Rusia vs Romania. Rogozin: RUSIA NU TINE CONT DE PAREREA ROMANIEI/ Ambasadorul Rusiei despre SCUTUL ANTIRACHETA, TEZAUR SI GAZE/ Ministerul de externe al Romaniei CONTRAZICE afirmatiile ambasadorului Rusiei

12-11-2012 8 minute Sublinieri

Federația Rusă nu are de gând să țină cont de părerea României cu privire la deschiderea Consulatului rus în regiunea transnistreană.

Despre aceasta a scris reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria pe pagina sa de Facebook, transmite UNIMEDIA. “Iar pe voi, românii, nici nu avem de gând să vă întrebăm (cu privire la deschiderea Consulatului rus în regiunea transnistreană, -n.r.). Aceasta este o problemă bilaterală a relațiilor ruso-moldovenești”, a scris Rogozin comentând declarația ministrului Afacerilor Externe al României, Titus Corlățean.

UNIMEDIA reamintește că Ministrul român de externe, Titus Corlățean, într-un interviu pentru postul de televiziune Digi24, a declarat că „nu există nici un stat care să fi recunoscut independența republicii separatiste transnistrene. În concluzie, nici Rusia nu are de ce să-și deschidă un consulat în zonă”.

(…) Tiraspolul, in oglinda

In paralel, pretinsa sefa a deplomatiei de peste Nistru, Nina Stanski, a avut o reactie similara in acelasi mediu virtual pe care care liderii rusofoni transmit din ce in ce mai multe mesaje. Ștanski a comentat și declaratia ministrului roman de Externe, Titus Corlatean, care a spus ca Rusia nu are de ce sa deschida un consulat la Tiraspol. „Se pare ca Ministerul roman de Externe se indoiește in capacitatile Moldovei de a intretine de sine statator relatii internationale”, a comentat Ștanski. Rogozin a declarat recent ca autoritatile Republicii Moldova refuza deschiderea celor doua consulate ale Federatiei Ruse in Transnistria, deoarece considera ca ar fi o recunoastere de facto a independentei acestei regiuni.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza, intr-un comunicat transmis luni, ca a primit de la Ambasa Rusiei “o Nota Verbala prin care se solicitau informatii suplimentare referitoare la situatia cetateanului rus O.M., care a fost depistat pe Aeroportul International Henri Coanda, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate”, si ca a transmis la acea data Ambasadei “inclusiv datele de identificare ale persoanei in cauza”. MAE il contrazice astfel pe ambasadorul rus Oleg Marghinov, care a declarat ca in prezent nu detine informatii despre cine este cetateanul rus.

Precizarile MAE vin dupa ce ambasadorul Federatiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de la ProTV, ca reprezentantii ambasadei nu s-au intalnit cu cetateanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic si ca, in prezent, nu detine informatii despre cine este, unde lucreaza si ce facea in Romania, infomeaza Mediafax. “Va voi spune sincer: in calitate de ambasador nu detin foarte multe informatii oficiale. Am inceput si noi sa extragem informatii despre acest caz din ziare si de pe site-urile diverselor organizatii din Romania”, a declarat Malghinov precizand ca, potrivit demersurilor efectuate de Ambasada pe langa MAE roman, urmeaza sa fie organizata o intalnire a reprezentantilor consulari rusi.

Intrebat daca pana in prezent nu s-a intalnit cu el, ambasadorul a precizat ca nu stie cine este. “Nici nu stim cine este. Nu stim de unde este, unde lucreaza, ce facea in Romania. Asteptam un raspuns din partea MAE, cred ca ne vor raspunde si ne vor ajuta sa ne intalnim cu el […] Vom astepta intalnirea, speram ca aceasta va avea loc in scurt timp si atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se intampla cu adevarat”, a precizat ambasadorul Federatiei Ruse. Intrebat daca in calitate de ambasador nu ar fi trebuit sa fie la curent cu activitatea acestuia, Malghinov a spus ca este o intrebare “ipotetica” si ca in presa romana s-au scris multe lucruri de domeniul “romanelor politiste“, precizand ca el se ocupa de activitatea diplomatica.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca va comunica Ambasadei ruse elementele suplimentare solicitate dupa ce acestea vor fi puse la dispozitia MAE de catre autoritatile romane competente. De asemenea, MAE subliniaza ca cetateanul rus in cauza se afla in libertate, nefiind retinut, arestat sau detinut, fata de acesta fiind dispusa masura interzicerii de a parasi localitatea (municipiul Bucuresti) timp de 30 de zile. Prin urmare, in masura in care cetateanul rus O.M. o doreste, acesta poate contacta sau poate fi contactat de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, in orice moment, accesul cetateanului rus la oficialii consulari ai statului sau nefiind, in niciun fel, ingradit.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti Oleg Malghinov consideră că se impune un acord prin care să se garanteze că scutul antirachetă de la Deveselu nu va fi folosit împotriva forţelor strategice ale Federaţiei Ruse, adăugând însă că “negocierile de bază Rusia le poartă cu Washingtonul”. Declaraţia a fost făcută duminică, în cadrul emisiunii „După 20 de ani” difuzată de ProTV.

„Le-am spus tuturor conducătorilor României: şi preşedintelui, şi administraţiei prezidenţiale, şi Guvernului că da, subiectul scutului antirachetă reprezintă o problemă pentru Rusia. Înţelegem, că în această chestiune, România nu joacă un rol esenţial, determinant. Este, totuşi, un proiect dezvoltat şi implementat sub egida Washingtonului. De aceea, negocierile de bază Rusia le poartă cu Washingtonul”, a răspuns ambasadorul Rusiei la Bucureşti Oleg Malghinov la întrebarea dacă Rusia se simte ameninţată de scutul antirachetă amplasat pe teritoriul României.

Cazul cetăţeanului rus depistat pe aeroport cu documente clasificate despre zăcăminte şi metale rare din zonă Moldova Noua, cercetat în prezent de DIICOT, importanţa relaţiilor dintre state în formarea preţului la gaze naturale şi cazul studentei accidentate grav de secretarul ambasadei ruse la Bucureşti au reprezentat doar câteva dintre temele majore ale discuţiei dintre jurnalişti şi ambasadorul rus.

Despre scutul antirachetă: Unele sectoare de responsabilitate pot fi împărţite

Malghinov a adăugat că a citit cu atenţie declaraţia în care preşedintele Traian Băsescu a spus că un astfel de scut este necesar pentru apărarea împotriva unor ofensive. „Această chestiune se poate discuta, se poate discuta. Ştiţi că recent în Statele Unite s-a desfăşurat campania electorală prezidenţială şi unul dintre candidaţi a spus că pentru SUA inamicul geopolitic numărul unu este Rusia”, a spus ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

Ambasadorul crede că în cazul scutului antirachetă este nevoie de o analiză din care să reiasă dacă “unele sectoare de responsabilitate pot fi împărţite”. „Haideţi, în primul rând, să cădem de acord asupra unui document juridic, care să spună că acest sistem antirachetă nu va fi folosit împotriva forţelor strategice ale Federaţiei Ruse. Să ne asumăm nişte obligaţii juridice. Haideţi să vedem, dacă unele sectoare de responsabilitate se pot împărţi, dacă putem lucra împreună – căci toate aceste acţiuni ajută la construirea încrederii şi atunci când acest proces va merge, fiind acceptabil pentru toţi partenerii, vom putea colabora”, a mai spus ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

Despre presupusul spion rus prins pe Otopeni. „Nici nu ştim cine este, de unde este, unde lucrează, ce făcea în România”

Cazul cetăţeanului rus depistat pe aeroport cu documente clasificate despre zăcăminte şi metale rare din zonă Moldova Noua, cercetat acum de DIICOT cu interdicţia clară de a părăsi România, a fost îndelung discutat în cadrul emisiunii. Oleg Malghinov a menţionat că nu are informaţii despre cine este, ce făcea în România şi unde lucrează acestă persoană, menţionând că în prezent aşteaptă un răspuns de la MAE pentru o întâlnire aceasta.

„Nici nu ştim cine este. Nu ştim de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Aşteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde şi ne vor ajuta să ne întâlnim cu el”, a declarat ambasadorul Rusiei. Intrebat de Claudiu Pândaru (gândul.info), invitat permanent la emisiunea “După 20 de ani”, dacă ar fi ştiut, ca ambasador, în cazul în care cetăţeanul rus acuzat de spionaj economic ar fi fost un angajat al serviciilor de informaţii din Rusia, ambasadorul Malghinov a dat un răspuns diplomatic.

„Este o întrebare pur ipotetică. Noi ne ocupăm de protecţia consulară a cetăţenilor ruşi, de protecţia consulară a cetăţenilor ruşi. De aceea, există o practică diplomatică uzuală – dacă o persoană este reţinută, ambasada este informată, foarte rapid, şi ambasada se ocupă de aceste probleme. Nu am fost încă informaţi, nu ne-am întâlnit cu această persoană. Toate informaţiile pe care le adunăm provin din mijloacele de informare în masă”, a spus ambasadorul Rusiei la Bucureşti care şi-a exprimat speranţa că întâlnirea cu cetăţeanul rus implicat în acest eveniment va avea loc „în scurt timp”.

La întrebarea dacă are informaţii privind companii ruseşti interesate să investească în domeniul resurselor minerale din România, diplomatul rus a răspuns că, de 9 luni de când este în ţara noastră, nu a primit la ambasadă astfel de informaţii. „Ni s-au adresat anumiţi investitori interesaţi de procesul de privatizare, de posibilităţile de participare, de condiţii. Ei ni se adresează direct. Dar interesul lor nu era legat de minereuri”, a spus Malghinov.

Întrebat dacă i-au fost comunicate acuzaţiile care i se aduc cetăţeanului rus, el a negat. „În notă se spune că organele competente ale României au limitat ieşirea din ţară a cetăţeanului rus şi împotriva acestuia se efectuează acţiuni de anchetă conform legislaţiei române. Nu, în notă nu se făcea referire la acest lucru”, a spus ambasadorul Rusiei la Bucureşti.

Cum poate un român să investească în Rusia

În domeniul producţiei de mobilă, în domeniul prelucrării sau fabricaţiei de produse alimentare românii au experienţă şi ar putea veni cu această experienţă şi cu investiţii în Rusia, este de părere  diplomatul rus. La întrebarea unde trebuie să se ducă un investitor român care vrea să gasească o intrare pe piaţa din Rusia, ambasadorul rus a povestit că, împreună cu un important om de afaceri român, din conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, lucrează de o jumătate de an la formarea unui grup de oameni de afaceri români pentru a pleca în Rusia pentru a purta discuţii în domeniile lor de interes.

El a arătat că în scris şi-au manifestat intenţia de a pleca peste 100 de oameni de afaceri, dar în final s-au înscris doar trei dintre ei.

Despre relaţiile politice. “Nu aş spune că sunt îngheţate. Este vorba despre percepţie”

Despre relaţiile politice dintre România şi Rusia diplomatul nu crede că sunt “îngheţate”, ci că totul ţine de percepţie. „De ce este considerată Rusia neaccesibilă pentru oamenii de afaceri? În ceea ce priveşte schimburile comerciale, depăşim cifra de 5 miliarde de dolari.  (…) Această cifră a fost mai mare, dar în acest an va scădea din cauza crizei. În ceea ce priveşte relaţiile politice, nu aş spune că ele sunt îngheţate. Am spus deja, că este vorba despre percepţie. Bineînţeles, că în comparaţie cu alte ţări, mă refer aici la relaţiile Rusiei cu alte ţări europene, da, nu avem cele mai active relaţii. Dar avem perspective, avem perspective”, a declarat ambasadorul rus. El a completat că în România vor urma în curând alegerile parlamentare pe care le-a caracterizat drept un moment extrem de “responsabil şi tensionat”.

Despre o posibilă vizită a preşedintelui Băsescu la Moscova. “Deocamdată nu s-au realizat invitaţiile existente”

La întrebarea dacă Rusia l-a invitat pe Băsescu la Moscova sau dacă preşedintele Putin sau Medvedev au fost invitaţi în România, diplomatul rus a menţionat că „invitaţiile există, invitaţiile există. Deocamdată nu s-au realizat invitaţiile existente”. „În ceea ce priveşte relaţiile politice, după cum am spus, acum după alegeri, sper că vom putea creşte turaţia în relaţiile cu noul Guvern, cu preşedintele şi administraţia prezidenţială, şi vom crea perspectivele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre”, şi-a nuanţat el răspunsul.

Despre preţul la gazele naturale. “Abordarea de genul: <<îmi eşti prieten – îţi voi vinde mai ieftin>> sau <<nu eşti o persoană prea bună – îţi voi vinde mai scump>> nu există”

Întrebat de Claudiu Pândaru dacă bunele relaţii politice influentează şi preţul gazelor pe care România le primeşte din Rusia, ambasadorul rus a comentat că nu există abordări de tipul „îmi eşti prieten – îţi voi vinde mai ieftin” sau „nu eşti o persoană prea bună – îţi voi vinde mai scump” şi că Gazprom este cel care ia deciziile având la bază principii comerciale.

„Gazprom decide singur. De aceea, nu pot vorbi în numele Gazprom. (…) În ceea ce priveşte relaţiile politice, dacă în baza relaţiilor politice se poate obţine mai uşor o interacţiune mai complexă de cooperare în domeniul gazelor, atunci da, putem spune că relaţiile politice exercită o anumită influenţă”,  a spus ambasadorul.

Despre privatizarea Oltchim. Nu am discutat cu ministrul Economiei despre Oltchim

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a precizat că nu s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, ca să discute cu el despre privatizarea Oltchim, aşa cum a sugerat presa pe 26 septembrie, la o zi după ce premierul Ponta a afirmat că firma rusă TISE nu exclude interesul de a continua cooperarea cu Guvernul pentru “o viitoare privatizare sau investiţie“. El a spus că în ziua respectivă a fost la Ministerul Economiei unde a avut o întâlnire cu un sectretar de stat pe o altă temă care nu avea legătură cu combinatul Oltchim.

„Vă voi spune următorul lucru: într-adevăr ambasada comunică în ţară, către entităţile economice, informaţii referitoare la programul de privatizare. Ce se va întâmpla cu „Oltchim”, care este situaţia acolo, cine a fost acţionat în instanţă şi ce va rezulta ? Nu ştiu, poate va exista un interes, poate – nu. Îmi este teamă să fac presiuni asupra investitorilor noştri  – este vorba despre banii lor şi ei trebuie să vină şi să-şi facă singuri calculele”, a răspuns el la întrebarea dacă sunt companii ruseşti interesate să cumpere Oltchim.

Despre Tezaurul României. Următoarea discuţie a istoricilor va avea loc în martie

Întrebat dacă Tezaurul României mai există, diplomatul rus a spus că aceasta este o „chestiune istorică” asupra căruia trebuie să se pronunţe o comisie de istorici înfiinţată în 2003.

„Nu cred că există o persoană importantă, care să poată spune dacă (tezaurul n.n.) există sau nu. Am citit declaraţia Ministrului de Externe, care specifică faptul că tezaurul există. Am văzut încercarea deputaţilor români de a include o prevedere în acest sens în rezoluţia Consiliului Europei. Dar Consiliul Europei nu reprezintă formatul corespunzator. Când începe politizarea, încep discuţii inutile”, crede el, adăugând că istoricii sunt cei care trebuie să discute acest subiect.

La sfârşitul lunii octombrie a avut loc o întâlnire între preşedinţii Comisiei şi s-a stabilit că întâlnirea istoricilor va avea loc în luna martie. Ultima oară aceasta comisie s-a întâlnit în urmă cu 5-6 ani. „Este nevoie de un anumit climat, astfel încât istoricii să se poată aşeza şi discuta. Dar atunci când discuţiile se transferă în plan politic, devin iritaţi, aici, acolo şi nu mai există un dialog, un schimb de opinii constructiv”, consideră diplomatul rus. Rugat să estimeze dacă problema tezaurului ar putea fi rezolvată în 10 ani 20 de ani, el a evitat un răspuns direct, fiind de părere „prognozele sunt contraproductive”.

„Trebuie să existe un proces, un proces de construire a relaţiilor de încredere, de spargere a stereotipurilor şi un proces de discuţii sincere, normale. Pentru a nu se arunca afirmaţii de genul: uite duşmanul, ne vom urî pe vecie – o astfel de atitudine nu funcţionează”, a explicat diplomatul rus.

Recunoscând că „istoria celor două ţări este complicată”, ambasadorul rus a dat apoi exemple de alianţe matrimoniale între copii ai conducătorilor ruşi şi români din secolul al 15-lea. La propunerea în glumă a unuia dintre invitaţii permanenţi ai emisiunii de a reînnoda tradiţia, de data aceasta cu copii ai politicienilor din cele două ţări, Malghinov a răspuns zâmbind: “De asta mă şi ocup”.

Despre accidentul provocat de angajatul ambasadei Rusiei. “Dosarul va fi transmis în Rusia”

Cazul studentei accidentate grav de secretarul ambasadei ruse la Bucureşti a fost una dintre temele majore ale discuţiei dintre jurnalişti şi ambasadorul rus. Întrebat ce ar fi făcut în cazul în care el ar fi fost tatăl tinerei accidentate, ambasadorul rus a declarat că are patru copii şi că înţelege durerea părinţilor. „Este vorba despre un accident nefericit. Urmărim cu atenţie starea Mădălinei Băcanu, care se îmbunătăţeşte. Sunt în legătură permanentă cu Domnul Doctor Mircea Gorgan, medicul şef al Spitalului. Primim de acolo zilnic informaţii”, a spus ambasadorul rus.

El a completat că, fiind vorba despre un diplomat, conform dreptului internaţional, persoana beneficiază de imunitate în România. „A fost trimis în Rusia, au avut loc deja contactele între Ministerele de Externe ale ţărilor noastre, ne punem de acord asupra modalităţii în care vor conlucra organele de drept din România şi Federaţia Rusă, astfel încât dosarul să fie transmis în Rusia şi urmărirea să se desfăşoare acolo”, a conchis el, precizând că totul este acum în mâinile organelor de drept şi că în acest caz va fi deschis un dosar penal.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Rusia vs Romania. Rogozin: RUSIA NU TINE CONT DE PAREREA ROMANIEI/ Ambasadorul Rusiei despre SCUTUL ANTIRACHETA, TEZAUR SI GAZE/ Ministerul de externe al Romaniei CONTRAZICE afirmatiile ambasadorului Rusiei

  1. “Înţelegem, că în această chestiune, România nu joacă un rol esenţial, determinant”…

    Cam asta e Romania de azi. Nu joaca niciun rol esential. Nici in relatiile Euro-Atlantice, nici in politica Europeana, nici in relatia de vecinatate estica…si mai recent, sa avem doar rabdare, nici in teritorialitatea proprie.

    In schimb jucam cu succes manele, jamparale si alte jocuri de sozietate

  2. Nu vad ce nu este clar ?
    Omul spune , diplomatic, ceea ce se stie din textul acordului cu SUA pentru scutul antiracheta ( http://www.money.ro/acordul-cu-sua-pe-scutul-antiracheta-a-fost-descretizat_1101436.html) cum ca Romania nu are nci un fel de control operational asupra sistemului, si in afara de unele consultari si informari formale , nu poate influienta deloc funtionarea acestuia . Atunci daca tu ai renuntat la propria voce si aidat-o altuia , nu e normal ca ala sa vorbeasca cu voacea ta si tertii sa se adreseze lui in acest caz?- cam simplista explicatia, dar cred ca merge.in rest interviul este foarte decent si oricum prezenta lui Marghilov pe media i-a incordat puternic pe toti atlantistii romani , de trebuie sa iasa cu toate sabloanele din dotare ( spioni, tezaur, transnistria , gaz, etc) . e o schimbarte interesanta fata de politica ruseasca vis a vis de spatiul romanesc; e un semn de interes ( de imi pasa ce credeti si sa va fac cunoscut si punctul meu de vedere) – un semn bun

  3. @koba:

    Mda, ar fi culmea ca ambasadorul sa fie un Rogozin in casa ta, nu? Poate nu e departe insa nici momentul ala.

  4. Pingback: Rogozin va propune un nou PLAN DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI?/ Cu realism despre relatia Romania-Rusia si ILUZIA SOLUTIEI EUROPENE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: ANALIZA. Programul guvernului Ponta II: continuarea COLONIZARII ECONOMICE, EXPLOATARILOR MINIERE SI GAZELOR DE SIST, GUVERNARII ELECTRONICE, STATUTULUI MINORITATILOR… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Rusia CRITICA DUR tentativa de a inlocui LIMBA MOLDOVENEASCA cu LIMBA ROMANA in Republica Moldova - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Ambasadorul Rusiei a fost chemat de TITUS CORLATEAN la "O DISCUTIE" dupa ce a afirmat ca SCUTUL de la DEVESELU poate deveni o TINTA pentru Moscova - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: update - Risc de razboi in TRANSNISTRIA? Ideologul Eurasiei, Al. Dughin: RUSIA VA FOLOSI FORTA DACA NATO VINE IN MOLDOVA - Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare