Biserica Greciei in IMPAS FINANCIAR AGRAVAT

31-10-2012 2 minute Sublinieri

Rezervele financiare ale Bisericii s-au terminat. Arhiepiscopul Ieronim a declarat acest lucru foarte clar: peste două luni nu vom mai avea de unde să plătim salariile și vom fi obligați să facem reduceri de personal și concedieri.

Încă din primăvara trecută scriam că Biserica Greciei va ajunge în toamnă în impas. Atât arhiepiscopul Ieronim, cât și mitropoliții sinodali văd deja că prăpastia se apropie în mod amenințător.

Angajații sectorului economic al Bisericii au stabilit că se mai poate rezista până la Crăciun. Abordările deficitare ale problemei în anii anteriori, prin cumpărarea de acțiuni și prin participările generoase la creșterea capitalurilor sociale ale Băncii Naționale, împrumuturile bancare lipsite de sens, în asociere cu prăbușirea pieței imobiliare și a salariilor, de unde provin cele mai multe venituri ale Bisericii, au condus la impas.

Așezămintele Bisericii nu pot să facă față, pentru că firmele de asigurări le-au tras bine în piept (le-au păcălit bine), cum spunea în acest sens un mitropolit cu experiență în probleme economice. Spațiile de reacție nu mai sunt acum mari.

Problimatizarea pe această temă în cadrul ședințelor Sfântului Sinod Permanent e mai mult decât vădită.

În ultimele luni, mitropolitul de Elassona și episcopul de Salona au așternut în scris toate propunerile posibile. Au prezentat rapoarte în Sinod, devize (calcule) și previziuni, cu ajutorul unor specialști, pentru luna crizei (n.tr. – adică pentru luna decembrie, când situația va ajunge în impas).

”Anul 2013 va fi sumbru și literalmente vom da faliment dacă nu luăm acum hotărârile care trebuie”, a spus printre altele un mitropolit sinodal. Până în prezent nu s-a luat o hotărâre definitivă pentru soluționarea problemei.

Cele mai posibile scenarii, care alcătuiesc un mic memoriu pentru Biserică sunt totuși în număr de trei. Probabil că ele vor fi puse în aplicare concomitent, unele într-un grad mai mic, altele mai mare:

1. Reducerea cheltuielilor: scăderea cheltuielilor pentru a se realiza o ușurare a situației fondurilor, așa cum s-a propus de către Serviciul Central Financiar Ecleziastic (ΕΚΥΟ), poate fi făcută prin noi scăderi de salarii ale personalului care nu e plătit de către stat (mai ales ale tehnocraților, ale personalului universitar și ale angajaților postului de radio al Bisericii), prin concedierea personalului special și prin reducerea colaboratorilor externi.

În cel mai rău caz se propune reducerea lucrării filantropice, o soluție pe care multe mitropolii o au gata de a fi pusă în aplicare. Deja în Sinod au fost reduse cheltuielile care puteau fi micșorate mai ușor, precum cheltuielile de prezentare și de deplasare la comisiile sinodale, cheltuieli pentru manifestări culturale și burse pentru studenți etc.

2. Restructurarea împrumuturilor și refinanțarea lor: ratele pe care le depune lunar Sinodul pentru împrumuturile pe care le luase în urmă cu câțiva ani pentru a putea să contribuie la creșterea capitalului social al Băncii Naționale au devenit greu de suportat.

După ce va avea loc recapitalizarea băncilor și se vor încheia fuziuni între ele, e studiată eventualitatea de a se cere o perioadă de grație mai mare, în timpul căreia vor fi plătite numai dobânzile și poate că vor fi găsite modalități de refinanțare a împrumuturilor prin noi împrumuturi, care vor fi primite de Biserică cu clauze mai bune.

Va exista o problemă în anul 2013 prin participarea Bisericii la noua creștere a capitalului pe care o va face Banca Națională după fuziunea ei cu Eurobank, iar banii de care va fi nevoie vor fi mulți. Dacă nu va participa la această creștere, rata de participare al Bisericii la Banca Națonală se va micșora considerabil.

3. Concesionarea de imobile pe o perioadă de grație: marea rană pentru ΕΚΥΟ sunt imobilele care rămân nevalorificate, iar majoritatea se ruinează.

Propunerea care a fost pusă pe masă este de a fi concesionate unor persoane interesate, pentru o sumă foarte mică, astfel încât trezoreria Bisericii să nu fie împovărată cu impozitarea lor și să se facă investiții cu banii care vor fi economisiți, devreme ce nu vor fi depuse chirii mari, astfel încât aceste imobile să fie făcute din nou funcționale și valorificate.

În câteva cuvinte, de la ”a sta” imobilele, cel puțin să nu se mai plătească taxe pentru ele și să se aștepte de pe urma lor niște venituri, chiar și viitoare … Marea întrebare este modul prin care vor rezolva problema imediată a instabilității, care va deveni chiar mai puternică în primele luni ale anului viitor.

Oricum, scenariul impunerii unui impozit special în mitropoliile cele mai puternice economic pentru Sfântul Sinod este aproape exclus …

traducere din neogreacă de pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Biserica Greciei in IMPAS FINANCIAR AGRAVAT

  1. Sa speram ca la noi merge mai bine…

  2. IPS Ieronim ,
    poate veniti la noi , in ” schimb de experienta ” . Avem noi , in deal , mesteri dibaci care stiu cum se produce banu` . Din punctul asta de vedere , ati ramas de caruta . Dar sunt convins ca SEFUL tot pe sfintia voastra il iubeste mai mult . 🙂

  3. in ceea ce priveste bisertica ortodoxa greaca este un exemplu pt. bor

  4. Pingback: Biserica Greciei atacata mediatic pe motive financiare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: GRECIA E VICTIMA CAMATARIEI NEMTESTI. Biserica Greciei are dificultati financiare tot mai mari - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare