AGHEASMA LA ROBINET sau sacrilegiu in forma repetata la TIMISOARA

5-01-2012 1 minut Sublinieri

Preoţii sfinţesc de Bobotează rezervoarele cu apă ale Aquatim care alimentează tot oraşul. Va fi ziua cu cea mai curată apă din an

Timișorenii primesc apă sfințită, vineri, direct la robinet. Asta, dacă vor aștepta să treacă ora prânzului. Tonele de apă care vor curge, vineri, la toate robinetele din Timișoara vor fi sfințite de un preot.

Acesta va oficia ritualul de Bobotează direct în rezervoarele de la Uzina de Apă din Timișoara, după care, purificată și plină de spiritualitate, va ajunge direct în casele timișorenilor.

Timișoara este singurul oraș din România unde se oficiază sfințirea apei potabile din rețeaua publică. Tradiția a început imediat după Revoluție.

„Vineri, 6 ianuarie, la ora 13:00, la Staţia de tratare a apei Bega, va avea loc slujba de sfinţire, oficiată de preotul Zaharia Pereş de la Parohia ortodoxă Timişoara-Plopi. Este vizată atât captarea apei din râul Bega cât şi restul fluxului tehnologic: decantoare, staţii filtrare, rezervoare, staţii pompare”, a explicat Ilie Vlaicu, managerul societății de apă și canal a timișorenilor, Aquatim.

Ritualul creştin al sfinţirii apei în ziua de Bobotează este respectat an de an de Aquatim, având semnificaţia spirituală de purificare a apei, de curăţire şi de protectie, a mai completat Vlaicu.

Nota noastra:

“Evenimentul” tine, intr-adevar, de o “traditie” care se punea in practica si in Piatra Neamt si, cel putin la Timisoara, dupa cum se vede, nu s-a luat nicio masura pentru oprirea acestei practici despre care scriam anul trecut:

Ne-a fost semnalata de catre cititori o anume practica de sfintire a apelor de Boboteaza, deci de savarsire a ierurgiei pentru Aghiazma Mare, ce ridica numeroase si serioase probleme de ordin canonic. Este vorba de sfintirea apelor din statiile de filtrare, tratare si pompare a apei din cel putin doua orase ale Romaniei. Cu alte cuvinte, asa cum o arata si stirile de mai jos, la robinet, in orasele Timisoara si Piatra Neamt, ar curge… Aghiazma Mare! In aceste orase deja se vorbeste despre o “traditie”, in Timisoara sfintirea apelor de la statii fiind practicata de 10 ani iar in Piatra Neamt de 15.

Am consultat numerosi preoti cu privire la aceasta problema si toti au fost de aceeasi parere: acest gen de practica frizeaza sacrilegiul si denota o grava lipsa de discernamant.

Sfintirea apelor nu se face la pauşal si nu este admis ca Aghiazma Mare sa fie apa ce trece prin canalele unui oras intreg, folosita pe post de apa menajera, nu doar bauta de oricine si oricum, ci chiar profanata, practic, prin utilizarea sa la toaleta si in nevoile curente din gospodarie, la baie, etc.

Se poate face ceva pentru a se stopa, macar in anii viitori, acest obicei care suna mai degraba ca un grav pacat de necinstire a celor sfinte sau chiar impotriva Duhului Sfant?


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Mitropolitul Nicolae Corneanu

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “AGHEASMA LA ROBINET sau sacrilegiu in forma repetata la TIMISOARA

  1. Este foarte grav, nu pot sa imi dau seama de ce nu se sesizeaza cei din conducerea BOR, sau macar ierarhul locului. Oare atat de mare a ajuns delasarea, incat nu mai conteaza nimic, nici macar abaterile grave de la Canoane, sacrilegiile, asa cum nu se intampla si in cazul “bisericii” de gheata de la Balea Lac? Nu mai au evlavie pentru cele sfinte, le-a luat cineva mintile sau ce se intampla oare? Revoltator.

  2. Prin comparatie cu sacrilegiul de la Balea, gaselnita asta mi se pare chiar o varianta “hard” 🙁 …

  3. Este REVOLTATOR!!!… sora Mirela a pus o intrebare extrem de importanta: CE FACE IERARHUL?… Nu este sfintia sa urmasul Apostolilor?… nu este cel dintai chemat sa apere CALEA, ADEVARUL SI VIATA?… aceasta este o blasfemie strigatoare la cer si la fel de vinovati se fac si cei din consiliul parohial. Oare sa nu fie printre dansii chiar nimeni care sa-i atraga atentia preotului ca batjocoreste invatatura sfintilor Parinti?… Caci spune sfantul ”si praful de pe jos din Biserica este sfant” si adaug eu, cu atat mai mult Sfanta Agheasma care este jumatate de Împartasanie dupa cum spunea un parinte calugar din Iasi. Oricum eu cred ca Dumnezeu nu va ingadui asemenea batjocura a celor sfinte si Duhul Sau nu va cobori…
    Dumnezeu sa-l ierte si sa speram ca cineva de acolo are suficienta maturitate si curaj sa-l faca pe parintele Zaharia Pereş

  4. sa inteleaga ca asemenea practici nu fac nimic altceva decat sa atraga-Doamne fereste- mare primejdie supra sfintiei sala

  5. Dar sfintirea apelor Dunarii la Tr. Severin? Chiar o fi anapoda? Ia mai cititi indignatilor.

  6. “Sfintirea apelor nu se face la pauşal si nu este admis ca Aghiazma Mare sa fie apa ce trece prin canalele unui oras intreg, folosita pe post de apa menajera, nu doar bauta de oricine si oricum, ci chiar profanata, practic, prin utilizarea sa la toaleta si in nevoile curente din gospodarie, la baie, etc.”

    poate o s-o “sfinteasca” si la statia de epurare…

    pana una-alta, sa radem(amar) cu hotnews si agerpress: “Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc, vineri, Boboteaza, care marcheaza ultima zi din ciclul sarbatorilor de iarna, dedicata purificarii mediului inconjurator, in special sfintirii apelor…” au intors-o eco-friendly…

  7. @ ortodoxfundamentalist / popioncupapion:

    E anapoda cand se sfinteste apa menajera, nu cand se sfinteste, dupa randuiala, firea apelor, asa cum se cuvine, in ape curgatoare… Macar sa avem un fundament si sa ne dam jos papionul arogantei ignorante, daca tot suntem (ironic, desigur) fundamentalisti ai “ortodoxiei” liberale si aggiornate.

  8. am tot vazut stirea asta si ma gandeam daca sunt singurul care se gandeste la faptul ca aghiazma ajunge sa fie folosita la spalat (corp, haine, locuinta, vase) si la toaleta. ma bucur ca am gasit aceasta opinie si la voi. sper sa inceteze nebunia asta

  9. Sa vezi/citesti si sa nu crezi! 🙁
    Dupa mintea unora, ar fi lucru bun acesta, deoarece astfel Agheazma ajunge si la “biserica din catacombe”. Ma intreb, aceasta “biserica” s-a retras cumva in canaizare, la subsolul blocurilor? Si daca este asa, la ce le trebuie Agheazma noastra daca tot spun ca BOR nu are har?

  10. Fratilor, va rog sa va linistiti. Sa nu ne comportam isteric.
    La nici un robinet nu curge aghiazma mare sau mica.
    Apele se sfintesc, adica se curatesc, dar nu se transforma in aghiazma.
    Se transforma in aghiazma doar apa asupra careia se invoca harul Duhului Sfant si care este insemnata cu semnul Sfintei Cruci cu mana preotului.
    Si eu stropesc fantana cu aghiazama mare si torn aghiasma in ea, dar apa din ea nu se face aghiazama.

    Pr. Vasile

  11. @Pr.Vasile:

    Deci slujba de sfintire nu sfinteste? Hmmm… Luand apararea unei practici blasfemiatoare ajungem sa negam o ierurgie. Nu e bine…

  12. Oricum, nu ar trebui sfintita apa menajera, care ajunge plina de necuratii.

    “Numai cele care primesc sfintire, numai acelea se sfintesc. De pilda, apa primeste sfintire si se face agheasma. Insa urina nu primeste sfintire. Piatra se poate face paine prin minune, dar necuratia nu primeste sfintire” (Cuv.Paisie Aghioritul)

  13. este injositor acest fapt dar noi oameni prea ne punem bazele pe lucrurile acestea care sunt vremuri apocaliptice si asta cat si razboiul al 3 si cipul 666 prea mult tam tam facem eu zic ma ibine sa ne vedem de pacatele noastre spurcate ,ca Duhul Sfant nu va sta intro inima spurcata si patimasa .Ci acesta este adevaratul razboi ca noi sa ne invingem patimile prin cipul infranarii ca sa zic asa .Ca daca nu resim sa invingem acestea oare ce am castigat?? SI legat de asceasta problema legata de robinet eu zic ca ne impacientam prea mult oare daca am avea traiire mare inDomnul nostru IIsus si am fi desavarsiti oare tot asa am fi gandit ???? nu findca noi ne bazam pe lucruri lumesti mult gen razboi cip si aghizma robinete si altele si uitam de lucrurile sufletesti gen rugaciunea smerenai milostenia . Si mai este ceva vreti preoti si ierrarhi buni?? crestetiii ,ca tot din vina noastra sunt asa cum suntem si noi ca daca noi am fi buni iertatori nu cred ca ar fi ierrhi rai……….

  14. @andrei:

    Asta e pagina de stiri, dupa cum ii spune numele. 🙂 Daca vrem numai lucruri duhovnicesti, intram pe pagina principala si ignoram pe aceasta, de credem ca asa ne este de folos…

  15. Mai nou totul sfinţim doar pe noi nu ne sfinţim…. :))

  16. poi asta am zis si eu sorine

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare