Provocari simultane bizare. Mesajul ambiguu al lui VIKTOR ORBAN catre minoritatea maghiara din ARDEAL: “Vom crea condiţiile pentru ca voi să puteţi trăi în ȚARA ÎN CARE DORIȚI”/ NOUA DREAPTA intrerupe un spectacol al Operei din Cluj (Video)/ Scandal ”XENOFOB” si la Brasov, intre galeriile FCSB si SEPSI Sfantu Gheorghe (Video)

2-10-2017 6 minute Sublinieri

Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia etnicilor maghiari din Transilvania, a declarat duminică premierul ungar Viktor Orban, în cadrul unei vizite în comuna clujeană Floreşti, relatează agenţia MTI.

Viktor Orban a participat la slujba de sfinţire a bisericii reformate din comuna Floreşti, judeţul Cluj, construită cu fonduri de peste 2 milioane de lei alocate de către guvernul Ungariei.

“Acolo unde există muncă, voinţă de a acţiona şi unitate, ajutorul nu va întârzia să apară. Suntem mândri că guvernul ungar a avut şansa să sprijine finalizarea acestei biserici”, a spus Orban.

Premierul Ungariei a precizat că guvernul de la Budapesta a putut să ajute comunitatea din Floreşti întrucât, din 2014, etnicii maghiari din Bazinul Carpatic au avut şansa să susţină “o politică naţională transfrontalieră care îşi asumă responsabilitatea pentru toate comunităţile ungare”.

Viktor Orban le-a cerut sprijinul cetăţenilor ungari din Transilvania pentru protejarea unităţii comunităţilor şi a pledat pentru susţinere în vederea alegerilor parlamentare din Ungaria din 2018.

“Noi, ungurii, vom avea un viitor şi vom putea să ne protejăm comunitatea, clădirile şi patrimoniul intelectual doar dacă ne unim. Vom avea un viitor dacă vom crea condiţiile pentru ca voi să puteţi trăi în ţara în care doriţi. Europa occidentală – din neglijenţă sau naivitate – şi-a ascuns simbolurile religioase şi şi-a întors spatele de la cultura proprie, fără să-şi dea seama că, făcând acest lucru, renunţă la propriul viitor”, a mai spus Orban.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, duminică, la slujba de sfinţire a bisericii reformate din comuna Floreşti, judeţul Cluj, construită cu fonduri de peste 2 milioane de lei alocate de către Guvernul Ungariei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Viktor Orban a ajuns, duminică, la biserica reformată din comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca, însoţit de episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela, şi de preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, pentru a participa la slujba de sfinţire a lăcaşului de cult. Premierul Ungariei a fost aplaudat la sosire de către credincioşii prezenţi.

Reprezentanţii Eparhiei Reformate a Ardealului au declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că investiţia în construirea bisericii din Floreşti s-a ridicat la suma de 3,5 milioane de lei, din care 2,3 milioane de lei au fost alocaţi de Guvernul Ungariei.

Premierul Ungariei s-a aflat sâmbătă într-o vizită în judeţul Cluj şi a participat la mai multe manifestări organizate de Biserica Reformată. El a avut şi o întâlnire cu conducerea UDMR, la sediul Prezidiului din Cluj-Napoca.

Viktor Orban va participa, luni, la Oradea, la deschiderea anului universitar la Universitatea Partium.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca la o ceremonie religioasă la Biserica Centrală Reformată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă. Programul a continuat cu o procesiune de 1.000 de persoane, către Insitutul Teologic Reformat, unde premierul a rostit un discurs în limba maghiară care nu a fost tradus. 

Conform Szabadsag.ro, Viktor Orban, premierul Ungariei, și-a început discursul de sâmbătă din Cluj-Napoca decretând că urmează o epocă a mândriei naționale în întregul bazin carpatic.

A continuat spunând că viitorul e scris în limba maghiară, să cauți și să păstrezi intacte comunitățile maghiare devine o adevărată misiune națională, a explicat el, conform Adevărul. 

„Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunități să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut și pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să învețe în limba maghiară și să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari”, a spus Orban.

Întrebat dacă mai există putere în maghiari să reziste și în următorii 500 de ani, a zis că „avem rădăcini adânci și puternice, care ne-au ajutat să ajungem până aici și să supraviețuim chiar și după Mohacs, atunci când țara noastră s-a rupt în trei bucăți. Chiar și acum 100 de ani, când am fost rupți în cinci. Am rezistat și în timpul dictaturii comuniste, și în deceniile trecute. Dacă sub povara ultimilor 500 de ani am reușit să ne păstrăm coloana vertebrală și să fim drepți ca stejarii, atunci cu riguranță vom face asta și în următorii 500 de ani”.

Orban a mai spus că Europa se poate face bine grație „leacului reformat”, și în ce privește cultura, și în ce privește economia sau scăderea demografică: „Mesajul bisericilor pentru Europa este acesta: rămâneți cei pe care i-a creat bunul Dumnezeu, rămâneți în credința națională și păstrați-vă credința. Păstrați ordinea, iar ordinea o să aibă grijă de voi. Păstrați-vă bisericile, școlile și credința, iar credința va avea grijă de voi”.

Victor Orban și-a adus aminte și de anul 1989, „când libertatea a pornit pe drumul său dintr-o parohie reformată din Timișoara”. Apoi a spus că toate astea reprezintă o datorie a celor care trăiesc acum, a maghiarilor contemporani: „trebuie să ne păstrăm tradiția și cultura, pe care biserica reformată le-a creat aici, în mijlocul Ardealului. Noi trebuie să populăm această zonă geografică și spirituală și e datoria noastră să creăm cămin aici pentru următoarele generații de maghiari”.

Premierul Ungariei a mai spus că, indiferent de faptul că sunt despărțiți de granițe, toți maghiarii formează un tot: Noi construim acum o nație maghiară compactă. Unul din interese este construirea unui viitor în care românii și maghiarii să trăiască și să conviețuiască echilibrat și în care drepturile maghiarilor să fie recunoscute. Interesul nostru comun e să creăm un viitor în care, de exemplu, închiderea unei școli să nu fie altceva decât o eroare datorată unui eventual accident, dar să nu fie ceva normal”. El a continuat că un interes comun este ca nicio comunitate, fie română, fie maghiară, să nu fie văduvită de dreptul de a putea învăța în limba maternă. A mai spus și că vrea un viitor în care Ungaria, care acum se dezvoltă, să se poată alătura României, care și ea se luptă să crească. 

S-a adresat și tineretului prezent, studenți la teologie, și le-a zis că acum, după toată perioada de constrângeri, urmează o perioadă de dezvoltare și o eră în care o să fim cu toții cu capul ridicat: „Vom fi din nou mândri din punct de vedere național”. Orban a scos în evidență cât de importantă e biserica reformată în cadrul mișcării protestante și cât de importantă e biserica maghiară reformată: „Datoria dumneavoastră este să adunați familiile în biserică și să le explicați că viitorul o să fie în limba maghiară”.

„Spectacolul „Misa pentru pace” de la Opera din Cluj-Napoca a fost întrerupt pentru aproximativ cinci minute în momentul în care pe scena se cânta în limba arabă.

În filmare e momentul când Noua Dreaptă întrerupe spectacolul de operă, moment surprins de reporterul Ziua de Cluj.

Un grup de persoane de la balcoane a început să cânte „Deșteaptă-te române” în timpul spectacolului. O persoană din grup a început să exclame iritat: „pe pământul românesc nu se va ridica niciodată o moschee!”

După ce protestatarii au părăsit sala operei, spectacolul a continuat, relatează presa locală.

Cei care au întrerupt spectacolul sunt membrii partidului Noua Dreaptă, mișcare politică cunoscută pentru mesajele anti-islam, anti-migranți,  anti-comunitatea LGBTQ și pro Mișcarea Legionară.

A fost nevoie de intervenția  mascaților de la DIICOT, care i-au dus la secție de poliție pe protestatari. Aceștia au fost amendați pentru tulburarea liniștii publice.

„Nu doresc să fac nici un comentariu pe marginea celor întâmplate”, a spus directorul Florin Estefan, potrivit Clujulcultural.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, cele cinci persoane — patru bărbați și o femeie — au fost conduse la secție și sancționate contravențional cu sume cuprinse între 500 și 700 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfășurare a manifestării culturale. Una dintre persane a primit, în plus, și o sancțiune pentru adresare de cuvinte jignitoare.

Liderul grupului Cătălin Mărincuş, fost boxer, care este omniprezent la marşurile Noii Drepte, a explicat, în timp ce era scos de mascaţi pe afară din clădirea Operei, motivul pentru care au întrerupt piesa.

„A venit de la Bucureşti o misă pentru pace, cu dedicaţie, pentru a spăla creierele clujenilor şi aşa-zisei spume care este aici. O misă în care la un moment dat vine un muezin care ne spune cât este de mare Alah şi ce face Alah în lumea asta, parcă noi nu vedem ce se întâmplă în Europa. Totodată, domnul acesta director a primit această operă cu dedicaţie, repet, pentru a spăla creierele clujenilor şi a-i învăţa ce bun este multiculturalismul, cât de mult ni se potriveşte nouă şi mai ales ce bine ni se potriveşte nouă şi ce binecuvântări ne aduce. A spus de câteva ori Alah Akbar acel muezin, să nu uităm că chiar astăzi a avut loc un atentat în Marseille, unde strigând Alah Akbar un terorist a omorât doi francezi”, a spus Călin Mărincuş, pentru Ziua de Cluj.

Despre „Misă pentru Pace”

Spectacolul „The Armed Man: a Mass for Peace” de Karl Jenkins, a deschis stagiunea la Opera Română Cluj-Napoca.

O apariție inedită în peisajul liric național, prezentată în premieră și unică reprezentație pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, misa „The Armed Man: A Mass for Peace” poartă semnătura lui Karl Jenkins,  compozitor galez contemporan, al cărui misiune a fost să ofere valențe milenare unui mesaj al păcii și speranței globale odată cu pășirea în noul Mileniu.

Interpretată de soprana Diana Țugui, mezzosoprana Viktória Cormoș, tenorul Cristian Mogoșan și bas-baritonul Sebastian Balaj, Diana Canteșanu – solo violoncel, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului invitat Flavius Filip, premiera se bucură de participarea excepțională a Muezinului Refi Erghiun și a Côr Caerdydd, corul galez care a interpretat lucrarea cu prilejul premierei sale mondiale londoneze, din anul 2000.

Aproximativ 300 de steliști sunt prezenți la meci în sectorul rezervat oaspeților. Aceștia sunt extrem de activi, încurajându-și exemplar echipa favorită până acum.

Totuși, roș-albaștrii au reacționat dur atunci când crainicul a anunțat echipele de start în limba maghiară, huiduind copios momentul care se petrece la fiecare meci disputat de Sepsi pe teren propriu.

Fanii FCSB-ului au cântat celebrul cântec militar naționalist “Treceți batalioane române Carpații”, afișând și un steag tricolor pe care era inscripționat “Aici e România”. 

Ulterior, roș-albaștrii au desfășurat mai multe bannere adresate celor de la Sepsi: “Pentru voi «acasă» nu e în România. Plecați”.

Mesajul steliștilor a fost fluierat la scenă deschisă de suporterii covăsneni prezenți la meci, care au început să scandeze “Ria, ria, Ungaria”.

Momente tensionate în timpul meciului dintre FCSB și Sepsi Sfântu Gheorghe, de la Brașov.

Deși atmosfera de la începutul meciului a fost foarte liniștită, cei aflati pe peluza stelistă au scos un banner in minutul 17 pe care scria “Pentru voi, acasa nu este România!”, iar ca replica, fanii echipei Sepsi au început să strige “Ria-ria Ungaria! Ria-ria Ungaria!”.

Presa maghiară, despre scandalul “Ria, Ria, Ungaria”: O provocare, s-a cântat “Treceți batalioane române Carpații”

Presa maghiară a dezbătut amplu subiectul. Maszol.ro scrie că fanii români i-au provocat pe etnici cântând “Treceți batalioane române Carpații”.

“Suporterii FCSB s-au grabit să cânte “Treceți batalioane române Carpații”. De asemenea, au arborat unui tricolor “Aici este România””, scrie presa de la Budapesta.De la acest schimb de replici până la adevărate huiduieli a fost un singur pas.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Provocari simultane bizare. Mesajul ambiguu al lui VIKTOR ORBAN catre minoritatea maghiara din ARDEAL: “Vom crea condiţiile pentru ca voi să puteţi trăi în ȚARA ÎN CARE DORIȚI”/ NOUA DREAPTA intrerupe un spectacol al Operei din Cluj (Video)/ Scandal ”XENOFOB” si la Brasov, intre galeriile FCSB si SEPSI Sfantu Gheorghe (Video)

  1. Pingback: Website-ul ZERO HEDGE preia o analiza despre chestiunea transilvana: UITATI DE CATALONIA SAU BREXIT, URMATOAREA LEBADA NEAGRA A EUROPEI AR PUTEA FI TRANSILVANIA
  2. Pingback: DUPĂ 30 DE ANI... SE ÎNCHIDE CERCUL. România complet confiscată, înrobită și pregătită deja de dezmembrare? CINE CONDUCE ROMÂNIA LA 3 DECENII DE LA "REVOLUȚIE" ȘI CE SIMBOLIZEAZĂ "EROAREA" GOOGLE CARE NE IDENTIFICĂ, EXACT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare