TEPCO anunta ca apa radioactiva s-a scurs in Pacific. Un expert rus considera ca situatia de la Fukushima e mai grava decat cea de la Cernobal

2-04-2011 6 minute Sublinieri

 

UPDATE (03.04)

Scurgerile radioactive de la centrala nucleară Fukushima I ar putea dura luni de zile, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, premierul japonez Naoto Kan. “Probabil că va fi nevoie de mai multe luni înainte de a putea opri scurgerile radioactive. Cea mai mare provocare o vor reprezenta cele circa 10.000 de bare de combustibil folosit, a căror recuperare va dura foarte mult timp“, a explicat premierul.

Începând de sâmbătă, muncitorii japonezi implicaţi în eforturile de evitare a unei catastrofe nucleare, încearcă să acopere o fisură în incinta reactorului, pe unde se scurge în ocean apă puternic contaminată. Compania TEPCO, ce administrază centrala, injectează în incintă polimeri care absorb apa.

Şeful Agenţiei japoneze pentru siguranţă nucleară şi industrială a avertizat că este posibil să existe şi alte fisuri. Testele făcute la faţa locului indică un nivel de radioactivitate de 1.000 de milisiverţi pe oră. O persoană expusă pentru scurt timp la un nivel al radiaţiilor de 500 de milisiverţi prezintă un risc mare de cancer.

Premierul japonez a vizitat sambata echipele de interventie ce actioneaza la centrala nucleara de la Fukushima, avariata de cutremurul si valul tsunami din 11 martie, cerandu-le acestora “sa lupte pentru a decide soarta Japoniei”, relateaza AFP. “Vreau sa va luptati cu convingerea ca, in mod absolut, nu puteti pierde aceasta batalie”, le-a spus Naoto Kan. Vizita sefului executivului nipon a intervenit in contextul in care Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei nucleare, a anuntat sambata ca apa radioactiva se scurge in mare dintr-un bazin fisurat al reactorului numarul 2.

Premierul Kan a ajuns cu un elicopter militar la baza echipelor de interventie, o academie de sport situata la circa 20 de km de Fukushima. Imbracat intr-un costum albastru, similar cu cel al unora dintre membrii echipelor de interventie, Kan a stat de vorba cu angajatii TEPCO, cu pompierii si militarii ce incearca sa tina situatia sub control la centrala nucleara. “Vreau sa va luptati cu convingerea ca, in mod absolut, nu puteti pierde aceasta batalie”, le-a spus premierul celor aflati in asa-numitul J-Village din Prefectura Fukushima.

El le-a cerut militarilor “sa lupte pentru a decide soarta Japoniei”. Sute de angajati ai TEPCO, pompieri si militari incearca, de trei saptamani, sa tina sub control situatia la centrala nucleara, grav afectata de cutremurul si valul tsunami din 11 martie. Echipele de interventie se confrunta insa cu conditii de munca dificila, precum si cu amenintarea expunerii la radiatii. Sambata, Tokyo Electric Power Co a anuntat ca apa radioactiva se scurge in mare dintr-un bazin fisurat al reactorului numarul 2. Oficialii companiei au afirmat ca este posibil ca bazinul fisurat sa fi fost sursa nivelului ridicat de iod radioactiv descoperit recent in apele din apropiere de coasta de nord-est. Joi dimineata, nivelul de iod radioactiv in apele marii era de 4.385 de ori mai ridicat decat cel normal, la 300 de metri sud de centrala nucleara nipona.

Compania a precizat ca echipele de interventie vor tuna beton peste bazinul fisurat. Tot sambata, Kan a vizitat pentru prima data zonele distruse de tsunami, ajungand in portul Rikuzentakata, unde 1000 de persoane au murit, iar alte 1200 sunt date disparute.

O fisură într-un bazin aflat în exteriorul unuia dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima Daiichi a dus la deversarea de apă puternic radioactivă în Oceanul Pacific, a declarat, sâmbătă, un reprezentant al companiei care operează centrala, citat de CNN. Apa din bazinul cu o adâncime de 2 metri se deversează în ocean printr-o fisură de circa 20 de centimetri, a precizat sâmbătă reprezentantul Tokyo Electric Power (TEPCO). Nivelul de radioactivitate în bazin este de circa 1.000 milisievert/oră, de 330 de mai mare decât doza de radiaţii absorbită în mod obişnuit într-un an de un locuitor al unei ţări industrializate. Reprezentanţii TEPCO au afirmat că intenţionează să oprească deversarea de apă prin injectarea de beton în bazinul avariat. (…)

Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei nucleare de la Fukushima, a anuntat sambata ca apa radioactiva se scurge in mare dintr-un bazin fisurat al reactorului numarul 2, transmite Reuters. Oficialii companiei afirma ca este posibil ca bazinul fisurat sa fi fost sursa nivelului ridicat de iod radioactiv descoperit recent in apele din apropiere de coasta de nord-est.

Reuters precizeaza ca nu este clar daca apa a provenit de la reactor si nici care este cantitatea scursa in mare.
Hidehiko Nishiyama, directorul-general adjunct al Agentiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala, a afirmat ca TEPCO vrea sa toarne beton pentru bazin pentru a-l “sigila”.

“Tinand seama de nivelul ridicat de radiatii in apele marii din apropiere de centrala, am incercat sa descoperim motivul. In acest context, bazinul fisurat ar putea fi unul dintre ele. Analizam probe de apa din bazin si din apa de langa centrala, insa nu putem spune cu siguranta pana nu studiem rezultatele”, a afirmat Nishiyama.

Joi dimineata, nivelul de iod radioactiv in apele marii era de 4.385 de ori mai ridicat decat cel normal, la 300 de metri sud de centrala nucleara nipona, a anuntat compania Tepco, cea care administreaza centrala.

Catastrofa nucleară de la Fukushima, în Japonia, este “mult mai gravă” decât cea produsă la Cernobîl, în Ucraina în 1986, a estimat vineri, de la Washington, un specialist rus în energie nucleară, transmite AFP. Accidentul de la “Cernobîl a fost ca şi explozia unei bombe murdare. Noua bombă murdară este la Fukushima, iar ea implică şi mai mari costuri umane şi economice“, a susţinut Natalia Mironova, inginer specialist în termodinamică ce a devenit unul dintre principalii adversari ai programului nuclear rus după catastrofa din 1986. “La Fukushima este mult mai grav decât decât la Cernobâl”, a mai adăugat ea în faţa jurnaliştilor, estimând că accidentul nuclear nipon îl poate depăşi pe cel sovietic pe scara internaţională a gravităţii acestor accidente.

Considerat un accident nuclear de gradul 7, accidentul de la Cernobîl este cel mai grav accident nuclear din istorie. “Accidentul de la Cernobîl a fost de gradul 7 în contextul în care nu a fost implicat decât un singur reactor, iar întreaga catastrofă s-a derulat în interval de timp de doar 2 săptămâni. La Fukushima ne aflăm deja în cea de-a treia săptămână şi este vorba de patru reactoare implicate“, a explicat expertul rus.

Agenţia niponă pentru securitate nucleară a evaluat gravitatea accidentului de la Fukushima la gradul 5 pe scara internaţională.

Cea mai mare instalatie mobila de turnare a betonului din lume, folosita in Statele Unite, va fi transportata in Japonia, unde va fi folosita la inmormantarea reactoarelor nucleare de la Fukushima in beton. Solutia de tip Cernobal este, se pare, singura ramasa pentru a limita efectele recentului cutremur de 9 grade asupra centralei atomice. Pompa de beton este un monstru de aproape 90 de tone, cu un brat de 70 de metri care poate fi controlat de la distanta; in lume sunt doar trei astfel de utilaje. Firma producatoare este germana, Putzmeister, si a furnizat deja alte trei utilaje asemanatoare la Fukushima, care sunt folosite pentru deversarea apei de racire asupra reactoarelor. Solutia sarcofagului de beton nu este pe placul tuturor expertilor. Profesorul Murray Jennex de la San Diego State Univerity compara un reactor cu un vas pentru preparat cafeaua – daca il uiti pe foc se incinge din ce in ce mai mult. ramane fara apa si in cele din urma explodeaza, asa ca un sarcofag de beton poate reusi sa tina sub control reactoarele, dar ar putea la fel de bine sa esueze. La Cernobal sarcofagul de beton construit tot de utilaje Putzmeiser a acoperit reactorul dupa ce combustibilul nuclear topit a fost inecat in nisip; in timp betonul s-a fisurat si radiatiile au razbatut in atmosfera. Un alt expert crede ca barele de combustibil nuclear topite vor putea fi indepartate din zona Fukushima abia peste 100 de ani.

  • Adevarul:

Dezastrul de la Fukushima în imagini: cum arată interiorul reactorului după cutremur

Noi imagini din interiorul centralei nucleare Fukushima, puternic afectată de cutremurul din 11 martie, arată gradul de deteriorare a reactorului cu numărul patru.

Imaginile au fost surprinse pe 24 martie, de Tokyo Electric Power Company (Tepco), operatorul şi proprietarul complexului Fukushima Daiichi, cu ajutorul unei camere ataşate la o macara.

Se poate vedea cum din reactor iese abur şi fum, în timp ce peste clădire este turnată apă, în încercarea de a răci barele de combustibil care ameninţă să intre în fisiune.

Eroii de la Fukushima se aşteaptă să-şi piardă viaţa din cauza radiaţiilor: “Vom muri, dacă este necesar, pentru salvarea naţiunii”

Angajaţii de la centrala Fukushima, care depun eforturi uriaşe pentru a evita un dezastru nuclear, se aşteaptă să moară din cauza expunerii la radiaţii, a declarat, pentru FoxNews, mama unuia dintre muncitori. Membrii echipei “Fukushima 50”, aşa cum au fost numiţi eroii care încearcă să prevină topirea a patru din cele şase reactoare avariate de cutremurul din 11 martie, sunt expuşi în mod repetat la niveluri periculoase de radiaţii.

Cu lacrimi în ochi, mama unui angajat de 32 de ani de la Fukushima, a declarat:Fiul meu şi colegii lui au discutat în detaliu acest subiect şi şi-au luat angajamentul să-şi dea şi viaţa pentru a salva naţiunea. Mi-a spus că deja s-au împăcat cu gândul că vor muri în scurt timp din cauza radiaţiilor sau că se vor îmbolnăvi de cancer“.

Femeia a oferit un interviu pentru Fox News în condiţiile anonimatului, deoarece, a spus ea, muncitorii de la Fukushima au fost rugaţi de către conducere să nu comunice cu mass-media şi nici să nu ofere detalii membrilor familiei, pentru a minimiza panica în rândul populaţiei.

Ea nu a putut confirma dacă fiul ei sau alţi angajaţi suferă deja din cauza radiaţiilor, dar a adăugat: Ei au ajuns la concluzia că este inevitabil ca unii dintre ei să moară în câteva săptămâni sau luni. Ei ştiu că este imposibil să nu fi fost expuşi la doze letale de radiaţii“.

Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul şi proprietarul centralei Fukushima Daiichi, spune că echipele medicale efectuează teste periodice pentru a verifica dacă există semne ale instalării unor boli specifice contaminării cu radiaţii. De altfel, săptămâna trecută trei muncitori au ajuns la spital după ce au intrat în contact direct cu apa radioactiva acumulată în reactorul trei. Reprezentanţii TEPCO susţin că nu au mai fost înregistrate cazuri asemănătoare în rândul celorlalţi angajaţi. Doi dintre cei trei angajaţi contaminaţi au suferit arsuri la picioare din cauza radiaţiilor, dar au fost eliberaţi din spital şi sunt în mod regulat verificaţi pentru a depista orice semn de înrăutăţire în starea lor, spune TEPCO.

Compania a promis să îmbunătăţească condiţiile dificile pentru muncitori. Unii dintre ei au de-a face în mod direct cu barele de combustibil, motiv pentru care la 15 minute sunt înlocuiţi cu alţi muncitori.
Agenţia pentru siguranţă nucleară şi industrială din Japonia spune că muncitorii au doar două mese de bază pe zi, formată din biscuiţi şi orez uscat şi dorm în săli de conferinţe sau în holurile clădirii. Mai mult, ministrul Industriei, Banri Kaieda, a mărturisit că nu tuturor angajaţilor le-au fost oferite folii de plumb pentru a se proteja în timpul somnului de podelele posibil contaminate cu radiaţii.

Fiul meu doarme pe un birou deoarece îi este frică să se întindă pe podea. Dar ei spun că radioactivitate ridicată este peste tot şi cred că această măsură nu îl protejează“, a mai spus mama unuia dintre cei 50 de “samurai nucleari”.

Între timp, vremea rea a amânat planurile TEPCO de a limita răspândirea de radiaţii din centrală. Specialiştii au în plan pulverizarea unei răşini solubile în apă, care să se depună pe particulele radioactive şi să împiedice astfel dispersarea lor de vânt sau umiditate. Această măsură va fi pusă în practică vineri, soluţia urmând a fi împrăştiată de la distanţă, pe o suprafaţă de circa 80.000 de metri pătraţi. TEPCO speră ca răşina să ofere o protecţie suficientă pentru a le permite muncitorilor accesul în zonele critice.

Joi, experţii ONU au recomandat guvernului nipon să extindă zona de evacuare din preajma centralei Fukushima, de la 20 de km, la 40 km, după ce niveluri de radiaţii considerate periculoase pentru populaţie au fost depistate şi în afara zonei deja evacuate. De asemenea, în apa mării de lângă centrala nucleară, nivelului iodului radioactiv a atins cel mai ridicat nivel, depăşind de 4.385 de ori valoarea normală.

Vineri dimineaţă, în pătura de apă situată la 15 metri sub centrala nucleară Fukushima, a fost depistat iod radioactiv 131, a declarat compania Tokyo Electric Power.

Un expert pe probleme nucleare a avertizat că ar putea dura între 50 şi 100 de ani pentru ca barele de combustibil radioactiv să se răcească complet şi să poată fi scoase în siguranţă din centrala nucleară de la Fukushima, informează vineri ABC.


Categorii

1. DIVERSE, Cernobal, Fukushima (criza nucleara), Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “TEPCO anunta ca apa radioactiva s-a scurs in Pacific. Un expert rus considera ca situatia de la Fukushima e mai grava decat cea de la Cernobal

  1. Acuma pe lănga un dezastru NUCLEAR de grad 5 dupa unii sau 6 dupa altii , ne confruntam si cu un dezastru ECOLOGIC , de ce grad este si acesta cine mai stie ? . Partea cea mai neplacuta este atunci cand auzim ca apa marii este foarte contaminata , iar apoi se spune ca au fost masuratori eronate ??? , ca apoi sa aflam ca printr-o gaura din bazinul reactorului x apa de racire se scurge in mare . Acest joc de-a “acuma este , ba nu este” nu face decat sa-ti pui mai multe intrebari asupra situatiei de la Fukushima .

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » JAPONEZII INCEP SA SE REVOLTE FATA DE CONDUCEREA TEPCO SI SA-SI PIARDA INCREDEREA IN AUTORITATI
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dezastrul din Japonia a facut ravagii mai ales printre batrani. Proteste la Tokio impotriva energiei nucleare si mesajul premierului catre sinistrati
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » E oficial: ACCIDENT NUCLEAR DE NIVEL 7 (MAXIM) LA FUKUSHIMA. DAR VA FI MAI GRAV DECAT LA CERNOBAL. Iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie, in Romania. Institutul de Fizica Nucleara declara ca valorile sunt “
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TEPCO ANUNTA RADIATII DE PESTE 7.5 MILIOANE DE ORI MAI MULT DECAT LIMITA NORMALA IN APELE DE LANGA FUKUSHIMA. Sa ne asteptam iar la retractari? Radiatiile se fac resimtite in continuare in China si SUA
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UPDATE – SE CONFIRMA: ACCIDENT NUCLEAR DE NIVEL 7 LA FUKUSHIMA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare