UDMR si “rebeliunea” ungureasca de la 1 septembrie: PROTESTUL DE LA SF. GHEORGHE, unde sunt asteptati 10-20.000 participanti. AUTONOMIA, printre deziderate

27-08-2012 3 minute Sublinieri

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că la protestul împotriva condamnării la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea clădirii Liceului “Szekely Miko“, programat la Sf. Gheorghe în data de 1 septembrie, vor fi 20.000 de participanţi, relatează Agerpres.

“Ne aşteptăm la peste 10.000, dar eu cred că vor fi 20.000. Dar peste 10.000 vor fi sigur”, a spus Kelemen, la finalul dezbaterii din cadrul Festivalului Peninsula, pe marginea sentinţei care a dus la anularea retrocedării imobilului respectiv şi la condamnarea a trei persoane pentru abuz în serviciu, inclusiv al lui Marko Attila.

Liderul UDMR a susținut că deşi sentinţa nu este definitivă, fiind pronunţată în primă instanţă, protestul de la Sfântu Gheorghe doreşte să preîntâmpine un precedent în anularea unor retrocedări şi nicidecum o acţiune politică şi debutul campaniei electorale a UDMR.

“Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această şedinţă şi această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo (la Sfântu Gheorghe -n.r.) nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri, care – că e sau nu an electoral – trebuie să fie principii importante şi respectate”, a spus Kelemen.

El a precizat că UDMR nu doreşte să îi impresioneze pe judecători sau să creeze presiuni asupra justiţiei, ci doar să tragă un semnal de alarmă.

”Nu vrem să-i impresionăm pe judecători, am spus că nu vrem să se pară că noi, prin această demonstraţie facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă că această decizie este o decizie nedreaptă, în niciun caz nu vrem să îi sensibilizăm pe judecători sau să îi impresionăm, mai ales că cei care au luat această decizie au scăpat de acest dosar, au trimis mai departe (…) De fiecare dată când principiile comunităţii sunt afectate, noi demonstrăm, ridicăm vocea sau, într-un alt mod, protestăm”, a susţinut acesta.

Preşedintele UDMR a susţinut că acest caz este unul “nedrept” şi că cei care au fost condamnaţi la trei ani de închisoare “”n-au făcut altceva decât au aplicat legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament”.

“Noi am vrut să sensibilizăm societatea românească, fiindcă aparent este vorba de un caz al comunităţii maghiare, dar până la urmă este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană şi consacrată peste tot, inclusiv în Constituţia României. Şi vrem să aducem în cunoştinţa opiniei publice internaţionale că o astfel de decizie va leza, lezează un drept fundamental. De la Parlamentul European până la toate instituţiile şi toate forurile internaţionale. Deci nu există aici nicio problemă, inclusiv noi ne-am adresat şi Senatului american, problema deja, după câte ştiu eu, a fost acolo ridicată”, a mai spus liderul UDMR.

Conducerea PCM Covasna îi îndeamnă pe maghiari să participe în număr cât mai mare la protestul faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó”, care va avea loc în 1 septembrie la Sfântu Gheorghe, ocazie cu care să manifesteze şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că organizaţia îi îndeamnă pe maghiari să participe în număr cât mai mare la protestul faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó”, programat în 1 septembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Fac un apel către toţi maghiarii din Sfântu Gheorghe, din Covasna şi din Ţinutul Secuiesc, să participe la această manifestare, să protestăm împreună în faţa Colegiului Mikó”, a spus Kulcsar Terza.

El a adăugat că PCM Covasna consideră că acest eveniment ar trebui să fie mai mult decât o manifestare în cazul Colegiului “Székely Mikó”, iar maghiarii ar trebui să manifesteze, cu această ocazie, şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

“Considerăm că ar trebui să fie mai mult decât un protest privind Colegiul «Székely Mikó». Trebuie să fie o manifestare şi pentru autonomie, trebuie să protestăm şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc”, a afirmat preşedintele PCM Covasna.

Kulcsar Terza a adăugat că bisericile istorice maghiare nu au reuşit nici până în prezent să îşi recupereze propriile bunuri imobiliare confiscate de regimul comunist, iar autonomia teritorială ar fi o rezolvare la aceste probleme. Liderul PCM Covasna a menţionat că filialele din secuime se mobilizează pentru ca maghiarii să participe în număr cât mai mare la protest şi vor asigura transportul pentru cei care vor să vină la Sfântu Gheorghe în 1 septembrie.

În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó”, manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul local al UDMR, declara, joia trecută, într-o conferinţă de presă, că zeci de mii de maghiari din toată Transilvania sunt aşteptaţi în 1 septembrie la Sfântu Gheorghe, susţinând că aceasta va fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani “într-un caz maghiar”.

Nota noastra (*)

In cazul de fata, UDMR, de fapt, exercita o presiune maximala impotriva unei decizii judecatoresti prin care un secretar de stat maghiar a fost condamnat la inchisoare pentru o retrocedare considerata ilegala. Pe langa faptul ca vor sa-si scape omul, este si o modalitate prin care vor sa puna presiune pe chestiunea retrocedarilor, sa nu mai fie probleme pe viitor.

Sigur, in cazul lor, nimeni nu urla ca se pune presiune pe justitie, CSM-ul tace malc, ocupat sa dea in liderii si analistii (pro-)USL, iar europenii sunt ocupati sa scuipe seminte in crestetul grecilor, dupa ce si-au sters pantofii pe fata noastra.

Oricum, demonstratia de forta pe care vrea sa o faca UDMR mai are niste motive: odata, sa-si reafirme popularitatea in maghiarime, dupa ce exista perceptia ca aceasta e covarsitor de partea lui Orban si a celor sustinuti de acesta (radicalii maghiari si gruparea lui Tokes); sa negocieze (desi, cel mai probabil, deja a obtinut) de la Basescu si justitia lui independenta eliberarea omului lor.


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “UDMR si “rebeliunea” ungureasca de la 1 septembrie: PROTESTUL DE LA SF. GHEORGHE, unde sunt asteptati 10-20.000 participanti. AUTONOMIA, printre deziderate

  1. Pe linga multe altele, toata afacerea mai are si un paradox. Ungurii din Transilvania sint in scadere ca numar. Dar asta deja numai conteaza. Ar fi putut fi si 50 si tot s-ar fi gasit un Gittenstein sa faca gat.

  2. Poate va incepe sa se inteleaga printre romani cit de important este UNITATEA?! Unitatea unei natiuni, a unei comunitati, a unei familii?

  3. petra@ Cu iertare sa imi fie spusele,dar nu cred ca sunt multi Romani care sa stie cat de important este unitatea si chiar patriotismul in special tinerii de azi care au in cap doar bautura,femei,cluburi,bani,droguri,situri de socializare etc.Parinti acestor tineri trebuie sa ii invete si sa ii indrume pe calea lui Dumnezeu si sa ii invete ce drum pentru Romania sa il aleaga. Plange sufletul in mine cand vad atata dusmanie,ura,dezbinare,tineretul Roman pleaca slugoi strainilor iar noi nu facem nimic de a lupta cu scorpile care conduce tara.

  4. Romanii ardeleni s_au manifestat. la ordinele Budapestei. Trebuie, cu inima trista, sa acceptam ca asta vor.

  5. c@

    cred ca este o exagerare.

  6. Pt c2: tu în ce ţară trăieşti? Nici măcar toţi ungurii din Ardeal nu l-au ascultat pe Orban, şi unii au fost la referendum. Acceptarea cu inima tristă a unei minciuni sau diversiuni este mai mult decât un păcat= este o prostie!

  7. “Cum vrei oare, scumpă Ţară,
    Soarele dreptăţii sfinte pe-al tău cer să mai răsară,
    Dacă toţi cei ce te fură, liberi petrecând, fac haz
    Şi, când ceri să intre ‘n ocnă, scuipă ‘n bietul tău obraz?!
    Oare, când vei pune mâna, Ţară scumpă, Ţară blândă,
    În grumajii celor care vor ca Iuda să te vândă?
    Celor cari într’una rod
    Multul gliei tale rod, –
    Câţiva hoţi înfipţi în ceafa unui biet întreg norod?…

    Dar… mă iartă, Ţară blândă, că, de-a tale suferinţi,
    M’am trezit şi eu, cu tine, a haiduc scrâşnind din dinţi.
    Azi e sărbătoare sfântă,
    Când, – deşi flămândă eşti, –
    Nu se plânge, ci se cântă
    Întregirea ce ţi-au dat-o Sfinţii dela Mărăseşti?…

    Mâine însă, Ţară scumpă, sfinţii tăi suiţi la cer,
    Să le faci dreptate cer:
    Viaţa nu şi-au fost jertfit-o ei, Arhanghelii tăi mari,
    Pentru ca tu s’ajungi roabă unor ceţe de tâlhari;
    N’au murit, scăpându-şi Ţara, marii noştri mucenici,
    Ca să ţi-se ‘nfigă ‘n glie gloatele de venetici!…
    N’au căzut pentru desfrâul
    Hoţilor ce’ţi fură grâul,
    Ţară plină de belşug,
    Nici, – când lor le crapă burta, – tu să tragi flămândă ‘n jug!

    Azi deci, fâlfâind drapele, cântă, Ţară fără pâine,
    Şi, – cum cer ai tăi Arhangheli, – judecata s’o’ncepi mâine
    Ori destinului tău mare fir de aur ştii să’i torci,
    Ori întreaga ta grădină va fi cocină de porci!…

    (Bucura-te, Tara!…VASILE MILITARU, decembrie 1936)

  8. Neamului Valah Strigare

    Fraţi Valahi din patru unghiuri, fraţi de viaţă Geto-Dacă,
    Fraţi pe care nici o liftă n’a putut robi să ne facă, –
    Iată-ne azi robi sub lifta unui Neam care, din lume,
    Vrea pe veci să ne sugrume,
    Să se şteargă dintre Neamuri strălucitul nostru nume!…

    Dar, mai cruzi ca lifta neagră care azi, prin vicleşug,
    Ne-a’njugat – plăvani la jug, –
    Sunt acei câţiva nemernici, fraţi de sânge, scoşi din minţi
    De-ai trădărilor “arginţi”,
    Cari, de zornăitul dulce, nu mai pot nimic s’audă
    Din cât geme ţara toată cu de lacrămi geana udă!…

    Toţi acestia, – o droae de nemernici care vor
    Nimicirea Ţării lor, –
    S’au făcut, în mâna liftei, crunte “Coade de Topor”,
    Şi s’au năpustit cu ură, fâlfâind drapele roşii,
    Să doboare tot ce’n veacuri au păstrat mai drag strămoşii!…

    Vor, vânduţii fără inimi, – îndemnaţi de-a liftei gloată, –
    Să ne-aprindă Ţara toată;
    Nu mai vor s’avem tezaur
    În altare pe Iisus;
    Ticăloşilor li-i sete de mărirea lor, de aur;
    Drojdia se vrea de-asupra; putregaiul se vrea sus;
    Sufletele lor de fiară
    Nu mai au nimica sfânt;
    Ei vor “patria” să piară,
    “Dumnezeu” să fie frânt;
    Să fim toţi o biată turmă fără drepturi, nici cuvânt!…
    Să nu mai avem din toate, sub tâlharii bolşevici,
    Decât jug şi plâns în gene, umilinţi, scuipat şi bici;
    Soarta naţiei române s’o păstreze lifta ‘n mână
    Viermii toţi s’ajungă ‘n slavă, iar luceferii’n ţărână;
    Şi, sub tirania gloatei care-şi ‘nalţă pumnul strâns,
    Să ni-se topeasră ochii potopiţi de-atâta plâns?…

    Fraţi Valahi – cu glas de tunet, ne-a strigat un mare “Mag”
    Să ne facem toţi o stâncă sub al Ţării noastre steag;
    S’alungăm “semănătorii de ruine şi pustiu”,
    Care vor s’arunce Neamul în mormânt fără sicriu!
    El a plâns pe culmea ‘nalţă, când a buciumat aprins,
    Neamului aproape ‘nvins,

    Şi-al său bucium l-a dus vântul, prelungit, din stâncă’n stâncă;
    L’au fost auzit şi morţii din dormirea lor adâncă:
    Fraţi Valahi, chemarea-i sfântă, voi n’aţi auzit-o încă?!…

    Cine să te mai trezească, Neam robit de-atâtea Iude,
    Dac’ auzul tău nici glasul Magului nu-l mai aude?!
    Cum să nu ne facă robi,
    Ca pe nişte boi neghiobi
    Cei misei: “semănătorii de pustiu şi de ruine”,
    Când nici ţie nu ţi-e milă de moşia ta, de tine?!

    Cum n’ar împroşca tâlharii
    Cu noroi pe toţi “stegarii”,
    Tot ce-avem mai drag, mai sfânt;
    Cum nu ne-ar scuipa obrazul, şi pe morşii din mormânt,
    Când, cu nepăsare, toţi
    Ne uităm mereu la gloata de misei vânduţi, de hoţi,
    Făr’a ridica un deget, – ca un hoit ce zace’n glod,
    Şi din care viermii lacomi, liniştiţi, în voe rod?!…

    O, vă veţi trezi odată, fraţi Valahi, dar prea târziu,
    Când va fi aproape gata groapa cea fără sicriu,
    În adâncul cărei Neamul aruncat va fi de viu!…

    (VASILE MILITARU, octombrie 1937)

  9. @ cristian and others

    Satu Mare=29.15%,Cluj=34.32%;Arad=35.14% (Harghita=13% ,Covasna=18%)
    Or fi doar coincidente, habar nu am. M’oi dastepta cu timpul (sper sa-l apuc).

    Daca cineva s-a simtit ofensat de afirmatie imi cer scuze. Daca s-a simtit ofensat de realitate, atunci chiar nu-i vina mea.

  10. @c2

    Romanii ardeleni s_au manifestat. la ordinele Budapestei. Trebuie, cu inima trista, sa acceptam ca asta vor.

    Offffffffff, eu sunt roamnca ardeleanca si chiar daca stiu ca multi ardeleni s-au lasat prostiti (dar nu doar ei…) nu pot accepta asemenea vorbe. NU POT!
    Deamagirea lor, delasarea, lehamitea, dezgustul, care pare a cuprinde poporul roman, nu este caracteristic doar celor din Ardeal care n-au iesit la vot. Cred ca tot acest neam are aceleasi sentimente fata de clasa politica, lehamite, greata de-a dreptul.

    Nu este insa acelasi lucru cu a dori sa fie rupta bucata din tara asta…

  11. C2@

    E usor sa dam verdicte. Daca doriti sa vedeti in romanul ardelean tradatorul neamului sau puteti sa o faceti. Nimeni nu va poate opri. Sa contientizati, insa, ca asemenea vorbe si acuze chiar seamana dezbinarea. Vor mai fi fiind si ardeleni nemernici ca peste tot, dar sa nu exageram.
    Procentele pe care le-ati insirat vorbesc doar despre prezenta la vot, nu si despre motivele absenteismului. Sa nu tragem concluzii pripite.

    In ce priveste motivele absenteismului la vot ar fi multe de spus. Asa cum arata Eugenia lehamitea este motivul principal. Ardelenii au mai avut si alte motive ca sa se scarbeasca. Sa ne amintim ce s-a intamplat dupa ’89. Sub obladuirea conducerii de stat a Romaniei de dupa ’89, devenita in mod bizar si nepermis, extrem de toleranta cu ungurii, acestia au avut tupeul, inca de la inceputul anilor ’90, sa puna in pliantul de prezentare a Ungariei de la Consulatul maghiar din Cluj, harta Ungariei mari cu Transilvania inclusa si cu explicatia ca Ardealul este “pamant unguresc temporar instrainat de la patria mama”. Va amintiti scandalul in care niste ardeleni din Cluj (din PUNR) au fost acuzati de extremism pentru ca dadusera jos de pe cladirea Consulatului maghiar drapelul Ungariei? Motivul pentru care au dat jos steagul de pe cladirea Consulatului era faptul ca era steagul Ungariei mari care ingloba Transilvania. Atunci tot restul tarii i-a aratat cu degetul pe ardeleni, tratandu-i cu condescendenta, ca pe niste bolnavi nevindecati de o boala mai veche, intrebandu-i “ce aveti dom’le cu ungurii?!” sau “voi acolo aveti niste obsesii mai vechi…”. Au uitat atat de usor romanii din restul tarii istoria amara a romanilor din Transilvania? Multi ardeleni s-au simtit atunci tradati, izolati si dispretuiti, sa stiti. Au inteles ca romanii din celelalte zone nu simt ca ei.
    Nici evenimentele de la Targu-Mures nu i-au lamurit pe multi dintre romanii din tara.
    Iar ungurii sunt la guvernare de atunci si pana astazi fara oprire…de 23 de ani. Frustrant pentru romanii din Ardeal, nu-i asa? Ceilalti n-au parut deranjati, insa, deloc.
    Dar si mai dureros a fost cand tradarea a venit chiar din sanul PUNR in care unii ardeleni si-au pus niste nadejdi. Caci ei (PUNR-istii) pe fata “se scuipau” cu ungurii dar pe la spate “se pupau” si faceau afaceri impreuna. Spatiile comerciale cele mai centrale si mai bune din Cluj, administratia PUNR a dat-o ungurilor si…altora, iar romanii care voiau sa-si deschida si ei o “pravalie”, ceva, si depuneau o cerere pentru un spatiu comercial, erau amanati la infinit sau refuzati si doar daca dadeau spagi serioase obtineau pana la urma un local, ceva mic, sfrijit si la periferie. Unii dintre cei care s-au aflat in astfel de situatii erau chiar membrii PUNR si s-au scarbit. Ar fi multe de spus… Pentru multi a devenit clar ca totul este un teatru, un balci si un circ, pana si patriotismul sforaitor afisat de unii este doar un paravan in spatele caruia se poate jefui in liniste aceasta tara cu concursul alegatorilor prostiti. Atunci au luat foarte multi hotararea de a nu mai merge la vot pentru ca macar sa nu legitimeze ei prezenta unor astfel de ticalosi in fruntea tarii. De aceea ei nu mai au incredere in nimeni. Pentru ei toti sunt o apa si-un pamant. Nu se poate sterge cu buretele istoria ultimilor 23 de ani cand judecam situatia politica actuala si momentul referendumului 2012. Din acest motiv, este foarte greu acum sa-i faci sa inteleaga dintr-o data rostul votului lor la referendum. Mai ales dupa toate cele intamplate si avand in vedere si deznodamantul pe care-l vedem cu totii, odata in plus vor spune ca au avut dreptate, pentru ca Romania nu este condusa de romani pentru romani si nu are rost.

  12. @daniela:

    Asa este, si cu adevarat, nu are sens judecarea globala a ardelenilor.

    Totusi, la fel de adevarat este ca electoratul transilvan, fara sa fie neaparat absenteist prin raportare la restul tarii, in alegerile de pana acum, a fost si foarte atasat acestor parodii care se prezinta ca fiind ”dreapta” romaneasca. Iar in contextul actual, totusi, pentru prima oara a existat un guvern fara UDMR la putere si un premier care a negat orice fel de concesie pe marginea autonomiei. Cel mai probabil, cei care au avut sensibilati de aceasta natura nu au fost indiferenti. Dar e posibil ca multi ardeleni (iarasi repetam, NU TOTI), crezandu-se mai europenizati si mai educati decat restul romanilor, sa fi achiesat la propaganda lui Basescu si a sustinatorilor sai.

  13. admin@

    Da, este posibil.

  14. Totusi, data fiind complexitatea situatiei lucrurile nu pot fi judecate atat de simplist. Este bine sa se evite afirmatiile exagerate de genul “Romanii ardeleni s_au manifestat. la ordinele Budapestei.” Este o acuzatie de tradare si e chiar jignitor. Ca sa nu mai vorbim ca vine pe filiera ruseasca si are un scop precis.
    Convingerile bune sau rele ale ardelenilor, judecata lor mai dreapta sau mai stramba i-a determinat sa se manifeste. Foarte multi sunt legati de cele materiale si de tot ceea ce inseamna progres si civilizatie si inca nu s-au lamurit. Nici discernamantul nu e acelasi la toti. Nu este de neluat in seama influenta sectelor, a catolicilor si protestantilor.
    Apoi, in Ardeal nu sunt numai romani si unguri ci mai sunt si sasi, svabi, sarbi, slovaci, tigani, etc.
    Unii ardeleni s-au lamurit, totusi, ce inseamna Europa. Chiar si unii sasi intorsi in tara din Germania au marturisit ca au fost dezamagiti de societatea occidentala. In plus si in restul tarii sunt destui care sa se creada mai europenizati si mai destepti decat altii si adepti ai propagandei lui Basescu.
    De aceea cred ca discutiile de acest gen cu acuzatii si catalogari de acest gen nu sunt sanatoase, din contra.
    Este important sa ramanem in adevar. O analiza echilibrata este de folos, afirmatii patimase si jignitoare, nu.
    Sa luam aminte. Noi suntem la ora aceasta tortul pe care cei din jur se pregatesc sa-l taie. Sa nu fim noi cei care le punem cutitul in mana.

  15. @daniela:

    De acord.

  16. “Este important sa ramanem in adevar. O analiza echilibrata este de folos, afirmatii patimase si jignitoare, nu.”

    Eu am facut o afirmatie si am argumentat-o, scurt si matematic, cu cifre.

    Patima si jignirile cel putin, nu_mi apartin…nu credeti ?
    SI daca veti avea rabdarea sa va rectiti dizertatia, veti intelege in ce registru se incadreaza…

  17. @c2

    “Dizertatia” se incadreaza bine. In realitate.

  18. @ Eugenia:

    Cred ca tot acest neam are aceleasi sentimente fata de clasa politica, lehamite, greata de-a dreptul.

    Nu este insa acelasi lucru cu a dori sa fie rupta bucata din tara asta…

    De data asta insa lehamitea asta, conjugata cu… lipsa de minim discernamant, sa-i zicem eufimistic asa, a fost, din pacate, chiar acelasi lucru cu un vot constient dat ruperii Romaniei. Nu exista scuze, cum bine stim ca a explicat Steinhardt. Mai ales ei, mai mult decat regatenii, trebuia sa iasa in masa la vot, sa formeze cozi la sectii, dupa ce l-au auzit pe Orban, daca le pasa catusi de putin de viata lor si de tara lor, nu de clasa politica si daca aveau alte convingeri in afara de dispretul fata de “miticii” pe care trebuie sa-i suporte ei in aceeasi tara… Ok, acum au ales. Nu trebuie sa ne dezbinam mai mult intre noi din cauza asta, dar trebuie si sa fim realisti macar si sa asumam ceea ce e de asumat, fara sa mai menajam. Delasarea si lehamitea inseamna de multe ori TRADARE si se plateste, uneori, chiar cu taierea capului. Asta este, pacatele tuturor ne decapiteaza tara.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/28/taierea-capului-sfantului-ioan-botezatorul-si-mesajul-pentru-noi-duhul-ucigas-al-placerilor-lumesti-si-al-senzualitatii-provocatoare/

  19. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/06/romania-inconjurata-de-flacari-nematerialnice-deocamdata-constientizam-pe-ce-lume-traim/

    In toata aceasta fierbere, Romania pare sa fie o tara letargica si nepregatita pentru vremurile si provocarile nelipsite ale viitorului imediat. Suntem nepermis de relaxati, inconstienti, usuratici si nepasatori cu adevaratele mize ale zilei.

    Inclusiv sau, poate, mai ales noi, ortodocsii, parem decuplati de la tensiunea reala a imprejurarilor istorice pe care le traim. Ne intereseaza mult care au fost mai tari, dacii sau romanii, ne anima subiectele care antreneaza discutii pasionante dar care nu au prea mare relevanta pentru viata noastra cotidiana, ignorand, totodata, subiectele reale, grave, intr-un cuvant, vanam si adunam, prea deseori, desertaciune. Iar daca ne uitam in jur, e jale: subiecte de can-can, fie politic, fie ”ortodox”…  Toate denota o evadare din lumea reala.

    O evadare care nu ne va servi, insa, la nimic. Realitatea se razbuna pe cei care o eludeaza permanent. Istoria ne este martora: superficialitatea romanilor interbelici, pomenita de Martirul Mircea Vulcanescu in 1940, cand Ardealul a fost rapit prin Diktatul de la Viena, a prefatat dezastrul razboiului mondial, pierderile teritoriale si experimentul comunist.

    […] Poate că nu ne-am preţuit cum se cuvine. Poate că n-am ştiut a ne cunoaşte. Poate c-am fost superficiali, uşori, sub vremurile mari ale-mplinirii care ne-ar fi cerut altfel. Vom fi luat în deşert lucruri sfinte. Vom fi greşit fără să ne dăm seama. Vom fi adormit ca fecioarele nebune şi ceasul deşteptării ne va fi găsit fără ulei în candele. Nu vom fi băgat de seamă semnele ce ni se făceau în jur, sau glasul celor care – deşteptaţi de dimineaţă – ne vor fi vestit ivirea lor. […]

    Vai, câte lucruri am fi putut face pe care nu le-am făcut! Lenea, căutarea fiecăruia de ale sale, nebăgarea îndeajuns de seamă, bucuria lumii ne-au furat cu ale lor. […]

    Vremuri asemanatoare ne stau in fata, atat ca neam, cat si ca persoane. Doar ca acum vor fi cu mult mai grele…

    “…Iar noi, noi unde suntem? Unde suntem cu starea sufleteasca”?

    Se intreba acelasi martir inca din 1932, cand scria profeticul avertisment “In ceasul al unsprezecelea”.

    Se pare ca noi lipsim din propria tara si din propria viata…

  20. Poate mai este loc de o observaţie totuşi: mai înainte de a apare lehamitea aceasta (care de bună seamă că este motivul pt care UNII dintre ardeleni nu s-au prezentat la referendum), au fost în ultimii cca. 100 de ani trădările politicienilor de Dâmboviţa faţă de aceştia (idem şi faţă de basarabeni şi bucovineni), care politicieni îşi făceau jocurile fără a ţine seama prea mult de cei amintiţi. Cu consecinţe grave şi directe în viaţa unora dintre români, dintre care unele din păcate mai dăinuie şi astăzi.
    În rest rămân la părerea că miza cea mare a acestui referendum nu era neapărat lepădarea de Băsescu, ci mai mult afişarea solidarităţii dintre români. Iar mulţi dintre noi nu am înţeles aceasta.

  21. Pingback: TOAMNA MAGHIARA: mobilizare FARA PRECEDENT a ungurilor din Romania intr-o MANIFESTATIE AUTONOMISTA de amploare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare