MANIPULARE: Cum a fost transformata procesiunea cu icoane a MII DE ORTODOCSI din Duminica Ortodoxiei in EVENIMENT ECUMENIST de PROTV si MEDIAFAX

5-03-2012 5 minute Sublinieri

Mii de ortodocşi, dar şi câţiva catolici şi reprezentantul Bisericii Anglicane s-au adunat duminică, de ziua Ortodoxiei, în Parcul Icoanei din Capitală, pentru a marca biruinţa asupra celor care luptau împotriva icoanelor, evenimentul fiind cinstit deopotrivă în lăcaşurile româneşti de pretutindeni. Duminica Ortodoxiei este organizată pentru al cincilea an consecutiv de Biserica Icoanei cu sprijinul “substanţial al Primăriei sectorului 2, personal al edilului Neculai Onţanu”.

De doi ani, însă, cu binecuvântarea PF Daniel, la pelerinajul din Duminica Ortodoxiei este adusă câte o icoană făcătoare de minuni din altă zonă a ţării.

“Anul trecut am avut Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, numită şi Maica Domnului Siriaca – una dintre cele mai renumite icoane cu Maica Domnului din ţară -, iar acum, în 2012, a fost adusă o copie a icoanei Maicii Domnului cu trei mâini, Trihirusa, din Neamţ, originalul aflându-se la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia”, a spus parohul Biserii Icoanei, preotul Ioan Popescu.

Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului.

Drept mulţumire şi recunoştinţă Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint, a explicat PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a condus procesiunile de sâmbătă şi duminică dedicate Ortodoxiei.

În Capitală, manifestările religioase dedicate sărbătorii creştinătăţii ortodoxe au început încă de sâmbătă la Parohia Icoanei, după ce icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ a fost aşezată într-un baldachin special amenajat. Tot în baldachin a fost aşezată spre închinare şi Icoana Maicii Domnului din Biserica Icoanei. Conform tradiţiei, acum câteva secole, un trecător a aţipit în parcul aflat pe locul actualei biserici. Trezindu-se el a văzut icoana cu chipul Maicii Domnului, care i-a cerut să ridice o biserică acolo. E unica icoană care pare a vorbi cu cel care se roagă la ea, spune Cristina Ionescu, enoriaşa lăcaşului.

Ea povesteşte că este al cincilea an când Biserica Icoanei organizează cinstirea icoanelor.

“Sutele de credincioşi veniţi din toate colţurile oraşului, au făcut un cordon viu în jurul biericii şi intonând cântări din această perioadă a Postului Mare au aşeptat cuminiţi, ore în şir, să se închine la cele două icoane făcătoare de minuni. Este minunat să fii ortodox. Este minunat să ai icoane la care să te poţi închina, la care să te poţi ruga. Să ştiţi că icoana îţi dă putere. Vă rog să încercaţi să vă rugaţi curat şi din tot sufletul. Veţi vedea cât este de bine”, mai spune Cristina Ionescu, în vârstă de 58 de ani, de profesie arhitect .

Cu aceeaşi emoţie vorbeşte şi Adriana Marin, studentă la Artă sacră, Facultatea de Teologie din Bucureşti.Am văzut catolici, ortodocşi, anglicani, de toate. Procesiunile sunt din ce în ce mai bine organizate. Este înălţător”, mai spune tânăra masterandă.

Numărul credincioşilor dornici să-şi sfinţească icoanele a crescut de la o oră la alta, asfel că la procesiunea de duminică au fost mii de oameni. Tineri sau cărunţi, cu copii în braţe sau cu ei la braţ, în blănuri sau haine simple, toţi depotrivă purtau cu ei icoane.

La fel ca şi oamenii, icoanele erau dintre cele mai diferite, unele surprinzând prin dimensiunile extreme, dar şi prin calitate. De la adevărate opere de artă de dimensiuni mari, la iconiţe mici cumpărate din Parcul Icoanei, mai toate aveau ca personaj central pe Maica Domnului. Şi pentru că, prin grija primăriei Icoana Maicii Domnului de la Neamţ a fost multiplicată în mii de exemplare de diverse dimeniuni, se poate spune că aproape toţi pelerinii aveau câte o reproducere a acesteia.

Ca în fiecare an, multe dintre enoriaşe veniseră la procesiunea Ortodoxiei cu toate icoanele pe care le aveau în casă, având braţele încărcate de chipuri de sfinţi. “Am venit dragă cu multe icoane, pentru că nu sunt numai ale mele. Am pentru fiica-mea care lucrează în Italia, pentru vecina bolnavă, pentru mama” ... şi lista continua. Când procesiunea a ajuns la intrarea din Parcul Icoanei, PS Varsanufie Prahoveanul a rostit o rugăciune de sfinţire a icoanelor, apoi doi preoţi cu câte două găleţi cu apă sfinţită au stropit credincioşii şi icoanele acestora.

Sfinţirea icoanelor a fost momentul în care credincioşii au uitat de cele sfinte şi au început îmbrânceala, gata, gata să verse găleţile cu apă sfinţită. Dar în sprijinul preoţilor au sosit poliţiştii locali ai sectorului 2, mobilizaţi în număr mare la eveniment şi care au reuşit să calmeze spriritele, astfel ca slujba să decurcă în linişte şi calm, aşa cum începuse. Parcul Icoanei a răsunat de cântări religioase, apoi Presfinţitul Varsanufie Prahoveanul a rostit o rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi, întrucât anul 2012 este declarat, de către Sf Sinod, Anul omagial al Sfântului Maslu.

Printre credincioşii care au venit să cinstească icoanele s-a aflat părintele Patrick Irwin de la Biserica Anglicană, de lângă Parcul Icoanei.

“Sigur că cinstim icoanele. Noi în biserică avem icoana Sfântului Patrick. Este ocrotitorul şi apostolul Irlandei. Cunoaşterea vieţii lui o datorăm mărturisirilor scrise de Patrick însuşi, una din rarele autobiografii ale unui sfânt. Noi avem o relaţie foarte bună cu Patriarhia Română, cu PF Daniel”, a explicat părintele Patrick Irwin, după care pleacă să facă poze pelerinilor care sosesc spre parcul Icoanei. Apoi, părintele aglican a revenit pentru a spune că în Biserica Anglicană sunt slujbe în fiecare duminică şi la ele participă peste 50 de credincioşi.

Pelerinii mai stau în parc şi ascultă cuvântul de învăţătură, în timp ce alte câteva sute aşteptau ca Icoana Maicii Domnului de la Neamţ să fie readusă în baldachinul din curtea bisericii unde va rămâne până marţi. (…)

Peste 80 de preoţi de la cele peste 40 de biserici din Bucureşti şi mii de credincioşi au participat sâmbătă la evenimentul religios “Lumina ortodoxiei”, desfăşurat în Parcul Grădina Icoanei, procesiunea continuând duminică.

Credincioşii care au participat la procesiunea religioasă de la Grădina Icoanei s-au închinat la mai multe icoane făcătoare de minuni, printre care icoana de la mănăstirea Neamţ, “Trihirusa”, pentru care oamenii au stat ore întregi la coadă pentru a o săruta.

Credincioşii au participat începând cu ora 16.30, la vecernia de la Biserica Icoanei unde au asistat la slujbă, iar cei care nu au încăput în biserică au urmărit serviciul religios pe ecranele mari montate în curtea lăcaşului de cult şi în Parcul Grădina Icoanei.

 

După încheierea vecerniei, soborul de preoţi şi credincioşii au participat la procesiunea cu torţe şi lumânări aprinse, cântând cântece bisericeşti şi icoane în mâini. Prin gestul lor de-a purta în mâini lumânări şi făclii, mulţimea a exemplificat sugestiv evenimentul desfăşurat, “Lumina Ortodoxiei”.

 

În pofida frigului, tot parcul a fost luminat de făclii şi lumânări, iar după ce s-a terminat procesiunea, credincioşii s-au adunat în faţa scenei, unde preoţii au ţinut predici dedicate evenimentului şi au interpretat cântece bisericeşti specifice Postului Mare.

 

Duminică, credincioşii s-au adunat la slujba de la Biserica Icoanei şi pentru procesiunea ce va avea loc cu prilejul sfinţirii icoanelor.

De la ora 10.00 pânã la 12.00 are loc Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei (Slujba arhierească), între orele 12.00 – 13.00, credincioşii parohiilor din sectorul 2 şi din alte parohii din Bucureşti, care doresc să participe la eveniment, se deplasazează către Biserica Icoanei.

La ora 13.00, preoţii şi credincioşii se întâlnesc în jurul Parcului Icoanei, apoi se vor încolona în perimetrul străzilor Arthur Verona şi Alexandru D. Xenopol.

Între orele 13.30 – 14.30 va avea loc procesiunea în jurul Parcului Icoanei, ce va fi deschisă de Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri, iar un cor va interpreta cântări bisericeşti, specifice momentului.

Între 14.30 – 14.45 preoţii vor spune rugăciunea de sfiinţire a icoanelor şi Rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi, urmată de cântări psalmice, iar la 15.50, la încheierea festivităţii, participanţii vor rosti Mărturisirea de credinţă – Crezul.

În acest mod, creştinii ortodocşi vor sărbători cea dintâi duminică din Postul Paştelui care este rânduită, încă de la 11 martie 843, drept “Duminică a Ortodoxiei”, zi în care s-a statornicit cultul sfintelor icoane, cea dintâi icoană fiind dăruită de însuşi Mântuitorul Hristos pentru vindecarea lui Afgar, domnul Edesei.

 

Icoana este vindecătoare de boli şi aducătoare de ploi la vreme de secetă şi va fi expusă la Biserica Icoanei până marţi, 6 martie, pentru a permite enoriaşilor să se roage la ea.

Nota noastra:

Cum ne-cum, trustul MEDIAPRO (mai putin Gandul) a reusit sa transforme praznicul biruintei ortodoxiei asupra ereziilor in… eveniment ecumenist si intr-un nou prilej de denigrare a ortodocsilor “neciopliti” care, fireste, ce sa faca si ei, “se imbrancesc” si “huiduie”...! (PROTV vrand sa vada acolo numai “bunicute” agresive, focalizand ca de obicei pe incidentele minore si cu totul izolate care nu lipsesc in nicio adunare atat de numeroasa). E o performanta, trebuie sa o recunoastem. Reportajul Mediafax induce ideea falsa ca procesiunea a fost organizata in mod special ca un eveniment la care au participat catolicii si anglicanii, mai ales ca apare si un reprezentant oficial al ultimilor mentionati.

Stim cu totii naravurile ecumeniste ale Patriarhiei, insa, de aceasta data, din punct de vedere organizatoric, procesiunea si praznicul Duminicii Ortodoxiei nu are, dupa stiinta noastra, nimic ecumenist implicat la nivel oficial. Iar daca intr-o mare de oameni se amesteca, de capul lor, niste eterodocsi dornici de reclama si de confuzie profitabila, cine trebuia sa-i recunoasca si sa faca politie pentru a ii scoate de acolo?!

Reactia luata de la reprezentantul anglicanilor nu face altceva decat sa intareasca aceasta impresie pe care a cautat sa o transmita trustul media. Acela nu a incercat altceva decat sa faca reclama cultului sau si sa se laude cu bunele relatii pe care le are cu… PF Daniel. Din nou, nimic din afirmatiile sale nu arata vreo legatura intre sarbatoarea Duminicii Ortodoxiei si cooptarea oficiala a altor confesiuni la procesiune.

Reaua-vointa este evidenta si din reportajul TV,  extrem de acid la adresa celor care au dorit sa se inchine la icoana Maicii Domnului de la Neamt. Pentru toate aceste lucruri, Biroul de Presa al Patriarhiei s-ar fi cuvenit sa faca clarificarile si delimitarile necesare, pentru a inlatura orice confuzie. Dar, de vreme ce reportajul nu este despre afacerile Patriarhiei, ci despre lucruri “delicate” cum ar fi ecumenismul, nici ca va exista vreo reactie…

Dincolo de implicatiile mediatice, reiese la iveala necesitatea unei re-catehizari pentru a contracara presiunea duhului lumesc si relativist cu care sunt intelese cele sfinte ale Bisericii. Daca pana si de Duminica Ortodoxiei se poate trece atat de usor cu vederea peste afirmarea unicitatii dreptei credinte, e clar ca macar Sinodiconul trebuie inclus in slujba (asa cum e necesar pentru a respecta predania), nu doar mentionat in pastorala (ceea ce este insa un pas surprinzator si remarcabil).


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Documentare/ Reportaje, Ecumenism, Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “MANIPULARE: Cum a fost transformata procesiunea cu icoane a MII DE ORTODOCSI din Duminica Ortodoxiei in EVENIMENT ECUMENIST de PROTV si MEDIAFAX

  1. Nu va mirati de aceste trusturi de stiri ca dau asemenea jurnale.Ei au angajati ortodocsi sau mai putin ortodocsi si sunt sigur ca nu ii duce capul mai mult cand editeaza aceste stiri si fac deservicii ortodoxiei.
    Eu as propune ca CNA sa introduca o lege care sa interzica acestor televiziuni laice sa nu comenteze stirile legate de spatiul duhovnicesc ,ci sa lase sa traga cei care privesc concluziile.Cred ca si asa ar da poate acele unghiuri si momente care sa fie interpretate cum vor ei.Oricum se stie ca cele mai multe trusturi sunt conduse de dusmani ai Ortodoxiei.Daca acesti eretici vin la slujbele noastre , pt ei e bine pentru ca mai au o sansa de a se lumina.Pacat ca avem si noi ultraortocsii nostri care nu sunt civilizati si nu dau exemplu bun .Cred ca este si asta unul din motivele ca multi se smintesc si nu vin la dreapta credinta.
    Sunt multe ciudatenii care dau de gandit azi si la noi in Biserica Ortodoxa,exemplu la care ma gandesc cu aceste rugaciuni pentru donatorii la Catedrala Mantuirii,introduse la Sf. Liturghie.Daca au donat si heterodocsii (exemplu si papa) si ne rugam pentru ei la Sf. Liturghie ,nu incalcam canoanele?Va rog sa ma corectati daca gresesc.

  2. Sa dea Maicuta Domnului in acest minunat post ca romanii sa se mai uite rar la televizor astfel se vor intreba si cei care fac emisiuni ce se intimpla si poate vor mai schimba emisiunile…dupa cum spunea si parintele Petroniu…

  3. Este cineva mai cunoscator in pictura icoanelor pe aici? Intr-o Biserica Hristos este pictat fara litere pe aureola. Este canonic?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare