Website-ul ZERO HEDGE preia o analiza despre chestiunea transilvana: UITATI DE CATALONIA SAU BREXIT, URMATOAREA LEBADA NEAGRA A EUROPEI AR PUTEA FI TRANSILVANIA

27-11-2017 1 minut Sublinieri

Agregatorul de stiri si analize ZERO HEDGE a preluat un material intitulat “Forget About Catalonia And Brexit, The Next European Black Swan Could Be Transylvania“.

ZERO HEDGE este un blog financiar descris drept “alternativ”, preluand deseori pozitii de dreapta alternativa sau pro-Ruse. Stirile sau analizele sunt preluate de redactia acestui blog agregator din diverse alte surse. Materialul despre Transilvania este preluat de pe siteul ValueWalk.com, care are profil financiar. Textul este, insa, trecut drept “Guest Post” de catre sursa preluata de ZERO HEDGE, fara sa existe vreo trimitere la autorul sau siteul originar. Asadar, articolul despre Transilvania nu are o sursa si un autor identificabil.

Materialul face o scurta trecere in revista a unor actiuni si declaratii ale liderilor Ungariei, respectiv al premierului Viktor Orban si ale unor oficiali maghiari, precum si reactiile autoritatilor Romaniei. Contextul este dat de alegerile generale care vor avea loc in Ungaria, in 2018, pe acest fond fiind remarcate tentativele lui Orban de a mobiliza electoratul maghiar din Transilvania.

Este redata si reactia ministrului Jànos Làzàr, care a declarat, recent, ca “Trianon a fost un dictat” si ca lumea occidentala este datoare Ungariei pentru acest lucru. De asemenea, Làzàr s-a implicat, anul trecut, in cazul unui litigiu intre un cetatean roman de etnie maghiara, Andras Lenard, si Heineken. Sunt pomenite si criticile aduse de Orban autoritatilor romane, care nu ar avea respect fata de drepturile maghiarilor din Romania. Astfel de interventii, se arata in material, arata ca Ungaria se raporteaza la minoritatea maghiara ca la proprii ei cetateni. 

Sursa pomeneste si un program destinat adultilor canadieni si americani de origine ungara, “ReConnect Hungary. Programul are ca obiectiv redarea unui simtamant patriotic ungurilor din America de Nord prin organizarea de calatorii in regiune si oferirea de oportunitati de voluntariat. Interesant, insa, aceste calatorii nu sunt limtate la teritoriul Ungariei, ci includ si diaspora maghiara din Serbia, Ucraina, Slovacia si, incepand cu 2017, Transilvania. Participantii la ReConnect Transylvania pot petrece intre 3 si 6 luni lucrand cu diverse ONG-uri din regiune pentru a “descoperi cele mai adanci straturi ale faptului de a fi ungur”. De asemenea, programul initial, ReConnect Hungary, contine o extensie ulterioara, prin care doritorii pot petrece 2 saptamani suplimentare explorand cultura maghiara din Transilvania. 

Incluzand diaspora in discutia despre cultura maghiara, parteneriatul public-privat din spatele acestui program construieste o identitate nationala maghiara care traverseaza granitele din prezent. Dar, o astfel de actiune pe planul asociatiilor non-guvernamentale si al intaririi identitatii nationale poate servi si altor scopuri. Materialul se incheie cu reamintirea faptului ca in 1987, Fundatia Maghiara pentru Drepturile Omului, alcatuita din cetateni americani, a reusit sa faca un lobby de succes pentru deprivarea Romaniei de clauza natiunii celei mai favorizate in SUA. 

 


Categorii

1. ȘTIRI, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Website-ul ZERO HEDGE preia o analiza despre chestiunea transilvana: UITATI DE CATALONIA SAU BREXIT, URMATOAREA LEBADA NEAGRA A EUROPEI AR PUTEA FI TRANSILVANIA

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare