(update): DEJA OAMENII MOR CU ZILE IN FATA SPITALELOR DESFIINTATE. Printre ei si un sef local PDL… Cu ce are legatura strategia ministrului Cseke? ORORI STRIGATOARE LA CER, IN NUMELE FMI?/ Situatie disperata: mii de bolnavi de cancer au ramas fara tratament/ TRAGEDIA VAII ALMAJULUI: INCHIDEREA SPITALULUI DIN BOZOVICI

7-04-2011 9 minute Sublinieri

Reforma exterminarii prin DESFIINTAREA SPITALELOR

UPDATE (se va mai actualiza)

Radu Mariana, asistentă la spitalul din Bălceşti, a povestit la Realitatea TV că în data de 1 aprilie un copil de 4 -5 ani a ajuns în comă la spitalul din Horezu, după ce echipajul SMURD a găsit porţile spitalului închise, fiind nevoiţi să caute alt spital.

“Pe 1 aprilie un echipaj SMURD din localităţi învecinate au adus un copil de 4-5 ani, febril, 40 de grade. S-a constatat că spitalul era nefuncţional, au găsit porţile închise şi a trebuit să -şi continue drumul la Horezu cu acest copil, care momentan este în comă în spitalul Horezu. Tragedii din acestea se vor întâmpla în continuare, a declarat asistenta Radu Mariana.

“Este o tragedie şi pentru populaţie şi pentru noi. Dacă spitalul ar fi fost deschis, acest copil ar fi putut fi salvat. S-ar fi intervenit.  Avem medic specializat, pediatru, medic de gardă. Cu siguranţă nu s-ar fi întâmplat acest lucru”, a adăugat ea, cu lacrimi în ochi.

Ea a mai declarat că posturile oferite medicilor, în urma restructurărilor spitalelor la nivel naţional, sunt la zeci, sute de kilometri depărtare de domiciliul medicilor.

“Avem copii, avem părinţi. Noi aici ne-am născut, aici aveam un loc de muncă. Ne-au distrus şi pe noi şi populaţia, desfiinţând acest spital“, a mai spus Radu Mariana.

  • Antena3:

Un bărbat a murit în faţa unui spital închis. Raed Arafat: Nu trebuia trimis la spital cu o masina privata

Un bărbat a murit în faţa spitalului din Bălceşti, Vâlcea, unitate desfiinţată la începutul lunii aprilie.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a fost transportat cu maşina personală a unui vecin dintr-o localitate aflată la 50 de kilometri de Bălceşti.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că bărbatul a fost transportat cu o maşină personală de către un vecin, iar cel care a apelat 112 nu a putut să comunice numărul de telefon al şoferului pentru a se coordona cu Ambulanţa, astfel încât pacientul să fie preluat de medici.

Ambulanţele din Bălceşti se aflau în misiune, dar a fost mobilizată o altă ambulanţă pentru a se întâlni cu maşina. La sosirea la spitalul din Bălceşti, bărbatul a fost văzut de trei medici de familie care l-au declarat decedat.

Conform subsecretarului de stat, procedura corectă este ca, în momentul apelării 112 să se aştepte indicaţiile personalului de la Ambulanţă şi să se evite transportul celor bolnavi cu maşini private.

Boc i-a cerut ministrului Sănătăţii un raport privind decesul pacientului din Valcea

Un membru PDL a plătit cu viaţa decizia guvernanţilor de a închide spitalele

Sinteza Zilei a difuzat imagini din Băneasa, judeţul Constanţa, unde un om a murit pentru că nu a putut primi îngijiri medicale, în urma desfiinţării spitalului. Omul era preşedintele organizaţiei locale a Partidului Democrat Liberal.

Localnicii sunt de părere că viaţa bărbatului ar fi putut fi salvată dacă instituţia nu s-ar fi închis. Spitalul a fost închis în urma unei Hotărâri de Guvern de la 1 aprilie şi va fi transformat în cămin pentru bătrâni.

Corespondentul Antenei 3, Flaviana Marcu, a stat de vorbă cu oamenii din Băneasa, inclusiv cu primarul, care a recunoscut că unitatea sanitară funcţiona normal, nu avea datorii şi îşi făcea datoria serios.

Mai mult, ultimii bolnavi rămaşi internaţi la unitatea sanitară, oameni bolnavi psihic, vor fi transferaţi la Vaslui.

În aceste condiţii, nimeni nu îşi explică de ce acum sunt obligaţi să parcurgă distanţe foarte mari doar pentru a primi îngrijiri medicale.

  • Realitatea.net:

CTP, despre reforma din sănătate: Oamenii sunt martirii prostiei şi dispreţului guvernanţilor

CTP: Propun ca demnitarii să se trateze obligatoriu în România

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit joi seară, la Realitatea TV, despre reforma din sistemul de sănătate, spunând că expresia acestei reforme este “dispreţul faţă de om”. Acesta mai spune că, pentru guvernanţi, oamenii din spitalele desfiinţate sau cei ale căror vieţi depind de acele spitale nu există. Toate aceste drame cu oameni uitaţi prin spitale sau lăsaţi să moară la poarta spitalelor puteau să fie mult mai multe şi nu e timpul trecut pentru alte nenorociri. Expresia definitorie pentru această reformă este veche şi, din păcate, trebuie s-o rostim din nou. E vorba de dispreţul faţă de om. Adică poate cea mai sinistră şi cea mai greşită ideee care se vehiculează în acest moment e că aceşti oameni suferă şi mor din cauza reformei, că sunt nişte martiri ai reformei. Este o minciună, oamenii aceştia sunt martirii prostiei şi dispreţului faţă de om din partea autorităţilor”, a spus Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV.

Jurnalistul spune că această reformă nu este o greşeală a guvernanţilor, ci demască atitudinea plină de dispreţ a acestora faţă de români. “Nu este vorba de o greşeală, este vorba de o atitudine. Ea începe cu apariţia domnului preşedinte Băsescu, anul trecut, ca să anunţe, în primăvară, scăderea pensiilor şi salariilor cu 25%. Atitudinea stupefiantă a preşedintelui a fost atunci “Asta e, dacă vă convine – bine, dacă nu – să fiţi sănătoşi””, aminteşte CTP.

“Acest cinism pe care l-a decretat domnul preşedinte anul trecut este imitat de către toţi guvernanţii. Ideea este că reforma se face de către dânşii cu un mouse pe ecranul calculatorului, spitalul e o căsuţă, mişti mouse-ul şi îl ştergi. Aşa fac dânşii reforma, oamenii care se găsesc prin acele spitale nu există“, mai spune editorialistul.

Cristian Tudor Popescu este de părere că “nu este nicio mare inteligenţă să închizi spitale sau să tai lefuri şi pensii”, competenţa în materie de reformă măsurându-se prin minimizarea suferinţelor oamenilor, “care sunt totuşi obiectul acestei reforme”.

“Aş vrea să fac o propunere cu această ocazie. Din câte ştiu, demnitarii, guvernanţii din statul român, când călătoresc în străinătate, sunt obligaţi să călătorească cu liniile aeriene române, cu Tarom. Aş propune ca pentru orice problemă de sănătate pe care o au dânşii, să li se interzică să se mai trateze la Viena, la Paris sau unde doresc în străinătate. Să se trateze obligatoriu aici, în România, a spus Cristian Tudor Popescu.

Cât despre reacţia premierului Emil Boc la aflarea veştii că două persoane au decedat în timp ce erau transportate spre spitale închise, primul ministru preferând să spună doar că aşteaptă un raport al ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, pe acestă temă, CTP a spus că Boc vorbeşte ca un robot defect, nu vorbeşte ca un om”.

Nu vedeţi că omul ăsta nu vorbeşte ca un om? Ăsta e discurs de om normal când îţi mor nişte oameni la uşa spitalului? Niciun moment n-am să spun că reorganizarea sistemului sanitar nu este necesară. Dar în clipa în care îţi moare un singur om din cauză că n-ai fost în stare, nici n-ai vrut să te gândeşti, puţin ţi-a păsat, ai decretat că trebuie făcută reforma, ea se face numai într-un fel şi cei care mor, asta e! În reformă, ca şi în război, sunt şi victime, asta este atitudinea domnului Boc, a mai spus jurnalistul.

(…) În România se spune de ani de zile că spitalele funcţionează şi pe post de centre de asistenţă socială pentru cei mai nefericiţi dintre români, că spitalele înghit sume imense pentru că medicina de familie este deficitară şi oamenii ajung în spital în stadii terminale, iar îngrijirea lor reclamă tratamente mult mai costisitoare, că pe spezele spitalelor înfloreşte corupţia şi clientela de partid. Dar, în ciuda faptului că o lume întreagă ştie aceste lucruri, strategia ministrului Cseke nu ţine seama de nici unul dintre ele. Şi nu ţine seama pentru că ea are la temelie o eroare teribilă.

Strategia Cseke porneşte de la ideea că dacă un spital funcţionează prost şi nu are bani, el trebuie desfiinţat. Întrebat într-un interviu la Europa FM (http://www.europafm.ro/europa-fm/emisiuni/grila-de-programe/interviurile-europa-fm/), de ce se desfiinţează spitalul din Ţăndărei, un spital de aproape o sută de ani, ministrul Cseke Attila a răspuns că spitalul avea indicatori de performanţă foarte slabi, că foarte mulţi dintre bolnavii trataţi acolo au necesitat reinternare. Cu alte cuvinte, în loc ca autorităţile medicale să ia măsuri pentru rezolvarea problemelor, preferă să desfiinţeze spitalul. Exagerând, dacă mi se strică maşina, în loc să o repar, o duc la fiare vechi, deşi nu mai am bani de alta, nici alt mijloc de transport accesibil și nu mai am nici o șansă să ajung la slujbă. Sau țineți minte scena dintr-un mare roman rusesc în care ciracii lui Woland oferă doamnelor într-un spectacol de magie neagră, haine scumpe şi parfumuri, iar ele se regăsesc goale pe stradă, în frig, pentru că renunțaseră la hainele lor modeste? Sau, exagerând încă o dată, nu e ca şi când dacă mi se îmbolnăveşte o rudă, în loc să o tratez, mai bine o las să moară, tratamentul costă oricum prea mult, iar eu aveam alte planuri cu banii?!

O astfel de abordare, adică spitalul redus strict la un angrenaj financiar, porneşte însă de la o prăpastie şi mai adâncă. Dispreţul profund pentru vieţile oamenilor, cu ştampila sa zilnică şi banalizată: lipsa oricărei compasiuni pentru suferinţa celuilalt.

Chestionat asupra disconfortului provocat pacienţilor de la spitalul Caritas din Bucureşti care au fost evacuaţi în grabă chiar în ziua de 1 aprilie, dată la care spitalul „ar fi trebuit” să fie gata desfiinţat, ministrul Cseke a răspuns în primul rând că disconfortul a fost al medicilor şi asistenţilor şi a susţinut ulterior că aceştia s-ar fi folosit de pacienţi ca să apere spitalul. Cu alte cuvinte, indiferent ce se întâmplă şi mai ales indiferent care este cauza a ceea ce se întâmplă, mergem înainte, mă fac că nu văd prăpastia, scopul scuză mijloacele.

Pe scurt, pseudo-strategia Cseke nu are nici o legătură cu oamenii. Nu are nici o legătură nici cu economisirea banului public pentru că ministrul însuşi recunoaşte că sumele obţinute prin desfiinţarea celor 67 de spitale nu înseamnă mare lucru. Pseudo-strategia Cseke are legătură cu haosul. (…)

Situaţie fără precedent la Spitalul din Bozovici: întreg personalul medical vine la muncă fără a fi plătit. Aceasta deoarece, de la 1 aprilie, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş Severin a oprit finanţarea, fiindcă în noaptea de 31 martie, de la Ministerul Sănătăţii a sosit un fax prin care conducerea instituţiei a fost anunţată că spitalul a fost desfiinţat.

Aceasta fără ca spitalul din Bozovici să figureze pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii. Spitalul din Bozovici deserveşte peste 22.000 de locuitori din Valea Almăjului şi este singurul pe o rază de cel puţin 100 de km, fiindcă şi spitalul din Anina a fost desfiinţat.

Probleme grave

Populaţia din zona Bozovici este una îmbătrânită, iar dezvoltarea economică a regiunii este scăzută. În aceste condiţii, locuitorii refuză internarea la Spitalul de Urgenţă din Reşiţa, aflat la 120 de km. În plus, un om aflat într-o urgenţă medicală este condamnat din start la moarte din cauza drumului care poate fi parcurs cel mai repede într-o oră şi jumătate.

Chiar dacă spitalul nu mai primeşte bani, cadrele medicale vin la muncă în continuare. Fiindcă este vorba de viaţă şi de moarte, şapte bolnavi au fost internaţi pe propria semnătură şi răspundere în spital.

Pentru a se putea descurca, oamenii vin de acasă cu alimente iar o altă mare parte a alimentelor este donată şi adusă de locutorii din Valea Almăjului. ,,De asemenea, locuitorii Văii au donat şi donează bani pentru medicamente. În rest, până la rezolvarea problemei într-un fel sau altul, personalul medical munceşte pe gratis” spune managerul spitalului, Iiuţă Imbrescu. ,,Bolnavii refuză să meargă la spital la Reşiţa, sunt cazuri grave aduse cu ambulanţa şi internate de noi fiindcă bolnavii spun că la Reşiţa sunt trataţi cu superficialitatea şi sunt câte doi într-un pat” spune directorul medical al spitalului, dr. Iuliana Popişti.

,,Nu am posibilităţi să ajungă la Reşiţa. Am 74 de ani şi o pensie de 300 de lei şi am noroc cu grădina pe care o sap şi îmi scot mâncarea de acolo. Am căzut jos de durere la rinichi. Am ajuns cu salvarea la Reşiţa. Mi-au făcut o injecţie, m-au ţinut câteva ore într-un pat şi seara la nouă mi-au spus să plec că nu sunt de internat. Am mai stat pe o bancă până dimineaţa şi apoi, am ajuns la o ocazie şi de acolo la alta şi abia a doua zi seara am ajuns acasă. Ieri seara, din nou am intrat în criză şi am zis că mai bine mor, dar eu la Reşiţa nu mai merg” spune Iconia Imbrescu din Borloveni. O altă femeie spune că ,,şi eu am fost dusă la Reşiţa, mi s-a făcut o injecţie şi am fost lăsată în drum şi abia am ajuns acasă a doua zi. După două zile m-au adus vecinii cu tensiunea de 270 şi, dacă nu erau doctorii din Bozovici, acum eram moarta pe năsălie“.

Cei doi bucătari ai spitalului, spun ce au făcut de mâncare pentru azi şi ce vor pregăti pentru mâine. ,,Ne-au adus oamenii din Valea Almăjului cartofi, paste făinoase, zahăr, ulei, conserve de peşte şi carne de pui. Avem alimente în magazie, dar nu mai avem voie să ne atingem de ele. Oamenii nu se lasă şi ne-au anunţat că vin să aducă şi făină şi ce mai trebuie” spune Adrian Şutac, bucătarul spitalului.

Vineri, la sediul Primăriei din Bozovici se vor strânge toţi primarii din Valea Almăjului. Aceştia vor discuta despre situaţia spitalului şi măsurile pe care le vor lua pentru salvarea acestuia. De asemenea, locuitorii ameninţă că vor trece la măsuri de protest extrem, de la greva foamei şi până la blocarea drumului naţional.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România solicită autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele vor achiziţiona toate medicamentele necesare.

Federaţia cere amânarea termenului de 1 aprilie, când s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis, se arată într-un comunicat transmis miercuri de FABCR.

Organizaţia mai cere informarea publică a pacienţilor privind bugetele repartizate pentru oncologie, disponibilitatea tuturor medicamentelor incluse în Programul Naţional de Oncologie, înainte de adoptarea unei alte măsuri de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis şi respectarea dreptului constituţional de acces la tratamente, implicit dreptul la viaţă, a precizat sursa citată.

Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieşire decât prin abogarea acestei măsuri. Poate că autorităţile nu înţeleg însă că în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul. Este o ironie că în timp ce în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii şi se dezbat măsuri prin care viaţa şi siguranţa pacienţilor să fie îmbunătăţite, în România oamenii sunt lăsaţi să moară cu sânge rece de către factorii de decizie“, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Această măsură a fost adoptată pe 28 decembrie 2010 prin Hotărâre de Guvern, fără a fi dezbătută în prealabil cu reprezentanţi ai pacienţilor, iar de atunci nu a fost făcută nicio altă comunicare cu părţile implicate: pacienţi, farmacii sau spitale. Mai mult, autorităţile au ignorat constant alertele transmise de către medicii oncologi şi de către pacienţi şi au impus această hotarare care a blocat accesul la medicamente în farmacii, înainte de a se asigura că acestea sunt disponibile în cele 90 de spitale din România, mai susţine federaţia.

Potrivit FABCR, în acest moment, spitalele se află în imposibilitatea achiziţionării de tratamente din pricina alocării insuficiente de fonduri destinate acestora, iar procedura legala de achiziţie pe care fiecare spital trebuie să o urmeze presupune o perioadă lungă de timp în care tratamentele respective rămân în continuare indisponibile pacienţilor, în timp ce boala evoluează.

Pe de altă parte, farmaciile sunt ameninţate cu suspendarea contractului şi cu nerambursarea sumelor în cazul în care mai eliberează astfel de tratamente, iar CNAS ignoră recomandările Comisiei de Oncologie şi refuză dialogul cu medicii şi pacienţii, în demersurile lor de a solicita prelungirea termenului pentru aplicarea acestei Hotărâri de Guvern, conchide preşedintele federaţiei, citat în comunicat.

Ziua si eroarea in sistemul sanitar. Doua treimi dintre bolnavii de cancer risca sa ramana fara tratament din cauza unui ordin al ministerului care impiedica farmaciile sa mai livreze citostatice injectabile.

Astfel, pacientii au fost trimisi in spitale. Problema este ca acolo nu exista medicamente. Oficialii dau vina pe manageri ca nu au facut achizitii, iar acestia spun ca n-au primit banii necesari.

Copiii bolnavi de cancer se numara printre victimele deciziei. In spitalul “Marie Curie” nu exista citostaticele injectabile de care au nevoie, asa pacientii primesc tratamente incomplete. Cum este si cazul lui Iulian, un adolescent de 18 ani, care a facut sapte cure pana acum si atat.

La spitalul Sfanta Maria din Bucuresti exista o alta situatie absurda. Din 300 de suferinzi exista tratament doar pentru cinci.

In Timisoara la Spitalul Municipal numarul bolnavilor, pentru care sunt vitale aceste injectabile, s-a triplat.

Cei din minister spun ca vinovati de situatie sunt managerii.

Pentru ca bolnavii sa-si continue terapiile, managerii spitalelor trebuie sa faca achzitii in regim de urgenta, cei care vor refuza acest lucru vor fi dati in judecata de minister pentru ca pun in pericol viata bolnavilor.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces la copii în România. Peste 500 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare an la noi în ţară, iar rata de vindecare este de aproximativ 30 – 60 % în funcţie de specificul bolii şi de accesul la tratament, un procent foarte scăzut comparativ cu alte ţări europene.


Categorii

Acordul cu FMI, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “(update): DEJA OAMENII MOR CU ZILE IN FATA SPITALELOR DESFIINTATE. Printre ei si un sef local PDL… Cu ce are legatura strategia ministrului Cseke? ORORI STRIGATOARE LA CER, IN NUMELE FMI?/ Situatie disperata: mii de bolnavi de cancer au ramas fara tratament/ TRAGEDIA VAII ALMAJULUI: INCHIDEREA SPITALULUI DIN BOZOVICI

  1. Este o incalcare flagranta a Constitutiei Romaniei:
    ARTICOLUL 34 – Dreptul la ocrotirea sanatatii
    (1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
    (2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
    Dar aceeasi Constitutie ne da si dreptul la initiativa legislativa:
    ARTICOLUL 74 – Initiativa legislativa
    (1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
    Mircea Diaconu are dreptate: “Daca nici acum nu reactioneaza poporul nostru inseamna ca ne meritam soarta!” CE SE MAI POATE FACE?

  2. Adevarul este ca FMI poarta vina fiindca:
    1. In Romania bugetul statului se foloseste dupa cum le place guvernantilor, ca pe vremea PCR, si nu in functie de contributiile, taxele si impozitele percepute cetatenilor. Adica, contributiile pentru sanatate de exemplu, se duc la finantarea altor interese ale puterii, ca de exemplu telegondole in zone ne-turistice….
    2.Continua centralizarea excesiva, ceea ce permite ca fondurile stranse la buget din banii cetatenilor sa fie utilizate dupa interese politice si nu dupa interesele/necesitatile social-economice specifice fiecarei zone geografice.
    3.In Romania in toate posturile importante (si chiar mai putin importante) se ajunge prin coruptie si trafic de influenta, nu pe COMPETENTA PROFESIONALA, ceea ce face ca deciziile luate sa nu tina cont de necesitatile social-economice ale tarii si nici de modalitatile eficiente de dinamizare economica, ci de politica celor care intr-o perioada sau alta se afla la putere si care vizeaza numai imbogatirea de clan.
    4. Romania este condusa de fosta Securitate comunista, impartita in diferite clanuri infiltrate in toate partidele, si care face ca politica din Romania sa nu caute grija fata de cetatean si familia lui, ci grija fata de aceia care sustin la putere fosta Securitate si familiile acestora.
    5. Lumea interlopa se intrepatrunde cu lumea politica.
    Repet, pentru toate acestea FMI/occidentul sunt devina si nu natia romana care a putut da/si vota asemenea oameni la putere, care accepta de zeci de ani coruptia/hotia, care se multumeste sa primeasca pomeni/cadouri (nu promitii, acelea sunt tehnici marKeting nu pomeni) dupa care sa voteze orbeste cu cine-i da mai mult…si in final sa se planga ca este “victima” unor conspiratii internationale !
    Stiu, nu-mi iubesc neamul, caci daca l-as iubi l-as mangaia pe crestet si i-as spune, ce bine ca pe noi ne-a lasat Dumnezeu asa de “buni si ortodocsi”, nu ca pe altii…

  3. @Hrisanti:

    In primul rand, crestineste, atitudinea trebuie sa fie asumativa. Nu dispretuitoare. Ori suntem toti de vina, cum spune Dostoievski, ori sunt doar unii de vina, aia de acasa, care nu stiu decat sa dea vina pe FMI in loc sa vada cat de coate-goale mate fripte sunt ei.

    In al doilea rand, repet, nu ai date economice si sociale elementare despre evolutia raporturilor dintre Romania si FMI. Am spus-o si o repetam continuu ca pentru halul de degradare in care a ajuns Romania sunt vinovati, in primul rand, conducatorii, care au ajuns acolo datorita pacatelor noastre. In aceasta privinta, insistenta ta este pagubitoare si ciudata. Ne reprosezi ca nu sustinem ceea ce de fapt sustinem. Fii mai receptiva, nu strica cu nimic putina deschidere fata de celalalt.
    Apoi, iarasi nu ai date de baza, elementare, cu privire la istoria reformelor FMI in general. FMI are o lunga istorie a esecurilor si a dezastrelor lasate in urma pe acolo pe unde a trecut, incepand cu Argentinta unde sef birou a fost acelasi Frank Jeffrey care se ocupa de noi astazi.
    REPETAM, CU CAPS LOCK CA SA SE INTELEAGA: ASTA NU INSEAMNA CA NE EXONERAM DE VREO VINA. Ci asta inseamna ca reflectam pur si simplu REALITATEA ASA CUM E. Ce e FMI? O institutie supranationala de tip financiar care constrange statele cu care intra in acord la reforme care se dovedesc a fi, negresit, falimentare.

    Toate lucrurile acestea exista pe siteul nostru, fiind vorba de analize facute de economisti, nu de bagatori in seama sau nepriceputi, si crede-ne ca nu de genul de economisti care sa dea vina pe conspiratii. Dimpotriva. E adevarat ca tu ai inceput sa re-vizitezi acest site destul de curand si nu ai vazut aceste materiale. Din pacate chiar nu avem timp sa stam sa cautam acum toate linkurile. Pe masura ce le vom gasi le vom aduce aici. Insa ai putea sa incerci si singura sa le gasesti, inainte sa te grabesti cu prejudecatile si concluziile referitoare la noi, la situatia in care se gaseste acum Romania si care ar cere ceva mai multa empatie, nedespartita de realism.

  4. “Ce se mai poate face?”Hmm…Da,poporul nostru ar cam trebui sa…reactionam.O fii naivitate dar ideal ar fi sa incepem prin a face,ca odinioara la vremuri de cumpene si napaste,procesiuni populare cu pastori-n frunte,pt. a imblinzi minia si a atrage mila lui Dumnezeu asupra noastra.Cum un asemenea gest,de o asemenea magnitudine-i,deocamdata,improbabil sa producem,poate ca cel mai lesne ne-ar fi sa ne…silim,in particular,genunchii la rugaciune fierbinte.Cind lacrimile ne v-or incepe a-nmuia si-a curata, putin cite putin,din singele fiilor si fratilor nostri,pe care i-am ucis in avorturi…Cind plinsetele noastre disperate si ingrozite vor incepe,incetul cu incetul,sa le acopere pe ale celor mai nevinovati dintre cei care trebuiau sa faca parte din “noi”…Cind v-om cere indeajuns iertare pt. lasitatea si complicitatea noastra la schingiuirea si masacrarea bestiala,in inchisori,a celor mai buni dintre noi,atunci intuiesc ca va incepe sa adie briza mingiietoare a lui Dumnezeu asupra noastra.
    Dar…de ce uitam ca nu exista dovada mai buna ca Dumnezeu ne iubeste si ne doreste inapoi decit “focul”teribil si atit de vizibil pe care ni-l trimite ca sa ne incalzeasca si sa ne curete in acelasi timp?Nu simtiti oare cum(imi e si teama sa pomenesc-Doamne fereste sa ne fie spre sminteala acest gind…)din toata durerea si jalea asta,ca parca incepe sa se auda-spre a noastra suprafata mizerabila-undeva din strafundurile fiintei noastre(ca natiune)un indemn de incurajare,de imbarbatare,de chemare la asumarea Crucii,un indemn…ucigator de moarte.Acel “Brace yourselves”(patetic pt.unii,jertfelnic pt. altii),din filme.Sa fim realisti,crucea trebuie dusa-n spate nu in…spatele remorcii!

  5. Tare mi-e teama ca aceste camine de batrani sunt nucleul ghetourilor care vor strange in ele toti oamenii vulnerabili din punct de vedere social: in prima faza batranii singuri si fara mijloace , cu timpul si alte categorii de oameni fara posibilitati de trai.Prea se grabesc sa aiba cat mai multe! Ce se va intampla cu acesti oameni… parca nu pot sa ma duc cu gandul mai departe! Oricine poate ajunge in situatia asta!
    Doare sufletul pentru cum am ajuns de amortiti!

  6. Din ciclul “Un an furtunos” prezentam ceea ce ne-a mai ramas:hazul de necaz.Nu ca ar fi compatibil cu rugaciunea,dar mai descreteste fruntile:
    “RICA (prinzând limbă, după ce a zâmbit cu multă satisfacţie de vorbele lui Jupân Dumitrache): Domnule, Dumnezeul nostru este poporul: box populi, box dei! Noi n-avem altă credinţă, altă speranţă, decât poporul. (Jupân Dumitrache ascultă uimit.) Noi n-avem altă politică decât suveranitatea poporului; de aceea în lupta noastră politică, am spus-o şi o mai spunem şi o repetăm necontenit tuturor cetăţenilor: “Ori toţi să muriţi, ori toţi să scăpăm!”
    Va iubesc la nemurire!

  7. Ce e mai grav cu copilasul botezat la Tutova si dus la spitalul de copii din Barlad, este ca am auzit ca si spitalul de copii din Barlad e pe o lista de desfiintare si/sau transformare in azil de batrani, poate ulterior…

    Hrisanti, iarta-ma, parca si eu eram intr-o situatie asemanatoare cu tine acum cativa ani cand am ajuns la o bursa si multumeam lui Soros la a carui fundatie invatasem engleza singura, de pe carti oferite gratis. Bursa am capatat-o de la Universitate. O prietena din Malayesia cand m-a auzit laudandu-l pe Soros mi-a zis ca ea si toata tara ei il dispretuiesc pentru ca le pusese pe butuci economia prin jocuri la bursa, incat guvernul a trebuit sa inchida toata economia tarii. La vremea respectiva mi s-a parut ceva f. straniu, intre timp am aflat mai multe. La inceput si eu imi dispretuiam tara si mizeria din ea, dar cu timpul si cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns sa le iubesc din nou. In asemenea cazuri doar mila si dragostea ne tin pe linia de plutire.

  8. Parca aveati un titlu acum ceva timp care suna: “Cum se coace o revolutie”.

    Bunul Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne intareasca!

    Doamne ajuta!

  9. @ Ciprian Tepes:

    Da, avem chiar mai multe. Si ce vrei sa spui cu asta? Ca trebuie sa fim indiferenti sau bucurosi la suferintele si nedreptatile strigatoare la cer ale fratilor nostri? Nu asta va duce la revolutie, stai linistit. La romani pentru revolutie trebuie mult mai mult si trebuie interventie masiva din afara. Pana una-alta, aici oamenii,i nmuiati, infricosati, dezbinati, abia daca reactioneaza la nivelul de minima rezistenta, de minima demnitate, nicidecum sa se revolte periculos si violent, nicidecum sa se adune cu milioanele. Iar batranii, amaratii si bolnavii cronici sau terminali nu au cum sa faca vreodata revolutie…

  10. ne-am lamurit si de raed arafat! un strain ramane un strain!

  11. Of, iar cliseele gandirii ideologice xenofobe… Un om lipsit de caracter, de omenie sau un om imbatat de putere devine cinic si nesimtitor la suferinta celor multi, de orice neam ar fi. Oare Basescu este ungur, evreu sau arab? Boc este altceva decat roman? Iar astfel de caractere si suflete moarte gasim pretutindeni, inclusiv in biserica, in parohii, in manastiri, printre frati, la locurile noastre de munca, etc. In Romania si aiurea.

  12. @admin

    Da, avem chiar mai multe. Si ce vrei sa spui cu asta? Ca trebuie sa fim indiferenti sau bucurosi la suferintele si nedreptatile strigatoare la cer ale fratilor nostri? Nu asta va duce la revolutie, stai linistit.[…]

    Nu, nu doar asta. Putin de aici, putin de acolo. Intr-adevar, nu vor iesi romanii doar pentru atat lucru dar putin cu putin se face mult.

    Nu trebuie sa fim nici indiferenti si nici bucurosi dar mai ales, nu trebuie sa ne odihnim gandul ca “noua ne merge bine, rudele noastre sunt bine” ci ar trebui sa zicem macar un “Doamne Dumnezeule, ai mila de noi”.

    Cuviosul Paisie Aghioritul spunea ceva de genul: ” E timpul ca Dumnezeu sa intervina cu surubelnita ” 🙂

    Doamne ajuta!

  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Bolnavi psihic DEPORTATI la 400 de km. de casa, de la SPITALUL DIN BANEASA (Constanta) la cel MURGENI (Vaslui)
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: CAND MOARTEA DEVINE TOT MAI RENTABILA
  15. Centrul de Cardiologie din Craiova si-a castigat in instanta dreptul de functionare, decizia va fi atacata de Ministerul Sanatatii. Directorul Centrului a declarat ca se descurcau cu banii, nu au avut niciodata datorii, iar de la Guvern nici un oficial sau consilier nu s-au deplasat in Craiova pentru a se interesa despre situatia Centrului. Nu au primit nici o adresa de la Guvern, si nici macar nu stiau ca sunt sub analiza oficialilor. Intr-o discutie telefonica pe care Directorul Centrului de Cardiologie a purtat-o ulterior cu Minustrul Cseke, cel din urma si-a motivat gestul inchiderii (comasarii) Centrului prin faptul ca nu se poate ca doua personalitati juridice sa functioneze in aceeasi cladire (?!), insa nu aceasta a fost motivatia Ministerului in Justitie. Practic, Ministerul Sanatatii nu dispune in cele mai multe cazuri de argumente in favoarea deciziei criminale de a inchide si comasa spitale (unele perfect functionale si fara datorii), prin lipsa acestor argumente dar si faptul ca nu au fost consultati medici, specialisti si societatea civila in general, aceste decizii unilaterale nu fac decat sa arate modul tipic dictatorial, dupa cheful autoritatilor de a taia resursele financiare de la buget (sau mai curand la comanda FMI si a altor sfere de putere). Este limpede, traim intr-o dictatura, una foarte cinica si dureroasa.

    Un alt exemplu de hotarare aberanta in ceea ce priveste inchiderea spitalelor este si cel din Tandarei, unde exista deja sase camine pentru batrani (care oricum sunt goale). Au desfiintat singurul spital pentru a face al 7-lea camin de batrani…

  16. @ Mirela:

    Da, nu degeaba e vorba de nimic altceva (cel putin in teorie, fiindca ne indoim ca vor fi si realizate peste tot) decat de… “azile de batrani”, fiindca acesta e si scopul: ca oamenii sa aiba unde sa moara, nu unde sa se vindece! Mai corect ar trebui sa se numeasca Centre de Eutanasiere. Si poate candva, atunci cand eutanasia va fi legala, chiar se vor numi asa… Cititi sau recititi “Diavolul este politic corect”….

  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SA-I DEZBRACAM PE CEI GOI. Logica “reformelor” austeritatii: saracirea si dezintegrarea comunitatilor locale. MINISTRUL CSEKE SANTAJEAZA FOLOSIND PACIENTII PE POST DE “MATERIAL DIDACTIC”
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » MICII MUCENICI ASCUNSI. Cum ne rusineaza si ne mustra pacatele niste copii si tineri chinuiti, suferind de boli rare… O PROPUNERE DE PREGATIRE PENTRU INTRAREA IN SAPTAMANA PATIMILOR
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Presedintele nimicirii Romaniei ne “promite” referitor la “reforma” desfiintarii spitalelor: “E doar inceputul!”… Basescu a mai anuntat, simbolic, de la Covasna, REVIZUIREA CONSTITUTI
  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Directiva reducerii internarilor din spitale cu 10% – INCA O MOSTRA DIN MENTALITATEA NAZIST – SOVIETICA A FMI SI A MINISTRULUI CSEKE
  21. Intreaga tara NU ESTE DE ACORD CU ACEASTA REFORMA DIN SANATATE !!!

    Pentru asa ceva trebuia facut referendum !!!

    Dorim sa fie redeschise spitalele din nou.

  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 100 000 de bolnavi de cancer ar putea ramane fara tratament, ca sa faca economie Ministerului Sanatatii
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare