”Reforma sistemului sanitar”: spitalele, lasate in paragina (VIDEO)

4-04-2012 2 minute Sublinieri

Intr-o tara plina de bolnavi, mai bine de jumatate dintre spitalele desfiintate anul trecut sunt si acum nefolosite, mai rau decat atat, se degradeaza pe zi ce trece. Desi initial, autoritatile promiteau ca le vor transforma in camine de batrani, numai in 22 de unitati din 67 s-au si apucat de treaba.

In aprilie anul trecut, Spitalul Caritas din Capitala era evacuat. Bebelusi inveliti in cearceafuri, lauze in capot si bolnavi pe targi, cu totii erau mutati in alte institutii. Unitatea se inchidea pentru a fi transformata intr-un azil. Abia dupa un an s-a facut un camin de batrani intr-una din cladirile fostului spital Caritas si incepand de luni, varstnicii isi pot depune dosarele pentru a prinde un loc in caminul cu 80 de paturi.

In judetul Brasov, spitalul din Sacele inchis de ministerul Sanatatii este si acum sub sigiliu. Si spitalul din Bumbesti Jiu, dotat cu aparatura de 5 milioane de lei, abia de cateva zile s-a infiintat un centru de permanenta, unde cinci medici lucreaza in schimburi. Din cele 67 de spitale inchise, primariile au cerut fonduri pentru transformare doar pentru 22, iar in alte 16 sunt peste 850 de batrani in ingrijire. S-au infiintat numai 4 centre de sanatate, iar 3 institutii si-au castigat dreptul in instanta de a nu fi desfiintate. Dar tot raman 38 inchise.

Cu toate acestea, nicio statistica oficiala a ministerului Sanatatii sau a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu prezinta sumele economisite dupa reorganizarea spitalelor sau investitiile care s-au facut in sistemul sanitar romanesc.

La un an de la inchiderea a 67 de spitale de catre Guvernul Boc, conditiile in sistemul de sanatate nu sunt nici pe departe mai bune. In judetul Maramures, doua unitati spitalicesti au fost “ucise” cu miseleste de niste indivizi buni de aruncat la groapa de gunoi a istoriei. Este vorba de Spitalul de Boli Cronice Baia Sprie si Centrul de Sanatate Somcuta Mare.

Presedintele SANITAS Maramures, Mircea Ciocan, spune ca inchiderea celor doua spitale a privat cateva zeci de mii de oameni de serviciile medicale.

“Din punctul meu de vedere, a fost o mare prostie, o eroare impardonabila din partea autoritatilor. Ele n-au avut costuri atat de mari, iar raportat la cost-beneficiu, pentru populatia de acolo, beneficiile a fost mult mai mari decat costurile pe care le-au facut aceste unitati.

Faptul ca s-au inchis doua unitati marunte in acest judet, vaduvind de servicii medicale o buna parte a populatiei, si vorbim aici de cateva zeci de mii de locuitori, nu face decat sa adanceasca criza, pentru ca nu o duc mai bine spitalele care au ramas. Nu se vede nicaieri o economie facuta prin inchiderea unor spitale, ci dimpotriva.

Au taiat bugetul in schimb, au taiat paturile a scazut si bugetul. Politica nu a fost una de a economisi prin inchiderea unor spitale si arondarea acelor resurse catre alte spitale, ci a fost de a inchide spitalele si de a inchide si robinetul cu banii aferenti acestor spitale din bugetul de asigurari de sanatate. Din punctul meu de vedere, nu s-a facut altceva decat ca s-a sacrificat un numar de oameni pentru diferite ambitii politicianiste”, a declarat Mircea Ciocan.

El a dat si unele detalii cu privire la halul in care a ajuns fostul Centru de Sanatate din Somcuta Mare, tinta hotilor, mai nou.

“Am fost de curand si am vizitat spitalul din Somcuta, pai au inceput tiganii sa fure deja de acolo, practic se degradeaza, iar in trei ani, acea cladire va fi de demolat, daca merge asa in continuare.

La Baia Sprie, eu zic ca a fost o initiativa buna a primarului, de a face demersurile pentru a infiinta un spital privat. Sa stiti ca si noi, Sindicatul SANITAS, am decis sa sprijinim aceasta initiativa, in sensul ca ne-am inscris in randul membrilor fondatori ai acestei cercetari si dorim sa se finalizam aceasta investitie”, a aratat liderul de sindicat.

Ciocan mai afirma ca, in cazul in care s-ar dori redeschiderea acestor spitale, nimeni n-ar mai dori sa mearga sa lucreze acolo.

“Pot sa va spun ca noi ne-am facut treaba la momentul respectiv si am decis sa ne redistribuim intregul personal, atat asistentele medicale, cat si infirmierele, inclusiv bucataresele, tot am redistribuit. Ceea ce in schimb e un fenomen ireversibil, e faptul ca acolo, chiar daca s-ar redeschide maine, nu vom mai putea mobiliza specialisti cum ar fi medici, biologi, chimisti, laboranti si asa mai departe, pentru ca nimeni nu mai vrea sa se reintoarca acolo.

Aici e marea problema, chiar daca am incerca astazi sa le redeschidem, ar fi foarte greu sa gasim resursele umane pentru aceste locatii”, a conchis Mircea Ciocan.

Vlad HERMAN


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “”Reforma sistemului sanitar”: spitalele, lasate in paragina (VIDEO)

  1. nimeni nu prezinta “economiile” realizate ptr ca pe nimeni nu intereseaza acest aspect (presupunand ca el ar exista). Nu realizarea “economiilor” a fost scopul masurii asa ca de ce s-ar interesa cineva de ele. Ceea ce au avut in plan au realizat: deschiderea drumului catre distrugerea sistemului sanitar si consecinta acestei masuri in plan uman. Minciuna este atat de evidenta incat trebuie sa fii cu totul orb sa nu o vezi.

  2. Domnilor! Am impresia ca domniile voastre nu inteleg. E vorba de deforma sistemului sanitar.

  3. @Vlad Herman:

    Am integrat si articolul dvs, multumim.

  4. Pingback: DEZASTRUL ”REFORMEI” SANATATII: spitale de psihiatrie devenite ”LOCURI DE CAZARE CU GRATII” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare