RUNDA A DOUA IN LUPTA DE CLASA IMPOTRIVA SALARIATULUI ROMAN: legea dialogului social, scoaterea sindicatelor din joc si ingradirea dreptului la greva

8-04-2011 4 minute Sublinieri

Mai este ceva urmarit si care nu a fost decat pe jumatate realizat deocamdata: scoaterea din joc a sindicatelor. Capitalul strain ar vrea probabil sa elimine chiar din peisaj sindicatele, fiind satul de prezenta acestora prin tarile lui de origine. Dar nu s-ar putea in ipocrizia nesfarsita care domina lumea occidentala, n-ar fi “politically correct”. Si atunci se cauta sa se obtina acelasi efect printr-o scoatere a sindicatelor din joc. Legal, aceasta inseamna eliminarea din legi a principiului ca patronii ce nu semneaza contracte colective de munca sa fie totusi obligati a respecta prevederi din contracte colective de munca semnate la nivel national sau sectorial (prevederi precum salariul minim, acordarea unor prime ori bonusuri sau considerente pentru declansari de conflicte de munca).

Este bine cunoscut ca firmele straine din Romania au fost arici la infiintarea de sindicate in cadrul lor si ca, daca nu le-au mostenit cumva prin preluarile de uzine sau fabrici de la stat, nu prea au pe cap sindicate. Asa ca, daca scapa legal de obligatia de a aplica prevederi din contracte colective semnate de altii, pot spune ca au obtinut o victorie totala si definitiva asupra salariatului roman! Pentru aceasta, dupa Codul Muncii, trebuie adoptata legislatia din aval de Codul Muncii. Urmeaza runda a doua!

Si, la mult prea scurt timp de la momentul in care au fost scrise aceste randuri, iata ca runda a doua a inceput. Ea se numeste Legea privind Dialogul Social. E drept, nu chiar ca in varianta preconizata de reputatul economist Ilie Serbanescu, ci intr-o forma mai vicleana. Una in care se pretinde ca se va evidentia rolul sefului de sindicat sectorial. Nu cumva e o strategie de spargere a miscarii sindicale, asa cum era ea? De dezbinare si de slabire a fortei sale, de vreme ce un sef de rang doi e pe alte pozitii de negociere cu patronul decat unul de la nivel national?

Precizam ca stim foarte bine cat de “credibili” sunt destui dintre liderii sindicali nationali (desi nu toti, nu trebuie sa cadem nici in aceasta cursa a absolutizarii unor etichetari). E drept, unii dintre ei fac parte din aceeasi oala cu cei care acum iau aceste decizii aberante. Insa aici este vorba despre principii, despre conditiile legale si sociale care se creeaza pentru raportul dintre angajator si angajat. Iar aceste conditii sunt create in mod special pentru a nu mai exista ingradiri in fata puterii de impunere a propriilor conditii de munca si plata din partea patronatelor, iar patronatele puternice sunt cele straine, evident. Degeaba vin acum autoritatile sa pretinda ca fac o mare fapta de vitejie capitalista. Tot ele au ingrasat porcul sindicalist si tot ele se pregatesc acum sa il taie. De ce? Pai asa au primit ordin! Nu se mai poarta socialismul in partea asta de Europa…

“Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta”, a anuntat ministrul Muncii, Ioan Botis, la finalul sedintei de Guvern in care s-a decis asumarea raspunderii pe Legea privind Dialogul Social. Ministrul a precizat ca negocierile intre sindicate si patronate asupra salariilor vor avea loc la nivel sectorial. Practic, contractele colective vor fi semnate la nivel sectorial. In acest fel, va fi intarita pozitia liderilor de sindicat din linia a doua, dar fi slabita forta liderilor “de rang national”, a precizat Botis.

  • Le slabesc, intr-adevar, pozitiile liderilor de rang national pentru ca, intr-un fel sau altul, pierd obiectul muncii. Stiti foarte bine ca obiectul muncii era legat de semnarea contractului colectiv la nivel national. Dar liderii sectoriali, liderii de linia a doua, de linia a treia, vor avea de castigat. Isi vor intari foarte mult pozitiile si vor fi mult mai apropiati de membrii de sindicat”, a precizat ministrul.

“Este o alta forta in zona industriei textile fata de ceea ce inseamna industria IT. Din acest motiv, am considerat oportun sa lasam negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice la nivel de sector si sa convina impreuna partenerii care este forta lor de dezvoltare”, a explicat Ioan Botis.

In ceea ce priveste calculului salariilor, se va stabili prin Hotarare de Guvern un salariu minim brut in plata pe economie. Peste acesta se vor negocia, la nivel sectorial sau de unitate, salarii mai mari. “E o reforma importanta, pentru ca va crea sindicate si patronate puternice si vom avea parteneri credibili de dialog”, a precizat ministrul muncii.

Acesta a afirmat ca la nivelul Ministerului Muncii nu este inregistrat niciun contract colectiv la nivel national. “In conditiile in care partenerii nu s-au inteles, noi suntem depozitarii acestui contract, dar daca partenerii nu ajung la un consens ei nu pot depune acest contract la Ministerul Muncii. Azi va confirm ca nu s-a depus pana la aceasta ora un contract colectiv de munca la nivel national. In consecinta, Romania nu are contract colectiv la nivel national”, a mai spus Botis.

  • Noua Lege a dialogului social mai prevede ca functionarul care intra in greva nu va fi salarizat pe acea perioada, insa i se vor recunoaste asigurarile de sanatate.

Noua reglementare ofera posibilitatea reprezentantilor societatii civile, printre care si organizatiile de pensionari, de a face parte din Consiliul Economic si Social, in timp ce reprezentantii guvernului se vor retrage din acest consiliu.

  • O alta prevedere a proiectului este constituirea un Consiliu national tripartit de dialog social, prezidat de primul-ministru, cu rol consultativ, unde se vor regasi reprezentanti ai sindicatelor, ai patronatelor si ai Guvernului. Contractele colective la nivel de sector vor fi extinse cu aprobarea consiliului si prin ordin al ministrului muncii.

“Este un consiliu care va avea o importanta majora pentru deciziile pe care guvernul le va lua in plan economic”, a subliniat ministrul.
Totodata, prin aceasta lege, contractele de munca ale liderilor de sindicat raman in vigoare pe perioada desfasurarii activitatii sindicale si nu vor mai fi suspendate, asa cum se intampla in prezent. Tot in ceea ce priveste intarirea dialogului social, va fi creat un Oficiu de Mediere si Arbitraj, prin care a fost “mutat centrul de greutate din zona conflictului, din zona declansarii grevei spre dialog, spre conciliere”, a mai spus Ioan Botis.

Guvernul a decis joi angajarea raspunderii in fata Parlamentului asupra proiectului de Lege privind Codul dialogului social. “Legea dialogului social vine sa completeze sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani. Dupa ce a fost finalizata reforma legislatiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul sa finalizam si legislatia dialogului social”, a declarat primul-ministru Emil Boc. Premierul a mentionat ca proiectul legii privind Codul dialogului social contine, intr-un singur act normativ, mai multe reglementari cu privire la: sindicate, patronate, Consiliul Economic Social, legislatia privind contractul colectiv de munca si cea privind conflictele de munca.

Funcţionarii care vor face grevă nu vor mai fi plătiţi pentru perioada respectivă, ci vor beneficia numai de asigurarea de sănătate, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş, după ce Guvernul a aprobat Codul de Dialog Social, transmite Mediafax.

“Funcţionarul dacă intră în grevă, deci de la momentul grevei, nu este salarizat, deci nu va primi bani. Se recunosc asigurările de sănătate în cazul în care se întâmplă să aibă nevoie de această asigurare, poate apela ca şi cum ar fi asigurat în continuare, dar nu este salarizat, nu primeşte bani pentru zilele în care rămâne în grevă”, a spus Botiş.

Guvernul a decis, joi, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă, precum şi pentru Codul de Dialog Social.

“A fost o greşeală” a spus şi a repetat premierul Boc cu privire la felul deşănţat în care a susţinut în 2009 majorarea salariilor profesorilor cu 50%. A învăţat bine lecţia folosirii acestui cuvânt, “greşeală”, de la T. Băsescu. A greşi induce ideea de vină “tehnică”, logică, dar nu morală. Greşind, poţi fi considerat prost, pripit, incompetent, dar nu ticălos.
Or, ce-au făcut PD-L şi Boc, în frunte cu Băsescu, care a promulgat legea, este o înşelătorie, o escrocherie de mari proporţii, nu o greşeală. E. Boc ţipă acum că nu sunt bani pentru plata profesorilor – nici când zbiera să fie băgaţi la puşcărie cei care se opun legii 50%, nu erau bani, şi atât E. Boc, cât şi T. Băsescu ştiau asta foarte bine. Cu aceeaşi “cinste” ardelenească pe care o mima aseară la televizor, E. Boc a escrocat alegătorii pentru a ajunge la guvernare. Niciodată o atitudine care, pe lângă răul făcut altora, îţi aduce ţie mari beneficii nu poate fi calificată drept greşeală. Bancherii care au creat marea bulă speculativă, acordând nenumărate credite riscante ca să-şi ridice ei primele personale de zeci de milioane de dolari, ce-au făcut, au greşit? Ca să vorbesc băseşte, iarna nu-i ca vara şi nici crima cu premeditare nu-i omor prin imprudenţă. Iar faptul că tot parlamentul a votat atunci legea e tot un “argument” fals: dacă şi alţii sunt ticăloşi, tu, care, pe deasupra, ai şi greblat potul, nu eşti mai puţin ticălos. Singurul răspuns corect la întrebarea d-lui Boc: “Dvs. ce-aţi face acum în locul meu? Bani nu sunt, deci oricine ar fi în locul meu ar face la fel” este: demisia. Salariile nu le poţi plăti, dar poţi să plăteşti pentru înşelăciune. Cât priveşte justificarea nu demisionez pentru că nu există altul mai bun decât mine, asta o putem auzi şi de la Adrian Severin, şi de la Gaddafi. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, ILIE SERBANESCU, Opinii, analize, Presa, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “RUNDA A DOUA IN LUPTA DE CLASA IMPOTRIVA SALARIATULUI ROMAN: legea dialogului social, scoaterea sindicatelor din joc si ingradirea dreptului la greva

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ilie Serbanescu: Imi pare rau de Grecia si de insulele ei, dar de Romania mi se rupe inima!… SAU DESPRE NOUL VAL AL AUSTERITATII CE NE ASTEAPTA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare