VIKTOR ORBAN LA JUDECATA EUROCRATILOR. Care e legatura intre SANCTIONAREA UNGARIEI DE UE SI PROTESTELE DIN ROMANIA?

18-01-2012 4 minute Sublinieri

sursa desen

Valorile europene trebuie respectate, a fost mesajul comun al Consiliului, Comisiei si eurodeputatilor in timpul dezbaterii referitoare la Ungaria. Viktor Orban a spus ca problemele pot fi usor rezolvate. Si totusi, liderul liberalilor din PE cere colegilor sai sa declanseze o “procedura a articolului 7”, ceea ce inseamna suspendarea dreptului de vot al Ungariei in institutiile UE.
Dezbaterea referitoare la situatia din Ungaria a inceput dupa o procedura de vot in care au fost alesi chestorii Parlamentului European, iar o buna parte a eurodeputatilor au ales sa paraseasca hemiciclul. Ca de obicei in astfel de cazuri, ordinea discursurilor este Consiliul – reprezentantul tarii care detine rpesedintia UE -, Comisia si apoi Parlamentul, prin liderii grupurilor politice si apoi a celorlalti parlamentari.

Minsitrul danez pentru afaceri europene, Nicolai Wammen, a fost succint si a subliniat ca sustine Comisia in deciziile privind procedurile de iinfringement declansate, intrucat “toate statele membre trebuie sa se supuna regulilor inscrise in tratatele europene”.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso a anuntat ca a primit in cursul zilei de miercuri o scrisoare din partea premierului Viktor Orban in care acesta a aratat intentia sa de a modifica legislatia controversata. Barroso a aratat ca procedurile de incalcare a tratatelor incepute marti vor fi tratate cu prioritate de catre Comisie si ca executivul european nu va ezita sa ia masuri suplimentare daca este cazul. De altfel, a aratat el, acest lucru este valabil si daca explicatiile suplimentare cerute Ungariei referitor la modificarile ce privesc sistemul judiciar nu sunt convingatoare.

Mai mult, “in discutie nu sunt numai aspecte legale, a spus Barroso, ci exista ingrijorari referitoare la calitatea democratiei in ungaria, a culturii sale politice, a relatiilor dintre guvern si opozitie si dintre stat si societatea civila”, crede Comisia Europeana, care isi doreste ca Ungaria ” sa fie si pe viitor  un membru respectabil al UE”.

Problemele se pot rezolva usor – Orban

Viktor Orban s-a prezentat in fata Parlamentului European cu o atitudine extrem de concilianta si in captatio benevolentiae a aratat respectul legislativul european. Premierul ungur a spus ca a facut reforme necesare, pentru ca atunci cand a venit la putere tara sa era pe marginea prapastiei: “4 milioane de contribuabili finantau Ungaria”.

Toate observatiile Comisiei Europene sunt de natura tehnica, sustine premierul ungur, si “pot fi rezolvate foarte usor”. “Nu exista nicio obiectie referitor la Constitutia Ungariei, chiar daca jurnalistii va pot spune altceva, nu exista niciuna referitoare la Constitutie”, a spus Orban.

​Liberalii cer suspendarea dreptului de vot al Ungariei, Cohn-Bendit il compara pe Orban cu Castro si Chavez

Joseph Daul, liderul PPE, familia politica a premierului ungar, a laudat eforturile guvernului lui Orban de a reforma o tara cu o mostenire grea in urma guvernarii coalitiei libera-socialiste. “Ungaria a fost ultima tara din Europa de Est care a avut constitutia din 1949, o constitutie stalinista“, a spus Daul, argumetnand ca schimbarea constitutionala si modernizarea ei a fost perfect justificata.

Constitutia a fost dezbatura si adoptata de parlament, care a mai adoptat alte 30 de legi esentiale. In privinta conformitatii lor cu legislatia europeana, liderul popularilor sustine ca are incredere in evaluarile Comisiei Europene.

Guy Verhofstadt, fostul premier belgian si actualmente lider al liberalilor din PE, a cerut colegilor sai eurodeputati sa ia masuri suplimentare – o referire clara la declansarea unei proceduri pe articolul 7 din Tratatele UE, care prevede suspendarea dreptului de vot a unui stat membru, daca acesta incalca valorile europene. “Sunt uimit ca spuneti ca nu exista nicio problema la momentul actual in Ungaria”, i s-a adresat el premierului ungur.

Poate deloc surprinzatoare a fost interventia liderului verzilor Daniel Cohn-Bendit, care i-a spus lui Orban ca merge pe calea deschisa de Castro, Chavez si a “tuturor acelor guverne autoritare si totalitare impotriva carora am luptat impreuna”. El a respins argumentul ca Orban a schimbat o constitutie stalinista. “Trebuie sa fim nebuni. Cum am acceptat in UE o tara cu o constitutie stalinista?”, a intrebat el.

Polonezii si-au anuntat deschis sustinerea guvernului ungar

“In contextul initiativelor Comisiei Europene si a unei atmosfere mai degraba isterice in Parlamentul European (…), daca premierul Orban si Ungaria sunt interesate, Polonia isi ofera sprijinul politic pentru ca aceste reactii privind situatia din Ungaria sa nu fie exagerate”, a spus premierul polonez Donald Tusk, citat de AFP.

Primul ministrul polonez crede ca o parte din reactii, care sunt pur politice, sunt exagerate. “Nu exista niciun motiv de a trage un semnal de alarma asa cum unele medii politice o fac astazi“, a conchis Tusk.

Viktor Orban, in inchiderea dezbaterii

“Am petrecut 15 ani in opozitie, apoi am fost la guvernare 4 ani si apoi am pierdut  alegerile – sunt adeptul concurentei politice”, l-a asigurat el pe liderul socialistilor, Hannes Swoboda. “Permiteti-mi sa nu reactionez la toate erorile de fond facute aici, iar pe cei care au criticat Ungaria si Constitutia ungara as vrea sa ii invit sa o citeasca si vor gasi noutat”, a mai spus premierul.

  • Nu suntem in polemica cu Comisia privind pensionarea judecatorilor, aceasta masura face parte din noua politica de pensionare si am introdus o singura varsta de pensionare, la politisti am crescut varsta, la alte profesii am scazut varsta.
  • Cat priveste Banca Nationala, exista acolo o problema unde avem o controversa cu Comisia: Comisia ne cere ca guvernatorul si memvbrii Consiliului Monetar sa nu depuna juramant. In privinta celorlalte cerinte, suntem gata sa discutam.
  • S-au lansat acuzatii fara a se cunoaste exact legile despre care era vorba. Trebuie sa dam dovada de bun simt si nu ura intre familiile politice sa conduca aceasta dezbatere.
  • Cerem ca aceste critici la adresa Ungariei sa fie formulate intr-o maniera civilizata si, daca aveti indoieli, sa veniti in Ungaria.

19.10: Dezbaterea continua dupa cuvantul de incheiere al premierului Orban.

Hannes Swoboda, liderul S&D: “Ma bucur ca recunoasteti macar partial ca ati facut greseli si ele trebuie indreptate”.

Guy Verhofstadt: “E important ce a zis Comisia – daca vor fi constatate alte incalcari ale tratatelor, ea va lua masuri suplimentare”.  Dezbaterea era programata sa dureze doua ore, insa ea a depasit trei ore de discutii.

După săptămâni de polemică, Comisia Europeană a lansat o triplă procedură de infringement împotriva guvernului maghiar. Dar cine va ceda mai întâi, Budapesta sau Bruxelles? Presa maghiară nu se aşteaptă la o mare schimbare.

Pe 17 ianuarie, Comisia a trimis trei scrisori de somare guvernului maghiar, şi i-a dat o lună pentru a se conforma cu dreptul european în trei domenii: independenţa Băncii Naţionale, independenţa sistemului judiciar şi independenţa autorităţii de control a protecţiei datelor. Dacă Budapesta nu răspunde în acest interval, executivul UE va putea iniţia o procedură în faţa Curţii Europene de Justiţie. La rândul său, Parlamentul European trebuie să dezbată asupra acestei proceduri de încălcare a dreptului comunitar, în 18 ianuarie, în prezenţa prim-ministrului Viktor Orbán.

Bruxelles a dat “cele trei lovituri” împotriva lui Viktor Orbán, a anunţat Népszabadság în prima pagină. Europa, explică acest cotidian de centru-stânga,

spune de-a dreptul că: fie poporul maghiar se trezeşte şi îşi schimbă guvernul la următoarele alegeri, fie vom asista la falimentul Statului iar guvernul va accepta în cele din urmă “dictatele” europene. Pentru diplomaţia europeană, nu există alte scenarii.

Totuşi, continuă Népszabadság, instituţiile comunitare s-ar putea să nu aibă la dispoziţie mijloacele de presiune necesare:

Logo – Népszabadság, Budapesta

Comisia vorbeşte limbajul dreptului, Parlamentul European cel al politicii, dar Orbán nu înţelege decât limbajul forţei. Forţa în Europa este Consiliul, adică statele membre ele-însele. Dacă politicienii naţionali (în special “cei mari”) s-ar hotărâ să trimită un avertisment determinat şi fără echivoc, poate ar funcţiona. […] Nu trebuie subestimate nici presiunile Parlamentului European, dar care sunt consecinţele acestor dezbateri? Niciunele.

Magyar Nemzet, la rândul său, considerăComisia Europeană critică trei legi concrete şi nu este sfârşitul lumii. Este vorba doar de chestiuni tehnice, nu politice sau emoţionale. Astăzi a venit momentul ca juriştii să acţioneze. Dar cotidianul de dreapta avertizează:

Logo – Magyar Nemzet, Budapesta

Europa nu are încredere în Ungaria, nici în politica ei economică, nici în angajamentul său democratic. Dar nu avem timp să stăm îmbufnaţi. Trebuie să vorbim despre toate subiectele, pentru că Uniunea nu are niciun interes să îngenuncheze Ungaria. După cum am văzut în week-end-ul trecut [când a avut loc o manifestaţie anti-europeană organizată de partidul de extremă-dreapta Jobbik, în decursul căreia – printre altele – manifestanţii au ars steaguri europene], extrema dreaptă poate profita de pe urma criticilor exagerate din partea Uniunii.

Miza zilelor următoare este “Ungaria sau Orbán“, rezumă Népszava în prima pagină. Dar nu trebuie să uităm esenţialul, aminteşte cotidianul de stânga. Cele trei încălcări arătate cu degetul de către Comisie

sunt doar vârful aisbergului. Problema principală este că Orbán construieşte un sistem politic şi economic care nu este în conformitate cu valorile europene. […] Putem să ne justificăm, să ne târguim, să ne jucăm cu cuvintele ca nişte avocaţi. Dar astăzi la Strasbourg deputaţii europeni îi vor zvârli lui Orbán critici mult mai profunde. Şi trebuie reintrat în rândul lumii europene, nu la Strasbourg, ci acasă. Şi cât mai curând cu putinţă.

 

Nota noastra:

Nu este sugestiv faptul ca, in momentul in care cea mai brutala guvernare din Europa in ceea ce priveste aplicarea austeritatii, adica guvernarea Basescu, autoare a unor mari abuzuri si proceduri nedemocratice, este contestata in strada de oameni, eurocratii se ocupa de sanctionarea Ungariei?

Si nicidecum pentru derapajele “anti-democratice” ale regimului Orban, ci pentru incercarea de a controla banca centrala si de a taxa bancile?

Pentru ca Uniunea nu are nicio legatura cu democratia…


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, PROTESTE ROMANIA 2012, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “VIKTOR ORBAN LA JUDECATA EUROCRATILOR. Care e legatura intre SANCTIONAREA UNGARIEI DE UE SI PROTESTELE DIN ROMANIA?

  1. EXCELENTA observatia si comparatia voastra.

  2. Pingback: Presa germana: UE IL SUSTINE PE AUTOCRATUL BASESCU DIN CAUZA AUSTERITATII - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: Viktor Orban sfideaza Comisia Europeana: NU ARE LEGITIMITATE DEMOCRATICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Viktor Orban la Budapesta, in fata a sute de mii de sustinatori: NU VOM FI O COLONIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare