CINE VREA SA BAGE IN PUSCARIE SAU SA GONEASCA DIN TARA SI ULTIMII MEDICI RAMASI “LA STAT”? “Problema este că pacienţii de aici rămân fără medici şi VA FI TRAGIC ÎN CURÂND, când oamenii nu vor mai putea fi trataţi, pentru că NU VA MAI FI NIMENI” (update VIDEO)

8-08-2015 4 minute Sublinieri


INCHISOARE PENTRU MEDICI DIN CAUZA PLICULUI… de medialert

Curtea Supremă a decis că este ilegat ca medicii să primească de la pacienţii plăţi suplimentare, donaţii sau alte mici atenţii. Decizia a intrat în vigoare,  după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a decis că nicio persoană nu ar trebuie să vină cu vreo atenţie la medicii care lucreaza în sistemul de stat, în urma unui caz în care un medic, acuzat că a luat şpagă, a arătat că mita primită este de fapt o donaţie, făcând trimitere la un articol de lege privind faptul că medicii pot primi donaţii.

În plus, ÎCCJ a corelat luarea de mită cu darea de mită, aşadar pacienţii trebuie să fie atenţi pentru că şi ei pot avea dosare penale în urma micilor atenţii date medicilor.

Infracţiunea de luare de mită se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

Ce prevede decizia Curții Supreme

Hotararea a fost pronunțată pe 4 iunie 2015 si a fost publicata in Monitorul Oficial pe 5 august, data de la care a devenit obligatorie. “Fapta medicului angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen”, se arata in decizia pronuntata de Inalta Curte.

Medicii din sistemul de stat nu mai pot primi bani de la pacienţi, nici măcar sub formă de donaţii. Motivul – magistraţii Instanţei Supreme consideră că este vorba de funcţionari publici, deci nu au dreptul să încaseze donaţii.

Decizia a fost pronunţată în cazul unui medic militar acuzat de luare de mită, dar a devenit obligatorie pentru toate instanţele din ţară începând de săptămâna aceasta, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Decizia Curţii Supreme a fost publicată în Monitorul Oficial, moment în care a devenit obligatorie pentru toate instanţele din ţară.

Asta după ce problema donaţiilor de la pacienţi pentru medici a împărţit sistemul judiciar în două – unii judecători au fost de părere că medicul care primeşte donaţii nu poate fi acuzat de vreo faptă penală, în timp ce alţii au considerat că legea nu le permite funcţionarilor să aibă alte venituri în afara celor salariale.

Cei nouă judecători au avut în vedere o decizie pronunţată în decembrie anul trecut tot de Instanţa Supremă, care stabilea că medicul angajat în sistemul public de sănătate are calitate de funcţionar public din perspectiva legii penale. Aşadar, prin noua decizie i s-a stabilit şi obligaţia de a nu primi plăţi suplimentare ori donaţii din partea pacienţilor.

Încadrarea în categoria funcţionarilor publici îi nemulţumeşte însă pe medici, care invocă tocmai legea care le reglementează profesia şi care spune clar că nu sunt funcţionari. Cadrele medicale vorbesc chiar de discriminare.

„Să vă dau un exemplu: să spunem că medicul X prestează nişte servicii medicale într-o clinică privată, servicii medicale care sunt integral decontate de către Casă. Care e diferenţa dintre acest medic şi un medic care lucrează într-un spital de stat? Normele deontologice sunt aceleaşi, iar sursa din care cei doi medici îşi primesc salariul este aceeaşi”, a declarat Mircea Savu, medic specialist radioterapie. Chiar dacă reglementările îi nemulţumesc, medicii spun că adevărata problemă sunt salariile prea mici din sistemul public.

Ne plângem că fug medicii, că nu îşi văd de treabă, că asistenta de serviciu… bun. Ar trebui fidelizaţi într-un fel şi este foarte limpede că ar trebui finalizaţi prin retribuţii ceva mai bune”, a mai spus Mircea Savu.

Decizia judecătorilor de la Curtea Supremă a fost pronunţată la sesizarea Curţii Militare de Apel Bucureşti. Magistraţii nu s-au putut pune de acord cu privire la interpretarea legii în cazul medicului Iancu Mocanu, acuzat de luare de mită. 

  • Antena3:

“E ipocrizie! Plicurile au ținut sistemul sanitar în picioare”. Reacţia unui medic la interdicţia privind donaţiile către doctori

În opinia medicului Florin Chirculescu, specialist în chirugia toracică, acest plic a reuşit să “ţină sistemul în picioare”. Într-un interviu acordat pentru Observ.Sănătate, Florin Chirculescu a vorbit despre celebrul plic.

Întrebat cât ar trebui să fie venitul unui medic în România, Florin Chirculescu a răspuns: “Din punctul meu de vedere, să aibă exact treptele pe care le are un judecător la salariul de bază. Pentru că responsabilitatea este comparabilă, gândirea în rezolvarea unui caz medical cât și al unei spețe nu e un lucru simplu. Responsabilitatea este cumplită la medici și la judecători sunt meserii care se raportează la valori fundamentale, viață moarte, dreptate, nedreptate. Am ajuns la calități. Ne deranjează nedreptatea, ne îndurerează moartea sau suferința celor apropiați. Și din momentul acela putem să discutăm despre nedreapta luare. Alminteri, e ipocrizie”.Citiţi mai mult pe Observ.Sănătate

La Ordinea Zilei. “Va fi tragic în curând. Oamenii nu vor mai fi trataţi, pentru că nu va mai avea cine să îi trateze”

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a instanţei supreme publicate în Monitorul Oficial al României.

Subiectul a fost dezbătut în ediţia de vineri a emisiunii “La Ordinea Zilei”, realizată de Dana Grecu, la Antena 3.

Fostul premier, Petre Roman, a explicat că atunci când au fost demarate procedurile pentru aderarea României la UE, ţara noastră a primit un credit de încredere.

“Eu am început, ca ministru de Externe, procedurile de aderare la UE. La prima şedinţă pe care am avut-o cineva a spus, despre România, că unul din marile avantaje ale noastre este că vom stabiliza sistemele publice la un nivel ridicat. Şi la noi s-a întâmplat inversul. Oamenii aceia erau convinşi că vom avea sisteme publice funcţionale, puternice. E o chestiune care mă preocupă serios. Analiza asta ar fi trebuit să fie făcută de partide politice. Sistemele publice sunt la pământ. Dar jaful a funcţionat perfect.”

De asemenea, medicul oftalmolog Monica Pop a explicat că problemele din sistemul de sănătate vor duce la adevărate tragedii în curând.

“Nu ştiu dacă medicii sunt o forţă şi mulţi dintre ei se complac în situaţia de a se muta la privat sau de a pleca din ţară. Sunt pacienţi şi în alte părţi, problema este că pacienţii de aici rămân fără medici şi va fi tragic în curând, când oamenii nu vor mai putea fi trataţi, pentru că nu va mai fi nimeni.”

Nota:

In timp ce salariile, pensiile si toate celelalte privilegii cresc neincetat pentru angajatii institutiilor de forta (justitie, armata, servicii), celelalte categorii socio-profesionale trebuie sa fie nu doar platite foarte prost, ci si culpabilizate aprioric… 

Evident ca a conditiona actul medical de bani este oribil, imoral si, desigur, deja penal. Nu era nevoie de o decizie suplimentara pentru a penaliza un asemenea act. Scopul este altul, prin urmare, si pare ca are mai degraba implicatii sociale decat cele strict de condamnare a unor fapte.

Toata lumea stie ca medicii sunt platiti prost, insa se descurca din sursele de venituri marginale, fie cele denumite generic “plic”, fie cele provenite din prestatii sau posturi suplimentare. In mod identic, profesorii isi completau veniturile prin meditatii. Astfel, se crea un relativ echilibru social. Or, prin penalizarea drastica a acestor surse alternative, pe care numai un netot sau un rauvoitor le poate asimila faptelor de coruptie sau evaziunii fiscale, in conditiile in care nu rezolvi problema salarizarii precare, tu vrei, de fapt, sa condamni la umilinta doua categorii socio-profesionale foarte necesare Romaniei.

Este o politica ce arata anumite prioritati. “Institutiile de forta” trebuie sa fie cele mai bine finantate si platite, sa contina “elita”. Restul – sa se zbata in saracie, ca sa fie mai usor de controlat si de manipulat. 

plic medici


Categorii

1. DIVERSE, Justitie, Opinii, analize, Sistemul romanesc de sanatate, Stat politienesc, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CINE VREA SA BAGE IN PUSCARIE SAU SA GONEASCA DIN TARA SI ULTIMII MEDICI RAMASI “LA STAT”? “Problema este că pacienţii de aici rămân fără medici şi VA FI TRAGIC ÎN CURÂND, când oamenii nu vor mai putea fi trataţi, pentru că NU VA MAI FI NIMENI” (update VIDEO)

  1. Medicii in primul rand nu au cum sa fie functionari publici.Ei salveaza vieti.Ei nu taie chitanta dupa ce au readus un pacient de la moarte.S-au l-au scos din coma.Nu toti medicii sunt la fel.Cunosc foarte multi care mi-au salvat viata si le multumesc.Sunt si oameni cu stare care vor sa faca donatii medicilor tocmai pentru ca i-a salvat viata.Oricum nu este echivalent intre functionarii publici din primarii, case de pensii cu medicii.Este grav ca este socotit functionar.Este mult mai mult decat un fuctionar, aproape ,,ca un mic Dumnezeu”.Si nici profesorii nu sunt functionari cum vor unii sa spuna.

  2. Da aceasta lege exista in occident, insa ea a fost adoptata dupa ce acestei bresle i s-a accordat conditii umane de practica si un salariu decent, incat sa nu fie necesar acest plic….
    Scopul “legii”, scaderea populatiei prin “gonirea din tara” si a celor ramasi care deja lupta sa supravietuiasca intr-un system sanitar mizer si muribund nemai lunad in calcul scaderea nivelului scolii medicale Romanesti, asa cum deja am auzit ca se intampla

  3. Pingback: STATUL GRAS POLITIENESC SUFOCA STATUL PRICAJIT AL SERVICIILOR DE BAZA. Sau de ce au nevoie stapanii Romaniei de procurori si securisti, nu de medici si profesori | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: STATUL GRAS POLITIENESC SUFOCA STATUL PRICAJIT AL SERVICIILOR DE BAZA. Sau de ce au nevoie stapanii Romaniei de procurori si securisti, dar nu de medici si profesori | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: STATUL GRAS POLITIENESC SUFOCA STATUL PRICAJIT AL SERVICIILOR DE BAZA. Sau de ce au nevoie stapanii Romaniei de procurori si securisti, dar nu de medici si profesori. SALARIILE MEDICILOR AR URMA SA CREASCA cu 25%, iar “darurile” sa fie legaliz
  6. Pingback: COLAPSUL IMINENT AL SISTEMULUI SANITAR: medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau se pregatesc de DEMISIE IN MASA!/ CONDITIILE RUSINOS DE INUMANE DIN ARESTUL PREVENTIV SI PENITENCIARELE ROMANIEI. “Statul de drept” român, condamnat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare