CHEVRON a oprit campania de ”informare” din PUNGESTI in urma PROTESTELOR locanicilor/ TRIBUNALUL VASLUI ADMITE LEGALITATEA UNEI INTERDICTII LOCALE A FRACTURARII HIDRAULICE [documente]/ Exploatarea gazelor de sist – SABOTAJ AL INTERESULUI NATIONAL? Dosar de politician: DUMITRU BUZATU (video)

13-11-2013 7 minute Sublinieri

UPDATE:

Aproximativ 200 de oameni din comuna Pungeşti s-au adunat astăzi în faţa prefecturii din Vaslui, unde cer demisia prefectului radu Renga. Acestora li s-a adăugat şi un grup de 50 de locuitori din oraşul Vaslui. Protestatarii s-au adunat în Piaţa Civică din municipiul Vaslui, în faţa Prefecturii, şi cer vehement demisia prefectului Radu Renga. Jandarmeria Vaslui a mobilizat forţe impresionante care au creat un cordon în jurul instituţiei. Oamenii au steaguri şi pancarte şi strigă: „Luptăm, luptăm! Pungeştiul îl apărăm!“, „Ponta, nu uita, România nu-i a ta!“  Protestatarii au adus şi o coroană de înmormântare pe care au lipit o poză a primarului din Pungeşti, Mircia Vlasă.

  • Mediafax:

Chevron a SUSPENDAT campania de informare din casă în casă a locuitorilor din Pungeşti

Compania Chevron a suspendat campania de informare din casă în casă a locuitorilor din Pungeşti, cu privire la explorarea gazelor de şist, declanşată în urmă cu câteva zile, din cauza unor localnici care au desfăşurat acţiuni de intimidare a reprezentanţilor companiei petroliere.

Campania de informare a populaţiei cu privire la explorarea gazelor şist, declanşată în urmă cu câteva zile în comuna vasluiană Pungeşti, a fost suspendată de către Chevron România, “ca urmare a protestelor din cadrul comunităţii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai mulţi localnici ar fi împins maşinile celor de la firma angajată de Chevron pentru a derula campania de informare, aceştia fiind nevoiţi să-şi blocheze portierele pe interior pentru a nu fi agresaţi.

“Chevron poate confirma astăzi (n.r. – miercuri) suspendarea activităţilor de informare din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, ca urmare a protestelor din cadrul comunităţii. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi de informare într-un mod sigur şi responsabil, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi”, se arată într-un comunicat transmis de compania Chevron.

După sistarea activităţilor în localitatea vasluiană Pungeşti, reprezentanţii Chevron România au început o campanie de informare a locuitorilor din comună cu privire la ceea ce însemnă explorarea gazelor de şist.

Derulată de o societatea specializată, campania s-a desfăşurat din poartă în poartă la toţi locuitorii din cele şapte sate ale comunei Pungeşti, însă fără a se cunoaşte perioada de desfăşurare a acesteia.

“Chevron îşi menţine angajamentul de a coopera îndeaproape cu comunităţile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron România desfăşoară sesiuni de informare în comunităţile locale pentru a răspunde preocupărilor cu privire la activităţile de explorare pe care intenţionează sa le conducă în judeţul Vaslui. Această acţiune este o continuare a activităţilor de informare pe care Chevron le-a desfaşurat în regiune începând cu luna februarie 2013”, se arată într-un comunicat al companiei Chevron.

Locuitorii din comuna Pungeşti nu s-au arătat prea încântaţi de campania de informare începută de Chevron, aceştia susţinând că nu au fost convinşi de faptul că operaţiunile de explorare nu afectează mediul.

“Au venit şi ne-au spus numai lucruri frumoase, însă nu ne-au convins că nu vom avea de suferit. De aceea, vrem să ne lase aşa cum suntem. Avem fântâni curate şi vrem aşa să rămână. Să se ducă acolo la ei, în America”, a spus Anişoara Lavric.

Un alt localnic a mărturisit că-i este teamă că va rămâne fără apă în fântâni după ce vor fi extrase gazele.

“Acolo în pământ apa stă deasupra gazelor, iar dacă ei le vor extrage, atunci apa se va duce în adâncul pământului şi fântânile vor rămâne goale. De aceea, nu suntem de acord cu ceea se întâmplă. Nu ne conving ei cu această campanie”, este de părere Dumitru Bolea.

Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

În luna iulie, Prefectura Vaslui a dat în judecată alte 11 consilii locale din judeţ pe aceeaşi temă, în nouă situaţii hotărârile de interzicere a explorării şi exploatare a gazelor de şist fiind anulate de instanţă. În alte două cazuri, procesele sunt încă pe rol, urmând ca magistraţii Tribunalului Vaslui să se pronunţe în cursul acestei luni, când sunt fixate termene de judecată.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras, în aceeaşi zi, specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat, că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

O parte dintre locuitorii comunei Pungeşti au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasă, pe motiv că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma să înceapă explorarea gazelor de şist.

Locuitorii din Pungeşti au depus documente la Prefectură pentru referendum de demitere a primarului

O parte dintre locuitorii comunei Pungeşti au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasă, pe motiv că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma să înceapă explorarea gazelor de şist.

O cerere pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului comunei Pungeşti, Mircea Vlasă, a fost depusă la Prefectura Vaslui, alături de un tabel cu peste o mie de semnături ale localnicilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Semnatarii cererii susţin că îndeplinesc condiţiile legale pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasă, întrucât au strâns semnături de la cel puţin 25 la sută din persoanele cu drept de vot din fiecare localitate componentă a comunei.

În solicitarea depusă la Prefectura Vaslui, cei care doresc organizarea referendumului susţin, printre altele, că edilul nu le mai reprezintă interesele, în condiţiile în care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de şist în comună.

Mai mult decât atât, semnatarii cererii susţin că primarul Mircea Vlasă a concesionat 1,92 hectare de teren către firma Chevron, unde compania petrolieră urmează să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Reprezentanţii Prefecturii Vaslui urmează să ia o decizie privind organizarea unui referendum privind demiterea primarului.

“La registratura Prefecturii Vaslui a fost depus un dosar privind organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei Pungeşti. În perioada următoare, reprezentanţii Serviciului Juridic şi Contencios Administrativ al instituţiei vor analiza legalitatea documentaţiei depuse, urmând a se lua o hotărâre în aceste sens, în termenul prevăzut de lege”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, primarul Mircea Vlasă nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere în acest caz.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, referendumul pentru încetarea mandatului unui primar se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei sau oraşului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau neexercitării atribuţiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25 la sută din locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei sau oraşului. […]

Decizia Consiliului Local al comunei vasluiene Alexandru Vlahuta privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist a fost declarata legala de magistratii Tribunalului Vaslui, dupa ce hotararea fusese atacata in contencios administrativ de reprezentantii Institutiei Prefectului, transmite Agerpres. 

Magistratii au considerat ca, in acest caz, Consiliul Local al comunei Alexandru Vlahuta “a avut competenta administrativ-teritoriala pentru a emite hotararea prin care a interzis explorarea, dezvoltarea si exploatarea gazelor de sist, prin metode neconventionale, si nu si-a depasit atributiile prevazute de legea administratiei publice locale”.

Reprezentantii Institutiei Prefectului Vaslui au anuntat, miercuri ca vor face recurs.“Institutia Prefectului Vaslui, prin Serviciul Juridic si Contencios Administrativ, va face recurs in termenul legal la Sentinta Civila nr. 2118 din 28.10.2013, pronuntata de Tribunalul Vaslui in dosarul nr. 2657/89/2013, privind Hotararea Consiliului Local al comunei Alexandru Vlahuta de interzicere a explorarii, dezvoltarii si exploatarii gazelor de sist prin metoda neconventionala pe teritoriul acestei comune”, a declarat pentru Agerpres consilierul mass-media din cadrul Institutiei Prefectului Vaslui, Maria Costea.

Vara aceasta, un numar de 11 hotarari ale unor consilii locale din judet privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metode neconventionale au fost atacate in contencios administrativ de Institutia Prefectului Vaslui. De altfel, Institutia Prefectului Vaslui a solicitat tuturor celor 14 consilii locale care au adoptat hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist sa comunice intreaga documentatie care a stat la baza adoptarii acestor acte normative. Trei consilii locale au anulat hotararile, iar un 11 au mentinut aceste decizii.

 Asociatia Vira (facebook): Hotarare CL de interzicere a frackingului confirmata in instanta

CLICK PE IMAGINI PENTRU A MARI

av1 av2 av3jpg av4 av5 av6 av7 av8 av9 av10 av11 av12 av13

Statul român este un stat prost şi fără viziune. Ce înseamnă să ai viziune, să ai o strategie? Înseamnă să ştii ce poţi face pentru a trăi mai bine, folosindu-te de calităţile pe care le ai. Ce calităţi are România? De exemplu, peste 70 la sută din suprafaţa judeţului Vaslui este bună de folosit pentru agricultură. Deşi acum este unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării, Vasluiul poate deveni, cu ajutorul fondurile europene, grânarul Moldovei şi pe viitor al României.

Investiţiile în agricultura de la Vaslui s-au dovedit profitabile: cazul omului de afaceri Adrian Porumboiu este relevant, fostul arbitru de fotbal îmbogăţindu-se din exploatările agricole pe care le deţine. Bun. Ce face România când ştie că poate dezvolta agricultura la Vaslui şi peste tot în ţară, astfel încât să poată hrăni 80 de milioane de locuitori? În paranteză fie spus, noi ca români trebuie să înţelegem că, cel puţin în următorii 50 de ani, nu vom putea să concurăm statele europene în sectoare economice industriale. Dar putem fi cei mai buni în agricultură şi în domeniul tehnologiei informaţiei (avem printre cei mai buni softişti din lume).

Bun, ce fac politicienii care ştiu aceste lucruri? Evident, fac pe proştii, adică sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist în judeţul Vaslui. Nimeni nu contestă necesitatea ca România să devină independentă energetic faţă de gazele din Rusia, dar să sabotezi întreaga agricultură din Vaslui este prostie sau sabotaj împotriva intereselor naţionale. Nu spun cuvinte mari, exploatarea gazelor de şist de la Vaslui va afecta mediul şi toate investiţiile în agricultură vor fi afectate. Ce agricultură biologică mai poţi face la umbra unei sonde care face fracturare hidraulică şi care consumă cantităţi enorme de apă?

Baronul judeţului Vaslui, care luptă pentru începerea exploatării gazelor de sit, este tocmai un PSD-ist. Se numeşte Dumitru Buzatu şi este preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi şeful organizaţiei PSD. Anul trecut, Buzatu era un înverşunat contestatar al companiei Chevron, cea care a forţat începerea explorării în satul vasluian Pungeşti, unde s-a produs recent şi mini- revoluţia anti gaze de şist. Buzatu conducea mulţimea de protestatari – peste 10.000 de vasluieni – care strigau în 2012 că Chevronul trebuie sã pãrãseascã România. Buzatu a jurat pe Biblie că nu-i va lăsa pe americani să distrugă judeţul şi urla că trebuie oprit masacrul! În final, a fost ales şef al judeţului Vaslui, după care s-a plimbat pe banii companiei Chevron în diverse excursii de informare. Apoi, senin, ca o floare de- nu- mă- uita, baronul Buzatu a dat avizele de forare necesare companiei Chevron, pentru mai multe locaţii din judeţ. Între timp, a mers la înmormântarea liderului comunist Hugo Chavez în Venezuela. Buzatu este profesor de filosofie şi spune despre el că este marxist- comunist. Chavez s-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea cum un bolşevic îi sprijină pe capitaliştii veroşi de la Chevron.

Opinia mea este că Buzatu poate fi suspectat de oportunism filosofic sau mai degrabă ideologic. Interesant este că baronul Dumitru Buzatu (adept al egalităţii totale între oameni) este unul dintre cei mai mari latifundiari ai judeţului: în ultimii ani, baronul de Vaslui a cumpărat nu mai puţin de 100 de hectare de teren agricol în judeţ şi la Suceva şi recunoaşte cu mândrie că este fermier. Mai degrabă moşier aş spune eu, pentru că terenurile lui Buzatu sunt lucrate în arendă. Cu alte cuvinte şi Buzatu recunoaşte că la Vaslui se poate face agricultură profitabilă! Ca orice mic baronaş de provincie, Buzatu a avut grijă să-şi căptuşească familia cu funcţii şi sinecuri politice. Soţia sa, Gabriela Creţu este filozoafă şi ea, o ideoloagă a mişcării de stânga din România şi o feministă convinsă. Doamna Creţu- Buzatu este acum senator în parlamentul României, iniţial ea fusese promovată euro-parlamentar PSD, iar fiul baronului de Vaslui este directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Afaceri, instituţie aflată tocmai în subordinea consiliului judeţean. Practic, ultimii 23 de ani de democraţie au fost pentru comunistul Dumitru Buzatu o binecuvântare filozofică şi financiară. Buzatu a reuşit după 1989 să se împrietenească cu Ion Iliescu şi, dintr-un simplu profesor de filosofie de liceu, să devină politician de profesie. Buzatu a fost deputat PSD timp de 14 ani în intervalul 1992- 2004, după care a devenit, încet dar sigur, un baron local aflat acum la apogeul puterii sale.

Politicienii de profesie ca Dumitru Buzatu sunt aleşi să conducă o populaţie din ce în ce mai sărăcită şi bună de manipulat. Filozofia filozofului Buzatu este una simplă dar eficientă: nu contează cât minţi, importante sunt voturile…


Categorii

Gazele de sist, PUNGESTI, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “CHEVRON a oprit campania de ”informare” din PUNGESTI in urma PROTESTELOR locanicilor/ TRIBUNALUL VASLUI ADMITE LEGALITATEA UNEI INTERDICTII LOCALE A FRACTURARII HIDRAULICE [documente]/ Exploatarea gazelor de sist – SABOTAJ AL INTERESULUI NATIONAL? Dosar de politician: DUMITRU BUZATU (video)

  1. Nu stiu de ce dar am asa o vaga impresie ca or sa se faca exploatari pe teritoriul tarii, mai putin la Pungesti! Troita aceea nu se va muta de acolo. Apropo se implinesc 70 de ani la sfarsitul lui 2014 de cand bolsevicii sunt la putere in Romania! Oare prin necazurile ce-or veni asupra noastra, ne-or cadea solzii de pe ochi si s-o termina si pedeapsa noastra de 70 de ani sau ne mai adancim din nou in alte neguri? O putea jertfa martirilor din inchisori sa dea roade? O vom lasa sau o vom zadarnici:http://foaienationala.ro/aspazia-oelpetrescu-dumnezeu-vine-ne-vorbete-aproape-concret-ultima-parte.html

  2. Pingback: EFECTELE DESCENTRALIZARII ASUPRA REZISTENTELOR LOCALE ANTI-FRACTURARE HIDRAULICA: comunitatile locale sunt lasate la discretia liderilor judeteni - Recomandari
  3. Pingback: “Sunt gazele de şist o problemă naţională?” DEZBATEREA GISC DE LA CASA STUDENTILOR DIN BUCURESTI: ”Valoarea şi profitul rămâne la ei, iar distrugerea la noi” - Recomandari
  4. Pingback: UPDATE VIDEO – “Sunt gazele de şist o problemă naţională?” DEZBATEREA GISC DE LA CASA STUDENTILOR DIN BUCURESTI: ”Valoarea şi profitul rămâne la ei, iar distrugerea la noi” - Recomandari
  5. Pingback: PUNGESTIUL – “ZONA SPECIALA” A ROMANIEI ASEDIATE. TERFELIREA OAMENILOR SIMPLI DE CATRE STATUL ROMAN IN NUMELE CORPORATIEI. Pana unde merg bataia de joc si abuzurile? Ce poate fi facut? - Recomandari
  6. Pingback: Actiuni hazardate la Pungesti: PROTESTATARII AU RUPT GARDUL CHEVRON [FOTO+stream live]. Casa Regala se declara ”PROFUND INTRISTATA” de situatia din PUNGESTI si cere CONSULTAREA LOCALNICILOR - Recomandari
  7. Pingback: PUNGESTIUL IN ALERTA DIN NOU: jandarmii fac “exercitii de verificare”, starnind protestele oamenilor/ REZISTENTA TARANEASCA impotriva exploatarilor abuzive: “Putem trai fara apa? Nu! Dar fara Chevron? Da!”/ Si totusi, la BAILE FELI
  8. Pingback: PUNGESTI S(T)AT POLITIENESC! O sa devenim cu totii “pungesteni” legitimati si supravegheati non-stop… - Recomandari
  9. Pingback: update – CHEVRON REIA OPERATIUNILE. MOARTEA DEMOCRATIEI LA PUNGESTI? Tabara de rezistenta declarata ”CAMP INFRACTIONAL”, satul ”ZONA SPECIALA DE SIGURANTA PUBLICA”[VIDEO]. O analiza critica a miscarii de rezistenta antifraking de la Pungesti
  10. Vedeti si voi DOCUMENTAR independent facut de un american in toate zonele unde se exploateaza gaze de sist:
    http://vimeo.com/57486925

    Concluziile pe scurt sunt:
    -panza freatica de apa poluata definitiv
    -oameni imbolnaviti grav in urma consum apa din fantanile din zona
    -animale bolnave
    -mituirea celor afectati
    -mituirea oficialilor americani care au atributii de control
    -GAZELE nu scad ca pret pt ca vor vinde la pretul bursei-FMI ne obliga-santazeaza sa liberalizam piata ca sa vanda Chevron scump
    -In Amazon Chevron au poluat zeci de ani si au o amenda de platit de 18 Miliarde USD

    Semnati si voi :
    http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

  11. Pingback: Experimentul Pungesti/ DESANT DE JANDARMI IN SAT – se pregateste montarea sondei? / Parohiile din Vaslui – FARA FINANTARE DE LA BUGET PE 2014/ 37 invinuiti (…and counting) pentru gardul CHEVRON/ Profesorii pungesteni – timorati pen
  12. Pingback: RAZBOIUL GAZELOR DE SIST A AJUNS SI LA BAILE FELIX/ Reportaj dintr-un sat aflat sub ocupatie – PUNGESTI. COPIII – AMENINTATI SI TRAUMATIZATI DE JANDARMI [video] - Recomandari
  13. Pingback: Decizie “istorica” (?) a unui tribunal din Vaslui: GAZELE DE SIST NU APARTIN STATULUI, CI SATULUI - Recomandari
  14. Pingback: “PUNGESTI – STARE DE NECESITATE”. Reportaj despre metodele abuzive DICTATORIALE aplicate in satul din Vaslui in numele GAZELOR DE SIST la emisiunea “DOSAR ROMANIA” [TVR 1 - Video]. “La Pungeşti, adică acasă la noi, n
  15. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE AL “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare