6.06.2012: LANSAREA IPv6, “zi istorica” pentru INTERNET. Etapa importanta pentru INTERNETUL OBIECTELOR

8-06-2012 2 minute Sublinieri


Dupa ce anul trecut in iunie noul protocol IPv6 a avut o zi de testare la nivel mondial, acum a sosit si ziua oficiala de lansare. Cateva mii de site-uri, furnizori de internet din 100 de tari dar si producatori de hardware precum Cisco si D Link participa inca de la inceput, anunta Internet Society. Protocolul IPv4 utilizat in prezent permite crearea a maxim 4,3 miliarde de IP-uri, suntem pe cale sa atingem acest numar, iar furnizorii de internet trebuie sa investeasca atat in hardware cat si in software pentru a trece la IPv6 care permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese.

Internet Society anunta ca furnizori web, producatori de echipamente si site-uri mari de tehnologie participa la ziua oficiala de lansare a IPv6. Mai multe categorii de companii permit accesarea noului protocol cu ajutorul serviciilor hardware si software pe care le furnizeaza.

Vorbim de furnizori de servicii internet din 100 de tari, de la  AT&T, Comcast, Free Telecom,  Internode, KDDI, Time Warner Cable, pe lista fiind si RCS&RDS din Romania dar si de cunoscutii furnizori de echipamente Cisco si D Link. Facebook, Google, YouTube si Yahoo! sunt cele mai vizitate patru site-uri web si sustin inca din ziua lansarii noul protocol, iar Internet Society spune ca, faptul ca atatea companii mari s-au angajat sa sustina protocolul, este o dovada ca nu mai vorbim doar despre un experiment, ci de “un pas important in evolutia internet-ului”.

Ziua mondiala a lansarii IPv6 este o garantie ca “internetul va ramane deschis si accesibil pentru toti, inclusiv pentru cei cinci miliarde care inca nu au avut acces la el”, spun cei de la Internet Society care subliniaza ca sustinerea venita din partea a cateva mii de site-uri este o dovada ca organizatiile dau importanta acestui protocol si il considera esential pentru viitor.

Pe site-ul Internet Society este publicata o lista cu peste 3.000 de site-uri care sustin acest protocol, dintre care peste zece din Romania. Furnizorii de internet s-au angajat ca noul protocol sa fie disponibil pentru cel putin 1% dintre abonatii care la data lansarii ar vizita unul dintre site-urile participante.

In momentul crearii internet-ului s-a crezut ca 4,3 miliarde de adrese IP vor fi mai mult decat suficiente si ca nu va fi nevoie de mai mult. Insa dezvoltarea internetului care e folosit pe tot mai multe dispozitive, a dus la necesitatea suplimentarii numarului de adrese IP disponibile si IPv6 este solutia.

Sistemele de operare suporta protocolul versiunea 6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din aparatura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere. Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoale. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli.

Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un numar suficient de adrese de internet pentru viitor. Se preconizeaza ca, pe masura ce internetul se va dezvolta, milioane de dispozitive (cum ar fi telefoanele inteligente, autoturismele, contoarele de electricitate si aparatele electrocasnice) se vor conecta la internet.

(…)

Cum functioneaza IPv6

Tehnologia IPv6 permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese. Daca IPv4, versiunea folosita pana in 2011 pe scara larga, nu mai putea scala, numarul de statii conectate la o astfel de retea fiind limitat la 4,3 miliarde. Ultimele adrese IPv4 au fost alocate de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) la inceputul anului 2011.

IPv6 implica in primul rand marirea radicala a spatiului de adrese de la 232 la 2128, dar si autoconfigurarea adresei printr-un mecanism fara setari, standardizarea dimensiunii unei subretele si integrarea securitatii din protocolul IPSec.

Adresele de 128 biti care sunt folosite in IPv6 permit un numar mai mare de adrese si subretele (spatiu suficient pentru 1015 obiective = in total fiind disponibile 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adrese, echivalentul a 340 trilioane de trilioane de trilioane de adrese).

IPv6 a fost proiectata pentru a oferi fiecarei retele de pe glob mai multe adrese ce pot fi rutate in intregul Internet; adresele pot fi folosite pentru o larga varietate de dispozitive, inclusiv telefoane mobile, PDA-uri, vehicule cu suport IP, electrocasnice, si multe altele.

In plus fata de asigurarea spatiului mai mare de adrese, IPv6 are urmatoarele avantaje in comparatie IPv4:

• Managementul si delegarea adreselor devine mai usoara;

• Autoconfigurarea usoara a adreselor;

• IPsec incorporat;

• Rutare optimizata;

• Depistarea adreselor duble.

Este foarte probabil ca internetul va folosi IPv4 si IPv6 in paralel – pentru o perioada destul de lunga, desi cele doua protocoale nu pot comunica direct, fiind nevoie de un gateway dedicat (o poarta de trecere – n.red) sau de unul din mecanismele de tranzitie implementate.

Internet Society anunta ca furnizori web, producatori de echipamente si site-uri mari de tehnologie participa la ziua oficiala de lansare a IPv6. Mai multe categorii de companii permit accesarea noului protocol cu ajutorul serviciilor hardware si software pe care le furnizeaza. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Internetul Obiectelor (Internet of Things)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “6.06.2012: LANSAREA IPv6, “zi istorica” pentru INTERNET. Etapa importanta pentru INTERNETUL OBIECTELOR

  1. Nu s-au abtinut de la apropouri ironice la adresa fobiilor la cei trei de 6, prin data aleasa pentru lansare.

  2. Ca imagianea sa fie mai clara IPv6 permite peste 7000 de adrese pe metrul patrat de pe tera, asa ca sa fie loc pentru toate obiectele din respectivul spatiu. Sa nu se mai planga dulapul ca hainele pe care le gazduieste nu am IP. Apropo daca dau un search dupa IP-ul tricoului meu preferat pe care nu mai stiu unde l-am pus…oare o sa-l gaseasca?.

  3. Imi statu mintea-n loc. Da, iar. una dupa alta, intr-o parte se deconecteaza oamenii de la aparate, in alta parte se face loc pentru tot mai multe aparate.

  4. Gheorghita7,

    Ai putea sa-ti sortezi tricourile dupa culoare si apoi cu un binary search sa-ti gasesti usor tricoul preferat. E o metoda eficienta, atata timp cat nu ai toate tricourile de aceiasi culoare 🙂

  5. Binary who? Tricouri, dulapuri, aparate…cu IP? Eheheei, fratii miei, asta ii doar asa, for fun. Prin joaca catre lucruri serioase.
    Ce-ati zice insa daca ati avea si domniile voastre propriul IP, oare nu v-ar fi de un real ajutor pentru a va identifica, orienta si regasi in lumea virtuala?

    Imaginati-va numai: propriul tau IP. Codul de bare ii soooo eightiiiz, bine atz venit in viitor…Ascultatz, afara paserile ciripeste vesele: cipcirip, cipcirip…intreaga natura se bucura si canta, ce binecuvintare!

  6. da.. nici nu cred că ar mai fi nevoie de camere de luat vederi pentru a fi urmărite persoanele care nu sunt înregimentate sau cipuite. Pur şi simplu nu cred că cineva din afara sistemului va putea interacţiona cu obiectele din noua lume foarte puţin virtuală a internetului fără să iasă în evidenţă ca un rinocer într-un mall de fiţe! S-ar aprinde toate beculeţele în momentul în care frigiderul ar fi deschis de o persoană fără (C.)I.P. sau ar fi pornit cuptorul ori maşina de spălat.. Iertaţi!
    Doamne, ajută!

  7. In prezent, camerele de luat vederi cred ca sunt un fel de paravan, un fel de momeala falsa de care sa incerci si chiar sa crezi ca te poti feri. Cu destula indemanare, s-ar putea chiar sa reusesti sa eviti cateva “cadre”.
    Tehnologia este atat de avansata, incat poti fi urmarit direct prin intermediul satelitului. Si asta, indiferent unde te-ai afla: in propria casa, in masina, la munca, in excursie …
    Cea mai buna “urma” pe care o lasam (deocamdata)fiecare dintre noi este telefonul mobil.

    Dar unii dintre noi lasam acasa telefoanele, tabletele, laptopurile si nu folosim cardurile atunci cand plecam in diferite iesiri mai lungi sau mai scurte. Doar buletinul si banii cash.
    Asta nu pentru ca am avea ceva de ascuns si doar pentru simplul motiv de a ne simti liberi. In plus, in felul acesta, mai lasam cativa timpi morti la “dosarelul personal”.

    Dar incet, incet se strange latul. Si culmea, noi insine suntem cei care facilitam aceasta, prin dependenta tot mai acerba fata de fapte sau lucruri despre care ni s-a sugestionat in permanenta ca ne sunt indispensabile.

    Daca stam sa ne linistim un pic si incercam sa observam in ce masura si de ce sunt unele “chestii” indispensabile, sunt sigur ca cei mai multi dintre noi vom descoperii ca la baza acestei indispensabilitati se ascund PLACEREA, LENEA, CONFORTUL …

    Este cat se poate de normal sa se intample toate, mai ales ca am fost instiintati cu mult timp inainte chiar de catre Dumnezeu. Am fost si suntem sclavii patimilor.

    Numarul 666 a devenit tot mai prezent in viata noastra si atat de abil mediatizat ca si cum ar fi ceva banal, incat cei mai multi nici nu vor putea sa creada ca, intr-o anumita imprejurare, va avea o insemnatate malefica.

    Cu mila Domnului Dumnezeu, unii dintre noi vor primi harul de a intelege ce se intampla in jurul lor. Ma rog si nadajduiesc sa fiu si eu printre ei.

  8. Un crestin ortodox @,

    “Daca stam sa ne linistim un pic si incercam sa observam in ce masura si de ce sunt unele “chestii” indispensabile, sunt sigur ca cei mai multi dintre noi vom descoperii ca la baza acestei indispensabilitati se ascund PLACEREA, LENEA, CONFORTUL …”

    Si as mai adauga eu: IMAGINEA, ORGOLIUL, MANDRIA de a afisa: prosperitate, informare prin aceea de a fi primul utilizator al unui anumit “gadget” intr-un anumit grup social… mai pe scurt hauri fara fund pe care nimic niciodata nu le va umple caci mereu vor aparea obiecte noi, iar pofta de a le avea va creste direct proportional cu nivelul de dependenta care se va dezvolta fata de ele, dependenta data tocmai de satisfacerea acestor patimi. Un cerc vicios in care am cazut din neatentie si neascultare de legile firii si ale lui Dumnezeu.

  9. Traian Basescu a promulgat asa numita ‘lege Big Brother’ care prevede stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet

    http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-12503594-traian-basescu-promulgat-asa-numita-39-lege-big-brother-39-care-prevede-stocarea-pentru-sase-luni-datelor-trafic-ale-tuturor-utilizatorilor-telefonie-internet.htm

  10. Britanicii discuta o lege prin care site-urile care gazduiesc comentarii vor trebui sa dea detalii despre userii care posteaza lucruri defaimatoare la adresa altora

    http://economie.hotnews.ro/stiri-it-12503737-britanicii-discuta-lege-prin-care-site-urile-care-gazduiesc-comentarii-vor-trebui-dea-detalii-despre-userii-care-posteaza-lucruri-defaimatoare-adresa-altora.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare