TATUAJELE – pe langa problema duhovniceasca, cea medicala. INJECTII CU SUBSTANTE TOXICE CARE SE RASPANDESC SI IN CORP

25-11-2014 1 minut Sublinieri

tatu

Nimeni nu ar răspunde afirmativ la invitaţia de a i se injecta sub piele câteva grame de substanţe utilizate la polizarea caroseriei autoturimului sau funingine produsă prin arderea ţiţeiului brut şi, cu toate acestea, foartă multă lume îşi face tatuaje fără să ştie că manopera constă tocmai în injectarea unor astfel de substanţe, scrie Deutsche Welle.

“Substanţele folosite pentru crearea tatuajelor de durată şi de mare contrast au fost dezvoltate pentru imprimante şi maşini”, spune Wolfgang Bäumler, profesor la departamentul de dermatologie de la Universitatea din Regensburg.

Marile companii chimice produc pigmenţii coloranţi utilizaţi în tatuaje, dar mai ales pentru industrie, iar companii mai mici cumpără pigmenţii pentru a face din ei cerneală de tatuaj.

“Industria chimică spune că aceste substanţe nu au fost testate niciodată pentru injectarea sub piele”,a declarat Peter Laux de la Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania. “Pur şi simplu nu au fost făcute pentru asta”, atrage atenţia Laux.

Culorile folosite în cerneala pentru tatuaje trebuie să fie absolut insolubile în apă, a subliniat la rândul său Wolfgang Bäumler adăugănd că numai în acest fel ele nu prezintă un risc pentru sănătate.

De asemenea, studii recente ne-au arătat că doar două treimi din cerneala utilizată pentru tatuaje rămâne în piele, cealaltă treime răspândindu-se în corp. “Ea migrează în sânge, ganglionii limfatici, organele interne şi nimeni nu ştie unde sau ce se întâmplă cu ea”, spune Bäumler.

Produsele chimice pentru producerea culorilor roşu, portocaliu şi galben sunt compuşi cu funcţiuni azotate, substanţe organice care au reputaţia de a fi problematice pentru sănătate, acestea provocând adesea reacţii alergice. Unele dintre ele — de exemplu, pigmentul roşu 22 — se poate descompune când un tatuaj este expus la lumina soarelui, spune Bäumler. Compuşii rezultaţi sunt toxici şi pot cauza cancer.

Substanţele numite ftalocianine sunt folosite pentru tatuajele albastre sau verzi. Ele conţin adesea metale precum cupru şi nichel. Cernelurile cafenii sunt făcute din oxizi de fier care conţin, de asemenea, nichel ce poate provoca reacţii alergice fiind chiar interzis pentru produsele cosmetice. Tatuajele negre sunt create cu cerneluri care conţin un material numit negru de fum produs prin arderea ţiţeiului sau a altor produse, cum sunt gudronul şi cauciucul. Hidrocarburile aromatice policiclice formate în timpul producţiei de negru de fum pot cauza cancer.

Dar riscurile de sănătate nu sunt date numai de pigmenţi, scrie Deutsche Welle. Cerneala pentru tatuaje poate conţine şi alte substanţe cum sunt, de exemplu, solvenţii, agenţii de îngroşare, conservanţii, precum şi mai mulţi contaminanţi, spune expertul Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania

Laux a atras atenţia că pe piaţă nu există cerneală de tatuaj care să fie liberă de noxe. În Germania, ca şi în multe alte ţări, cernelurile pentru tatuaj nu sunt considerate nici medicamente, nici produse cosmetice. Dacă ar avea un asemenea statut ele ar trebui să obţină aprobare pentru a fi comercializate pe piaţă. Testele de siguranţă pentru medicamente sunt necesare pentru a arăta ce se întâmpla cu o substanţă atunci când intra în corp, cum este metabolizată şi ce alte substanţe poate forma. Pentru cernelurile folosite la tatuaje nu există nici o astfel de reglementare sau teste, scrie Agerpres.

Deutsche Welle aminteşte că în anul 2008, Consiliul Europei a solicitat reglementari mai stricte privind cerneala pentru tatuaj. Ulterior, unele ţări au adoptat legi, însă Laux consideră că acestea sunt insuficiente, mai scrie Deutsche Welle.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “TATUAJELE – pe langa problema duhovniceasca, cea medicala. INJECTII CU SUBSTANTE TOXICE CARE SE RASPANDESC SI IN CORP

  1. Dacă nimeni nu are nimic de spus despre această ispită şi cădere, mă alătur lui admin (care tocmai de aceea a pus-o, că este ispită şi cădere) şi voi spune că este (cred eu), o ispută grea şi o cădere gravă.
    De ce ?
    Pentru că este în legătură cu ce a spus sfântul Apostol Pavel, (redau din memorie): ,, nu ştiți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt?

    Tatuajele, -în special cele din vremea noastră-, sunt în legătură cu stare de cădere a celui ce şi l-a împropriat. Faptele acestora o spun.
    Proprietarii tatuajelor, sunt pătimaşi, defăimători ai legii lui Dumnezeu şi ai semenilor, sfidători, aroganți, robi ai trupului pe care şi l-au făcut idol, cu care se semețesc în fața rururor, arătându-l cât mai gol cu o trufie disprețuitoare şi gata să lovească şi să strivească cu vorbe satanice şi de este cazul (şi codiții), şi cu pumnul (şi nu numai).
    Sunt trupuri marcate de patimă, înscrise în catastifele… . Din câte ştiu (cel puțin la noi), patima a înflorit şi sa popularizat în penitenciare (pănă a se afişa ca virtute în mijloacele media apusene).
    Cine are posobilitatea să facă o documentare pe subiect va ajuta mult la înțelegerea fenomenului agreat de o categorie tot mai mare de tineri teribilişti.
    Pentru mine nu înseamnă decâ marcaj şi pecete, a unei mari palete de patimi, cu efect distructiv asupra celorlalți în societate, (ptr. că se face spre a fi văzut şi arătat publicului). Nu e mulțumit cel ce a înscris veşmintele cu mesaje, cu marcaje, cu imagini, cu simboluri şi cifre. Le vrea pe trup, în carne. Le vrea la înfricoşata judecată, mărturie pe trupul schimbat la trâmbita lui Dumnezeu.

  2. Nu mi-au placut niciodata oamenii cu tatuaje.Cei care le fac pretind ca sunt foarte curajosi.Am vazut o emisiune la tv despre cum se fac si era mult sange.Mi se pare inutil, ba chiar ocult un astfel de semn pe piele.Cred ca este o practica satanista.Nu ma impresioneaza cu nimic un om tatuat.Poti atrage atentia prin fapte bune si slava Domnului sunt multe de facut.

  3. @e.vi.
    Foarte bune observatii!

  4. Făcea parte din orga­ni­zaţia anticomunistă „Sf. Gheorghe”. Mai târziu, în închisoare, şi-a tatuat pe piept icoana Sf. Gheorghe.
    http://www.gazetademaramures.ro/extraordinara-poveste-a-unui-erou-contemporan-ciabua-printul-georgian-necumintit-20110

    Nu avea cum sa se tatueze singur pe piept, iar faptul ca alt un detinut l-a tatuat spune cate ceva despre obiceiurile detinutilor.

  5. Multumim @doroteea

  6. @nimeni

    hm..zic sa vezi documentarul si sa ii citesti cartile si, in general, sa incerci sa afli mai multe despre oameni inainte sa sari ‘crestineste’ cu aluziile

  7. @Doroteea
    Papa Francisc este de acord cu tine: ”Nu vă temeți de TATUAJE”
    Papa susține că tatuajele nu trebuie să inspire teamă pentru că ele pot ajuta la contruirea unui spirit de comunitate.
    http://evz.ro/papa-francisc-nu-va-temeti-de-tatuaje.html

    Asta ma incurajeaza sa raman la parerea mea.

  8. @nimeni

    cred ca tocmai ai manjit memoria unui sfant. Dar, intr adevar….la drept vorbind daca nici pt tine nici pt altii nu e nimic in neregula cu asta, de ce ar trebui sa mi fac eu griji?

  9. @Doroteea
    Te referi la Sf. Gheorghe? Nu cred ca Sf. Gheorghe ar fi de acord sa i se faca o icoana pe pielea unui om.

  10. iar faptul ca alt un detinut l-a tatuat spune cate ceva despre obiceiurile detinutilor.

    Adică ce fel de obiceiuri ? Întreb si eu , deoarece tatăl meu a făcut pușcărie pe vremea comunista … si s-a tatuat cu inițialele numelui sau pe brat.. deci ce obiceiuri aveau deținuți ?

  11. @nimeni

    se pare ca Sfantul nu e atat de sever ca tine: l a protejat toata viata lui in mod miraculos pe Amiredjibi. Dar, desigur, tu n ai de unde sa stii asta, pt ca tu nici nu ai vazut documentarul, nici nu i ai citit cartile si.nici interviurile, nu stii mare lucru despre el, si pt ca tu de regula tragi concluzii generale si dai verdicte fara sa te informezi si, deci, fara sa cunosti.

  12. @petru
    Ai raspuns singur la intrebarea pe care o pui.

  13. @Doroteea
    Serios? Tu ai citit Data tutashia, de Ciabua Amiredjibi? Eu am citit-o acum mai bine de 35 de ani, si chiar mi-a placut. Dar sa nu amestecam romancierii cu sfintii, ca se sparg borcanele.

  14. Mulțumesc
    Asta cu tatuajele nu am înțeles vreodată .

    In Scriptura scrie undeva sa nu ne scrijelim corpul …

  15. @nimeni

    Din nou replica o ia inaintea reflectiei, din nou concluzii ferme pe baza unor franturi de informatie: ma refeream eu oare doar la romanele lui in comentariul meu?
    In fine, pana la urma e mai putin important cine dintre noi are ultimul cuvant. Important este ca de fapt tradam si cauza crestina si propriile suflete cand vorbim fara sa gandim profund, cand ne grabim cu etichetele fara sa intelegem si sa analizam atent contextul. Ca sa nu mai vorbesc de ironiile prost plasate care nu ne fac nicio cinste (suntem niste pigmei, draga frate, pe langa Amiredjibi).

    Concret: tatuatul corpului trebuie evaluat in functie de context. Uneori exprima frivolitate, alteori un subconstient blocat de cinestiece trauma, care isi cauta canale de iesire la lumina, alteori o adeziune intensa la anumite valori etc.. Dumnezeu, si numai El, stie cum va judeca pe fiecare in parte, si doar El stie daca tatuajul va fi spre osanda sau spre lauda (cum a fost cazul lui Amiredjibi), sau daca nu e doar o piedica pe care sufletul si o pune instinctiv pentru a evita alte pacate mai mari: cele sufletesti. Rautatea inimii e infinit mai periculoasa decat un simplu tatuaj. Si ea ar trebui sa ne preocupe mai mult decat tatuajele altora.

  16. @petru
    Levitic 19, 28:
    “Pentru morţi să nu vă faceţi tăieturi pe trupurile voastre, nici semne cu împunsături să nu faceţi pe voi. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.”

    Daca trupul este templul sufletului, atunci tatuajele sunt graffitiuri.
    Tatuajele ne pregatesc pentru cipurile de identificare.
    Cu o decada in urma, erau 300 de firme de tatuare in Marea Britanie, acum sunt mai mult de 1500. Cea mai buna estimare spune ca 20% dintre britanici sunt tatuati. Imaginea este aceeasi cu cea de peste Atlantic; 14% dintre americani au un tatuaj, 36% dintre toti tinerii intre 18-25 de ani si 40% dintre cei intre 26-40 de ani.

  17. @Doroteea
    Nu mai proiecta asupra altilor! http://www.eva.ro/psihologie/familia-ta/mecanisme-de-aparare-proiectia-articol-17289.html
    Ca sa nu mai lungim vorba: ai de gand sa te tatuezi sau nu?

  18. @nimeni

    interesant articolul, asa e: “Astfel, cineva criticand pe altul isi critica de fapt propriile slabiciuni, neindraznind sa-si recunoasca asemenea trasaturi. ”

    Cine critica tatuajele pe aici? Aud? Ei, lasa, stai linistit, de pe CO nu te vede…nimeni. 🙂

  19. ai de gand sa te tatuezi sau nu?

    Poi doamna i tatuată . Asa văd . . :).

  20. @petru
    Eu nu cred ca s-a tatuat la vedere, asa ca ma intreb cu i-ai vazut tatuajul?:)

  21. @nimeni,
    Frumos comentariu pt un crestin.
    Daca e gluma e de prost gust.

  22. @Mihaela M.
    Glumele pot avea un gust neplacut pentru persoanele care se simt vizate, si care se ascund dupa niste aparente.

  23. Mihaela M
    Cu iertare . Îmi pare rău . A fost o scăpare , o bucurie lumeasca … ( dezlegare la peste ) de Buna-Vestire . Am greșit . Îmi pare rău sincer .
    Pt doamna Doroteea am un respect . Un respect mare . Am mai jignit-o odată .. si nu am ce sa mai zic decât sa tac si sa nu continui ..

  24. „Când postiţi, nu fiți trişti, ca făţarnicii” – Iisus

    „Glumind, putem spune orice, chiar şi adevărul.” – Sigmund Freud

    „Gluma e o trăsură bună pentru adevăr.” – Francis Bacon

    „Gluma este un fel de duel în care nu se varsă sânge.” – Chamfort

    „de fapt, nici comuniştii nu ştiu de glumă; ăsta-i punctul lor comun cu legionarii.” – Petre Ţuţea

    „Glumeții se dovedesc adesea profeți.” – William Shakespeare

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare