PREMIERUL GREC a cersit indurare si păsuire de la MERKEL/ Cancelarul german, acuzat de instaurarea unui REGIM AUTORITAR si ANTI-PARLAMENTAR

25-08-2012 5 minute Sublinieri

sursa imagine

  • RFI:

Samaras către europeni: Lăsaţi Grecia să-şi tragă sufletul!

O ieşire a Greciei din zona euro va avea efecte dramatice pentru întreaga Europă. Iată ce spune într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde premierul grec, Antonis Samaras. El asigură că ţara sa poate să iasă din criză, dacă este lăsată “să-şi tragă sufletul”, potrivit AFP.

“Un «Grexit» (Grecia plus exit), cum i se spune, ar fi devastator pentru Grecia şi ar prejudicia Europa”, declară premierul grec, Antonis Samaras. “Mişcările sociale ar putea deveni foarte contagioase în celelalte ţări europene”, crede el.

“Combinat cu instabilitatea din Orientul Apropiat şi Mijlociu, acest lucru ar putea deveni un coşmar geopolitic, care ar depăşi frontierele greceşti. Să adăugăm, bineînţeles, reacţia pieţelor financiare, care ar anticipa ieşirea altor ţări, provocând un efect de domino”, mai afirmă premierul grec.

Între timp, Berlinul şi Parisul au dezminţit că ar exista vreo neînţelegere pe tema formatului de comunicare ales pentru întâlnirea de joi din capitala germană, dintre cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez, François Hollande, după ce au apărut informaţii în acest sens furnizate de o sursă diplomatică franceză, relatează AFP.

François Hollande şi Angela Merkel au programată o simplă declaraţie pentru joi, la sosirea preşedintelui francez la cancelarie, la ora 19.00 (20.00 ora României). Asta înseamnă că jurnaliştii nu vor putea pune întrebări. […]

Matei Visniec/ Merkel şi Hollande rămân divizaţi de problemele Europei

[…] In contextul acestei reuniuni Hollande-Merkel presa franceză publică şi o serie de declaraţii făcute de premierul grec Antonis Samara. El lansează de fapt un strigăt de alarmă, scrie ziarul LE MONDE, şi avertizează că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar însemna un coşmar geopolitic pentru Europa.

Dincolo de aceste întîlniri, declaraţii şi avertismente constat că în Franţa începe treptat, acum după vacanţe, o nouă dezbatere pe tema Europei, în sensul că diverşti experţi, profesori, eseişti sau economişti încearcă să înţeleagă ce i se întîmplă vechiului continent, ce i se întîmplă Uniunii Europene şi zonei euro, cum a fost posibilă izbucnirea acestei crize “durabile”.

Intr-o carte apărută în aceste zile în Franţa, intitulată “O altă viaţă este posibilă”, eseistul Jean-Claude Guillebaud ajunge la următoarea concluzie: construcţia europeană, spune el, a devenit calul troian al logicii economice anglo-saxone; în loc să-şi impună modelul propriu, cel al economiei sociale de piaţă, Europa a lăsat să intre prin contrabandă în sînul ei modelul neoliberal; pînă la urmă, mai scrie eseistul francez, proiectul european a devenit şi el unul agresiv neoliberal, l-a imitat pe cel american, s-a vidat de sens european şi s-a înstrăinat chiar şi de cultura istorică a bătrînului continent.

Iată deci care ar fi o cauză a dificultăţilor întîmpinate astăzi de Uniunea Europeană. Un tablou completat de un interviu acordat revistei Le Nouvel Observateur de economistul britanic Jon Moynihan. Occidentul se îndreaptă spre o catastrofă, spune el, şi aceasta pentru simplul fapt că în prezent salariul mdiu al unui occidental este de 135 de dolari pe zi în timp ce salariul mediu al unui chinez din zonele urbane este de 12 dolari. 

Intr-o economie mondializată este imposibil de conservat acest decalaj, deci locurile de muncă vor “migra” fără milă în continuare spre regiunile cu salarii mici. Sectoare întregi s-au deplasat deja spre China, India şî alte state emergente, industria uşoară, siderurgia, electronica, informatica…

Urmează în viitor industria automobilului şi cea aeronautică. Nu este deci nimic de făcut, cu atît mai mult cu cît a mai apărut un val de delocalizări: în China, Vietnam, India şi alte cîteva state există o rezervă de mînă de lucru de 1 miliard 3 sute de milioane de persoane care trăieşte cu 2 dolari pe zi… Concluzia: locurile de muncă distruse în Occident nu se vor întoarce înapoi, iar pînă în anul 2025 occidentalii vor trebui să accepte şi să se adapteze la o reducere cu cel puţin 50 la sută a salariilor lor.

Premierul grec Antonis Samaras i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să îi dea ţării sale “spaţiu să respire”, în cursul unei întâlniri a celor doi lideri la Berlin, relatează BBC News, potrivit NewsIn, citat de Realitatea.net.

La rândul său, Merkel a dat asigurări că nu va face “aprecieri premature” în legătură cu progresul Atenei în privinţa implementării reformelor cerute. Ea va aştepta un raport oficial, ce va fi prezentat luna viitoare. Cancelarul a subliniat, însă, că Berlinul vrea ca Atena să rămână în zona euro. Dar a insistat că pentru aceasta trebuie să îşi îndeplinească obiectivele asumate.

“Grecia îşi va respecta angajamentele şi îşi va îndeplini obligaţiile. De fapt, acest lucru se întâmplă deja (…). Nu cerem bani”, a spus Samaras la o conferinţă de presă comună cu Merkel.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană – troica de creditori ai Greciei – examinează în prezent dacă ţara a făcut suficiente progrese către consolidarea finanţelor publice. Accesul Atenei la fondurile de salvare depinde de un raport favorabil al celor trei instituţii.

Joi, Merkel s-a întâlnit cu preşedintele francez Francois Hollande pentru a discuta despre situaţia Republicii Elene. Cei doi oficiali au îndemnat Grecia să continue reformele şi şi-au exprimat dorinţa ca Atena să rămână în zona euro. Ei au dorit să transmită un mesaj comun privind Grecia, dar au evitat să ia întrebări de la jurnalişti, preferând doar scurte declaraţii înainte de dineul de lucru.

“Încurajez Grecia să continue pe calea reformelor”, a declarat Angela Merkel, care a precizat că nu s-a luat încă o decizie privind extinderea cu doi ani a termenului de aplicare a măsurilor de austeritate. “Vrem, eu vreau ca Grecia să rămână în zona euro”, a spus Francois Hollande. “Depinde de greci să facă eforturile necesare astfel încât să atingem acest obiectiv”, a mai precizat preşedintele francez.

Cartea “Naşa”, a publicistei Gertrud Höhler, lansată pe piaţa germană joi, aduce cele mai puternice critici de până acum la adresa cramponării de putere a cancelarului german Angela Merkel. Scrisă de o membră a propriului partid conservator al lui Merkel, o descrie pe aceasta drept un pericol la adresa democraţiei în Germania, o personalitate care face ca puterile Parlamentului să se reducă şi promovează valori de esenţă est-germană pe care mulţi dintre occidentali nu le pricep. Cancelarul german probabil nu va citi cartea, comentează vineri Deutsche Welle (DW).

Cu ocazia lansării cărţii, Höhler a atacat-o pe Merkel pentru faptul că reduce rolul Parlamentului, în special în modul în care gestionează criza euro şi retragerea din “era centralelor nucleare”, potrivit thelocal.de. “Avem din ce în ce mai multă putere a statului şi din ce în ce mai puţină putere a Parlamentului”, a declarat publicista în legătură cu Guvernul doamnei Merkel. Ea o acuză pe Merkel că restricţionează libertăţile prin faptul că afirmă că nu există alternativă la salvarea monedei unice.

Circulă zvonuri potrivit cărora Merkel, indignată, a lăsat la o parte extrase ale cărţii publicate în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, după ce a citit doar câteva rânduri. Cu toate acestea, cele 300 de pagini ale cărţii anti-Merkel, scrisă de fosta sfătuitoare a fostului cancelar Helmut Kohl, are calităţile unui bestseller în Berlinul politic. Peste 80 de jurnalişti şi echipe de cameramani s-au adunat în număr mare la conferinţa de presă de joi.

Cartea lui Höhler este mai mult decât despre afirmaţii răsuflate şi vechi potrivit cărora Merkel, de exemplu, îi scoate din calea ei pe toţi rivalii bărbaţi, nu şi-a însuşit nicio valoare şi ia decizii numai atunci când ştie în ce direcţie se va înclina balanţa.

Merkel, poreclită “Mutti” (Mami) în cercurile politice, devine o “naşă” în cartea lui Höhler. Ea stabileşte o “variantă tăcută a puterii autoritare pe care Germania o are încă de experimentat”. Autoarea enumeră o serie de atribute, cum ar fi furtul de idei de la rivali politici, nivelarea sistemului de partid la o stare eclectică şi tratarea neglijentă a normelor legale, standardelor etice, Parlamentului şi Constituţiei – de multe ori mustrată de Curtea Constituţională Federală. Pe scurt, ea indică un declin al moralei politice.

Este posibil ca toate acestea să fie legate de cei 35 de ani pe care i-a trăit Angela Merkel sub regimul dictatorial din Germania de Est. Nimeni nu ştie cu siguranţă ce o conduce pe Merkel, care a învăţat în fosta RDG să citească printre rânduri, să acţioneze în tăcere, să nu spună niciodată prea mult şi să fie suspicioasă, a remarcat Höhler în introducerea la cartea ei. În opinia lui Höhler, şi alţi europeni ar trebui să fie preocupaţi de setea de putere a lui Merkel, în contextul în care cancelarul oferă Europei un “costum croit în stil german”.

Faptele pe care autoarea le-a compilat privind o pierdere graduală de democraţie în Germania şi Europa nu sunt noi. Ce este nou, la prima vedere, potrivit DW, este rolul exagerat atribuit lui Merkel în acest proces. Acest lucru arată cât de mult unii conservatori din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) sunt provocaţi de pretenţiile de putere ale lui Merkel şi de modul în care “valorile ei de înfrânare, răceală şi detaşare i-au trimis la colţ?”, a afirmat Höhler.

Schimbarea bruscă de direcţie în politica energetică pe care Merkel a impus-o practic peste noapte, sfârşitul serviciului militar obligatoriu, planurile de a reduce impozitele şi a abandona opiniile tradiţionale asupra familiei prin acordarea de mai multe drepturi pentru cuplurile homosexuale – toate acestea sunt exemple care au condus la insecuritate în partid.

Cartea lui Höhler are o dedicaţie “pentru toţi cei care îşi muşcă încă limba”. Cât de mulţi sunt aceştia în partid, nu este clar. CDU a avut mult timp reputaţia de a fi prea supus cancelarului său atunci când se află la guvernare iar partidul trebuie să-i mulţumească popularităţii lui Merkel dacă reuşeşte să rămână la putere şi după alegerile din 2013. Debarcarea cancelarului din interiorul partidului este, prin urmare, foarte puţin probabilă. Oricine vrea o carieră în CDU evită intersectarea cu Merkel. Doar veteranii partidului care nu mai caută noi poziţii îndrăznesc să vorbească. Unul dintre ei este Josef Schlarmann, 72 de ani, şeful comisiei partidului privind întreprinderile mici şi mijlocii. El a criticat recent faptul că partidul primeşte pur şi simplu ordine. Încercările de a merge împotriva cursului lui Merkel au eşuat până acum.

Cel mai recent caz a fost atunci când aşa-numitul cerc de la Berlin format din aproximativ 35 de politicieni CDU a anunţat un “manifest conservator” pentru a critica faptul că CDU preia prea multe din politicile de centru-stânga privind probleme sociale. Politicienii au spus că ar fi fost încurajaţi să procedeze astfel de miile de scrisori primite de la membri de partid şi alţi cetăţeni. Dar lansarea manifestului, planificată pentru vineri, a fost anulată fără întârziere, anunţându-se o nouă dată în toamnă.

Cel mai probabil, Angela Merkel – care tocmai a fost numită din nou cea mai puternică femeie din lume – nu este prea îngrijorată cu privire la aceasta, conchide DW.


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “PREMIERUL GREC a cersit indurare si păsuire de la MERKEL/ Cancelarul german, acuzat de instaurarea unui REGIM AUTORITAR si ANTI-PARLAMENTAR

  1. Admin,
    Vreau sa-ti trimit o carte interesanta despre adevarata fata a Angelei Merkel si informatii importante despre UE.Ai cumva o adresa de email?

  2. Admin

    Ungurii din România pregătesc o REVOLUȚIE pe 1 septembrie la Sfântu Gheorghe pentru autonomia Ținutului Secuiesc

    Jurnalistul Dan Tanasă a publicat un document prin care se arată că protestul din 1 septembrie al UDMR, PCM şi Eparhiei Reformate din Ardeal privind ”renaționalizarea” clădirii Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe este neîntemeiat şi are cu totul alt scop.

    Potrivit documentelor publicate de jurnalist, obţinute de la Prefectura judeţului Covasna, maghiarii sunt chemaţi degeaba la protest, deoarece indiferent de verdictul de la sfârşitul procesului, imobilul rămâne ori în proprietatea Eparhiei Reformate de Ardeal ori în proprietatea Colegiului Szekely Miko, Statul Român neavând absolut nicio legătură cu acest proces.

    Documente Szekely Miko Sfantu Gheorghe

    „Potrivit acestor documente, imobilul va trece fie în proprietatea Eparhiei fie în cea a Colegiului Szekely Miko, deci a municipiului Sfântu Gheorghe, caz în care Primăria Sfântu Gheorghe și deci miile de maghiari pe care UDMR îi manipulează și îi scoate în stradă nu vor mai plăti un miliard de lei vechi chirie anuală Eparhiei pentru ca Colegiul să funcționeze în clădire, bani pe care Primăria Sfântu Gheorghe i-a plătit Eparhiei în fiecare an începând din 2002, iar în schimb preoții Eparhiei acordau UDMR sprijinul în alegeri”, scrie jurnalistul pe blogul său.

    Tot în această săptămână, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, într-o conferinţă de presă, că organizaţia îi îndeamnă pe maghiari să participe în număr cât mai mare la protestul faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó”, programat în 1 septembrie.

    “Fac un apel către toţi maghiarii din Sfântu Gheorghe, din Covasna şi din Ţinutul Secuiesc, să participe la această manifestare, să protestăm împreună în faţa Colegiului Mikó”, a spus Kulcsar Terza, conform Mediafax.

    “Considerăm că ar trebui să fie mai mult decât un protest privind Colegiul «Székely Mikó». Trebuie să fie o manifestare şi pentru autonomie, trebuie să protestăm şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc”, a mai afirmat preşedintele PCM Covasna.

    Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că la protestul împotriva condamnării la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea clădirii Liceului ‘Szekely Miko’, programat la Sf. Gheorghe în data de 1 septembrie, vor fi 20.000 de participanţi.

    „Ne aşteptăm la peste 10.000, dar eu cred că vor fi 20.000. Dar peste 10.000 vor fi sigur”, a spus Kelemen, la finalul dezbaterii din cadrul Festivalului Peninsula, pe marginea sentinţei care a dus la anularea retrocedării imobilului respectiv şi la condamnarea a trei persoane pentru abuz în serviciu, inclusiv al lui Marko Attila.

    Liderul UDMR a arătat că deşi sentinţa nu este definitivă, fiind pronunţată în primă instanţă, protestul de la Sfântu Gheorghe doreşte să preîntâmpine un precedent în anularea unor retrocedări şi nicidecum o acţiune politică şi debutul campaniei electorale a UDMR.

    „Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această şedinţă şi această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo (la Sfântu Gheorghe -n.r.) nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri, care – că e sau nu an electoral – trebuie să fie principii importante şi respectate”, a arătat Kelemen.

    El a precizat că UDMR nu doreşte să îi impresioneze pe judecători sau să creeze presiuni asupra justiţiei, ci doar să tragă un semnal de alarmă.

    Ce ne facem noi cu inconstientii astia?Chiar sa ase adevereasca profetia Parintelui Arsenie?

  3. @alexa:

    Profetia parintelui Arsenie Boca se adevereste din mult mai multe motive decat asta. Si mai important este cum se simte si ce face Ungaria lui Orban, de fapt. In cazul de fata, UDMR, de fapt, face presiune maximala impotriva unei decizii judecatoresti prin care un secretar de stat maghiar a fost condamnat la inchisoare pentru o retrocedare considerata ilegala. Pe langa faptul ca vor sa-si scape omul, este si o modalitate prin care vor sa puna presiune pe chestiunea retrocedarilor, sa nu mai fie probleme pe viitor. Sigur, in cazul lor, nimeni nu urla ca se pune presiune pe justitie, CSM-ul tace malc, ocupat sa dea in Ponta si Antonescu, iar europenii sunt ocupati sa scuipe seminte in crestetul grecilor, dupa ce si-au sters pantofii pe fata noastra. Oricum, demonstratia de forta pe care vrea sa o faca UDMR mai are niste motive: odata, sa-si reafirme popularitatea in maghiarime, dupa ce exista perceptia ca maghiarimea e covarsitor de partea lui Orban si a celor sustinuti de acesta (radicalii maghiari si gruparea lui Tokes); sa negocieze (desi, cel mai probabil, deja a obtinut) de la Basescu si justitia lui independenta eliberarea omului lor.

  4. 1. retragerea armatei rosii in 1958 s_a facut cu pace, chiar aproape triumfalist. Retragerea consilierilor KGB s_a facut cu scandal si inima rea. IN RSR armata (si consilierii KGB) au stat intre 44_58 si vedem si astazi ce a insemnat infiltrarea de catre rusi a sistemelor de forta din Romania. IN RDG au stat intre 44_90….crede cineva ca acolo nu au lasat rusii “cartite” la nivel inalt. NU m_ar mira nicio dezvaluire..daca apuc sa traiesc suficient

    2. e limpede ca mitingul magyor are rol de intimidare si delimitare a jurisdictiei romanesti..ca e decizia gresita in prima intentie,si apoi de restul. Traderea SIE_SRI s_a facut, nu vad cine o sa ne tina partea, iar europa o sa spuna ca e democratic, civilizat si….si ardelenii s_a vazut ca asta vor dupa atitudinea la vot. Datoria noastra ar fi sa invatam (si unii de la altii) istorie si literatura si ortodoxie….caci neamul asa dainuieste, nu prin linii geografice trase cu pixul pe harta. Ori ma tem ca tocmai la asta am tradat si noi

  5. Admin
    Cateodata,am impresia ca asa trebuie sa fie,alteori cred ca viitorul este in continua schimbare…ca daca ne schimbam si viitorul se schimba…multa dragoste si iertare pentru cei din jur si pentru noi pot inclina balanta in favoarea noastra.

  6. Pingback: UDMR si “rebeliunea” ungureasca de la 1 septembrie: PROTESTUL DE LA SF. GHEORGHE, unde sunt asteptati 10-20.000 participanti. AUTONOMIA, printre DEZIDERATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Avind in vedere modul in care s-a instaurat “democratia” in Irak, Libia (cucerire militara si apoi alegeri “democratice” in care pot candida numai cei ce corespund conditiilor impuse de puterea de ocupatie) si Germania occidentala (cucerirea Germaniei de americani, nu de sovietici si apoi alegeri “democratice” in care pot candida numai cei ce corespund conditiilor impuse de puterea de ocupatie) nu vi se arata ca dna Angela Merkel este un fel de Turcanu intr-un proces de reeducare a statelor Europene pe calea construirii Statelor Unite din Europa? In aceasta perpectiva ceea ce se intimpla in Grecia si Romania nu sunt experinente ci etape ale unui proces ce va fi aplicat tuturor statelor din UE.

  8. Pingback: GRECIA IN CLESTELE ANTISOCIAL AL TROICII: FMI, CE si BCE cer saptamana de lucru de SASE zile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Uniunea Europeana si noile RAZBOAIE RELGIOASE: Nordul protestant vs Sudul catolic, Occident vs Est, Germania vs Europa - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: KOMISARUL BARROSO, PRIETENUL DICTATORILOR DIN COLONII. Razboiul propagandistic, democratia si petrolul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Grecia: violente starnite de NOUL PLAN AL AUSTERITATII [live]/ ”Mai multă austeritate, mai putina libertate a presei” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Angela Merkel, AGENT STASI? Tineretile comuniste ale celei mai puternice femei din lume - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT - Recomandari
  14. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  15. Pingback: MERKIAVEL: abilitatea machiavelica de a construi EUROPA GERMANA prin NEOLIBERALISM extrem si DEFORMAREA democratiei - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare