ZAHARUL: inamicul 1 al sanatatii

28-02-2014 2 minute Sublinieri

1276941786_100853809_1-Fotografii-de--Vind-zahar-ICUMSA-45-productie-Brazilia

„Noua nicotina“, „pericolul ascuns“, „otrava dulce“ – zaharul este înca un drog al zilelor noastre, iar armele medicilor nutritionisti sunt îndreptate împotriva lui.

Considerat chiar mai periculos decât alcoolul si tigarile, îndulcitorul cel mai utilizat la nivel mondial este noua tinta a nutritionistilor din toata lumea în lupta împotriva bolilor de inima si a cancerului.

„O sursa de calorii complet inutila pentru organism.“ Asa a fost numit recent zaharul de medici de nivel international care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentatii bogate în dulciuri rafinate, s-au hotarât sa-si uneasca fortele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sanatatii. Miscarea lor poarta numele „Actiunea împotriva zaharului“ si se încadreaza în tendinta mondiala, sustinuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahar al populatiei.

De altfel, nu mai departe de saptamâna trecuta, cu ocazia Zilei Mondiale Anticancer (marcata an de an pe 4 februarie), autoritatile OMS au lansat un raport prin intermediul caruia sugerau tuturor guvernelor lumii sa ia masuri pentru reducerea consumului de tutun, alcool, dar si de zahar, ca metode preventive anticancer. Cum? Prin impunerea unor taxe pe alimentele care contin prea mult HM09Candy_pg4_Finalzahar si prin restrictio-narea reclamelor la deserturile procesate, mai ales a acelora care li se adreseaza în special copiilor.

„Industria alimentara cheltuieste miliarde de euro pentru promovarea alimentelor junk food (n. r. – chipsuri, dulciuri rafinate etc.) si a racoritoarelor dulci, promovare care tinteste cei mai vulnerabili membri ai societatii, cel mai adesea copiii“, subliniaza medicul cardiolog Aseem Malhotra, din Londra, directorul stiintific al campaniei „Actiune împotriva zaharului“, citat de publicatia britanica „The Guardian“.

Cât zahar este în dulciurile concentrate?

Majoritatea produselor dulci din comert, în special cele pentru copii, contin cantitati foarte mari de zahar, lucru dovedit, de altfel, de faptul ca zaharul este primul pe lista ingredientelor, atrag atentia specialistii. În aceasta situatie se regasesc de la biscuitii Oreo (care contin nu mai putin de sapte lingurite de zahar la 100 de grame), prajitura Barni (doua lingurite la numai 30 de grame de produs) pâna la ciocolata Lion (cu zece lingurite de zahar la 100 de grame de produs), dar si bauturile carbogazoase de tip cola (o doza de 330 ml contine apa, cinci lingurite de zahar, coloranti si arome).
Pe lânga acestea, însa, mai aducem zahar în organism si din alte produse industriale care sunt mai putin dulci: ketchup, mustar, sosuri si dressinguri pentru salate, supe.

Etichetele ne pot pacali

„Unele produse au etichete care induc în eroare consumatorii. Un exemplu elocvent este acela al laptelui cu gust de ciocolata sau de fructe pe care sunt înscrise cu litere mari vitaminele adaugate si cu litere mult prea mici cantitatea de zahar. Sau iaurturile cu fructe pe care scrie «light», «degresat» sau «cu continut redus de grasimi» si care au în compozitie cantitati mari de zahar, în schimb“, spune dr. Aseem Malhotra.

Mai periculos decât grasimile…

În 2012, Adunarea Mondiala pentru Sanatate a Natiunilor Unite a identificat în mod public trei factori majori de risc pentru sanatate la nivelul întregii planete: tigarile, alcoolul si dieta dezechilibrata. La un loc, toate acestea ucid prin boli cardiovasculare, diabet, cancer si boli respiratorii nici mai mult, nici mai putin de 35 de milioane de oameni pe an.

„Primii doi factori de risc au fost supusi într-o oarecare masura reglementarilor în mai multe state europene, dar dieta proasta este responsabila chiar de mai multe boli decât fumatul, alcoolul si sedentarismul la un loc. Însa care aspect al alimentatiei dezechilibrate este cel mai nociv?“, se întreaba medicul Malhotra în articolul publicat în presa britanica.Dovezile ca trebuie sa ne concentram întreaga atentie împotriva consumului exagerat de zahar sunt de-a dreptul coplesitoare. Mai ales ca, spre deosebire de grasimi si de proteine, zaharurile rafinate nu au absolut nicio valoare nutritiva! Dimpotriva, organismul nu are nevoie de aceste zaharuri, adaugate în sucuri si în mâncare, pentru a-si capata energia“, ofera raspunsul tot Malhotra.

… si decât tutunul

O lingurita de zahar, la fel ca o tigara, nu face nimic rau. Dar, cu timpul, obiceiul de a mânca dulciuri concentrate cu zahar adaugat, ca si fumatul, poate fi chiar fatal. Ambele obiceiuri creeaza dependenta, care nu este un mit, ci este demonstrata stiintific.

Consumul de zahar duce la producerea în organism a starii de bine, prin stimularea opioidelor, asa-numitele morfine naturale. Iar hormonii woman-eating-chocolate-cakecare ne dau starea de bine sunt si ei stimulati excesiv dupa ce mâncam dulciuri concentrate. Este vorba despre serotonina, hormonul bunei dispozitii, si dopamina, hormonul motivatiei, aceiasi care sunt implicati în instalarea dependentei de droguri sau de nicotina“, explica medicul Anamaria Iulian, nutritionist al copiilor, din Bucuresti.

Dar, spre deosebire de gigantii industriei tutunului, cei din industria zaharului tintesc în mod intentionat copiii, semnaleaza Malhotra. „Zaharul a devenit acum atât de prezent peste tot în alimentele procesate, încât nu-l putem evita nici macar daca am vrea. Prin urmare, în privinta zaharului, aproape ca nu mai poate fi vorba despre alegerea personala“, spune el.

40% mai putin zahar

Daca alimentele procesate – dulciurile si sucurile în special – ar contine cu 40% mai putin zahar, într-un interval de patru ani ar putea fi combatuta eficient epidemia de obezitate din Marea Britanie, estimeaza specialistii din cadrul campaniei „Actiune împotriva zaharului“.

Aici, un adolescent de 15 ani are un consum anual de aproximativ 40 de kilograme de zahar, echivalentul a 1.000 de cutii de cola sau a 11.800 de cuburi de zahar, potrivit Sondajului National privind Dieta si Nutritia din Regatul Unit.

Desi în România nu s-au realizat astfel de statistici, medicii nutritionisti constata tot mai frecvent ca problema dulciurilor din comert capata amploare si la noi.

5 lingurite de zahar ar trebui sa fie consumul total maxim într-o zi pentru un adult sanatos.
b38f8736c28bd315_400x400ar


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “ZAHARUL: inamicul 1 al sanatatii

  1. Zahărul este produs de post?

  2. @Olga:

    Da, fireste.

  3. @Olga:

    stiam ca procesarea lui presupune trecerea prin filtre din oase
    unii spun ca nu ar fi produs de post

    se poate inlocui cu mierea
    dar, in contextul acestui articol, si mierea ar putea fi daunatoare

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare