RAZBOI CIBERNETIC: Cea mai mare serie de atacuri cibernetice inregistrata vreodata! Suspect: CHINA

3-08-2011 2 minute Sublinieri

Razboi cibernetic

Din 2006 pana acum, 72 de tinte penetrate intre care guvernele Statelor Unite, Canadei, Taiwanului, Marii Britanii sau Japoniei

Va aduceti aminte de recentele declaratii ale armatei SUA cum ca atacurile cibernetice vor fi privite drept un ACT DE RAZBOI?

Experţii în securitatea informaţiilor digitale americani au publicat, miercuri, un raport conform căruia a fost descoperit un atac cibernetic masiv, care a durat cinci ani. Atacatorii s-au infiltrat în computere care aparţin ONU, guvernelor mai multor state sau ale unor corporaţii americane, informează New York Times.

Compania de securitate, McAfee, susţine că atacul este foarte sofisticat şi este foarte probabil că au fost folosite resurse guvernamentale pentru a-l orchestra. Totuşi, compania nu a indicat o anume ţară care ar fi responsabilă pentru atac.

Dintre cele 72 de atacuri şi infiltrări, 49 au avut ţinte din Statele Unite, în timp ce guvernele, companiile şi organizaţiile din Canada, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Elveţia şi Marea Britanie au fost infiltrate în repetate rânduri.

Deşi suspiciunile companiei de securitate sunt îndreptate către China, McAfee a decis să nu numească sau să sugereze potenţialii vinovaţi.

Încă nu se ştie ce s-a întâmplat cu informaţiile furate, susţin specialiştii de la McAfee. Totuşi, dacă o frântură din informaţiile furate au fost folosite pentru a realiza un produs mai bun, sau pentru a câştiga o negociere, cunoscând informaţii despre adversari, acestea reprezintă o ameninţare economică majoră, arată raportul McAfee.

Un atac asupra reţelelor cibernetice a 72 de organizaţii din întreaga lume – printre care ONU, mai multe companii internaţionale, dar şi guvernele mai multor ţări – a fost descoperit de experţii în securitate de la McAfee, scrie Business Insider.

Reprezentanţii companiei cred că atacul a fost lansat de către un stat, dar au refuzat să-l numească. Totuşi, un expert a declarat că toate datele sugerează că ar fi vorba despre China.

Printre victimele atacului cibernetic se numără SUA, Taiwan, India, Coreea de Sud, Vietnam, Canada, Asociaţia Naţiunilor din Sud-estul Asiei, Comitetul Olimpic Internaţional, Organizaţia Mondială Antidoping, dar şi multe companii de tehnologie sau organizaţii guvernamentale.

Vice-preşedintele McAfee a explicat amploarea descoperirii: “Confidenţialitatea companiilor şi agenţiilor guvernamentale este violată în fiecare zi, iar acestea sunt jefuite în fiecare zi. Ei pierd avantaje economice, iar secretele de stat sunt divulgate din cauza competitorilor fără scrupule. Acesta este cel mai mare transfer de proprietate intelectuală din lume“.

Pe 8 aprilie 2010, aproximativ 15% din traficul online mondial a fost redirectionat pentru 18 minute catre China. In spatele operatiunii a stat compania de stat China Telecom care a reusit sa “pacaleasca” releele din toata lumea.

Nu se stie ce s-a intamplat cu datele respective in minutele in care s-a aflat pe “teritoriul” chinez, relateaza CNN.
Dar intr-un raport realizat anul trecut de Comisia Economica si de Securitate a SUA se precizeaza ca este posibil ca traficul sa fi fost capturat, cenzurat sau chiar inlocuit cu alte informatii, fara ca cineva sa stie.

Aceste scenarii sunt motiv de ingrijorare in special pentru guvernul Statelor Unite din moment ce incidentul a afectat traficul din si inspre domenii sum ar fi “.gov”.

Printre site-urile vizate s-au numarat cele ale Senatului, Armatei, Marinei, Departamentului Apararii, NASA si Departamentului de Comert.

De asemenea, au fost afectate paginile Dell, Yahoo, Microsoft si IBM.

Nu a fost prima data – si probabil nici ultima – cand activitati informatice suspecte au avut ca sursa statul chinez.

In 2008, FBI a lansat “Operatiunea Calaretul Cisco” (Operation Cisco Raider), inchizand 3.500 de echipamente de retelistica false, produse in China, inclusiv rutere Cisco contrafacute cumparate de agentiile guvernamentale americane.

La sfarsitul lui 2009, Google, Adobe Systems, Juniper Networks si 12 alte companii din domeniul tehnologiei au fost tinta unui atac cibernetic venit din China.

Un document emis de firma de securitate McAfee arata ca este posibil ca atacatorii sa fi avut “acces total la sistemele interne” si posibilitatea de a colecla si a manipula informatiile companiilor, inclusiv codurile sursa.

Google a facut public atacul, spunand ca o parte din proprietatile sale intelectuale au fost furate.

Imediat dupa aceea a oprit functionarea motorului de cautare in China.

Luna trecuta, sute dintre conturile personale de Gmail, inclusiv cele ale unor oficiali ai guvernului SUA, au fost hackuite ca urmare a unei scheme de phishing. Vina o poarta tot China.

Experti in securitate si oficiali guvernamentali au facut rapid legatura cu atacuri similari produse de China.

Nu este un secret ca agentiile guvernamentale americane se afla sub atac chinez“, spune Prescott Winter, ofiterul sef al departamentului tehnologic din cadrul ArcSight, o companie de securitate detinuta de HP.

Este o problema importanta, iar guvernul este constient ca lucrul acesta se intampla de 10-15 ani.

China neaga

Statul chinez a negat vehement in mod repetat orice conexiune cu aceste crime cibernetice, fiind foarte dificil sa dovedesti ca Beijing se afla in spatele acestor atacuri.

Dar chiar daca atacurile individuale nu pot fi atribuite in mod direct guvernului chinez, expertii spun ca exista dovezi de necontestat ca acesta le sponsorizeaza.

Daca analizam marimea, tinta si complexitatea acestor campanii directionate impotriva SUA, reiese clar ca operatiunile sunt sponsorizate de stat“, se arata intr-un document emis de Northrop Grumman.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare