PARINTELE GHEORGHE KAPSANIS a adormit intru Domnul de Rusalii

10-06-2014 1 minut Sublinieri

Arhimandritul Gheorghie Kapsanis

Gheronda Gheorghe a păstorit obștea Sfintei Mănăstiri Grigoriu mai bine de 40 de ani. Este recunoscut ca una dintre cele mai însemnate personalități ale monahismului athonit contemporan, care a slujit Biserica și obștea mănăstirii în multe direcții și pe multe niveluri.

Ca mirean, s-a numărat printre fruntașii întemeietori ai fundației de tineri ”Pantokrátor” din Palaió Fáliro, care avea drept scop trezirea duhovnicească și adunarea tinerilor în jurul Bisericii.

Gheronda Gheorghe a dovedit de asemenea o mare chemare și un duh pătrunzător în scrierile teologice. Și-a luat licența în Teologie și a lucrat la Facultatea de Teologie a Universității Ateniene, în cadrul catedrei de Pastorală și Drept Canonic. Deosebit de cunoscută este teza sa de doctorat care abordează pastorația deținuților. A elaborat de asemenea și o teză care urma să fie susținută pentru a obține poziția de conferențiar universitar, intitulată ”Slujirea pastorală, potrivit Sfintelor Canoane”, pe care nu a mai susținut-o însă, pentru că a intrat ca monah în Sfânta Mănăstire Grigoriu a Sfântului Munte și și-a asumat parțial egumenia obștii monahale de acolo.

Părintele Gheorghe, în afară de marea înrâurire pe care a exercitat-o în viața monahală, în teologie și în pastorație, a fost un pionier și în domeniul misiunii ortodoxe peste hotare. La insuflarea și inițiativa Sfintei Mănăstiri a Cuviosului Grigorie, de mai bine de 35 de ani această binecuvântată obște trimite monahi misionari în toată lumea. Frate al mănăstirii era și fericitul întru pomenire părinte misionar Cosma, care a fost trimis în Zair (Congo de azi), ca să înființeze prima Biserică Ortodoxă din Katánga, pe care o păstorește astăzi Preasfințitul Episcop Meletie, și el un grigoriat. Frați ai mănăstirii sunt și Părinții Ionás și Damanschin, care desfășoară o activitate misionară în Taiwan și, respectiv, în Ruanda și Burundi.

Bătrânul Egumen Gheorghe a primit binecuvântarea de a se săvârși în ziua prăznuirii înființării Bisericii (de Rusalii), pe care atât a iubit-o și căreia atât i-a slujit.

Veșnica pomenire!

Să avem rugăciunea lui!

[…] Integral la SURSA


Categorii

1. DIVERSE, Arhimandritul Gheorghe Kapsanis, Sfanta Chinotita (Muntele Athos)

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare