Seceta din SUA si Europa de Est poate duce la o CRIZA ALIMENTARA GLOBALA. Ar urma inca doua luni de CANICULA!

27-07-2012 9 minute Sublinieri


  • RTV:

Urmează încă DOUĂ LUNI de CANICULĂ şi SECETĂ, în România

Prognoza meteorologică pe lunile august şi septembrie se anunţă sumbră pentru agricultură, potrivit România TV. Precipitaţiile vor fi în continuare foarte reduse, iar temperaturile vor fi peste media specifică aceste perioade în România.

Zonele cele mai afectate sunt cele mai importante regiuni agricole ale ţării, cele de est şi de sud. Seceta accentuată de până acum se va transforma în secetă severă. Astfel în luna august, masele de aer tropical din sudul continentului şi chiar din Africa de Nord vor ajunge pe teritoriul ţării noastre. În consecinţă, există posibilitatea serioasă ca temperaturile să urce frecvent la 35 de grade Celsius.

Din păcate, luna septembrie nu va aduce modificări majore. Dacă în mai toată Europa temepraturile se vor încadra în limite normale, Europa de Sud-Est va fi marcată de tot de valuri de aer tropical. Meteorologii estimează că prima decadă din septembrie va aduce temepraturi de peste 30 de grade. Perspectivele sunt cu atât mai sumbre cu cât luna ocotmbrie este în mod obişnuit o lună cz precipitaţii reduse, astfel că există riscul ca pământul să rămână uscat cel puţin până în noiembrie

Sudul României se transformă în DEŞERT VIDEO

Specialiştii afirmă că până în 2015, terenurile din zece judeţe din Oltenia, Dobrogea şi Banat vor intra într-un proces de uscare. Fenomenul, extrem de grav, este deja vizibil în unele zone din sudul ţării, unde pădurile şi iarba au fost înlocuite de întinderi mari de nisip. În sudul judeţului Dolj, la Dăbuleni, Bechet şi Desa, există porţiuni în care nisipul formează dune ca în deşert.

Numită Sahara Olteniei, zona din sudul judeţului Dolj se transformă încet, dar sigur. Vegetaţia dispare, iar în loc rămâne nisipul fierbinte. Specialiştii spun că aproximativ o sută de mii de hectare sunt acoperite cu nisip. Conform specialiştilor fenomenul de deşertificare a căpătat amploare în ultimii ani în special din cauza condiţiilor climatice şi a lipsei de precipitaţii.

Doljul este unul dintre judeţele puternic afectate de deşertificare, fenomen alimentat de secetă şi solul nisipos, dar şi de defrişările haotice din ultimii ani. Nimic nu mai creşte. “Aceste soluri nisipoase nu pot fi cultivate decât în condiţiile în care au şi apă. În condiţiile acestui an de secetă, vedeţi că şi iarba, care a reuşit să crească cât de cât în primăvară, acum e uscată”, a declarat Dârviş Octavian, inginer agronom.

În ultimii ani, o mare parte din suprafaţa agricolă a fost distrusă. Ţăranii au pierdut recolte şi bani, aşa că au renunţat să mai lucreze pământul.

Conform ultimelor studii, aproape 400.000 de hectare din suprafaţa României este afectată de fenomenul de deşertificare. O prognoză realizată de Agentia Naţională de Mediu arată că producţia de porumb, spre exemplu, se va diminua cu 14% până în 2020 şi cu 21% până în 2050.

Avertismentul agricultorilor romani privind efectele secetei din ultima perioada si apelul lor la instituirea starii de urgenta vin intr-o perioada in care seceta extrema din multe state americane si din alte parti ale lumii si cresterea preturilor la cereale au determinat speculatii privind o noua criza alimentara internationala.

Joi, un expert al Centrului american de monitorizare a secetei declara pentru AFP ca seceta a atins doua treimi din statele aflate in centrul SUA si ca situatia critica se intensifica intr-un ritm fara precedent.

Reuters scrie, la randul sau, ca situatia se agraveaza in SUA, unde transportul fluvial pe Mississippi este afectat de scaderea nivelului apelor, creste ingrijorarea ca preturile la alimente si combustibil vor fi si mai mari, iar inaintea alegerilor din noiembrie Congresul este supus unor presiuni crescande sa intervina in sprijinul fermierilor.

La bursa din Chicago, pretul pentru livrarea mai multor tipuri de cereale in lunile august si septembrie a inregistrat, joi, o usoara scadere, in conditiile unor ploi usoare intr-unele din zonele afectate de seceta. Scaderea nu a depasit, insa, 7 procente, la o saptamana dupa ce preturile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. Incertitudinile privind evolutia meteo se mentin, iar specialisti guvernamentali citati de Reuters arata ca ploile razlete din ultimele zile au venit prea tarziu pentru multe dintre recolte.

Departamentul pentru Agricultura al SUA estimeaza ca preturile la alimente pe piata americana vor creste cu pana la 3,5% anul acesta si cu pana la 4% anul viitor, peste nivelul estimat al inflatiei.Pretul granelor – precum si cel al altor materii prime – ar putea fi afectat si de scaderea nivelului apelor pe Mississippi, ce ii determina deja pe multi operatori sa diminueze incarcatura pe un traseu pe care sunt transportate produse in valoare de 180 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

SUA sunt principalul exportator de porumb, soia si grau, iar agentia de presa citata arata a multe piete din lume devin ingrijorata de posibila crestere a preturilor la alimente, deoarece importurile vor fi mai scumpe, iar pentru tari sarace nu vor fi disponibile ajutoare alimentare, ceea ce a starnit revolte in trecut.Tot Reuters noteaza ca situatia se complica avand in vedere seceta si temperaturile extrem de ridicate din Europa Centrala si de Est, din Polonia pana in Romania; scaderea productiei agricole din Rusia, cauzata tot de seceta; scaderea productiei agricole din India, unde ploile musonice au cea mai slaba intensitate din ultimele patru decenii.

Presa internationala atrage de mai multe saptamani atentia asupra posibilelor efecte ale celei mai grave secete din ultimele cinci decenii si jumatate, din America. Publicatia britanica The Telegraph scria, acum o saptamana, ca “cea mai grava seceta din 1956 incoace ameninta o criza alimentara globala” si ca aceasta “a naruit sperantele unor recolte abundente, sperante care mai existau in urma cu cateva luni”. Publicatia citeaza specialisti potrivit carora efectele situatiei din SUA se vor simti in afara acestei tari, in conditiile in care cresterea preturilor i-a socat, deja, pe multi actori pe piata agricola americana: in ultima luna, pretul porumbului a crescut cu 51%, pretul graului – cu 40%, iar cel pentru soia – cu aproape 20%.

Totusi, pe 20 iulie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters, aprecia ca pietele globale nu sunt inca in fata unei crize iminente, similara celei din 2007-2008, cu toate ca preturile tot mai mari la cereale sunt o sursa de ingrijorare. O experta FAO arata atunci ca, spre deosebire de acum cinci ani, in prezent productia de orez este mult mai buna, iar cantitatile disponibile de grau sunt mai mari.

SUA se confruntă în prezent cu cea mai severă perioadă de secetă din ultima jumătate de secol. Predicţiile nefavorabile oferite de meteorologi, care susţin că acest fenomen va continua, îi fac pe experţii din întreaga lume să se teamă de o eventuală criză de alimente.

Încă de la începutul acestui an, seceta a ridicat probleme în SUA, în special în zona centrală denumită şi „coşul cu pâine” al americanilor şi al lumii. Cel puţin 87% dintre culturile de porumb şi soia se află în regiunile afectate de secetă. Porumbul este ceea ce experţii numesc o mega-cultură, fiind folosit în producţia multor produse, de la carne până la cereale, băuturi şi combustibil.

Ca urmare a secetei, preţurile alimentelor au crescut în întreaga lume. Experţii se tem de o eventuală criză alimentară.  Specialiştii amintesc că, în 2008, criza alimentară a fost determinată de creşterea preţului orezului şi al grâului. Lipsa alimentelor a dus la proteste serioase în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, aminteşte Al Jazeera. 

Bussines24:

AgroManager: Pretul carnii de porc va creste, din cauza scumpirii cerealelor

Carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.

“Pretul carnii de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul, ori intri in faliment – si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand input-urile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment”, a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta in cadrul companiei AgroManager.

Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.

“Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati… Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% – poate mai putin, 50 – 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc”, a explicat specialistul.

Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, sase lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram. “Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar trebui sa fie undeva pe la sapte lei/kilogram. Este o inertie care nu este in regula, dar speram sa-si revina”, a adaugat acesta.

La randul sau, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judetul Braila, prezent la masa rotunda cu tema “Cresterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca”, a aratat ca pretul unui kilogram de carne de porc in viu ar trebui sa fie de 7,1 – 7,2 lei, in conditiile in care 70% din costurile pentru cresterea si ingrasarea unui porc reprezinta nutretul combinat. In opinia acestuia, pretul nutretului combinat va creste pana la toamna si va ajunge sa fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primavara lui 2012.

“Acum este cu 15% mai mare fata de perioada primaverii. Pretul la soia s-a dublat, la grau este o crestere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adica in jur de 50% crestere, la porumb la fel. Pretul purcelului este aproximativ cam acelasi, iar pretul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decat anul trecut”, a spus Mugurel Ilie. Fermierul a adaugat ca a inceput sa cultive mazare pentru a o introduce in hrana porcilor, deoarece a anticipat cresterea pretului la soia.

Ministrul Agriculturii: Productia de grau scade cu 15% in 2012

Productia totala de grau de anul acesta va fi de 4,751 milioane tone, in scadere cu 15% fata de cea inregistrata in 2011, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Productia totala de grau se aseaza undeva in jurul cifrei de 4,7 milioane de tone. Ca o comparatie, in anul 2011, productia totala pe care a inregistrat-o Romania a fost de 5,79 milioane de tone“, a declarat Constantin, intr-o conferinta de presa.Potrivit lui Constantin, chiar daca productia de anul acesta este mai mica decat cea de anul trecut, nu este o situatie care sa alarmeze ca Romania nu isi va putea asigura, in perioada urmatoare, necesarul de hrana.“In anul 2012, exporturile sunt mai mici decat anul trecut, ceea ce ne face sa credem ca necesarul pe piata romaneasca nu va fi afectat sub nicio forma. Toata productia de grau este, inca, in tara, iar, din cate stiu, s-au exportat doar 200.000 de tone. Intr-adevar, din cauze pe care nu le putem controla, este posibil ca la porumb si floarea soarelui sa avem pierderi ceva mai mari in acest an“, a spus el.Datele prezentate de Constantin arata o productie de grau, pentru anul 2012, de 2,6 tone pe hectar, in timp ce, anul trecut, aceasta a fost de 3,5 tone la hectar. Potrivit bilantului, desi suprafata cultivata cu grau a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mica decat in anul anterior, recolta din 2011 a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decat cea obtinuta in 2010.Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) a estimat ca productia de grau din acest an este compromisa in proportie de 30-35%, in timp ce, productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%.

“Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30%”, a afirmat Dragos Frumosu.

Seceta din acest an a dat mari batai de cap agricultorilor, cele mai afectate culturi fiind cele de grau si porumb. In Alba, peste 50.000 de hectare de culturi au fost distruse, in Iasi aproape jumatate din suprafetele cultivate au fost afectate de seceta, au anuntat fermierii, care au cerut guvernului instaurarea starii de urgenta in agricultura.

Peste 50 mii de hectare de culturi, distruse de seceta, doar in Alba

Ministrul Agriculturii a anuntat, in aceasta saptamana, o serie de masuri pentru sprijinirea fermierilor care se confrunta cu seceta. Guvernul a promis acoperirea a 80% din pierderile inregistrate din cauza secetei. In plus, se vor acorda ajutoare pentru irigatii, fermierii platind preturi cu 20% mai mici la energia electrica.

Dupa perioada de recoltare, Guvernul va face o analiza a pagubelor pe care fermierii le vor inregistra la culturi din cauza secetei si le va oferi acestora despagubiri de pana la 80% din valoarea pierderilor, daca acestea sunt mai mari de 30% fata de media veniturilor inregistrate in ultimii trei ani, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul sedintei de guvern de miercuri.

Cati bani le va da Guvernul fermierilor care vor avea pierderi in 2012

Liderii mai multor asociaţii judeţene din ţară au cerut reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) declararea stării de urgenţă şi chiar interzicerea exporturilor din cauza producţiilor slabe înregistrate în acest an în sectorul agricol. Măsura nu a fost însă aprobată de către cei de la ministerul de resort pe motiv că nu s-au întocmit încă toate elementele necesare pentru luarea unei astfel de hotărâri.

Printre cei care au cerut declararea stării de urgenţă s-au numărat reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), cei ai Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila şi cei ai Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea.

“Am cerut de două săptămâni starea de urgenţă. Nu au fost de acord. Abia acum au început să îşi dea seama că lucrurile se precipită şi o dau din colţ în colţ”, a declarat pentru gândul Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, una dintre cele mai importante asociaţii din sectorul agricol din ţară, reprezentativă pentru producătorii din domeniu şi pentru societăţile agricole ce deţin terenuri cu suprafeţe de peste 5.000 de hectare.

“Trebuie să oprească exporturile de cereale. Noi am vrut-o pentru că necesarul de grâu al României nu s-a acoperit din producţie”, ne-a mai explicat Baciu cererea adresată celor de la MADR. “Eu vă spun că în momentul de faţă nu se întocmesc condiţiile pentru declanşarea stării de urgenţă”, a declarat pentru gândul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, care a recunoscut însă că sectorul agricol trece, în prezent, printr-o situaţie grea.

O poziţie similară a fost susţinută, în urmă cu două zile, şi de secretarul de stat al ministerului de resort Daniel Botănoiu.

Ce cred producătorii agricoli despre promisiunile de despăgubire ale ministerului

“Cred că ce este mai important pentru fermieri este că ne pregătim să compensăm pierderile înregistrate”, ne-a mai explicat Constantin. Astfel, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au dat, vineri, asigurări conform cărora producătorii de porumb şi cei de floarea soarelui, cele mai grav afectate culturi din momentul de faţă, vor fi despăgubiţi cu valoarea a 80% din pierderile suferite, în cazul IMM-urilor, sau cu suma de 7.500 de euro, în cazul micilor fermieri.

Conform ministrului Agriculturii, culturile care au fost afectate cel mai grav anul acesta sunt situate în zonele din sudul, sud-estul şi estul României, iar hotărârea de guvern care va sta la baza acordării de despăgubiri fermierilor va intra în vigoare abia după finalizarea perioadei de recoltare.

“Toate promisiunile făcute de primul ministru şi de ministrul Agriculturii sunt lipsite de obiect”, este de părere preşedintele LAPAR. “Ajutoarele de care vorbesc dânşii se dau la televizor, dar dacă pierdem emisiunea rămânem fără bani”, ne-a mai menţionat Baciu.

Preşedintele LAPAR: “Vom mânca numai din vapor la nişte preţuri pe care nu ni le vom permite”,

Tot Baciu susţine şi că producţia de porumb este compromisă, în momentul de faţă, în proporţie de 80% şi că în două săptămâni se va ajunge chiar la 100%. Ministrul Agriculturii nu a făcut încă publice date cu privire la pagubele care s-au înregistrat anul acesta în sectorul agricol din cauza secetei.

El ne-a menţionat însă că dacă într-adevăr situaţia în cazul culturilor de porumb şi de floarea soarelui este una destul de dificilă, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre producţia de grâu din acest an. “Din punctul meu de vedere în ceea ce priveşte grâul situaţia nu este atât de grea”, ne-a declarat Constantin care ne-a mai explicat că principalele motive care au dus la apariţia acestor pagube în sectorul agricol au fost lipsa apei în luna iulie şi temperaturle ridicate din ultima perioadă.

Conform datelor făcute publice de reprezentanţii MADR producţia de grâu din acest an va fi de 4,7 milioane de tone, cu un milion de tone mai mică decât cea din 2011, de 5,7 milioane de tone. Constantin a declarat de asemenea, vineri, că datele făcute publice de fostul ministru al Agriculturii au fost false şi că anul trecut România nu a avut o producţie de grâu de 7 milioane de tone, aşa cum s-a anunţat la vremea respectivă.

El a mai menţionat, de asemenea, în cadrul unei conferinţe de presă, că anul acesta se vor recolta 2,6 tone de grâu la hectar, cu doar 0,9 tone mai puţin decât în 2011. “Dânşii au alte informaţii, politice. Pe noi nu ne interesează politica. Ne interesează producţia, securitatea alimentară a românilor. Am investit în agricultură miliarde de euro şi s-au dus pe apa sâmbetei”, ne-a mai spus preşedintele LAPAR.

Acesta susţine, de asemenea, că peste două luni tona de grâu va costa 300 – 350 de euro şi că pâinea se va scumpi şi ea şi va ajunge să coste circa 2,5 – 3 lei bucata. “Vom mânca numai din vapor la nişte preţuri pe care nu ni le vom permite”, spune Baciu. “Cei care ne conduc habar nu au cu ce se ocupă. Murim de foame pentru nişte nepricepuţi”, ne-a mai explicat el.

Reprezentanţii MARD promit refacerea sectorului de irigaţii din 2014

Măsura de prevenire a unor situaţii similare pe viitor în sectorul agricol dată de către ministrul de resort este cea a dezvoltării sistemului de irigaţii din România. “Cred că o situaţie similară se poate evita prin consolidarea şi prin reabilitarea sistemului de irigaţii”, ne-a declarat Constantin care a mai adăugat că în ultimii 25 de ani nu s-au luat niciun fel de măsuri de eficientizare a acestuia.

El susţine,de asemenea, că alături de comisarul european Dacian Cioloş va obţine un acord din partea reprezentanţilor Comisiei Europene pentru primirea de fonduri, de la 1 ianuarie 2014, în vederea refacerii sistemului de irigaţii aflat în proprietatea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care a fost înfiinţată la finalul anului trecut şi care are ca domeniu de activitate exploatarea, administrarea, întreţinerea şi repararea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare aflate în domeniul public sau privat al statului şi declarate de utilitate publică.

Conform ministrului Agriculturii, sistemul de irigaţii va servi circa 800.000 de hectare.

“Domnul Constantin visează. Eu vorbesc despre ce se întâmplă în România în 2012, nu în 2014”, ne-a declarat preşedintele LAPAR în legătură cu planurile legate de îmbunătăţirea sistemului de irigaţii ale ministrului. […]


Categorii

1. DIVERSE, Criza preturilor, criza alimentara, Dezastre, calamitati

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare