PRIVATIZAREA POSTEI ROMANE: compania ungara de STAT MAGYAR POSTA e interesata de compania romana

28-02-2013 4 minute Sublinieri

Sindicalistii anunta proteste

posta romana

Compania ungara de stat Magyar Posta a anuntat miercuri ca este interesata de Posta Romana si va decide in privinta unei posibile investitii in functie de oportunitatile si conditiile privatizarii, informeaza Mediafax, care citeaza agentia ungara MTI. Conform anuntului de privatizare facut luni de autoritatile romane, investitorii interesati de privatizarea Postei Romane “trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numrar in companie de minim 150 de milioane euro.

Pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati trebuie sa depuna la sediul MSI (Ministerul pentru Societatea Informationala) pana la data limita 11 aprilie 2013, ora 12:00: (1) documentele de participare (…) inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare sigarantia de participare in valoare de 9.480.866 RON sau echivalentul acestei sume in Euro, la cursul de schimb al BNR din ziua constituirii garantiei (2) ofertele preliminare si neangajante.

Ministerul pentru Societatea Informationala, care detine 75% din actiunile Postei Romane, a demarat procesul de privatizare a acestei companii si intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital. In procesul de privatizare, pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu si care indeplinesc conditiile de participare si urmatoarele criterii de precalificare:

  • 1. Solvabilitatea. Investitorii trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar in Companie de minim 150 milioane euro.
  • 2. Seriozitatea in afaceri. Vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care (1) nu au participat cu oferte trucate si/sau neserioase intr-un proces de privatizare, si/sau (2) nu au retras sau revocat oferta declarata castigatoare intr-un proces de privatizare, si/sau (3) nu au refuzat sa incheie contractul de privatizare.
  • 3. Administrare sustenabila. Vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care: (1) in mod direct sau indirect nu au inrautatit in mod vadit situatia economica si financiara a unor societati comerciale in care a devenit actionar majoritar in urma unui proces de privatizare prin neindeplinirea sau indeplinirea cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractul de privatizare; (2) care nu au avut contracte de privatizare ce au fost rezolvite/reziliate din culpa acestora.
  • 4. Datorii bugetare. Investitorii trebuie sa demonstreze ca nu au datorii bugetare restante.

“Criteriile de la punctele 2 si 3 trebuie indeplinite atat de investitori cat si de persoanele de care sunt legati printr-o relatie de control. In cazul participarii sub forma unui consortiu, criteriile de la punctele 2,3 si 4 trebuie indeplinite de catre fiecare membru al consortiului”, se mai precizeaza la acest capitol.

  • Dosarul de prezentare costa 50.000 de euro

Mai multe detalii despre conditiile de precalificare se gasesc in Dosarul de prezentare al acestei licitatii, se mentioneaza in anunt. Achizitionarea acestui dosar de prezentare este o conditie obligatorie pentru participarea la procesul de selectie, iar documentul atat uin limba romana cat si in limba engleza, poate fi achizitionat in schimbul sumei de 50.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul publicat de BNR in data platii).

  • 11 aprilie 2013 – termenul limita pentru depunerea documentelor, a unei garantii de participare de 9,48 milioane lei si a ofertelor preliminare si neangajante

In anunt se precizeaza ca pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati trebuie sa depuna la sediul MSI (Ministerul Comunicatiilor) pana la data limita 11 aprilie 2013, ora 12:00: (1) documentele de participare (…) inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare si garantia de participare in valoare de 9.480.866 RON sau echivalentul acestei sume in Euro, la cursul de schimb al BNR din ziua constituirii garantiei (2) ofertele preliminare si neangajante.

  • 5.000 de euro, taxa pentru etapa a doua a procesului de privatizare

La aceeasi data, 11 aprilie 2013, ar urma sa aiba loc si deschiderea documentelor de participare, inclusiv a documentelor ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare.

Pentru etapa a doua a procesului de selectie, ofertantii precalificati vor depune dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 5.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul BNR din data platii), documentele de participare, precum si instructiunile comunicate ulterior ofertantilor precalificati si ofertele finale ferme. Instructiunile privind intocmirea ofertelor finale ferme, data si locul deschiderii ofertelor finale ferme, alaturi de informatii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertantilor precalificati.

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat saptamana trecuta ca peste 10 investitori au depus scrisori neangajante, deci doar si-au exprimat interesul si au cerut informatii, in privinta procesului de privatizare al Postei Romane. Nici o companie romaneasca nu si-a exprimat pana acum interesul in acest proces, a mai spus Nica.

Conform Mediafax, in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI se mentioneaza ca pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital. In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) continuă joi acţiunile de protest, anunţând că vor picheta cu cagule pe faţă prefecturile din toate judeţele, dar şi sediul Companiei Naţionale Poşta Română. Liderul SLPR, Matei Brătianu, a declarat, că participanţii vor purta cagule în semn de protest faţă de acţiunile de “intimidare şi prigoană de după mitingul din 12 februarie” din Bucureşti, potrivit Mediafax.

“După miting, au început o campanie de prigonire şi acţiuni de intimidare în unele judeţe. Au fost chemaţi la Comisia de abateri disciplinare chiar şi cei care atunci se aflau în concediu sau aveau liber”, a spus Brătianu.

În acest context, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) anunţă că va continua acţiunile de protest începute în 7 februarie 2013.

“În data de 28 februarie 2013, în fiecare judeţ, la prefecturi, va fi organizată o acţiune de protest la care vor participa membrii SLPR din judeţul respectiv. Acţiunea din Bucureşti se va desfăşura la sediul CN Poşta Română din B-dul Dacia nr. 140, începând cu ora 10.30”, precizează SLPR.

În ţară, sindicaliştii vor stabili pe plan local ora de începere a protestului în fiecare judeţ.

Sindicaliştii amintesc că, în 7 ianuarie, conducerea companiei a solicitat sindicatului acordul pentru modificarea unor articole din contractul colectiv de muncă, în sensul diminuării unor drepturi de personal, iar două zile mai târziu a transmis la SLPR o adresă prin care solicita sindicatului analiza pentru diminuarea numărului de tichete de masă şi îl informa despre intenţia de a concedia în cursul anului 2013 un număr de 1.800 de angajaţi din mediul urban.

“În data de 14 ianuarie 2013, managementul companiei informează sindicatul despre intenţia acesteia de a desfiinţa peste 1.300 de ghişee poştale din mediul rural, cu efect concedierea a încă 1.000 de angajaţi din rural. La reuniunea de lucru organizată la finalul lunii ianuarie 2013, cu participarea şefilor oficiilor judeţene de poştă, conducerea companiei şi-a anunţat intenţia de restructurare a reţelei poştale în sensul reducerii cu aproape 50 la sută a numărului de subunităţi poştale de pe teritoriul ţări”, precizează SLPR.

Sindicaliştii solicită conducerii CNPR renunţarea imediată la “acţiunile de tip bolşevic. SLPR estimează că la protestele de joi vor participa, la nivelul întregii ţări, aproximativ 5.000 de membri de sindicat, lucrători ai Companiei Naţionale Poşta Română. În 12 februarie, aproximativ 1.500 de sindicalişti de la Poşta Română au participat la un miting organizat în Piaţa Constituţiei din Capitală. Timp de două ore, protestatarii au cerut demisia ministrului pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, şi a conducerii Poştei Române.

Nota noastra:

Nu putea fi un exemplu mai potrivit asupra absurditatii privatizarii unor companii de stat decat acesta. La prima strigare a privatizarii Postei Romane, raspunde o companie DE STAT a unei tari vecine, adica a unei tari care nu e un model de performanta economica. Deci nu cine stie ce corporatie, multinationala, mare-companie-capitalista care sa vina si “salveze” economia din mainile statului, ci “posta vecinilor” – mai ales posta ungurilor, ca, nu-i asa, cu ocazia asta poate se gandesc oamenii sa furnizeze servicii de inalta calitate co-etnicilor lor din Covasna si Harghita.

Situatia nu este singulara: Gas de France, companie de stat, CEZ, in domeniul energiei, este companie de stat a Cehiei, Romtelecomul, odinioara, a fost vandut unui operator grec si el detinut de stat s.a.m.d. 

Efectiv suntem prostiti pe fata…

[/notanoastra]

[/notanoastra]


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “PRIVATIZAREA POSTEI ROMANE: compania ungara de STAT MAGYAR POSTA e interesata de compania romana

  1. eu zic ca privatizam si armata si absolut sigur vor veni ungurii sa sa-i preia conducerea si sa o “modernizeze”!

  2. Pingback: PROTESTUL CAGULELOR. Sindicalistii Postei Romane PROTESTEAZA in intreaga tara/ Bulgaria: JANDARMERIA OCUPA SEDIUL CEZ/ Grecia: PANICA din cauza PENURIEI de medicamente - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Propaganda ungară continuă susţinut pe portalurile din afară. Un exemplu foarte bun este: http://www.neweasterneurope.eu/node/680

    A se lua aminte: http://www.sznt.ro/ro/index.php sau Aici

    Există o problemă foarte mare pe care autorităţile noastre o au la nivel de discurs, iar pentru profesioniştii domeniului e chiar o probă de rea voinţă (trădare), anume faptul că noi continuăm să vorbim despre extremişti unguri care susţin autonomia, făcând distincţia între maghiarii care sunt români şi extremele care susţin autonomia. Comenta Dan Tănasă zilele trecute că aşteaptă de mulţi ani să vadă pe unii dintre maghiarii “români” cum se delimitează de acţiunile “extremiştilor”. NU există nici cea mai mică DISIDENŢĂ în acest front “secuiesc”.

    După cum se vede şi în linkul de mai sus, “extremiştii” au un discurs mult mai european decât al autorităţilor noastre, sunt în plină campanie de lobby politic, încurajează (chiar forţează) dezbateri pe acest subiect la toate nivelurile, sunt deosebit de civilizaţi şi curtenitori, europeni în cuget şi simţiri, or faptul că România îi cataloghează consecvent pe aceştia ca fiind extremişti, ne face să părem noi înşine extremişti în ochii celor de afară. Asta la nivel de stat, că la nivel de discuţii pe forumuri sau articole ce tratează subiectul există doar comentarii ultra şovine, care pur şi simplu înspăimântă cititorul neromân. Cum credeţi că sunt interpretate aceste comentarii de către personalul ambasadelor de la noi? De ce nu repornim activitatea diplomatică similară celei de după terminarea primului război mondial? De ce nu există o strategie clară de comunicare a acestor dobitoci din fruntea ţării, care de 20 de ani cunosc numai placa “să nu ne lăsăm provocaţi”! E chiar aşa greu să combaţi această mişcare secuiască? Alţii pornesc războaie de cucerire şi ocupare numai din două falsuri televizate iar noi murim cu adevărul istoric şi cu dreptatea în mână!

    PIERDEM ARDEALUL fraţilor, pe mâna trădătorilor de neam!

  4. @ utzu:

    Da, cam asa este, desi, dupa perceptia noastra, noi suntem oricum in sah si aproape de mat, din punct de vedere al posibilitatilor de reactie si al capacitatii de a actiona adecvat fara a fi considerati, tocmai noi, provocatorii. Asta este cand un intreg serviciu, esential apararii tarii, este pur si simplu o filiala a serviciilor STRAINE, de OCUPATIE, si, ca atare, este indreptat IMPOTRIVA intereselor statului roman. Cand ti-ai bagat dusmanul in casa si in pat, cand ti-ai omorat cainele si ti-ai pus lupul paznic la stana… cam la ce te poti astepta?! Cand cei mai activi si mai “credibili” europarlamentari “romani” la curtile Bruxelles-ului si Strasbourgului sunt Macovei si Tokes – nu ne este clar (macar de asta vara incoace) in ce directie suntem dresati sa mergem, in pozitia “cu botul pe labe”? Nu stiu daca mai exista iesire diplomatica din povestea asta. Nici nu avem mari vizionari, strategi si nici mari patrioti dedicati in guvern, dar, in contextul creat de altii, cu Romania asediata si ciuruita mediatic pe toate fronturile (ajungandu-se acum, spre a ne strivi de tot in umilinta si in penibil, si pana la carnea de cal) si ajunsa ciuca bataii…de joc a intregii Europe, incepand cu Comisia Europeana, nu cred ca au vreun sort de izbanda minimele zbateri diplomatice de tipul: Hollande, Olanda etc.. Ne inchid, iata, inca o data, si usa Schengen, in aplauzele hahaite ale Intaiului Vanzator al Tarii, ne tin la colt de ani de zile prin ticalosul MCV al madamei aflate in solda americanilor… Si ne rad in nas cu toate. Suntem mici, din pacate, mult prea mici si, mai ales, tradati si sabotati de ani de zile din interior, astfel incat acum, chiar si celor bine interntionati, cum speram ca sunt Ponta si Corlatean, nu le mai ramane de facut mai mult decat un soi de “joc de glezne”.

  5. Da, eram prea generosi si naivi si cu bunele intentii si eforturi ale actualilor. Tocmai ce au tinut sa ne convinga de contrariul exact pe dosarul cel mai grav:

    http://www.antena3.ro/politica/corlatean-despre-kosovo-ar-fi-o-greseala-ca-romania-sa-ramana-ingropata-in-avanposturi-ca-un-soldat-japonez-in-pacific-205333.html

  6. ei nu, asta chiar ca-i prea de tot!!!
    Posta ca si CFR-ul nu ar trebui privatizate, dar sa o mai ia si ungurii, asta-i chiar culmea!!

  7. @Eugenia:

    Intre timp Magyar Post s-a retras… planurile de privatizare a Postei Romane insa merg inainte.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare