Mitropolitul Laurentiu Streza despre MENTIONAREA LUI DUMNEZEU IN CONSTITUTIE [audio]

18-03-2013 1 minut Sublinieri

mitropolitul Ardealului, satisfacut

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

(inregistrarea audio a conferintei IPS Laurentiu Streza din 18 martie 2013)

***

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca, in noua Constitutie a Romaniei ar trebui sa fie trecut cuvantul “Dumnezeu”, sintagma “Biserica Ortodoxa Romana – biserica nationala“, insa nu crede ca se va intampla asa, din cauza ca bisericile nu au “senatori de drept”, care sa le reprezinte in mod direct interesele in Parlament, transmite Agerpres.

“Ne pare rau ca intr-o tara in care suntem 86% ortodocsi, crestini suntem 99%, ne ferim de cuvantul acesta, care e o binecuvantare. Au fost probleme si in Constitutia UE, au fost probleme si la noi. Ne amintim cu drag de poetul Ioan Alexandru, care foarte greu a reusit sa plaseze pe peretele Parlamentului semnul crucii. (…) cred ca nu mai este pus acum acolo”, a spus Mitropolitul Ardealului.

Acesta considera ca mentionarea lui “Dumnezeu” in Constitutie nu i-ar afecta pe ceilalti cetateni romani, care nu sunt crestin ortodocsi.

“Daca in tara noastra sunt si alte religii sau alte culte, nu cele crestine, numele Dumnezeu nu-l opreste pe celalalt ca sa se simta si el cetatean al tarii acesteia”, a explicat IPS Laurentiu Streza.

Conform acestuia, cuvantul “Dumnezeu” trecut in Constitutie “nu ar ajuta biserica, ca institutie, cu nimic”, insa de mare ajutor ar fi daca prin Constitutie, Romania ar recunoaste ca biserica nationala Biserica Ortodoxa Romana (BOR).

“Ar ajuta biserica, daca s-ar trece in Constitutie, ca Biserica Ortodoxa este biserica majoritara, dar nu am tinut nici lucrul acesta mortis, ca sa nu se supere altii. Ori o recunoaste Constitutia, ori nu, Biserica Ortodoxa Romana este biserica nationala, asa cum biserica catolica este biserica nationala in Polonia si in alte tari”, a adaugat Mitropolitul Ardealului.

Acesta mai propune si introducerea in Constitutie si automat, in Parlament, a “senatorilor de drept” ai BOR si ai celorlalte culte, care sa apere interesele bisericilor.

“Daca in noua Constitutie s-ar oferi cateva posturi, daca am avea, cum erau inainte, senatorii de drept, fiecare confesiune sa aiba un senator de drept, care sa nu treaca prin alegeri. Daca noi am intra in politica, daca Biserica ar intra in alegeri, va dati seama cati senatori am putea sa punem si cati deputati? Dar nu asta ne intereseaza. (…) Daca ar exista senatori de drept, atunci problemele bisericii ar putea fi aparate si sustinute direct, fara complicatii, fara pseudo-aparatori. (…) Biserica nu se implica in problemele politice”, a aratat Mitropolitul Ardealului.

Conform acestuia, au existat mai multe initiative legislative care au nemultumit BOR, cum a fost proiectul de interzicere a sarutarii icoanelor, pentru ca astfel s-ar lua diverse boli. IPS Laurentiu Streza s-a mai referit si la homosexuali, clonare, avorturi, donare de organe, lucruri sensibile pentru biserica.

Nota noastra:

Este un lucru bun ca IPS Laurentiu Streza s-a referit la subiectul revizuirii in sens crestin a Constitutiei, dupa comunicatul sec si inhibatoriu al Patriarhiei, desi a facut-o intr-un mod cam aproximativ din punctul de vedere al pertinentei argumentelor. Problematica este pozitia pe tema fertilizarii in vitro, pe care marginea careia evita sa aiba o pozitie ferma, asa cum avusese anterior.


Categorii

1. DIVERSE, Inregistrari, IPS Laurentiu Streza, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Mitropolitul Laurentiu Streza despre MENTIONAREA LUI DUMNEZEU IN CONSTITUTIE [audio]

  1. si un punct de vedere foarte concis si la obiect, cu logica bunului simt, nu cu fanatismul si ura anti-crestina a propagandei seculare:

    Într-o ţară în care majoritatea covârşitoare se declară creştin-ortodoxă, iar persoanele fără religie, atee sau care nu au vrut să-şi declare religia, reprezintă sub 1% din totalul populaţiei, discuţia ar trebui să fie simplă.

    Noi, cei peste 99% din locuitorii acestei ţări, credem că există Dumnezeu şi ne asumăm această credinţă. Ei, cei sub 1% dintre concetăţenii noştri, au dreptul să nu creadă în Divinitate şi să-şi trăiască viaţa aşa cum cred de cuviinţă. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, cea la care se raportează 85,9% din locuitorii României, au făcut o cerere simplă. Dumnezeu să fie menţionat în constituţia României, legea fundamentală a ţării, cea care defineşte structura şi realităţile unei naţiuni. Să se statueze în mod clar şi fără echivoc că Dumnezeu există, în diversele sale accepţiuni, în cazul nostru, al românilor, cea creştină.

    Dacă ne raportăm la istorie, toate marile personalităţi ale neamului românesc au purtat credinţa ca pe o emblemă a sufletului şi au declarat fără echivoc că românii sunt strâns legaţi de Dumnezeu şi Dumnezeire.

    Dacă ne raportăm la prezent, în zilele de sărbătoare toţi politicienii se înghesuie pe la biserici, mânăstiri sau diverse adunări religioase pentru a-şi manifesta public credinţa în Creator. Crucile largi, feţele spăşite, umerii un pic aduşi în jos a oboseală trupească….toate aceste gesturi sunt elemente ale evoluţiei publice a celor aleşi să reprezinte poporul român.

    Care popor crede în Dumnezeu în proporţie de peste 99%. Şi din aceşti 99% aproape 98% sunt creştini. Dintre care 85.9% suntem creştini-ortodocşi. Am văzut nişte declaraţii aproape comice ale unor politicieni care nu ştiau cum să o dea să fie bine. Mai c-ar vrea, mai că nu se poate, vorba lui Caragiale.

    E simplu domnilor, sunteţi reprezentanţii unui popor care crede în Dumnezeu. Dacă din greşeală, sau sub presiunea celor sub 1% atei, fără religie, sau a celor care nu au vrut să-şi declare credinţa, o să încercaţi să-l uitaţi pe Dumnezeu în afara constituţiei, atunci poporul care crede în Dumnezeu vă va uita în afara istoriei.

    Să sperăm că voi, aleşii noştri, nu aveţi un Dumnezeu de buzunar, pe care îl scoateţi şi îl curăţaţi doar la zilele fixe, de sărbători. Căci, aşa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga:

    Fără iubirea şi voinţa lui Dumnezeu, am fi forme fără conţinut.

    Cristi Dumitru, via blogurile Adevarul
    http://adevarul.ro/blogs/cristi.dumitru

  2. De remarcat, că este totuşi o voce aprox singulară (mai sunt cele ale episcopilor din Moldova şi Bucovina, deocamdată) care spune aceste lucruri. De aceea mă gândesc, că impactul nu este prea mare. Probabil că nici locul în care le spune, chiar public fiind, nu ajută chiar aşa mult la mediatizarea punctelor de vedere. Fiind totuşi punctele de vedere ale Bisericii, ar fi poate nimerit, ca să fie disipate în public măcar prin mijloacele Patriarhiei, radio, ziar, tv şi prin politicienii care de zile mari ling clanţele uşilor bisericilor sau mânăstirilor. Altminteri ar mai fi nevoie de un creştin ortodox angajat de talia poetului Ioan Alexandru ca să fie dat un impuls în definitiv activităţii publice a BOR.

  3. Tare ma tem ca o asemenea initiativa, nu va fi luata in seama! Avand in vedere, secularizarea, liberalizarea ideilor si convingerilor la nivel politic, apoi o libertate prost inteleasa plus niste sfori foarte groase care vin din afara tarii, ma indoiesc ca se vor putea face asemenea lucruri. Dar nadejede avem! Faca-se voia Ta Doamne!

  4. @ Cristian, Eugen:

    Partea buna aici ar putea fi totusi ca este vorba de un ierarh apropiat de Patriarh… Poate ca si in cele bune se poate materializa influenta sa?

  5. @Eugen
    Nu va fi luată, în primul rînd, de teama occidentului (părerea mea!), care s-a ferit ca dracu’ de tămîie să afirme oficial raportarea la originile creştine ale Europei şi, cum politicienii noştri manifestă un tropism accentuat către Înalta Poartă de la Bruxelles, iar pupatul papucului stăpînului face parte din fişa postului, doar n-o să-şi dea cu stîngu-n dreptu’ pentru atîtă lucru!

  6. Pt admin: posibil este, dar tare mă tem, că Eugen are dreptate. Personal cred că în ochii Patriarhiei este mai importantă construcţia catedralei dacât construcţia unei constituţii creştine. Iar dacă ar fi pusă în situaţia să aleagă, ….cred că ştim cu toţii care ar fi alegerea. Sunt convins că o constituţie creştină ar impulsiona construirea catedralei, prima fiind o mărturisire a credinţei în Christos, iar Acesta cu siguranţă că ne-ar răsplăti ca neam, dar, oare se gândeşte astfel şi-n Dealul Patriarhiei???

  7. Prea putin, se vorbeste putin si nu se face nimic. Ar trebui ca procentele alea sa sa vada in actiuni ori Patriahul sa iese si sa spuna ca ortodocsii nu sunt majoritari. Oamenii sunt amortiti duhovniceste, nu realizeaza ce se pune la cale, ei sunt gata sa asculte de pastori, dar pastorii se fofilesc. Pana acum deja trebuia sa se puna piciorul in prag in privinta constitutiei. Daca Patriarhul declara din start ca Biserica va lupta impotriva noii constitutii daca nu se va trece ca suntem un neam crestin, de pe alte pozitii se ducea lupta. Acum vad ca IPS Streza o cam balteste, ca nu cerem, ce nu vrem sa ofesam, blah, blah. Exact ce isi doresc si vrajmasii sa faca din noi, niste papagali neputinciosi care accepta amortiti toate “schimbarile” din societate, una catre una.

  8. INLAT PREA SFINTIA VOASTRA, V-AM FOST STUDENTA SI VA SUSTIN CU TOT CE POT. AM EMISIUNI RELIGIOASE LA RADIO UNIVERSUL ARTISTIC http://radioshowgroup.xplor.ro:7000/listen.pls sau http://89.44.106.142:9984/listen.pls, cu adresa de mes: radio_show101@yahoo.com, azi am avut emisiune Pro-Vita, voi descarca si Conferinta Sfintiei Voastre. Binecuvantati, Prea Sfintite!!

  9. Pingback: Dumnezeu in Constitutie. STAT LAIC, STAT ANTICRESTIN sau stat care recunoaste TRADITIA CRESTINISMULUI RASARITEAN? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: ADN pentru CONSTITUTIE REPREZENTATIVA (comunicat) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: lPS Laurentiu Streza al Ardealului: PLATIM LA STAT MAI MULT DECAT PRIMIM/ Sondaje despre CONSTITUTIA CRESTINA, RELIGIA LA SCOALA, TAXAREA BISERICII si GAZELE DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: PONTA VREA "SCHIMBAREA ACCELERATA" a ROMANIEI "PLINA DE PREJUDECATI". Agenda pro-homosexualitate, adoptata cvasi-oficial la CONGRESUL PSD!/ Crin Antonescu NU vrea CONSTITUTIE "CRESTINA" [video] - Razboi întru Cuvânt - Recom
  13. Pingback: O treime din americani ar vrea CRESTINISMUL RELIGIE DE STAT IN SUA. State europene cu "DUMNEZEU IN CONSTITUTIE" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: IPS Laurentiu Streza ataca dur Constitutia revizuita pe tema familiei. “ESTE O PEDEAPSA A LUI DUMNEZEU CARE VINE ASUPRA NOASTRA. ESTE CEL MAI MARE ATENTAT LA FIINTA NEAMULUI NOSTRU” [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare