OPERATIUNEA IN STIL MOSCOVIT “FARA NOUL COD FISCAL!”/ Ilie Serbanescu: “DATORIA PUBLICA A ROMANIEI E CREATA DE FIRMELE STRAINE”/ Romania nu are sistem bancar propriu/ MUGUR ISARESCU – ACUZAT CA AR FI OFITER ACOPERIT

20-08-2015 9 minute Sublinieri

klaus-iohannis-mugur-isarescu-mediafax

Între atâtea veşti rele care circulă prin ţara noastră, am auzit de una mai optimistă. Cică noul Cod Fiscal ar fi una dintre cele bune. El ar aduce atâtea modificari importante în fiscalitatea românească încât economia va cunoaşte o schimbare spectaculoasă. Azi aici, mâine pe colo, vestea s-a învârtit cu discreţie şi a revenit de peste tot cu insistenţă şi cu acelaşi aer de speranţă. Cică ne paşte o schimbare în bine. M-am trezit repetând şi eu. Pare a fi un document al înnoirilor economice pentru o creştere pe măsura potenţialului! Ar putea înteţi şi valul investitorilor străini, ziceau unii, deşi promisiunea cu investitori străini a început să mă sperie.

N-am apucat s-o repet de două-trei ori că a bătut clopotul. Noul Cod Fiscal a fost respins de la promulgare de preşedintele Klaus Iohannis:

“Noul Cod Fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară”, scrie preşedintele în cererea sa de reexaminare publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Se teme preşedintele de experimente, am zis eu. Şi cere studii, simulări şi calcule! Nu care cumva în intestinele proiectului votat de parlament să se ascundă o greşeală periculoasă pentru ţară. N-a trecut mai mult de o zi şi PNL-ul şi-a trimis reprezentanţii în studiourile de televiziune. Ce votaseră cu săptămâni înainte mai era bun de pus numai la zid:

”Noul Cod Fiscal este un număr de magie propagandistică”, a declarat marea finanţistă Alina Gorghiu. Ea este ”un om serios. Nu crede în iluzii”. Şi pretinde că ştie ce zice, indiferent ce şi când i se cere. Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a aprofundat politic: „Noi vrem analize clare, făcute de Guvern, în primul rând. Negociem cu Guvernul, cu BNR şi cu toţi cei care doresc să participe la discuţii”, a afirmat Vasile Blaga, precizând că, după 1989, vnumai intrarea în NATO şi aderarea la UE au fost teme atât de încinse. Observaţi cum în discuţie se inserează şi BNR.Şi ca într-o orchestră din ce în ce mai bine pusă la punct iese şi prim-solistul finanţelor româneşti:

“Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudenţă şi măsură în deciziile viitoare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să împiedice potenţialul de creştere a economiei româneşti. Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale şi experienţele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un eveniment aniversar la care a participat ca din întâmplare şi preşedintele Klaus Iohannis.

E clar. Noul Cod Fiscal este un mare pericol. O bombă atomică mută. Un cutremur fiscal nedeclanşat. Noul Cod Fiscal poate demola orice. Inclusiv popularitatea preşedintelui Iohannis. Opinia guvernatorului a căzut cumva ca între o evaluare financiară de conjunctură şi o declaraţie de sprijin faţă de gestul ferm al preşedintelui.

În aceeaşi zi, preşedintele Iohannis a anunţat şi el o revoluţionare a modului de schimbare a taxelor:

“Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod Fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă”.

De azi înainte, reducerea taxelor într-un anume fel va intra în istoria deciziilor publice sub numele de ”maniera Sibiu”. În alte ţări ea numindu-se tehnica lui ”să mai vedem” (let’s see).

Dacă preşedintele insistă în modificarea noului Cod Fiscal este un semn clar că lucrurile sunt mai grave decât arată la prima vedere. Ni s-a atras atenţia să stăm cuminţi, să nu o luăm pe urmele Greciei. Sau cei mai mulţi din armata preşedintelui Iohannis (reorganizată rapid din resturile de trupe ale lui Traian Băsescu) au şi început să cânte aceeaşi melodie politico-fiscală:

„Fără noul Cod Fiscal!”

În publicaţiile consacrat băsiste şi în altele, înregimentate mai nou, de dimineaţa până seara se scandează pe zeci de voci:

„Fără noul Cod Fiscal! Fără noul Cod Fiscal! Fără…”

Adrian Vasilescu-Nenea face tacticos, pedant şi didactic înconjurul televiziunilor. Traian Băsescu pune mâna pe trombon şi interpretează acelaşi refren. Profesorul incomprehensibilului din economia românească, Daniel Dăianu, cel compatibil numai cu demnităţile binefăcătoare, este împins în presă şi pe net să lanseze şi baza teoretică a îndoielilor preşedintelui României şi ale guvernatorului BNR. Cu alte cuvinte, să ofere armura teoretică a negaţiei izvorâte independent din cele două minţi neaşteptat de practice.

Controversele privind un nou Cod Fiscal şi o nouă grilă de salarizare invită la examinarea unor aspecte care privesc stabilitatea macroeconomică. Am în vedere relaţia dintre ciclul economic intern şi cel „european“, potenţialul de utilizare a resurselor (PIB-ul potenţial, ce este o constructă de baza în modele macroeconomice), supravegherea macroprudenţială, protejarea echilibrelor economice ca „bun public“. Nu puţini parcă au uitat situaţia extrem de dificilă din anii 2008/2009 când România, în pofida unei datorii publice mici, era în criză de lichiditate, lucrurile putând lua o turnură şi mai rea. De aceea, o politică economică ce nu are în spate o analiză întemeiată pe cifre şi raţionamente bine cumpănite poate „da foc la casă”.

Şi dă-i cu argumente! Pompierul teoretic de la BNR culege cu discreţie scamele de pe reverele preşedintelui şi ale şefului său de la BNR. Vorba ceea de când lumea: ”Dacă este ordin, cu plăcere!”.

Unde combate Daniel Dăianu? În revista 22!? Soliştii au fost acompaniaţi întâi de orchestră de coarde şi pe măsură ce recitalul a luat proporţii s-au adăugat suflătorii, timpaniştii şi corul, şi răspândacii, şi admiratorii.

Noul Cod Fiscal seamănă cu bolovanul de sare, cu un subiect de campanie electorală, cu o comandă externă îndeplinită fără crâcneală, cu o indicaţie de la Bruxelles venită în stil moscovit. Nu mai lipseşte decât noua definiţie a patriotismului! Adică:

„A fi patriot român înseamnă să lupţi împotriva noului Cod Fiscal şi a scăderii taxelor, cel mai periculos inamic al României!”

Post-scriptum:

Pentru PSD şi ciracii săi n-am decât o exclamaţie: Patrioţii dracului, de ce promovaţi o schimbare dacă nu aveţi habar să o susţineţi!

  • Antena3:

Ilie Şerbănescu: “Datoria publică a României nu aparţine României, ci firmelor străine”

Premierul Victor Ponta susţine că se doreşte ca ţara noastră să fie o colonie şi că influenţa străină dominantă este cea care vrea să oprească ţara noastră din evoluţie.

“Ori e un gen de joc de blocaj politic (…) de foarte joasă factură (…) ori este vorba de interese externe României, domnul Iohannis nu a avut ce să facă decât să le pună în aplicare. (…) În ultimul an și jumătate uitați-vă câte companii din străinătate și-au deschis și continuă să-și deschidă fabrici, mijloace de producție, centre de servicii de IT, centre de pregătire. Asta înseamnă că unii pierd afaceri pentru că se mută în România. (…)

Poate că nu se dorește ca România să fie puternică economic, se dorește să fim așa… o colonie care cumpără bunuri produse de alții. Dar eu cred că datoria și a mea ca prim ministru și a președintelui României este să apărăm România și nu să îi apărăm pe alții care pierd bani sau bussines-uri pentru că România se întărește”

Este o afirmaţie surprinzătoare, dar nu este una nouă. Ani de zile această idee a fost repetată de profesorul Ilie Şerbănescu, invitatul din ediţia de duminică a emisiunii “Punctul de Întâlnire”, realizată de Radu Tudor, la Antena 3.

Acesta a explicat un detaliu esenţial în toată retorica referitoare la datorii şi sisteme financiare: datoria publică.

“Populaţia nu a luat niciodată vreun credit de la vreun străin. Băncile, din punct de vedere juridic, sunt româneşti. La fel şi toate companiile româneşti. Tot numai de la băncile străine. Şi atunci, dacă populaţia nu a luat niciun bun, firmele nu au luat, a cui este datoria? Statul are 20 de miliarde din 100. Restul, grosul, este datorie contractată de către firme străine în contul României. De aici apar problemele. Nu trebuie să fii formidabil economist ca să îţi dai seama.”

Întrebat de ce crede că Victor Ponta lasă de înţeles că Iohannis ar fi reprezentantul unor interese străine în România, Şerbănescu a răspuns scurt: “Domnul Iohannis nu se străduieşte să demonstreze contrariul.”

Cristian Pârvulescu: “România nu mai are control asupra propriului sistem bancar”

[…] În contextul ideii că entităţile externe ar putea avea o agendă proprie, politologul Cristian Pârvulescu a explicat diferenţa dintre sisteme bancare din lume şi de ce România nu mai are control asupra sistemului său bancar.

“Problema este că în România noi nu mai avem control asupra sistemului bancar. Da, băncile sunt entităţi juridice româneşti, dar sucursalele unor bănci străine. Ştiţi de ce Japonia îşi permite o datorie publică de peste 200%? Pentru că este la bănci japoneze. Pe câtă vreme Grecia, de exemplu, nu îşi permite 140%, pentru că nu este la bănci greceşti.”

“Diferenţa dintre Polonia şi România, două ţări foste comuniste, care au aderat la UE cu o mică diferenţă: Polonia nu şi-a înstrăinat sistemul bancar, care a finanţat Polonia în timpul crizei, şi nu a cunoscut niciun moment de austeritate, pe câtă vreme România nu. România şi-a înstrăinat controlul asupra sistemului bancar. Sunt 22 de bănci prezente în România, din care două mai sunt 100% româneşti. Aceste bănci nu au o politică care să asigure creditarea. Statul se împrumută de la ele şi preferă asta pentru că au nişte garanţii, dar nu au încredere să finanţeze foarte mult sistemul privat şi atunci nu avem investiţii.”

Ilie Serbanescu despre pensiile si salariile privilegiate vs. cele obisnuite, ce putere mai are Parlamentul, ofensiva capitalului impotriva muncii


Ilie Serbanescu despre pensiile si salariile… de medialert

  • B1TV:

Lista Fantomelor Securității: Mugur Isărescu, un guvernator care a avut misiuni în SUA înainte și după 1989 (VIDEO)

Sabin Orcan a început luni o serie de dezvăluiri în cadrul emisiunii “X-Press” despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care continuă să ocupe funcţii-cheie în stat.  Primul nume pe  ”Lista Fantomelor Securității” este Mugur Isărescu, cel care de 25 de ani ocupă funcția de guvernator al BNR.

Orcan a precizat că are certitudinea că Isărescu a fost ofițer acoperit după ce a discutat cu patru “domni” care au lucrat în serviciile de informații înainte și după 1989.Astfel, în CV-ul de pe site-ul BNR este menţionat şi faptul că Mugur isărescu a efectuat un stagiu de pregătire în SUA pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, perioadă în care era greu să mergi și într-o țară socialistă.

Astfel, guvernatorul BNR a terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ, specialitatea Comerţ Exterior, în anul 1971. În perioada 1971 – 1990 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială (cercetător ştiinţific principal, gradul III din 1980; cercetător ştiinţific principal, gradul I din 1990).Conform CV-ului depus la Camera Deputaților, Isărescu a fost angajat în diplomație. La activitatea didactică, în perioada 1980 – 1989 a fost conferențiar pe probleme financiare și valutare la Centrul de specializare al Ministerului Afacerilor Externe.

Isărescu a predat oamenilor din MAE. În februarie 1990, Mugur Isărescu este trimis de Ministerul Afacerilor Externe la Ambasada României de la Washington, unde a ocupat vreme de şase luni postul de secretar cu probleme economice și monetare. Misiunea la Washington a durat din martie până în august 1990. Întors în țară, Isărescu a fost numit guvernator al BNR, funcție pe care o ocupă și în prezent, cu o scurtă pauză, atunci când a fost premierul României.După numirea în funcția de guvernator al BNR, Mugur Isărescu primește însărcinarea de a conduce Comisia guvernamentală pentru identificarea și recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de către Nicolae Ceaușescu și colaboratorii sai”.

Este posibil ca la numirea să în funcția de guvernator al BNR să se fi ținut cont și de preluarea controlului asupra comisiei amintite, spinoasa problemă a fondurilor deturnate, dând deja destulă bătaie de cap noului regim politic de la București”, potrivit danbadea.net.

Din 1997, Isărescu ocupă și poziția de director al Institutului de Economie Mondială despre care Dan Badea scria pe propriul blog că “până în 1990,  Institutul de Economie Mondială (IEM) de la București a fost o instituție de acoperire pentru fostul serviciu de informații externe din cadrul Securității (DIE/CIE) și a avut regim de unitate militară. El a fost înființat și organizat după modelul faimosului institut de economie mondială de la Moscova, condus de nu mai puțin faimosul Arbatov.

În afară academicianului Costin Murgescu, plasat că director general, datorită autorității profesionale, restul personalului lucra în regim cvasimilitar”.

Sabin Orcan a făcut referire și la o notă SIE-DIICOT despre relația dintre Mugur Isărescu și Dan Voiculescu. Potrivit acestui document, Isărescu a condus între 1990-1991 Comisia Guvernamentală pentru identificarea şi recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de către Nicolae Ceauşescu şi colaboratorii săi. În această calitate, Isărescu l-a anchetat pe Voiculescu și chiar l-a interogat de două ori. Cu toate că cei doi se cunoaşteau de mulţi ani şi erau apropiaţi, Mugur Isărescu s-a prefăcut că nu îl cunoaşte pe Dan Voiculescu. Acest lucru, au afirmat procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE, ridică grave suspiciuni cu privirea la corectitudinea anchetei şi la hotărârea lui Mugur Isărescu de a duce ancheta până la capăt. Raportul SIE-DIICOT notează în final că Dan Voiculescu nu a păţit nimic deoarece Comisia condusă de Isărescu nu a obţinut nici un rezultat concret.

Sabin Orcan: “I-am supărat rău de tot pe băieţii cu ochi albaştri. Nu, nu mă refer la Dan Tăpălagă (…) Oare câţi bani o fi încasat Hotnews din contractele de publicitate cu BNR?”

Jurnalistul Sabin Orcan a lansat, începând din această săptămână,  în emisiunea x-Press, difuzată de B1 TV serialul de dezvăluiri “Lista fantomelor Securităţii”. Primul pe lista lui Orcan a fost guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (detalii AICI), iar în episodul al doilea au fost prezentate mărturii despre relaţiile “neortodoxe” ale fostului ministru Ilie Sârbu (detalii AICI).

După difuzarea primului episod şi fără să aştepte continuarea serialului de dezvăluiri,  Dan Tăpălagă, de la site-ul Hotnews.ro, a publicat un articol în care susţine că acuzaţiile la adresa lui Mugur Isărescu, despre al cărui trecut recunoaşte că “are umbrele lui”, ar fi apărut doar pentru că guvernatorul BNR s-ar fi opus noului Cod fiscal. Replica lui Sabin Orcan, nu a întârziat să apară, în cadrul a două postări pe contul său de Facebook:

I-am supărat rău de tot pe băieții cu ochi albaștri… Nuuu, nu la Dan Tăpălagă mă refer! El e doar teleghidat. La mintea lui, l-am deconspirat pe Isărescu pentru că m-au pus Oancea, Ponta, Băsescu, Voiculescu, Ghiță etc. Ce mai, o conspirație generală! Deși, fie vorba între noi, la ce o să dezvălui diseară și în zilele următoare, s-ar putea să-și muște mânuțele cu care a scris textul ăsta mizerabil.

Până una-alta, remarc un paradox care ne arată logica precară a celor care gândesc doar în alb și negru. Dacă îl acuz pe Isărescu de colaborare cu Securitatea, o fac musai la comandă. Sau, mai grav, sunt de partea adversarilor săi politici, care sunt, nu-i așa, niște corupți și niște securiști ei înșiși. Dar dacă unii ca Tăpălagă sar să-i ia apărarea, ca la un semn, nu care cumva să-i bănuim că sunt acoperiți. Uite, îi fac o favoare: eu, spre deosebire de Cristoiu și de alții, nu-l cred acoperit. Eu cred că este cât se poate de descoperit!

P.S. Numai atât puteți, tovarășu’ ofițer Mugurel? O amenințare cu proces și daune civile într-un articolaș de tip reacție rapidă? Brrr, tremur deja de frică…”, a scris, marţi, jurnalistul Sabin Orcan.

Miercuri, Sabin Orcan a revenit cu o nouă postare:

După ce ieri şi-a deşertat găleata cu fiere, acuzându-mă că fac jocurile lui Ponta când spun că Isărescu a fost ofiţer acoperit, azi marele deontolog Tăpălagă tace mâlc. Ai zice că a adormit în planton.

Niciun cuvinţel despre deconspirarea lui tata-socru. Nici măcar o ştire mică, la rubrica diverse.

Pe Ilie Sârbu, fost agent al Securităţii lui Ceauşescu, nu mai simte nevoia să-l apere. Nici pe ginerică Victor Ponta sau pe amicul Sebi Ghiţă, despre care am afirmat aseară răspicat că sunt “fantome” pe stil nou. Unul la SIE, celălalt la SRI.

Curat deontologie, să trăiţi!

P.S. O întrebare nevinovată: oare câţi bani o fi încasat Hotnews din contractele de publicitate cu B.N.R.? Sunt sigur că ele nu au influenţat cu nimic opiniile editorialiştilor care împart lumea în alb şi negru…


Categorii

1. DIVERSE, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “OPERATIUNEA IN STIL MOSCOVIT “FARA NOUL COD FISCAL!”/ Ilie Serbanescu: “DATORIA PUBLICA A ROMANIEI E CREATA DE FIRMELE STRAINE”/ Romania nu are sistem bancar propriu/ MUGUR ISARESCU – ACUZAT CA AR FI OFITER ACOPERIT

  1. A noastra clasa politico-economica este plina ochi de fosti securisti, de “acoperiti”, de alogeni, de urmasii tortionarilor din ani ’50, de masoni din toate lojele, de imbogatiti fara munca, care colcaie toti, asemenea unei armate de Plosnite, care invadeaza o locuinta . Orice incercare de a scapa individual de fiecare dintre ele , prin strivirea cu piciorul este sortita esecului, caci pt fiecare plosnita eliminata, apar alte 10.
    Singura solutie pt a scapa in totalitate de acestea este sa folosim RAID.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare