Website-ul ZERO HEDGE preia o analiza despre chestiunea transilvana: UITATI DE CATALONIA SAU BREXIT, URMATOAREA LEBADA NEAGRA A EUROPEI AR PUTEA FI TRANSILVANIA

27-11-2017 1 minut Sublinieri

Agregatorul de stiri si analize ZERO HEDGE a preluat un material intitulat “Forget About Catalonia And Brexit, The Next European Black Swan Could Be Transylvania“.

ZERO HEDGE este un blog financiar descris drept “alternativ”, preluand deseori pozitii de dreapta alternativa sau pro-Ruse. Stirile sau analizele sunt preluate de redactia acestui blog agregator din diverse alte surse. Materialul despre Transilvania este preluat de pe siteul ValueWalk.com, care are profil financiar. Textul este, insa, trecut drept “Guest Post” de catre sursa preluata de ZERO HEDGE, fara sa existe vreo trimitere la autorul sau siteul originar. Asadar, articolul despre Transilvania nu are o sursa si un autor identificabil.

Materialul face o scurta trecere in revista a unor actiuni si declaratii ale liderilor Ungariei, respectiv al premierului Viktor Orban si ale unor oficiali maghiari, precum si reactiile autoritatilor Romaniei. Contextul este dat de alegerile generale care vor avea loc in Ungaria, in 2018, pe acest fond fiind remarcate tentativele lui Orban de a mobiliza electoratul maghiar din Transilvania.

Este redata si reactia ministrului Jànos Làzàr, care a declarat, recent, ca “Trianon a fost un dictat” si ca lumea occidentala este datoare Ungariei pentru acest lucru. De asemenea, Làzàr s-a implicat, anul trecut, in cazul unui litigiu intre un cetatean roman de etnie maghiara, Andras Lenard, si Heineken. Sunt pomenite si criticile aduse de Orban autoritatilor romane, care nu ar avea respect fata de drepturile maghiarilor din Romania. Astfel de interventii, se arata in material, arata ca Ungaria se raporteaza la minoritatea maghiara ca la proprii ei cetateni. 

Sursa pomeneste si un program destinat adultilor canadieni si americani de origine ungara, “ReConnect Hungary. Programul are ca obiectiv redarea unui simtamant patriotic ungurilor din America de Nord prin organizarea de calatorii in regiune si oferirea de oportunitati de voluntariat. Interesant, insa, aceste calatorii nu sunt limtate la teritoriul Ungariei, ci includ si diaspora maghiara din Serbia, Ucraina, Slovacia si, incepand cu 2017, Transilvania. Participantii la ReConnect Transylvania pot petrece intre 3 si 6 luni lucrand cu diverse ONG-uri din regiune pentru a “descoperi cele mai adanci straturi ale faptului de a fi ungur”. De asemenea, programul initial, ReConnect Hungary, contine o extensie ulterioara, prin care doritorii pot petrece 2 saptamani suplimentare explorand cultura maghiara din Transilvania. 

Incluzand diaspora in discutia despre cultura maghiara, parteneriatul public-privat din spatele acestui program construieste o identitate nationala maghiara care traverseaza granitele din prezent. Dar, o astfel de actiune pe planul asociatiilor non-guvernamentale si al intaririi identitatii nationale poate servi si altor scopuri. Materialul se incheie cu reamintirea faptului ca in 1987, Fundatia Maghiara pentru Drepturile Omului, alcatuita din cetateni americani, a reusit sa faca un lobby de succes pentru deprivarea Romaniei de clauza natiunii celei mai favorizate in SUA. 

 


Categorii

1. ȘTIRI, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Website-ul ZERO HEDGE preia o analiza despre chestiunea transilvana: UITATI DE CATALONIA SAU BREXIT, URMATOAREA LEBADA NEAGRA A EUROPEI AR PUTEA FI TRANSILVANIA

 1. S-a terminat cacealmaua cu brexitul si se rupe axa Londra – Washington

  Boris Johnson A DEMISIONAT din funcţia de ministru de Externe
  Demisia lui Boris Johnson intervine după cea a lui David Davis, ministrul britanic pentru Brexit.
  Premierul Theresa May se confruntă cu o criză generată de modul în care se derulează negocierile pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
  https://www.stiripesurse.ro/haos-total-in-marea-britanie-boris-johnson-a-demisionat-din-functia-de-ministru-de-externe_1276239.html

  Boris Johnson a declarat recent la o recepție privată că a început să-l admire tot mai mult pe președintele american Donald Trump.
  “Imaginați-vă că Trump s-ar ocupa de Brexit”, a declarat Boris Johnson. “Am devenit tot mai convins că există o metodă în nebunia lui”.
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-22532493-boris-johnson-enumerat-trei-motive-pentru-care-admir-tot-mai-mult-donald-trump.htm

 2. Trump confirma criza axei Londra – Washington si pretinde ca este in amicitie cu Putin, cum de altfel pretindea, nu demult, si despre relatia cu Xi si Kim. Trump ii are pe toti, doar pe el nu se are.

  “Prin urmare, am NATO, am Marea Britanie, care trece printr-o anumită criză, şi îl am pe Putin. Sincer, Putin poate este cea mai facilă” întrevedere. “Cine ar crede?”, a afirmat Donald Trump.
  https://www.stiripesurse.ro/donald-trump-o-noua-declara-ie-controversata-pune-gaz-pe-foc-inainte-de-a-veni-in-europa_1276505.html

 3. Geniul Trump este suparat pe Theresa May ca nu pune umarul la dezmembrarea UE si sugereaza ca poate fi inlocuita de Boris Johnson.
  President Donald Trump at NATO summit: ‘I’m a very stable genius’
  https://news.sky.com/video/president-donald-trump-talked-about-brexit-and-nato-spending-in-brussels-11434233

  Un balon gigantic care îl înfăţişează pe Trump drept un bebeluş portocaliu în scutece va fi ridicat în apropierea Parlamentului.
  https://www.realitatea.net/donald-trump-evita-londra-zeci-de-mii-de-oameni-a-tepta-i-la-protestele-impotriva-politicilor-sale_2155398.html

  Trump a declarat că Marea Britanie “probabil” nu va avea o înţelegere comercială cu Statele Unite dacă planul Brexit al premierului Theresa May va continua. Ar însemna că SUA ar ajunge să trateze cu Uniunea Europeană, în loc să o facă cu Marea Britanie.
  Referindu-se la demisia lui Boris Johnson din funcţia de ministru de Externe, Donald Trump şi-a exprimat convingerea că politicianul britanic va ajunge un “mare prim-ministru”.
  https://www.realitatea.net/trump-o-umile-te-pe-theresa-may-in-timpul-vizitei-in-uk-planul-londrei-pentru-brexit-spulberat_2155399.html

  „Cred că trăim, prin Donald Trump, un moment istoric de care nu ne dăm seama şi anume adevăratul sfârşit al Războiului Rece”.
  “Trebuie să ne împăcăm cu ideea că Alianţa transatlantică s-ar putea rupe”.
  http://www.mediafax.ro/social/interviu-ion-cristoiu-dupa-summitul-nato-traim-prin-donald-trump-un-moment-istoric-fanteziile-lui-iohannis-sunt-periculoase-17353953

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare