Pungesti – video: PROTESTATARII AU RUPT GARDUL CHEVRON, o parte dintre ei au fost batuti si retinuti de jandarmi si sunt urmariti penal. INCIDENTE si la Universitate/ CASA REGALA cere CONSULTAREA LOCALNICILOR si INCETAREA VIOLENTELOR

7-12-2013 7 minute Sublinieri

CHEVRON ANUNTA, DIN NOU, SUSPENDAREA ACTIVITATII LA PUNGESTI. CA SA LE REIA ULTERIOR, “RESPONSABIL” CA SI PANA ACUM…



Totusi, ce se obtine prin astfel de actiuni? Transformarea protestelor intr-unele ale ”disperatilor” si ”extremistilor”, asa cum vor autoritatile?

vira4

fotografiile sunt de pe contul de FB al Asociatiei Vira

UPDATE:

Tabara de Pungesti a fost monopolizata de indivizi cu orientari neo-marxiste, anarhiste evidente. Exista o mare ruptura intre Grupul de Initiativa Barladeana si acesti indivizi, unii dintre ei, sub influenta alcoolului. Incidentele de azi miros a provocare.

Parintele Laiu s-a delimitat de cei violenti, a spus ca nu asa se lupta…

Anarhistii Alexe, Lupe si altii sunt acolo…

  • Vezi si comentariile de AICI si AICI
  • Digi24:

VIDEO. Incidente la Pungești. Chevron sesizează Poliția Vaslui în legătură cu distrugerile. Suspendarea activității e temporară

Zeci de persoane din București s-au solidarizat cu protestatarii de la Pungești. Un bărbat a provocat un jandarm

Protestul săptămânal al manifestanţilor anti Roşia Montană s-a mutat sâmbătă şi oamenii au ieşit în stradă, ca de obicei, la Piaţa Universităţii.

Oamenii au vrut să plece în marş spre Guvern, dar au fost opriţi de jandarmerie, moment în care au început îmbrâncelile. “Oamenii au încercat să plece în marş. Un lanţ de jandarmi s-a interpus în faţa acestora. Protestatarii au încercat să rupă cordonul de jandarmi. Au existat şi câţiva pumni, de ambele părţi. Vorbim despre acelaşi nucleu de oameni care au ieşit pentru Roşia Montană, acum au ieşit pentru Pungeşti. Nu a degenerat conflictul într-atât cât să fie nevoie de intervenţii medicale. Este un lanţ de jandarmi la Universitate care opresc plecarea spre Piaţa Victoriei. Sunt circa 200 – 300 de protestatari. Jandarmi erau câţiva, în prima fază. Acum au fost chemate întăriri şi sunt trupe de jandarmi în toate colţurile pieţei, pentru a se asigura că oamenii nu vor pleca spre Guvern, după cum au făcut şi în momente anterioare“, a explicat Ionuţ Cristache, reporterul Antena 3.

Manifestanţii au început să se adune în zona fântânii de la Universitate în jurul orei 15.00, iar două ore mai târziu numărul acestora a ajuns la aproximativ o sută.

Protestatarii spun că au venit în Piaţa Universităţii în semn de solidaritate cu oamenii din Pungeşti, care se opun explorării gazelor de şist.

În jurul orei 17.40, unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard, intenţionând să meargă spre Guvern.

Jandarmii au format un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să iasă pe stradă şi au făcut apel la aceştia să rămână pe trotuar.

Unii dintre protestatari au reclamat că au fost împinşi de jandarmi, spunând că ei doar voiau să treacă pe partea cealaltă a drumului, nu să blocheze strada.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că, în jurul orei 17.40, manifestanţii au încercat să plece spre Guvern, pe partea carosabilă, ceea ce ar fi dus la blocarea circulaţiei, conform Mediafax.

Jandarmii au făcut cordoane pentru a împiedica trecerea protestatarilor de pe trotuar pe carosabil, însă nu s-a folosit forţa pentru intervenţie, a precizat Georgian Enache.

Manifestanţii care protestează la Universitate au pancarte pe care scrie “Opriţi genocidul împotriva poporului român”, “Solidaritate cu Pungeşti”, “Revoluţia începe de la Roşia Montană”, “Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii să nu se implice”, “Punga asupritorilor sau Pungeştiul apărătorilor”, “Jos Guvernul trădător”, Cowbells frack off”.

Noi incidente la Pungeşti, Vaslui: protestatarii şi jandarmii se acuză reciproc de violenţă.

Una dintre protestatare susţine că era la magazinul din sat, aşteptând să fie împărţiţi la casele localnicilor, unde cei din alte localităţi urmau să doarmă, când a apărut un autobuz cu scutieri şi au început să îi bată.

Dubele jandarmilor au fost atacate cu pietre, la rândul lor, jandarmii spunând că au fost atacaţi.

După incident aproximativ 11 persoane dintre protestatari au fost duse la IPJ Vaslui.

UPDATE 16.00 Tabăra de rezistenţă a fost evacuată de jandarmi şi peste 30 de persoane au fost duse la audieri.

UPDATE 15.30 La locul taberei de rezistenţă din Pungeşti au mai rămas în jur de 70 de persoane pe care jandarmii, cu ajutorul Poliţiei, au început să îi controleze corporal şi să efectueze percheziţii şi în corturile din tabără, în căutarea eventualelor obiecte pirotehnice.

„Vă rugăm să părăsiţi zona, o parte dintre dumneavoastră au comis infracţiuni, s-au folosit materiale pirotehnice împotriva forţelor de ordine. Vă rog să vă legitimaţi, se vor face percheziţii corporale“, a anunţat un ofiţer de la Jandarmerie.

O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luaţi cu forţa, pe sus şi duşi într-o dubă a Jandarmeriei. […]

UPDATE: Chevron a trimis un comunicat în care îşi exprimă poziţia oficială şi anunţă suspendarea activităţilor la Siliştea.

“Chevron confirma astazi suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a activitatii protestatarilor. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu a fost posibil astazi. Respectam dreptul oamenilor de a-si exprima opiniile, insa credem ca acesta trebuie exercitat in limitele legii.” 

UPDATE: Un tânăr protestatar susţine că a fost agresat de către jandarmi, fiind dus la spital

Un tânăr din rândul protestatarilor a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după de ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

UPDATE: Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii.

Alţi manifestanţi s-au întins pe jos, pe şosea, în semn de nemulţumire, pentru a nu permite maşinilor respective să treacă şi să iasă din zona manifestaţiilor.

Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii se îmbrâncesc cu jandarmii, care îi iau cu forţa de pe jos şi îi trag pe marginea şoselei, însă aceştia se întorc şi se întind la loc pe asfalt.

Protestatarii de la Pungeşti au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.

Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile, transmite corespondentul Mediafax.

Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.

Între timp, în zonă au ajuns alţi o sută de jandarmi echipaţi cu unifiorme de luptă, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţa protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii continuă să scandeze lozinci împotriva Guvernului, cerând demisia acestuia şi scandând Libertate!

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

vira5Circa 400 de persoane protestează, sâmbătă la prânz, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, la ora transmiterii ştirii manifestanţii aruncând cu pietre şi vrând să dărâme gardurile companiei.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe ale ţării precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: “Jandermeria apără hoţia”, “Jos Guvernul”, “Trădătorii”, “Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”.

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu vira3pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.

La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii au început să tragă de gardurile împrejumuitoare reuşind să le dărâme într-un sector. Firma de pază intervine în zonă, manifestanţii fiind scoşi de pe proprietatea Chevron.

În zonă sunt aproximativ o sută de jandarmi şi poliţişti, care însă nu au intervenit până în prezent. Pănă acum, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre şi să dărâme gardurile proprietăţii Chevron, fapte care se petrec şi la ora transmiterii acestei ştiri.

Casa Regala a Romaniei se arata “profund intristata” de situatia de la Pungesti si precizeaza intr-un comunicat ca nu poate fi indiferenta fata de viitorul locuitorilor acestei asezari.

“Sustinem eforturile pentru independenta energetica a Romaniei, dar acest deziderat nu se poate realiza prin virametode care sunt impotriva vointei populare.

Denuntam folosirea violentei impotriva cetatenilor Statului Roman. Facem apel la dialog, ca singura varianta pentru detensionarea situatiei”, se arata in comunicatul Casei Regale a Romaniei.

Reprezentantii Casei Regale considera ca respectarea proprietatii private si dreptul la un mediu inconjurator nepoluat nu pot fi ignorate.

Totodata, Casa Regala considera ca romanii trebuie sa fie consultati si ascultati cu privire la orice decizie care le poate afecta dreptul la sanatate si viitor.

Saptamana aceasta, satenii localitatii vasluiene Pugesti au fost fortati de jandarmi sa elibereze drumul pentru a permite utilajelor Chevron sa treaca si sa inceapa explorarea pentru gazele de sist.

Sute de localnici se plang ca nu pot merge nici sa scoata apa de la fantana fara a fi legitimati de fortele de ordine si cer ajutor de la autoritatile statului. Unii dintre ei ameninta chiar ca isi vor da foc la locuinte.

vira6

*


Categorii

Gazele de sist, PUNGESTI, Revolte populare, revolutii, Stat politienesc, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “Pungesti – video: PROTESTATARII AU RUPT GARDUL CHEVRON, o parte dintre ei au fost batuti si retinuti de jandarmi si sunt urmariti penal. INCIDENTE si la Universitate/ CASA REGALA cere CONSULTAREA LOCALNICILOR si INCETAREA VIOLENTELOR

  1. prima poză de sub titlu, cu nenea ăla cocoţat pe gard şi cu forografii din faţa lui m-au dus cu gândul fix la asta (cred că doar pentru cei cu facebook):
    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1476585_596136210464019_2000015191_n.jpg

  2. Sute de oameni,dintre cei care s-au deplasat spre Pungesti, au fost si sunt in continuare opriti pe drum.Intre timp numarul jandarmilor din zona este in crestere.Acestea sunt informatii de la cei prezenti in zona.
    Se folosesc orice mijloace de a opri oamenii sa ajunga,inclusiv luari de pozitie ca ale voastre si ale unor televiziuni.CINSTE ROMANILOR CARE INCA STIU SA-SI APERE PAMANTUL TARII CU ORICE RISC.Daca prezenta oamenilor in zona ar fi facut jocul autoritatilor, oamenii nu ar fi fost opriti sa ajunga.Daca li se permitea, lucratorii de la Chevron erau alungati.
    Puteti sa-i numiti disperati si extremisti cat vreti,sunt Oameni care isi apara dreptul la viata .
    Pana la urma voi de partea cui sunteti cand crestinii din tara asta iau atitudine? Cu cei care au iesit in strada anti CIP, nu ati fost de acosd,cu cei care au iesit impotriva homosexualilor, nu,cu cei care manifesta anti Rosia Montana,nu. Cu cei de la Pungesti ,nu.
    Chiar trebuie sa ne ascundem in crapaturile pamantului spectatori la tot ce ni se intampla?
    Este nevoie de rugaciune, si iar rugaciune, si actiune .
    Nu vreau sa va judec dar prea se vrea ca poporul sa stea anchilozat si fara atitudine,prea mult am permis sa ni se faca numai ce vor ei.Cinste celor care lupta pentu Neam.
    Doamne miluieste si ocroteste pe toti cei care lupta pentru binele romanilor.Cu rugaciunea pe buze sa fim prezenti peste tot unde e nevoie sa aratam ca ne pasa.

  3. @Dorina:

    1. Nu am facut NOI pe protestatari disperati si extremisti, ci am aratat ca procedand astfel, o sa fie etichetati astfel de catre media si politicieni. Este un lucru care deja se intampla.

    2. Atitudinea noastra este foarte clara fata de toate subiectele insiruite fata de dvoastra. Nu am fost, insa, si nu vom niciodata, alaturi de securisti deghizati in luptatori ortodocsi sau luptatori ai rezistentei taranesti. Nu am fost si nu vom fi niciodata alaturi de agenti provocatori care organizeaza actiuni special astfel incat sa aiba jandarmeria pretext de interventie.

    3. E nevoie de rugaciune si de actiune, suntem de acord. S-a aratat aici, de catre persoane mai in tema decat noi, ce trebuie sa fie facut si ce NU TREBUIE sa fie facut: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/12/02/tabara-de-rezistenta-de-la-pungesti-luata-cu-asalt-de-jandarmi-accesul-spre-locatie-interzis-chevron-demareaza-lucrarile-in-forta/#comment-245095

    Acolo actiune, nu alergatura cu bate si pietre.

    Organizatorii de la Pungesti au optat exact pentru calea de actiune falimentara. A dat Chevron inapoi? Cititi comunicatul si intelegeti-l. Este fix ce aveau nevoie, sa demonstreze ca actiunea jandarmilor e despre respectarea legii si ca ei, altfel, nu vor sa cenzureze protestele.

  4. De fapt cred ca asta este si scopul “Transformare revoltelor”.
    Dupa cum se stie, au existat revolte masive si violente inclusiv in Bulgaria si Ucraina. In Romania, cu exceptia celor din iarna treuta parca, in legatura cu Basescu si Arafat nu existat o revolta violenta a maselor.

    Am impresia ca totusi prezenta celor de la Chevron, nu este in mod obligatoriu pentru gazele de sist ci mai degraba pentru provocarea revoltelor – cu stirea sau fara stirea lor. La fel de ciudata este si “trezirea” pe nepusa masa a Casei Regale! Inclusiv mitingurile pe problema Rosiei Montane aceea mobilizare exemplara cu pliante frumos colorate si lucioase arata faptul ca cineva a bagat bani grei in toata treaba asta!
    Nu-i sustin pe cei de la Chevron dar totusi ceva nu miroase a bine aici.
    Am impresia ca cineva forteaza lucrurile si doreste incitarea la revolte violente!

  5. @IL:

    Nu, noi consideram ca Chevron e aici exact pentru ce pretinde si pentru ce i s-a dat: gazele de sist.

    Legat de protestele de la Pungesti, parerea noastra este ca pur si simplu acest mod de actiune nu e unul eficient avand in vedere obiectivul: stoparea explorarii, salvarea zonei. Nu e deloc exclus ca ineficienta sa provina de la unii lideri ai rezistentei mai infierbantati – si, deci, mai putin lucizi – sau de la unii care fac asa premeditat.

    Iar incitarea la actiuni de acest gen nu credem ca se face pentru a izbucni revolte generale violente, cel putin nu in acest context – ci pentru a fi mai usor neutralizate, mai usor de dizolvat.

  6. Nu este bine ca s-a ajuns la altercatii si nviolente, de genul aruncarii cu pietre. E posibil sa fie provocari, pentru a compromite manifestatiile. Pe dee alta parte, e de inteles si starea de spirit a oamenmilor si faptul ca e firesc sa fie exasperati.
    Ciudat mi se pare faptul ca jandarmii nu au intervenit cand acestia au daramat gardul… La cat de violenti au fost jandarmii initial, p[e 2 decembrie, fata de niste oameni pasnici, apoi, abuzurile ca nu erau lasati taranii sa iasa din curti fara sa fie legitimati si amendati, mi se pare straniu ca acum unii au putut arunca cu pietre si comite violente fara ca jandarmnii sa intervina. Toate astea miros a regie securista.

  7. La Pungesti s-a gresit prin faptul ca s-a recurs la violenta. Prezenta oamenilor acolo in numar cat mai mare si manifestarea pasnica este foarte buna.Din pacate lumea nu a fost lasata sa ajunga, iar printre cei prezenti nu mai sunt lideri care sa tempereze unele izbucniri necontrolate.
    La aceasta ora in Bucuresti s-au strans cativa manifestanti care ii sustin pe cei din Pungesti. Din pacate sunt provocati de jandarmi, sau sunt chiar ei provocatori.
    Daca sunteti din Bucuresti alaturati-va manifestantilos si transmiteti sa nu se lase provocati.
    Prezenta pasnica acum in strada in numar cat mai mare este mai mult decat necesara.Dar subliniez in mod pasnic, cei care provoaca scandal sunt provocatori.Atentie mare la provocari.Se pare ca nu mai sunt lideri care sa tempereze lumea. atentie.

  8. @Vranceanu:

    Ciudat mi se pare faptul ca jandarmii nu au intervenit cand acestia au daramat gardul… La cat de violenti au fost jandarmii initial, p[e 2 decembrie, fata de niste oameni pasnici, apoi, abuzurile ca nu erau lasati taranii sa iasa din curti fara sa fie legitimati si amendati, mi se pare straniu ca acum unii au putut arunca cu pietre si comite violente fara ca jandarmnii sa intervina. Toate astea miros a regie securista.

    Da…

    Si pentru cei care inca nu au inteles ca, cel mai probabil, a fost vorba despre o cursa: http://www.zf.ro/eveniment/chevron-a-facut-plangere-la-politia-vaslui-pentru-distrugerile-provocate-de-protestatari-la-silistea-11747611

    Compania Chevron a făcut plângere la Poliţia Vaslui, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, protestatarii adunaţi în zona în care societatea îşi desfăşoară activitatea au distrus aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deţinut la Pungeşti, dar şi o parte din utilajele companiei.

    Si uite-asa o sa urmeze procese si probabil condamnari pe bune.

  9. A fost o stire peste care am trecut, cu totii, prea repede: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/11/11/ponta-manipulare-preoti-gaze-sist-john-engler-rusia-proteste/

    Hotnews: Chevron depune plangere impotriva manifestantilor anti-gaze de sist din Polonia care au blocat accesul angajatilor companiei la o zona concesionata pentru explorare
    Giantul energetic american Chevron a anuntat ca a intentat un proces civil protestatarilor din Polonia care au impiedicat angajatii companiei sa ajunga in perimetrul unde intentioneaza sa intaleze sondele pentru explorarea gazelor de sist, transmite Reuters.

    Localnicii au ocupat zona din apropierea satului Zurawlow, aflat la circa 260 km sud-est de capitala Poloniei, atunci cand antreprenorii au incercat sa instaleze un gard. Chevron a precizat ca a depus plangere pe motiv ca protestatarii au incalcat dreptul legal de acces in una dintre cele patru zone luate in concesiune de companie pentru explorarea gazelor de sist.

    Respectam drepturile persoanelor de a-si exprima opiniile, insa ar trebui sa o faca in limitele legii. Credem ca punctele de vedere exprimate de catre un grup mic de oameni nu reflecta punctul de vedere al majoritatii locuitorilor” din regiune, a precizat Chevron intr-o declaratie de presa. Protestatarii sustin ca Chevron nu a consultat in mod corespunzator localnicii si ca actiunile de foraj vor avea repercusiuni asupra mediului.

    Gigantul american a raspuns afirmand ca se angajeaza sa opereze intr-o maniera sigura si responsabila si ca aduce beneficii comunitatilor in care opereaza . Reuters aminteste ca Chevron a fost nevoit sa isi suspende activitatile de explorarae a gazelor de sist si in Romania dupa ce localnicii din Pungesti (Vaslui) au blocat accesul catre zona unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist.

    Dupa cum se observa, Chevron a dat pe cazul Pungesti fix acelasi comunicat ca in satul polonez. O reactie tipica la o situatie tipica? Un mod de actiune si comunicare… premeditat? Activistii de la Pungesti nu stiau de acest precedent?

  10. De pe facebook:

    Tabara de Pungesti a fost monopolizata de indivizi cu orientari neo-marxiste, anarhiste evidente. Exista o mare ruptura intre Grupul de Initiativa Barladeana si acesti indivizi, unii dintre ei, sub influenta alcoolului. Incidentele de azi miros a provocare.

    Parintele Laiu s-a delimitat de cei violenti, a spus ca nu asa se lupta…

    Anarhistii Alexe, Lupe si altii sunt acolo…

  11. Nu vreau sa justific actele de violenta, dar meritau sa le strice gardul si sa le fie avariate utilajele. Nici despagubiri nu au de ce sa ceara decat localnicii nedreptatiti, pt ca au fost incalcate legi publice si morale. Totusi depinde cine face legea, din pacate. Fata de o companie lipsita de scrupule nu poti riposta decat dur.
    Asta nu inseamna ca incurajez si accept astfel de fapte, care ar putea fi premeditat provocatoare. Ci n-ar trebui sa ne impacientam doar din atat. E pur si simplu mai bine sa nu inceapa explorarea, care sa aiba consecinte grave ecologice si cel putin economice.
    E bine sa fim constienti ca nu se poate ajunge usor la o cale de mijloc si sa acceptam erorile. Nu poti sta cu mainile in san privind cum esti calcat in picioare. Dar sa nu incetam a ne ruga si a cauta solutii cat mai corecte. E nevoie de un protest masiv din partea fiecaruia oriunde s-ar afla; macar ar fi informati cat mai multi oameni asupra pericolelor reale si asta ar produce retineri si o presiune fata de asemenea explorari.

  12. @Mihai Nicolescu
    Un comentariu care face lumina si in capul meu.Chiar ma miram de ce nu mai apare Parintele Laiu.

  13. Da este clar ca se foloseste scenariul B, deja arhicunoscut din 13 iunie 1990, sau inca cu mult inainte, cred ca si pe vremea legionarilor s-a abuzat de provocatorii cu chip de demonstranti.
    Dar jandarmeria nu are scuze si demonstreaza ca sunt o forta mutanda, spalata pe creier, care de fapt incalca juramantul militar – foarte grav! Jandarmii sunt continuatorii trupelor de securitate, s-a schimbat numele, dar naravul deloc. Parca nu ar fi romani. Parca nu ar fi frati de-ai nostri.
    Cinste comandantilor care nu si-au scos efectivul sa participe la aceasta incalcare brutala a legii. Dar si ultimul soldat poate sa se opuna, poate sa nu faca exces de zel, poate sa nu striveasca cu bocancul. Ba chiar cred ca are datoria de a refuza “misiunea”, sa ne amintim de soldatii care au tras la revolutie, nu a mai contat ca a fost un ordin. Asemenea ordine NU SE EXECUTA!
    Jandarmii stiu bine care este legea, stiu ca o incalca!
    Daca recapitulam, a avut loc o lovitura de hramul Sfintei Paraschieva, urmatoarea lovitura a venit dupa hramul Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei,
    iar cea mai recenta a venit de Hramul Sfantului Nicolae. Oare ce scenariu se pregateste pentru Sarbatoarea Nastereii Domnului? Nu pare sa fie o intamplare!

  14. Astăzi a fost o zi minunată.. pentru Chevron şi pentru incredibil de numeroasa liotă de trădători cumpăraţi de aceştia. Dacă aş face parte din staff-ul lor, n-aş fi român şi n-aş avea conştiinţă, probabil că aş ciocni cupe de şampanie la ora asta.

    OK. Un scurt bilanţ:
    – un gard culcat la pământ, poate fi recondiţionat şi refolosit fără probleme;
    – 4 geamuri sparte ale celor două excavatoare uitate acolo… şi atât.
    Activitatea era oricum întreruptă, este sâmbătă, singurele lucrări efectuate pe şantier au avut în vedere nivelări şi terasamente, care nu au fost afectate de protest. În orice caz, s-ar putea apuca de lucru fără absolut nici un impediment luni dimineaţă la prima oră. Dar nu o vor face, pentru că cineva va trebui să plătească sumele ce vor fi cerute drept despăgubire. Că doar din pricina “violenţelor fără precedent” nu pot Chevron asigura securitatea lucrărilor şi pot proba asta cu dosarele penale privind tulburarea ordinii publice şi pentru distrugere, pentru care vom avea dosare penale şi condamnări pe bune.

    Luni am scris:

    În acest moment este foarte important ca tabăra de rezistență să nu fie dezafectată definitiv.

    Tough luck.. vorba filoruşilor.

    Acţiunea autorităţilor are menirea de a transforma protestul de la Pungeşti în unul al disperaţilor, care să nu mai fie “open protest”, adică un protest la care oricine se poate alătura cu costuri minime.

    Astăzi am avut exact asta.. un protest al oamenilor disperaţi. Domnul Vrânceanu spunea că e de înţeles starea de spirit a oamenilor şi că e firesc să fie exasperaţi. Nu, nu e firesc, de fapt s-au cheltuit şi se cheltuie foarte mulţi bani pentru a fi siguri că exact asta e starea oamnenilor şi nu alta.
    Astăzi trebuia să aibă loc, după spusele organizatorilor, o manifestaţie de solidaritate cu protestatarii abuzaţi săptămâna asta de către jandarmi. Manifestaţia trebuia să aibă loc la Pungeşti să să trimită un semnal puternic dpdv politic şi mediatic. Organizatorii au decis ca această manifestaţie să aibă loc fix pe drum, vizavi de situl chevron, locul ideal de unde te pot aresta jandarmii.

    Dar oare un astfel de mesaj de solidaritate nu putea fi trimis dacă manifestaţia era organizată integral pe teren privat? S-au terminat terenurile din comuna aia? Cred că singurul loc unde ar fi putut exista circumstanţe pentru prezenţa jandarmilor era fix în faţa locului Chevron. Ce motive ar fi avut jandarmii să mai fie prezenţi în altă parte? I-ar fi invitat cineva? Nu era bine să fie amenajată o parcare pe un teren privat alăturat, să nu-i mai agaţe poliţia rutieră cu tot felul de prostii? Nu era bine să fi fost o tribună şi o staţie de sonorizare acolo? WC-uri, o tarabă cu produse necesare.. ceva câmpenesc, apă, ceai cald, cafea, ceva turte sau patiserie tradiţională pentru copii. Era o cheltuială prea mare? Nu era bine să fi existat 10 persoane cu tricouri de organizator care să identifice provocatorii şi să-i excludă de acolo? Nu era bine să existe pe scenă vorbitori cu notorietate la nivel naţional (dar nu orice aventurier!), care să fie vectorii de mesaj ai solidarităţii cu Pungeştiul? Nu era bine să existe liste cu cazarea disponibilă la oamenii din sat, cu condiţiile existente etc? Nu era bine să se ştie dinainte cum se va proceda atunci când jandarmii ar fi intrat pe acel teren privat să întrerupă manifestaţia, pentru că ar fi făcut-o oricum, doar că nu mai puteau poza în apărătorii legalităţii. Nu-i aşa că Jandarmii nu aveau cum să ridice oamenii de pe pământ şi cum să-i ia microfonul vorbitorului, fără ca feţele lor să ajungă pe toate posturile de televiziune? Oare nu era frumos să fi existat şi un document programatic, o proclamaţie, care să rezulte în urma acestei adunări? Nu este curios că aceste lucruri au fost evidente pentru românii de acum 165 de ani, dar în epoca tinerilor educaţi şi a reţelelor sociale este ignorat cu totul? Oare nu era frumos să fie aleşi judicios reprezentanţii şi comunicatorii, să zicem un Tudor Gheorghe, un Smiley, o Tamara Buciuceanu, un Cabral, un D.Puric, un Radu Beligan, o Sofia Vicoveanca, un Vasile Muraru, un Cedrik.. etc. N-ar fi venit? Păi de ce n-ar fi venit? Nu e o miză importantă? Nu e cool? Păi de ce nu? Cum facem să devină important şi cool?

    Nu-i aşa că parcă îţi mai dă inima să mergi la un astfel de protest? Nu-i aşa că cel mai mare rău previzibil ar fi fost să fii oprit de 5 ori de echipajele de la poliţia rutieră? Nu-i aşa că parcă e un pic mai evident ce ar fi însemnat un astfel de protest şi ce greutate ar fi avut faţă de ceea ce s-a întâmplat astăzi? Nu era frumos ca jandarmii prezenţi acolo (dacă ar fi fost absolut necesar), să prezinte documentele în baza cărora sunt prezenţi, comandantul de dispozitiv să se prezinte pe scenă cu nume şi grad şi să arate care sunt condiţiile de bună desfăşurare a manifestaţiei din punctul lor de vedere. Nu sună bine, democratic?

    Este esenţial ca cei din tabăra de la Pungeşti să menţină această atmosferă (open protest), să fie continuate vizitele către tabără atunci când autorităţile vor debloca drumurile, pentru că nu le pot bloca la nesfârşit.

    După cum spuneam, protestul de azi şi cele viitoare au devenit ale disperaţilor, ale celor ce îşi permit să se ia la trântă cu jandarmii, să îşi ia bastoane peste cap, să stea în frig pe câmp.. toate acestea fără a avea vreun orizont realist de aşteptare. Singura menire a unor astfel de proteste este să consume energiile sociale protestatare. Am mai vorbit despre asta aici. Ce fel de persoane vor continua să vină la astfel de manifestaţii în aceste condiţii? Ce reprezentativitate au la nivel naţional? Nu cumva va fi îndreptăţit Chevronul să spună că sunt doar o mână de oameni şi că restul sunt de acord cu exploatarea?

    Consider că ar fi o eroare ca un nou protest să fie pornit de pe poziţii radicale, care deşi la prima vedere ar părea îndreptăţite, ar fi de fapt o mare capcană.

    Cât de mare este capcana în care am fost aruncaţi cu toţii (căci protestul nu se referă doar la cei din pungeşti, după cum voi arăta mai jos) vom vedea abia în perioada imediat următoare. Cert este că la nivel de discurs public nu este recunoscut dreptul natural al comunităţii de a se opune unor exploatări, iar odată cu aceste incidente, vom vedea, pierderea acestor drepturi va fi statuată prin hotărâre judecătorească. Încet încet se edifică cadrul legislativ, administrativ şi judiciar care va permite o exploatare intensivă şi generalizată la nivelul întregii ţări fără a mai fi posibilă opoziţia eficientă. Va fi permisă însă o opoziţie falsă, fără orizont, pur principială. Dacă eset să privim pe aceste paliere, mediatic/comunicare, legislativ, administrativ şi judiciar vom concluziona pe bună dreptate că mişcarea de rezistenţă antifracking nu există în afara unui grup facebook de unde presa îşi alege selectiv materiale pe uz propriu.

    Că a fost o capcană în sensul unei regii securistice organizată de România fără ei, Asociaţia Vira şi jandarmerie nu cred că mai trebuie să argumentez. În orice caz va deveni şi mai evident în zilele următoare. Oricum chestia asta o să o ţin minte cât oi trăi: “Protestatarii de la Pungeşti au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.
    Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile.

    Cu alte cuvinte i-au mânat de la spate.. mai lisea să-i încurajeze. Oare chiar suntem tâmpiţi sau ce anume cred oamenii ăştia?!!

    Este probabil ca protestul să fie continuat de categoria “nebunilor frumoşi”, a acelora care par a fi hotărâţi a sacrifica mult mai mult decât poate sacrifica o persoană obişnuită şi din această poziţie să “fure” prim-planul. Sper să nu se ajungă aici, pentru că deşi am putea crede că avem înaintea noastră modele de comportament şi de sacrificiu, aceste modele nu vor putea genera adeziuni! Jertfa dezinteresată este esenţială în orice mişcare de protest, dar trebuie foarte mult discernământ pentru a nu se aluneca în proteste ale disperaţilor, în eroisme alimentate de slava deşartă!

    Faptul că s-a ajuns aici este chiar grav pentru că e foarte greu să te întorci la alt model de protest, mai întâi pentru că nu te mai lasă alţii (presa, jandarmeria, Chevron), nu mai eşti relevant, prim-planul, atenţia şi legitimarea de către opozanţi se va îndrepta către “inimoşii” care s-au luptat pe câmpurile vasluiene, iar mai apoi pentru că nu mai ai cu cine. Slavă Domnului că părintele Lăiu nu s-a compromis la această acţiune, dar în orice caz, urmează să fie ignorat în favoarea altor “inimoşi” mult mai activi, cel puţin asta se va încerca. Oricum împotriva sa urmează să fie luate alte măsuri dintre care unele şi-au arătat deja colţii astăzi.

    Protestul de la Pungeşti are un pronunţat rol simbolic şi pornind de la această calitate este esenţial ca să-şi păstreze un caracter deschis, neagresiv şi tenace. Cred că rezistenţa la faţa locului trebuie reorganizată, în centrul acestora fiind jertfa smerită, răbdarea şi nădejdea. Dpdv concret, trebuie identificat obiectul unei noi rezistenţe, care să împiedice activitatea Chevron de la faţa locului.

    Când am spus că are un rol simbolic m-am referit la miza gazelor de şist şi cum este ea instrumentată în conştiinţa publică. Miza exploatării gazelor de şist în România este alimentarea europei cu gaz ieftin din surse “interne” aflate sub control propriu. Jocul geopolitic în domeniul energiei este de-a dreptul violent. Strict contabil, vorbim de o miză de câteva zeci de miliarde de euro, gestionată prin intermediul trădătorilor locali, căci România “vrea” să devină un adevăratpol energetic al Europei. Nu cred că este cineva care-şi imaginează că o singură sondă din Pungeşti va dărăma poziţia Gazpromului pe piaţa europeană a gazului. ŢAra se va umple de mii de sonde în ritm accelerat, aşa cum vedem că pregătesc terenul cablurile şi dinamita celor de la Prospecţiuni S.A. Priviţi harta româniei şi haşuraţi judeţele în care aceştia au fost semnalaţi pentru a înţelege amploarea exploatărilor preconizate. Să înţelegem miza geopolitică în joc pentru a înţelege cantitatea de gaz necesar a fi exploatată pentru ca România să aibă greutate în acest război.
    Pungeştiul are un rol simbolic nu pentru că e prima sondă exploratorie ci pentru că este pretextul constituirii consensului naţional (manufactring consent). La Pungeşti sunt accentuate şi respectiv diluate mecanismele sociale care asigură relevanţa şi prioritatea unor teme în faţa altora, mecanismele de solidarizare comunitară şi de cristalizare a reprezentărilor sociale. Dacă este să ne amintim, atât Chevron cât şi asociaţia Vira au pregătit terenul “confruntării” înainte de izbucnirea conflictului propriu-zis, zona fiind anume aleasă.
    Vasluiul ocupă un loc aparte în conştiinţa românului nevasluian ca polul sărăciei şi lipsai de civilizaţie din România. Bancurile cu şi despre vasliueni circulă de mult timp şi unii le găsesc amuzante. Avem deci un amalgam identitar distinct foarte uşor de speculat de maeştrii PR-ului aflaţi în solda americanilor, în aşa fel încât să fie controlată reacţia publică asociată temei gazelor de şist.
    Dar miza exploatării este una naţională! Rezistenţa de la pungeşti nu trebuie să aibă în vedere pungeştiul ci întreaga ţară. Protestul de acolo trebuie să fie fundamentul unei mişcări naţionale, pentru a se spera la evitarea unei catastrofe, în mod real, fără precedent. Tot ceea ce trebuie să facă Chevron este să inhibe solidarizarea reală a populaţiei cu cei din Vaslui şi să întreţină o dimensiune locală şi localizată a conflictului.
    Dacă e să privim modul în care tema este discutată în presă, dar chiar şi între noi cei de aici, putem concluziona că Chevron e pe drumul cel bun, bifând ambele cerinţe esenţiale. Am avut zilele acestea foarte multe apeluri la solidarizare plecând de la probabilii securişti deja amintitţi şi până la alţi probabili securişti precum Crăciun sau Nicuşor Dan, toţi militând pentru solidarizare cu Pungeştiul. Normal ar fi fost ca Pungeştiul să fie solidar cu un demers naţional de respingere a exploatărilor gazelor de şist şi nu invers. Dar ceea ce s-a reuşit este compromiterea solidarizării la nivel naţional, printr-un foarte prost exemplu de model de solidarizare la nivel local.
    Urmează aşadar să ne trezim pe nesimţite într-o ţară în care poluarea gazelor de şist va fi la fel de banală ca noxele bucureştene, pentru că fabricarea consensului este mai uşor de realizat la nivel naţional decât la nivel local. Plecând de la ce s-a întâmplat astăzi, vom observa că într-adevăr tabăra celor pro-exploatare va deveni mai sigură pe ea, pentru că opoziţia localizată nu mai poate obţine masă critică, nici măcar la nivel local, ce să mai vorbim la nivel naţional. Vom avea totodată o compromitere generală a elitelor naţionale care ar fi fost de aşteptat să reacţioneze univoc la această ameninţare (dacă nu s-ar fi simţit jenate să se alăture dpdv al imaginii cu vasluienii noştri) sau măcar să resimtă nevoia unei dezbateri reale asupra efectelor exploatărilor. Deşi ar merita dezvoltat acest subiect spun doar că pe viitor dispreţul faţă de intelectuali şi războiul din această castă vor deveni şi mai agresive.
    Totodată a fost legitimat şi pentru autorităţi dar şi pentru opozanţi un model de acţiune ce implică jandarmeria şi violenţa instituţionalizată, exemplu care va fi avut în minte (sau va fi reamintit de binevoitori!) de fiecare comunitate care se va confrunta cu intenţia de exploatare. În acest sens, este util de recitit comunicatul chevronului care spune: Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale. În traducere asta înseamnă că relaţiile cu comunitatea locală se vor desfăşura în condiţiile impuse de companie, că vor exista exemple de CSR instrumentate tocmai pentru a se asigura că respectiva comunitate nu va dicta termenii şi condiţiile în care se va efectua exploatarea.

    Gravitatea abuzurilor care au avut loc în această săptămână este strigătoare la cer pentru orice standard civilizaţional, indiferent de opiniile pro sau contra exploatare, şi este pentru autorităţi un bun câştigat, gata de replicat dacă va fi cazul.
    Opoziţia din Pungeşti nu a furnizat un model viabil de acţiune, nu există o experienţă concretă şi finită care să fie acumulată la nivelul societăţii civile, care să implice continuitate, deschidere, transparenţă etc. Practic, o nouă comunitate care ar trebui să se opună exploatărilor, trebuie să o ia de la zero, repetând greşelile anteriare etc.
    Un alt mit este că statul “gestionează prost situaţia”. Nu statul gestionează! Sunt unii care primesc ordine şi dispoziţii în plic şi le aplică. Statul gestionează extrem de eficient întreaga afacere doar că o face în beneficiul Chevronului şi a trădătorilor din preajama sa.

    Nu în ultimul rând, astfel de evenimente sunt întotdeauna folosite de către PR-işti pentru a strecura idei, opinii sau concluzii care să reprezinte bornele de la care vor pleca campanii (manipulări) viitoare. Starea de surescitare şi efervescenţa evenimentelor nu lasă loc sau timp pentru aprecierea corectă a mesajelor din spaţiul public şi de regulă acesta este momentul folosit pentru introducerea unor puncte de sprijin. Deşi nu am stat astăzi la PC şi nu am urmărit desfăşurarea ostilităţilor, două aspecte mi-au sărit în ochi şi consider că sunt demne de menţionat.

    Prima ar fi acea ştire cu comandantul jandarmilor din Craiova care l-ar fi ameninţat pe ministrul de interne că îi trimite trupele de intervenţie la el în birou şi că nu execută ordine ilegale. Scopul diseminării acestei poveşti este de a crea o hibă în reprezentarea noastră cu privire la jandarmi şi jandarmerie în general. Deşi sunt sigur că există rămăşiţe de oameni de bună credinţă în rândul mizeriei numită jandarmerie, din punctul de vedere care ne interesează pe noi abuzul se prezintă fără fisură, ca un monolit instituţional. Jandarmeria este programată să se ocupe şi în viitor de “probleme cetăţeneşti”, nu doar la noi ci în toată europa şi o delegitimare prematură a sa nu este în beneficiul statului. Reacţia urmărită de propagandişti ar trebui să fie: “uite domle că există şi oameni de onoare”, “mai sunt şi jandarmi buni” etc, ceea ce ar putea fi adevărat dar perfect lipsit de relevanţă pentru problemele noastre şi bocancii primiţi în spate. Până la dovada contarră, pe linia lor de activitate, toţi sunt răi, iar restul sunt poveşti. Protestele din grecia au ocazionat multe astfel de artificii pentru a legitima forţele de ordine.
    Însă modul cum a fost colportată pe net această poveste este mai mult decât transparentă şi e de-a dreptul insultătoare pentru orice minte aşezată. Preconizez că Chevron va face demersuri de tragere la răspundere a jandarmilor “care au fost pasivi” la distrugeri, în aşa fel încât unii să spună despe jandarmi că îs între ciocan şi nicovală.. săracii de ei, în timp ce staţii de drepţi se vor inflama că de ce nu apără instituţiile proprietatea privată. Scopul este diluarea responsabilităţii şi a vinovăţiei, fiecare făcând caz (propagandistic) de dreptatea sa. Problema abuzurilor jandarmeriei este însă de o gravitate incomensurabilă, pe care nu o pot sublinia îndeajuns, deşi sunt sigur că mai toţi o intuim, căci are efecte pe multe planuri foarte concrete, practice, şi nu doar de principiu aşa cum motivează cei ce ignoră deliberat această temă, altfel mari ieuropeni. Despre asta cu ajutorul Domnului voi reveni cu un articol separat.

    Mai important decât asta este însă îndemnul la rugăciune şi mesajele formal creştine care au însoţit relatările şi pozele despre distrugerea gardului, spargerea geamurilor, îndemnuri la luptă şi la violenţă în subsidiar. Dincolo de tonul exaltat al relatărilor, se pune în scenă o foarte gravă campanie de compromitere a fundamentului creştin al protestelor. Cel puţin unele dintre mesajele/comentariile colportate s-au trădat ca fiind acte de propagandă în care acest îndemn suna ca nuca în perete. Nu spun toate dar suficiente cât să dea tonul. Compromiterea mesajului creştin s-a mai încercat în episodul cu huiduirea rugăciunii din stradă, cu presupusa contrareacţie ortodoxă violentă şi apoi cu neolegionarii protestatari dar, pe nesimţite, se trece la un alt nivel. Problema pentru “autorităţi” este mai acută, parţial discutată de noi la acest articol, se referă la resurgenţa ortodoxiei ca alternativă de manifestare socială şi comunitară, în câmpul public. Demersurile “creştineşti” ale lui Ponta se leagă de această temă întrucât se urmăreşte delimitarea ortodoxiei “corecte” de cea incorectă, violentă, protestatară, nerezonabilă, fundamentalistă şi neapărat neolegionară. Presiunea pe părintele Lăiu în perioada următoare va veni din această direcţie, întrucât singurul mod de a-i submina autoritatea în carul protestelor este subminarea autorităţii sale morale, iar asta poate fi realizat propagandistic prin lovituri cu mantinela, ţintindu-se mesajele creştine asociate protestului a cărui simbol este. În fine, este o discuţie foarte importantă pentru noi, căci se pare că vom fi plasaţi de partea greşită, în categora ortodocşilor răi. Se pare că mulţi dintre ierarhii noştri nu înţeleg prea bine încotro ne îndreptăm ca societate şi rolul preconizat ortodoxiei, părând a fi mulţumiţi cu ceva ce aduce a model rusesc de apropiere stat-biserică, mai puţin pe tematica subiectelor dure. În mod cert apeluri la unitate şi la părtăşie cu întunericul politic vom mai auzi, dar în concret se vizează compromiterea mesajului protestatar creştin, fără a se limita doar la cel privind exploatarea gazelor de şist.

    Iertaţi-mi vă rog excesele. Doamne, ajută!

  15. @Utzu
    Iti citesc de mai mult timp comentariile, iar acesta este chiar foarte bine pus la punct. Fiind asa organizat, cu idei multe si bune, iarta-mi indrazneala, dar de ce nu te-ai dus sau nu te-ai implicat pe adresa de facebook unde se faceau chemarile catre dusul la Pungesti? Nu de alta dar chiar ai fi fost de folos..

  16. Pingback: CHEVRON REIA OPERATIUNILE. MOARTEA DEMOCRATIEI LA PUNGESTI? Tabara de rezistenta declarata ”CAMP INFRACTIONAL”. O analiza critica a miscarii de rezistenta antifraking de la Pungesti - Recomandari
  17. Au aparut multe video care pun sub semnul intrebarii viziunea lui Utztu, pe care il consider un comentator cu viziune si cu fler. Sunt multe puncte slabe in analiza. “Blestemele” localnicilor i-au demobilizat pe jandarmi, si totul s-a petrecut fulgerator, continuand in multe locuri pe un camp deschis, timp de cel putin o ora jumatate. Niciun jandarm nu a fost ranit, totusi. Ideea de “open protest” o fi existand in alte parti, dar nu in Romania, unde oamenii mananca seminte sau isi fac canonul suplimentat acasa la caldurica taman cand se intampla abuzuri si siluirea adevaratei democratii. In plus, oamenii de acolo au actionat din instinctul lor de aparare, iar comentariile si analizele savante, toate sfarsite in fundatura “Nu ma las manipulat.”, nu tin de foame si nici macar de sprijin. Dupa cum se poate lesne vedea, poluatorul Chevron nu a asteptat sa speculeze vreun niscaiva val de simpatie pentru ea, ci a reluat activitatile a doua zi. Spre deosebirile de clasicele “Cainii latra , ursul merge.” (proteste ce scad in intensitate, ignorate de autoritati), niste moldoveni cu putina carte au dat dovada de caracter in fata intregii lumi, iar savantlacurile noastre nu stiu la ce sunt bune. Exploatarea este nociva. Oamenii aia au facut ce s-au priceput. Noi, daca suntem atat de cu fler si pusi iin garda, facem ceva sa ii ajutam? Sacrificam ceva timp sa blocam in justitie lucrarile Chevron, sau ne cladim ziduri mentale groase de protejare inactiunii, in timp ce uitam, pentru a n-a oara, sa ne facem canonul zilnic?

  18. @Danielo:

    Utzu o sa raspunda pentru ce a scris el insusi, daca o sa vrea, si nu ne facem avocatii punctului sau de vedere, insa, asa cum am citit noi analiza sa, am inteles altceva. Anume, ca se putea si chiar era necesar sa se actioneze PANA ACUM altfel, astfel incat sa nu se ajunga la situatia din prezent. Nu e vorba “doar” de a nu ne lasa manipulati (de parca ar fi putin lucru), ci de a incerca sa actionam mai strategic.

  19. “Cert este că la nivel de discurs public nu este recunoscut dreptul natural al comunităţii de a se opune unor exploatări”

    @Uzu: problema este ceva mai complicata. Comunitatea de care vorbim nu s-a opus la nimic pana cand nu au aparut in presa stirile despre cutremurele de la Izvoarele de Galati. Chevron a avut toate avizele necesare de la primarie si mai mult, insusi primarul s-a concesionat terenul firmei exploatatoare. Nu pot sa cred ca nimeni din Pungesti, mai putin primarul, nu a stiut ca va veni Chevron in zona sa exploateze gaze de sist. Vointa acelei comunitati s-a manifestat cam tarziu, daca nu era nimic la Galati, astazi nu aveam nici un eveniment la Pungesti. Iar comunitatea nu a dovedit ca este constienta de ea insasi pana cand nu a fost zgaltaita de cutremurele de la Izovarele. Nici macar manifestatiile de la Barlad, ca era mai aproape, nu i-au trezit constiinta, nici eforturile parintelui Laiu. Chiar ma intreb, oare nu au fost cativa macar dintre locuitorii din Pungesti care mai inainte de cutremurele de la Izvoarele s-au bucurat ca vin si in satul lor americanii sa faca o sonda? Stiti, asa cum se bucura romanii ca vin americanii… ca poate se iveste acolo o mica ocazie si ciupesc si ei ceva.
    Asta despre comunitatea romanilor din Pungesti, despre care personal am un mare semn de indoiala. Cat despre drepturile de care se pot bucura comunitatile in Romania, un drept ca cel de care vorbiti mai sus poate deschide o mare cutie a Pandorei, pentru ca in Romania sunt tot felul de comunitati care isi aroga tot felul de drepturi cu iz de teritorialitate. Si spre deosebire de asa-zisele comunitati romanesti acelea chiar au o vointa proprie, un ideal si o constiinta identitara. Va dati seama ce ar putea sa insemne ca o comunitate sa aiba dreptul in Romania sa interzica oricui sa cumpere/inchirieze/concesioneze un teren si sa-l exploateze in interes propriu si dupa libera vointa?
    Degeaba scrieti comentarii kilometrice, cei drept bine facute, problema nu e la Pungesti si, daca vreti (si da nu vreti), lupta este deja pierduta acolo, a fost pierduta inca de la inceput. Problema e in Constitutia tarii care da voie Statului nu numai sa ne deposedeze pe noi de tara noastra, dar si sa faca ce vrea cu ea.

  20. @Titus L:

    Cred ca gresesti. La Pungesti s-a lasat cu scandal mult inainte de Izvoarele.

  21. admin: nu gresesc.

    Cutremurele de la Galati au inceput pe 23 septembrie http://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurele_din_jude%C8%9Bul_Gala%C8%9Bi_din_2013

    Chevron a avut avizul de constructie al primei sonde abia in 3 octombrie.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15803352-vaslui-protest-localnicilor-zona-unde-chevron-incepe-amplasarea-primei-sonde-explorare.htm

    De asemenea, in 14 octombire cand au inceput manifestatiile de la Pungesti s-a dat raportul de tot rasu/plansu al specialistilor privind cutremurele din zona Izvoarele de Galati.
    http://www.gandul.info/stiri/primele-concluzii-oficiale-in-cazul-cutremurelor-de-la-izvoarele-exploatarea-de-petrol-si-gaze-o-posibila-cauza-11515176

  22. admin: atunci ma iertati. si sa mai ierte si pungestenii. tot cred insa ca problema ii depaseste si se afla in Constitutie.

  23. @Danielo
    Mulţumesc pentru aprecieri. Punctual:

    “Blestemele” localnicilor i-au demobilizat pe jandarmi, si totul s-a petrecut fulgerator, continuand in multe locuri pe un camp deschis, timp de cel putin o ora jumatate.

    Pur şi simplu greşiţi, iar dacă aţi cunoaşte obiectul tuturor antrenamentelor jandarmilor v-ar fi mai uşor să înţelegeţi asta. Să o luăm altfel: Care ar fi cel mai nasol lucru care ar putea avea loc la o manifestaţie, ceva de care jandarmii ar trebui să se păzească în primul rând? Nu cumva tocmai ruperea rândurilor?! Nu cumva fix ceea ce s-a întâmplat nu trebuia să aibă loc niciodată dpdv al jandarmilor? Dacă aţi şti câte scenarii tactice exersează jandarmii tocmai cu tema asta.. câte exerciţii fac tocmai pentru a putea anticipa momentele de tensiune, extragerea factorilor de precipitare din mulţime, timorare preventivă etc. În fine, nu prelungesc, vă rog să mă credeţi pe cuvânt că asta a fost pur şi simplu o regie.. “fulgerătoare” 🙂

    Ideea de “open protest” o fi existand in alte parti, dar nu in Romania, unde oamenii mananca seminte sau isi fac canonul suplimentat acasa la caldurica taman cand se intampla abuzuri si siluirea adevaratei democratii.

    Dacă v-aş fi spus anul trecut că Pungeştiul va fi centrul rezistenţei civile din România m-aţi fi crezut o cauză pierdută. Nu e vorba de idee sau de termen în sine, pentru că indiferent de formă, din cele mai vechi timpuri, când ajunge cuţitul la os, oamenii se revoltă. Ideea de protest există, iar modelul de protest deschis este în mod natural cel urmărit de mulţime, pentru că nimeni nu vrea să se ia la trântă cu jandarmii. De asta toată lumea ţipă “fără violenţă!” în timp ce jandarmii îşi văd de abuzurile lor. Însă tocmai acest model de protest violent şi disperat nu e cunoscut pe aici în România şi e de mirare că nu sesizaţi acest paradox sau că nu vi se pare curios.

    In plus, oamenii de acolo au actionat din instinctul lor de aparare, iar comentariile si analizele savante, toate sfarsite in fundatura “Nu ma las manipulat.”, nu tin de foame si nici macar de sprijin.

    Oamenii de acolo nu au reacţionat din instinctul lor de conservare ci au fost păcăliţi în acest sens. Instinctul lor de conservare se putea manifesta în zeci de alte forme, doar că s-a optat pentru varianta cea mai convenabilă pentru Chevron. Apoi, pot spune că am citit enorm despre manipulări, de la volkoff la ficeac, trecând prin mulţi alţii. Am rămas la o singură tactică pe care o folosesc: Încerc să-i cunosc după roade iar apoi fac “reverse engeneering”, adică încerc să înţeleg cum s-a ajuns în respectivul punct, asta pentru experienţă. Oricum Matei, cap 7, v. 15-20 este alfa şi omega în domeniul “manipulărilor” şi practic singurul meu etalon. Dar cometariile kilometrice ţin mai mult de explicarea modului în care văd lucrurile, fără să fie savante sau să se dorească a fi aşa ceva. Dacă cineva nu e de acord, nu are decât să argumenteze împotrivă şi chiar asta caut să fac mereu. Să provoc (nu să ispitesc!) la discuţii aplicate, care merg mai adânc decât clişeele şi propaganda uzuală. Am scris în altă parte că acest demers ar putea fi de foarte mare sprijin, dacă ar exista un cadru potrivit pentru valorificarea acestor idei (nu neapărat ale mele!).

    Dupa cum se poate lesne vedea, poluatorul Chevron nu a asteptat sa speculeze vreun niscaiva val de simpatie pentru ea, ci a reluat activitatile a doua zi. Spre deosebirile de clasicele “Cainii latra , ursul merge.” (proteste ce scad in intensitate, ignorate de autoritati), niste moldoveni cu putina carte au dat dovada de caracter in fata intregii lumi, iar savantlacurile noastre nu stiu la ce sunt bune.

    Faptul că nu a aşteptat ţine de psihologia socială şiscopurile urmărite de ei. Am mai scris la un comentariu anterior că se urmăreşte promovarea entuziasmului microbist: “Entuzismul protestatarilor poate fi privit din două unghiuri. Mai întâi al victoriilor microbistice, care necesită o largă participare gregară, în care doar unii aleargă şi în care există explozii de bucurie la înscrierea unui gol (“victoria de la Pungeşti”) dar mai ales cruntă deznădejde la răsturnările de scor. Poate sunt (foşti)microbişti care să ne vorbească despre disperarea aproape patologică ce te cuprinde când vezi că un meci cu mare miză îl pierzi printre degete. Nu mai vrei să ştii de nimic, nu mai poţi gândi, eşti paralizat de angoasă, sleit de orice energie. Reţeta psihologică este identică, căci asta se doreşte: aducerea protestatarilor în acestă stare de lehamite, de neputinţă şi disperare.”
    Mai departe, dacă a da dovadă de caracter a fost obiectivul acestui demers înseamnă că au reuşit din plin. Dar dacă şi-ar fi dorit altceva, oprirea exploatării de pildă, înseamnă că au procedat greşit. Dacă aş fi Chevron, mi-aş dori ca toţi protestatarii din ţară să dea dovadă de caracter. De cât mai mult! Cu fix acelaşi deznodământ.
    Iertaţi-mi sarcasmul, dar cred că e evident că vorbim despre două lucruri care nu au legătură unul cu altul. 🙂
    Faptul că Chevron “a reluat activităţile” ţine de aceleaşi obiective psihologice. Chevron nu a reluat lucrul, ci a anunţat că a reluat lucrul! Să nu confundăm planurile! Dacă de pildă au reluat lucrul cu un singur muncitor înarmat cu o lopată.. i-aş lăsa să presteze oricât pentru că le vor lua 30 de ani să ajungă la o fază a construcţie cu adevărat ameninţătoare. Deci dpdv tactic, chiar dacă ar relua lucrul trebuie apreciat în funcţie de ce anume se întâmplă acolo, pentru că dacă ar aduce nuş ce utilaje mari, aş putea bloca un pod sau o porţiune de drum în amonte. Dar a anunţa că s-au reluat lucrările are în vedere cu totul altceva: “Este foarte important ca toate acţiunile de PR ale Chevronului să fie urmărite în acest registru, al sentimentelor ce vor să fie propagate în rândul populaţiei şi efectelor produse asupra stării colective de spirit, iar nu a faptelor/iniţiativelor în sine. După cum am spus în fluviul de mai sus, este o bătălie pentru mintea noastră şi a modului în care ne reprezentăm exploatarea la nivel naţional, iar nu o bătălie pentru sonda din Pungeşti.
    Savantlâcurile astea reprezintă modul meu concret de a purta un “război întru cuvânt” după măsura neputinţelor mele. 😀

    Noi, daca suntem atat de cu fler si pusi iin garda, facem ceva sa ii ajutam? Sacrificam ceva timp sa blocam in justitie lucrarile Chevron, sau ne cladim ziduri mentale groase de protejare inactiunii, in timp ce uitam, pentru a n-a oara, sa ne facem canonul zilnic?

    După cum am spus, aşa înţeleg eu să ajut. Nu văd alt mod prin care aş putea să o fac, iar dacă doriţi să-mi sugeraţi căi de acţiune vă rog să vă duceţi cu gândul până la capăt şi veţi constata că propunerile sunt neinspirate. Sunt convins că, faţă de mersul concret al lucrurilor, deocamdată nu pot face altceva decât să dau din buze/taste (răspuns şi pentru traistacu merinde şi pentru dragoslav). De pildă dacă aş promova în justiţie o acţiune pentru a opri planurile Chevronului, m-aş lovi de excepţia lipsei calităţii procesuale active, asta după ce aş plăti totuşi taxa de timbru. Stop joc, acţiune respinsă la primul termen. Pentru acţiuni cu alt obiect m-aş lovi de excepţia lipsei de interes. Cu alte cuvinte, de acetse acţiuni trebuie să se ocupe cei de acolo, care pot proba interesul lor concret în cauză. Despre sfaturi juridice mai mult sau mai puţin precise şi cât de utile (nu) sunt ele am vorbit de curând.

    La canonul zilnic sunt într-adevăr în offisde, iar asta se vede şi din tonul comentariilor, lipsite de empatie, cinice şi în care fac praf şi eventualele lucruri bune sau în care previn fără rost asupra probabililor securişti. În principiu, asta e o reacţie a mea când sunt supărat şi frustrat că lcrurile nu merg bine şi îmi place să cred că nu sunt pe atât de nesimţit cum reiese din subtext 😀 Referitor la averismentul despre securişti, chiar dacă aş avea dreptate, acest aspect chiar nu mai are relevanţă acum faţă de cursul evenimentelor. Mai mult, astăzi, “întâmplător” am deschis o carte a unui mărturisitor foarte drag mie, fix la pasajul care spune următoarele: “Am ajuns la convingerea de nezdruncinat că cel mai satanic dintre relele pe care le fac oamenii semenilor lor este acuzaţia nedreaptă” Zguduitoare “coincidenţă”. Vă rog aşadar să luaţi cele scrise de mine cum grade grano salis, indiferent de tema abordată.

    @Titus, discuţia este mult mai amplă şi nu se explică decât tangenţial prin ceea ce s-a întâmplat la Izvoarele. În rest, e posibil să fi existat şi oi negre în respectiva comunitate, în afara primarului. Oamneii din pungeşti au fost însă treziţi de Asociaţia Vira cu mult înainte de părintele Lăiu sau de bîrlădeni. Nu e loc aici să vb despre descentralizare şi drepturile comunităţilor (maghiare).
    @Vrânceanu, da eram de acord cu comentariul dumneavoastră, însă voiam să punctez doar că starea sufletească de acum a celor din Pungeşti este obiect de studiu şi un obiectiv în sine pentru Chevron. Nu am citat trunchiat, pur şi simplu am încercat să completez ceva cu care sunt de acord, aşa cum aţi sesizat şi dvs.

    În fine, vă rog să vă rugaţi şi pentru mine căci după fluviile scrise în ultimul timp, începe să mă apese cu adevărat avertismentul Mîntuitorului: “Vă spun că pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii”. Iertaţi-mă vă rog. Doamne, ajută!

  24. @utzu: nu “fluviul” e criteriul, iata ca eu am reusit sa marturisesc stramb despre aproapele meu in doar cateva cuvinte si pentru aceasta ma rog de iertare inca o data.

  25. Pingback: Se strange surubul autoritarismului. PUNGESTIUL CA EXEMPLU DE “MODERNIZARE” CU JANDARMERIA/ Pe cine a mai poluat si terorizat CHEVRON in lume/ “MAI BETI UN RACHIU” – cum au “linistit” autoritatile locale temerea c
  26. @ Utzu Nu am sesizat sarcasm, precum ma bucur ca nu ati luat in nume personal, dupa cum si eu am incercat sa sesizez niste tendinte comune pentru mai multe discursuri. Raspunsul ma multumeste, dar va pot spune ca si in fotbal exista adesea nu doar o singura rasturnare de scor, a propos de chestia cu infirbantarea microbistica. Daca cineva a citit cate ceva din lupta launtrica din inchisori sau a privit un pic cativa sateni din Pungesti, as spune ca acela si aceia nu se vor duce dezamagiti sa se culce, gandind ca lupta este iremediabil ci va lupta in continuare. Referitor la sprijin, nu este nevoie ca in nume personal sa actionam in justitie Chevron, dar oamenii aia nu au cateodata 30 de lei pentru taxa de timbru in Vaslui. Unii avocati s-au angajat sa ii sprijine. Unii oameni au sprijinit oamenii cu o vorba, altii se gandesc cum sa ii scape de amenzi, unii trimit pachete de alimente. Mult conteaza si o strangere de mana. Iar a interpreta evenimentele post factum pt a extrage cheia ar insemna ca le poate iesi totul corporatiilor, exact asa cum au planuit. Nu prea este asa! Viitorul poate crea probleme: putem angaja 300.000 de jandarmi pentru toate locatiile Chevron? Cam greu. Cam asa se pare ca gandeste si Mihai Gotiu, in aceasta ultima problema. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/victoria-de-la-pungesti-100975.html

  27. PS Foarte important! Pentru mentinerea si intarirea caracterului crestin al protestelor, mingea este in terenul nostru, al bisericii luptatoare! Nu este vorba acum nicidecum de o pierdere a caracterului crestin, deocamdata. Taranii sunt destul de putin acomodati la spiritul ateu al acestei epoci, si cred ca tocmai de asta sunt atat de darzi, dupa cum nici jandarmii nu sunt niscaiva Leon Trotski (uitati-va pe filmari). Sunt convins ca ce au invatat ei la Ochiuri nu prea i-a ajutat sa lupte cu inima impacata impotriva unei cauze legitime a propriului popor, si exista unii ce vor refuza pe viitor asemenea misiuni.

  28. Sunteți nepermis de naiv cu privire la jandarmi. 🙂 Spun asta fără a îi diaboliza. Pur şi simplu fac parte dintr-un sistem de represiune care nu lasă loc, structural vorbind, de disidenţă. Credeţi-mă că factorii de disidenţă în rândul jandarmilor ca şi pentru cazul serviciilor secrete de altfel, sunt eliminaţi metodic, ştiinţific. Aşa cum la nivel tactic cel mai rău lucru care se poate întâmpla este o rupere a rândurilor, la nivel strategic “worse case scenario” este o “coabitare” a jandarmului cu strada. Structural sunt luate toate măsurile necesare pentru ca această ipoteză să aibă şanse infinitezimale de a avea loc.

    Iarăşi exemplul Greciei e mai mult decât sugestiv. Poporul grec a fost îngenunchiat de acceaşi jandarmi care au provocat represalii, care au incendiat cinematografe, deşi grecii erau într-o stare mult mai degradată decât sunt ţăranii noştri din Pungeşti.

    Puteţi avea în vedere cazul locotenentului Alexandru, care nu a mai fost reprimit în armată tocmai din acest motiv, de disidenţă nepermisă, chiar dacă politic cei care acum sunt la putere nu se mai săturau să-l căineze.

    Episodul recent a jandarmilor din Tailanda ţine de jocul politic şi ordinul militar primit de la gradele superioare iar nu de o “pactizare” a jandarmului de jos cu protestatarii, ceea ce e de neconceput indiferent de ţara pe care am avea-o în vedere şi de regimul juridic care o guvernează. Spor! 🙂

  29. Pingback: “PUNGESTI – STARE DE NECESITATE”. Reportaj despre metodele DICTATORIALE aplicate in satul din Vaslui in numele GAZELOR DE SIST la emisiunea “DOSAR ROMANIA” [TVR 1 - Video]. “La Pungeşti, adică acasă la noi, ne simţi
  30. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE AL “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare