SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE STAREȚUL EFREM DE LA VATOPED, ca urmare a mesajului televizat PRO-VACCINARE din 9 septembrie 2021. Update: TRADUCEREA INTERVIULUI CARE A PRODUS CONSTERNARE ȘI SMINTEALĂ (și VIDEO)

12-09-2021 10 minute Sublinieri

Scrisoare deschisă către Gheronda Efrem de la Vatoped, ca urmare a mesajului pro-vaccinare din 9 septembrie 2021

Traducere de la: https://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2021/09/blog-post_79.html

Către Starețul Sfintei Mănăstiri Vatoped, Arhimandritul Efrem, care ne-a cerut tuturor să ne vaccinăm

Preacuvioase Gheronda,

Cu sentimente de îngrijorare am urmărit, la fel ca atâția oameni, încercările recente de sănătate prin care ați trecut, de când ați luat coronavirusul. Eram îngrijorat și supărat, atunci când lucrurile nu mergeau bine și am fost foarte fericit pentru faptul că, prin ajutorul lui Dumnezeu, ați depășit problema și acum sunteți sănătos.

Noi nu suntem străini. Am fost găzduit de zeci de ori în Mănăstirea Vatoped. M-am folosit de convorbirile duhovnicești avute cu Sfinția Voastră, atât în prezența altor pelerini, cât și de unul singur. Acum câțiva ani, am avut și onoarea de a-mi prefața una dintre cărțile mele. În câteva cuvinte, vă simt ca pe un om apropiat.

Pentru această îngăduiți-mi să vorbesc. Și să nu tac, față de cele pe care le-ați spus ieri, în timpul unei emisiune de televiziune prezentate de un post cipriot, în timpul căreia, nici mai mult, nici mai puțin, v-ați îngăduit să faceți propagandă pentru vaccinuri, încercând să dați acesteia și dimensiuni teologice!!!

Ați spus, de pildă, că Sfântul Nectarie a adormit în Domnul la spitalul „Aretaio”, iar astfel a primit ajutorul medicilor. Că Sfântul Paisie a făcut operație, iar astfel ar fi fost în favoarea științei medicale și prin urmare și noi trebuie să ascultăm de medicii (aprobați de Guvern) care promovează vaccinarea.

– Ați uitat (?) însă să ne spuneți ce a zis Sf. Paisie despre acest vaccin CONCRET, corelând obligativitatea lui cu pecetluirea. Cuvintele Cuviosului au fost însemnate în cartea: „Sf. Paisie Aghioritul. Cuvinte II – Trezvie Duhovnicească”, ediția Schitului de Maici „Sf. Ioan Teologul” de la Suroti și prin urmare nu pot fi contestate.

[Nota noastră – Iată și pasajul din Sf. Paisie Aghioritul la care se face referire:

Acum iarasi a aparut o boala, pentru care au aflat un vaccin care va fi obligatoriu si, ca sa-l poata face cineva, il vor pecetlui. Cati oameni nu sunt deja pecetluiti acolo cu raze laser, unii pe frunte si altii pe mana. Mai tarziu, cel care nu va fi pecetluit cu nr. 666 nu va putea nici vinde, nici cumpara, sau sa ia imprumut, sa fie numit intr-un post etc. Imi spune gandul ca Antihrist cu acest sistem vrea sa prinda toata lumea si, daca cineva nu este in sistem, nu va putea lucra etc., fie el rosu, fie negru, fie alb, adica toti. Va supraveghea astfel printr-un sistem economic care va controla economia mondiala si numai aceia care au primit pecetea cu numarul 666 vor putea avea acces la schimburi comerciale. Dar ce vor pati oamenii care se vor pecetlui!… Mi-a spus un specialist ca prin razele laser se pricinuiesc vatamari. Oamenii care se vor pecetlui vor atrage astfel razele soarelui si vor fi atat de vatamati, incat isi vor manca limbile de durere (Apoc. 16,10). Cei care nu se vor pecetlui vor petrece mai bine decat ceilalti, pentru ca Hristos ii va ajuta pe cei ce nu s-au pecetluit. Acesta nu este putin lucru!]

– În plus, ne-ați sfătuit să ne vaccinăm „întrucât peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume au fost deja vaccinați. Aceștia sunt niște proști, iar noi suntem deștepți?” Și vă răspund: Faptul că majoritatea covârșitoare a monahilor din Sfântul Munte nu primește să se vaccineze nu vă problematizează? Faptul că în Sfânta Mânăstire de metanie a Sfinției Voastre marea majoritate a monahilor nu s-au vaccinat nu vă face să vă întrebați: cine este „prostul” și cine este „deșteptul”?

– Ați accentuat în mod constant „să-i ascultăm pe medicii specialiști”. Pe care? Pe cei care nu pot fi trași la răspundere în Grecia? Care petrec zi și noapte pe la „ferestrele” canalelor de televiziune, fiind niște tele-staruri leneșe…în loc să fie lângă pacienții lor, pentru care chipurile s-ar jertfi (osteni)? Și de ce să îi ascultăm pe aceia și nu pe alți oameni de știință, cu mult mai superiori, cum este și Iannis Ioanidis, care se opune vaccinării obligatorii?

– V-am auzit spunând ca v-ați vaccinat deja, cu toate că au trecut doar trei luni de atunci când v-ați îmbolnăvit!!! Nici cei mai fanatici susținători ai vaccinurilor nu recomandă așa ceva, devreme ce este interzis celor bolnavi să se vaccineze mai înainte de a se împlini cel puțin 6 luni de la data îmbolnăvirii. Dvs. pentru care motiv v-ați grăbit?

– Deși ați considerat că „și cei care nu se vaccinează au dreptul la propria opinie”, dar ați completat de îndată „că trebuie să o țină pentru ei și să nu o spună public, făcând propagandă”. Și atunci de ce DVS., vreme de mai bine de 15 minute, ați făcut PROPAGANDĂ pentru vaccinare și nu v-ați ținut părerea doar pentru Sfinția Voastră?

Nu v-am auzit să spuneți un cuvânt despre miile de concetățeni ai noștri care au fost alungați în mod brutal de la locul lor cinstit de muncă, din cauza planului sanitar „Auschwitz” pe care îl impune iresponsabilul Mitsotakis! Nu ați vorbit deloc despre familiile cu copii care sunt sortite foametei, pentru că (deși fac parte din sistemul sanitar) nu au dorit să se vaccineze. Aceștia nu sunt oameni? Pe cei care ipocriții și fariseii de azi îi condamnă, dar altădată ieșeau la balcoane ca să îi aplaude?

Preacuvioase Gheronda,

Chiar Sfinția Voastră ați trăit nedreptatea, închisoarea și prigoana [încarcerarea din 2011-2012]. Cum nu puteți să vedeți ca fac exact același lucru cu cei care nu doresc să ia parte la comerțul cu vaccinuri (pentru că despre așa ceva este vorba) și să le facă jocul acelora? De ce nu căutați să vă informați despre urmările reale și importante ale acestor vaccinuri experimentale, pe care atât de ușor ne îndemnați să le facem?

– Îmi pare foarte rău, dacă din cauza unor presiuni politice, sau de altă natură, presați, la rândul Sfinției Voastre, pe oameni să se vaccineze, în interiorul, sau în afara Sfântului Munte. Personal, sunt de acord cu anunțul de astăzi al Asociațiilor Creștine Ortodoxe din Atena care se opun în mod explicit vaccinării obligatorii. Prefer să îi ascult pe oamenii cu frica lui Dumnezeu, decât pe „politicienii netămâiați” (care nu pricep, de alt neam, albanezi, alivanistous), sau pe „specialiștii” năimiți, împreună cu diferiți „doctori televizați”, sau purtători de rasă, care au ales partea ce se opune logicii, democrației și Ortodoxiei.

Vă sărut dreapta!

Dimitris Sotiropoulos

Scriitor și Editor

***

Mai jos avem Interviul TV dat de staretul Efrem televiziunii cipriote, respectiv un clip care face un rezumat in limba engleza al declaratiilor sale, urmat de traducerea în limba română:

Interviu cu Starețul Efrem de la Vatoped, la emisiunea “Αιχμες” (“Varfuri”), practic este prima aparitie dupa trecerea prin covid si dupa o suferinta de cateva luni:

– Mai intai spune ca de fapt toti s-au chinuit cu aceasta boala, care este dificila, dupa cum se stie. Iar el cunoaste acest lucru “la prima mana”.

„Am fost internat in 28 mai la spitalul “Evanghelismos” din Atena, unde am fost pus la terapie intensiva si am iesit din spital in 27 iulie. Am venit apoi la Centrul de Recuperare “Animos” din Larisa, unde ma aflu de aproape doua luni si cu ajutorul lui Dumnezeu, in sambata aceasta voi merge la Vatoped, Manastirea mea de metanie, pentru ca asa trebuie sa fac si ma bucur pentru aceasta si ii multumesc lui Dumnezeu ca a facut chiar o minune cu mine, pentru ca este vorba de o mare minune, prin faptul ca am revenit la viata. Pentru ca, asa cum s-a auzit, “m-am intalnit” cu moartea, care mi-a spus “nu te vreau” si m-am reintors la viata”.

– Reportera il intreaba: “Cum se simte acum? Care este starea sanatatii lui?”

– La care el raspunde ca este mai bine, de aceea i-au dat si permisiunea de a se intoarce la Vatoped.

– Reporterul spune ca vrea sa staruie putin asupra acestei lupte grele, deoarece dupa cum stiu cei care au urmarit starea sanatatii lui, pe la jumatatea lunii iunie lucrurile aratau rau – este vorba de momentul in care a fost foarte aproape de moarte, dupa cum a mentionat si acum.

„- Din pacate, aceasta este realitatea, iar doctorii toti se intreaba cum de am revenit la viata, dar Dumnezeu se pare ca asa a voit, ca sa imi mai dea timp sa fac pocainta, sa iau aminte la viata mea si sa merg mai bine pe viitor.

– Cum este aceasta boala, Gheronda? Va rugam sa ne spuneti Sf. Voastra, care ati trait-o intr-o forma mai grea a ei, pentru ca ati fost intubat?

– Este o boala dificila, dupa cum se stie si fiecare o trece intr-un mod diferit. Este totusi o manie a lui Dumnezeu, un semn al vremurilor si trebuie toti sa contientizam asta, iar eu cel dintai, pentru ca am fost victima a acestei boli si va trebui totusi sa ne vaccinam. Pentru ca si eu eram nevaccinat, desi aveam in program sa o fac (sa ma vaccinez), dar din diferite motive nu am facut-o in acel moment, si m-am intalnit cu un frate al meu (probabil cu un frate de manastire, un parinte) care s-a intors de la spitalul din Tesalonic si de la care am luat virusul si apoi am avut dificultati. Am mers de urgenta la spitalul “Evanghelismos” din Atena si a fost din fericire ca m-am dus atunci, pentru ca daca as fi intarziat una-doua zile, atunci as fi murit mult mai repede.

– Preacuvioase, inainte de a trece la tema vaccinarii, as vrea sa ne oprim putin la ceea ce ati numit “aceasta manie a lui Dumnezeu”, aceasta pandemie, care a chinuit si continua sa chinuiasca oameni, din pricina careia au murit oameni, care ne-a costat pe multi dintre noi. Au fost unele persoane care au legat pandemia de teologie. As vrea sa vedem putin aceasta abordare, daca puteti sa ne ajutati in privinta ei.

– O pandemie are in orice caz motivatii duhovnicesti. Sa stiti asta! Si cum am spune, au venit vremurile. Iar pacatul s-a inmultit atat de mult, incat astazi a devenit un “mod de viata” si inca un mod de viata asa-zis “natural”. Iar acesta este un lucru foarte rau si cu trecerea timpului, prin indiferenta si delasarea duhovniceasca pe care o avem, facem ca pacatul sa fie un mod natural de viata si nu mai avem nici o simtire care sa ne arate ca este un drum gresit, de la care trebuie sa ne intoarcem. Si toate acestea au consecinte duhovnicesti si dupa cum spuneam “legea duhovniceasca” este cea care guverneaza viata noastra, dar nu numai in manastire, sau la nivel personal, ci si in societate, in general, in ansamblul ei. Iar ceea ce urmeaza, cum au fost si diferite catastrofe, dar si aceasta pandemie, le ingaduie Dumnezeu, insa nu ca sa ne pedepseasca, ci ca sa îi educe pe oameni sa se smereasca, sa ii calauzeasca la intoarcere.

– Gheronda, dupa cum ne-ati spus si din fericire ca ati facut-o, v-ati reintors la stiinta, la medicina. Asa este?

– Biserica nu leapada stiinta. Acum este un film care vorbeste despre viata Sf Nectarie din Eghina si care se numeste “Omul lui Dumnezeu”. Si vedem aici cum Sf. Nectarie, un Sfant atat de mare, a adormit in Domnul (a murit) la spital. Asadar si acest mare Sfant a primit o ingrijire medicala. Vedeti si pe Sf. Paisie Aghioritul, care a avut cancer la intestine. A mers la doctor, a fost operat, iar un medic mergea cu regularitate la Manastirea Suroti si il ajuta, ii dadea sfaturi medicale, asadar a primit si el ingrijire medicala. Si alti oameni virtuosi au primit ingrijire medicala. Iar acest lucru nu este de judecat.

– Asa este si ar trebui sa coexiste, de fapt au coexistat de veacuri stiinta cu teologia. Nu este asa?

– Desigur, si intotdeauna conlucreaza. Si de aceea ne bucuram ca avem si oameni de stiinta care sunt oameni ai lui Dumnezeu, oameni care sunt membri sanatosi ai Bisericii, iar acest lucru este foarte bun si pot sa spun ca si la Muntele Athos sunt foarte multi oameni de stiinta, fie ca sunt greci sau ciprioti, elino-americani, sau oameni care vin din Rusia si care au un nivel foarte inalt in domeniul medical si care sunt oameni ai lui Dumnezeu. Iar pentru aceasta ne bucuram, stam de vorba si ne sfatuim cu ei. Noi, la Vatoped, avem si un mic spital, un cabinet medical, cabinet stomatologic si vin acesti medici si conlucreaza cu noi si au grija de frati iar noi ne bucuram, pentru ca astfel vin ei si ne examineaza acolo, in locurile noastre de nevointa si scapam de trebuinta de a iesi in lume pentru analize si tratamente medicale, iar aceasta ne ajuta foarte mult si din punct de vedere duhovnicesc.

– Gheronda, am auzit inainte ca nu fuseserati vaccinat si se stia acest lucru ca nu v-ati vaccinat. Acum, Gheronda, va veti vaccina?

– Dar deja am fost vaccinat. Pentru ca dupa trei luni, cei care am avut virusul, in conformitate cu datele din Grecia, facem vaccinul si facem un singur vaccin (nu este necesar decat un vaccin). Primul si singurul vaccin. Asa ca acum 2 zile m-am vaccinat.

– Acum doua zile?

– Da. Si sunt multumit ca m-am vaccinat, pentru ca apelam si la ceea ce constituie mijloace omenesti, adica folosim mijloace omenesti pentru aparare. Nu inseamna ca cineva care se vaccineaza dispretuieste credinta in Dumnezeu, ci aceasta credinta in Dumnezeu este urmata de celelalte mijloace omenesti, care constituie stiinta medicala.

– Dvs, Gheronda, de ce nu v-ati vaccinat inainte? Pentru ca din punctul de vedere al varstei a sosit randul Dvs. intr-un oarecare moment.

– As fi putut sa ma vaccinez mai repede, insa acest lucru a tinut cumva si de Sf. Munte, unde lucrurile nu erau inca pregatite si din diferite alte motive nu m-am vaccinat. Dar deja am scris, ca Egumen al Vatopedului, ca ne vom vaccina. Deja am scris aceasta, chiar daca nu se infaptuise inca.

– Stiti, insa, Preacuvioase, ca exista si o opinie in interiorul Bisericii, care provine de la anumiti Ierarhi, ce incearca sa o justifice teologic si sa spuna ca vaccinul este un “blestem”, etc.

– Nu este corect, nu este corect ca vaccinul, care este un act strict medical, sa se identifice cu metafizica, sau cu teologia. Este o mare greseala! Asa cum primim ingrijire medicala pentru stomac, de pilda, sau pentru intestine, pentru maini sau picioare, in acelasi fel primim ingrijire si acoperire medicala si in aceasta tema a pandemiei, care este foarte importanta. Aceasta insa este doar o parere. Si imi cer iertare, dar este asa. Parerea mea este aceasta, ca trebuie sa constientizeze fiecare crestin si sa se vaccineze, deoarece astfel consider ca am putea avea o aparare, sau un scut contra pandemiei.

– Gheronda, exista unele persoane sfintite, care exprima o parere contrara despre vaccinuri si in mod general despre pandemie, atragand dupa ei si alti credinciosi, daca imi este ingaduit sa spun asa. Ati dori sa comentati asta?

– Dupa parerea mea, aceasta este gresit. Trebuie sa lasam lumea in pace, sa nu îi facem propaganda, ci doar sa isi spuna parerea lor, dar ar fi bine ca, daca cineva are o parere contrarie, sa o pastreze pentru sine.

Are dreptul fiecare sa aiba parerea lui, dar sa o tina pentru sine si sa nu faca diferite propagande, ci sa lasam lumea sa isi faca propria sa parere, in mod responsabil, pentru ca fiecare este in varsta si poata astfel sa raspunda in mod corect la propriile sale probleme. Si sa ascultam intotdeauna pe cei care se pricep, dupa cum si Socrate, crestinul mai inainte de crestinism (dupa cum au spus unii), ne invata sa îi ascultam pe experti. Asadar si noi trebuie sa îi ascultam pe oamenii de stiinta si sa urmam ceea ce ne zic ei, pentru ca aceasta este si spre binele nostru. Pentru binele nostru, pentru binele aproapelui, pentru binele familiei noastre si pentru binele tuturor. Eu nu urmaresc stirile, dar din ceea ce aud, mi-au spus ca circa 3 miliarde de oameni din populatia globului s-au vaccinat pana acum. Ei, acestia toti sunt prosti, iar noi suntem destepti?! De vreme ce si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), dupa cum am vazut si eu ca stau lucrurile, din ceea ce am studiat, ne spune in mod clar din ce este alcatuit vaccinul, din ce materiale si substante medicale este facut acesta. Nu este vorba ca ascund ceva, dupa cum considera unii, care cred ca pun acolo anumite celule [probabil embrioni umani – n. tr.] si alte lucruri, iar eu cred ca acestea sunt diferite mituri, care nu se sustin si nu sunt deloc serioase si adevarate.

– Preacuvioase, ati vrea sa spuneti ceva si despre medicii care v-au tratat? Am citit si un interviu oferit de o Directoare a Sectiei de Urgente care v-a tratat.

– Este adevarat ca si Doamna Doctor Potamidou si Doamna Doctor Maghira, care au fost cei doi medici care m-au ingrijit in mod special, au facut aceasta cu multa atentie si respect, cu multa dragoste si dedicare. Dar din cate ati vazut, nu doar cu mine s-au comportat asa, ci cu fiecare dintre cei care au fost acolo, pe toti bolnavii i-au ingrijit cu aceeasi disponibilitate si, intr-adevar, din ceea ce am auzit, acolo, la spitalul “Evanghelismos” au avut foarte multe reusite si foarte multi dintre cei care erau in pericol au fost vindecati si au plecat sanatosi de la spital. Dar mi-au spus ca 9 din 10 pacienti erau nevaccinati. Iar un Episcop, care era bolnav de covid si vaccinat, mi-a spus ca a mers la spital fiind infectat cu covid, iar doctorul i-a transmis ca daca nu ar fi fost vaccinat nu mai iesea viu din spital (ci intre patru scanduri).

– Asadar, pentru ca am dori sa va adresati si patriei Dvs., dupa aceasta experienta a trecerii prin boala, o sa va dam ocazia sa spuneti cateva cuvinte si va multumim mult!

– Noi intotdeauna facem urari de bine pentru toata lumea, insa acolo unde am vazut pentru prima data soarele, pentru prima data am facut semnul Sfintei Cruci, pentru prima data am aflat despre Dumnezeu, pe Care L-am urmat din tot sufletul nostru, vrem sa le spunem oamenilor ca ne rugam pentru ei, ca suntem langa poporul nostru, suntem aproape de cei care cer rugaciuni si intotdeauna cu smerita noastra rugaciune si cu sustinerea noastra, cu Sfintele Liturghii ce se fac si in Manastirea noastra si in tot Sfantul Munte, la care se pomenesc mii de nume, prin toate acestea suntem intotdeauna aproape de poporul nostru, care are nevoie de sprijin duhovnicesc astazi mai mult ca niciodata. De aceea ne si bucuram si avem destui ciprioti, care sunt monahi la Vatoped si toti se roaga pentru mantuirea lumii, cu toata fiinta lor!

– Iar sfatul Dvs, Gheronda, din aceasta experienta, este ca vaccinul este un dar din partea stiintei, la care trebuie sa raspundem!

Trebuie toti sa ne vaccinam, pentru ca astfel sa intampinam in mod cat mai corect aceasta pandemie si acest virus si asa sa contribuim si noi la binele public. Si sa nu uit, sa nu uit sa va spun si aceasta, mi-a ajuns in maini o Circulara a Arhiepiscopului Ciprian al Ciprului, care este Sfintit Mucenic si a patimit in Revolutia din 1821, fiind spanzurat impreuna cu alti revolutionari, Arhierei si Egumeni. Atunci era epidemie de variola si oamenii erau contra vaccinului. Si acest om Sfant, acest desavarsit Mucenic, Arhiepiscopul Ciprian al Ciprului, a fost nevoit sa trimita o Circulara prin care sa indemne poporul sa se vaccineze toti, astfel incat sa faca fata acestei epidemii de variola. Iata ca si oamenii Sfinti au dat importanta vaccinarii si trebuie si noi sa continuam si sa incercam sa facem fata epidemiilor care, de-a lungul vremii, a ingaduit Dumnezeu sa vina peste noi, ca sa ne smerim si sa intelegem ca suntem si noi oameni si inca oameni neputinciosi si avem nevoie intotdeauna de puterea ce vine de Sus, de puterea lui Dumnezeu, ca sa depasim greutatile.

– Si pentru ca moartea “nu v-a dorit”, Gheronda, va uram noi “La multi ani! si intoarcere cu bine la indatoririle Sf. Voastre si multa putere! – Si sa avem binecuvantarea Sfintiei Voastre! Va multumim mult!

– Maica Domnului sa fie cu voi!”

Legături:

BISERICA GRECIEI se raliază încă odată statului, promovând VACCINAREA drept soluția „EXCLUSIVĂ” și… testată a pandemiei Covid. Sinodul a precizat, totodată, că vaccinarea trebuie să fie o „alegere liberă”/ BISERICA CIPRULUI emite o enciclică similară, Arhiepiscopul Hrisostom amenințând cu SANCȚIONAREA preoților „dizidenți”. Spre o CENZURĂ a vocilor critice ale mitropoliților și preoților „nealiniați”

VACCINUL-„MIRACOL”, PROMOVAT CU MITROPOLIȚI ȘI EPISCOPI. În Grecia, Înaltul Hierotheos Vlachos se vaccinează demonstrativ încă din prima zi. Biserica Greciei se află în „PRIMA LINIE” a campaniei de vaccinare/ În Bulgaria, episcopul Tihon este vaccinatul nr. 2 al țării/ PAPA FRANCISC vrea „VACCIN PENTRU TOȚI” în mesajul de Crăciun

GHERON EFTIMIE DIN KAPSALA (Sfântul Munte): “Sub pretextul sănătății ne este desființată libertatea. După frica virusului, a venit TERORISMUL DIN PRICINA VACCINĂRII OBLIGATORII. Situația de astăzi pregătește și prevestește epoca lui Antihrist”

UN STAREȚ DIN SFÂNTUL MUNTE despre ÎNȘELĂCIUNEA VACCINULUI și vremurile pe care le trăim: “Se pare că lucrurile se îndreaptă exact spre un Guvern unic mondial”

STAREȚUL ATHONIT PARTENIE de la Sfântul Pavel crede că “se pregătește PECETLUIREA OAMENILOR”. “Nu îi forțați pe creștini! DESCHIDEȚI BISERICILE, lăsați lumea să iasă afară, scoateți icoanele, îngenuncheați… NU VĂ ÎNȘELAȚI: NUMAI DUMNEZEU NE VA SALVA!” (video, text)

În sfârșit, o poziție trează și curat ortodoxă din SFÂNTUL MUNTE – SCRISOAREA STAREȚULUI EFTIMIE din Kapsala, UCENIC AL SFÂNTULUI PAISIE AGHIORITUL, despre consecințele crizei coronavirusului: “Biserica este ÎNJOSITĂ ca nicicînd altădată și ÎNCĂTUȘATĂ de către Stat. Aceștia vorbesc deschis despre PECETLUIRE și DICTATURA MONDIALĂ. Dar înțelegem noi oare?”

Mitropolitul Neofit de Morfou despre NOUA ORDINE MONDIALĂ și STATUL ANTICREȘTIN în vremea “noii realități” în care am intrat de un an. COSTURILE LIBERTĂȚII DE CONȘTIINȚĂ și REACȚIA LUI DUMNEZEU PRIN STIHII: “Trebuie să avem puțină răbdare. Planul lui Hristos este sa îi lase deocamdată să facă o încercare, să îi îngăduie, apoi să îi oprească fie prin evenimente geofizice, fie prin războaie”

PANDEMIA viruseaza TEOLOGIA? Jean-Claude LARCHET isi schimba la 180 DE GRADE convingerile legate de IMPARTASANIE si se aliniaza CONFORMIST tezelor oficiale ale IZOLARII, prin care se justifica INCHIDEREA BISERICILOR. Intrebari si reflectii CRITICE la acuzatiile bizare si la asa-zisele „explicatii” teologice ale autorului francez

STARETUL EFREM VATOPEDINUL A SUFERIT UN ATAC DE CORD LA KIEV. Participarea sa la intronizarea Mitropolitului EPIFANIE, primatul noii structuri ecleziale a UCRAINEI, fusese poruncita de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

PARINTELE PAISIE AGHIORITUL DESPRE ANTIHRIST: “Totul va deveni un spital de nebuni. Vin ani grei, vom avea incercari mari. Crestinii vor avea mare prigoana”


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Parintele Efrem (Vatoped), Parinti greci si athoniti, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

67 Commentarii la “SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE STAREȚUL EFREM DE LA VATOPED, ca urmare a mesajului televizat PRO-VACCINARE din 9 septembrie 2021. Update: TRADUCEREA INTERVIULUI CARE A PRODUS CONSTERNARE ȘI SMINTEALĂ (și VIDEO)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. @ 37 afirmând că “Fanatismul religios și credința oarbă nu duc nicăieri.”, aveți dreptate. Însă nu dacă ne raportăm la Ortodoxie.

  Ortodoxia NU este o religie, ci credința în Adevăr-Sf. Treime. Ceea ce dvs. numiți religii sunt denominațiunile ideologice diverse create de oameni. Ortodoxia NU intră în această categorie din considerentul expus la începutul acestui paragraf.

  “Credința oarbă” în lucruri și în oameni nu duce nicăieri. Așa este. Însă CREDINȚA neîndoielnică în Adevăr face minuni. Cea căldicică are efectele pe care, pe bună-dreptate, preopinenții dvs. le-au expus mai sus.

  Date fiind aceste precizări, calificativul “habotnic” pus de dvs. celor care au altă opinie decât a dvs. denotă o înverșunare specifică unei religii, deci ideologi, și nu Credinței Ortodoxe.

  Sf. Împărtășanie și Sf. Spovedanie nu trebuie folosite ca pe un “certificat de bună” purtare în public, cum foarte bine spune Duhovnicul meu. Ele sunt instituite de Iisus Hristos pentru primenirea noastră. Sf. Împărtășanie o luăm fără să avem nici cea mai mică vrednicie.

  Cât privește medicina MERCANTILISTĂ, da este criminală. În mercantilism primează BANUL și nu morala. Iar prezenta campanie de vaccinare este esențialmente MERCANTILĂ.

 2. @Cristian
  N-o fi, insa tocmai ai enumerat explicit actiunile procesului de acum.

  @Getul
  Nu sunt sigur de nimic, doar Dumnezeu Creatorul este sigur de tot ce face.
  Aici este vorba de amagire, ce mai conteaza a doua, a treia, a n-a doza ? Pestele este deja in plasa.
  Daca cineva merge si ia Sfintele Taine dupa urechea lui, nu inseamna ca se uneste cu Hristos, ba inca este si infricosator.
  Sfintii Parinti ne-au avertizat despre cum mergem sa ne impartasim.
  Daca ar fi vorba de un vaccin oarecare, n-ar fi nici o problema, insa acest vaccin are ceva special si urmarind toata calea de cand s-a produs, in spatele lui se iteste un zambet urat. Chiar crezi ca pe Pfizer, Moderna si ceilalti chiar ii intereseaza cati mor ?
  Nu-i intereseaza, au contracte beton din care curg banii fara nici un fel de responsabilitate din partea lor, chiar daca vaccinatii mor.
  Hai, zi ca nu-i asa ? La fel politicii, ii intereseaza pe ei cine moare ?
  La o adica unii au propus ca cei care au murit de vaccin sa primeasca ajutoare de la guvern pentru inmormantare, este o dovada de dragoste si compasiune din partea guvernantilor, nu?
  La fel, Gate$, $oro$, $chwab scl le pasa de cei care mor?
  De cand este lumea, oamenii nu au fost niciodata mintiti si inselati in halul asta. Oare de ce ? This is the question.

  @Catalin
  Pai minuneaza-te, mai musiu, cine nu te lasa sa te minunezi de “habotnici”?
  Fiara nu se identifica cu antihristul, ea ii pregateste lumea.
  Eu nu zic din ale mele, insa FYI , Sf. Paisie spunea prin 1985 ca “au aflat un vaccin care va fi obligatoriu si ca sa-l poata face cineva, il vor pecetlui”.
  Tehnologiile cu care lucrezi sau le folosesti pot sa nu fie demonice, dar tehnologia lor care este folosita sa-i inrobeasca si chiar sa omoare pe unii oameni, ESTE DEMONICA.
  Foarte multi medici au primit baccsis gras de la mamona si au mainile pline de sange, chiar te faci ca nu stii, faci pe niznaiul?

 3. @Cătălin

  Singurul care judecă, vorbește cu superioritate și se exprimă gratuit, violent, aproape vulgar, prin atacuri la persoană, fără argumente, ești tu. Toți și-au exprimat părerile (chiar dacă divergente) cu bun simț și respect: din toate cele 36 de comentarii până la al tău, n-am găsit nicăieri dispreț și ură. Doar tu te exprimi disprețuitor. Pari cam chinuit și radicalizat: nu prea poți purta un dialog civilizat si argumentat în cazul în care nu îți convine ideea cuiva. Scriba ta este cea care denotă intransigenă și habotnicie (sau tu credeai că habotnicia ține doar de ispitele de-a dreapta?).

  Eu n-am văzut până acum etichetari, atacuri sau puneri la zid, în schimb în textul tău apare la fiecare 7-8 cuvinte sintagma “voi, habotnicilor”, iar la sfârșit “fanaticilor”.

  În plus nimeni nu a pomenit de medici aici, care oricum au păreri diverse și foarte nuanțate (unii dintre cei mai savanți și premiați dintre ei, in frunte cu inventatorul tehnologiei Anrm s-au declarat – cu argumente mai mult decât solide – impotriva vaccinului anti covid, pe care l-au declarat ca fiind cea mai mare eroare medicală din istorie, numindu-l ca fiind criminal). Cei mai mari epidemiologi ai lumii s-au poziționat ferm împotriva respectivului “vaccin”. Ceilalți fac demagogie, mediocru, cu date viciate, manipulate sau chiar fără nici o dată reală, ci cu date și informații absolut inventate.

  PS: Nu trebuie să fii contemporan cu Antihristul ca să i te inchini lui. (parafrazare din Părintele Serafim Rose).

  PS2: Ce înseamnă aceea că n-ar duce nicăieri “credinta oarbă” și de ce ar fi aceasta rea?! Eu știam că credință oarbă și încăpățânată a adus Biserica până azi (de la Hristos, prin insangeratele primele 4 secole de mucenici, prin încăpățânarea Sfintilor Părinți care au născut Sinoade Ecumenice și până la Sfinții din temnițele comuniste, fii de țărani cu credință simplă și “oarbă”).

 4. @Romil: frate, eu astfel de talcuiri cunosc. De unde se legitimeaza ele? De la omul care le-a facut, sau de la cuvantul Domnului din Sfanta Scriptura? Unde e sursa intreb eu. Si arata-mi-o, te rog mult, sa fie din cuvantul Domnului.

  Uite, de unde apare asta, de exemplu: Apoi ticalosul isi va trimite solii in fiecare tinut, chemand lumea sa i se inchine, promitandu-le ca le va da grau, vin si multa bogatie. Toti vor merge la el datorita foametei si i se vor inchina. Atunci acela ii va insemna pe mana dreapta si pe frunte, pentru ca nimeni sa nu isi mai faca cinstita Cruce cu mana dreapta la frunte, fiind legata astfel de semnul fìarei pus pe ea. Practic, din acel moment al primirii semnului, nu vei mai putea face cruce pe nici o parte a trupului, caci el va apartine cu totul inselatorului.

  Mie imi pare o poveste, de unde vin infloriturile astea? Nu cumva adauga ele la cuvantul Domnului?
  Ca e veche, o fi. Dar nu confunda vechimea cu traditia si daca e vorba de traditie, mai vezi si asta: Marcu 7:9.
  Si daca vinde si de la episcopul Romei… ca din veacul II sau de cand o fi, m-ai convis bustean, ca sa zic asa. Antihristul este exact episcopul Romei, si nu o spun eu, o spune chiar el, caci antihrist nu inseamna impotriva lui Hristos ci in locul Lui, dar in limba greaca. In latina ii zice Vicarius Cristi.

 5. @petru
  Mulțumesc mukt pentru link-uri. M-am bucurat sa citesc interviul și sa aflu de acest tânăr.
  Poate te interesează și https://www.ancientfaith.com/podcasts/sost/covid_and_the_vaccines

 6. @Titus
  Dragul meu, pentru ortodocși știu, și știi și frăția ta, că există Sfânta Tradiție !!! În această Sfântă Tradiție sunt cuprinse, printre altele, și tâlcuiri ale cuvintelor și faptelor din Sfânta Scriptură, făcute sub inspirația Duhului Sfânt, de către Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe. Deci, pentru că sunt făcute sub inspirația Duhului Sfânt, sunt mai sigure decât cele făcute de mine păcătosul. Desigur, sunt mai multe tâlcuiri, deci cine ne oprește să le citim pe toate, și abia după aceea să ne formăm o părere proprie ? Dacă vei citi atent, vei vedea că este vorba de un balaur, de o fiară cu zece coarne și șapte capete care s-a închinat balaurului, de o altă fiară cu două coarne asemenea mielului, dar (care) grăia ca un balaur. Cine îi silește pe oameni ? Fiara cu două coarne, dar (care) grăia ca in balaur îi silește pe oameni ! În Apocalipsa 13, în versetele 11, 12, 13, 14 și 15, sunt descrise niște lucruri pe care le face această fiară, pentru ca abia în versetele 16, 17 și 18 să scrie despre pecete ! Frăției tale ți se pare că s-au împlinit cele descrise în versetele 11, 12, 13, 14 și 15 ???
  Chiar nu înțeleg cum de-ai ajuns la această concluzie pripită !!!

 7. Doamne ajuta! Iata ca in aceste vremuri tulburi, nu putem sa mai avem incredere in nimeni. Multi sint cei care cu usor s-au inselat. A ingaduit Domnul asta. Si noua sa ne fie cu luare aminte si sa ne smerim, ca si noi putem cadea, fara harul lui Dumnezeu sintem praf is tarina.

 8. @ Petru – referitor la link – ce spune acest student care se află încă în faza de citit manuale, și după cum el însuși spune că își dorește în viitor să ajungă să și cerceteze, nu corespunde cu ceea ce spun cei care lucrează de o viață cu acești corona viruși; cu cei care au creat aceste vaccinuri și care spun că e o crimă de a le folosi la o scară largă și care spun că sunt mai periculoase ca răceală în sine(virusul); cu cei care au inventat testele și care spun că nu sunt bune în cazul de față și care știm că sunt apă de ploaie cu rezultate false; nu corespunde nici cu datele statistice care arată că în plandemie până la vaccin rata mortalității nu a fost mai mare ca în anii precedenți etc. Să-l ascultă pe Luc Montagnier care lucrează de zeci de ani în domeniu, virusolog, câștigător al Premiului Nobel pentru Medicină care spune că vaccinarea este o eroare uriașă și că provoacă noi tulpini mai agresive și decese sau să-l ascultăm pe acest student care are o medalie pentru că a reținut bine din manualele școlare? Când va ajunge la faza de cercetare, acest tânăr s-ar putea să vadă total diferit lucrurile, deocamdată însă, cât timp nu iese din tiparul manualelor încântă urechile sistemului. Descrierea lui pentru acest virus și aceste vaccinuri este una generală și diferă de cea a celor care lu creează cu ele zilnic în laboratoare. Presa aservită preferă să intervieveze un student decât un virusolog cu ani de experiență. Doamne ajută!

  https://www.activenews.ro/stiri/Laureat-Nobel-%e2%80%9eVaccinarea-este-o-eroare-uriasa%e2%80%a6-Creeaza-noi-tulpini-si-provoaca-decese-166972

 9. @ Petru, aș mai adăuga ceva referitor la articolul pe care ni l-ați prezentat în link. La sfârșitul articolului, la comentarii cineva întreabă “Dar o grămadă de cadre medicale ,de ce nu se vaccinează?”, la care chiar studentul respectiv(Sergiu Petrușca) îi răspunde “Puneți întrebarea greșit. Întrebarea corectă este: cum de majoritatea cadrelor medicale sunt vaccinate?”.
  Nu știu dacă din cauza vârstei, sau din cauza că stă mai mult prin occident unde mi se pare că oamenii sunt cu creierii un pic mai spălați decât la noi(poate din cauză că nu au trecut prin comunismul nostru și recunosc mai greu dictatura), acest băiat nu vede și alte cauze din care s-ar fi vaccinat unii, cum ar fi rămânerea fără locul de muncă, sau limitarea accesului în unele locuri, șantajul, sau necunoașterea faptului că acestea nu sunt vaccinurile despre care au învățat etc. Se pare că nu știe că aceste seruri nu pot fi încadrate la “vaccinurile” din manualele lui și că abia cu 2-3 luni în urmă sau descoperit substanțe dăunătoare în ele. Până și între cercetători există divergențe. Doamne ajută!

 10. @Romil: Pe scurt, da. Si nu vreau sa explic, asa oficial, nu fac eu talcuiri la Apocalipsa, dar impresii si pareri am, conform puterii mele de intelegere, fara a avea pretentia, sau macat impresia, ca le-am inteles pe toate, fie chiar si prost.

  Eu nu tin nici macar sa te conving, sau sa conving pe cineva, eu vreau totusi sa pun intrebari acolo unde lucrurile nu mi se par clare sau corecte. Nu e Sfanta Traditie aceasta talcuire, este vreuna, totusi? Greu de crezut ca s-ar incumenta cineva sa hotarasca o talcuire canonica a Apocalipsului Sfantului Apostol Ioan Teologul.
  Sfanta Traditie e Crezul, in care se regaseste intreaga teologie ortodoxa, chiar si ultima dezvoltare, teologia persoanei, tot-tot-tot se regaseste in Crez. E acolo, in putinele lui cuvinte. Ceea ce nu putem spune despre teologia catolica. De fapt suntem obisnuiti cu inventiile papistase, ele sunt la ordinea zilei si chiar asa se si numesc, “aduceri la zi”. Papii mint de cand s-au inventat (singuri) si au un rol extrem de important in toate schismele Bisericii. Tocmai ca astazi ei sa se pupe si sa se recunoasca mai ales cu schismaticii orientali, cei cu care – nu aruncati cu pietre – avem mai multe in duh decat cu catolicii, care nici crestini nu prea mai sunt.
  Sfanta Traditie sunt hotararile Sfintelor Sinoade si canoanele apostolice, si nu pentru ca le-au recunoscut acolo in adunare niste oameni, ci pentru ca Biserica le-a validat in timp (stii, Un singur Dumnezeu in trei Persoane, doua firi neamestecate intr-Un singur Hristos si toate celelate nescrise in litera in Sfanta Scriptura dar scrise in intelegere).
  Sfanta Traditie sunt Tainele Bisericii si slujbele canonice, incepand cu Sfanta Liturghie.

  Dar talcuirea aceea cu vin si saci de grau nu este, aia e poveste. Tot ce vine de la Roma e poveste de adormit copiii. Pentru ca nimic adevarat nu poate veni din minciuna, si papii tronul pe minciuna si l-au ridicat. Roma este desfranata din Apocalipsa, nu a fost vreodata altfel. Si cu asta iata s-a implinit si capitolul 17. Timpul profetiilor nu curge in linia timpului omenesc.

 11. @ Titus L, eu nu cred că Papa este Antihristul din mai multe motive.
  În primul rând nu este evreu și nici credința lor nu o are. Nu cred că evreii, mai ales cei care îl caută cu adevărat pe Dumnezeu l-ar accepta ca mesia.
  Alt motiv ar fi că după Sf. Scriptură, de la apariția lui Antihrist în public și până la sfârșitul lumii vor trece 7 ani(3.5 de la apariție până la încoronare și 3.5 de la încoronare până la a 2-a venire a Mantuitorului)… Francisc e Papă deja de 8 ani.
  Mai cred că acest Papă este ultimul și că este Profetul Mincinos și Înaintemergătorul lui Antihrist care i-a pregătit calea prin lucrarea sa.
  Părerea mea – pe care am arătat-o și cu alte ocazii – este că Antihristul este deja printre noi doar că încă nu și-a făcut apariția în public.
  Încă nu s-a pus problema unui conducător global unic, problemă care mi se pare că se va pune când persoana lui Antihrist va fi cunoscută lumii cât și după unele evenimente mai tragice decât acum, cum ar fi al 3-lea război mondial – cel mai mare de la facerea lumii când omenirea va trăi o disperare nemaivăzută.
  Cât despre link-ul dat de Romil și pecete, cam asta este viziunea Sf. Părinți rezumată, dar poți găsi și citate direct de la surse, de la Părinți diferiți doar că s-ar putea să rămâi la fel de nedumerit în ceea ce privește ordinea cronologică a evenimentelor cât și despre explicitatea lepădării – la fel cum sunt și eu nedumerit. Poate nu vrea Dumnezeu să știm ordinea exactă a evenimentelor. Nu am găsit nicăieri clar dacă pecetea va fi pusă de Antihrist sau până la el, pentru că tot aceiași Părinți ne spun că Antihrist când va veni totul va fi deja pregătit, dar nu specifică dacă e vorba și despre pecete. Acum și eu am îndoieli că lepădarea prin acceptarea peceții va fi explicită, poate va fi ceva de la sine înțeles sau poate doar cei care vor fi gata de compromis sau care se vor fi lepădat cumva în sinea lor să nu îi înțeleagă “semnătura”. Știm că la început Antihrist va veni ca un eliberator, deci posibil să se arate cumva chiar anti acest sistem criminal care îi aparține și poate chiar ne va “salva” de vaccinări obligatorii, sau poate că pecetea va însemna aderarea la pacea și libertatea aproape totală pe care ne-o va propune, nu știm – scenarii pot fi multe că doar e cea mai mare minciună de la facerea lumii.
  Ar mai fi cei 2 Prooroci care încă nu au venit … La ce i-ar mai trimite Dumnezeu dacă nu pentru ai trezi pe oameni ca să nu ia pecetea și să nu adere la Antihrist.
  Dacă este sau nu acest vaccin pecetea, eu nu știu, dar știu că este un lucru satanic pervers… Pentru mine acest “vaccin”(periculos și trupului) este un fel de “împărtășanie” a diavolului, echivalentul Sf. Împărtășanii a lui Dumnezeu, și dacă nu îl fac am un câștig pentru că nu fac un mare păcat, iar dacă are legătură cu “pecetea”, mai am un câștig – nu mă las pecetluit. Cei care l-au făcut deja și au remușcări – mai există spovedania! Așa văd eu în acest moment lucrurile. Doamne ajută!

 12. @Titus L,
  Nu cumva încadrați cam multe în Sfânta Tradiție?!

  Io zic să mai lăsați loc și pentru Dogme. Nu “bag-mâna-în-foc”, nu sunt teolog, dar a încadra Crezul, Tainele, în Sfânta Tradiție, e cam …spre derapaj…

 13. Pt Gelu s: Da , m ai lamurit de nu se poate. De fapt , mi se pare ca le cam spui dupa ureche. Intai certi pe cineva ca” cum adica , nu stii ca e pecetea?” ca mie sa mi spui ca nu esti sigur de nimic. Mda , consecventa. Eu zic mai usor cu pianu pe scari ; mai citeste , mai documenteaza te si apoi vorbeste. Basca , spui ca Tainele nu se iau dupa ureche. Iar dovedesti superficialitate, Tainele se iau Dupa Spovedanie si cu aprobarea Duhovnicului , nu dupa ureche.
  Inceiem aici discutia. Toate cele bune.

 14. @Petru
  Acest baiat, foc de destept, recita sarguincios ce a invatat si invata la scoala. Inteleg perfect ce zice pentru ca mi-a placut si chimia si biologia, insa m-am facut automatist pentru ca am inteles ca nu pot fi doctor, daca nu sunt in stare sa fac disectie cu sange rece nici macar la o broasca bagata in formol. Cambridge si Oxford sunt temple ale noii ordini mondiale, in momentul cand studentii de la Oxford zic ca nu mai trebuie studiata muzica clasica pentru ca a fost creata de popoarele albe care i-au robit pe africani si ca trebuie musai sa se studieze “muzica” si “folk-ul” african, pentru mine este clar. Acest baiat roman, foc de destept, nu poate ramane la rezultatele si deductiile aferente unor formule, el este un agent al noii filozofii care are ca scop sa darame , sa reseteze si sa construiasca “mai bine” aceasta lume.
  Daca in sinele sau nu este capabil sa inteleaga aceste lucruri, nu este decat un zomby care va repeta ce a invatat si i s-a bagat in tartacutza.
  Si multe chestii destepte foc din tartacutza noastra, nu sunt totdeauna de la Domnul Dumnezeu.

  “Apa bate-ntr-un tarm.
  Altceva nimic, nimic, nimic.” (L B)

 15. @Petru

  Am uitat sa pomenesc, in contextul discutiei anterioare, cuvintele Sf. Cosma Etolianul/Etolul:

  “Raul va veni de la cei cititi [invatati, intelectuali]”.

  A se vedea link-ul de mai jos ,cu multumiri Cuvantului Ortodox:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/sfantul-cosma-etolul-cuvinte-de-duh-si-profetii-raul-va-veni-de-la-cei-invatati/

 16. Stati linistiti ca nu e asta pecetea. Asta e doar inceputul. Prodouce multa tulburare, asa e, dar ce e mai rau va urma in curand. Rapid.
  Mantuire tuturor!

 17. @Cosma:
  frate, m-ai lasat fara replica, recunosc… O sa caut si eu Dogma aia sa vad unde o gasesc…

  @Denis: Sunt convins ca unele lucruri nu se petrec decat in lumea nevazuta si la noi ajung doar niste umbre a ceea ce se intampla cu adevarat. De asemenea, profetiile nu sunt date ca sa se desfasoare intocmai, pana si necuratul stie sa le citeasca deci macar in forma nu se vor intampla asa cum sunt descrise, altfel nu mai putem sa-l numim inselator. Mai inainte chiar, profetiile se dadeau cu daca… atunci, dar daca…. atunci altfel. Ceea ce ne lasa noua libertate totodata, altfel nu am fi liberi. De aceea nu vom putea niciodata cunoaste precis ceea ce este, dar semnele vremurilor le putem si trebuie sa le citim, asa ni s-a si spus sa facem. Pana cand ne vom lamuri, eu ma ghidez dupa formula de la fizica, Ep=Ec, adica totul este pentru ca are tot potentialul de a fi. De asta am si spus alta data ca “ei” (fiara) vor incerca pana vor reusi si cand vor reusi, aceea e pecetea. Practic, pecetea este fiecare incercare da a o impune, si daca nu o tratezi astfel, atunci ea va fi, pentru ca ajunge sa fie din cauza adormirii noastre. Iti multumesc daca ai inteles diatriba (5).

 18. @Cosma
  Vedeți că mulți au căzut din neștiință, inclusiv erezie, din îndrăzneala de a vorbi despre ce nu știu. Da! Toate cele pe care le-ati enumerat fac parte din Sfânta Tradiție, ba mai mult, însăși Sfânta Scriptură face parte din Sfânta Tradiție (lucrul se învață si la religie in liceu, la seminarii nu mai zic). Toate dogmaticile explică acest lucru. Iar pentru cei mai puțin înclinați spre citire, explică aceasta Părintele Cleopa in materialul “Dialog cu sectari”. Sfânta Tradiție – simplu spus – este glasul Sfantului Duh în lume. Grijă mare la păreri! N-ar fi rău să ne catehizam un pic? Oare câți dintre noi am citit măcar Invățătura de credință – baza?

  @Titus L – Același sfat și avertisment; toate profețiile Sfinților Părinți, dar si a multor cuvioși contemporani la Apocalipsa sunt canonice. “Proroociile nu le disprețuiți” spune Sfântul Apostol Pavel. Profețiile nu se interpretează după cum ne suna nouă, nici nu sunt povești. Așa că mare atenție.

  2. Nu tot ce vine oficial de la latini e mizerie, decât după Marea Schisma. Avem Sfinți Mari ai ortodoxiei (cam puțin cunoscuți la noi) din biserica latină de dinainte de Schisma. Iar astăzi, oameni cu suflet sincer și ortodox se ridică din toate neamurile și credințele (la noi e mai arid, precum odinioară la vechii farisei), iar ortodoxia, adică Biserica, adică Hristos îi va mântui. Ambele idei de mai sus (din punctul 2) aparțin Cuviosului Serafim Rose.

 19. @menumorut
  Care este raul care va urma in curand, rapid ?

 20. @ cristina:

  Din context se intelege ca se refera la pecetea adevarata, care vine dupa al treilea razboi mondial (propriu-zis), odata cu aparitia lui Antihrist.

 21. @ cristina:

  Nu stiu exact care va fi raul ce va veni, dar cred ca posibilitatea ca lucrurile sa se imbunatateasca e din ce in ce mai mica. Adica, vazand cum merge lumea actuala ma gandesc ca va fi si mai rau de atat. Iar daca ne uitam in istoria recenta observam ca viteza cu care se deruleaza fenomenele sociale si schimbarea sociala e din ce in ce mai mare. Ca si cum un nebun ar tine tot timpul degetul apasat pe butonul ”fast forward”. Sigur, va fi razboi, va fi pecete. De asta trebuie sa avem trezvie, atentie si rugaciune.
  Si mai cred ca lucrurile se vor rostogoli rapid in sens negativ pentru ca la scara mica mai nimic nu merge spre bine. De exemplu, ma asteptam ca dupa lockdown oamenii se navaleasca la biserici, fie chiar si pentru scurt timp. Degeaba! La mine la biserica vin in mod frecvent aceleasi 80 – hai 100 – de persoane, 95% varstnici. Asta se intampla in Moldova (unde se spune ca e mai mare credinta), in conditiile in care parohia numara 1400 de familii! Iar faptul ca noi ca societate nu prea am invatat nimic din aceasta incercare este trist. Spun sfintii parinti ca Dumnezeu nu vrea sa ”guverneze” lumea singur, ci vrea co-participarea, con-tributia, con-slujirea noastra, a oamenilor. Ori daca noi dezertam de la datorie, daca nu ne trezim nici atunci cand suntem atat de zdravan ”certati”, mai putem oare sa ne asteptam la ceva bun? Sigur, speranta, nadejde avem, dar…

 22. Multumesc. Nu intelesesem ca se refera la pecetea adevarata. Sigur ca raul cel mai mare este pecetea adevarata si nu razboiul mondial, care desi “va fi grozavia cea mare, incat multi vor vrea sa se fi aflat in pamant, in morminte”, cum ii spunea Parintele Selafiil din Siberia lui Piotr, totusi el nu implica decat pierderea vietii pamantesti, vremelnice, pe cand pecetea, acceptarea ei , duce la pierderea mantuirii, a vietii vesnice. Al treile razboi mondial va fi scurt, cinci luni si jumatate, dupa care vine si Antihrist.

 23. @Andrei-Nicolae:
  Stiti cum este, e cam asa: Sfantul Maxim Grecul zice “cainele de Mahomed” (cainele este cel mai murdar animal in islam si nici in Biblie nu e la loc de cinste, nu e deloc prietenul omului ca la noi, e rivalul porcului). Parintele Nicolae Steinhardt zice sa fim politicosi cu toti, Hristos zice sa ne rugam pentru dusmanii nostri. Si, intr-un fel, simtim astazi cum se intoarce palma data de Sfantul Vasile lui Arie, ea se numeste astazi Islam.
  sau alta:
  In Biserica este impamantenit ca papa este urmasul la tronul lui Petru ca episcop al Romei, dar Sfantul Nectarie de Eghina demonstreaza “cu acte” ca Sfantul Apostol Petru nici vorba sa fi trecut pe la Roma (unde, deci, nu a murit). Pentru clarificari, cititi Sfantul Nectarie de Eghina, De ce Papa si supusii sau au parasit Biserica lui Hristos.
  si inca:
  Povestea cu Hristos care transforma copiii in pasari a scos o apocrifa din Sfanta Scriptura (povestea a ramas in Coran), dar intamplarea – nu povestea, nu? – in care Sfantul Petru face un caine sa vorbeasca ca un om – cu mesajul clar ca va face un om sa latre ca un caine, daca nu… – asta este bine mersi in Vietile sfintilor.

  Biserica ne ofera de toate, pentru ca e facuta cu oameni. Problema care ramane pentru fiecare este ce alege pentru el din ceea ce i se ofera. Oricum, ca este sau nu este cum spun eu, acum nu se va mai schimba nimic. Ramane tot problema alegerii de mai sus.

 24. @Titus L
  Iertare, Sfântul Ierarh Nicolae i-a dat o palmă lui Arie…Dar, nu are nicio legătură cu islamul. Migrația islamului o îngăduie Dumnezeu pentru păcatele noastre.
  Pecetea este foarte probabil să fie codul QR de pe certificatul verde pe care se chinuie actualii guvernanți să-l facă obligatoriu !!! Acum codul QR este o aplicație pe telefon, dar mâine poimâine s-ar putea să fie pe mâna dreaptă sau pe frunte. De aceea este foarte important să ne rugăm și să protestăm împotriva acestui proiect de lege care vrea să ne impună obligatoriu acest certificat verde.
  P S. Vaccinul nu poate fi făcut pe mâna dreaptă sau pe frunte !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare