Antal Arpad, primarul UDMR din Sfantu Gheorghe: VOM REALIZA AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC/ Laszlo Tokes are partid

16-09-2011 1 minut Sublinieri

Antal Arpad, lider local al UDMR şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat, joi, convingerea că se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, alături de 20 de milioane de români. El a adăugat că Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii şi românii din secuime.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul local al UDMR, le-a declarat jurnaliştilor că Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii şi românii din secuime. Declaraţia acestuia a avut loc cu ocazia simpozionului “Drumul regiunii autonome Alto-Adige-Sudtirol din Italia, o fostă problemă – un succes actual ca regiune multilingvistică din Europa”, care a avut loc în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean, la eveniment fiind prezenţi mai mulţi specialişti din Tirolul de Sud, scrie MEDIAFAX.

“Iată că 60 de milioane de italieni, care au fost vehement împotriva ideii de autonomie, au acceptat-o până la urmă şi peste 100.000 de italieni care trăiesc în Tirolul de Sud şi-au dat seama că şi ei au de câştigat din această autonomie. Iată că s-a demonstrat că se poate realiza autonomia prin dialog şi deschidere”, a spus Antal.

Primarul a spus că mesajele în privinţa autonomiei au fost “extrem de clare şi pozitive“, dilema fiind dacă acestea au fost recepţionate şi dacă s-a în’eles că nimeni nu poate solicita comunităţii maghiare să nu ceară autonomia.
“Reacţia românilor faţă de aceste solicitări este extrem de importantă. (…) Cred că depinde foarte mult de noi toţi când se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc. Dacă avem inteligenţa şi luciditatea necesare putem să o avem foarte repede, în condiţii extrem de bune, dar dacă o parte nu are luciditatea necesară s-ar putea să dureze mai mult. (…) Sunt însă sigur de faptul că vom realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, împreună cu cele 20 de milioane de români”, a spus Antal.

La rândul său, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că 11 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene asigură autonomie culturală sau teritorială pentru minorităţile etnice, iar exemplele pozitive din Europa nu se pot ascunde.

Tot joi, Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, înregistrarea partidul lui Laszlo Tokes – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Partidul lui Laszlo Tokes devine oficial

Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, înregistrarea partidul lui Laszlo Tokes – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Decizia este definitivă şi irevocabilă.Potrivit NewsIn, europarlamentarul Tokes Laszlo susţinea, pe 13 iunie, că UDMR colaborează cu o persoană fizică română “cu un fundal îndoielnic şi simţăminte ostile” pentru a pune piedici înregistrării noului partid maghiar, iniţiat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

El a afirmat că a rămas uluit când a citit în presa maghiară că avocatul Adrian Drăghici, care a contestat în instanţă înregistrarea noului partid maghiar, l-a împuternicit în faţa notarului public pe preşedintele organizaţiei teritoriale UDMR, Budai Richard şi pe consilierul ministrului Kelemen Hunor, Novak Levente, pentru ca aceştia să studieze şi să copieze dosarul de înregistrare al CNMT.

Înregistrarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT a fost contestată în instanţă de persoana fizică Adrian Drăghici, de Partidul Popular şi de Partidul Solidarităţii Democratice Pentru Şanse Egale şi o Societate Mai Bună.

Adrian Drăghici a depus contestaţia pe motiv de fals şi uz de fals, susţinând că apar nişte semnături false la documentaţie. La sfârşitul anului 2010, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, al cărui preşedinte este europarlamentarul Laszlo Tokes, a decis că este necesară înfiinţarea unui nou partid politic, CNMT implicându-se în strângerea de semnături şi îndeplinirea procedurilor legale pentru constituirea PPMT.

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Antal Arpad, primarul UDMR din Sfantu Gheorghe: VOM REALIZA AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC/ Laszlo Tokes are partid

  1. la ce vanzatori de tara avem ca politicieni astazi,unicul sprijin ramas este la Dumnezeu si la martirii care s-au jertfit pentru acest neam si pentru aceste pamanturi.nu cred ca jertfa lor va ramane neplatita de catre Dumnezeu si acesti oameni care vor sa reuneasca imperiul unguresc ii va potoli Dumnezeu definitiv .

  2. “Vom realiza autonomia tinutului secuiesc”
    Si o vor realiza!N-am nici o indoiala. Minuni nu se pot intimpla. Nu are cine sa le genereze.Dumnezeu nu face minuni daca nu are cui sa-i faca.Si nu are.

  3. Pingback: Guvernul ungar sprijina IREDENTISTII din Romania, tot mai pe fata/ Pledoarie pentru AUTONOMIE a ministrului de externe ungar in Evenimentul Zilei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Partidul Popular Maghiar militeaza pentru FEDERALIZAREA Romaniei, Transilvania regionala si Partium AUTONOM/ Liderul PPMT invoca personalitatea politica ce are idei similare: TRAIAN BASESCU! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare