100 000 de bolnavi de cancer ar putea ramane fara tratament, ca sa faca economie Ministerului Sanatatii

7-07-2011 2 minute Sublinieri

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer(FABC) atrage atentia Ministerului Sanatatii, care, de la 1 august, a hotarat sa reduca cu 15% preturile medicamentelor compensate din programele nationale. Potrivit presedintelui FBAC, Cezar Irimia, aceasta masura ar putea lasa 100.000 de bolnavi de cancer fara medicamentele lor vitale. “O alta reducere a pretului va duce la disparitia totala a acestora (n.r. medicamentelor) de pe piata. Comertul paralel va creste si medicamentele vor lua drumul altor tari din UE, acolo unde preturile de comercializare sunt mult mai mari”, precizeaza Cezar Irimia.

Viata pacientilor bolnavi de cancer ar putea fi pusa in pericol prin adoptarea masurii de reducere cu 15% a pretului medicamentelor compensate din programele nationale. Desi decizia ar putea aduce economii consistente la bugetul statului, aceasta ar putea conduce catre disparitia medicamentelor necesare in tratarea cancerului, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Mai mult, conform OUG 68/29.06.2011, prin Hotararea pe care Guvernul o pregateste a fi implementatapana la data de 1 august nu se va mai permite cresterea numarului de pacienti tratati decat daca aceste costuri vor fi suportate de catre terti. Pacientii nu vor putea decat sa spere in aceasta situatie ca vorajunge sa aiba un loc pe listele Programului National, dupa ce un alt pacient va „parasi” lista” explica Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Aceeasi masura ar putea duce si catre disparitia medicamentelor generice de pe piata. Desi sunt mai ieftine, medicamentele generice sunt lasate deoparte la decontare, pentru ca au o marja in valoare absoluta mai mica, estimare facuta in cadrul unei conferinte a Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, despre “Securitatea financiara a sistemului de sanatate”, potrivit Capital. Anul trecut, Casa Nationala de Asigurari (CNAS) adauga si medicamente generice pe listele de medicamente gratuite C1 ( boli cronice), C2  (programele nationale pentru cancer, SIDA, TBC) si C3 (tratamente pentru copii).

Scaderea cu 15% a preturilor medicamentelor de pe lista C2 (cancer, diabet, TBC) va economisi 66 de milioane de euro pe termen scurt, insa, va goli, in final, farmaciile de medicamente, atrag atentia atat producatorii de medicamente, cat si federatiile de bolnavi.

Un număr de 100.000 de pacienţi bolnavi de cancer vor rămâne de la 1 august fără tratamentul salvator susţin reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABAC) într-un comunicat de presă remis joi, AGERPRES.  Potrivit acestora, măsura Ministerului Sănătăţii de a reduce preţul medicamentelor de pe lista C2 şi a Guvernului de a limita numărul pacienţilor trataţi se va răsfrânge direct asupra bolnavilor de cancer.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer îşi exprimă îngrijorarea faţă de recenta măsură a Ministerului Sănătăţii, care reduce preţurile la medicamentele din programele naţionale cu 15%. Pentru bolnavii de cancer reglementarea adusă de autorităţi este departe de a fi o bucurie, întrucât această măsură va produce efecte catastrofale pentru cei 100.000 de pacienţi cu această afecţiune.

Reprezentanţii federaţiei susţin că medicamentele vitale vor dispărea din farmacii, pentru că se va dezvolta comerţul paralel. “Ne confruntăm deja cu efectele măsurii celui mai mic preţ – comerţul paralel de medicamente. O altă reducere a preţului cu 15% va duce la dispariţia totală a acestora de pe piaţă. O data cu această măsură, comerţul paralel va creşte şi medicamentele vor lua drumul altor ţări din Uniunea Europeană, acolo unde preţurile de comercializare sunt mult mai mari. Ne-am fi bucurat şi am fi felicitat Ministerul Sănătăţii pentru măsurile luate, dacă am fi avut o certitudine că ne vom găsi medicamentele la timp, fără a amâna tratamentele sau fără a deveni un număr pe o listă de aşteptare. Suntem îngrijoraţi şi de faptul că în viitor, datorită acestor reglementări aparent menite să facă economii la buget, este posibil ca în ţara noastră să nu se mai comercializeze medicamentele care astăzi ne ţin în viaţă, în acest fel limitându-se drastic accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. În acest fel, vom fi obligaţi să ne întrerupem tratamentele şi alternativa este continuarea tratamentului cu medicamente de acum 20 de ani, care nu au aceleaşi efecte dovedite” spune preşedintele Federaţiei Cezar Irimia.

În fiecare an în România apar în medie 3.000 de bolnavi de cancer. Aceştia vor suporta direct consecinţele noilor măsuri – întrucât preţurile se vor micşora şi medicamentele vor dispărea. Reprezentanţii FABC afirmă că se pregăteşte o hotărâre din partea Guvernului care va fi implementată până la 1 august potrivit căreia nu se va mai permite creşterea numărului de pacienţi trataţi decât dacă aceste costuri vor fi suportate de către terţi.

În această situaţie, reprezentanţii federaţiei spun că pacienţii nu vor putea decât să spere că vor ajunge să aibă un loc pe listele Programului Naţional, după ce un alt pacient va “părăsi” lista. Aceştia menţionează că viaţa acestor bolnavi a fost în pericol încă de la 1 aprilie, de când tratamentele injectabile au fost interzise spre comercializare în farmaciile cu circuit deschis, iar farmaciile de spitale încă nu au medicamente pe stoc pentru ei. FABC face apel la autorităţile române să se gândească încă o dată la consecinţele pe care măsurile în curs de adoptare le pot avea asupra pacienţilor români.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “100 000 de bolnavi de cancer ar putea ramane fara tratament, ca sa faca economie Ministerului Sanatatii

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CRIZA MEDICAMENTELOR: disparitia unor tratamente pentru bolnavii de cancer si de diabet, falimentarea farmaciilor
  2. Pingback: DARWINISM SOCIAL FARA MILA prin provocarea artificiala a unei crize majore a medicamentelor DE CATRE DICTATUL BASESCU-FMI. Sau cum au ajuns bolnavii oamenii de prisos ai unei lumi guvernate de obsesia 'reformei'
  3. “Bolnav de cancer condamnat la moarte de CNAS”
    CONSTITUTIA ROMANIEI
    ART. 22
    Dreptul la viată si la integritate fizică si psihică
    (1) Dreptul la viată, precum si dreptul la integritate fizică si psihică ale persoanei sunt garantate.
    (2) Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.
    (3) Pedeapsa cu moartea este interzisă.
    Cu siguranţă, nimeni nu îşi doreşte să sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie să avem certitudinea că, în cazul în care ne îmbolnăvim, vom putea beneficia imediat de un tratament care să ne salveze sau măcar să ne prelungească viaţa. Este un obicei raspandit intre medici sa dea “retete” referitoare la procentele de reusita, recuperare si proceduri.(vezi protocoale oncologie)
    VA ROG SI PE ACEASTA CALE-NU VA JUCATI CU VIATA MEA!Statul roman are obligatia legala de a asigura accesul la medicamente si tratamentul gratuit pentru bolnavii de cancer(handicap grav)Numele meu este Mioara Dumitrescu din ROMANIA.Sufar de gliom(Sunt tumori care se formeaza in trunchiul cerebral, regiunea anatomica din creier care se continua cu maduva spinarii. Aceste tumori sunt de obicei de grad inalt. Gliomul trunchiului cerebral de grad inalt si care se raspandeste peste tot in trunchiul cerebral este dificil de tratat cu succes. Pentru a preveni afectarea tesutului cerebral sanatos, gliomul trunchiului cerebral este de obicei diagnosticat fara a face biopsie.)Am urmat din 2011,august drumul anevoios al unui bolnav de cancer.Dupa 3 operatii la spitalul Bagdasar Arsenie,dupa tratament in strainatate (timp de 2 luni-nedecontat de Statul Roman)dupa tratament cu chimioterapie pentru inca aproape un an am ajuns la o recidiva a gliom-lui .SINGURA si subliniez SINGURA optiune medicala actuala, este tratamentul cu AVASTIN,care insa imi este refuzat de cei care pot decide ,daca eu mai am DREPTUL DE A TRAI.Nu este inclus in protocolul oncologic din Romania.Am avut sansa si bucuria acestor zile ,de a putea face 4 tratamente cu AVASTIN.Un singur tratament costa aproximativ 4.000 euro-la trei saptamani.Prin refuzul dumneavoastra de a-mi asigura tratamentul acesta(care si-a dovedit eficacitatea-tumora reducandu-se aprox.50%)incepand cu data de 15 martie 2013 ,cand am urmatorul tratament sunt in imposibilitatea financiara de a putea cumpara acest tratament si prin urmare dumneavoastra a-ti hotarat ca SUNT CONDAMNATA LA MOARTE
    Va consider direct raspunzatori ,pentru probabil eminenta mea MOARTE.Sa nu-mi aduceti nici o floare,ar fi prea tarziu pentru dumneavoastra.
    DUMITRESCU MIOARA TURNU MAGURELE,5 MARTIE 2013

  4. @ Mioara Dumitrescu:

    Ne pare tare, tare rau! Putem incerca sa va ajutam, impreuna cu cititorii siteului, daca ne puteti trimite, pe langa o adresa si un cont bancar si niste acte medicale scanate, pentru a fi siguri toti cititorii ca este vorba de un apel real. Maica Domnului sa va aiba-n pazeasca, sa va daruiasca ajutor, sanatate si sa va redea nadejdea!

  5. la ce adresa va pot trimite actele medicale?
    multumesc

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare