CUM A “CRAPAT” MARELE SISTEM INFORMATIC AL ASIGURARILOR DE SANATATE. Atunci de ce ni se baga pe gat, obligatoriu, cardul de sanatate?/ ”ORACOLUL” ISARESCU NE PROFETESTE ”DISCRET” CA SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL SE VA SCHIMBA SI CA VOR FI ”TRANSFORMARI”/ Harta Imperiului Austro-Ungar la portile Bruxellesului/ RAPORTUL SMOLENSK: UN AFRONT ADUS POLONIEI (Stiri 11- 14 ianuarie 2011)

14-01-2011 17 minute Sublinieri

UE inaugureaza in mod concret guvernanta economica/ RISCUL ANULUI 2011: FALIMENTUL DE STAT. SOLUTIA PRECONIZATA: COORDONARE GLOBALA, UN PAS INAINTE SPRE GUVERNUL MONDIAL ANTIHRISTIC

Ce se intampla atunci cand serverele "crapa"?

  • Gandul:

EXCLUSIV: Cât a costat sistemul informatic „crăpat” după o lună. Director al Asigurărilor de Sănătate: „Asta este problema acum? Mai avem de plătit încă 15 ani”

Sistemul a fost inaugurat în decembrie, în prezenţa preşedintelui Băsescu. Calculatoarele au “căzut” ieri, din cauza unor probleme tehnice apărute la softul-mamă al companiei Oracle din America şi Australia – a explicat directorul CNAS

Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, calculatoarele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au înregistrat întreruperi în programul accesat de funcţionari. La Bucureşti, pe holurile Casei, aproximativ 100 de persoane aşteptau să-şi achite contribuţia la asigurările de sănătate, să primească aprobări pentru reţete gratuite sau să-şi ridice adeverinţele de asigurat. Din cauza deselor întreruperi ale programului, angajaţii CNAS au fost obligaţi să-i înregistreze cu creionul pe hârtie pe cei care plăteau. La fel s-au înregistrat şi aprobările pentru reţete şi s-au eliberat adeverinţele de asigurat. Situaţia a fost similară la toate casele de sănătate din ţară.

“Este vorba de o defecţiune la programul folosit la constituirea bazei de date. Această defecţiune nu ar trebui să afecteze pe nimeni. Contribuţia la asigurările de sănătate se plăteşte până pe data de 25 ianuarie. Se poate plăti şi de la distanţă – prin ordine de plată, viramente sau online. Noi avem doar cinci ghişee funcţionale, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, indiferent dacă funcţionează sau nu sistemul, vom avea 500-600 de oameni la coadă. Dovada calităţii de asigurat se poate face şi cu ultima chitanţă cu care s-au plătit asigurările de sănătate. Aceasta este valabilă trei luni”, a declarat pentru gândul directorul CNAS, Dorin Ionescu.

Potrivit evidenţelor CNAS, 50.000 de persoane vin trimestrial să-şi plătească dările către sistemul de sănătate.

Activitatea caselor de sănătate, suspendată până luni

În jurul prânzului, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a dat un ordin prin care a suspendat până luni, 17 ianuarie, activitatea tuturor caselor de sănătate. Măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice. La Bucureşti, numărul ghişeelor va fi suplimentat cu încă cinci. “Din decenţă pentru asiguraţi, s-a suspendat activitatea până luni. Nimeni nu are nicio vină pentru că a scăzut performanţa softului. Americanii lucrează ziua, iar australienii noaptea la remedierea defecţiunii. Au mai fost astfel de defecţiuni. Că nu vor mai exista astfel de defecţiuni avem aceeaşi garanţie ca aceea că mergem pe stradă şi nu ne cade un ţurţure în cap sau că maşina abia luată nu se defectează când am ieşit cu ea pe poartă”, a mai explicat, pentru gândul, directorul CNAS, Dorin Ionescu. Acesta a spus că problemele tehnice au apărut la softul-mamă al companiei Oracle din America şi Australia şi deja s-a primit o soluţie care urmează să fie testată.

Directorul CNAS: “Mai avem de plătit încă 15 ani de-acum încolo”

Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Asigurărilor de Sănătate a fost inaugurat în decembrie 2010 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu. Din date neoficiale, pentru îmbunătăţirea sistemului s-au prevăzut 44 de milioane de euro, din care până acum s-au cheltuit 36 de milioane, restul fiind păstraţi pentru mentenanţă. Pentru a verifica aceste date, l-am întrebat pe directorul Dorin Ionescu cât a costat sistemul informatic. “Asta este problema acum? Mai avem de plătit încă 15 ani de-acum încolo“, a răspuns Ionescu.

Dezvoltarea Sistemului Informatic Unic Integrat a început în anul 2002 şi în noiembrie 2008 au fost semnate documentele de finalizare a fazei de construcţie. La mijlocul anului trecut a început faza de implementare a versiunii centralizate, iar în decembrie acesta a fost pus în funcţiune.

Sistemul este compus din 14 module de bază la care se adaugă alte 20 de module adiacente. În el sunt înregistrate toate categoriile de asigurat şi are capacitatea de a spune dacă o persoană este asigurată şi din ce categorie face parte. La sistemul unic integrat au acces medicii de familie, dar şi acei furnizori care au încheiat un contract cu Casa. Medicii care au contract cu CNAS pot accesa sistemul pentru a afla dacă un pacient este asigurat sau mai figurează şi pe listele altui medic de familie. Prin Sistemul Unic Integrat se mai pot urmări gestiunea fondurilor sociale de sănătate la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, gestiunea asiguraţilor, a furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice, evidenţa plătitorilor contribuabili etc.

INFO PLUS – Ce facem fără calculatoare?

Toţi şefii caselor judeţene de asigurări de sănătate din ţară au fost convocaţi, pentru joi, la Bucureşti, la discuţii pe tema blocării Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), pentru a fi găsite soluţii, a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, Iulian Şerban. “Nu ştim cât va dura această situaţie. Eu m-aş bucura să fie doar până luni, sper să fie aşa”, a spus şeful CJAS Iaşi. “Blocarea sistemului informatic nu înseamnă că gata, noi nu mai lucrăm. Doar ne îngreunează activitatea, evident că nu ne pică bine”, a explicat directorul Şerban.

Update: Joi, 13 ianurie şi vineri, 14 ianuarie, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi eliberarea adeverinţelor de asigurat se suspendă din cauza problemelor tehnice la sistemul informatic.

Activitatea Caselor de Asigurări de Sănătate din ţară a fost suspendată până luni, 17 ianuarie. Măsura a fost dispusă, miercuri, de către preşedintele CNAS, Lucian Duţă, pentru remedierea unor probleme apărute la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Cu toate acestea, activitatea Caselor de Sănătate continuă în unele judeţe, unde s-au găsit soluţii alternative. Aceasta se desfăşoară, însă, îngreunat. Între timp, toţi şefii CJAS din ţară au fost convocaţi, pentru joi, la Bucureşti, la discuţii pe tema blocării sistemului.

(…)Pe scurt: un sistem informatic uriaş, al cărui scop este lăudabil, a crăpat. CNAS aruncă responsabilitatea pe umerii uriaşului producător american Oracle. În binecunoscutele condiţii de corupţie şi incompetenţă româneşti, varianta este foarte greu de înghiţit. Deşi autorităţile duhnesc a minciună cu picioare scurte, Oracle a confirmat că lucrează la rezolvarea problemei, dar nu a recunoscut explicit că vina li s-ar datora. Există o verificare simplă: dacă autorităţile române nu vor solicita despăgubiri companiei Oracle atunci ceva e putred. Fie blocarea sistemului nu poate fi atribuită limpede softului american, fie contractul dezavantajează statul român. Şi într-un caz şi în celălalt, responsabilii trebuie căutaţi în curtea românilor. Dar deocamdată acestea sunt doar speculaţii, simplu de aruncat în spaţiul public, dar mai greu de dovedit. (…)

Informaţiile de pe cardul naţional de sănătate vor putea fi accesate de medicii de familie, medicii specialişti, precum şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, care vor trebui să se doteze, în acest scop, cu cititoare de carduri.

Ministerul Sănătăţii a pus, marţi, în dezbatere publică pe site-ul instituţiei proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX – Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional, precum şi cele înscrise pe cipul cardului, sunt, printre altele, diagnostice cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea, după deces, de organe, ţesuturi şi celule. Informaţiile medicale minime stocate în format electronic vor fi editate de medicul de familie pe listele căruia figurează asiguratul, dar şi de către medicii specialişti la care ajunge asiguratul. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cei care au acces la informaţiile de pe card sunt medicii de familie, medicii specialişti sau cadrele medicale de la spitalele de urgenţă. Farmaciştii nu vor avea acces la cardul naţional, ei putând vedea doar acele informaţii de pe card care se regăsesc pe reţeta electronică, aceasta fiind o nouă componentă în Sistemul Informatizat Unic aflat în planurile Ministerului Sănătăţii, ca şi fişa electronică a pacientului. Pentru a putea citi informaţiile, furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi, potrivit proiectului legislativ, să-şi achiziţioneze cititoare de carduri.

Nu prezinţi cardul, plăteşti consultaţia

Asiguratul suportă cheltuielile reprezentând contravaloarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate respectiv a documentului propriu-zis prin care se atestă calitatea de asigurat precum şi costurile aferente distribuţiei acestuia. În momentul primirii cardului de la factorul poştal sau, după caz, de la casa de asigurări de sănătate, asiguratul plăteşte contravaloarea acestuia. Din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă costurile aferente implementării sistemului naţional al cardului. În cursul anului 2011, dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se face cu cardul naţional sau, după caz, cu adeverinţă eliberată prin grija casei de asigurări la care este înscris asiguratul. Guvernul va stabili termenul de la care este obligatorie folosirea exclusivă a cardului naţional în scopul dovedirii calităţii de asigurat. Cine nu prezintă cardul, va trebui să plătească serviciile medicale, cu excepţia celor acordate în urgenţă, a bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi a celor prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei. Asiguraţii ar putea primi un card nou numai dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, ori în cazul deteriorării, a pierderii, a furtului sau a distrugerii cardului. Asiguraţii care pierd sau deteriorează cardul vor suporta contravaloarea eliberării unui nou card.

Hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Contact: Călin Alexandru
0213072566
Afisat de la 11-01-2011 pana la 10-02-2011
HG norme card 11 ian 2011
Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro ,
Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

Nota noastra: IMPORTANT:

Indemnam cititorii nostri sa isi exprime opinia pe adresa de mail indicata mai sus de Ministerul Sanatatii, aducand aminte oficialilor de promisiunea lor de a oferi o alternativa celor care isi platesc asigurarea si care nu doresc un card electronic cu cip.

  • Vedeti si:

DEZBATEREA DE LA MINISTERUL SANATATII (18 nov. 2010). Secretarul de Stat Irimie promite ALTERNATIVA la cardul de sanatate electronic (cu cip). UPDATE: DEZVALUIRILE SOCANTE ALE LUI BOGDAN MANOLEA SI REACTIA F.O.R.

Traian Băsescu a vorbit chiar despre demararea unor proiecte pilot în privinţa plăţii la operaţie sau consultaţie a medicilor. “Medicii să nu mai fie angajaţi ai statului, ci ai spitalului, cu contract şi cu prestaţie definită ca preţ. Intenţia este să punem medicul unde e, aşa cum vom face şi cu profesorii. Ei vor avea un nivel minim de plată garantat de stat, dar pot primi mai mult”, a explicat preşedintele Traian Băsescu.

Şi ministrul Sănătăţii îşi doreşte un sistem de retribuţie care să stimuleze medicii buni.

“Astăzi practic avem un sistem de tip comunist, nu pot să-i spun altfel. Cred că ar fi binevenit ca în interiorul acelui buget de cheltuieli de personal, conducerea acelui spital, managerul sau consiliul de administraţie să aibă posibilitatea de a acorda retribuţii diferenţiate”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Declaratia unica privind datoriile catre bugetul de stat, pe care o vor depune persoanele fizice si juridice incepand cu luna februarie a readus in discutie problema semnaturii electronice. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a declarat recent ca in anii urmatori costul va scadea pana la 30 de euro. Expertul in legislatia IT Bogdan Manolea atrage atentia ca, in primul rand, certificatul pentru semnatura electronica nu trebuie neaparat achizitionat de fiecare firma, fiind suficient daca il detin contabilii.

Pentru depunerea declaratiei unice 112, incepand din februarie 2011, “platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica“, se arata Hotararea Guvernului nr.1397/2010, publicata in data de 31 decembrie.

Conform indicatiilor publicate pe site-ul ANAF , in Romania sunt numai trei furnizori de certificate calificate (certificatul pentru semnatura electronica): CertSign, DigiSign si Trans Sped.

Intrebat de ce atat de putine firme ofera acest tip de produse, expertul in legislatia internetului Bogdan Manolea a explicat pentru HotNews.ro ca acest domeniu nu este o afacere si nici nu crede ca va fi, in viitor. “Certificatul pentru semnatura electronica extinsa nu este necesar pentru foarte multe activitati pe care firmele le fac online. In plus, daca ai nevoie de semnatura electronica in anumite situatii punctuale, precum licitatiile electronice sau serviciile de internet banking, autoritatile publice si, respectiv, bancile, iti acorda acel certificat pentru a semna online, dar este valabil numai pentru serviciul respectiv. Asadar, rolul cel mai important al certificatului calificat este pe relatia firmei cu statul, deoarece trebuie sa certifice autenticitatea documentelor remise. (…)

***

Încă o scăpare marca Boc. Potrivit Ordonanţei de urgenţă care stabileşte noua indemnizaţie de creştere a copilului, mamele care vor să stea acasă doi ani cu copilul ar putea fi date afară în cel de-al doilea an de concediu maternal. VEZI AICI PROIECTUL / NORME  METODOLOGICE de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

(…)„Una dintre explicaţii, dincolo de temerea faţă de criza economică, este şi această întreţinere constantă a nihilismului, a faptului că nimic nu este bine, că totul este rău în această ţară şi, în condiţiile de criză economică, în loc ca oamenii totuşi să dea drumul şi la partea de consum, preferă să ducă mai mulţi bani la bancă şi să economisească, ceea ce este foarte rău şi ineficient pentru o economie”, este cea mai recentă explicaţie a crizei, găsită de premierul Emil Boc.

Înapoi din sfera metafizicului în realitate, asta înseamnă că spaima consumatorilor ar fi de vină pentru că economia românească este printre ultimele rămase în recesiune, alături doar de a Irlandei şi a Greciei. Dar cine sunt consumatorii cei nihilişti? Să-i luăm pe rând:

Nihiliştii bugetari. Anul trecut, şi-au văzut salariile tăiate cu 25% după un avertisment de nici două luni. Cei care reuşiseră să economisească ceva până atunci s-au felicitat pentru inspiraţie. Cei care nu reuşiseră s-au apucat de economisit pentru a-şi putea plăti factura de încălzire din iarna aceasta. La primăvară urmează valul de concedieri, aşa că a nu mai economisi pare cel puţin… riscant.

Nihiliştii pensionari. După ce au fost ameninţaţi cu tăierea pensiilor, iar ulterior au văzut că statul caută metode pentru a le taxa suplimentar veniturile, pensionarii au toate motivele să se aştepte la ce-i mai rău. Acum, chiar dacă sunt tentaţi să cheltuiască pentru a ajuta statul, iau în calcul şi că veniturile vor continua să le scadă, măcinate de inflaţie, şi că e mai bine să se pregătească pentru asta. (…) Există un singur fenomen real prin care poate fi definit prin termenul „nihilism economic”. El poate fi identificat prin întrebarea: „La ce trebuie să se aştepte bugetarii, pensionarii, salariaţii şi patronii din partea politicii bugetare şi fiscale?”. Dacă răspunsul este „la nimic”, e limpede. Vorbim despre nihilism economic. Nihilism economic înseamnă să cheltuieşti bani pe care NU-i ai, ca şi cum ziua de mâine NU ar exista. În nici un caz nihilism economic NU înseamnă economisire.

(…) Cei care cred că politica guvernului este greșită nu sunt nihiliști, conform dicționarului. Cei care cred că viitorul națiunii sună prost nu sunt nihiliști, sunt realiști. (…) Vă recomand să citiți Dostoievski, Crimă și Pedeapsă. Domnul Boc pică involuntar în rolul lui Raskolnikov care, când se pregătește să-i tragă una în cap baborniței cămătărese, o face și cu gândul la “miile de afaceri” (probabil mici și mijlocii) care ar putea fi stimulate dacă banii acesteia nu ar ma sta ascunși sub saltea, ci folosiți în economie).

***

  • Hotnews:

Budapesta isi promoveaza presedintia europeana cu o harta a Imperiului Habsburgic, dar neaga evocarea nostalgica a Ungariei Mari

Presedintia ungara a Uniunii Europene a ales sa se promoveze la Bruxelles etalandu-si simbolurile gloriei trecute printr-un covor in centrul careia figureaza harta Imperiului Habsburgic din 1848, dar Budapesta se apara de orice nostalgie sovina, relateaza AFP. Prezentat drept un “covor cultural ungar” de 202 metri patrati pe site-ul sau de internet, aceasta opera a artistei ungare Lívia Pápai orneaza atriumul cladirii Consiliului Europei, a carui decoratie se schimba la fiecare presedintie semestriala.

Teodor Baconschi: Romania va adera la Schengen in acest an

Presa in Diagonala: Hezbollah iese de la guvernare adancind criza politica din Liban; Jaroslaw Kaczynski: Raportul rus privind accidentul aviatic este un afront la adresa Poloniei

Jaroslaw Kaczynski: Raportul rus privind accidentul aviatic este un afront la adresa Poloniei. Raportul rus privind prabusirea avionului presedintelui polonez Lech Kaczynski, in aprilie, langa Smolensk, prezentat miercuri la Moscova, reprezinta “un afront la adresa Poloniei”, a declarat fratele sau geaman, liderul opozitiei conservatoare Jaroslaw Kaczynski. “Acest raport este un afront la adresa Poloniei“, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul opozitiei conservatoare poloneze, intr-o conferinta de presa, la Varsovia. “Aceasta este consecinta faptului ca ancheta a fost lasata pe mana rusilor. Raportul da vina pe piloti si pe Polonia, in mod unilateral si fara dovezi. Multe intrebari raman fara raspuns”, a continuat el. Potrivit raportului definitiv al Comitetului Interguvernamental pentru Aviatie (MAK), prezentat intr-o conferinta de presa, la Moscova, presedintele Kaczynski si alti oficiali polonezi de rang inalt au exercitat presiuni asupra echipajului avionului, in contextul in care pilotii nu aveau un antrenament suficient, luand hotararea de a ateriza “in conditii neprielnice”, anunta Reuters.

Premierul de la Varsovia: Partea poloneaza poarta cea mai mare parte din vina pentru accidentul avionului prezidential, insa raportul facut de rusi e incomplet

Raportul realizat de autoritatile ruse pe marginea accidentului de avion in care si-au pierdut viata zeci de demnitari polonezi este “incomplet”, iar Varsovia doreste sa aiba discutii suplimentare cu Moscova in aceasta chestiune, a declarat joi premierul Donald Tusk, citat de Reuters. Seful Executivului de la Varsovia a adaugat ca partea poloneza poarta cea mai mare parte din vina pentru accidentul din 10 aprilie 2010. Potrivit rezultatelor finale ale raportului privind tragedia de la Smolensk, dat publicitatii de Rusia, inalti oficiali polonezi prezenti in avionul presedintelui Lech Kaczynski au facut presiuni asupra echipajului sa aterizeze, in ciuda avertismentelor rusesti si a conditiilor meteorologice nefavorabile. Membrii echipajului polonez se temeau ca Lech Kaczynski “ar fi innebunit” daca s-ar fi anulat aterizarea, arata inregistrarile audio. Potrivit acestui raport, avionul lui Lech Kaczynski a dorit sa aterizeze in ciuda avertismentelor transmise de reprezentantii aeroportului, se arata in raportul final asupra accidentului, transmis miercuri partii poloneze de catre Comisia tehnica a Comitetului interstatal pentru aviatie (MAK). “Din perspectiva Poloniei… acest raport e incomplet”, a spus Tusk in cadrul unei conferinte de presa. “Vom cere partii ruse sa purtam discutii pe versiunea finala a raportului. Daca aceste discutii esueaza, am putea apela la specialisti internationali”, a adaugat premierul polonez. Tusk a spus ca a acceptat ca partea poloneza poarta cea mai mare parte din vina pentru accident, insa sustine ca controlorii de trafic din Rusia si starea infrastructurii aeroportului din Smolensk ar fi putut contribui la dezastru.

Dispecerii de pe aeroportul militar Severnâi de lângă Smolensk ar fi trebuit să interzică echipajului aeronavei Tu-154M a preşedintelui Lech Kaczynski să intre în manevra de aterizare şi să anunţe piloţii că nu pot ateriza sub nicio formă, a declarat miercuri seara într-o intervenţie în direct la postul de televiziune polonez TVN24 ministrul de interne al Poloniei, Jerzy Miller. El a promis, de asemenea, să dea publicităţii toate materialele descifrate ale convorbirilor între persoanele aflate în cockpit în dimineaţa fatidică de 10 aprilie 2010, inclusiv până la prăbuşirea şi zdrobirea aeronavei de sol, transmite Agerpres. În concluzie, scrie ITAR-TASS, Miller a acuzat partea rusă de catastrofa aeriană şi implicit de moartea preşedintelui Lech Kaczynski, precum şi a delegaţiei oficiale de 85 de oameni care îl însoţea. În total, în accident au pierit 96 de persoane. Această declaraţie, la fel ca alte comentarii negative ale oficialilor polonezi în reacţie la publicarea în ajun a raportului final al Comitetului interstatal pentru aviaţie de la Moscova (MAK) privind cauzele catastrofei aviatice de la 10 aprilie anul trecut ameninţă cu o nouă deteriorare a relaţiilor dintre Rusia şi Polonia, estimează agenţia rusă de presă. (…)

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a descris, joi, drept „neetice” criticile aduse investigaţiei asupra prăbuşirii avionului în care a murit preşedintele polonez Lech Kaczynski, la 10 aprilie, lângă Smolensk

Guvernele lumii ar trebui să pregătească un plan de acţiune coordonat pentru o eventuală întâlnire cu civilizaţiile extraterestre, care nu putem garanta că vor fi prietenoase, avertizează oamenii de ştiinţă din cadrul Academiei de Ştiinţe din Regatul Unit. Conform studiului “Philosophical Transactions of the Royal Society A“, publicat luni, în Univers există până la 100 de civilizaţii extraterestre. Oamenii de ştiinţă examinează toate aspectele referitoare la viaţa extraterestră, de la astronomie şi biologie până la implicaţiile politice şi religioase care ar rezulta din contactul cu lumile alternative. O lipsă de coordonare poate fi evitată prin crearea unui cadru general într-un adevărat efort global reglementat de către un organism internaţional. În baza cunoscutei ecuaţii Drake, care ajută la determinarea numărului de civilizaţii din galaxie şi posibilitatea venirii în contact cu ele, putem spune că, în fiecare moment, în Univers, există între 10 şi 100 de civilizaţii extraterestre, a declarat unul dintre autorii raportului. Universitarii britanici susţin ideea înfiinţării, în cadrul ONU, a unei agenţii speciale competente care să se ocupe de problemele legate de un eventual contact cu civilizaţiile extraterestre. Aceasta este estimarea cea mai conservatoare, de fapt, sunt mult mai multe forme inteligente de viaţă, a adăugat el. Profesorul Dominik a făcut apel la oameni să nu le fie frică de străinii din spaţiu, deoarece, în realitate, lumile alternative nu sunt generatoare de pericole, aşa cum sunt descrise în literatura fantastică de specialitate.

***

  • Money.ro:

Ce efecte ar avea eventuala spargere a zonei euro

Eventuala spargere a zonei euro ar genera efecte negative imediate în toate ţările din Europa Emergentă, dar, pe termen lung, destrămarea uniunii monetare, într-o formă sau alta, ar putea fi benefică pentru economiile est-europene, afirmă economiştii Capital Economics.

Van Rompuy: Nu subestimaţi determinarea UE de salvare a zonei euro

In vara anului 2004, la doi ani de când bancnotele euro intraseră în portofelele europenilor, inclusiv ale portughezilor, Portugalia uimea lumea cu stadioanele futuriste înălţate pentru Campionatul European de Fotbal. Printre stânci abrupte unde, cu nici zece ani înainte, nu puteai călători decât cu măgăruşul, şerpuiau autostrăzi. Banii europeni schimbaseră faţa ţării. Mai mult, portughezul aţipit la umbră, ferit de arşită, avea în buzunar acelaşi euro pe care îl muncea neamţul venit în vacanţă. Un german a fost şi cel care, ca antrenor al Greciei, a luat suflat titlul european la fotbal Portugaliei, după o finală pierdută la un gol diferenţă. Tot aşa, o prea mică diferenţă trebuie să fi fost între poveştile de “eurosucces” ale cele două state. Grecia avea să arate ce poate, o lună mai târziu, odată cu organizarea Jocurilor Olimpice de la Atena. Ambele ţări cu populaţie egală (10-11 milioane de locuitori) se aflau la două decenii de la ieşirea de sub dictaturi încheiate nesângeros în 1974. Ambele petice de pământ de la extremele teritoriului UE atingeau, în 2004, culmi de progres material la care românii nici nu puteau visa în 2009, la două decenii după revoluţie, după ce au “supt” toată mierea din borcanul cu fonduri europene în care ursul carpatin n-a învăţat cum să-şi vâre botul. Nu s-au împlinit încă nici şapte ani de atunci, că Portugalia urmează Greciei şi Irlandei în lada cu vise urâte ale UE. Dacă grecii au primit 110 miliarde euro pentru o “gură de aer” de vreo trei ani, statul portughez are nevoie de circa 60-80 miliarde euro. La fel ca în Grecia, măsurile de austeritate nu au fost suficiente şi nici nu pot da asigurări că portughezii au de unde să ramburseze acest credit. Dincolo de mirajul “eurosuccesului” trăit, ei rămân unii dintre cei mai săraci europeni. Forţa de muncă este “specializată” în industrii (textile, pielărie, încălţăminte) care nu au căutare nici în Estul Europei măcar, ci în Bangladesh sau Vietnam. “Eurobanii” au rămas în stadioane inutile – pe trei din cele 10 “bijuterii” de la Euro 2004 nu joacă o echipă de primă ligă – iar portughezii se trezesc mahmuri, cu un şomaj de 11%. Euro s-a dovedit şi în cazul lor o băutură prea tare la care, în afară de germani, austrieci, francezi şi olandezi, prea puţini alţi europeni par să reziste.

(…) Numit de Rodica Culcer autoritatea cu valoare de oracol pentru majoritatea românilor, Migur Isărescu a precizat că deşi nu se consideră “oracol” şi nici nu doreşte să transmite un astfel de mesaj, “viziunea noastră este că aceste probleme ale crizei vor continua şi în 2010“, iar “următorii câţiva ani vor fi ani de transformări“. Evit acest cuvânt. O transformare poate fi şi ceva rău, şi ceva bun“, a mărturisit Mugur Isărescu.

Potrivit gurvernatorului BNR, o ajustare în economie era absolut necesară în cazul României, iar faptul că acest lucru a tot fost amânat a făcut ca această ajustare să fie abruptă şi dureroasă pentru majoritatea cetăţenilor. “Ajustare înseamnă că s-au dat prea mult decât putea să ducă economia şi s-a luat înapoi. Ajustarea era inevitabilă, ar fi fost făcută de economie. Faptul că s-a făcut în mod abrupt e o consecinţă a amânărilor, a explicat Isărescu. (…)

Guvernatorul BNR despre “legea de murături”, creditele “sălbatice”, funcţia de premier şi continuarea crizei în lume

(…) Despre continuarea crizei

Întrebat dacă există semne că marile ţări ar ieşi din criză, oficialul BNR a arătat că viziunea BNR este că fenomenul de criză va continua, iar în Europa acesta chiar se va accentua, din cauza problemei datoriilor suverane. “Datele sistemului monetar internaţional se vor schimba. Următorii ani vor fi ani de transformări, nu de criză. O transformare poate să însemne şi ceva rău şi ceva bun”

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu FMI, publicată pe site-ul instituţiei de la Washington, confirmă că modificarea OUG 50 a fost o precondiţie pentru acordarea tranşei din împrumut programată pentru mijlocul lunii ianuarie.

Comisia Europeană a stabilit zece măsuri pentru creştere economică şi stabilitate care trebuie să se regăsească în reformele structurale din toate statele membre. Executivul European a anunţat ieri cele mai importante zece măsuri de care fiecare stat membru trebuie să ţină cont atunci când îşi construieşte bugetul naţional. (…)

Buget naţional cu reguli UE

„Începem o nouă etapă şi încercăm să îmbunătăţim modul în care ne gestionăm şi coordonăm economiile în Uniunea Europeană. Este prima dată când vom institui acest nou instrument al guvernanţei comune”, a declarat ieri José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, la prezentarea Raportului anual de creştere economică. Acest instrument va ajuta UE să modifice modul în care guvernele îşi vor gândi bugetele.

Nu măriţi taxele, măriţi baza de impozitare!

Barroso a adăugat că, începând cu acest an, fiecare stat membru, în procesul de luare a deciziilor bugetare la nivel naţional, va avea şi o abordare europeană. Comisarul pentru afaceri şi pieţe monetare, Olli Rehn, a explicat măsurile ce ţin de consolidarea fiscală. Recomandările au ţinut cont de situaţiile bugetelor naţionale. „Impozitele indirecte sunt mai bune decât cele directe, iar baza fiscală trebuie extinsă“, a spus Rehn. El recomandă statelor membre UE să nu crească impozitele. Fără consolidare fiscală suntem la mila pieţei şi Europa va stagna, iar datoriile naţionale vor creşte“, a avertizat Olli Rehn. Consolidarea trebuie să treacă, în 2011, în toate statele UE, de 0,5% din PIB-ul naţional, a mai spus Rehn. Toate statele membre ar trebui să-şi ajusteze cheltuielile, protejându-le pe cele benefice din punct de vedere al creşterii economice: cum sunt cele din educaţie sau inovaţie.

Nu impozitaţi munca. Daţi stimulente!

Prin acelaşi raport, CE propune reforme „dureroase, dar necesare” pentru a face piaţa de muncă mai atractivă şi sistemele de pensii mai eficiente. Scopul noilor reforme propuse de CE este să atragă oamenii pe piaţa muncii până la o rată de ocupare de 75% până în 2020. „Reformele trebuie să continue pentru a îmbunătăţi capacitatea oamenilor de a se întoarce pe piaţa de muncă, prin crearea unor stimulente”, a spus László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune. Comisia Europeană propune statelor membre să îşi încurajeze cetăţenii, prin măsuri legislative, să îşi deschidă o afacere. De asemnea, reducerea impozitelor pe piaţa muncii ar trebui să fie o prioritate pentru toate statele membre.

Angajare la vârsta a treia

Pentru a face reformele de pensii mai eficiente, CE recomandă statelor membre să mărească vârsta de pensionare, să creeze mijloace de angajare special pentru muncitorii peste vârsta medie şi să încurajeze fondurile de pensii private. Pentru a-i încuraja pe şomeri să revină pe piaţa de muncă, sistemul de beneficii al statului ar trebui să ofere o „recompensă” acestora sau să-i încurajeze să devină persoane fizice autorizate. În acelaşi scop, beneficiile pentru şomeri ar trebui să fie acordate şi în funcţie de eforturile pe care o persoană le face în a caută un loc de muncă şi a se pregăti suplimentar studiilor.

A contribuit Ana Tolbaru

Riscul ca gestionarea imprudentă a finanţelor publice să declanşeze intrarea unor ţări în incapacitate de plată este una dintre cele mai mari ameninţări economice în acest an, potrivit unui raport al World Economic Forum (WEF). Nivelurile mari ale datoriilor de stat acumulate în urma măsurilor de combatere a crizei financiare au redus până la niveluri extrem de reduse capacitatea ţărilor de a face faţă unor noi şocuri, se arată în raportul 2011 Global Risks lansat miercuri de instituţie. “Politicile fiscale actuale sunt nesustenabile în majoritatea economiilor industrializate. În absenţa unor corecţii structurale profunde, se va resimţi un risc ridicat de faliment de stat”, a declarat Daniel Hofmann, economistul şef al Zurich Financial Services, care a contribuit la întocmirea raportului. Analiza a identificat 37 de riscuri globale, iar raportul precedă reuniunea anuală organizată de WEF la Davos, în Elveţia, unde vor fi prezenţi lideri politici, oficiali din partea băncilor centrale şi cele mai importante figuri din lumea afacerilor. “Întreaga lume este poate mai vulnerabilă la şocuri decât în orice moment din ultima jumătate de secol. Reacţia la criza financiară a golit trezoreriile naţionale şi a tăiat veniturile populaţiei, şi pe deasupra riscurile fundamentale, prezente şi în trecut, s-au conservat“, a declarat directorul executiv de business al WEF, Robert Greenhill, într-o conferinţă de presă susţinută la Londra.

Datoriile mari de stat au fost menţionate de WEF drept o ameninţare importantă şi în raportul de risc de anul trecut, iar criza din Grecia a dominat întâlnirea din 2010 de la Davos, eclipsând alte subiecte. Între timp, criza din zona euro a înghiţit şi Irlanda, care a fost împinsă de asemenea pe calea unui acord cu FMI, şi ameninţă acum Portugalia şi probabil Spania, a patra mare economie europeană. Investitorii se tem că ţările “de la periferia zonei euro” nu îşi vor putea onora angajamentele financiare. Un alt subiect important aflat pe agenda summit-ului de la Davos ar putea fi divergenţele mai adânci ca niciodată dintre expansiunea economică fără precedent din statele emergente şi oboseala resimţită de economiile dezvoltate. Astfel de dezechilibre cresc riscul apariţiei protecţionismului industrial şi războaielor valutare.

Toate acestea pe fondul unei lumi economice tot mai interconectate, care facilitează revărsarea rapidă a crizelor locale pe pieţele regionale sau mondiale. Situaţia impune mai mult ca niciodată coordonarea şi cooperarea globală între guverne, avertizează WEF. Resursele tot mai restrânse de elemente fundamentale, precum hrana, apa şi energia, reprezintă de asemenea ameninţări importante în acest an, accentuate de lipsa investiţiilor în infrastructură din cauza deficitelor bugetare mari.

Creşterea puternică a preţurilor alimentelor şi energiei au aprins deja semnale de alarmă privind inflaţia, iar situaţia va continua să se înrăutăţească din cauza creşterii incidenţei fenomenelor meteorologice extreme, nevoii tot mai mari de resurse şi speculei financiare răspândite. Problemele grave care afectează unele ţări şi creşterea numărului de state cu economia în colaps alimentează activitatea economică ilicită în întreaga lume, sprijinind criza organizată şi subminând statul de drept. Valoarea totală a tranzacţiilor comerciale ilicite la nivel mondial este estimată la 7-10% din economia globală, adică circa 1.300 de miliarde de dolari în anul 2009, potrivit WEF. (Mediafax)


Categorii

Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Carduri electronice/ cipuri, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Polonia, Publicatii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “CUM A “CRAPAT” MARELE SISTEM INFORMATIC AL ASIGURARILOR DE SANATATE. Atunci de ce ni se baga pe gat, obligatoriu, cardul de sanatate?/ ”ORACOLUL” ISARESCU NE PROFETESTE ”DISCRET” CA SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL SE VA SCHIMBA SI CA VOR FI ”TRANSFORMARI”/ Harta Imperiului Austro-Ungar la portile Bruxellesului/ RAPORTUL SMOLENSK: UN AFRONT ADUS POLONIEI (Stiri 11- 14 ianuarie 2011)

  1. Pigmeul sinistru, care se cheama boc, are un genom deficitar – de aici au plecat multe neneorociri pt popor – printre care si modificarile ticaloase aduse codului muncii- absolut de prisos. Nu era suficient statutul de sclav al angajatului ,cultivat si slefuit in 20 de ani de jaf securist, acum tre sa loveasca direct in mame si bebelusi ,sa cultive nesiguranta si depresia,sa le ia dreptul la viata daca s-ar putea de dragul “dezvoltarii” capitalismului. Ma umplu de repulsie si indignare cand vad o adunatura de ticalosi sinistri cum se inchina slugarnic in fata kabalei sataniste, cum le urmeaza ordinele criminale….

  2. @ Stef:

    Va intelegem si va impartasim indignarea, insa nu si limbajul folosit si genul acesta de acuzatii de tip revista Romania Mare. Si apoi nu credem ca Boc e mai mult decat o unealta a unei unelte care executa fidel ceea ce i se comanda.

  3. Experimentul economic e nimica toata in comparatie cu ce se intampla deasupra noastra – tot mai multe dovezi ,rapoarte ,analize de laborator care dezvaluie un plan de exterminare in masa si infometare prin pulverizarea chemtrails:
    . Aluminum barium
    2. Aluminum Oxide
    3. Bacilli and Molds
    4. Pseudomonas Aeruginosa
    5. Pseudomonas Florescens
    6. Bacilli Amyloliquefaciens
    7. Streptomyces
    8. Enterobacteriaceae
    9. Serratia Marcscens
    10. Human white Blood Cells-A restrictor enzyme used in research labs to snip and combine DNA
    11. Enterobacter Cloacal
    12. Other Bacilli and other toxic molds capable of producing heart disease and meningitis as well as acute upper respiratory and gastrointestinal distress.
    13. Carcinogen Zinc Cadmium Sulfide.

    Apar tot mai multe rapoarte despre BOALA MORGELLON provocata de aceleasi pulverizari, disparitia si dezorganizarea coloniilor de albine – asta inseamna distrugerea agriculturii de subzistenta si a pomiculturii.

  4. Ma intreb de unde vine cantitate imensa de “componente” a acestei minunate retete – complexul militar industrial, laboratoare de experimente ?

  5. @stef

    Desi este off-topic, te intreb: de ce ar pulveriza “elitele” nu stiu ce amestec nociv de gaze in aerul planetar ? Ca sa ne otraveasca pe noi ? Dar ei nu cumva respira acelasi aer ca si noi ? Deci, se otravesc pe ei insisi sau cum ?

  6. stef
    Chemtrails nu ar avea nici un efect daca pensionarii si somerii in loc sa stationeze la TV ar merge zilnic la Sfanta Liturghie. Sunt biserici unde se tine zilnic Sfanta Liturghie. In zilele de sarbatoare cand biserica e plina aceste avioane nu au nici un spor, cercetez fenomenul de 1 an, nu a fost Duminica sau sarbatoare mai mare in care sa nu se vada cerul senin, oricat de inorat a fost inainte si dupa. Chemtrails e o metoda de slabire a sanatatii pe langa cele deja consacrate prin apa, alimente cosmetice etc. Solutia singura si universal valabila si la indemana noastra (inca) e Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu. Sunt unii care se plang ca nu se simt bine in timpul slujbelor, acestia de cele mai multe ori nu s-au spovedit asa cum trebuie sau deloc si de aceea au aceste senzatii de „rau”.

  7. @Stef,

    comentarii de acest gen: “oamenii de stiinta au spus ca…, exista dovezi, analize…” am mai vazut. Abunda mai ales pe anumite bloguri orrrrrrrtodoxe tare. Nu-i suficient insa sa folosesti un limbaj firoscos si sa dai o lista cu denumiri cica stiintifice 🙂 ca sa demonstrezi ceva. Am trecut si noi prin scoala si nu inghitim nemestecat tot ce ni se serveste.

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MODEL DE SOLICITARE A ALTERNATIVEI LA CARDUL DE SANATATE. Data limita pana la care se pot trimite solicitarile: 20.01.2011
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RASPUNSUL MINISTERULUI SANATATII IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: SE ORGANIZEAZA DEZBATERE PUBLICA LUNI, 31 IANUARIE. Ultima sansa, macar teoretica…
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 1 AN DE LA TRAGEDIA DE LA SMOLENSK: Tensiuni intre Rusia si Polonia
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FMI LOVESTE DIN NOU: suntem dati drept “exemplu de redresare economica”. CE PRESUPUNE LAUDA FMI?/ Rezultatele conditiilor FMI&UE: scumpirea gazului si a energiei/ BANCA MONDIALA ALARMEAZA IAR CU PRIVIRE LA PRE
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comunicat al Forului Ortodox Roman cuprinzand relatarea ultimei (FALSE) dezbateri de la Ministerul Sanatatii pe tema cardurilor de sanatate. Concluzie: SE MINTE, SE SFIDEAZA SI SE APLICA POLITICA “FAPTULUI IMPLINIT”…
  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ”MEDICII SUNT VINOVATI CA SUNT MEDICI SI PACIENTII CA SUNT BOLNAVI” – interviu cu dr. Rodica Tanasescu, pres. Societatii Nationale de Medicina Familiei, despre abuzurile Ministerului Sanatatii si ale CNAS
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din 2012, in Romania: medicamente pe “retete electronice”. INCEPEREA DISTRIBUIRII CARDULUI DE SANATATE AMANATA PENTRU FEBRUARIE 2012. Din 2013, cine mai traieste devine “pacient electronic”
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolul saptamanii: Isarescu, profet biblic, sau CUM AFLAM CA GUVERNATORUL BNR STIA DE CRIZA CU OPT ANI INAINTE DE A SE PRODUCE!
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DICTATURI MALTHUSIENE? SE CONTUREAZA INCA O TENDINTA: lovituri de stat, dictaturi de forta majora, guverne autoritare pentru aplicarea politicilor dure asupra populatiei. SCURT INVENTAR AL SCENARIILOR DE CRIZA
  17. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
  18. Pingback: SEFUL FEDERAL RESERVE, Ben Bernanke ”dezamageste” bursele, ROUBINI scade pretul aurului si ”analistii economici” sunt loviti de orbul gainilor cand scriu despre... NOUA ORDINE MONDIALA.
  19. Pingback: Polonia: UN PROCUROR A INCERCAT SA SE SINUCIDA in timpul unei conferinte de presa pe tema PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL de la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt
  20. Pingback: Alegeri in Polonia: conservatorii lui Kaczynski au pierdut teren, miscare anticlericala cu primul deputat transexual din lume, in Parlament - Razboi întru Cuvânt
  21. Pingback: 9 mai - ZIUA UNIUNII EUROPENE. ”Dosarul” incomplet al Molohului de la Bruxelles in actiunile si ideologia sa manifesta din ultimii ani: CE ESTE UNIUNEA EUROPEANA SI SPRE CE NE INDREPTAM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare