cu ameninţări la securitate din partea potenţialilor duşmani din spaţiul cibernetic, anunţa secretarul general al alianţei militare, Anders Fogh Rasmussen . “Mai mulţi actori pe scena internaţională sunt deosebit de interesaţi de ceea ce se întâmplă în NATO, iar ei folosesc şi spaţiul cibernetic pentru a-şi atinge scopurile,” arăta Rasmussen la un seminar despre managerierea crizelor laHelsinki. Deşi apărarea teritorială a celor 28 de state membrue şi populaţia lor rămâne principala funcţie a NATO, nu este destul “să aliniezi soldaţii şi tancurile şi echipamentele militare de-a lungul graniţelor,” sublinia Rasmussen . “Trebuie să abordăm ameninţarea la rădăcină, iar aceasta ar putea fi în spaţiul cibernetic,” arăta acesta, pentru a adăuga apoi că “un duşman ar putea apărea oriunde în spaţiul cibernetic”.

    Cel puţin 57 de oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi, în urma unui seism puternic cu magnitudinea 6 pe scara Richter care a zguduit, azi-dimineaţă, estul Turciei, relatează AP. Nu mai sunt oameni blocaţi sub dărâmături, iar operaţiunile de căutare s-au încheiat, au anunţat autorităţile, la opt ore după seism. “Totul a fost pus la pământ, o piatră nu mai e la loc”, povestesc îngroziţi localnicii din Yadin Apaydin. Din cauza panicii, mai mulţi oameni s-au aruncat de la ferestre, scrie AP.

    • Saccsiv:

    In MAREA BRITANIE sunt peste 2,6 milioane de cosuri de gunoi cu … CIP

    Cu finantare ROTARY, in Africa a inceput MEGA VACCINAREA impotriva poliomielitei a 85 de milioane de copii …

    ***

  • Jurnalul National: CUTREMUR ÎN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ. Patriarhul Teoctist între reînnoirea prin reflecţie şi Frontul Salvării Naţionale

      Încurcate au fost căile Domnului în anul 1989, pentru Prea Fericitul Părinte Teoctist. Începuse anul cu urări de bine adresate cuplului Ceauşescu şi l-a încheiat cu rugi şi predici pentru susţinerea programului politic al FSN-ului revoluţionar. La câteva zile după moartea lui Ceauşescu, patriarhul a lansat un apel pastoral către ierarhii, preoţii şi monahii Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Le cerea tuturor să oficieze slujbe de pomenire pentru cei căzuţi în timpul evenimentelor din decembrie şi să se roage pentru “unitate naţională şi biruinţă deplină a cauzei sfinte de libertate şi viaţă nouă”. Le-a sugerat preoţilor să formeze în fiecare parohie comitete de sprijin al FSN şi să cotizeze la fondul de solidaritate creştină.

      POCĂINŢĂ ŞI RECONCILIERE

      La început de an, în 1990, Sfântul Sinod a îndemnat credincioşii la “pocăinţă şi reconciliere”. La sfintele slujbe (Ectania mare, Ectania întreită, Ieşirea cu cinstitele daruri), s-au dat îndrumări liturgice pentru pomenire. “Binecredinciosului popor român de pretutindeni şi armatei ţării dă-le, Doamne, sănătate, pace, mântuire, întru toată bună spornicie şi îi păzeşte întru mulţi ani!”, au cerut Domnului, de pildă, preoţii la Te Deum. În toate vinerile de peste an, în cinstea zilei de 22 decembrie 1989, bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română urmau să ţină slujbe de pomenire a eroilor Revoluţiei. Nu erau singurele griji ale BOR la început de drum în noua societate democratică. Prima şedinţă a Sfântului Sinod (3-4 ianuarie 1990), a trasat câteva dintre obiectivele înalţilor prelaţi ortodocşi. Printre altele, s-a hotărât completarea scaunului vacant de Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, revizuirea statutului şi regulamentelor BOR, reconstruirea bisericilor demolate în timpul regimului comunist, catehizarea copiilor, tinerilor şi adulţilor, reînviorarea operei de caritate a Bisericii, reorganizarea învăţământului teologic, intensificarea activităţii misionare şi culturale a Bisericii, promovarea reconcilierii şi înfrăţirii românilor de pretutindeni.

      GRUPUL DE REFLECŢIE PENTRU ÎNNOIREA BISERICII

      Paralel cu instituţia oficială a Bisericii, acţionau şi “reformişti” cu iniţiativă. Bunăoară, la 9 ianuarie 1990 s-a înfiinţat Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, alcătuit din arhimandritul Bartolomeu Valeriu Anania, profesorul Dumitru Stăniloae, Daniel Ciobotea (actualul Patriarh Daniel), ieromonahul Iustin Marchiş, preotul Toader Crâşmariu, pictorul Sorin Dumitrescu. Şi nu în cele din urmă actualul ministru de Externe al României, Teodor Baconsky (fiul poetului fost proletcultist Anatol E. Baconsky), recent promovat din postul de redactor la Editura BOR în funcţia de consilier la Ministerul Culturii. Mai târziu, li s-au alăturat şi profesorul Constantin Galeriu, preotul Constantin Voicescu, Octavian Ghibu (fiul pedagogului Onisifor Ghibu) şi pictorul Horia Bernea. Membrii grupului îşi propuneau “să iniţieze şi să determine un dialog” cu conducerea bisericii, dar mai ales să provoace schimbări ierarhice.

      PATRIARHUL ŞI “LOCOTENENŢII”

      Spre surprinderea multora, schimbarea s-a produs repede şi la cel mai înalt nivel. La 18 ianuarie 1990, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, de 75 de ani, se retrăgea la pensie, “din motive de sănătate şi vârstă înaintată”. “Poate demisiona ÎPS?”, se întrebau mirenii, dintre care unii îl atacaseră făţiş pe patriarh, prin publicaţiile “laice”, că dăduse prea mult Cezarului, înainte de 1989. Unii îi reproşau uşurinţa cu care acceptase demolarea a 26 de biserici în Bucureşti. Alţii, că îi adresase mereu telegrame de felicitare fostului şef al statului. Ba că îi dăruise tipărituri valoroase şi obiecte de patrimoniu. În baza sfântului canon universal, potrivit căruia un păstor ales pe viaţă nu trebuia să părăsească din proprie iniţiativă turma duhovnicească, Sfântul Sinod s-a opus, la început, deciziei. Dar a acceptat-o, invocând tratamentul urmat de patriarh. În zilele următoare, cinci membri ai înaltului for bisericesc au alcătuit o locotenenţă colectivă, prin care fiecare conducea BOR, prin rotaţie, la o săptămână. Vremuri grele au urmat pentru Teoctist. În “Vestitorul ortodoxiei româneşti”, periodicul Patriarhiei române, Bartolomeu Anania i-a dedicat un articol intitulat “O retragere demnă”. “Şi-a anunţat retragerea liniştit şi ferm, fără patetismele cu care m-au obişnuit actorii fără talent, scria arhimandritul. Fireşte, nu se poate ca în sufletul său să nu se fi consumat o dramă, dar a avut curajul şi bărbăţia de a şi-o stăpâni. Nu a admis proteste şi lacrimi inutile, zgomotul pieţei nu l-a impresionat. La masa de seară a conversat gospodăreşte, subliniind problemele mai importante pe care locotenenţa va trebui să le preia şi să le rezolve. (…) Indiferent de câte s-au spus – şi poate se vor mai spune – despre Patriarhul Teoctist, pare limpede că în acele zile de cumpănă şi-a iubit Biserica mai mult decât pe sine.” Şi alţii i-au cântat atunci “prohodul” celui retras. Prin ziare şi reviste, diverse nume erau vehiculate pentru cea mai înaltă funcţie a BOR. Teologii D. Stăniloaie şi B. Anania îl propuneau pe părintele Ilie Cleopa, duhovnic la Mănăstirea Sihăstria. Clerul şi enoriaşii s-au împărţit în diferite tabere, pro şi contra Teoctist. Studenţii Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, de pildă, şi unii profesori se opuneau întâistătătorului aflat în “repaus”.

      INTRĂ ÎN SCENĂ DANIEL CIOBOTEA

      Daniel Ciobotea (pe scară), la 28 aprilie 1987, în timpul vizitei unei delegaţii de la Geneva la biserica din Ghelari (text si foto Jurnalul National)

      În absenţa patriarhului, retras la Mănăstirea Sinaia, locotenenţa a restructurat episcopii, institute teologice, a ales episcopi şi arhierei vicari. La jumătatea lunii februarie, Sfântul Sinod, întrunit în şedinţă de lucru, a hotărât reînfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului (cu sediul la Constanţa), a Episcopiilor Argeşului (Curtea de Argeş) şi Maramureşului, şi a Vicariatului Ortodox Ucrainean (Sighetu Marmaţiei). Primul ierarh numit a fost Ioan Mihălţan Bihoreanul, arhiereu-vicar la Episcopia Oradiei. Apoi, în posturi vacante, au fost aleşi Romul Joantă (episcop-vicar la eparhia Sibiului), Casian Crăciun (arhiereu vicar la eparhia Galaţilor), Ioan Andreicuţ (arhiereu-vicar la eparhia Alba-Iulia) şi Daniel Ciobotea (episcop-vicar la eparhia Timişoara).

      Ultimul, hirotonit cu titlul Daniel Lugojanul, era nimeni altul decât unul dintre iniţiatorii Grupului de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii şi actualul Patriarh român, întronizat în 2007. În tinereţe absolvise cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1974). A beneficiat apoi de o bursă de studii în Franţa (1976-1978), unde a obţinut titlul de “doctor în teologie” cu o teză de doctorat despre viaţa creştină. A fost numit lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, din Elveţia (1980-1988). Între timp, într-o scurtă vizită în ţară, a fost tuns la monahism la Mănăstirea Sihăstria, primind numele Daniel. A fost repede hirotonit ierodiacon şi, apoi, ieromonah. S-a întors definitiv în ţară la 1 septembrie 1988, în funcţia de Consilier în cadrul Administraţiei Patriarhale, ca specialist în “teologie contemporană şi dialoguri ecumenice”. Preda şi la Catedra de misiune creştină şi ecumenism a Institutului Teologic Universitar din Bucureşti şi călăuzea delegaţii străine de oameni ai bisericii în vizită în România. Din 4 martie 1990, Daniel Ciobotea a devenit episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Timişoarei şi Caransebeşului. Încă de la începutul lui 1990, Daniel Ciobotea începuse să se manifeste public prin luări de poziţie în ziarul Adevărul. Şi organele deliberative ale BOR s-au “primenit”. Adunarea Naţională Bisericească şi Colegiul Electoral Bisericesc au fost dizolvate, în aşteptarea alegerilor. Urmând parcă modelul politic al comitetelor provizorii, s-a înfiinţat şi un Consiliu Naţional Bisericesc Provizoriu, format din 3 clerici şi 6 mireni şi din membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

      PAROHIA ÎN RESTRUCTURARE

      În atmosfera de provizorat ce domnea în interiorul Bisericii, au decis şi preoţii să-şi manifeste doleanţele. Evenimentul, uitat de presa bisericească, a fost consemnat într-un colţ de pagină a unui cotidian “laic”, România Liberă. Din paginile ziarului, aflăm că la 6 martie 1990, la Bucureşti, la Institutul Teologic s-a desfăşurat prima Conferinţă Naţională a Preoţilor din BOR. Organisme cu tradiţie în viaţa religioasă românească, conferinţele clerului erau menţionate în statutele BOR adoptate în 1925 şi 1948. Erau alcătuite de jos în sus, de la nivelul protoieriilor la cel al eparhiilor, de unde erau aleşi participanţii. Dacă în timpul regimului comunist avuseseră un rol informal, la prima întrunire din 1990, conferinţele sperau să formuleze chiar şi deziderate privind Biserica şi clerul. Se putea discuta despre orice, cu obligaţia respectării solidarităţii cu Sfântul Sinod a unităţii dogmatice, cultice şi canonice. Pe lângă cei 300 de delegaţi sosiţi din toată ţara, la manifestare au participat şi câteva înalte feţe bisericeşti, precum Nestor (Mitropolitul Olteniei), Roman Ialomiţeanul (Vicarul Arhiepiscopiei Bucureşti), Vasile Târgovişteanul, dar şi Nicolae Stoicescu, ministrul Cultelor. S-a dezbătut pe tema “reînvierii vieţii bisericeşti în parohia ortodoxă”. Au prezentat referate preotul Adrian Niculcea şi Ion Bria. La microfon, 60 de preoţi şi-au spus apoi păsurile. La sfârşit, cu vot unanim, s-a decis constituirea conferinţei ca “forum preoţesc consultativ în interiorul BOR”, cu recunoaşterea autorităţii Sfântului Sinod ca for decizional. O nouă conferinţă s-a anunţat pentru zilele 8-9 mai 1990, la care participanţii solicitau imperios şi prezenţa patriarhului. În încheiere, preoţii au adresat un “apel frăţesc tuturor preoţilor de a sesiza cu maximă promptitudine şi responsabilitate toate problemele stringente cu care sunt confruntaţi în parohii şi a le înainta spre dezbatere.”


Categorii

Al treilea razboi mondial, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Patriarhul Daniel binecuvanteaza comunistul 8 martie/ALT CAZ DUBIOS DE “TERORIST” CONSPIRATIONIST/ Romania si Bulgaria, urmatoarele “tinte vulnerabile”?/ Se pregateste TAXA EUROPEANA PE BENZINA, SMS si E-MAIL, plus un “FMI EUROPEAN”/ O fila din istoria recenta a BOR (STIRI 5-8 martie 2010)

  1. Aici mi se pare deja o exagerare. De ce nu avem voie să încreştinăm 8 Martie? Spunea la o conferinţă un călugăr de la Târgu Mureş că de 8 Martie să apreciem femeile şi mai ales pe Maica DOmnului. Şi Crăciunul a fost întâi o sărbătoare închinată echinocţiului din ce ştiu şi uită că a fost încreştinată. Adică mi se pare că unul din punctele forte ale Bisericii e faptul că face pogorăminte şi nu e foarte dură în anumite lucruri ce nu e necesar ( că altfel s-ar putea rupe unii credincioşi ).

  2. @Sorin Dan: Stii cum e, la un moment dat tot nu ce nu corespunde propriilor pareri ne poate parea a fi exagerare. Sa ne referim insa la argument mai bine: anume, ca Biserica a increstinat vechi sarbatori paganesti sau care tineau de ciclul vremilor. Am auzit de aceasta teorie, insa ea nu provine, din cate stiu, din “expunerea de motive” a Sfintilor Parinti, atunci cand praznuim Craciunul. Sarbatorile crestine nu sunt fixate aleatoriu sau in functie de ce “praznuiau” oamenii deja, ci in functie de descoperirile in duh ale Parintilor – si dupa Traditie. De aceea, in Sinaxare se spune, la orice praznic, “ASTAZI se praznuieste… etc.” Ceea ce inseamna ca in acea zi, anume, a avut loc evenimentul duhovnicesc sarbatorit. Evenimentele Bisericii, ale Intruparii Mantuitorului, au atat o dimensiune concreta, istorica (sunt datate istoric) cat si o dimensiune vesnica. Ele sunt realitati, nu simboluri sau decizii “strategice” ale Bisericii. Asta pentru Craciun. In privinta lui 8 martie, argumentul era ca tine de o “traditie socialista”, iar la noi, cel mai probabil, a fost popularizat prin regimul comunist. Nu stiu daca interbelic se “tinea” aceasta sarbatoare… Prin urmare, nu vorbim de o obisnuinta profana, dar inofensiva pentru copii, cum ar fi Mos Craciun (desi si pe aceasta a confiscat-o Coca-Cola), ci de un obiectiv politic cu adresa clara. Nu poti increstina asa ceva, deoarece, odata, subiectul praznuirii este deja prezent in traditia ta (Duminica Mironositelor) si, apoi, pentru ca obiectul ei neaga principial felul praznuirii tale: 8 martie celebreaza femeia ca un fel de razbunare istorica asupra barbatului (ideologia feminista), ceea ce contrazice flagrant viziunea crestina asupra femeii. Deci, din doua una, si cu amandoua nu se poate, e ca si cum am spune ca ideologiile feministe au dreptate si e cazul sa ne racordam la ele, sau, si mai rau, ca de fapt Traditia Bisericii nu este in niciun fel diferita de ideologia feminista, ci ambele zic acelasi lucru.

  3. @Sorin Dan

    Eu, fiind mai slab, nu prea înţeleg CUM (în ce fel anume) s-ar putea creştina o astfel de sărbătoare, a cărei origine o ştim (sau, dacă nu o ştim, o putem găsi uşor), şi nu are absolut nimic cu Creştinismul, dar are destule împotriva sa.

    Crăciunul este, alături de Sf. Paşti, una dintre cele mai mari sărbători creştine. 8 martie, în schimb, este o zi care în calendar nu are nici măcar cruce neagră, nu are o semnificaţie deosebită pentru ortodocşi (adică una mai aparte decât restul zilelor fără sărbători marcate).

    De aceea, mi se pare foarte greu (chiar imposibil) să se realizeze aşa o modificare a semnificaţiei acestei sărbători, mai ales în condiţiile în care de 20 de ani încoace se sărbătoreşte la fel, continuând tradiţia comunismului (doar că nu mai e vorba de femeia proletară, sudoriţă, mândria socialismului, ci este vorba despre… femeie, în general). Iar în revistele de “specialitate” (reviste “pentru femei”), şi nu numai, este lăudată femeia-manager, femeia care a reuşit prin forţe “proprii” (nespunându-se nimic, în general, despre calităţile cu care a înzestrat-o Dumnezeu).

    Şi, în plus, de ce am mai avea nevoie de ÎNCĂ o sărbătoare a femeii creştine, dacă avem deja duminica Sfintelor Mironosiţe, zi în care sunt lăudate credinţa şi dragostea avute de aceste Sfinte femei, precum şi de toate sfintele şi cuvoiasele până în zilele noastre. Acestea ar trebui să fie modele pentru toate fetele şi femeile care vor să placă lui Dumnezeu şi nu lumii.

    E adevărat, 8 martie este o zi în care multe din mamele noastre sunt obişnuite (încă din vremea comunismului) să primească ceva, dar acest lucru nu înseamnă că această zi trebuie sărbătorită şi trâmbiţată, din punctul meu de vedere.

    Îmi cer iertare dacă am greşit prin ceea ce am spus.

    Hristos Domnul să ne lumineze pe toţi!

  4. Eu văd lucrurile altfel şi anume că putem vedea pe Hristos în orice. Adică să încercăm să eliminăm partea ateistă şi păgână a sărbătorilor şi să facem prilej de prăznuire în Hristos. Şi aşa mi se pare că a făcut şi Patriarhia ( cel puţin la nivel oficial ). Sunt de acord că e foarte urât când o femeie cere să fie sărbătorită de 8 martie şi face fiţe dar nimeni nu a scris o felicitare de 8 Martie când era mic către mama sa? Nimeni nu simte nevoia să dăruiască o floare soţiei sau unei femei care tot timpul i-a fost alături? Chiar dacă sărbătoarea e păgână de ce nu am putea să vedeam în ea ceva frumos? Chiar şi Valentine’s Day ( deşi e închinată desfrâului ) oamenii ar putea-o încreştina-o spunându-şi unul celuilalt cât de frumoasă e viaţa în Hristos alături de celălalt. Să facem toate aceste sărbători necreştine prilej de prăznuire creştină ( îmi aduc aminte ieri când fostul meu duhovnic, preot de mir, a dat două flori: una către mama sfinţiei sale şi alta pentru sora sfinţiei sale. Pe mine m-a impresionat acest gest ). Şi cred că aşa vom atrage mai mulţi oameni la biserică… Acum asta e părerea mea şi din păcate încă nu trăi viaţa în Hristos aşa de frumos cum îmi place s-o descriu… Poate dacă voi împlini cu faptele şi cuvintele mele vor avea o forţă mai mare. Doamne ajută!

  5. @ Sorin Dan:

    Ne pare rau ca ultimul tau mesaj deja sare de pragul acceptabil, cu toata bunavointa noastra. In momentul in care afirmi ca “Il putem vedem pe Hristos in orice”, atunci ne departim radical si ne indoim foarte serios ca impartasim aceeasi credinta, dar si ca fratia ta ai avut, la randul tau, minima bunavointa de a urmari argumentele noastre, iar dialogul devine imposibil. Asa cum urina nu poate sfintita, asa cum Hristos nu are partasie cu Veliar, nici in ideologia criminala a comunismului nu poate fi gasit Hristos, ci numai viclenia de tip antihristic care ne face sa ne lepadam de adevar in numele unor gesturi “frumoase”, dar pe care ne ambitionam sa le facem in continuare in ziua de celebrare a victoriei IMPOTRIVA familiei crestine. De Valentines day nu mai vorbim… Cine crede ca se poate bucura acum, de asa ceva, nu are decat. Dar numai copiii si cei cu totul ignoranti au scuze pentru asemenea inselare, atata vreme cat Biserica ARE sarbatorile EI si nu are absolut deloc trebuinta de asa ceva. Dar daca vrem sa credem ca putem sa impacam si capra si varza, si lumea, si pe Hristos, atunci am ales o alta cale decat cea a Crucii. Iar genul asta de propaganda subtila (chiar daca nu neaparat de rea credinta) pentru idei impotriva invataturii Sfintilor Parinti (fie ele si girate de preotii de mir modernisti si, probabil, ecumenisti, care cauta sa atraga oamenii la biserica facand compromisuri de toate felurile) nu vor fi ingaduite pe aceasta pagina. Cu tot regretul sincer…

    Doamne, ajuta!

  6. @Sorin Dan

    Ce va impiedica sa va exprimati delicatetea sentimentelor fata de o femeie draga in orice zi din an??? Chiar nu exista nici-un impediment!
    Cat despre Valentine’s Day, inchinata desfraului, am sa va raspund cu cuvintele Cuviosului Paisie Aghioratul pe care-l iubesc tare mult:” Apa se poate sfinti, urina nu” (am citat din memorie)
    Doamne ajuta!

  7. Cel mai grav este cand, desi ni se atrage atentia ca gresim, tot refuzam obstinat sa intelegem, sa ne indreptam. Una este sa nu stii ca gandesti sau faci ceva gresit si alta este ca si atunci cand stii, cand ti se explica foarte limpede si cu argumente puternice, tu sa o tii tot pe a ta, precum fariseii si carturarii cei tari de cerbice care nu voiau sa auda adevarul, cii ii stateau impotriva cu strasnicie, in numele literei legii si a “datinilor” lor la care nu voiau cu niciun chip sa renunte. Asta arata si cat de usor va penetra Antihristul cu metodele sale de reeducare si de imitare, de substituire a tuturor celor sfinte cu altele ale lui, care seamana cu crele crestine, care vor avea un aer de “frumusete” si de “virtute” chiar… iar oamenii le vor lua de bune. Vorbesc degeaba atatia parinti de atata vreme despre minciuna “crestinismului” umanist, a ideologiei anticrestine, masonice deghizate in idealuri nobile si inalte…
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/03/30/crucea-lui-hristos-impotriva-neo-crestinilor-iubitori-ai-lumii-de-aici/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/09/14/formalismul-si-compromisul-cu-lumea-sau-ortodoxia-fara-cruce/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/01/parintele-serafim-rose-denunta-viclenia-cea-mai-mare-care-ameninta-biserica-de-azi-%e2%80%9enoul-crestinism-umanist-ecumenist-si-lumesc/

    N-au decat sa ne acuze unii si altii de intoleranta, dar e vremea, credem, sa fim mult mai fermi, macar si pentru faptul ca nu mai avem deloc timpul si energia sa luam de la zero de fiecare data aceleasi si acelasi explicatii si pentru cei care chiar nu au urechi de auzit… Deci sa nu ne intrebati de acum de ce nu va apar mesajele, daca ati postat ceva in ton cu ideologiile acestea anticrestine. Daca dupa atatea explicatii tot nu se schimba nimic, nu are niciun sens “dialogul”: e la fel de fara rost ca si cel ecumenist. Nu ne poate acuza nimeni ca nu am facut tot ce am putut ca oamenii sa inteleaga temeinic de ce un lucru este inselare sau erezie, de ce albul nu este negru, nu a cerut sa fim crezuti pe cuvant… Cine este sincer, vede, cine nu, o s-o tina la infinit in indreptatiri si in sisteme teoretice in acord cu voia sa proprie.

    Sincer ne pare rau, dar e extrem de obositor si absolut nefolositor asa. Cine nu doreste sa asculte de Biserica, e liber sa-si aleaga alt drum. Dar cunoscand orientarea acestui site, nu are rost sa ne “testeze” rezistenta sau sa caute sa infilitreze astfel de idei ratacite.

  8. CAILE BUNULUI DUMNEZEU SUNT NECUNOSCUTE…UN COPIL ABANDONAT RATACESTE PRINTRE STRAINI-BASARABIA TRADATA,SFASIATA SI RASTIGNITA…

  9. @ Sorin Dan
    Frate! Daca ai face putina analiza starii de lucruri contemporane, ai cunoaste ca in aceste vremuri, antihrist este mai viclean decit s-a aratat pina acum. La orice institutie crestina (in sens de ansamblu de reguli) el opune o contrainstitutie, pervertita, care pare ca are acelasi scop, dar de fapt nu urmareste decit un singur lucru: inlaturarea din spatiul public si din inima omului a lui Dumnezeu; lipsirea omului de armele sale duhovnicesti.
    Ex. Mos Nicolae a fost inlocuit aproape complet cu Mos Craciun cel comerciant. Sarbatoarea Nasterii Mintuitorului Hristos a fost inlocuita prin Craciunul de tip comercial in care daca nu cumperi ceva ca sa daruiesti, nu esti in “spiritul Craciunului”, comuniunea din biserica este inlocuita cu comuniunea demonica din concerte sau din petreceri unde se cinsteste orice numai Hristos nu, spovedania este inlocuita cu psihanaliza, milostenia, adica iubirea de aproapele, este inlocuita cu caritatea, adica cu solidaritatea sociala, Biserica lui Hristos este inlocuita cu comuniunea ecumenistica a tuturor ereziilor, iar rolul ei nu mai este indumnezeirea omului, ci eticizarea acestuia, si, pe tema de azi, cinstirea femeii crestine, jertfitoare si iubitoare, este inlocuita cu cinstirea femeii, individualiste, egoiste si cinice (daca vrei iti mai dau o multime de exemple).
    In aceasta ordine de idei 8 martie este un atac direct la adresa familiei, la fel ca si preconizata ziua a barbatului. Desi mintuirea este individuala, in aceasta viata mai presus de persoane este familia. Individualismul este motiv de neunire. Daca ceva merita cinstit este familia, nu membrii acesteia. La fel cum Dumnezeu este unul in fiinta si intreit in persoane, la fel si familia este una in fiinta si multipla ca persoane.
    Corecta ar fi o sarbatoare crestina a familiei care sa fie zi nelucratoare prin lege.
    Cu asa ceva sunt de acord, dar cu cinstirea individualitatilor, mai ales pe criterii de gen sexual, BA!

  10. Cosmin si Costy:

    Va rugam mult, dupa ce ati citit si macar unul din articolele indicate la linkul de aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/03/08/crestinii-sarbatoresc-8-martie/ si dupa ce ati citit si comentariile deja scrise, atunci reveniti. Datul cu parerea dupa bunul plac, in dispretul cras a ceea ce s-a scris deja nu va mai fi ingaduit, chiar daca o sa ne acuzati de lipsa de dragoste, de fundamentalism si de tot ce mai doriti. Da, e nevoie de o mai mare intransigenta, fiindca de justificarea necontenita a lumescului si a minciunii, iertati-ne, dar ne-am prea saturat si nu avem deloc timp sa polemizam cu fiecare. Tribune de propaganda ale inselarilor sunt toate canalele oficiale, nu e nevoie sa va folositi si de noi. Cine este sincer cu constiinta lui, are tot ce-i trebuie ca sa intealaga si sa nu persiste in greseala. A gresi e omenesc, a persevera dupa ce ai fost indreptat… e al altcuiva decat al omului. Iertati!

  11. Cea mai frumoasa Zi a Mamei , a Femeii crestine , ar putea
    fi 25 Martie – de Buna Vestire !!! Sigur , si Duminica Mironositelor , prin ceea ce-au lasat Sfintele Femei de la Inviere si pana azi …dar Buna Vestirea ar fi si mai puternica …

    “…acest capitol a fost neglijat de oficialii de la Palatul Victoria “…ba eu cred c-a fost REGIZAT , nu neglijat
    … de ce trebuie sa fiu mare specialista in finante , ca sa pricep ce este in portofelul meu , ca sa vad amploarea
    somajului , scumpiri de tot felul , degradarea din ce in ce mai avansata a vietii crestine , etc. … ???

    Sigur , asta mai lipsea ! “noua taxa UE “…”…nu va afecta
    doar pe posesorii de masini personale, ci va creste pretul
    la transportul in comun , la electricitate , la utilitati…
    la intreaga activitate industriala” … daca rasturnam declaratiile astora , de-alde Herman Van Rompuy sau Alain Lamassoure …masoni cu interese directe in polarizarea tot
    mai evidenta in noul imperiu babilonian , intelegem ce si cum , pe viu , fara studi de specialitate …Cu precizarea ca “au uitat” sa scrie pe noua taxa UE : CONTROLUL ASUPRA
    SUPUSILOR … CE “sustine ideea infiintarii unui fond monetar
    european “…ooo , ce mai “noutate” ! de parca n-ar fi fost de asteptat ?! …

    Iran , Coreea de Nord , SUA , Israel , Rusia , Tarile Arabe … de parca n-am sti despre razboiul care mocneste deja … dar toate astea vor sa-l grabeasca prin “exercitii
    militare” …

    Cu Tine , Doamne , mergem inainte , sa nu ne lasi !

  12. A-L “vedea” pe Hristos in orice e o conceptie panteista.Una e sa spui ca Dumnezeu e prezent in lume prin harul Sau,pe care o conserva si o conduce,alta e sa spui ca El se confunda cu orice.Sa stiti ca panteismul asta,venit dupa ’90 de exemplu prin yoga si conceptiile “tolerante”din Apus e deosebit de raspandit si lesne insala.

  13. As vrea sa fac o mica corectare in legatura cu articolul publicat de mine (http://corortodox.blogspot.com/2010/03/februarie-2010-icoanele-plang-cu.html) cu privire la icoana Maicii Domnului care a izvorat mir:

    La slujba de duminica 7 martie a participat Mitropolitul Jean Yazigi din Patriarhia Antiohiei, intitulata si Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei şi a întregului Răsărit. Avand in vedere aceasta denumire a Patriarhie, majoritatea ziarelor din Franta si din strainatate au preluat stirea incompleta, creîndu-se confuzie intre persoane. Asadar nu patriarhul grec-ortodox a oficiat slujba, ci mitropolitul patriarhiei Antiohiene, in Europa Centrala si Meridionala.

    Va rog sa ma iertati pentru aceasta confuzie creata, stirea luand-o si eu la randul meu din ceea ce s-a difuzat.

  14. Anonim spunea…

    Draga Claudiu,
    sunt una dintre femeile crestine care, in copilarie, a fost invatata ca, in ziua de 8 martie trebuie sa se opreasca putin din preocuparile-i egoiste si sa-si cinsteasca mama. Copiii mei au invatat si ei, la randul lor, acelasi lucru.

    Spune-mi, te rog, cum sa resping darurile si imbratisarile celor dragi mie, cum sa “uit” sa vorbesc cu mama si, eventual, sa-i trimit un mic pachet, cand atata amar de vreme am facut din asta zi un prilej de bucurie?

    Am citit mesajul IPS Daniel si nu ma simt batjocorita defel de spusele Sfintiei Sale, dar ranita si dezamagita de atitudinea si inversunarea fratilor mei ortodocsi, sunt. Pentru ca nu regasesc spiritul crestin in inversunarea cu care atacati si incercati sa va explicati,inutil din punctul meu de vedere, propria atitudine.

    Trist.

    carmen.
    9 martie 2010, 12:06
    Claudiu Târziu spunea…

    @ Carmen:

    Draga Carmen,

    In copilarie eu am invatat ca Dumnezeu nu exista, ci e un basm pentru imbrobodit “prostimea”, spre a fi mai usor condusa de capitalistii verosi, ca viata e doar aici pe pamint si te descurci singur. Ani in sir mi s-au dat argumente pentru o lume fara Dumnezeu. Si am devenit un ateu sceptic, ironic si individualist. Desi, cind eram mai mic, bunica mea dinspre mama, taranca statornica in credinta, m-a invatat sa ma rog, m-a dus la biserica, m-a determinat sa ma spovedesc si impartasesc.

    Din fericire pentru sufletul meu, putin dupa majorat, citiva oameni m-au intors in Biserica, stiind sa-mi arate Adevarul.

    Cind afli si accepti adevarul, nu mai poti sa ramii de partea minciunii, daca esti cinstit sufleteste.

    Ei, cam asa e si cu 8 martie. Afli ca e o sarbatoare comunista, ca e in afara spiritului crestin, dar preferi sa o tii in continuare, pentru ca asa ai apucat. Pai daca eu am apucat sa fiu ateu, trebuia sa ramin asa?

    Cit despre inversunarea pe care tot o invocati unii dintre comentatori, va conjur, dati exemple, faceti hermeneutica, dovediti-o, daca sinteti crestini. Aveti datoria ca, daca m-ati vazut in greseala, sa ma indreptati, dar pentru asta e nevoie de argumente.
    9 martie 2010, 12:22
    Paul Slayer Grigoriu spunea…

    Draga Carmen,

    Si eu, cand eram mic, am fost obisnuit sa am liber pe 23 august. Era o bucurie mare si traiam cu convingerea ca atunci s-a intamplat ceva frumos si maret pentru tara mea. Pana cand bunicul meu mi-a explicat ca a fost o nenorocire. Mi-a parut rau de ziua libera atunci cand a disparut dupa 89, dar am avut alte prilejuri de bucurie. Asa cum si acum, incerc sa le ofer mamei sau sotiei mele alte semne ale atentiei decat cele legate de o sarbatoare socialista. La asta cred ca se refera Claudiu si Razvan Codrescu in articolele lor. La lipsa de sens a unei sarbatori care ne-a fost prezentata ca plina de sens. Altfel, florile si imbratisarile nu se refuza in nicio zi, deci nici pe 8 martie.
    9 martie 2010, 12:24
    @ Anonim:

    Am impresia ca unii dintre dvs nu citesc postarile la care comenteaza.

    Ma rog, revin cu precizari, sper ca pt ultima oara:

    1. 8 martie e declarata Ziua Internationala a Femeii, nu a mamei.

    2. Nu vad care e blasfemia in a sarbatori femeia (sau si mai bine mama, asa cum propun altii), creatie a lui Dumnezeu, intr-o zi in care este sarbatorita nu Fecioara Maria, ci vestea mare pe care a primit-o, ca-l va naste pe Mesia.
    Dumnezeu a facut-o partasa pe Sfinta Fecioara la o mare taina a lumii. Dar mai inainte facuse femeia partasa la perpetuarea omului, El dind suflet, si ea dind trup.

    3. Nu data de 8 martie ma deranjeaza, ci semnificatia ei: comunista, feminista, necrestina.

    4. O sarbatoare laica fixata intr-o zi de sarbatoare crestina ar putea sa fie si ea increstinata. Macar ca sarbatorind femeia in 25 martie, ai dezlegare la peste si vin, pe cind daca o serbezi in alta zi a Postului Mare, desigur ca incalci acest post.

    5. Eu cred ca tot ce au impus comunistii a fost rau, pentru ca gindirea si actiunea lor erau fundamentate in rau; comunismul e o religie a Raului.
    De pilda, interzicerea avorturilor – veti spune unii crestini ca a fost buna, pt ca ne-a interzis pacatul. N-a fost buna, ci a dus la alt fel de drame. Pentru ca incalca libertatea omului. Dumnezeu ne lasa sa alegem intre bine si rau. Comunistii ne obligau sa facem ce cred ei ca e bine. Omul trebuie sa nu faca pacatul avortului din constiinta sa proprie, intelegind ce nenorocire comite si ce osinda isi atrage.

    6. Nu trebuie sa fii sfint ca sa poti spune adevarul. Daca il cunosti, ai datoria sa-l impartasesti. Si fiecare va decide pentru sine. Eu nu v-am obligat sa nu mai serbati 8 martie, ci doar v-am spus ce stiu ca inseamna ziua asta. Si dvs va suparati ca am indraznit sa deschid gura si ma acuzati ca am dat cu piatra.

    9 martie 2010, 13:04
    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=1273844315540409316&postID=8868943165950460685

  15. Nu sunt impotriva “zilei”de 8 Martie ca zi a femeii,dar nu pot fi in niciun caz pentru “crestinare”!Dc?Simplu.In zilele noastre,astfel de “sarbatori” sunt percepute distorsionat de multa lume,asa incat nu se mai rezuma la o floare si o declaratie de dragoste,ci la tot felul de desfranari.De pilda am vazut femei care erau duse de soti,prieteni(sau chiar din propria initiativa)la show-uri erotice,streep tease,etc!Pai cum am putea noi sa crestinam o zi,sa o trecem in calendar si sa o sarbatorim in cele mai grotesti si pagane moduri?DIn nefericire,romanul(care a ajuns la o stare avansata de degradare din cauza “democratiei”prost inteleasa)tinde sa faca din orice sarbatoare(fie ea crestina ori necrestina),motiv de destrabalare(a se citi distractie)La zilele onomastice se bea si se mananca fara cumpat,si in loc sa cinstim Sfantul a carui nume il pomenim,ne cinstim pe noi insine,de Sf 40 de mucenici,romanul bea 40 de pahare(unii chiar ajung la acest numar,desi este postul mare),de Sf Pasti iarasi excese si lista continua.Sunt oameni autointitulati atei inversunati,dar sarbatoresc(a se citi distractie) Sf Ion,Gheorghe,Vasile,etc..Binenteles,peste toate astea,ca o crema,se aseaza maneaua,care nu face decat sa ne indobitoceasca de tot!Desigur ca nu ma refer la toti romanii,dar din nefericire,procentul nu e tocmai neglijabil.Imi cer iertare daca s-a simtit careva jicnit din pricina mea,insa asta gandesc la momentul de fata!
    Dumnezeu sa ne ajute!

  16. Pai sigura ca Da…!

    De Sarbatoarea Nasterii Domnului, ni se deviaza subtil atentia prin programele tv si radio, si cu deosebire copiilor, de la SENSUL si MESAJUL primordial si “principal” al acestei sarbatori si anume al INTRUPARII si VENIRII LUI DUMNEZEU in Trup de OM pe pamant…, ni se deviaza prin “Imaginile” cu Mos Craciun (mai de curand si cu “craciunita”) imbracat in costumul sau rosu si cu sacul cu daruri in spate…
    Multi copii de Nasterea Domnului nici nu se mai gandesc la INTRUPAREA si Coborarea lui Hristos pe pamant, ci doar la “darurile mosului”…

    Apoi de Sfanta Sarbatoarea a INVIERII DOMNULUI, ni se deviaza iarasi subtil atentia, si din nou cu deosebire copiilor, cu IMAGINILE si “ideea” IEPURASULUI….!
    Iarsi multi copii (si chiar adulti), nu se mai gandesc la INVIEREA lui HRISTOS din morti, ci doar la ce le-a adus sau le va aduce “iepurasul”…

    Apoi pentru cea mai mare parte a oamenilor si a romanilor “ZIUA DE 1 SEPTEMBRIE”, care este INCEPUTUL ANULUI BISERICESC, nu reprezinta mai nimic, in schimb Noaptea de Revelion este abia asteptata de catre romani…

    Si uite asa, cu trecerea anilor (deceniilor si secolelor chiar…) “cei care au urat si dusmanit si invidiat Crestinismul…”, s-au tot framantat si preocupat cum sa faca cumva incat peste MARILE SARBATORI CRESTINE ale Bisericii, sa se SUPRAPUNA si aseze cu timpul, alte “sarbatori”, cu alte obiceiuri si “semnificatii” si rezonante si “impacturi” mentale si de intelesuri, care prin repetare indelungata si regulata si riguros intretinuta, au capatat DREPT DE CETATE si “legitimitate” si “importanta” iar VECHILE Sarbatori crestine, au fost “uitate” si CAZUTE (pentru multi romani) aproape in DESUETUDINE si mai ales …abandonate, fara ca sa mai fie traite si cinstite asa cum se cuvenea sa fie…!

    Da! BUNA VESTIRE (25 martie) si DUMINICA MIRONOSITELOR, si cu deosebire ultima sarbatoare sunt “ADEVARATELE” SARBATORI ALE FEMEII CRESTINE.

    Or, tocmai pentru ca in poporul nostru romanesc, crestin ortodox, aceste sarbatori au fost cu multa evlavie cinstite si respectate de catre femei, si cu deosebire de catre cele de la tara, comunistii au incercat sa le scoata din MEMORIA multor romani/romance, INLOCUINDU-LE SIRET si subtil, cu alte “sarbatori” care sa fie un fel de surogate pentru Adevaratele Sarbatori ale Bisericii Ortodoxe…!

    Personal eu, subscriu si achiesez integral la parerile antecomentaorilor mei si ale fratilor administratori care DEZAPROBA si CONDAMNA “cinstirea” si “tinerea” pe scara larga a acestei “sarbatori”, care nu este de provenienta crestina si care nu are nimic de a face cu femeia CRESTINA si nici cu “IDEALURILE” pe care i le REACTUALIZEAZA si REAMINEASTE si REINVEDEREAZA cele doua sarbatori crestine de care am vorbit, femeii crestine, cu atat mai mult cu cat odata cu caderea si “abolirea” comunismului in tara noastra, ar fi trebuit ca sa fie ABANDONATE toate “urmele” de comunism pe care acest COMUNISM ATEEU le-a lasat si sapat in viata publica si in mentalitatea poporului nostru care este crestin.

    Sarbatoarea “Bunei Vestiri” ii REAMITESTE fiecarei femei romance care este crestina ortodoxa si “maritata” SA SE SUPUNA VOII LUI DUMNEZEU de a naste pe lume prunci, si sa se smereasca si voiasca acest lucru si chiar sa spuna in inima ei exact ca si Maica Domnului: “IATA ROABA DOMNULUI”, asa cum a spus Preacurata Fecioara, cand Sfantul Arhanghel Gavriil i-a BINEVESTIT ca Dumnezeu Tatal a ales-o, dintre toate Fiicele lui Israel si pamantecele de pe pamant, ca Sa-L Nasca prin Duhul Sfant pe Fiul Sau EMANUEL, Domnul si Mantuitorul Nostru IISUS HRISTOS.

    Iar Sarbatoarea “Dumnicii Mironositelor” ii REAMINTESTE fiecarei femei crestine ortodoxe “romance”, ca trebuie sa MARTURISEASCA si ea ca si Sfintele Mironosite “CREDINTA” IN INVIEREA LUI HRISTOS fara vreo teama…!

    Dar oare “ziua de 8 marttie”, oare ce ii “reaminteste” unei femei romance si mai ales crestine ortodoxe, oare ce…??
    Oare ca in trecut femeile “comuniste” si “socialiste” din lume au “obtinut” prin multe eforturi de lupta sindicala si de lupta de clasa o “cinstire” si o “respectare” a demnitatii lor de “femei”, si o tratare egala in drepturi cu barbatii…??

    Pai Crestinismul A ADUS ACEASTA INTELEGERE a “egalitatii” femeii cu barbatul, inca de la Inceputurile Bisericii…!
    Nu era nevoie de o zi “speciala de 8 martie” ca femeile crestine sa inteleaga asta (aceasta egalitate) si mai ales sa ceara sa fie respectate de barbati.
    “Evanghelia lui Iisus Hristos” si TAINA CUNUNIEI si Invatatura Crestina Ortodoxa a Bisericii II DAU si ii confera si atribuie CINSTIRE si MARIRE si VALOARE si PRET si DEMNITATE femeii crestine, si o socot EGALA BARBATULUI si nu “supusa” lui, cum gresit si paganesc se spune asta in popor…!

    Prin Vechea Eva, care a aruncat neamul omenesc in pacat, femeia a pierdut CINSTIREA ei, dar PRIN “NOUA EVA – MAICA DOMNULUI”, care a nascut pe Mantuitorul nostru IISUS HRISTOS, imaginea si locul si NUMELE si rolul “FEMEII” a fost REABILITAT si RECASTIGAT si REPUS IN VALOARE…!

    Nu comunismul si socialismul a dat si a adus “pret” si “valoare” si “demnitate” si “egalitate de tratament” femeii, ci CRESTINISMUL si Evanghelia si BISERICA CRESTINA a lui IISUS HRISTOS, si asta cu mii de ani inaintea socialismului si comunismului!

    In toate popoarele necrestine, care nu au si nu traiesc Crestinismul, femeia este INFERIOARA barbatului si este vazuta si apreciata si considerata chiar ca o “sclava” a barbatului.

    NUMAI CRESTINIMSUL o pune pe acelasi PIEDESTAL DE EGALITATE cu barbatul…
    De aceea in tarile apusene femeile s-au emancipat, in sensul negativ, pentru ca mentalitatea publica care a fost creionata si influentata de CRESTINISM a permis asta si pentru ca mai intai in tarile apusene ERA INRADACINATA DE MILENII “ideea” si “mentalitatea colectiva” si unanim recuoscuta si acceptata, ca femeia este EGALA barbatului si AJUTORUL pe care Dumnezeu i l-a dat in viata pentru mantuire…!

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » EXPERIMENT CU ARME SOFISTICATE SAU FENOMEN MISTERIOS? Cazul pasarilor si pestilor morti in masa/ Big Brother indian, PIRAMIDA SISTEMULUI INFORMATIC AL STATULUI ROMAN SI CARDUL DE SANATATE/ Se preconizeaza un nou acord cu FMI.
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Unde greseste Parintele Mihai Valica si cum e folosit de altii PRETEXTUL zilei Duminicii din calendar pentru a mai crea un scandal diversionist. EXPLICATII SUPLIMENTARE DIN SFINTII PARINTI DESPRE SEMNIFICATIA ORTODOXA A DUMIN
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Crestinii ortodocsi sarbatoresc 8 Martie?
  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PORTUGALIA SE DA PRINSA. Guvernul cere ajutorul Uniunii Europene
  21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » J-C Trichet (seful BCE) indeamna liderii politici sa revitalizeze viziunea Europei integrate… in austeritate, insistand pentru Ministerul de Finante European
  22. Pingback: UPDATE: Atentate sangeroase la Oslo si pe insula Utoya soldate cu peste 91 de morti si zeci de raniti. UN 11 SEPTEMBRIE PENTRU NORVEGIA SI PENTRU EUROPA? POLITIA VORBESTE DESPRE ACT DE FUNDAMENTALISM CRESTIN!
  23. Pingback: Atacurile din NORVEGIA si tema ESECULUI MULTI-CULTURALISMULUI in civilizatia occidentala: Se contureaza un portret ideologic al atacatorului. CE MIZE AR PUTEA GENERA CAZUL "FUNDAMENTALISTULUI CRESTIN"?
  24. Pingback: Presedintele Traian Basescu, zelos slujitor al agendei eurocratilor: ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare