ISTERIA RAPIRILOR DE COPII PENTRU ORGANE – ACUM IN BULGARIA. Si acolo, unele comunitati de romi ataca ambulantele. CINE E IN SPATELE ZVONURILOR?

25-08-2011 3 minute Sublinieri

Isteria ambulanțelor care ar fura în plină zi copii a cuprins de câteva zile și Bulgaria. O mașină a salvării a fost atacată cu pietre de locuitorii unui cartier din oraşul Plovdiv, în sudul țării, în urma zvonurilor potrivit cărora traficanţi de organe ar fi răpit copii, transmite corespondentul Agerpres.

Comisarul Kostadin Bakov, director adjunct al Inspectoratului de poliţie din Plovdiv, a declarat în această dimineață, că în urma atacului din cartierul Stolipinovo, locuit predominat de populaţie de etnie romă, ambulanţa a fost distrusă şi nu mai poate fi folosită.

Responsabilul bulgar a calificat zvonurile legate de răpiri de copii drept absurde şi false, precizând că nu există asemenea cazuri pe teritoriul Bulgariei. Acesta și-a exprimat speranţa că isteria care a cuprins şi alte oraşe bulgare va trece repede.

Este foarte probabil ca isteria care s-a născut  acum în Bulgaria să aibă legătură cu zvonurile răspândite în România în urmă cu mai bine de o lună.

Forumurile şi portalurile de știri preluau atunci comentariile bucureştenilor care susțineau că în București și-au făcut apariția niște hoţi care fură copii de lângă mame, îi ucid, apoi le fură organele.

Romii au atacat cu pietre o ambulanţă în Plovdid pentru că auziseră despre “ambulanţele misterioase” care circulă în zonă pentru a preleva organe de la mame şi copii, relatează Sofia News Agency.

Ambulanţe care “transportă oameni fără organe” au fost văzute în zonă, potrivit zvonurilor care au înspăimântat comunitatea.

Un oficial din poliţia locală a respins categoric aceste zvonuri.

Panica a făcut ca mai multe ambulanţe să fie distruse în district.

În zonă se află una dintre cele mai mari comunităţi de romi din sud-estul Europei.

Un expert în științele comunicării, consultat de DeCe News, crede că zvonurile privind răpirea unor copii ar putea fi lansate  de serviciile secrete. În ultimele zile s-a creat o isterie în unele medii sociale, după ce au apărut și au fost răspândite zvonuri conform cărora mai mulți copii ar fi răpiţi de ambulanţe ”false”, pentru prelevarea de organe. Pentru difuzarea mesajelor s-a folosit  mai ales Internetul. Poliţia a intervenit, neprofesionist, pentru a preciza că nu există niciun caz de răpire, dând astfel credibilitate problemei.Înainte de 89, zvonurile lansate de fosta Securitate aveau ca scop menținerea unui climat de neîncredere între oameni, pentru a preveni mobilizarea împotriva regimului comunist. Abaterea atenției de la problemele de zi cu zi era altă misiune a ”zvonerilor și răspândacilor”, cum i-au numit cei de la grupul Divertis.

„Cine are, astăzi, interesul de a promova astfel de povești, se întreabă Antonio Momoc, lector universitar și vicepreședinte al Partidului Verzilor? În general, cel care, la final, ar putea să apară în chip de salvator. În cazul concret despre care vorbim, Poliţia nu e capabilă de astfel de strategii. De aceea, cred că serviciile secrete stau în spatele acestor zvonuri. De ce? Pentru că în aceste cazuri ei îşi pot asuma rolul de salvatori şi astfel îşi pot demonstra utilitatea. Într-o perioadă în care se critică existenţa a prea multe servicii secrete, este necesară o recredibilizare. Să nu uităm nici tentativele de a înăspri controlul, iar Internetul este un câmp de bătălie privilegiat în acest sens. Marile investiții în ascultarea telefoanelor și în tehnica necesară filtrării net-ului, trebuie justificate”, a precizat Antonio Momoc, expert în comunicare.

Momoc a mai spus că astfel de tactici au mai fost folosite de serviciile secrete în anii 90’. Când se punea problema desfinţării SRI, care luase locul fostei Securităţi, au început să apară zvonuri despre războiul dintre români şi maghiari de la Târgu Mureş. În final s-a dovedit că această bătălie nu există, dar scopul a fost atins, serviciile au fost recredibilizate.

Poliția acuză… Internetul

Presa a sărit asupra subiectului, dându-i vizibilitatea necesară, dar primul pas a fost făcut de Poliție. Nu foarte mulți primiseră mail-uri despre răpiri, iar zvonul nu circula în toate zonele sociale. Doar după ce poliția a dat credibilitate unor mesaje de pe Internet, s-a declanșat isteria. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, susține că această campanie ar putea avea un singur autor. “Zvonurile au început să circule pe email. Sunt mesaje scrise bine, se vede că autorul are condei, dar se vede că sunt scrise de aceeaşi persoană. Circulă mai multe poveşti cu răpiri de copii: în parcul Kiseleff, în IOR, la Mall, cu poliţişti care vin la multinaţionale să-i avertizeze pe angajaţi că se răpesc copii”, a precizat Sarca. Poliția mai spune că acele mailuri sunt scrise de un autor cu condei priceput, şi în plus foloseşte şi o tehnică destul de avansată.

La inceputul lui iulie, cand ajunsese isteria aceasta la apogeu si in Romania, Politia, prin purtatoarea sa de cuvant, promitea gasirea rapida a autorilor de pe internet ai mesajelor de intoxicare. Ne-am exprimat de atunci scepticismul, observand contrazicerile si ambiguitatile mesajelor oficiale ale Politiei, ca ar exista realmente interesul descoperirii “surselor” sau cel putin a intermediarilor mincinosi sau iresponsabili ai acestei zvonistici de internet, cu toate ca, daca s-ar dori, aceasta operatiune ar trebui sa fie una extrem de simpla. Ati mai auzit ceva despre cele promise atunci, pentru linistirea oamenilor? Absolut nimic!

Iata ce observatii faceam:

(…) Dar, apropo de aceasta emisiune, e de spus din capul locului ca reiese de aici ca insasi Politia nu pare deloc straina de aparitia acestei psihoze, din cel putin 3 motive serioase:

1. recunoaste ca a demarat o campanie de avertizare sociala legata… fix de rapirile de copii (dar fara legatura cu traficul organelor) si exact DUPA ce zvonistica pernicioasa pe acelasi subiect (insa cu “adaosul” legat de traficul de organe) incepuse sa se deruleze. E foarte posibil sa fie doar o coincidenta nefericita, insa asta arata si cat de prost stiu Politia si Serviciile secrete sa gestioneze o astfel de situatie extrem de sensibila si de mare impact. Acum confuzia este totala si de nedescurcat.

2. a intervenit cu dezmintiri si apeluri foarte tarziu, si numai la interventia presei.

3. nu da impresia ca vrea in mod real sa dea de urma autorilor sau, cel putin, a intermediarilor constienti ai zvonurilor (sa dea Domnul sa ne inselam noi in aceasta privinta si sa fim infirmati de realitate!), desi nu ar trebui sa fie deloc, dar deloc greu sa se afle cui apartin blogurile-sursa, comentariile, mailurile sau conturile de Facebook care vorbeau despre “cunostinte”, “colege”, “vecine”, uneori indicand si referinte destul de concrete. Purtatoarea de cuvant a Politiei se limiteaza a deplange faptul ca nimeni nu e in stare sa dea, in mod asumat, nume si detalii factuale precise, dar fara sa-si puna problema sa investigheze firele respective la modul serios si chiar sa puna sub acuzare astfel de persoane, care dovedesc ca au raspandit informatii false, la fel cum sunt inculpati cei care dau alarme teroriste false. Iar in acest caz e o forma de terorism social, fara discutie. Dar Politia se pierde in lamentatii si in promisiuni vagi, generale si aproximative, care nu confera oamenilor mult mai multa incredere. In orice caz, pentru noi sunt indicii ca exista cel putin o complicitate prin incompetenta si pasivitate la acest nivel al statului.


Cititi mai departe analiza noastra si tot ‘dosarul’ evenimentelor mediatice pe aceasta tema din iulie, la:


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ISTERIA RAPIRILOR DE COPII PENTRU ORGANE – ACUM IN BULGARIA. Si acolo, unele comunitati de romi ataca ambulantele. CINE E IN SPATELE ZVONURILOR?

  1. Si totusi putem invata si noi cate ceva din aceasta ‘difuzie’. Care este canalul de comunicare, viteza de transmitere, publicul tinta.

    Si pana la urma, dupa ce m-am ars cu ciorba, ma uit in oglinda si ma vad asa cum sunt: usor de prostit si de manipulat

    Si poate ma smeresc un pic, sa inteleg de ce intelepciunea mea poate sa fie reala nebunie inaintea adevarurilor vietii….poate

  2. Pingback: Inca o alarma falsa: COD ROSU SI VISCOL CA IN 1954? Intoxicarea iresponsabila a ministrului Igas si isteria proviziilor de la hipermarket… CARE E ADEVARUL? (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare