ROMANIA – LA RASCRUCEA NOULUI RAZBOI RECE (Romania, te iubesc” – VIDEO INTEGRAL)/ Scurgeri suspecte de informatii: DOCUMENT RUSESC CE AR PROPUNE ANEXAREA TUTUROR REGIUNILOR RUSESTI DIN UCRAINA; Iulia Timosenko – inregistrata cu o instigare la razboi total cu Rusia, INVOCAND “MITRALIERE” SI “BOMBE ATOMICE”/ Stratfor propune “INARMAREA” ROMANIEI/ Moldovenii NU vor in NATO si UE si au incredere in PUTIN si RUSIA

25-03-2014 12 minute Sublinieri

George Friedman: “România trebuie înarmată și sprijinită pentru a proteja Moldova și pentru a organiza sudul Europei”.

  • RomaniaTeIubesc:

La rascruce de interese, partea I. Flota de fier vechi care a invins Ucraina. Reportaj din Crimeea, locul unde a reizbucnit Razboiul Rece

Inaintea crizei din Ucraina, echipa emisiunii “Romania te iubesc!” a ajuns in Crimeea. Curiozitatea ne-a impins sa vedem locurile considerate de rusi si ucrainieni bijuteria Marii Negre, cu un relief stancos si peisaje de invidia.

Tarina Ecaterina cea Mare a devenit eroina nationala cand a preluat Crimeea in 1783. Din acel moment Imperiul rus a considerat peninsula iesirea spre lumea europeana”, explica specialistul in geopolitica Dan Dungaciu.”Importanta lui strategica, istorica se acumuleaza in timp, pentru ca acolo s-au desfasurat enorm de multe confruntari cu valoare simbolica mare pentru constiinta rusa. Sevastopolul a fost numit orasul gloriei rusesti.

In golful Sevastopolului sunt acum in jur de 30 de nave militare si vreo 20 de nave civile. In video puteti vedea si cum arata aceasta flota. Majoritatea sunt practic fier vechi. Submarinele sunt facute acum aproape jumatate de secol. Pana la anexarea de acum cateva zile, Rusia avea un contract cu Ucraina pentru a-si putea pastra flota din Marea Neagra in Sevastopol pana in 2047. Miza nu era flota, care e aproape nefunctionala, ci dorinta Rusiei de a avea permanent acest ghimpe in coasta Ucrainei.

Nu o sa va dezvaluim insa toate secretele Crimeei si flotei ruse. Daca vreti sa le descoperiti, uitati-va la materialul video!

La rascruce de interese, partea II. Noul Razboi Rece se incalzeste la flacara gazului rusesc. Reportaj din Crimeea, locul de unde ar putea loc foc Europa

Criza de la granitele Romaniei risca sa ne afecteze curand. Aprovizionarea cu gaz, comertul, incredereaa in regiune, toate pot incepe sa se schimbe, daca nu au inceput deja. Iar daca vorbim despre cifre, miza se masoara in sute de miliarde de euro pe an.

Europa este timida in ceea ce priveste masurile economice pe care sa le impuna Rusiei, al treilea mare partener comercial al Uniunii Europene, dupa SUA si China. Totalul tranzactiilor comerciale au atins recordul de 336 miliarde de euro in 2012. In plus, Europa depinde in proportie de 32-33 la suta de gazul rusesc care este transportat acum prin 3 coridoare de tranzit, toate prin Ucraina. Gazele care ajung in Romania, indiferent daca ajung prin punctele care se afla la granita cu Ucraina sau la granita cu Ungaria, sunt gaze rusesti. Orice blocaj in Ucraina va determina sistarea gazelor de import in Romania.

Romania primeste gaz de 14 ani prin doi intermediari: WINTHERSHALL Elvetia si Imex Oil, un offshore din Cipru care achizitioneaza gaze de la rusi si le revinde in Romania. Solutia pentru o eventuala criza energetica ar putea veni de peste Ocean. Statele Unite beneficiaza de o supraproductie de gaz, datorata exploatarii gazelor de sist. Legislatia nu le permite sa exporte gaze, dar criza din Ucraina ar putea fi un pretext foarte bun pentru companiile americane sa-si deschida piata. Americanii sunt pregatiti sa transporte pe mare gaze natural lichefiate, care la ora aceasta pot ajunge chiar la un pret mai mic decat gazele rusesti.

Legata la maini si la picioare de dependenta energetica fata de Rusia, Europa s-ar putea sa-si reorienteze dependenta spre America, iar criza din Ucraina sa dea startul unui nou razboi rece.

Cum se pregateste Rusia pentru un asemenea razboi, poti vedea insa doar in materialul video.

Rusia intenţionează să anexeze „toate regiunile ruseşti din Ucraina”, inclusiv Kievul, arată documentul „Criza din Ucraina”, postat pe Facebook de Katia Gorcinskai, jurnalist la publicaţia „The Kyiv Post”.

Documentul, care a fost cel mai probabil, elaborat de Consiliul Naţional de Securitate din Rusia încă în timpul protestelor de masă din Kiev, include şase puncte.

Autorii menţionează din start că Rusia nu poate sta şi privi la „strădaniile a milioane de compatrioţi şi respectiv trebuie să ia măsuri pentru a asigura siguranţa cetăţenilor ruşi şi realizarea intereselor de stat ale Rusiei”.

Documentul prevede că „numai intrarea deplină a teritoriilor ruseşti din Ucraina şi anume a Crimeei, regiunilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Cernigov, Sumî, Harkov, Kiev, Herson, Nikolaev şi Odesa în componenţa Rusiei poate garanta pacea, securitatea şi prosperitatea populaţiei lor, precum şi protecţia sigură a intereselor Rusiei”.

„Asigurarea punerii în aplicare a acestei sarcini este posibilă doar luînd sub control capitala Ucrainei, oraşul-erou Kiev. Analiza evenimentelor din 1994 (trădarea lui Kucima), 2004 (aşa-numita Revoluţie Portocalie) şi 2013 (revolta din Kiev) indică faptul că o garanţie de încredere a unui asemenea control poate fi obţinută numai prin utilizarea forţelor armate, a organelor de drept şi serviciilor speciale a Federaţiei Ruse”, se mai spune în document.

Planul, de asemenea, ia act de faptul că reprezentanţii pro-ruşi din cadrul aşa-zisei elite ucrainene nu mai sunt credibili, la fel ca şi Viktor Ianukovici, care a fost invitat pentru discuţii, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci.

„Destabilizarea situaţiei de la Kiev ar trebui să-l determine pe Ianukovici să dizolve Rada Supremă şi să rămână astfel unica autoritate legitimă în Ucraina. În această situaţie, adresarea lui Ianukovici către conducerea Rusiei va oferi fundamentarea juridică a participării noastre la stabilizarea situaţiei din Ucraina şi va limita posibilă reacţie negativă a SUA şi altor ţări occidentale. Analiza posibilităţilor noastre în Europa, ne permite să prezicem o reacţie destul de apatică a celor mai importante ţări europene în astfel de circumstanţe“, se mai menţionează în document.

De asemenea, „în perioada de haos” la Kiev era planificată „neutralizarea celor mai importanţi reprezentanţi ai opoziţiei banderoviste” şi demonstrarea ”chipului adevărat al fascismului ucrainean”. Planul prevedea atacul „huliganilor fascişti” asupra ambasadei Poloniei, ţărilor baltice, reprezentanţa Comisiei Europene, NATO şi reşedinţele ambasadorilor.

„Trebuie asigurată neutralizarea celor mai proeminenţi membri ai opoziţiei banderoviste; întreaga lume, inclusiv Kievul, ar trebui să vadă adevărata faţă a fascismului ucrainean. Pentru aceasta trebuie asigurată colectarea şi documentarea dovezilor atrocităţilor şi exceselor comise de militanţii ai partidului „Svoboda”, precum şi a grupului extremist „Pravîi sector”, se spune în document.

Ultimul punct al planului prevede că „în rezultatul operaţiunilor de stabilizare trebuie să fie create condiţii favorabile pentru aprofundarea în continuare a participării Ucrainei în procesele de integrare în spaţiul CSI”.

Intr-o inregistrare facuta in 18 martie, la doua zile dupa referendumul din Crimeea, Iulia Timosenko isi varsa nervii pe rusi si pe conducatorul lor. Asprimea invectivelor e depasita doar de violenta gesturilor anti-Putin, invocate de fostul premier ucrainean. Timosenko e un simbol al opozitiei anti-ruse si o potentiala candidata la presedintia Ucrainei. Cu toate ca furia femeii recent iesite din inchisoare poate fi legitima, ceea ce ii iese pe gura in timpul convorbirii telefonice este de un radicalism greu de inteles.

Spiegel.de relateaza o parte din continutul convorbirii telefonice dintre Iulia Timosenko si apropiatul acesteia, Nestor Schufritsch, precizand ca “Timosenko a confirmat autenticitatea convorbirii – insa cel mai important punct ar fi fost manipulat”.

Corespondentul Spiegel la Moscova, care relateaza despre caz, precizeaza ca “inregistrarea convorbirii a fost intai preluata de mass-media fidela Kremlinului, cum ar fi editia in limba engleza a radioului public Russia Today si agentia de presa centrala Ria Novosti”.

Selectia verbala a Iuliei Timoshenko “apare putin diplomatica”, scrie Spiegel. Aceasta ar fi “gata sa ia o mitraliera in mana si sa-l impuste pe mizerabil in frunte”. “Ar trebui sa se puna mana pe arme si sa-i facem praf pe rusi, impreuna cu conducatorul lor”, continua tirada Timosenko, citata de publicatia germana. Pe rusi ii numeste peiorativ “Kazapsi “isi condimenteaza dialogul cu tot felul de injuraturi rusesti, pentru care echivalentele germane ‘blestemat’, ‘mizerabil’ sau ‘caini rusesti’ sunt traduceri mai degraba blande”, considera publicatia germana.

Ca un corolar al furiei fostei detinute, incarcerate timp de doi ani si jumatate pentru abuz in functie – sentinta considerata de ea insasi, dar si de sustinatorii ei, ca si de unii oficiali vestici, drept o condamnare cu substrat politic, cad si alte cuvinte, mult mai grele. Acestea releva o intransigenta si o agresivitate irationale. La finele convorbirii, Timosenko ii raspunde lui Schufritsch, care intreba cum sa se procedeze “cu cele opt milioane de rusi de pe teritoriul Ucrainei”, ca “ar trebui sa puna pe ei arme atomice”.

Referitor la aceasta ultima declaratie din inregistrare, Timosenko a precizat pe Twitter ca ar fi fost “un montaj” si ca in realitate ea ar fi spus: “Rusii din Ucraina sunt si ei ucraineni“. Restul convorbirii n-a fost infirmat de ex-premierul ucrainean, cum n-a fost infirmat nici faptul ca amenintarea cu impuscatul in frunte se refera la Putin.

Nu este prima data cand Timosenko il ataca dur pe presedintele rus. Intr-un interviu acordat acum o saptamana publicatiei Bild.de, ea ii atribuia lui Vladimir Putin declaratii si fapte in stil nazist, pe modelul lui Hitler.

Desi Iulia Timosenko are ambitia de a fi aleasa noul presedinte al Ucrainei, la alegerile prezidentiale din 25 mai, popularitatea ei a inceput sa scada, nu doar in propria ei tara, ci si in Vest, unde radicalismul de opinie e vazut cu ochi mai putin buni. In competitia prezidentiala ar avea sanse bune in vestul Ucrainei oligarhul Pjotr Poroschenko, Vitali Klitschko si seful nationalistilor, Oleg Tjagnibok. Ramane de vazut cine va puncta cel mai bine in sudul si estul tarii, regiuni dominate de rusi.

Tătarii din Crimeea, dintre care cei mai mulţi se opun alipirii regiunii la Rusia, vor să organizeze sâmbătă, la 29 martie, un referendum pentru a-şi defini poziţia în contextul evenimentelor recente, a anunţat luni, la Kiev, liderul comunităţii tătare Mustafa Djemilev.

“Am prevăzut organizarea, la 29 martie, a Congresului nostru Naţional la Simferopol. Unul dintre subiectele dezbătute va fi autodeterminarea poporului tătar. La 16 martie noi nu am participat la referendumul (privind alipirea Crimeei la Rusia) şi acum vrem să organizăm propriul nostru referendum”, a declarat Djemilev, citat de Interfax.

Apartenenţa teritorială a Crimeei nu va fi abordată, ci mai degrabă “formele de coexistenţă”, a adăugat liderul comunităţii tătare.

Sugerând că alegerea nu va fi deloc uşoară, el a evocat, de asemenea, promisiunea noilor autorităţi de a le garanta tătarilor o cotă de 20 la sută în cadrul tuturor organelor de stat şi de a acorda limbii tătare acelaşi statut ca şi limbii ruse.

Agenția de analize geopolitice și prognoze Stratfor spune, într-un articol semnat de fondatorul George Friedman, că România, Polonia și Azerbaijan sunt stâlpii pe care ar trebui construită alianța Vestului în contextul crizei din Ucraina. Numitorul comun al celor trei țări este acela al fricii că evenimentele din Ucraina s-ar putea răspândi pe teritoriile lor.

“Râul Nistru curge la 80 de km distanță de Odessa, principalul port din Marea Neagră al Ucrainei și unul important pentru Rusia. Râul Prut se află la aproximativ 200 de km de București, capitala României. Moldova se află între aceste două râuri. Este o regiune teatru de război, cel puțin pentru facțiunile politice aflate în competiție. România trebuie înarmată și sprijinită pentru a proteja Moldova și pentru a organiza sudul Europei. În mâinile Vestului, Moldova amenință Odessa, portul Ucrainei folosit și de flota rusă. În mâinile Rusiei, Moldova amenință Bucureștiul”, scrie Stratfor.

Friedman face o analiză a statelor din proximitatea conflictului ucrainean, incluzând aici țările Baltice, România, Azerbaijan și Turcia, de importanță vitală pentru strategia NATO față de tensiunile din Ucraina.

“Aceste țări, diverse cum sunt, împărtășesc o dorință de a nu se lăsa dominate de Rusia. În mod normal, asta este o bază pentru includerea lor într-o alianță militară funcțională. Asta nu reprezintă o forță ofensivă, ci o forță făcută pentru a opri expansunea Rusiei. Cred că Turcia este în structura acestei alianțe cum era Franța în Războiul Rece. Este alianiată, dar independentă, autosuficientă militar, dar dependentă de funcționare efectivă a celorlalți. Turcia, în interiorul sau în exteriorul acestei structuri formale, va juca acest rol pentru că viitorul Mării Negre, al Caucazilor și al sudului Europei este esențial pentru Ankara”, mai scrie Stratfor.

Alexander Muziciko, alias Saşka Bilâi, unul dintre liderii marcanţi ai mişcării ultranaţionaliste Sectorul de dreapta din Ucraina, a fost asasinat, în vestul Ucrainei, informează Russia Today.

“Două maşini i-au tăiat calea vehicului său. L-au scos şi l-au trântit la pământ, cu mâinile încătuşate la spate, apoi l-au doborât cu două focuri de armă în inimă”, a scris deputatul ucrainean Oles Donii pe pagina sa de Facebook.

La sfârşitul lunii trecute, Russia Today a publicat o înregistrare video în care Alexander Muziciko, fost mercenar care a luptat în Cecenia, dă buzna în biroul unui procuror din regiunea ucraineană Rovno. Chiar în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunilor, liderul ultranaționalist a început să-l înjure pe procuror acuzându-l de faptul că ar tergiversa o anchetă în cazul unei crime. Muziciko i-a aplicat procurorului mai multe palme și un pumn în figură şi l-a ameninţat că-l va spânzura chiar în fața instituției, “ca pe un animal”.

Mai mulţi membri ai formaţiunii radicale Sectorul de Dreapta, aripa armată a revoluţiei care a răsturnat la sfârşitul lunii februarie regimul de la Kiev al preşedintelui Viktor Ianukovici, au confirmat moartea lui Muziciko. Un activist al Sectorului de Dreapta din Rovno, Iaroslav Granitnîi, a spus că a văzut cadavrul lui Muziciko. ‘Cei care l-au ucis, s-au convins că nu are vestă antiglonţ şi l-au împuşcat în inimă. Ucigaşii lui Muziciko au răpit alte cinci persoane, între care trei membri ai Sectorului de Dreapta’, a spus Granitnîi.

  • Hotnews: 

FOTOGALERIE Traian Basescu, discutii cu Barack Obama si Serghei Lavrov, in marja Summitul Securitatii Nucleare de la Haga

Presedintele Traian Basescu a avut luni o discutie cu omologul sau american, Barack Obama, in marja Summitul Securitatii Nucleare de la Haga, potrivit unor fotografii postate pe site-ul Administratiei Prezidentiale. In acest moment nu exista informatii despre subiectul discutiei dintre cei doi si nici durata intrevederii.

Intr-una dintre fotografii apare langa cei doi si Elio Di Rupo, premierul Belgiei, iar in celelalte fotografii langa Traian Basescu apare Matteo Renzi, noul premier al Italiei.

In alte imagini publicate ulterior de presidency.ro, Traian Basescu apare discutind cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, inaintea plecarii la Summitul Securitatii Nucleare de la Haga, ca va profita de ocazie pentru a-i informa pe sefii de stat prezenti la eveniment cu privire la situatia din regiune si la nevoia de repozitionare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activitatilor Federatiei Ruse in contextul crizei din Ucraina.

Presedintele american Barack Obama a ajuns luni dimineata in Olanda pentru discutii dominate de criza ucraineana, care ar putea conduce la excluderea Rusiei din clubul celor mai bogate natiuni, G8, in semn de represalii fata de anexarea Crimeei.

Liderii G7 se reunesc luni seara, la Haga, la initiativa lui Obama, in marja unui summit dedicat securitatii nucleare, care ar urma insa sa fie complet eclipsat de discutiile legate de Ucraina. Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov si secretarul american de Stat John Kerry au si ei programata o intalnire, in marja summitului, iar schimburile de cuvinte ar putea sa fie cele mai virulente de la inceputul crizei ucrainene, noteaza France Presse. Aceasta este prima intalnire dintre cei doi dupa ce Washingtonul a impus sanctiuni financiare fata de apropiatii lui Vladimir Putin.

Traian Basescu: Acum vrem cu China, vrem cu SUA, ajungem sa ne incurcam si cream confuzie. Parteneriatul strategic cu SUA e de neinlocuit pentru securitatea Romaniei

Presedintele Traian Basescu a afirmat, in cadrul conferintei de presa sustinute la Haga in marja Summitului Securitatii Nucleare, ca abordarile sale traditionale legate de parteneriatul cu SUA nu s-au schimbat, afirmand ca acesta este de neinlocuit si evocand o apropiere de “Est” si “Asia”, pe care a criticat-o. “(…) De parteneriatul strategic cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvoltarii economiei romanesti, numai ca acum ne incurcam, cream confuzie, vrem cu China, vrem cu SUA? Ma indoiesc ca SUA nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie in Romania, de ce trebuie sa ne vulnerabilizam”, a spus Basescu.

Declaratiile facute de seful statului pe aceasta tema:

Am avut mult mai multe discutii. A fost si o coincidenta, ca inainte de intilnirea cu Obama am avut o discutie lunga pe subiectul regiunii cu vicepresedintele Biden. Sa nu credeti ca domnului ministru Lavrov i-am spus altceva decit am discutat cu Biden sau Obama legat de securitatea regionala.

Abordarile mele traditionale nu sint schimbate, dimpotriva, evenimentele din regiune confirma ingrijorarile mele de la inceput de mandat si confirma ca parteneriatul strategic cu SUA e de neinlocuit pentru securitatea Romaniei, si oricine incearca sa se imprastie spre alte directii, zimbind politic si spre Est… si spre Asia…

De parteneriatul strategic cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvotlarii economiei romanesti, numai ca acum ne incurcam, cream confuzie, vrem cu China, vrem cu SUA?

Ma indoiesc ca SUA nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie in Romania, de ce trebuie sa ne vulnerabilizam.

Sper ca vocea si consecventa mea vor domina aprecierile cu privire la Romania, chiar daca au aparut si alte optiuni. Sper ca consecventa in actiune a Romaniei sa ne lase pe aceasta axa fixata de multi ani.

Președintele Traian Băsescu a discutat la telefon cu vicepreședintele SUA, Joe Biden despre criza din Ucraina, informează Biroul vicepreședintelui într-un comunicat.  Potrivit comunicatului de presă, cei doi au discutat despre”viitorii paşi în vederea susţinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar şi despre nevoia intensificării sancţiunilor vizând Rusia în cazul în care continuă direcţia actuală”.

Vicepreședintele Biden a reafirmat și “angajamentul nostru ferm faţă de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic şi acordul cu privire la efectuarea unor paşi suplimentari în vederea consolidării apărării noastre colective (în cadrul) Alianţei” Nord-Atlantice. Vicepreşedintele Biden a discutat la telefon cu preşedintele Băsescu, și la mijlocul lui februarie, despre evoluţii în regiune şi şi-a “exprimat aprecierea faţă de contribuţiile continue ale Romaniei în cadrul misiunilor NATO”.

“Statele Unite au un interes profund pentru succesul României ca un partener democratic, cu o preeminenţă puternică a statului drept, în continuarea responsabilităţilor noastre globale împărtăşite şi a parteneriatului nostru strategic”, anunţa Biroul vicepreşedintelui Statelor Unite într-un comunicat, citat de Mediafax.

Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Andriy Deshchytsia, că ţara sa nu va ataca estul Ucrainei, informează agenţia UNIAN. Discuţia a avut loc la summit-ul pentru securitate nucleară, care a avut loc luni, la Haga. Părţile prezente la reuniune şi-au exprimat poziţia şi îngrijorarea faţă de actuala criză ruso-ucraieană.

Vladimir Putin conduce în topul încrederii în Republica Moldova, conform unui sondaj. În cadrul emisiunii JOCURI DE PUTERE au fost prezentate rezultatele unui barometru social politic MAGENTA “REALITATEA TV” ŞI TIMPUL.MD. 

Încrederea în personalități politice:

Iurie Leancă – 52 %, + 41%; 
Dorin Chirtoacă – 52%; + 39%; 
Vladimir Voronin – 59% + 38%; 
Vlad Filat -67%, + 39%; 
Marian Lupu – 71%, + 24%; 
N. Timofti – -72%, +21%,
Igor Corman – 54%, + 20%, 
Mihai Ghimpu – – 77%, + 19%;

Ponderea partidelor (fără a lua în calcul persoanele indecise și cele care au refuzat să răspundă),:%:

PCRM – 47,2 %; 
PLDM – 19,8%,
PL – 12,8%,
PD – 11,5%,
PSRM – 3,7%,
MPA – 2, 6%,
PLR – 1,2%,
PSD 0.8%.

Încrederea respondenţilor în liderii enumeraţi mai jos:

Vladimir Putin – 42%
Angela Merkel – 19%
Traian Băsescu – 6%
Barack Obama 6%
Dmitrii Medvedev – 5%

Probabilitatea de votare în cadrul unui referendum a integrării Rep. Moldova în NATO:

Aş vota pentru – 25%
Aş vota contra – 37%
Nu aş merge la referendum – 13%
Nu ştiu, nu răspund – 25%

Alegerea respondenţilor, în cadrul unui referendum între aderarea Rep. Moldova la UE şi aderarea la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan):

Pentru aderarea Rep. Moldova la UE – 38%
Pentru aderarea Rep. Moldova la Uniunea vamală – 43%

Nu aş participa la referendum – 4%
Nu ştiu, nu am decis – 13%
Fără răspuns – 3%

Opinia respondenţilor referitor la afirmaţia “Cine vorbeşte limba română este român”:

De acord total – 20%
Mai degrabă de acord – 13%
Mai degrabă nu sunt de acord – 20%

Nu sunt de acord – 41%
Nu ştiu, nu răspund – 6%

Opinia față de direcția spre care merg lucrurile în Republica Moldova:

Cu siguranță în direcția corectă – 9%
Mai degrabă în direcția corectă – 21%
Cu siguranță în direcția greșită – 34%
Mai degrabă în direcția greșită – 27%

Cele mai importante probleme cu care se confruntă R. Moldova la ora actuală:

Salariile joase – 77%
Lipsa locului de muncă – 68%
Corupția – 61%
Emigrația – 27%
Criza politică – 20%

Țara care susține cel mai mult integrarea Moldovei în Europa, în viziunea respondenților:

România – 56%
Germania – 12%
Statele baltice – 4%
Polonia – 3%
Franța – 2%

Liderii politici din R. Moldova care se opun integrării europene, în opinia respondenților:

Voronin – 64%
Dodon – 38%
Tkaciuc – 11%
Muntean – 8%
Formuzal – 3%

Opinia respondenților cu referire la măsura de a declara trupele ruse din Transnistria ”trupe de ocupație” pentru integrarea în Uniunea Europeană:

Absolut de acord – 7%
Mai degrabă de acord – 8 %
Mai degrabă dezacord – 20%

Absolut dezacord – 50%
Prezența la vot în cazul în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri Parlamentare:
Sigur nu m-aș duce –  8%
Sigur m-aș duce – 69%
50%/50% – 6%
Mai degrabă m-aș duce – 13%
Mai degrabă nu m-aș duce – 4%

Partidele pentru care s-ar vota în cazul în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova:

PCRM – 31%
PLDM – 13%
PL – 8,4%
PD – 7,6%
PSRM – 2,4%
PLR – 0,8%

Criza din Crimeea va schimba calculele politice privind industria de petrol şi gaze accelerând eforturile Rusiei de a vinde mai mult în China şi lăsând Europa în situaţia de a importa mai scump, în timp ce dependenţa SUA de Orientul Mijlociu va creşte, potrivit Bloomberg.

China s-a înţeles deja cu Rusia să cumpere petrol rusesc în valoare de peste 350 de miliarde de dolari în anii următori, iar aceste legături vor deveni probabil şi mai strânse ca urmare a sancţiunilor pe care le impun SUA şi UE Rusiei, ca pedeapsă pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

Impactul acestor schimbări va fi dificil, notează Bloomberg.

Europa, care importă circa 30% din gazele naturale din Rusia, are puţine alternative imediate. SUA, chiar şi după dezvoltarea exploatării şisturilor bituminoase, importă circa 40% din petrolul consumat, situaţie care lasă cea mai mare economie a lumii vulnerabilă la schimbările de pe piaţa globală.

“Ruşii vor încerca să vândă, iar cumpărătorii din Asia vor negocia destul de dur”, a declarat Philip Verleger, economist la PKVerleger, sugerând că ţările din Europa vor fi cel mai puternic afectate, în contextul eforturilor de a-şi reduce dependenţa de Rusia.

China a importat în februartie o cantitate record de petrol, de 2,72 milioane de tone. Importurile Chinei s-au triplat în ultimele trei decenii, iar Rusia asigură în prezent peste 12% din importurile de petrol ale celei mai mari economii asiatice, maximul ultimilor şapte ani.

“Întotdeauna s-a presupus că reorientarea livrărilor Rusiei către China va fi un obiectiv pe termen lung, iar într-o fază iniţială a fost considerată chiar un avantaj pentru Rusia. Acum pieţele văd această evoluţie ca pe o reacţie la posibila pierdere a pieţei europene”, a declarat Robert Kahn, cercetător la Council on Foreign Relations, din Washington.

Rusia, cel mai mare producător de petrol din lume, a exportat petrol, combustibil şi îngrăşăminte chimice pe bază de gaze naturale în valoare de 160 de miliarde de dolari către Europa şi SUA în 2012, potrivit datelor International Trade Centre. Statele europene membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie au importat în 2012 din Rusia 32% din necesarul de petrol, combustibil şi îngrăşăminte chimice pe bază de gaze naturale.

Europa se va confrunta cu preţuri mai mari dacă Rusia reuşeşte să reorienteze livrările către Asia, întrucât ar trebui să-şi asigure o parte mai mare a consumului folosind transportul maritim, a declarat Peter Morici, economist şi profesor la Universitatea din Maryland. SUA va încerca să-şi acopere din Orientul Mijlociu deficitul creat prin pierderea accesului la resursele ruseşti.

Statele Unite au importat 167,5 milioane de barili de petrol şi produse petroliere din Rusia anul trecut, în scădere cu 4,1% faţă de anul anterior şi cu 25% mai puţin faţă de 2010, potrivit autorităţilor americane. Rusia are de înfruntat propriile dificultăţi în privinţa reducerii depenendeţei de livrările de energie către Europa şi SUA, inclusiv infrstatructura deficitară de export către Asia, a spus Robert Kahn, cercetător la Council on Foreign Relations.

În reorientarea către China, Rusia intră în concurenţă cu producătorii din Africa şi Orientul Mijlociu, care vizează, de asemenea, piaţa asiatică, întrucât SUA îşi acoperă o parte tot mai mare a consumului din America de Nord.


Categorii

Basarabia, Dani Rockhoff, Documentare/ Reportaje, George Friedman/ Stratfor, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “ROMANIA – LA RASCRUCEA NOULUI RAZBOI RECE (Romania, te iubesc” – VIDEO INTEGRAL)/ Scurgeri suspecte de informatii: DOCUMENT RUSESC CE AR PROPUNE ANEXAREA TUTUROR REGIUNILOR RUSESTI DIN UCRAINA; Iulia Timosenko – inregistrata cu o instigare la razboi total cu Rusia, INVOCAND “MITRALIERE” SI “BOMBE ATOMICE”/ Stratfor propune “INARMAREA” ROMANIEI/ Moldovenii NU vor in NATO si UE si au incredere in PUTIN si RUSIA

  1. In loc de propaganda tampita a implicarii Romaniei intr-un razboi, George Friedman ar trebui sa-si ridice […] din fotoliul de piele de la Stratfor, sa ia o pusca si sa plece pe Prut. Sa-i ia cu el si pe lacheii Ponta, Basescu, Maior, Crin, Tariceanu … si toti ceilalti impreuna cu familiile lor. Sa se inarmeze toata clasa politica o Romaniei si sa plece la razboi. Eba si Leana (Udrea) sa se inroleze la Crucea Rosie.
    Iar noi ceilalti, poporul, sa ne vedem de viata noastra amara si sa ne trimita ei stiri de pe front. Eventual sa-si puna pozele “faptelor eroice” pe feisbuc.

  2. @sluga netrebnica Ti-as da un like la comentariu, daca as putea 🙂

  3. Prin 2008 am aflat de apropierea unui razboi mondial de pe site-urile ortodoxe.Nimeni nu se gandea la asa ceva atunci.Toata lumea era “fericita” si lua credite cu buletinul.M-am gandit ca trebuie sa fiu cat mai putin dependent de altii pentru a putea supravietui singur.Apoi am aflat de un experiment in Canada prin care un oras a fost lasat fara lumina mai multe zile.Locuitorii au facut foame din simplul motiv ca nu puteau folosi cardurile pentru a scoate banii.Este motivul pentru care un taran cu un petic de pamant e mult mai bogat in caz de catastrofa decat un orasean cu masini si carduri.Filmuletul de mai jos arata un adevar cutremurator:cata diferenta este intre pace si razboi.
    http://v.nuaisacrezi.ro/o-secunda-pe-zi-din-viata-unei-fetite/

  4. Realitatea:

    http://www.realitatea.net/un-lider-al-extremei-drepte-din-ucraina-a-fost-ucis-de-fortele-speciale_1406840.html

    Liderul extremei-drepte din Ucraina, Olexandr Muziciko, a fost ucis în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale, a anunţat astăzi ministrul de Interne de la Kiev.

    Acesta a precizat că ultranaţionalistul a fost împuşcat într-un schimb de focuri într-o cafenea din Rivni, în vestul ţării, şi a murit pe loc. Potrivit poliţiştilor, Oleksandr Muziciko, cunoscut sub pseudonimul de Saşko Bily, a fost cel care a tras primul, rănind un ofiţer, în timp ce încerca să fugă.

    Muziciko, liderul unei grupări de extremă dreaptă, implicată în proteste antiguvernamentale din Ucraina, era considerat de autorităţi şeful unei bande criminale. Trei dintre apropiaţii săi au fost reţinuţi. Incidentul s-a produs la câteva ore după întâlnirea dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean.

    Ce stim noi…

  5. In imaginile filmate cadavrul lui era undeva in iarba..langa o miriste, in camp. Si stirea spune ca a fost impuscat intrun bar. L-au carat in camp?
    L-o fi omorat Spetznazul…

    http://www.youtube.com/watch?v=_kumrtk8Y_c

  6. Pe-aici (unde sint eu…) e-o vorba: ce bine-i in Romania cu banii din …. (aici puneti Dumneavoastra ce valuta forte doriti – dolar, lira sterlina, euro, franc elvetian..).
    In afara de margele date la “salbateci” si voie sa se plimbe prin tarc (“turism” de’ n-a vazut tot neamu’!) nu pupa altceva cei din Rasarit (chiar daca Romania este de fapt in centrul Europei, tot aici e “bagata”).
    Buni de pus la munca romanii ca si-asa au umplut Europa fara sa cheltuiasca Apusul vreun cent pentru pregatirea lor, fara sa plateasca un cent sa-i aduca … la munca
    De fapt, au investit ceva – propaganda si iluzia unei prosperitati accesibile. Da’ si asta era de mana a doua – fantezii cinematografice si decoruri facute tot din jaful international.
    Cand ii dai infometatului o coaja uscata, mucegaita de paine… crede ca l-a apucat pe Dumnezeu de picior!
    In prima zi;… ca a doua zi, cu burta mai potolita, simte ca ceva e in neregula…. a treia zi – daca nu inebuneste cand vede ca-i fraierit – ori se apuca de furat (sa speculeze sistemul) ori strange din dinti facandu-si iluzia ca se va intoarce “acasa”, macar la pensie. Ca-i greu intorsul cand jinduieati dupa mofturile care umplu rafturile si mintile cu ochii in tv, bombardate de reclame care sucesc mintile.
    Ce te faci ca ceea ce numesti “acasa” dispare in ceata/aburii basesco-pontieni, sub indrumare luminoasa a Khazarilor Wittenstein si Clark (criminalul de raxboi de exterminare din Serbia, ati ghicit), ambii – afaceristi cu … gaze de sist si investitori in extractia de aur cu cianuri si de alte minerale si metale pretioase (vezi baza Americana Kosovo si colonia Afganistan… urmeaza statia “Romania” pe dreapta cu statie intermediara Ucraina in drumul spre Victoria finala: Siberia!
    Da’ noi nu vedem!
    Cum sa vedem cand propaganda este turata pe reflexele memoriei colective si pe cele induse subliminal?
    Cum sa vorbim despre ce ESTE nu despre ceea ce ni se SPUNE cand este atat de lesne sa nu facem efort de analiza mentala; si apoi, toata lumea asta vede, asta vorbeste, ca un cor lipsit de solisti?
    Ce conteaza ca nimeni nu mai face politica de ideologie ci “comic de situatie” = minciuni livrate pe banda rulanta (nu numai in circoteca de campanie electorala) pentru jefuirea resurselor fara de care se ajunge la caderea puterilor lumesti! Nu conteaza distrugerile mediului, moartea nemurilor, calcarea in picioare a sufletului si “predarea” in slujba banului?
    Caci Apusul – care nu-si mai ajunge siesi – nu poate “creste” fara sa inghita resursele Rasaritului.
    Creste pana distruge tot, … ei nu au luat de buna nici zicala “sa-ti vezi de lungul nasului” nici “sa te intizi cat iti este plapuma”.
    Daca mai e valabila (si pentru cine nu a plecat “afara”, ca mine…) zicala “fie painea cat de rea, …”, atunci as “actualiza-o” in spirit istoric:
    “daca tot au inchinat tara papistasilor, macar sa nu ne rugam alaturi de ei!”

  7. Imi mentin parerea ca deocamdata vedem un circ cum nu s-a mai vazut demult. N-am vazut inca nicio sanctiune si nicio reactie prea dura, in afara de propaganda pura pentru adormit propriile popoare din partea vesticilor. Pana sa se ia cineva serios de Rusia mai dureaza. Semnalul ca lucrurile se aseaza e tocmai moartea extremistului sef, care e mai mult decat simbolica. Adica s-a curatat, vezi Doamne, regimul si poate intra in legitimitate si ca sa-si linisteasca supusii, dar si observatorii din vest si din est. A fost folosit la maxim si pe urma s-au debarasat de el. Aviz amatorilor. Criza asta e o oportunitate excelenta sa se mai vanda niste fierotanii expirate pe post de armament la tarile din zona. Parca se plangea un oficial american ca bugetul pentru inarmare al statelor NATO de pe aici e cam mic. Imi inchipui ca s-au dezvolatat noi tehnologii, dar cel mai bine e sa vinzi rablele la “tarani”. Daca se importa gaze lichefiate din SUA (vreau s-o vad si pe asta) atunci nu vad unde pierd americanii. Se face vanzare la armament, se vand si gaze la europeni si nici macar nu trebuie sa se transporte sau sa se hraneasca vreun soldat pentru asta. Polonezii isi mobilizeaza si ei rezervistii asa ca sa para bau-bau-ul mai mare si mai veridic. La ora actuala te poate praji cred ca si Coreea de Nord prin satelit cu microunde, deci nu mai e nici macar nevoie sa se deplaseze trupe la fata locului, dar hai sa ne facem ca e nevoie de tancuri si portavioane, ca banii pentru industrie si imaginea se pot face pe ceva vizibil, nu pe ceva invizibil. Intre timp Oprescu, ochit de Israel ca viitorul presedinte, si primit de presedinte si de premier, va avea “intalniri cu oficialitati israeliene responsabile cu siguranta cetateanului”, si sper sa ne explice si cum au decurs discutiile si pe tema sigurantei noastre. Toata lumea sta hipnotizata cu ochii pe Ucraina si sper sa se stinga rapid si vraja asta.
    http://jurnalul.ro/stiri/observator/sorin-oprescu-isi-doreste-un-pod-aerian-medical-cu-israelul-664468.html
    http://jurnalul.ro/stiri/observator/punti-catre-israel-sorin-oprescu-primit-de-shimon-peres-664490.html

  8. Pingback: Binefacerile occidentale: UCRAINA SUMPESTE CU 50% GAZELE LA CEREREA FMI/ Obama foloseste criza ucraineana pentru promovarea PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC SI NATO/ - Recomandari
  9. “România nu este o aglomerare de provincii cum au arătat tâmpiţii ăştia-n stemă. Suntem un stat unitar, poate cel mai omogen din Europa. Există o unitate lingvistică de excepţie; limba română nu are dialecte ca în Franţa sau Italia, ci graiuri. Toţi românii din lumea asta se înţeleg, vorbesc aceeaşi limbă, în pofida faptului că ne-au separat şi ne-au distrus de-atâţia ani. Şi nu mai ştiu de ce acest popor înţelegător şi răbdător este certat ba că n-a ieşit la vot, ba că n-a făcut nu-ştiu-ce… Este scârbit de ticăloşii ăştia care-şi bat joc de el. Este ca o turmă de oi mânată de nişte ciobani tâmpiţi într-o prăpastie.

    Rămânem pesimişti?

    Sub nicio formă! Ne vom trezi la timp, nicio grijă, şi ne vom păstra ţara aşa cum e acum, pentru că aşa e mai bine şi pentru Europa şi pentru noi şi pentru pământul ăsta. Mă scârbeşte însă această violenţă politică stupidă, care se manifestă de fapt în întreaga lume, dar care la noi a atins cote inimaginabile. Noroc cu formele de rezistenţă ale unei Românii tăcute care n-a intrat în aceste jocuri şi care îşi păstrează nivelul de credinţă, de cultură şi de bun simţ. Profesorii Bădescu şi Dungaciu în „Sociologia Frontierelor” aminteau de rezistenţa de sută la sută prin cultură, de renaşterea nu prin Hegel şi Kant, ci prin păstrarea moştenirii naţionale, prin tradiţie, prin obiceiuri, prin Biserică.”

    Citeste mai mult: http://valentinro.blogspot.ro/2014/02/au-inceput-fostii-generali-sa.html

  10. Pingback: Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei la Bucuresti – despre relatia RUSIA-ROMANIA, TRANSNISTRIA si MOLDOVA/ NATO suspenda relatiile cu RUSIA/ Un nou PACT RUSO-GERMAN in ESTUL EUROPEI?/ SUA suplimenteaza numarul de soldati din Romania - Recomandari
  11. Pingback: George Friedman, “analistul CIA”, ne “linisteste” din nou: “NU VA EXISTA O INTERVENTIE NATO SAU SUA IN CAZ DE INVAZIE RUSEASCA”. Strategia SUA pentru Europa Centrala si de Rasarit si cum putem retrai o DRAMA ISTORICA -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare