Germania pluseaza: vrea ARMATA a Uniunii Europene

19-09-2012 56 secunde Sublinieri

Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a propus formarea unei armate comune a Uniunii Europene, a unui Minister European de Externe şi întocmirea unor legi care să înăsprească securitatea în UE, idei care par să fie pe placul a cel puţin 11 ţări din Uniune, scrie Guardian.

Westerwelle a mai precizat că, pe lângă o armată a UE, Germania şi alte zece ţări din Uniune doresc şi formarea unei singure pieţe a industriei de apărare europene.

Sursa, care notează că Marea Britanie nu este de acord cu această iniţiativă, scrie că propunerea lui Westerwelle ar face ca adoptarea legilor în UE să nu mai poată fi blocată prin drept de veto de o singură ţară, ci de un vot comun.

“Pentru ca UE să aibă un rol mai important din punct de vedere internaţional, ar trebui să prevenim posibilitatea ca un singur stat membru să blocheze iniţiativele”, se arată într-unul dintre pasajele documentului, care i-a deranjat cel mai tare pe britanici.

Astfel, dreptul de veto al Marii Britanii ar fi “ocolit”, sugerează Guardian. “Cinci dintre cele mai importante şase ţări din UE, Germania, Franţa, Italia, Spania şi Polonia, excluzând Marea Britanie, cer o revizuire totală a politicii externe şi a securităţii Uniunii. Ele vor vota înfiinţarea unui Minister de externe pan-european şi vor ocoli dreptul de veto al Marii Britanii”, se arată în presa britanică.

Guardian scrie că proiectul este susţinut, pe lângă puterile de mai sus, şi de Portugalia, Austria, Danemarca, Luxemburg, Olanda şi Belgia.

Presa britanică mai scrie că, dacă proiectul realizat în comun de cei 11 miniştri de externe ai statelor sus-numite va trece, Marea Britanie ar putea fi presată să părăsească Uniunea Europeană.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Germania pluseaza: vrea ARMATA a Uniunii Europene

  1. SI USA unde-si mi vinde F_urile ? Poate Germania singura sa asigure Polonia in fata URSS ?….Dar tarile Baltice si Norvegia ?

    Cred ca vom vedea curand cat conteaza USA in protectia reala a Europei de Est…desi acu preocuparea si falia s_a mutat (temporar) in Golf.

  2. Singurul domeniu în care Germania este inferioară altor membri UE este capacitatea militară, aflându-se în urma Marii Britanii şi a Franţei, ambele puteri nucleare, cu o foarte puternică industrie militară.

    Dar prin aceste iniţiative (inclusiv unificarea industriei europene de armament, pe modelul EADS) se încearcă mutarea greutăţii politice a forţei militare în curtea nemţilor fără a se muta şi capacitatea militară propriu -zisă.

    Cu alte cuvinte, Germania încearcă, pe termen lung, să devină un factor decizional semnificativ chiar în privinţa capacităţilor militare ale vechilor săi duşmani, lucru foarte dificil şi improbabil. Cert este însă că pe termen mediu, Germania poate propaga politic, forţa militară a altei ţări, având în vedere calitatea sa de exclusiv purtător de cuvânt al UE (în afara spaţiului european), pentru care ar avea nevoie şi de o acoperire instituţională.

  3. Pingback: Ce nu spune Traian Basescu despre UNIUNEA BANCARA/ Germania isi oficializeaza DOMINATIA asupra EUROPEI/ Bulgarii si romanii, CETATENI DE MANA A DOUA IN UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: RAZBOIUL DIN MALI: pretextul pentru formarea unei ARMATE EUROPENE? Statele membre nu prea se inghesuie… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare