Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna cere masuri ferme impotriva “FENOMENULUI EXTREMIST MAGHIAR”/ CNS cere UE, OSCE si ONU sa faca presiuni asupra Romaniei pentru a inceta “ROMANIZAREA FORTATA” (?!) a Tinutului Secuiesc

5-01-2014 4 minute Sublinieri

miting_autonomie_tinut_secuiesc_ghimpele_82633400

Forumul Civic al Românilor cere măsuri ferme pentru sancţionarea „fenomenului extremist maghiar”, şi face un apel la partidele româneşti să nu mai accepte UDMR ca partener la guvernare până când aceasta nu va renunţa „la pretenţiile sale hungariste”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), îşi exprimă consternarea şi indignarea, într-un comunicat dat publicităţii duminică, faţă de ultimele evenimente „provocatoare, iresponsabile şi inadmisibile într-un stat de drept”.

„Faptele reprobabile al unor cetăţeni români de etnie maghiară din judeţul Covasna, unii extremişti huligani care bat un român pentru că nu cunoaşte limba maghiară, un poliţist local care amendează un român pentru că flutură drapelul României şi afirmă public că aici este pământ românesc, arată fără dubiu că şovinismul antiromânesc a ajuns să caracterizeze deopotrivă persoane private şi funcţionari din autorităţile şi instituţiile publice locale controlate în primul rând de UDMR şi mai apoi de alte formaţiuni extremiste precum Partidul Popular Maghiar din Transilvania sau Partidul Civic Maghiar”, se arată în comunicatul citat.

FCRCHM consideră că în mod programatic cetăţenii români aparţinând minorităţii naţionale sunt educaţi de 23 de ani în spirit „şovin, antiromânesc, antistatal prin şcoala, presă, prin aşa-zise manifestări culturale organizate de autorităţile publice locale controlate de UDMR”.

Potrivit Forumului Românilor, de cele mai multe ori evenimentele publice organizate şi finanţate de autorităţile publice locale se constituie „într-o platformă de propagandă antiromânească şi antistatală, pentru autonomia teritorială a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, sub denumirea inventată de artizanii marketing-ului hungarist de ţinut secuiesc”.

În acelaşi comunicat se menţionează că FCRCHM a atras atenţia consecvent asupra „dublului discurs” al liderilor UDMR, echilibrat la Bucureşti şi „înfocat antiromânesc în teritoriu”.

„Aceşti politicieni maghiari se constituie în modele pentru tinerii cetăţeni români de etnie maghiară. Atunci când lideri ai UDMR defilează împreună şi sprijină instituţional organizaţii extremiste, de genul PPMT, PCM, HVIM, Garda Maghiară etc., atunci când lideri moderaţi ai UDMR, împreună cu liderii extremişti, fac solicitări similare, ameninţă cu nesupunerea civică, ameninţă românii cu moartea, asemenea sârbilor din Kosovo, (Antal Arpad Andras) şi singura lor preocupare locală este radicalizarea populaţiei pentru a avea susţinerea acesteia în obţinerea dezideratului nostalgic feudal hungarist; atunci când aceiaşi lideri ai minorităţii maghiare, indiferent cum se manifestă la Bucureşti, au ca singură preocupare (pe lângă îmbogăţire personală cu metode dâmboviţene) spulberarea autorităţii statului român în teritoriu şi înlocuirea acestei autorităţi cu una proprie maghiară, ne surprinde, dar nu ne miră că românii ajung să fie bătuţi că nu cunosc limba maghiară, bătuţi pe stradă, bătuţi în vestiare de colegii maghiari de echipă de hochei, hăituiţi de profesori fiindcă poartă pe cap bentiţă tricoloră, amendaţi că flutură drapelul României şi câte alte întâmplări, mai mici sau mai mari, pe care doar românii din această zonă le percep, le simt, cu toate că trăiesc în mijlocul României dar, în acelaşi timp, s-ar părea că trăiesc în afara ei”, se subliniază în comunicatul citat.

FCRCHM apreciază că responsabili „de pierderea autorităţii statului asupra acestei zone” sunt, în primul rând, guvernanţii României din ultimii 23 de ani care, pentru sprijinul parlamentar al UDMR, „au tranzacţionat” autoritatea statului şi siguranţa naţională.

„Prefecţii, conducătorii Poliţiei, Jandarmeriei nu îndrăznesc să ia masuri împotriva actelor nelegale şi antiromâneşti de frica repercusiunilor pe care le pot avea atunci când UDMR va cere Bucureştiului şi va obţine capul conducătorilor instituţiilor publice care îndrăznesc să se opună politicii segregaţioniste a separatismului teritorial, îndrăznesc să ia măsuri de restabilire a autorităţii statale sau pentru respectarea Constituţiei şi legilor ţării ori împotriva afacerilor unde lideri locali se bucură de imunitate etnică. … Această situaţie ne face să opinăm că agresivitatea antiromânească în zonă va creşte, pretenţiile extremiştilor maghiari vor fi tot mai consistente şi cu tot mai multe şi de neînlăturat consecinţe negative pentru ţară”, se mai arată în comunicat.

Forumul Civic al Românilor mai apreciază că descentralizarea va accentua starea de „disoluţie statală din Transilvania” şi, din acest motiv, solicită ca măcar structurile MAI să rămână sub autoritatea Statului Român. În caz contrar, prin descentralizare, aceste structuri se vor transforma în miliţii ale extremiştilor maghiari din fruntea consiliilor judeţene sau a primarilor locale”, subliniază FCRCHM.

În concluzie, Forumul Civic al Românilor cere măsuri concrete şi ferme de normalizare a situaţiei „tot mai conflictuale” din Covasna şi Harghita, adoptarea unor măsuri ferme la nivel de lege pentru sancţionarea fenomenului extremist maghiar, „inclusiv prin blocarea accesului în funcţii şi demnităţi publice a extremiştilor care utilizează resursele de putere publică la care acced pentru subminarea statului român, suveran, naţional, unitar şi indivizibil”.

În acest sens, FCRCHM face un apel la partidele româneşti să nu mai accepte UDMR ca partener la guvernare, până când acesta nu se va reforma şi nu va renunţa „la pretenţiile sale hungariste”.

Comunicatul de presă al Forumului Român vine după ce fostul lider al PD Covasna Gheorghe Preduţ a fost bătut pe stradă în noaptea de Revelion de un grup de tineri pe motiv că nu cunoaşte limba maghiară, iar un tânăr a fost amendat de Poliţia locală din Sfântu Gheorghe cu 500 de lei după ce de 1 Decembrie a urcat pe o scenă din centrul oraşului, amplasată cu ocazia manifestării cultural-religioase organizată de Advent, şi a fluturat steagul României.

Bărbatul susţine că va contesta amenda primită.

Festivităţile de Advent încep cu patru săptămâni înainte de Crăciun, iar cu această ocazie Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat o coroană de Advent în centrul oraşului, iar în seara de 1 Decembrie primarul Antal Arpad a aprins prima lumânare de Advent în prezenţa a câtorva mii de localnici.

Consiliul Naţional Secuiesc consideră că, prin decizia de a transfera de la RA-APPS la Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei complexul Bradul din Covasna, Guvernul a încălcat Constituţia şi Legea cultelor şi a acordat sprijin BOR în mod discriminatoriu, “defavorizând voit maghiarii din România”, transmite MEDIAFAX.

CNS cere Consiliului Europei, Uniunii Europene, OSCE şi ONU să urmărească “la nevoie, inclusiv prin procedurile de monitorizare instituţionalizate”, procesele care au loc în România şi să facă presiuni asupra României în vederea respectării angajamentelor asumate şi “să renunţe la asuprirea secuilor şi la românizarea forţată a Ţinutului Secuiesc”.

Într-un comunicat transmis, vineri, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) arată că România mai este “datoare” cu retrocedarea unei părţi semnificative a bunurilor confiscate în mod abuziv de la Bisericile maghiare, iar Parlamentul a adoptat mai multe legi privind restituirea proprietăţilor, însă, din cauza “lipsei voinţei politice”, procesul se desfăşoară foarte lent.

CNS susţine că noua lege a retrocedărilor prevede termene foarte lungi, prelungite şi acestea prin Ordonanţa de Urgenţă 115/2013, care intrat în vigoare în 24 decembrie, îngreunând astfel desfăşurarea “activităţii sociale, educaţionale şi culturale a bisericilor maghiare”.

Reprezentanţii CNS mai susţin că Ordonanţa de Urgenţă 114/2013, care a intrat în vigoare în aceeaşi zi, “demonstrează că Guvernul tratează Biserica Ortodoxă ca o biserică de stat, cu toate că în România nu există religie de stat, iar statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee”.

La ultima şedinţă de anul trecut, din decembrie, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care complexul hotelier Bradul din Covasna a fost transferat de la RA-APPS către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. Prin acelaşi act normativ – Ordonanţa de Urgenţă 114/2013 -, Vila Covasna a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost trecută în administrarea Ministerului Apărării, iar Palatul Olăneşti a fost cedat Serviciului Român de Informaţii.

Transferul de imobile a fost justificat de Guvern prin “exigenţele speciale ale cooperării internaţionale în domeniul militar, imperativul sprijinirii Bisericii Ordtodoxe, instituţie cu rol esenţial în apărarea identităţii naţionale a poportului român, şi activităţile specifice ale SRI”.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), IPS Ioan Selejan, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna cere masuri ferme impotriva “FENOMENULUI EXTREMIST MAGHIAR”/ CNS cere UE, OSCE si ONU sa faca presiuni asupra Romaniei pentru a inceta “ROMANIZAREA FORTATA” (?!) a Tinutului Secuiesc

  1. Pingback: update: CE FACE STATUL ROMÂN IN FATA PROVOCARILOR EXTREMISTILOR ȘOVINI?/ SCANTEIA ”SECUIASCA”? Mii de autonomisti maghiari (“secui”) alaturi de formatiunile FASCISTE Jobbik si Garda Maghiara au manifestat neautorizat la TARGU MURES, scan
  2. Pingback: PROVOCATORII EXTREMISTI DIN UNGARIA SI AGENTII ANTI-ROMANI. De ce a comparat LASZLO TOKES Tinutul Secuiesc cu Crimeea? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice intr-un context international inflamat/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel de SEGREGARE ET
  3. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  4. Cătălin Ivan a fost la un eveniment organizat la Balvanyos, de către Consiliul Județean Covasna. “Dacă eu nu mă duceam, nu era nimeni care să vorbească în numele României acolo. A fost o zi lungă, a venit Poliția, mi-au luat amprentele. Am găsit, într-un final, toate materialele noastre ascunse în boxa unde femeile de serviciu își țin materialele cu care lucrează. (…) Este trist ca, în România, într-o regiune a țării, România este văzută ca un dușman. Eu m-am simțit acolo ca un inamic în propria țară. Toți se uitau urât. Repet, statul român lipsea cu desăvârșire.”
    https://www.bugetul.ro/dezvaluire-halucinanta-in-emisiunea-lui-rares-bogdan-cum-ar-incerca-liviu-dragnea-sa-i-intre-in-gratii-lui-viktor-orban-ce-s-a-facut-cu-bani-publici/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare