MANASTIREA PUTNA: Suntem alaturi de toti ce lupta impotriva exploatarii gazelor de sist. S-a obtinut STOPAREA PROSPECTIUNILOR prin detonari seismice in jurul manastirii!

19-10-2013 3 minute Sublinieri

Obste-PUTNA

Cât priveşte problema gazelor de şist, poate că fiecare român de bună-credinţă ar trebui să-şi pună întrebarea: de ce ar fi obligate ţările „sărace” din Estul Europei să accepte exploatarea gazelor de şist, câtă vreme Franţa şi Germania – motoarele Uniunii Europene – au respins-o, chiar dacă şi ele sunt dependente de gazul rusesc? Din studiile şi filmele documentare care au circulat în ultima vreme, înţelegem cu toţii pericolele majore pe care le pune exploatarea gazelor de şist pentru mediul înconjurător. 

Dreptul la apă curată, la o palmă de pământ nepoluată, este o expresie a dreptului la viaţă. De aceea suntem alături de toţi membrii societăţii noastre – care sunt totodată şi membri ai Bisericii Ortodoxe Române – în lupta pentru apele curate ale României, în lupta împotriva exploatării gazelor de şist.

putna-g-2

S.C. Prospecţiuni S.A. a renunţat la folosirea exploziilor seismice pe terenul din jurul Mănăstirii Putna

După mai multe întâlniri şi dezbateri în lunile august-septembrie 2013, Mănăstirea Putna a ajuns la un acord de protecţie a zonei cu S.C. Prospecţiuni S.A. Bucureşti, firma care dorea să efectueze aici detonări seismice pentru descoperirea rezervelor de gaze (naturale sau de şist). Astfel, s-a interzis metoda de testare a straturilor solului prin explozii, care ar fi pus în pericol izvoarele de apă potabilă din jur, şi care ar fi presupus efectuarea a cca. 10-15.000 detonări la 10 metri adâncime a câte 2-3 kg explozibil. De asemenea, în urma discuţiilor de la nivelul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, din Proiectul E-III 1 Brodina al SC Prospecţiuni, care măsura iniţial o suprafaţă de 304 km2, au fost excluse de la operaţiunile de împuşcare cu explozibil zona Mănăstirii Suceviţa şi zona forestieră „Asociaţia Silva Bucovina”.

Dintre tehnologiile folosite în ultima vreme pentru prospecţiunea solului – geo-chimică, magneto-telurică, seismică –ultima are cel mai mare potenţial distructiv, putând duce la rupturi ale solului, deturnarea izvoarelor de apă, contaminarea pânzei freatice, alunecări de teren, precum şi la slăbirea treptată a structurii de rezistenţă a clădirilor datorită undelor seismice create, care pot fi înregistrate la o distanţă de peste 10 km.

Pe lângă aceasta, activitatea de prospecţiuni seismice se desfăşoară în România fără să fie reglementată prin nici o lege, şi nu există o nici o ştiinţă care să prevadă efectele exacte ale exploziilor în sol, în toată complexitatea lor, astfel încât nu se poate vorbi nicidecum de „explozii controlate”. 

În mod concret, în zona Mănăstirii Putna s-a creat un perimetru de protecţie cu o rază de 3-4 kilometri, denumit „Aria protejată Putna”, ferind de explozii mai multe obiective istorice, naturale şi de mediu, astfel:

  • Complexul monahal Mănăstirea Putna şi dependinţele sale – monument istoric de sec. XV, de importanţă naţională şi universală;
  • Complexul monahal Sihăstria Putnei – lăcaş de cult sec. XVIII;
  • Chilia Sf. Daniil Sihastrul – monument istoric sec. XV;
  • Mănăstirea Sf. Daniil Sihastrul – monument de cult local;
  • Poiana Jiji cu biserica – proprietate cu locaş de cult a Mănăstirii Putna;
  • Dealul Crucii – monument istoric clasat C.M.I. 1943;
  • Bazinele hidrografice ale mănăstirilor Putna, Sihăstria Putnei şi Sf. Daniil Sihastrul – resurse naturale de importanţă strategică;
  • Versanţii montani ai zonei Putna şi alte reliefuri ameninţate de degradări, seisme şi alunecări de teren. (vezi harta anexată)

În scopul delimitării exacte a zonei, reprezentanţi ai Mănăstirii Putna cu experienţă în teren dimpreună cu topografi şi ingineri ai S.C. Prospecţiuni au străbătut cu pasul conturul „Ariei protejate Putna”, folosind marcaje din loc în loc. Pentru radiografierea seismică a solului, în interiorul acestui perimetru S.C. Prospecţiuni a folosit o tehnologie nedistructivă, constând în montarea la câte 50 m a unor senzori seismici (geofoane), care au oferit o imagine a straturilor solului pe baza detonărilor seismice efectuate la distanţă, în afara zonei de protecţie. În prezent această activitate s-a încheiat, iar din 18 octombrie 2013, S.C. Prospecţiuni s-a angajat la strângerea şi îndepărtarea tuturor cablurilor, senzorilor şi echipamentele folosite la faţa locului, şi apoi la părăsirea definitivă a zonei.

Prin atitudinea şi poziţia sa de până acum, Mănăstirea Putna a urmărit în special să protejeze izvoarele de apă potabilă ale locului, o resursă strategică pentru vieţuitorii de aici, pentru noi şi pentru generaţiile care vor veni. Chiar dacă nu s-a ajuns încă la faza de exploatare de gaze în zona Putna, pericolul a venit de la activitatea de prospecţiune seismică în sine, ca fază preliminară a acestui proces.

Oricât de legitime ar fi interesele publice sau private ale unor agenţi economici, prospectarea sau exploatarea resurselor naturale ale solului – fie gaze naturale, fie gaze de şist – nu trebuie să se facă prin punerea în pericol a resursei naturale esenţiale pentru toţi: apa. Nu putem răscumpăra cu nici o sumă de bani poluarea sau dispariţia apelor noastre, ori a monumentelor istorice, iar dacă gazele naturale sau de şist fac parte din politica de dezvoltare durabilă, cu atât mai mult apele, solul fertil şi monumentele naturale şi istorice pe care le deservesc fac parte din politica de dezvoltare durabilă.

Numai în felul acesta credem că se poate asigura un just echilibru între interesul public şi interesul privat, căci dacă pământul şi apele sunt declarate proprietate publică, adică ale tuturor, în egală măsură ele trebuie să aparţină fiecărui cetăţean care-şi duce viaţa în locul respectiv, în funcţie de nevoile sale. De aceea, este firesc să apărăm această demnitate a noastră de stăpâni ai locului în faţa cererilor nedrepte ale unor investitori economici care nu se gândesc la mediul înconjurător în ansamblul său, şi nici la cei care îl vor moşteni după noi, ci numai la profitul personal cât mai rapid obţinut. 

Cât priveşte problema gazelor de şist, poate că fiecare român de bună-credinţă ar trebui să-şi pună întrebarea: de ce ar fi obligate ţările „sărace” din Estul Europei să accepte exploatarea gazelor de şist, câtă vreme Franţa şi Germania – motoarele Uniunii Europene – au respins-o, chiar dacă şi ele sunt dependente de gazul rusesc? Din studiile şi filmele documentare care au circulat în ultima vreme, înţelegem cu toţii pericolele majore pe care le pune exploatarea gazelor de şist pentru mediul înconjurător.

Dreptul la apă curată, la o palmă de pământ nepoluată, este o expresie a dreptului la viaţă. De aceea suntem alături de toţi membrii societăţii noastre – care sunt totodată şi membri ai Bisericii Ortodoxe Române – în lupta pentru apele curate ale României, în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Împreună, cler şi laicat, formăm un popor al lui Dumnezeu şi împreună vom continua să ne apărăm spaţiul nostru vital.

Arhimandrit Melchisedec Velnic,
Stareţul Mănăstirii Putna, cu obştea
18 octombrie 2013

manastirea-putna-prigonita-de-fisc-cica-lacasul-care-adaposteste-osemintele-lui-stefan-cel-mare-n-ar-apartine-cultului-ortodox-4756419


Categorii

Comunicate, Gazele de sist, Manastirea Putna, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “MANASTIREA PUTNA: Suntem alaturi de toti ce lupta impotriva exploatarii gazelor de sist. S-a obtinut STOPAREA PROSPECTIUNILOR prin detonari seismice in jurul manastirii!

  1. Nimic n-a lăsat în istorie o urmă mai luminoasă decât rarii reprezentanţi ai demnităţii omeneşti în vremuri de josnicie.Aceasta este Manastirea Putna!

  2. Rar mai gasim oameni care sa nu faca compromisuri ca cei din Man. Putna. Cinste si inchinaciune lor si Mariei Sale, Stefan. Sa sustinem toti acest rar suflu de demnitate si verticalitate.

  3. Acestia sunt adevaratii slujitori ai lui Hristos, cata vreme nu sunt “muti” si “surzi” la problemele de viata ale crestinilor. Cinste urmasilor Mariei Sale ,Stefan.

  4. Este vizibil ca dregatorii zilelor noastre sunt cel putin naivi …, recita ACUM cu un fals aer de patriotism marota independentei energetice/economice, de parca asta a mai ramas de facut in tara, restul este bine-merci pe fagasul “dezvoltarii multilaterale”.

    Musai gaze de sist, musai exploatare de aur cu cianuri, acum, cat mai repede “trebuie” facute, sa le-o luam inainte altora …caci pe celelalte le-am “bifat” pe calea progresului economic!

    Dar sa mai asteptam pana vedem ca si Franta, Germania si altele din vest pun in aplicare asa ceva, de ce nu putem?
    Dar ce-am avut din industrie, de ce n-ati pastrat cat de cat sau sprijinit sa se mentina macar?
    Dar agricultura de n-ati/n-o sprijiniti masiv dupa un plan de bun simt care sa asigure o paine pt tot saracul?
    Dar padurile de ce n-ati luat masuri sa nu mai fie taiate infiorator de salbatic?
    Dar retele de drumuri nationale/autostrazi de ce n-ati urmarit sa se faca in cei circa 25 de ani?
    Dar turismul cum de l-ati lasat sa se prabuseasca aproape total?
    Dar semnaturile de ce vi le-ati pus pe tot felul de conventii si acorduri, care mai de care mai discutabile?
    Dar, dar…

  5. De mai multa vreme, in legatura cu controversatele proiecte de exploatare a aurului cu cianuri si a gazelor de sist prin fracturare hidraulica, in Romania, circula pe Internet si in presa, evident pro-exploatarile americane, canadiene sau ce-or mai fi, un vers dintr-o poezie a lui Octavian Goga scos din contextul poeziei, in cea mai pura manipulare “politically correct” si anume :” Muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”. Bine… Acum haideti sa vedem ce spune de fapt Octavian Goga in poezia sa, iata :

    “Munti nostri aur poarta,
    Noi cersim din poarta-n poarta.
    De-am inchide-a Tzarii poarta,
    Altii ne-ar cersi la Poarta!

    Insa Hotii-s chiar din Tzara
    Tradatori la cei de-afara!
    Doamne Iarta-i! Esti in Drept!
    Insa Du-i hat in desert!

    Doamne, Da-i la Neam unire
    Si Da-i demna carmuire.
    Ca-i prea mult blajin si las
    Si supus sta la borfasi!

    O Neam romanesc din Daci
    Nu mai cersi doar pozmaci
    Ci Ridica-te crestin
    Ca sa scapi de cel Hain!

    In concluzie, Goga deplange faptul ca poporul roman nu stie sa-si exploateze si gestioneze resursele naturale care l-ar putea face mai putin dépendent de o putere sau alta, fie Rusia, fie SUA, “la même Jeanette, autrement coiffée!”. 🙂

    ACESTA ESTE SENSUL ADEVARAT AL POEZIEI LUI GOGA !

    Aceasta poezie a fost de altfel cenzurata de comunisti, fiindca batea in ocupatia bolsevica, iar astazi la fel, nu este citata integral din motive lesne de inteles si pe care le-am argumentat mai sus…

    Asa ca ii invit pe cei care colporteaza pe Internet si in diferite articole de presa DOAR primele doua versuri ale poeziei, sa citeasca si restul, sau cel putin sa-si dea seama ca solutia pentru Romania nu este sa schimbe Inalta Poarta Bolsevica, cu Inalta Poarta Americana, ci solutia este ca Romania sa-si negocieze in mod inteligent contractele care au ca obiect exploatarea resurselor EI naturale, astfel incat si investitorul sa aiba profit, ceea ce este normal, dar si Romania sa ramana in castig, ceea ce iarasi este normal, daca este vorba de un contract ONEST, iar conditiile sa fie puse si de Romania, nu numai de investitorul strain, oricare ar fi el.
    Eu nu am nimic impotriva investitiilor straine, ba chiar cred ca Romania are nevoie de acestea, in conditiile in care capitalul romanesc, si ala facut din “afaceri” cu statul, pleaca in magaoaie de vile, masini de lux porcesc (as zice), haine de firma pe trupuri de cocalari sau in conturi bancare din paradisurile fiscale , dar cu conditia ca aceste investititii sa nu fie ONEROASE si PERICULOASE pentru comunitatile locale romanesti pe teritoriul carora investitiile se fac.
    Pentru ca, in caz contrar, vom ajunge in situatia in care muntii nostri nu vor mai purta aur, dar noi tot din poarta in poarta vom cersi…
    A bonne entendeur, salut ! Cum ar zice nenea Iancu Caragiale, un alt excelent “radiograf” al societatii si mentalitatii romanesti.

  6. Nu doar in tarile sarace se fac exploatari ptr. gazele de sist. Si in Anglia se fac. Au avut si ei cutremure, oamenii sunt din ce in ce mai nemultumiti. Si in America s-au facut si nu doar in desert. Sunt Americani fara apa.

    Americanii fără apă
    http://www.familiaortodoxa.ro/2013/09/03/americanii-fara-apa/

    *
    Dumnezeu sa ii ajute pe cei de la manastirea Putna! Foarte bine ca au stat drepti si nu au facut compromisuri.

  7. @ Hrisanti

    Ce simpatic e capitalismul dragul de el! Cum se impaca el si cu nationalismul si cu globalismul, ba cum le si imperecheaza strutocamileste, atata timp cat iese banu’! Ma refer evident la felul in care a fost prelucrat Goga. Foarte bun si comentariul lui IoanR. Dupa 25 de ani de minciuna sfruntata, hotie, si incompetenta tot noi suntem inapoiati pentru ca refuzam progresul pe care ni-l servesc ei (sau mai bine zis ni-l baga pe gat) prin contracte secretizate.

  8. Suntem alaturi de voi!

  9. Ieri la ora 13.00 pe TVR 1, un specialist in comunicare a afirmat ca a fost listata la bursa Compania romana de gaze (ROMGAZ). Aceasta are dreptul de a extrage gaze, inclusiv cele obtinute prin fracturare hidraulica.

    Listarea la bursa a Romgaz si Hidroelectrica ( posibil si Nuclearo-electrica), inseamna ca cu un minim de investitii, neromanii vor deveni actionari majoritari. Staul instraineaza ultimele domenii domenii strategice ale economiei nationale.

    Lumea e ocupata cu Rosia Montana si Barlad fara sa bage de seama instrainarea patrimoniului national – valori mult mai mari.

  10. Pingback: TUNUL PE BISERICA: Preotii protestatari din Vaslui – LUATI LA TINTA DE PROPAGANDISTII CHEVRON DIN MEDIA/ Marturisire cu totul uimitoare a PS Corneliu Barladeanu: COMISARII EUROPENI, PRECUM COMISARII SOVIETICI - Recomandari
  11. Pingback: Cuvinte de invatatura catre tineri de la duhovnicii manastirii Putna: SPOVEDANIA CA VARSARE A INIMII CATRE DUMNEZEUL CARUIA I-AM INSELAT IUBIREA; DUHOVNICUL CA PRIETEN AL MIRELUI/ Parintele staret Melchisedec: Ramaneti in tara, iubiti-va neamul, scuturati
  12. Pingback: PARINTELE IACHINT AL PUTNEI – icoana blandetii, discretiei, intelepciunii, iubirii patimitoare si rabdarii NESFARSITE. Ultimele cuvinte: “PARINTE, RABDARE! Toata viata trebuie sa avem rabdare, daca vrem sa ne mantuim“. MARTURII calde de
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare