NOI LEGI DE “RAZBOI”: noi reguli pentru RECHIZITIILE PUBLICE in timpul exercitiilor NATO si pentru MOBILIZAREA IN ARMATA/ Ambasadorul Rusiei: care va fi REACTIA RUSIEI fata de SCUTUL ANTIRACHETA/ Polonia vrea sa reintre in NEGOCIERILE privind UCRAINA/ Nou IMPRUMUT pentru GRECIA. Varoufakis: ACORDUL NU VA FUNCTIONA

16-08-2015 7 minute Sublinieri

Decontamination_exercise_of_the_US_Military

În contextul în care exerciţiile militare internaţionale desfăşurate sub egida NATO au loc aproape în permanenţă pe teritoriul României, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legii privind rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public, astfel încât acestea să se aplice şi în timpul antrenamentelor sau exerciţiilor militare, nu doar pe timp de război, de mobilizare generală, de stare de urgenţă sau în caz de dezastre naturale, aşa cum se întâmplă în prezent. Proiectul de lege prevede că în timpul acestor manevre militare pe timp de pace, unii cetăţeni români şi anumite categorii din bunurile lor (clădiri, terenuri, mijloace de transport, animale sau utilaje) pot să fie rechiziţionate temporar şi doar în mod voluntar, dacă cetăţenii sunt de acord.

Totodată, proiectul de lege prevede introducerea unei proceduri simplificate care să aibă loc în prealabil şi prin care cetăţenii implicaţi şi autorităţile să se înţeleagă asupra despăgubirilor şi a remunerării pentru bunurile sau activităţile solicitate de stat. În cazul în care cetăţenii nu sunt de acord, bunurile şi serviciile lor nu pot fi rechiziţionate de stat, în cazul antrenamentelor şi exerciţiilor militare sau de concentrare.

Cetăţenii români de care autorităţile consideră că au nevoie, precum şi anumite categorii de bunuri ale lor, precum clădiri, terenuri, mijloace de transport sau utilaje, pot fi mobilizaţi, respectiv bunurile rechiziţionate temporar, şi pe timp de pace, în timpul antrenamentelor şi exerciţiilor militare, conform unui proiect de lege al MAI, care vrea să modifice legea 132/1997 privind privind rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public.

În prezent, legea prevede că rechiziţionarea temporară a bunurilor şi mobilizarea cetăţenilor are loc doar pe timp de război, de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, pe perioada stării de asediu, de urgenţă sau pentru prevenirea şi înlăturarea dezastrelor, în funcţie de listele de rechiziţionare planificate în prealabil de autorităţi.

O altă nouate introdusă de proiectul de lege este că, pentru a simplifica aceste demersuri, se introduce o procedură prealabilă prin care statul să se înţeleagă cu cetăţenii în cauză, asupra modului în care le sunt folosite bunurile aflate în proprietate şi asupra banilor plătiţi pentru folosire sau pentru despăgubire, în caz de pagube. În cazul în care bunurile dorite de stat nu se află pe lista de rechiziţionare planificată, autorităţile pot apela la această procedură simplificată, prin care să încheie un contract bazat pe un acord amiabil, în regim de urgenţă, în care să convină cu cetăţenii asupra bunurilor rechiziţionate şi a preţului.

În forma actuală a legii în vigoare, nu există o formă de despăgubire sau remunerare în cazul rechiziţionării bunurilor de la cetăţeni.

În cazul antrenamentelor şi exerciţiilor militare, cetăţenii pot refuza să participe la activităţi sau să le fie rechiziţionate bunurile, fără să existe urmări – în cazul stării de război, de urgenţă, de mobilizare sau a dezastrelor, refuzul se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, conform proiectului de lege.

„Pentru exerciţii şi antrenamente, acolo unde este pe bază de voluntariat şi convenţie încheiată, se aplică dorinţa omului. Unde e obligatoriu, se aplică pedeapsa”, au explicat jurişti din MAI pentru gândul ce se întâmplă dacă nu eşti de acord ca autorităţile să te folosească pe tine sau bunurile tale, în timpul exerciţiilor şi antrenamentelor militare.

De asemenea, limita de vârstă până la care cetăţenii români pot fi mobilizaţi, în situaţiile de mai sus, urmează să crească, conform proiectului MAI: pentru bărbaţi, limita va fi de 16-65 de ani, iar pentru femei 16-63 de ani. Legea actuală prevede limita de 60 de ani la bărbaţi şi 55 de ani la femei.

Proiectul de lege arată că „pe durata concentrării sau a antrenamentelor/exerciţiilor de mobilizare, ce presupun executarea de trageri, manevre militare şi operaţiuni în ansamblu, care comportă instrucţia trupelor, operatorii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice pot pune la dispoziţia autorităţilor publice abilitate prin prezenta lege, pe bază voluntară, prin convenţia părţilor, încheiată pe o perioadă determinată şi în limita creditelor de angajament, bunuri neconsumptibile planificate a fi rechiziţionate, în scopul verificării stadiului pregătirii în domeniu”.

Pe lista bunurilor care pot fi rechiziţionate temporar de stat, pe timp de război, stare de urgenţă, în caz de dezastru şi, conform propunerii MAI, şi în timpul antrenamentelor şi exerciţiilor militare, se numără: clădiri, terenuri, mijloace de transport, mijloace de comunicaţii, surse de alimentare energetice, tehnică de calcul, materiale de construcţii, tipografice, audiovizuale, carburanţi şi utilaje pentru transportul şi depozitarea lor, alimente şi materiale pentru preparat şi distribuit hrană, animale, furaje, tehnică, aparatură şi medicamente de uz uman şi veterinar.

MAI explică, în motivarea proiectului de lege, că înţelegerea prealabilă între stat şi cetăţeni, privind mobilizarea lor sau rechiziţionarea unor bunuri, este „o procedură simplificată rapidă de punere la dispoziţie a resurselor în baza unui acord de voinţe încheiat amiabil în regim de urgenţă, de îndată ce autoritatea publică împuternicită şi persoana deţinătoare a bunului sau persoana fizică chemată pentru prestări de servicii, convin asupra bunului şi preţului ori remuneraţiei, în limita unui plafon stabilit de Comisia Centrală de Rechiziţii”.

MAI susţine că această soluţie a avut ca sursă de inspiraţie Codul Apărării din Franţa, actualizat în 2013.

MAI arată că această propunere legislativă „se bazează pe o serie de „lecţii învăţate” cu ocazia deselor blocaje identificate pe perioada situaţiilor de urgenţă ori a exerciţiilor multinaţionale desfăşurate pe teritoriul naţional”. Propunerea vizează îmbunătăţirea activităţii de pregătire şi desfăşurare a rechiziţiilor de bunuri, precum şi a chemării persoanelor fizice la prestări de servicii în interes public, ca măsuri excepţionale de asigurare a resurselor, materiale şi umane, necesare forţelor destinate apărării naţionale ori celor de protecţie civilă, precum şi autorităţilor publice împuternicite, mai explică MAI.

Prin modificările propuse de MAI, se doreşte şi excluderea de la planificarea bunurilor ce pot fi rechiziţionate a tehnicii de calcul şi a bunurilor de valoare mică, care sunt greu identificabile de operatorii economici.

Firmele, obligate să dea datele angajaţilor

Proiectul de lege nuanţează de asemenea şi obligaţia firmelor de a furniza structurilor teritoriale care se ocupă cu organizarea planificării rechiziţiilor şi mobilizării de persoane, obligaţie prezentă şi în legea actuală.

Astfel, proiectul legislativ arată că „angajatorii comunică, la solicitarea structurilor teritoriale pentru probleme speciale, datele de evidenţă ale salariaţilor proprii, în principal, date privind numele şi prenumele, prenumele tatălui, codul numeric personal, meseria, locul de muncă şi domiciliul acestora, inclusiv pentru persoanele fără obligaţii militare, ce îndeplinesc condiţiile de vârstă prevăzute la art. 8 alin. (1) din prezenta lege.”

Propunerea MAI vine şi să adauge la Codul Penal, propunând pedeapsa cu închisoarea în cazul refuzului „nejustificat” de a pune la dispoziţia forţelor armate pe perioada declarării stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, a stării de război, precum şi pe perioada instituirii stării de asediu sau de urgenţă, a bunurilor legal rechiziţionate ori sustragerea de la îndeplinirea acestor obligaţii.

Acest lucru se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, scrie în proiectul legislativ al MAI. Până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, acest lucru constituia infracţiune, însă limitele de pedeapsă erau mai mici, existând şi posibilitatea amenzii penale în loc de închisoare. În noul Cod Penal, infracţiunea nu se mai regăseşte.

Rusia nu va bombarda sistemul antirachetă de la Deveselu, dar va exista o replică a Moscovei, care ar putea fi tot un sistem de apărare antirachetă sau rachete capabile să depășească scutul, a declarat ambasadorul rus la București, Oleg Malghinov, într-o intervenție la Realitatea TV, potrivit Radio Europa Liberă.

Malghianov a explicat amenințarea reprezentată de scutul antirachetă prin faptul că ar distruge echilibrul militar care a existat intre NATO și fosta Uniune Sovietică în timpul Războiului Rece: Acum potențialul celor două state va fi diferit. Sistemul antirachetă va oferi (SUA și Europei – n.r.) mai multă protecție și va minimaliza potențialul armelor rusești (…)” a explicat ambasadorul Rusiei la București.

Oleg Malghinov a apreciat că în acest moment dialogul dintre Rusia și NATO este inexistent ceea ce nu reprezintă și amenințarea unui război:

„Sunt convins că din partea politică nu există nicio șansă să existe un război între Federația Rusă și un stat NATO. Este exclus”, a declarat ambasadorul rus la București.

Tot vineri, adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov a declarat Rusia nu vede niciun motiv pentru care Statele Unite ar continua amplasarea scutului antirachetă în Europa, după încheierea acordului nuclear cu Iranul. Rusia a criticat de la bun început scutul antirachetă pe care l-a văzut drept o amenințare la interesele sale strategice, dar Washingtonul a replicat că este îndreptat nu împotriva Rusiei ci a statelor „imprevizibile” cum ar fi Coreea de nord sau Iran.

  • Digi24:

MAI vrea creșterea vârstei maxime până la care se fac mobilizări

Ministerul de Interne vrea să reguli noi pentru a fi clar cine e chemat la arme în cazul unui război. Până acum, în cazul unei mobilizări naţionale, erau obligaţi să se prezinte bărbaţii de până la 60 de ani şi femeile de cel mult 55.

Acum, şefii ministerului vor să crească limita pentru bărbaţi la 65 de ani şi pentru femei la 63 de ani.

Cerinţele vin în contextul în care au existat numeroase dezbateri asupra faptului că jumătate dintre rezerviştii din armată nu sunt în acest moment în ţară şi nu se ştie câţi dintre ei s-ar putea prezenta la arme în cazul unei mobilizări.

Noul președinte al Poloniei dorește „negocieri de pace extinse” asupra Ucrainei

Andrzej Duda, noul președinte conservator polonez, i-a propus președintelui ucrainean Petro Poroșenko o „extindere” a negocierilor de pace la care participă Ucraina, Rusia, Germania și Franța, relatează Agerpres citând presa locală.

Andrzej Duda, învestit în funcție pe 6 august, a vorbit la telefon vineri cu Petro Poroșenko care l-a sunat pentru a-l felicita pentru alegerea sa, conform unui comunicat al președinției poloneze.

„El (Petro Poroșenko – n.r.) mi-a spus că ar dori ca Polonia să se implice în cauza Ucrainei. I-am spus că suntem gata să facem acest lucru”, a spus Andrzej Duda.

„Părerea mea, pe care i-am prezentat-o pentru început președintelui Poroșenko, este că ar trebui lansate negocieri de pace într-o formulă extinsă în ceea ce privește participarea țărilor. Aș propune ca acestea să fie cele mai puternice țări europene, între care vecinii Ucrainei”, a adăugat el.

Cu toate acestea, președintele polonez a afirmat că dorește să vorbească „mai detaliat” cu omologul său ucrainean.

„Trebuie să ne întâlnim și colaboratorii noștri pregătesc o întrevedere pentru a pune la punct detaliile”, a mai spus el.

Conflictul din estul Ucrainei dintre armata ucraineană și rebelii proruși s-a soldat cu peste 6.800 de morți din aprilie 2014 și până în prezent.

Un nou armistițiu a fost instituit în februarie, în urma unui acord de pace încheiat la Minsk, negociat de cele patru țări, însă incidente soldate cu victime au loc frecvent în estul ucrainean. Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea rebelilor din regiune.

Grecia primește încă 85 de miliarde de euro

Grecia va primi cel de-al treilea pachet de ajutor financiar în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Miniştrii de Finanţe din Eurogrup, reuniţi la Bruxelles, au decis aprobarea împrumutului.

Decizia vine după ce Parlamentul elen a votat, după ore de discuţii încinse, acordul privind contractarea ajutorului financiar. Pentru a ajunge, însă, la acest rezultat premierul grec Alexis Tsipras a trebuit să treacă printr-o adevărată rebeliune a facţiunii radicale din propriul partid.

Nu mai puţin de 40 de deputaţi ai Syriza au votat împotriva înţelegerii.

Banii din cel de-al treilea împrumut vor veni în tranşe pentru Atena, iar prima ar putea fi virată către Grecia până în 20 august atunci când este scadentă o rată de 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană. 

Noul plan de asistenţă financiară stabilit de Grceia cu creditorii internaţionali “nu va funcţiona“, apreciază Yanis Varoufakis, fost ministru de Finanţe, potrivit BBC News online. “Acordul privind planul de asistenţă financiară nu va funcţiona”, a declarat Varoufakis, explicând că nu este singurul care are această opinie.

“Ministrul Finanţelor, Euclid Tsakalotos, spune, într-o măsură mai mare sau mai mică, exact acelaşi lucru”, a adăugat Varoufakis. “Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a mers în Bundestag şi a spus pur şi simplu că acordul nu va funcţiona”, a insistat Varoufakis, care a demisionat pe 6 iulie din funcţia de ministru de Finanţe al Greciei pentru că nu a acceptat continuarea politicilor de austeritate.

“Fondul Monetar Internaţional încearcă în mod disperat să susţină un program bazat pe o datorie suverană nesustenabilă… Toată lumea încearcă să aplice acest plan…”, a explicat Varoufakis. “Puteţi întreba pe oricine care ştie câte ceva despre situaţia financiară a Greciei şi vă va spune că acest acord nu va funcţiona”, a încheiat Varoufakis.

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a dezbate şi, eventual, pentru a aproba acordul tehnic privind noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei. Grecia şi reprezentanţii Grupului Bruxelles (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate) au ajuns marţi dimineaţă la un acord tehnic asupra obiectivelor bugetare elene pe următorii trei ani.

“Suntem aproape de un acord total. Rămân de stabilit detalii despre acţiuni prioritare”, a declarat Euclid Tsakalotos, ministrul grec al Finanţelor. Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Polonia, Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “NOI LEGI DE “RAZBOI”: noi reguli pentru RECHIZITIILE PUBLICE in timpul exercitiilor NATO si pentru MOBILIZAREA IN ARMATA/ Ambasadorul Rusiei: care va fi REACTIA RUSIEI fata de SCUTUL ANTIRACHETA/ Polonia vrea sa reintre in NEGOCIERILE privind UCRAINA/ Nou IMPRUMUT pentru GRECIA. Varoufakis: ACORDUL NU VA FUNCTIONA

  1. “Proiectul de lege prevede că în timpul acestor manevre militare pe timp de pace, unii cetăţeni români şi anumite categorii din bunurile lor (clădiri, terenuri, mijloace de transport, animale sau utilaje) pot să fie rechiziţionate temporar ”

    Si cu garantarea proprietatii, din Constitutia Romaniei cum ramane??
    Raspuns: apa de COLONIE, prin insusi statutul nostru de tara fara posibilitatea de autodeterminare, pt care legile se fac de mult timp, la Washington si Bruxelles, eventual si pe la Tel Aviv.

    “Acum, şefii ministerului vor să crească limita pentru bărbaţi la 65 de ani şi pentru femei la 63 de ani.”

    “Capabilii” nostri decidenti vin cu aceasta idee, in intampinarea dorintei “stapanilor nostri externi”, care vor cat mai multa “carne de tun” din randul populatiei ortodoxe a Romaniei, in cazul unui razboi NATO-Rusia.

  2. Foarte trist, dar nu am nici un motiv sa lupt pentru tara care a fost a mea, dar nu mai este decat in inima si-n amintire. Argumentele urmatoare ma impiedica sa lupt:
    – alungat din servici de bandele feseniste tiganesti si nevoit s-o iau de la inceput in locuri straine
    – retrocedarea a 6 ha de padure nationalizate in 1962 au fost refuzate tatalui meu cu tot felul de amanari si solicitari de documente si martori
    – parintii mei au fost lasati sa moara fara nici un fel de pensie macar ca au muncit de le-au scartzait oasele la colectiv, dar dupa ’90 n-au primit pensie ei care au muncit, ci cei care…s-au “nimerit”.
    – bunicul ,categorisit ca bandit chiabur si legionar(desi nu a fost decat simpatizant al PNT) – pedepsit si trimes la Periprava
    – tata, om deosebit de harnic, categorisit de secaturile comuniste ca “pui de legionar” si pedepsit cu falsificarea in livretul militar ca a facut armata sub arma, iar nu doi ani la munca ca fiu de detinut politic, asa ca n-a putut beneficia nici de legea pt. acordarea de pensie pentru cei care au fost dusi la munci pe toata durata serviciului militar.
    Cea mai mare durere a mea este felul cum s-a comportat statul mafiot roman fata de parintii mei intre 1990-2014( cand s-a stins si mama).
    Ma opresc aici, nu mai este nevoie sa mai continui, destul este destul…

  3. @GeluS

    Adevarat! Dupa dec. ’89, Romania nu mai apartine romanilor, fiind un stat in care suntem toti chiriasi si de unde putem fii oricand, aruncati in strada. De ce te-ai jertfi pt un astfel de stat??

  4. cateva predictii despre evolutia tehnologiei: http://www.futurism.com/wp-content/uploads/2015/08/singularity1.jpg (incepand cu anul 2029 totul devine scary)

  5. Pingback: DIVIZIA “DACICA”, CEA MAI MARE A ARMATEI ROMANE, DESFIINTATA SI TRANSFERATA SUB COMANDA NATO (Video)/ Violente in UCRAINA, dupa votarea amendamentelor despre regiunile Donbas si Lugansk/ RUSIA – DECLARAT INAMIC OFICIAL IN DOCTRINA MILITA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare