SPRE FASCISM BANCAR. VAL DE EVACUARI SILITE in masa si de SINUCIDERI in Spania din cauza crizei creditelor ipotecare

13-11-2012 8 minute Sublinieri

Trebuie modificată legea asupra ipotecilor

Cu siguranţă! Trebuie adăugat un alineat potrivit căruia sinuciderea nu scuteşte de obligaţia de a rambursa…

Asociaţia băncilor spaniole a anunţat un moratoriu de doi ani asupra procedurilor de expulzare a clienţilor care nu pot rambursa împrumutul imobiliar “în cazurile de necesitate extremă”. Măsura urmează sinuciderii, pe 9 noiembrie la Barakaldo (Vizcaya), a unei femei de 53 de ani, în momentul în care portăreii veneau să-i ia apartamentul. Sursa: presseurop.eu

O noua sinucidere, determinată de punerea în executare a unei evacuări silite, declanșează o aprinsă polemică  socială, care relevă drama pe care o trăiesc sute de mii de familii în fiecare zi. Imagini şi reportaje cu persoane înlănţuite de gratiile caselor pentru a nu fi evacuate au devenit deja o rutină a presei scrise şi a buletinelor de ştiri.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

În fiecare zi  peste 500 de familii sunt evacuate din casă pentru neplata creditelor ipotecare. Peste 500.000 de familii  au rămas deja fără locuințe de la începutul crizei și, conform unor date publicate de Asociația Consumatorilor, în acest moment mai există peste un milion și jumătate de  imobile care se află într-o situație similară. Majoritatea persoanelor care încă nu au fost evacuate povestesc cum trăiesc acest coșmar, cu lucrurile împachetate în cutii de carton așteptând neputincioase ca executorii judecătorești și poliția să sune la ușa lor ca să le alunge din casă, o tragedie tăcută dar  profundă a clasei medii în societatea spaniolă. 

Sinuciderea din acest sfărșit de săptămână, a doua în ultimele zile, a fost picătura care a umplut paharul și a determinat o societate întreagă să se revolte în fața acestui fenomen. Asociații, sindicate, oameni de cultură și în cele din urmă partidele politice, au cerut să se ia măsuri de urgență ca și  în fața unui cataclism natural.  

Într-un articol publicat astăzi, regizorul Pedro Almodovar,  compara acest dranatic fenomen social cu un uragan devastator și  relata tragedia petrecută în acest sfârșit de săptămână schițând un mic scenariu în care se succed scene cu diferite momente ale sinuciderii,  scene  care alternau  cu imagini ale aceleiași zile în care  Ana Botella, primarul Madridului, se roagă în biserică pentru cei care trăiesc tragedia recesiunii economice.

De asemenea s-au primit cereri din partea Asociației Magistraților , pentru a modifica legislaţia în defavoarea băncilor și un nesperat sprijin, pentru cei care traiesc această tragedie, a venit din partea sindicatului poliției, dând asigurări că va sprijini juridic agenții, care vor refuza să participe la acțiuni de executare silită.

 Sub presiunea acestei încărcate atmosfere sociale, premierul Mariano Rajoy a cerut băncilor să suspende aceste acțiuni, pentru că vrea să propună o reformă urgentă a legislației ipotecare.   

O cerere similară a venit din partea opoziției socialiste iar cele două mari partide s-au întâlnit astăzi pentru a pacta conţinutul  acestei reforme. Guvernanții și opoziția  vor  să confere un caracter social acestei legi, dându-le dreptul celor aflați în cauză să renegocieze creditele sau să poată să locuiască în continuare în imobil. În acest context sunt voci care reamintesc faptul că până acum atât premierul Zapatero, în 2010, cât și Mariano Rajoy, la începutul acestui an, au refuzat deja astfel de reforme, propuse de partidele de stânga.

La rândul lor, băncile au o atitudine controversată: pe de o parte au anunțat suspendarea evacuărilor silite, iar pe de altă parte au averizat că această măsură va încuraja datornicii să nu-și plătească datoriile.

Conform legii creditelor ipotecare – un act normativ care datează de la începutul secolului trecut – neplata unui astfel de datorii nu poate fi stinsă mereu cu predarea imobilului în cauză și de multe ori în urma acestui proces sunt evacuaţi şi părinții, prietenii sau orice altă persoană care la rândul ei a garantat cu propria casă alături de titular.  

”Legislația spaniolă în domeniu este incompatibilă cu normele europene de protecție a consumatorilor, permițându-le băncilor să insereze  clauze  abuzive în contractele de credit”,  este concluzia cuprinsă într-un raport publicat săptămâna trecută de către Avocatul  General  al Curții de Justiţie a UE, Juliane Kokott, și poate să determine o hotărâre în consecință din partea instituției juridice comunitare, care să devină obligatorie pentru cei 27.  Avizul  a fost întocmit  în urma  unei cererii  venite din partea Tribunalului Comerţului din Barcelona, pentru a rezolva o  plângere depusă de un cetățean spaniol  împotriva bancii CatalunyaCaixa, în urma unei executări silite.

Este foarte probabil ca iminența acestei hotărâri din partea Curții de Justiţie să fie cea care a determinat în cele din urmă guvernul să ia atitudine faţă de acest dramatic fenomen social fiindcă până acum, așa cum acuză sindicatele, “băncile au fost marile beneficiare ale politicii guvernului conservator”.

Toată Europa este sufocată de criză. Cele mai afectate ţări, precum Spania, Portugalia, Grecia, Italia sau Irlanda, cunosc şi cele mai mari drame. În rândurile populației, consumul a scăzut sub nivelul de sustenabilitate economică, în timp ce şomajul creşte de la o zi la alta. Analiştii economici internaţionali sunt de părere că dacă nu se iau măsuri concrete de rezolvare a crizei, şi celelalte ţări ale UE se vor confrunta, fără excepţie, cu problemele de care se lovesc în prezent ţările PIIGS. Dar cea mai mare dramă este aceea creată de bănci. Mii de familii sunt evacuate în fiecare zi, în întreaga Europă, pe motiv că nu şi-au plătit creditele. Iar această dramă ameninţă şi România.

În Spania, zilnic, sunt evacuate din case peste 500 de familii. De la începutul anului şi până acum, băncile au evacuat din case peste 100.000 de familii de spanioli. Situaţia se repetă, la o scară mai mică, şi în celelalte ţări din sudul Europei puternic afectate de criză. Şi asta în condiţiile în care băncile spaniole au primit, fie de la stat, fie de la UE, ajutoare financiare de sute de miliarde de euro pentru a-şi acoperi găurile lăsate tocmai de creditele neperformante. Cu alte cuvinte, deşi băncile au primit „despăgubiri” de la stat, acestea insistă să recupereze şi creditele neperformante de la populaţie. Şi în timp ce băncile primesc miliarde de euro pentru a fi salvate, familiile primesc ordine judecătoreşti de evacuare, prin care nu numai că sunt scoase în stradă, dar mai şi rămân cu o datorie perpetuă. În privinţa României, peste 100.000 de conaţionali riscă să fie evacuaţi, tocmai pentru faptul că nu mai au bani să-şi plătească creditele la bancă.

Nici în Spania, nici în România şi nici în vreo altă ţară, băncile nu par interesate de situaţia socială a celor cu probleme la returnarea creditelor. Dar băncile uită un lucru: banii pe care i-au primit drept „ajutoare” pentru a fi salvate sunt tot bani de la populaţie, proveniţi din taxe şi impozite. Astfel, se naște întrebarea „Cât de morale sunt ajutoarele acordate băncilor şi, în acest context, cât de morale sunt evacuările?”. Bine, am putea spune, dar băncile din România nu au primit bani de la stat sau de la UE. Recent, oficiali din sistemul bancar susţineau că băncile nu au primit niciun euro de la statul român. Da, dar în mediile economico-bancare se ştie foarte bine că băncile din România au primit multe miliarde de euro de la… Fondul Monetar Internațional.

FMI – banca băncilor

Se ştie că peste 70% din banii primiţi de la Fond se regăsesc acum în seifurile băncilor din România. „Noi când am intrat în criză aveam cea mai bună situaţie, dintre ţările UE. N-aveam probleme, nicio datorie, nimic. Şi am fost obligaţi să contractăm acest credit de 20 de miliarde de euro la FMI, pentru că, de fapt, au fost împinşi de către băncile străine care aveau capital în România la rezervele minime obligatorii. Şi atunci, au condiţionat cele două împrumuturi, de reducerea rezervelor minime obligatorii. La primul împrumut de 20 de miliarde, aproape în aceeaşi zi, când s-a semnat acordul, au scăzut rezervele, de la 40, la 25%, în valută, este vorba de miliarde de euro de la BNR. Şi la al doilea contract de precauţie, chiar în ziua respectivă, în 31 mai, s-a redus rezerva în valută, de la 25, la 20. Era acordul mai mic. La 20 de miliarde au redus cu 15%, iar la cinci miliarde, numai cu cinci puncte procentuale. Deci ei atunci ne-au obligat să intrăm în mizeria asta, fără să avem nevoie, pentru că banii, aţi văzut ce s-a întâmplat, i-a luat BNR-ul, o parte, numai trei miliarde, ca să nu spună că n-au avut nevoie de ei. Deci ideea este că ne-au obligat să luăm aceste împrumuturi, ca să eliberăm miliardele de la BNR. Şi le-am eliberat. Şi băncile şi-au luat miliarde de euro”, a declarat, pentru ZIUAnews, analistul financiar Ionel Blănculescu.

Soluţia politică…

Toate partidele politice de la nivelul UE, dar şi din România, sunt şi ele vinovate moral de criza creditelor neperformante. Pentru că, în paralel cu acordarea ajutoarelor financiare, puteau să ceară băncilor să „uite” de creditele neperformante acordate populaţiei. La noi, de ani de zile se vorbeşte fie de o amnistie fiscală, fie de adoptarea legii falimentului personal. Dar până acum nu s-a întâmplat nimic concret. „Soluţia politică pentru rezolvarea problemelor legate de creditare este ca oamenii să câştige suficient de bine ca să-şi poată permite să-şi plătească ratele la bancă. Nu sunt de acord cu amnistia fiscală, pentru că aceasta se face o dată, iar după aceea, oamenii se îndatorează din nou. Pentru că îl ierţi pe om de datorie, dar apoi rămâne din nou fără bani şi se îndatorează. Deci singura soluţie pe care o văd este să facem în aşa fel încât să funcţioneze economia, pentru ca oamenii să poată câştiga. Peste tot în lume oamenii se împrumută de la bănci, mai ales când este vorba de bunuri mai scumpe, precum casele. De aceea oamenii trebuie să câştige bine, ca să-şi plătească creditele. Din acest motiv, trebuie să aibă surse de venit sustenabile”, a declarat, pentru ZIUAnews, Maria Grapini, vicepreşedintele Partidului Conservator şi preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară.

Falimentul falimentului personal

Marele avantaj al ţărilor din UE este că au o lege a falimentului personal. Cu ajutorul acestei legi, cetăţenii insolvabili din UE sunt „iertaţi” de datorii, dându-li-se şansa unui nou început. La noi, intrarea în vigoare a acestei legi este sistematic împiedicată de către întreg spectrul politic. De altfel, România este singura ţară europeană care nu are o asemenea lege. „Singura soluţie pentru cei care nu-şi mai pot plăti creditele la bancă este adoptarea legii falimentului personal. Eu am avut această iniţiativă legislativă cu falimentul personal, dar nimeni nu mă ajută. Acum, legea este la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, dar există în interiorul partidelor o rezistenţă puternică în adoptarea ei. Pentru cei 100.000 de români care sunt în pericol de a fi evacuaţi, legea falimentului personal este singura soluţie ca aceştia să rămână în case. Oricum, e clar că băncile nu au ce să facă cu toate aceste case, pentru că pur şi simplu nu se mai vând. De exemplu, legea falimentului personal a reuşit să ridice America, după declanşarea crizei, în 2007. Când toată America era în faliment, când erau oraşe în care nu mai stătea nimeni, iată că legea falimentului personal a salvat situaţia. Dacă înainte de adoptarea acestei legi, erau câmpuri întregi la marginea oraşelor americane pline cu corturi, după adoptarea legii, oamenii s-au întors în case. Aşa funcţionează. Aceasta este o lege esenţială pentru funcţionarea unei economii”, ne-a declarat Iulian Urban, fost senator democrat-liberal, actualmente independent. În ultima scrisoare de intenţie trimisă de guvern Fondului Monetar Internațional, se arată clar că „pentru a păstra disciplina creditării şi pentru a evita hazardul moral printre debitori, ne vom abține de la adoptarea de inițiative legislative (de exemplu, propuneri pentru legea insolvenţei personale) sau de modificare a Ordonanței 50/ 2010, care ar submina disciplina de credit”.

Un sistem putred

Costurile crizei prin care trecem sunt imense, astfel încât suma de care e nevoie pentru rezolvarea tuturor problemelor este astronomic de mare. De ordinul miilor de miliarde de euro. Însă toată lumea era conștientă că nu puteau fi dislocate, brusc, sume atât de mari. Publicul trebuia obișnuit cu cifrele mari, pentru ca apoi generalizarea lor să fie o chestiune de obișnuință. Şi, într-adevăr, a devenit o „obişnuinţă” faptul că majoritatea băncilor cu probleme primesc finanţări substanţiale de la stat sau de la organismele financiare internaţionale. Mai nou, primesc bani direct de la tiparniţa de bani a Băncii Centrale Europene. Iar apoi, aceleaşi bănci care au fost „salvate” raportează profituri peste aşteptări. Dar, la o privire mai atentă, se constată că întregul sistem bancar occidental e putred. De fapt, întreaga activitate bancară a devenit una parazitară, pentru că băncile nu produc absolut nimic în afara plasamentelor banilor altora. Iar primul lucru de care au grijă, conform contractelor ce le fac cu doritorii de credite, este ca în contract să se stipuleze că mai întâi se plătesc dobânzile şi comisioanele, şi doar după aceea se vor returna ratele propriu-zise. Procedând astfel, băncile iau întâi partea ce cred ei că li se cuvine, adică profitul de pe urma dobânzilor, iar riscul ca împrumutatul să nu mai fie solvabil îl transferă deponenţilor, adică celor care şi-au depozitat economiile la bancă. De exemplu, dacă cineva face un împrumut de 10.000 de euro pe zece ani, banca percepe peste această sumă alți 8.500 de euro din dobânzi şi alte comisioane. În total, vor fi restituiţi băncii, eşalonat pe cei 10 ani, 18.500 de euro. Aici este şi esenţa crizei din sistemul financiar-bancar din UE şi din Statele Unite: băncile au plasat banii în credite şi şi-au însuşit dobânda, devenită profit, primind – luând exemplul oferit – suma de 8.500 de euro. Problemele au apărut atunci când băncile au trebuit să plătească şi banii împrumutaţi. Atunci când au fost puse în situația de a recupera banii care de drept sunt ai deponenţilor, băncile au ajuns la fundul sacului şi nu i-au mai putut restitui. Asta înseamnă că băncile capitalizează câştigul de pe urma banilor, iar pierderile le „capitalizează” în contul deponenţilor. Iar bancherii disperaţi că au plasat greşit banii deponenţilor cer ajutor statului, care constată că băncile nu mai pot recupera datoriile împrumutatului care nu mai poate plăti ratele, în timp ce activele (ipotecile imobiliare) au devenit „baloane de săpun”. Acesta este scenariul după care au fost „salvate” cele mai multe bănci cu probleme din UE şi din Statele Unite. În România, băncile au fost interesate să urce preţul imobilelor sau să îl îngheţe la cote nefiresc de mari, pentru a-şi putea supraevalua activele şi a raporta profituri „peste aşteptări“. În caz că s-ar reduce dramatic preţurile la case, s-ar putea ca eventualul cumpărător să nu mai aibă nevoie de banii băncii pentru a-şi achiziţiona acea casă, scenariu de neacceptat pentru bănci.

Dezvoltarea excesivă a sectorului financiar dăuneză grav economiei

Deşi sectorul financiar ajută la dezvoltare, creşterea excesivă a acestuia poate deveni o povară pentru economie, avertizează analiştii Băncii Internaţionale de Reglementare (BRI). „Cu cât creşte sectorul financiar, cu atât încetineşte creşterea economică”, se arată în raportul instituţiei. Analiştii BRI au menţionat că ţările dezvoltate au permis ca sectorul lor financiar, adică băncile şi fondurile de investiţii, să se dezvolte mai mult decât nivelul considerat toxic pentru economia reală. Ei au mai identificat un potenţial pericol, şi anume atragerea în acest domeniu a oamenilor cu alte specializări decât cea economică. De exemplu, mulţi specialişti în domeniul spaţial au devenit şefi ai unor fonduri speculative, în detrimentul industriei sateliţilor, fiind atraşi de câştigurile foarte mari. „Rezultatul este că oameni care ar fi trebuit să lucreze în domeniul ştiinţei, care în alte vremuri ar fi visat la găsirea unui remediu pentru cancer sau la zborul pe Marte, visează acum să ajungă directori de fonduri speculative”, se arată în document. Analiştii au menţionat că „sectorul financiar, ajuns obez, a devenit el însuşi o povară pentru economie”.

Legaturi:


Categorii

Criza datoriilor suverane

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “SPRE FASCISM BANCAR. VAL DE EVACUARI SILITE in masa si de SINUCIDERI in Spania din cauza crizei creditelor ipotecare

  1. Aceasta criza care a fost activata de cei ce controleaza sistemul nu degeaba au creat ei mizerabilul FMI care subjuga multe tari si bine spus acei bani imprumutati ajung defapt tot in sistemul lor camataresc BANCILE. Acum ii inteleg pe cei care spune ca traim ca in evul mediu,daca nu platesti taxe esti silit de cei care ar trebuii sa te protejeze,asa si cu banca nu platesti vin si iti ia casa fara sa ii intereseze situatia sociala.Dar nici pe FMI nu ii intereseaza situatia din romania cat sa isi ia prifitul frumusel restul poate sa moara.Traim un al doilea evu mediu dar cu mai multi bisnitai la scara mondiala.

  2. Cat de cumplit trebuie sa fie sa fii atat de atasat de o casa incat sa te sinucizi atunci cand o pierzi. Dracul deznadejdii e la lucru din greu… Saracii oameni.

  3. @Bianca
    E greu sa te pui in situatia omului deznadajduit si lovit din toate partile.Pe multi dintre noi ne mai tin rugaciunile celorlalti si mila lui Dumnezeu,caci despre rabdarea si credinta noastra…

  4. Pingback: Greve si proteste violente paneuropene impotriva AUSTERITATII a la Merkel [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Este incredibil cat de multi oameni s-au imprumutat iresponsabil la camatarii legali (bancile) fara sa gandeasca catusi de putin. Cum este posibil sa te imprumuti 15000 de euro puntru ca sa-ti iei o masina ? Pe cei care s-au imprumutat pentru a-si cumpara o locuinta ii inteleg, dar chiar si aici mi se pare total nerealist sa te angajezi ca vei da o rata de 1500 ron pe luna timp de 30 de ani. Acesta nu este un contract de credit ci ingropaciune curata. Cum sa accepti asa ceva ? In plus parintii, fratii, cunoscutii, familia niciodata nu i-au sfatuit pe oameni ca este mult mai bine sa economiseasca bani pentru a-si cumpara electrocasnice, masini, etc. Imprumuturile iresponsabile pentru a cumpara toate prostiile au depasit orice inchipuire. Cum este posibil ca tu student sa te duci cu buletinul la banca sa te imprumuti 10000 de euro pentru a-ti cumpara o masinuta numai pentru ca si prietenii au asa ceva ? Cred ca inainte de a ne feri statul ar trebui sa ne pazim noi insine de dusmanii aflati la parterul tuturor blocurilor (bancile) si sa ne rugam la Bunul Dumnezeu pentru luminarea mintii si gasirea celor mai omenesti si realiste solutii. Se pare ca romanul a uitat ca trebuie sa se intinda cat ii este plapuma. Bunicii nostri au stiut asta si n-au ajuns in aceasta situatie.

  6. Pingback: BIG BROTHER BANKS: bancherii vor ACCES la DATELE noastre PERSONALE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: 'CRIZA SECERA VIETI OMENESTI' - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare