Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST in perimetrul MANASTIRII PUTNA, cu afectarea panzei freatice! (video) Se incearca distrugerea, bucata cu bucata, a tuturor zonelor importante, inclusiv spiritual, ale României?

20-06-2013 2 minute Sublinieri

Fără acordul Mănăstirii Putna, o firmă de prospecţiuni geologice desfăşoară explozii subterane controlate cu dinamită, care afectează pânza freatică din jurul sfântului lăcaş, unde îşi odihneşte somnul de veci domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Călugării Mănăstirii Putna au blocat activitatea firmei geologice SC Prospecţiuni SA din Bucureşti care caută prin explozii controlate hidrocarburi şi gaze de şist. Călugării au descoperit că unele izvoare sau fântâni din jurul mănăstirii au fost poluate uşor cu hidrogen sulfurat în urma prospecţiunilor geologice. Apa potabilă pentru mănăstire şi comuna Putna poate fi afectată datorită prospecţiunilor geologice cu dinamită.

Monahul Iustin, consilierul juridic al Mănăstirii Putna, a făcut demersurile legale către autorităţi pentru interzicerea prospecţiunilor geologice pe teritoriul aparţinând Mănăstirii Putna. Părintele Anastasie a afirmat că explozia cu dinamită controlată afectează fonic pe o suprafaţă de 10 Km în subteran, iar apele freatice pot fi prin unda de propagare perturbate de cutremure de mici dimensiuni, ce duc la infestarea cu sulf a izvoarelor de apă potabilă.

Părintele stareţ Melchisedec Velnic a cerut Prefecturii Judeţului Suceava să blocheze activitatea firmei care caută în realitate gaze de şist şi vor de fapt „transformarea Mănăstirii Putna într-o nouă Roşia Montana”.

Ionuţ Ţene

1121251272598__putna

***


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Manastirea Putna, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST in perimetrul MANASTIRII PUTNA, cu afectarea panzei freatice! (video) Se incearca distrugerea, bucata cu bucata, a tuturor zonelor importante, inclusiv spiritual, ale României?

  1. Inca din anii trecuti se perindau masinile de prospectiuni pe coclaurii de pe langa Putna, iar cand oboseau, se odihneau in parcarea manastirii.

  2. E firma lui Ovidiu Tender, s-au impinzit in zona pe toate coastele cu TAF-urile alea.

  3. !!!

    Sunt asa unii care nici frica de Dumnezeu nu au, nici rusine fata de oameni. Chiar si la Putna, la lacasul cuviosului voievod Stefan, au indraznit sa spurce pamantul si apa.

  4. E sinistru de grav daca au ajuns la faza de prospectiuni seismice.
    Daca vorbesti de “TAF-uri” acelea nu sunt taf-uri ci masini generatoare de unde seismice.
    La aceasta faza de prospectiuni, apa incepe sa se strice.
    Avem exemplu Polonia, unde in faza de prospectiuni seismice s-au tulburat apele.

  5. mi se pare incredibil ce aud !!!! tupeul lor a atins cote de neimaginat

  6. Fantastic!Extraordinar ce se intampla in aceasta tara!Pe toate fronturile vor astia sa ne distruga!Se vede ca a fost vanduta tara de tradatorii astia! Statul nu mai reprezinta acest popor!Cand […] ne vom trezi!? Cum vin ei si fac ce vor aici fara sa le faca nimeni nimic.Autoritati nu mai exista,au fost toti cumparati! Vor sa ne otraveasca apa si sa distruga natura ca doar asta ii scopul si nu gazele! Exploatarea de gaze este doar un pretext! Aceasta metoda face parte din politica de decimare a rasei umane!

  7. iacata ca deja si cfr marfa a ajuns pe ”maini bune”

  8. Abia acum iese la iveală adevăratul motiv pentru care sunt hartuiti prin justiţie în legătură cu proprietatea terenului mănăstirii.

  9. @ Costel:

    Clar!

  10. Ei, da…e din ce in ce MAI GROASA SITUATIA!

    Au depasit DEJA, orice limita!

    Eu propun – care vreti/care puteti – impreuna cu monahii, preotii (de mir sau monahi) sa ne rugam sa-i potoleasca Dumnezeu ca, prea au scapat prin miriste!

    Eu – daca as fi preot – n-as putea sa ma mai rog pentru conducatorii tarii, pentru mai-marii oraselor si-ai satelor DECAT ca sa se potoleasca, nu sa si-o i-a in nas, maturand totul din calea lor!

    Pai, ce! Daca au luat-o razna, hai sa-i reasezam in firea lor!

  11. Da, scopul este otravirea apei, cu legatura spre distrugerea agriculturii si mai ales a celei… de subzistenta. Scopul(real) nu e profitul, independenta energetica si alte prostii ci noi suntem adevaratul motiv! Cat timp romanul se poate intoarce la o bucatica de pamant din care sa supravietuiasca(pana spre final cand nu va mai putea nici asta), nu poate fi doborat cu adevarat.

  12. @timisorean1:

    Totusi… nu prea e asa. Rezerve chiar avem si companiile alea chiar vor sa faca profit. De aceea vor folosi cele mai precare tehnici, pentru ca asa procedeaza in coloniile lor.

  13. Chiar am vrut sa pun un ps dar am zis sa nu incarc. Da, chevron si guvernantii nostrii se gandesc doar la profit. De fapt majoritatea din acest lant se gandesc doar la profit(pt ai nostrii sub forma de comisioane&etc, ca doar nu profitul tarii). Probabil exista si o gramada de habauci care chiar cred in “independenta energetica, independenta fata de rusi”. Dar deasupra lor, acolo unde acesti bani(multi,putini) chiar nu conteaza, fiindca totul(sau aproape) este al lor, acolo inrobirea noastra e pe primul loc.

    p.s. nu stim inca ce rezerve avem(de sist). Chiar aici am citit cum exagereaza americanii cifrele. Chiar si profitul real a fost pus sub semnul intrebarii

  14. Mănăstirea Putna contestă avizul de mediu pentru
    SC Prospecțiuni SA București și folosirea a 15.000 de explozii
    cu dinamită pentru descoperirea gazelor de șist

    Contestaţie aviz de mediu
    Către:
    Prefectura Judeţului Suceava, Prefect FLORIN SINESCU
    Ministerul Mediului – Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Ministru-delegat LUCIA ANA VARGA
    Secretariatul de Stat pentru Culte, Secr. de stat VICTOR OPASCHI
    Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – Bucureşti, Preş. secr. de stat MIHAIL FÂCĂ
    Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, Comisar-şef ing. ADRIANA IORDACHE
    Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Dir. ing. VASILE OŞEAN
    Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Director ing. CORNELIU VORNICU

    Prin decizia 42/11.06.2013, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a emis avizul favorabil de mediu pentru S.C. Prospecţiuni S.A. Bucureşti, considerând că: „proiectul propus a fi în vecinătatea localităţilor Brodina, Vicovu de Sus, Suceviţa, Ciumîma, jud. Suceava în situl NATURA 2000 ROSCI 0328 Obcinile Bucovinei nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate”.

    Proiectul de prospecţiuni pentru descoperirea rezervelor de gaze naturale şi gaze de şist presupune, printre altele, executarea de foraje şi folosirea masivă a dinamitei pe raza Mănăstirii şi a comunei Putna, în perioada 1.06-30.12.2013.

    Mănăstirea Putna, ca unitate de cult–monument istoric şi proprietar de teren şi clădiri pe raza comunei Putna, aflată chiar în mijlocul perimetrului de proiect aprobat, având calitatea de persoană interesată şi vătămată în drepturi, CONTESTĂ avizul favorabil emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava pentru proiectul S.C. Prospecţiuni S.A. Bucureşti, deoarece este dat cu încălcarea dispoziţiilor legale (Legea Apelor 107/1996 şi regimul general de protecţie a apelor, HG 445/2009 privind proiectele cu impact asupra mediului, L 422/2001 privind monumentele istorice), şi pune în pericol grav izvoarele de apă ale Mănăstirii Putna şi comunei Putna, precum şi integritatea monumentului istoric Mănăstirea Putna.

    Avem dovezi certe că S.C. Prospecţiuni SA, în documentaţia sa pentru obţinerea avizului de mediu, a ascuns informaţii esenţiale care dacă ar fi fost cunoscute sau ar fi fost evaluate responsabil de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, ar fi dus la refuzul eliberării avizului de mediu, astfel:

    1. S.C. Prospecţiuni S.A. foloseşte substanţe explozive periculoase

    În perimetrul de cca. 304 km2 al proiectului, din discuţiile dintre reprezentanţii Mănăstirii Putna şi cei ai S.C. Prospecţiuni, asistate de martori, a reieşit că S.C. Prospecţiuni va amplasa linii seismice din 400 în 400 metri, săpând gropi pe fiecare linie la câte 50 metri, la 5-10 metri adâncime, deci în total cca. 15.000 gropi;
    În majoritatea acestor gropi, din documentele S.C. Prospecţiuni a rezultat că va fi detonată câte o cantitate de explozibil: câte 0,5 kg dinamită sau între 1-2,5 kg explozibil tip rioseis sau riodet, în total cca. 7.500 kg dinamită, sau între 15.000-37.500 kg explozibil rioseis-riodet;
    Şocurile seismice ale acestor explozii la 5-10 metri adâncime sunt înregistrate pe raza a sute de metri, dar unda de şoc se propagă până la distanţa de 10 km, cu efecte necontrolate asupra izvoarelor de apă, pânzei freatice, bazinelor de sulf din subsol sau structurilor de rezistenţă ale clădirilor;

    2. HG 445/2009, Anexa 2, indică evaluarea de mediu asupra proiectelor ce folosesc substanţe explozive

    Anexa 2, care conţine „Lista proiectelor pentru care trebuie stabilită necesitatea efectuării evaluării impactului asupra mediului”, vorbeşte la pct. 11, lit. h) de „Instalaţii pentru recuperarea sau distrugerea substanţelor explozive”, iar la pct. 13, lit. a) de „Orice modificări sau extinderi… ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului”;
    detonarea dinamitei sau a explozibilului rioseis-riodet înseamnă fără nici un dubiu distrugerea unei substanţe explozive, iar pentru faptul că este vorba de 15.000 de detonări, la 5-10 metri adâncime, a între 7.500–37.500 kg explozibil, din aceasta reiese clar impactul grav asupra mediului şi obligativitatea evaluării de mediu;

    3. Ascunderea de informaţii esenţiale de către S.C. Prospecţiuni şi/sau neglijenţa administrativă culpabilă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava

    HG 445/2009, Art. 13 (1): „Informaţiile pe care titularul de proiect are obligaţia să le furnizeze potrivit prevederilor art. 11 alin. (1) trebuie să includă cel puţin următoarele aspecte: c) datele necesare pentru identificarea şi evaluarea principalelor efecte pe care proiectul le poate avea asupra mediului”;
    Declaraţie falsă sau incompletă a S.C. Prospecţiuni, pct 1. lit. e) din cadrul Avizului de Mediu: „emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort: în perioada lucrărilor de construire, zgomotul va fi generat de utilajele şi mijloacele de transport, nefiind afectate zonele locuite”;
    – nu se spune nimic despre şocurile seismice din subsol;
    Afirmaţie iresponsabilă sau nedocumentată a APM Suceava, pct II. lit. c) din cadrul Avizului de Mediu: „II. c). Proiectul nu provoacă o deteriorare semnificativă şi nici o pierdere a habitatelor naturale din zona în care se va implementa”;
    – 15.000 explozii presupun o deteriorare semnificativă a straturilor solului, a pânzei freatice, şi deci a bazei de susţinere a întregului ecosistem;
    Declaraţie falsă a S.C. Prospecţiuni, pct 1. lit. f) din cadrul Avizului de Mediu: „riscul de accident: pe perioada execuţiei şi funcţionării obiectivului este redus, nu se utilizează substanţe periculoase…”;
    – este imposibil să nu considerăm 7.500–37.500 kg explozibil substanţe periculoase;
    Declaraţie ambiguă a S.C. Prospecţiuni, pct 2. lit. h) din cadrul Avizului de Mediu: „2. Localizarea proiectului. h) peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică – nu este cazul”;
    – chiar dacă detonările se fac în extravilanul localităţii Putna, şocurile seismice se propagă la kilometri distanţă, cu potenţial distructiv pentru monumentele istorice ale comunei: complexul monahal Măn. Putna, Biserica de lemn „Dragoş-Vodă”, Chilia Sf. Daniil Sihastrul etc.
    Declaraţie falsă a S.C. Prospecţiuni, pct 3. lit. a) din cadrul Avizului de Mediu: „Extinderea impactului, aria geografică şi numărul de persoane afectate – lucrările ce urmează a fi executate nu vor avea un impact negativ asupra factorilor de mediu şi nu vor crea un disconfort pentru populaţie pe perioada execuţiei lucrărilor”;
    – exploziile afectează direct pânza freatică şi straturile solului, iar la distanţă, unda de şoc de până la 10 km presupune că aria afectată nu este de 304 km2, ci de aproape 1.406 km2 (1/6 din teritoriul judeţului Suceava);
    În ansamblu, S.C. Prospecţiuni a vorbit doar de pagubele de la suprafaţă, fără să evalueze în nici un fel efectele seismice asupra pânzei freatice şi straturilor solului.

    4. Imposibilitatea ştiinţifică a controlării efectelor exploziilor asupra apei freatice, straturilor solului şi rezistenţei clădirilor

    La întâlnirea avută cu vieţuitorii Mănăstirii Putna (licenţiaţi în Geografie, Geologie, Silvicultură, Fizică, Matematică, Drept), miercuri, 19 iunie 2013, la Putna, reprezentanţii S.C. Prospecţiuni au recunoscut că, deşi sunt cel mai avansat organism din România d.p.d.v. al cunoştinţelor seismice (dotaţi cu PPV Metre, Vibratoare mecanice, staţii seismice etc.), nimeni nu poate să măsoare cu exactitate efectele exploziilor asupra izvoarelor din sol, straturilor solului şi rezistenţei clădirilor;
    S-a admis că nu există nici o lege sau un act normativ clar pentru prospecţiunile seismice în România, studii ştiinţifice aplicate sau institute cu o competenţă pluridisciplinară în domeniile geologie, geodezie, hidrologie şi fizică, pe care le-ar presupune activitatea de detonări seismice în sol, întreaga activitate făcându-se prin experimente relative la faţa locului;
    Reprezentanţii S.C. Prospecţiuni au mai recunoscut, de comun acord cu toţi părinţii prezenţi ai Mănăstirii Putna, că nimeni, cu tehnologia actuală disponibilă, nu poate să cunoască precis localizarea deosebit de complexă a apelor şi izvoarelor subterane, confluenţa lor, mişcările lor, interacţiunea lor cu alte substanţe sau gaze din sol;
    De asemenea, reprezentanţii S.C. Prospecţiuni au admis că oricât de avansată ar fi radiografierea solului prin unde seismice, nu vor putea distinge decât straturi mari de rocă, şi nicidecum fisuri, crăpături, pungi de gaze sau alte elemente de detaliu, şi, în consecinţă, nici nu pot cunoaşte efectul detonării dinamitei în preajma acestora;
    Singurele garanţii oferite de reprezentanţii S.C. Prospecţiuni S.A. au fost compensaţiile băneşti ulterioare producerii daunelor de mediu, invocarea anilor de experienţă în domeniu şi a lipsei plângerilor individuale – afirmaţie neverificabilă, cu atât mai mult cu cât tendinţa generală a unor astfel de firme este de a nega legătura de cauzalitate între exploziile din sol şi infestarea izvoarelor sau slăbirea rezistenţei clădirilor;
    La finalul discuţiei, reprezentanţii S.C. Prospecţiuni au recunoscut că sunt depăşiţi ştiinţific de efectele tehnologiei lor asupra mediului, de complexitatea deosebită a reţelei hidrografice subterane, a componentelor lichide sau gazoase din sol, precum şi de imperceptibilitatea şocurilor acumulate în structurile de rezistenţă ale clădirilor.

    5. A.P.M. Suceava, avea, potrivit HG 445/2009, obligaţia să consulte comunitatea locală înainte de emiterea avizului, inclusiv pentru proiecte prevăzute în Anexa 2, cu atât mai mult cu cât presupun un impact major asupra solului, apelor şi, indirect, clădirilor

    Art. 14(3): „Raportul privind impactul asupra mediului este supus comentariilor publicului interesat, ale cărui propuneri/ recomandări sunt luate în considerare în etapa de analiză a calităţii acestuia”.
    Art. 15(2): „Autorităţile publice pentru protecţia mediului aduc la cunoştinţa publicului, din timp şi cel mai târziu imediat ce informaţia poate fi furnizată în mod rezonabil, prin anunţ public sau prin afişare pe pagina de internet, următoarele aspecte:
    – a) orice solicitare de acord de mediu;
    – f) locul, orarul şi mijloacele prin care informaţiile relevante sunt puse la dispoziţia publicului;
    – g) modalităţile de participare a publicului, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) şi (2)”
    Art. 18: „Rezultatele consultărilor şi informaţiile obţinute potrivit prevederilor art. 7 şi art. 11-17 se iau în considerare în emiterea acordului de mediu şi a aprobării de dezvoltare, respectiv în respingerea solicitării acordului de mediu şi a aprobării de dezvoltare pentru proiectele publice sau private care fac obiectul prezentei hotărâri”
    reprezentanţii S.C. Prospecţiuni au recunoscut că sunt depăşiţi ştiinţific de efectele tehnologiei lor asupra mediului, de complexitatea deosebită a reţelei hidrografice subterane, a componentelor lichide sau gazoase din sol, precum şi de imperceptibilitatea şocurilor acumulate în structurile de rezistenţă ale clădirilor.

    Pentru toate motivele de mai sus, Mănăstirea Putna a interzis, prin refuzul scris nr. 145/17.06.2013, accesul şi orice lucrări ale S.C. Prospecţiuni pe terenul proprietate a Mănăstirii Putna, precum şi în limita legală a 200 metri de la perimetrul exterior al monumentului istoric. Acestea însă nu sunt deloc suficiente atâta timp cât detonările seismice se fac pe alte terenuri din raza comunei Putna, unde se găsesc izvoarele de apă ale întregii comune, iar şocurile seismice pot afecta rezistenţa clădirilor monumente istorice de la distanţă de câţiva kilometri.

    De altfel, aducem în atenţie că nu numai exploatarea resurselor naturale, ci şi „protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică şi de amenajare a teritoriului, la nivel naţional şi local” (art. 10 alin. 2 din Legea 422/2001 privind monumentele istorice).

    Având în vedere că:

    prin ascunderea unor informaţii esenţiale privind impactul proiectului S.C. Prospecţiuni asupra solului, subsolului, apelor şi clădirilor, aţi fost induşi în eroare şi aţi emis un aviz favorabil de mediu pentru acest proiect;
    menţinerea cu bună ştiinţă a acestui aviz v-ar atrage culpa administrativă şi v-ar face responsabili de producerea a aproape 15.000 cutremure de mică intensitate în Bucovina într-un singur an, cu efecte necontrolate, în preajma atâtor monumente istorice, a apelor şi a resurselor naturale ale multor localităţi (Putna, Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Suceviţa, Brodina etc.);
    sunteţi obligaţi să vă revizuiţi decizia în cazul apariţiei unor informaţii noi, substanţiale, de natură să schimbe cu totul impactul proiectului, aşa cum se menţionează în însuşi avizul de mediu: „Dispoziţii finale: Prezenta decizie se poate revizui, în cazul în care se constată apariţia unor elemente noi, necunoscute la data emiterii”,

    noi, Mănăstirea Putna, în calitate de unitate de cult – monument istoric, proprietar de teren pe raza comunei Putna, parte vătămată atât direct cât şi indirect prin proiectul S.C. Prospecţiuni, precum şi în numele tuturor locuitorilor afectaţi ai comunei Putna şi ai localităţilor din întregul perimetru al proiectului, cerem în mod ferm retragerea autorizaţiei de mediu nr. 42/11.06.2013 emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, şi, în consecinţă, oprirea definitivă a proiectului „LUCRĂRI DE PROSPECŢIUNE SEISMICĂ TRIDIMENSIONALĂ ÎN ZONA BRODINA” al S.C. Prospecţiuni S.A. Bucureşti.

    Cu stimă,

    Arhimandrit Melchisedec Velnic,
    Stareţul Mănăstirii Putna

    Monah Iustin Taban,
    Consilierul juridic al Mănăstirii Putna

    Citiți și:
    Avizul Agenției pentru protecția Mediului Suceava nr. 11114/16.10.2012
    Adresa SC Prospecțiuni SA către Mănăstirea Putna nr. 118/24.10.2012
    Adresa SC Prospecțiuni SA către Direcția Silvică Suceava nr. 285/21.05.2013
    Adresa SC Prospecțiuni SA către Mănăstirea Putna nr. 266/04/06/2013
    Adresa Mănăstirii Putna către SC Prospecțiuni SA nr. 135/11.06.2013
    Avizul Agenției pentru protecția Mediului Suceava nr. 42/11.06.2013
    Adresa Mănăstirii Putna către SC Prospecțiuni SA nr. 145/17.06.2013

  15. ca unui care stiu zona foarte bine dati-mi voie sa punctez citeva aspecte :
    1.Forarile si exploziile au loc linga Manastirile Putna si Sihastria Putnei , linga Manastirea Sucevita ( vezi localitatile din contestatie ) si Manastirea Moldovita ( in vecinatatea localitatii Ciumirna)
    2.Concomitent zona afectata de “geologii ” iudeului Tender este supusa de mai multi ani unui foarte puternic proces de “evanghelizare” cu rezultate bune pentru eretici ( sint forta dominata economica din regiune si din punct de vedere numeric cred ca vor deveni majoritati in scurta vreme , iar dpdv politic sint foarte activi )

    Cred ca e clar ceea ce vreau sa spun ?!
    Oricum ar fi stim ca Dumnezeu cel Viu nu va lasa mostenirea sa, chiar daca , noi, urmasii nevolnici ai crestinilor adevarati de demult, am cam uitat-o.

  16. Pingback: Manastirea Putna CONTESTA legalitatea EXPLORARILOR DUPA GAZE DE SIST derulate in apropierea sa. In prospectiuni se foloseste inclusiv DINAMITA pentru generarea SOCURILOR SEISMICE - Recomandari
  17. Pingback: SFANTUL STEFAN CEL MARE – ACTUALITATEA UNUI TESTAMENT SI A UNEI PILDE. Parintele si conducatorul cel mai exemplar al neamului in fata BARBARILOR SI TRADATORILOR DE ASTAZI -
  18. Pingback: IPS PIMEN, la Putna, predica devastator impotriva politicii UE si a conducatorilor tarii: EXISTA UN PLAN DIABOLIC, SE FAC CRIME, TOTUL SE OTRAVESTE, MAI ALES SUFLETELE NOASTRE! (audio) - Recomandari
  19. Pingback: SANTAJ, PRESIUNI SI MANIPULARI: cum organizeaza autoritatile “DEZBATERILE PUBLICE” legate de explorarea GAZELOR DE SIST in comunele din VASLUI [video] - Recomandari
  20. Pingback: IPS Pimen, cuvinte de foc la mormântul Marelui Stefan! | Harlau625's Blog
  21. Cancerul din gazul de şist. Metoda folosită de Chevron presupune introducerea în pământ a 600 de substanţe chimice!
    Metoda pe care compania americană Chevron vrea să o utilizeze pentru extragerea gazelor de şist din cele patru perimetre deţinute în România este contestată de unii specialişti. Astfel, în timp ce unii specialişti sunt de părere că fracţionarea sau fisurarea hidraulică nu poluează pânza de apă freatică, alţii spun că substanţele introduse în pământ contaminează tot ce găsesc în cale. “Fracturarea hidraulică presupune pomparea la mare adâncime (câţiva kilometri) a unei mari cantităţi de apă, nisip şi aditivi, pentru a sparge stratul de rocă şi a elibera gazul. Aditivii folosiţi conţin circa 600 de substanţe chimice, dintre care unele sunt cancerigene. Consumul foarte mare de apă, riscul de contaminare a pânzei de apă freatică şi producerea de cutremure mici de suprafaţă sunt argumentele centrale împotriva utilizării metodei de fracturare hidrauluică – singura utilizată în prezent la scară comercială pentru extracţia gazului din şisturi”, potrivit Raportului realizat în luna noiembrie 2012 de o comisie de experţi.
    Specialiştii de la noi din ţară susţin că fracţionarea hidraulică în şist este o noutate pentru România, fiind nevoie de realizarea unor studii amănunţite, deoarece nu există nici un studiu profesionist complet care să analizeze gazele neconvenţionale, din care fac parte şi gazele de şist. “Fracţionarea hidaulică în şist este o noutate pentru ţara noastră. Pentru exploatarea gazelor de şist este nevoie de realizarea unor studii amănunţite bazate pe informaţiile din zona perimetrelor pentru care există aprobare, respectiv zonele din Dobrogea. E nevoie de un studio, deoarece se lucrează în necunoscut, în adâncime şi nu ştii comportamentul în stratul şistului. Astfel, pot avea loc accidente foarte grave şi chiar la distanţe mari faţă de locul în care s-a forat”, a declarat pentru Jurnalul Naţional Maria Cristescu, conferenţiar doctor inginer în cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

    Forarea în şist nu poate fi controlată
    Fracturarea hidraulică în şisturi nu se compară cu cea în rocile compacte, în care pot fi controlate mărimea şi geometria fisurii, precum şi direcţia fluidului. Maria Cristescu ne-a explicat că în cazul fracturării hidraulice în şisturi sunt foarte greu de estimat mărimea şi geometria fisurii, precum şi direcţia fluidului pompat în subsol. Din această cauză sunt foarte posibile poluarea apei potabile şi producerea de cutremure. “Presiunea fluidului pompat în subsol trebuie să fie proporţională cu presiunea litostatică dată de rocile aflate deasupra zonei tratate. Înclinarea şisturilor şi compoziţia mineralogică diferită conduc la un răspuns diferit la solicitarea mecanică creată în momentul pompării fluidului pentru iniţierea fisurii. Ionii din apa sărată, combinaţi cu substanţele necunoscute introduse în această apă, reacţionează diferit şi totul poate conduce la alunecarea şisturilor. E normal să aibă loc deranjamente la nivelul scoarţei terestre, cutremure, deoarece alunecarea şisturilor asta înseamnă”, ne-a declarat Maria Cristescu.
    Chiar dacă în străinatate au fost realizate studii pentru exploatarea gazelor de şist, acestea nu sunt valabile şi în ţara noastră. “Nu mă poate convinge nimeni că exploatarea gazelor de şist nu produce efecte negative, deoarece nu există nici un studiu în acest sens. Ceea ce se aplică în străinătate nu este valabil la noi. Aici, altele sunt datele din zona respectivă, alta este aşezarea şisturilor, compoziţia mineralogică, densitatea rocilor, adăncimea etc.”.
    Potrivit studiului “Gazele de şist – o nouă provocare”, realizat de Georgeta Ionescu, sudul Dobrogei este ameninţat de reactivarea faliei seismice Vidraru-Snagov-Shabla, conform opiniei prof. dr academician Mircea Săndulescu, iar zona Bârladului se află în apropierea celebrei zone seismice Vrancea.

    Miza gazelor de şist
    România trebuie să regândească asigurarea resurselor de petrol şi gaz sub presiunea UE, care ne ameninţă cu o sancţiune de Infringement din cauza interdicţiilor impuse de autorităţile statului asupra exporturilor de gaze.
    Potrivit Regulamentului european 994/ 2010, din 2013 toate conductele de interconectare din România vor trebui să permită şi exporturile de gaze. Comentând această “ameninţare”, premierul Victor Ponta a apreciat că deblocarea
    exportului ar însemna un “dezastru” pentru România, deoarece ar însemna să exportăm gaze româneşti ieftine şi să importăm gaze ruseşti de trei ori mai scumpe! Miza pentru gazele de şist se bazează şi pe criteriul preţ, deoarece gazele de şist sunt de trei ori mai ieftine decât cele naturale (potrivit experţilor în exploatare, din SUA).

  22. Pingback: Cenzura lasa. Episcopia Husilor ANCHETEAZA un PREOT CARE SE OPUNE GAZELOR DE SIST! - Recomandari
  23. Pingback: Manastirea Putna a obtinut STOPAREA prospectiunilor prin EXPLOZII. Mesajul obstei: SUNTEM ALATURI DE TOTI CEI CE LUPTA IMPOTRIVA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Recomandari
  24. Pingback: Cum minte Ministrul Mediului, Rovana Plumb: NU EXISTA RISCURI DE MEDIU LA EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Cum CONTAMINEAZA APA gazele de sist: STUDIU AMERICAN/ Tara-ntreaga teren de explorare: grupul ungar MOL e gata sa exploreze HIDROCARBURI IN VESTUL ROMANI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare