CARE SUNT EFECTELE SI CE E DE FACUT IN CAZ DE IRADIERE NUCLEARA? Cum se topeste miezul unui reactor?

14-03-2011 4 minute Sublinieri

  • Adevarul:

VIDEO / FOTO Miezul nuclear al reactoarelor de la Fukushima 1 s-ar putea topi!/ Japonia cere ajutorul AIEA

Ce este cesiul şi ce efecte are asupra organismului uman

Cantităţi mici de cesiu au fost eliberate în mediu la aproape toate testele de arme nucleare şi unele accidente nucleare, mai ales în cazul dezastrul de la Cernobâl. În 2005, cesiu a fost principala sursă de radiaţii în jona din jurul centralei nucleare de la Cernobâl.

Cesiu este solubil în apă şi chimic toxic chiar şi în cantităţi mici. Comportamentul biologic de cesiu este similar cu cel de potasiu şi rubidiu.

După ce intră în organism, cesiu se distribuie uniform în particule mici prin corp, cu concentraţie mai ridicată, în ţesuturile musculare şi mai mici în oase.

Cel mai mare risc se înregistează la femeile gravide în cazul fătului unde apare retard mental prin afectarea creierului şi avort spontan.

Experimentele cu câini au arătat că o singură doză de aproximativ 44 micrograme/kg de cesiu este letală în termen de trei săptămâni.

(…) Iată care sunt principalele întrebări legate de efectul radiaţiilor radioactive asupra oamenilor, la care BBC încearcă să dea un răspuns.

• Care sunt efectele imediate ale expunerii la radiaţii? Pentru început, senzaţii de ameţeală, vomă, diaree, dureri de cap şi febră. După acestea, poate urma o perioadă fără simptome aparente, dar în care radiaţiile “lucrează” în corp. În cazul expunerii îndelungate, pot apărea leziuni ale organelor interne, care în 50% din cazuri sunt fatale.

• Cum se tratează simptomele imediate? În primul rând, trebuie eliminat orice risc de contaminare suplimentară, prin scoaterea hainelor şi a pantofilor şi spălarea pielii cu apă şi săpun. De asemenea, există medicamente care grăbesc producerea de leucocite (celule albe), care pot “repara” eventualele stricăciuni din măduva oaselor. Alte medicamente protejează organele interne de efectul radiaţiilor.

• Ce impact au radiaţiile asupra sănătăţii? Materialele radioactive au capacitatea de a rupe legăturile dintre atomii şi moleculele care compun ţesutul organelor. Organismul încearcă să refacă aceste legături, însă uneori daunele produse sunt prea mari. Zonele din corp cele mai expuse la radiaţii sunt intestinele şi stomacul, dar şi oasele (a căror măduvă este atacată). Daunele depind de timpul expunerii la radiaţii şi de nivelul acestora.

• Care sunt efectele pe termen lung? Fără îndoială, cancerul. De obicei, când celulele corpului ajung la bătrâneţe sau se strică, se “sinucid”. În cazul cancerului, ele devin “nemuritoare” şi se divid la nesfârşit. Foarte mulţi copii ale căror mame au fost expuse radiaţiilor pe parcursul sarcinii se pot naşte cu malformaţii grave la nivelului cutiei craniene sau a ochilor. De asemenea, ei pot avea dificultăţi de învăţare şi de creştere.

• Sunt copiii expuşi unui risc mai mare? Da, pentru că ei se află în creştere, iar celulele lor se divid mai rapid. După accidentul de la Cernobâl, foarte mulţi copii s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian. Asta pentru că radiaţiile conţineau iod radioactiv, care a afectat tiroida.

Cum pot autorităţile japoneze să scadă numărul de victime? Profesorul Richard Wakeford, expert în expunerea la radiaţii de la Universitatea din Manchester, spune că, în caz că autorităţile japoneze acţionează repede (ceea ce se pare că se întâmplă), nu vor exista riscuri majore. În primul rând, trebuie izolaţi toţi locuitorii din zonă. După care, cei expuşi la radiaţii (în special lucrătorii din centrală) trebuie trataţi de urgenţă. Wakeford spune că oamenii nu trebuie să mănânce alimente contaminate şi trebuie să ia pastile cu iod “stabil”, care neutralizează iodul radioactiv. Însă, spune profesorul, japonezii au destule mâncăruri cu iod în meniu (peşte, fructe de mare) şi nu trebuie să se teamă.

• Care este legătura între Fukushima şi Cernobâl? Profesorul Gerry Thomas, care a studiat consecinţele exploziei de la Cernobâl spune că “este foarte puţin probabil ca în Japonia să se întâmple ce s-a întâmplat în Ucraina”. Asta pentru că la Cernobâl au fost aruncate în aer cantităţi mult mai mari de substanţe radioactive. Şi oricum, ne linişteşte [?!?!?, n.n.]  profesorul, deşi au fost multe cazuri de cancer tiroidian, acestea au afectat doar persoanele tinere.

(Mihai Schiau)

Oamenii sunt permanent expuşi la o radiaţie de fond din surse naturale. Dacă doza de radiaţie este mică sau persoana o primeşte de-a lungul unei perioade îndelungate de timp, organismul poate în general să repare sau să înlocuiască celulele afectate, fără a se înregistra efecte negative asupra sănătăţii.

Însă în cazul unui accident nuclear, aşa cum există riscul să se întâmple în Japonia, consecinţele radiaţiilor ar fi letale pentru oameni. Factorul decisiv va fi vremea, potrivit specialiştilor români.

Este necesar să facem distincţia între contaminare radioactivă şi expunerea la radiaţii. Când o persoană este expusă la radiaţii, energia îi penetrează corpul. De exemplu, când o persoană face o radiografie cu raze X, ea este expusă la radiaţii, dar nu este contaminată.

Contaminarea radioactivă apare atunci când materialul radioactiv se depune pe sau într-un obiect sau persoană. Materialele radioactive eliberate în mediu pot produce contaminarea aerului, suprafeţelor, solului, plantelor, oamenilor sau a animalelor. O persoană este contaminată dacă are material radioactiv pe ea (contaminare externă) sau în interiorul corpului (contaminare internă)“, a explicat pentru romanialibera.ro Mitică Drăguşin, director Securitate Nucleară de la Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară Horia Hulubei.

Tipuri de efecte

Există două tipuri de efecte cauzate de radiaţii: efecte deterministe şi efecte stocastice, potrivit site-ului Agenţiei nucleare şi pentru deşeuri radioactive din România. Efectele deterministe apar pe termen scurt şi se manifestă prin înroşiri sau arsuri ale pielii. Aceste simptome apar doar în cazul unui nivel de iradiaţie mai mare aşa cum s-a întamplat în cazul bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki sau după explozia de la Cernobîl.

Efectele stocastice sunt efecte biologice întârziate care apar după mai mulţi ani şi după o expunere la un nivel ridicat de radiaţii. În aceste cazuri, riscul de cancer e mai mare, la fel şi cel al bolilor ereditare.

Vremea, factorul de risc cel mai important

Vremea poate atenua sau agrava efectele radiaţiilor, deoarece vântul sau ploaia pot transporta gazele şi radioizotopii pe distanţe mari.

„Vântul poate transporta pe distanţe foarte mari gazele eliminate în urma unui accident nuclear şi astfel populaţia poate fi afectată de iradiere. În cazul Japoniei, dacă vântul va direcţiona gazele spre ocean, efectele unei explozii nucleare ar fi diminuate. Ploaia, de asemenea, poate influenţa impactul radiaţiilor nucleare asupra populaţiei, deoarece dacă radioizotopii se fixează în pământ legumele şi fructele vor fi contaminate, iar oamenii vor resimţi pe termen lung efectele iradierii”, spune Drăguşin.

Limita de radiaţii este de un miliSever pe an pentru populaţie. Unele organe sunt mai sensibile la radiaţii decât altele. Tiroida, sistemul circulator şi cel reproductiv, pot fi afectate de o cantitate de radiaţii sub 200. Primele simptome sunt vărsăturile, diareea, oboseala, scăderea imunităţii. O cantitate de radiaţii între 300 şi 400 poate cauza distrugerea măduvii osoase şi a intestinelor. Peste 400, radiaţiile cauzează boli grave şi moarte prematură.

Organismul uman nu face diferenţa între calciul bun sau iodul natural şi radioizotopii şi gazele care au efecte negative asupra sănătăţii. Astfel, organismul fixează substanţele în corp, iar pe termen lung aceste substanţe distruge organele”, explică Drăguşin.

Un posibil accident nuclear în Japonia nu ar afecta România

În România, specialiştii susţin că există un sistem de monitorizare eficient care poate detecta imediat dacă radioactivitatea depăşeşte limitele normale. Astfel, un posibil accident nuclear în Japonia nu ar afecta populaţia din ţara noastră. În plus, distanţa între România şi Japonia este destul de mare, aşa că românii sunt feriţi de iradierea nucleară.

Contramăsurile pe care publicul şi lucrătorii trebuie să le ia sunt în principal minimizarea timpului de expunere şi distanţarea faţă de sursa radioactivă.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Fukushima (criza nucleara), Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “CARE SUNT EFECTELE SI CE E DE FACUT IN CAZ DE IRADIERE NUCLEARA? Cum se topeste miezul unui reactor?

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tabloul situatiei prezente, cronologia si bilantul provizoriu al lantului de calamitati din Japonia
  2. nU SUNT DE ACORD CU ACESTE CENTALE NUCLEARE. ESTE MODUL CEL MAI SIGUR SA NE AUTODISTRUGEM. DACA TOTUSI SUNT DE CE NU SE GASESC METODE SIGURE CE POT PROTEJA 100% ACESTE SURSE DE ENERGIE DAR SI DE DISTRUGERE IN MASA. OARE INTERESELE MARILOR PUTERI CARE SUNT? SECRETE? NU CRED CA MAI SUNT SECRETE ATITA TIMP CIT SE VORBESTE DESPRE NUMEROASELE TESTE NUCLEARE EFECTUATE, IN oCEANELE LUMII.. /…. PUNIND IN PERICOL PLANETA SI VIATA NOASTRA. SEMNALE DE ALARMA AU FOST TRASE DE MAI MULTI OAMENI DE STIINTA, DIN INTREAGA LUME DAR SUNT IGNORATE. PRETUL IL PLATIM NOI.! NU, NU POT FI DE ACORD CU CENTRALELE NUCLEARE ACUM IN ACEST MOMENT, NU AVEM TEHNICA SI TEHNOLOGIA NECESARA PENTRU A NE PROTEJA VIETILE IN TOTALITATE.

  3. Ce liniste ne poate induce stiind ca în Romania exista o monitorizare eficienta a radiatiilor…! Ce se intampla daca monitorizarea indica o radiatie ridicata a mediului la noi în tara? Se face import masiv de material anti-radioactiv: alge marine, alimente bogate in iod “stabil”? Nu se spune nimic… Pentru ca nici nu exista masuri imediate de urgenta. Pe-ai nostri ii ia prin surprindere ninsoarea în decembrie si ianuarie, darmite un astfel de fenomen complex…! Acum vad ca exista o cenzura a comentariilor… Deci nu exista libertatea de exprimare, daca nu şi crez asemanator cu cel al redactiei…! Interesanta libertate avem!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare