Editorial in Le Figaro. SINDROMUL CATALONIA sau cum incep sa se vada “roadele” UNIUNII EUROPENE. Unii au deja un nume pentru ceea ce se apropie cu paşi mari: Războiul Civil

7-10-2017 2 minute Sublinieri

ALFONSO BLANCO / http://www.huffingtonpost.com/montserrat-dominguez/on-catalonia-and-the-illu_b_8190484.html

Ciocnirile şi mia de răniţi din Catalonia sunt doar un exemplu al efectelor politicii UE de a se transforma într-un nou Imperiu Roman.

Un editorial absolut senzaţional al lui Yohann Rimokh în Le Figaro. Probabil cea mai lucidă analiză a evenimentelor din Catalonia şi a cauzelor care le determină.

Toate drumurile duc la Comisie.

Pentru că de aici începe totul.

Că orice regiune are o identitate proprie este un lucru incontestabil.

Însă ca acest sentiment să prevaleze asupra ideii de naţiune este cu totul altceva, un lucru pe care doar Uniunea Europeană îl putea suscita, favoriza şi, în final, readuce la viaţă.

Această constatare se află dincolo de orice parti-pris ideologic (pentru sau contra independenţei Cataloniei) – şi exact acest lucru vreau să-l demonstrez aici.

Uniunea Europeană nu este nimic altceva decât o super-structură federală, o gigantică maşinările administrativă aşezată deasupra Statelor europene; simpla sa existenţă reprezintă o punere în discuţie a existenţei statelor naţionale, adică a structurilor care, din Evul Mediu încoace, au încarnat naţiunile. Statele se supune incontestabil constrângerilor europene.

Însă Uniunea Europeană nu se limitează doar la a exista, ea a primit progresiv prin tratate sau a confiscat prin jurisprudenţa judecătorilor săi numeroase competenţe statale. Capitalele există încă, dar de aici puterea se exercită tot mai rar.

Or, a slăbi puterile centrale înseamnă a întări automat puterile descentralizate şi veleităţile independentiste. Înseamnă decredibilizarea şi delegitimarea statelor centrale.

Acest lucru Uniunea Europeană a ştiut să-l facă la perfecţie: adunând într-una sau două incinte bruxelleze toate atributele esenţiale ale suveranităţilor, impunând cu orice preţ legea pieţei întregului continent, menţinând cu orice preţ frontierele deschise şi făcând astfel din capitatele europene tot atâtea feude, tot atâţia vasali supuşi comisarilor cu tolbele pline de directive.

Care este interesul sau avantajul pentru o putere descentralizată precum Catalonia să asculte şi să se supună unui stat impotent, sărac, afişând un fast fără putere, demonstraţie de forţă supusă unui proiect european care nu a fost niciodată cel al popoarelor? Interesul sau avantajul este tot mai mic de la o zi la alta.

În Franţa ca şi în Spania, în Corsica precum în Catalonia, logica inspirată de Bruxelles este aceeaşi: regionalizarea, federalizarea naţiunilor, impunerea capitalelor de a delega din ce în ce mai multe competenţe regiunilor, ceea ce preşedintele Franţei şi premierul Spaniei fac fără să clipească de ani de zile.

Şefii de guverne se execută neostenit, oprindu-se totuşi categoric chiar înaintea ultimului pas: ei refuză încă independenţa entităţilor lor.

Înţelegeţi? Ei refuză să le acorde puterea de colecta impozite: ultimul lacăt rezistă, cel al bugetelor, ultima putere regală în mâinile statelor, ultima redută a naţiunilor la capăt de drum.

A venit rândul Cataloniei. Regiunea spaniolă, deja autonomă, încearcă să se declare independentă şi să forţeze Madridul să desfacă şi ultimul lacăt, care să-i permită să colecteze impozite.

Regele Filip VI denunţă „inadmisibila neloialitate” a autorităţilor catalane, care, în loc să reprezinte coroana care le-a statuat, încearcă să pună mâna pe instituţiile spaniole cu riscul de a pune în pericol durabilitatea întregii Spanii post-franchiste.

Însă nimic nu poate schimba realitatea: el este regele unei monarhii fără putere, coroana unui stat golit de suveranitatea sa.

Este inutil să comentăm declaraţiile sau veleităţile de independenţă fără a avea în minte mai întâi care sunt rezultatele unui proces, cel al Uniunii Europene, ajuns la un asemenea punct încât le face pe toate acestea posibile. Declaraţiile de independenţă, ciocnirile şi răniţii, marşurile şi manifestaţiile şi toate celelalte nu sunt decât primele dezordini constituţionale provocate de super-structura europeană.

Ar fi greşit să credem că Uniunea Europeană este o noutate, că este inedită în istoria politică a Occidentului sau că nu are antecedente istorice.

A-l compara cu Uniunea Europeană ar putea să nu fie atât de fantezist pe cât s-ar crede la prima vedere.

Ca şi Imperiul Roman, UE a confiscat suveranităţile statelor sale.

Ca şi Imperiul Roman, UE a făcut din legea sa principala unealtă de constrângere pentru impunerea politicilor sale: nu consimţim la politicile europene, dar discutăm, parlamentăm, încercăm să amendăm textele iniţiate de Comisia Europeană şi în final le aplicăm – judecătorul veghează.

Ca şi Imperiul Roman, UE s-a dotat cu un corpus ideologic încă de la înfiinţarea sa: de altfel, tocmai aici există cea mai mare divergenţă. Într-adevăr, în timp ce Imperiul a adoptat creştinismul, Uniunea a ales liberalismul economic, globalizarea şi tripticul: abolirea frontierelor, fluiditatea identităţilor, marketizarea totală.

În timp ce Imperiul acorda legilor sale o origine divină, Uniunea respinge orice metafizică, crezând că a descoperit în comerţ, ştiinţă şi statistici o origine divină de aceeaşi natură.

Ne aflăm în epoca primelor roade ale construcţiei europene şi ceea ce se petrece acum în Spania nu este decât un exemplu. Construcţia europeană a fost creată pentru a îndepărta pericolul războaielor între naţiuni pe continent.

După o mie de răniţi, lovitura de forţă a autorităţilor catalane demonstrează că re-feudalizarea continentului nu se va face fără violenţă.

Unii au deja un nume pentru ceea ce se apropie cu paşi mari: Războiul Civil.


Categorii

Articolele saptamanii, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Editorial in Le Figaro. SINDROMUL CATALONIA sau cum incep sa se vada “roadele” UNIUNII EUROPENE. Unii au deja un nume pentru ceea ce se apropie cu paşi mari: Războiul Civil

  1. Nimeni nu s-a gandit la asta, dar am putea vedea un nou razboi in Cipru, o noua lovitura data UE.
    Ministrul apararii al Greciei deschide Cutia Pandorei anuntand desecretizarea arhivei privind invazia Ciprului de catre Turcia.

    Panos Kammenos: Cyprus archives to open after 43 years
    “It goes without saying that the Greek Defence Ministry cannot keep secret archives of the Cypriot Defence Ministry. We conducted a meticulous job in collaboration with the Ministry’s generals. Several calendars have been identified, especially from units, that are if you will evidence that had up till now not been released due to their top secret nature, will be made available after consultation with the General Chief of Staff, Mr. Apostolakis and the military leaders”, he said.
    http://en.protothema.gr/kammenos-cyprus-archives-to-open-after-43-years/

  2. Ciprul de Nord cere sa fie anexat de catre Turcia, cresc tensiunile cu ciprotii greci.

    The request for Turkey to annex the Turkish-held part of Cyprus is on the table, Turkey’s deputy Prime Minister Recep Akdag said on Monday
    http://cyprus-mail.com/2017/10/09/annexation-discussion-says-turkey/

    The Cypriot ship registry ranks 11th in the world, but Cyprus flagged vessels are not allowed entry to Turkish ports, neither are all ships sailing to Turkish ports directly from the island.
    Turkish air traffic controllers refuse to communicate with their Greek Cypriot counterparts regarding flights leaving Turkish air space and entering the Nicosia Flight Information Region, something which as Cypriot officials point out could create problems to flight safety.
    http://cyprus-mail.com/2017/10/10/eu-commissioner-calls-turkey-respect-cyprus-eez/

    No food supplies for the enclaved for second week in a row
    Only medical supplies will be carried on Wednesday to Greek Cypriots and Maronites living in the north as breakaway Turkish Cypriot authorities insist on taxing other goods, the UN said.
    The decision to tax food supplies and other items like baby diapers was enforced by Turkish Cypriots last week. The UN carries the supplies to the so-called enclaved every Wednesday.
    http://cyprus-mail.com/2017/10/10/no-food-supplies-enclaved-second-week-row-un-says/

  3. Capcana referendumului

    Departe de a fi un mijloc democratic, aşa cum încearcă să-l prezinte susţinătorii săi, referendumul – o demonstrează chiar ultimele evoluţii generate de referendumurile din Kurdistanul irakian sau din Catalonia – se dovedeşte un instrument care antrenează o derivă democratică şi favorizează tendinţele autoritare. Referendumurile recente din Kurdistan şi Catalonia, ca şi cel de anul trecut privind Brexitul, sunt tot atâtea cazuri care invită la o reflecţie lucidă.

    Singurii care pot profita sunt liderii kurzi apropiaţi de Barzani, care se pot astfel debarasa de problema democratizării instituţiilor politice din Kurdistan.

    In Catalonia, conform datelor publicate de guvernul de la Barcelona, aproximativ 2,2 milioane de catalani, adică 43% din populaţie, au participat la referendumul de duminică 1 octombrie, iar votul în favoarea independenţei ar fi fost de 90,18%. Or, chiar cifrele autorităţilor catalane arată că, de la consultarea declarată neconstituţională de Curtea Constituţională de la Madrid, s-au sustras cei ce nu erau de acord cu declararea unilaterală a independenţei. Un astfel de rezultat, care se apropie de cel din Kurdistan (92% în favoarea independenţei faţă de Bagdad), nu are nimic democratic şi demonstrează o instrumentalizare a problemelor identitare în favoarea grupărilor aflate la putere la Madrid sau la Barcelona: pentru un guvern minoritar, precum cel condus de primul ministru Mariano Rajoy, un conflict cu independentiştii de catalani este un excelent instrument de legitimare artificială.

    Ca şi în cazurile kurd şi catalan, referendumul pentru Brexit a aruncat Marea Britanie într-o aventură spre necunoscut al cărui final rămâne imprevizibil. Problemele sunt şi mai complicate decât se anticipa, iar ecuaţia politică devine din ce în ce mai complicată.
    http://www.bursa.ro/capcana-referendumului-332691&s=print&sr=articol&id_articol=332691.html

  4. Incepe al doilea razboi civil in Spania: Catalonia și-a proclamat independența față de Spania!
    Drapelul Spaniei a fost dat jos de pe Parlamentul catalan.
    Premierul Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri pe 21 decembrie, la doar câteva ore după ce Legislativul regional a declarat independenţa Cataloniei.
    Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de „rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei
    http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/catalonia-si-a-proclamat-independenta-818518

  5. În pofida medierilor discrete a diverselor persoane, inclusiv a şefului Guvernului basc, Inigo Urkullu, pentru evitarea unui şoc frontal cu Madridul, nu s-a ajuns la niciun rezultat.
    Parlamentul catalan a decis PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI (70 de deputaţi din 135). Majoritatea era de 68.
    http://www.cvlpress.ro/28.1ac.2017/editorial-catalonia-distrugerea-a-ceea-ce-era-sacru-coexistenta/

    “Un politician din Osetia de Sud, cunoscut pentru afinităţile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, a vizitat Barcelona în această săptămână. Scopul – stabilirea de legături între conducerea de la Barcelona şi cercurile Kremlinului. Dar şi o ipotetică independenţă a Cataloniei de Spania.”, arată surse ale serviciilor secrete spaniole citate de presa spaniolă.

    Dimitri Medoiev, din Osetia de Sud, ajungea la Barcelona pe 26 octombrie. Medoiev, etnic rus, este ministru de Externe de facto al regiunii separatiste osetine. El urma să aibă discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, conform El Pais.

    Înainte să viziteze Catalonia, Medoiev s-a oprit în regiunile italiene Lombardia şi Veneto. Aceasta exact când aici se ţineau referendumuri pentru o mai mare autonomie faţă de Roma. Şi aici, apropiatul lui Putin a stat de vorbă cu lideri regionali şi locali.
    http://www.stareapresei.ro/catalonia-puigdemont-relatii-rusia/

    Urmeaza Italia.

  6. Catalonia va serba Halloween cu lupte de strada si razboi civil.

    Mii de separatişti şi unionişti au stat până după miezul nopţii pe străzile din Barcelona ca să-şi susţină cauzele. Cei care sprijină independenţa au organizat o veritabilă petrecere în faţa sediului guvernului regional: au cântat, au dansat şi au lansat artificii.

    „Afară, afară, afară cu steagul spaniol! Afară, afară, afară cu steagul spaniol!” – au strigat manifestanții.

    „Puigdemont, la puşcărie! Puigdemont, la puşcărie!” – strigau, în schimb, cei din tabăra pro-Spania.

    „Catalonia este Spania! Catalonia este Spania!”- au susținut ei.

    „Nu vom avea odihnă până când ordinea constituţională se va întoarce. Nu ne vom opri. Vom fi pe străzi. Vom muri pentru acest steag. Să ştie toţi catalanii asta, toată Spania”, spune un susținător al statului spaniol.

    Vicepremierul ţării a fost delegat să se ocupe de administrarea regiunii, Ministerul de Interne preia controlul poliţiei locale, iar înverşunatul lider separatist a fost demis.
    http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/independenta-cataloniei-agonie-si-extaz-reactiile-strazii-818866

  7. Pingback: ESCALADARE PERICULOASA IN SPANIA. Catalonia si-a declarat independenta, guvernul spaniol a decis preluarea controlului (Video)
  8. Pingback: Website-ul ZERO HEDGE preia o analiza despre chestiunea transilvana: UITATI DE CATALONIA SAU BREXIT, URMATOAREA LEBADA NEAGRA A EUROPEI AR PUTEA FI TRANSILVANIA
  9. Pingback: SPANIA. Alegerile regionale din CATALONIA au fost castigate de fortele SEPARATISTE - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare