RUSIA considera “in premiera” SUA o “AMENINTARE LA SECURITATEA NATIONALA”/ Tensiuni intre ARABIA SAUDITA si IRAN dupa EXECUTAREA unui cleric siit/ PROVOCAREA POLONEZA. Ministrul de externe conservator: VREM SA NE VINDECAM DE INDOCTRINAREA DE STANGA SI LIBERALA/ Comisia Europeana organizeaza o “dezbatere” despre STATUL DE DREPT din POLONIA

4-01-2016 7 minute Sublinieri
Foto: The Guardian

Foto: The Guardian

  • Hotnews:

Rusia califica in premiera Statele Unite drept “o amenintare la adresa securitatii sale nationale” intr-un document semnat de Vladimir Putin

Un document privind “Strategia de Securitate Nationala a Federatiei Ruse”, semnat de Vladimir Putin in ajunul Anului Nou, califica in premiera Statele Unite drept “o amenintare la adresa securitatii nationale”, un nou semn al faptului ca relatiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat in ultima perioada, scrie Reuters.

Documentul semnat de Vladimir Putin in ajunul Anului Nou inlocuieste o versiune mai veche, care data din anul 2009, pe cand Putin era prim ministru, si in care Statele Unite si NATO nu erau mentionate.

Potrivit documentului, Rusia ar fi jucat un rol mai important in rezolvarea problemelor globale si a conflictelor internationale, lucru care ar fi atras o reactie adversa din partea Occidentului.

Promovand o politica independenta, atat in plan international cat si intern, Rusia ar fi atras reactia Statelor Unite si a aliatilor sai, care se straduiesc sa isi mentina dominatia in problemele globale, sustine documentul citat. Acest lucru ar determina o presiune “politica, economica, militara si informationala asupra Rusiei”, se mai arata in document.

Relatiile dintre Rusia si Occident s-au inrautatit simtitor dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, in martie 2014, si dupa conflictul Moscovei cu Ucraina. De atunci, Occidentul acuza Rusia de sustinerea rebelilor din estul Ucrainei, in timp ce Moscova sustine ca nu are nicio vina.

In plus, Moscova a criticat si a lansat in mai multe randuri amenintari in legatura cu proiectul scutului antiracheta al NATO de pe teritoriul Romaniei. 

Le Figaro: Pariul riscant al Arabiei Saudite, dupa executarea seicului Nimr al Nimr, lider religios al comunitatii siite din regat

Imamul siit Nimr al Nimr, considerat unul dintre liderii miscarii de contestare din Arabia Saudita, si alti 46 de oameni au fost executati sambata in regatul wahhabit, starnind un val de indignare in comunitatea siita. Executand atat radicali suniti aliati cu al-Qaeda cat si patru lideri siiti acuzati ca arunca paie pe foc in Arabia, responsabilii sauditi au vrut sa dea un mesaj de fermitate extrema inamicilor lor, fara nicio deosebire confesionala, dar s-au pozitionat si in fata unui pariu riscant, scrie Le Figaro.

Alegand sa-l execute pe seicul Nimr al-Nimr, figura marcanta a contestarii siite in regat, Arabia si-a asumat riscul de a escalada periculos razboiul dintre siiti si suniti in lumea araba. Un razboi in care Riyadhul, pentru suniti, si Teheranul, pentru siiti, sunt principalii protagonisti, fie ca e vorba de conflictele din Siria, Yemen, Liban sau Irak.

Condamnarile venite din Iran – care promite ca Riyadhul va plati scump, din Bahrain – unde majoritatea siita e marginalizata de sunitii aflati la putere si aliati cu sauditii, din Yemen – unde sauditii si iranienii se lupta prin aliati interpusi, din Liban si din Irak stau marturie pentru aceasta prapastie care se adanceste si mai mult, intr-un moment in care Orientul Mijlociu este deja marcat de conflicte sangeroase.

Semnalul lansat de Riyad are mai multi destinatari.

Executand un lider siit, Arabia incearca sa ofere garantii factiunilor extremiste din majoritatea sunita, atrase de gruparea extremista Statul Islamic. Unii dintre acestia vad in Statul Islamic “cel mai bun aparator” al sunitilor in fata “ereticilor siiti” si a sustinatorilor lor din Iran. Dar cedarea in fata extremistilor este periculoasa, chiar si pe terenul saudit.

Daca Riyadhul si-a inasprit, din primavara lui 2014, pozitiile fata de jihadistii locali pe care ii incurajase anterior sa plece la “razboiul sfant” impotriva “dictatorului” Assad, regatul ramane principalul furnizor de combatanti straini in Siria si in Irak, si nu doar pentru Statul Islamic, ci si pentru Frontul al-Nosra, filiala locala a al-Qaeda, dar si pentru grupari considerate moderate de Franta sau Marea Britanie precum salafistii din Ahrar el-Sham.

Este si un raspuns la adresa lui Abou Baqr al-Bagdadi care intr-un recent mesaj adresat simpatizantilor sai a cerut “rasturnarea” familiei regale a Arabiei Saudite, in cadrul careia au aparut tensiuni dupa ce regele Salman i-a succedat in ianuarie fratelui sau vitreg Abdallah.

Arabia se arata deci intoleranta in fata jihadistilor care au comis mai multe atentate pe teritoriul sau, revendicate de o aripa locala a Statului Islamic, nou aparuta. Dar, cum exista numerosi adepti ai ideologiei jihadiste, lupta se anunta dificila. Exemplul anilor 2003-2005, cand al-Qaeda a zguduit bazele monarhiei, sta marturie.

Razbunarea

Exista si o nota de razbunare in executia seicului Nimr. Razbunare pentru lichidarea liderului rebel sirian Zahran Alloush in apropiere de Damasc, in urma cu zece zile. In fruntea “Armatei islamului”, finantata si sprijinita de Riyadh, Alloush era omul-cheie al sauditilor in razboiul civil sirian. Factiunea sa este acum slabita de disparitia sa, de care aliatii rusi si iranieni ai Damascului nu aveau cum sa nu stie.

Pe termen scurt, executia lui Nimr – al carui nepot se afla si el in inchisoare – risca sa inflameze tensiunile in provinciile estice ale Arabiei, unde traieste in principal minoritatea siita, care sufera multiple discriminari. Ar putea, de asemenea, sa relanseze insurectia la vecinii din Bahrain si sa agraveze si mai multa razboiul din Yemen.

Amenintarile iraniene fata de Arabia nu trebuie nici ele tratate cu usurinta. Relatiile dintre cele doua tari aflate in fruntea polilor siit si sunit ai islamului nu au fost niciodata atat de tensionate. In ultimele luni, mai multe incidente au reliefat aceasta degradare. Un ambasador iranian a disparut misterios in perioada pelerinajului sfant de la Mecca, inainte ca Riyadh sa afirme ca acesta a fost ucis in cadrul busculadei soldate cu peste 2000 de morti. Un print saudit a fost arestat pe aeroportul din Beirut de aliatii siiti ai Teheranului. Fara a enumera alte episoade mai putin cunoscute ale razboiului din umbra care se duce de ani de zile intre sauditi si iranieni pe diferite teatre.

In sfarsit, aceasta executie pune intr-o pozitie dificila aliatii occidentali ai Arabiei – in primele randuri figurand Statele Unite si Franta, in momentul in care a fost relansata – in special la Paris – dezbaterea legata de alianta cu o monarhie saudita care arata prea putin respect fata de drepturile omului.

  • Digi24: 

Arabia Saudită anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul

Arabia Saudită a anunţat, duminică seara, că rupe relaţiile diplomatice cu Iranul. Decizia intervine după ce ambasada saudită de la Teheran a fost devastată și incendiată, sâmbătă, de protestatari nemulțumiți de execuția, la Riad, a unui cleric șiit.

Anunțul ruperii relațiilor diplomatice cu Iranul a fost făcut de ministrul saudit al afacerilor externe. Adel al-Jubeir a cerut membrilor reprezentanței diplomatice iraniene să părăsească țara în decurs de 48 de ore.

Decapitarea șeicului șiit Nimr Bakir al-Nimr a tensionat relațiile dintre cele două țări. Manifestațiile de sâmbătă, de la Teheran, dar și din alte țări, au continuat și duminică, marcate de ură și uneori de violențe.

Regatul saudit refuză să trateze cu un stat care patronează terorismul și care a propagat haosul și segregarea confesională în Orientul Mijlociu și în lumea musulmană, a spus ministrul de externe saudit. Atacurile împotriva reprezentanțelor diplomatice saudite reprezintă o încălcare flagrantă a convențiilor internaționale, a mai spus al-Jubeir. Ministrul a acuzat Teheranul că nu s-a arătat cooperant în fața cererilor saudite de a întări securitatea în jurul ambasadei.

Relația dintre Arabia Saudită (majoritar sunnită) și Iranul șiit este complicată de la revoluția islamică iraniană din 1979. Cele două puteri sunt adesea în dezacord asupra mijloacelor de a trata crizele din regiune și se acuză reciproc că încearcă să-și sporească influența.

Arabia Saudită și Iranul au mai avut relațiile diplomatice rupte, din 1987 până în 1991, în urma unor ciocniri sângeroase între pelerinii iranieni și forțele saudite la pelerinajul de la Mecca din 1987. 

Era cât pe ce să încep aşa: l-am cunoscut…

Nu l-am cunoscut, fireşte, dar i-am urmărit lupta, apoi lupta co-religionarilor săi din toată lumea şiită de a-l scoate din puşcărie şi, în ultimele luni, de a convinge autorităţile de la Riyadh să-i comute pedeapsa cu moartea.

Textul din septembrie 2014, “Călăul din Piaţa Chop Chop” se referea şi la Şeicul Nimr Baqr Al-Nimr, al cărui destin era de atunci pecetluit: să cadă sub sabia gâdelui.

Mi s-a părut mereu nedrept, uneori – ca în aceste zile – strigător la cer, felul în care Statele Unite şi lumea occidentală se raportează la cele două teocraţii, Arabia Saudită şi Iranul, cu unităţi de măsură diferite. Regimul din Arabia Saudită, una dintre ultimele monarhii absolutiste din lume, e la fel de opresiv şi abuziv ca regimul ayatollahilor din Iran. Tehranul finanţează Hezballah şi Hamas, după cum Riyadhul finanţează mişcările jihadiste din întreaga lume, răspândind wahhabismul în şcolile coranice şi în moscheile de pe tot globul.

Şeicul Nimr Baqr Al-Nimr, un popular predicator şiit, a fost arestat în iulie 2012, pentru “răzvrătire”, ”port ilegal de armă” şi apărarea deţinuţilor politici. Dacă răzvrătirea şi instigarea la răzvrătire se referă la participarea sa în primele rânduri ale demonstraţiilor paşnice contra regimului, iar pe deţinuţii politici îi apără de un deceniu, portul ilegal de armă n-a fost dovedit.

În toate ieşirile sale publice,  Al-Nimr a condamnat violenţa şi a propovăduit cuvântul ca singură armă de luptă împotriva unei conduceri dictatoriale şi corupte. Mai mult, a pledat chiar pentru democraţie şi alegeri libere (împotriva Casei Saud). I-a susţinut şi apărat pe cei din guvernoratul Al-Qatif, din estul Regatului, şiiţi într-o ţară majoritar wahhabită, cei mai săraci cetăţeni ai Arabiei Saudite, locuitori ai celei mai bogate regiuni în petrol.

La sfârşitul lui octombrie anul trecut, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, l-a sunat personal pe regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, rugându-l să comute pedeapsa. Sute de mii de oameni i-au scris preşedintelui Barack Obama, pentru a-şi convinge prietenul saudit să-l graţieze pe Al-Nimr. Fără răspuns.

Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului au dezvăluit că Arabia Saudită, în închisorile căreia există 30.000 de deţinuţi politici, este (ca şi Iranul) una dintre ţările care procedează la cele mai multe execuţii. Nu doar la spânzurări şi decapitări (Daesh şi-a luat modelul de aici), ci la aşa-numite crucificări – expunerea publică a cadavrelor.

Ieri, Şeicul Nimr Baqr Al-Nimr a fost decapitat, alături de alţi 46 de condamnaţi. Dacă arestarea, în urmă cu patru ani şi jumătate, a declanşat demonstraţii sângeroase în tot spaţiul islamic, executarea sa va ridica şiiţii din est – săracii care stau pe zăcămintele de petrol – creând un puternic focar de destabilizare, care n-a fost anticipat, fiindcă nimeni nu şi-a închipuit că monarhia va face gestul fatal care să-i ameninţe stabilitatea. 

Noul guvern conservator polonez, intens criticat după ce a adoptat o serie de legi controversate prin care încercă să îndepărteze din conducerea unor instituții oamenii numiți de fosta putere liberală, vrea pur și simplu „să vindece” Polonia după 25 de ani de „îndoctrinare liberală”, a declarat ministrul afacerilor externe, Witold Waszczykowski, într-un interviu acordat ediției de luni a cotidianului german Bild.

„Vrem pur și simplu să ne vindecăm țara de câteva boli, pentru a o putea pune pe picioare”, a declarat Witold Waszczykowski. El a arătat că precedentul guvern polonez, de orientare centrist-liberală, „a urmat un anume concept politic de stânga”.

„Ca și cum lumea trebuia automat să meargă într-o singură direcție, potrivit unui model marxist – un nou melanj de culturi și de rase, o lume de bicicliști și vegetarieni, care nu mizează decât pe energiile regenerabile și combate orice formă de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile tradiționale poloneze”, a acuzat șeful diplomației.

În schimb, a subliniat el, partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie, susține ceea ce interesează pe majoritatea polonezilor: tradicții, conștiința istoriei, dragostea de patrie, credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală, între un bărbat și o femeie”.

„Este un șoc pentru oponenții noștri, cei care cred în evoluție, că cei 25 de ani de îndoctrinare de stânga și liberală nu au putut face să dispară aceste valori tradiționale (…) Și că noi am câștigat alegerile cu ele”, a mai spus ministrul.

Polonia a intrat în era protestelor

Mii de oameni au ieşit în stradă în Polonia sâmbătă pentru a manifesta împotriva partidului de guvernământ „Lege şi Justiţie” acuzat că politicile sale sunt o ameninţare pentru statul de drept.

Peste două mii de oameni au înfruntat frigul de afară nemulţumiţi de mai multe legi adoptate recent de parlament. Cele mai controversate dintre acestea: legea pentru reformarea Curţii Constituţionale şi legea care permite Ministerului Finanţelor să numească directorii televiziunii şi radioului de stat. Oamenii spun că astfel de legi sunt o ameninţare pentru principiul separării puterilor în stat şi pentru dreptul la liberă exprimare, una dintre valorile fundamentale ale unei democraţii funcţionale. Măsurile adoptate în ultima lună de autorităţile de la Varşovia au stârnit furie şi la Bruxelles.

Într-o primă fază a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va discuta pe 13 ianuarie situația statului de drept în Polonia. 

Comisia Europeana va organiza o dezbatere privind situatia statului de drept in Polonia in 13 ianuarie, prima faza a unei proceduri de evaluare, dupa votul unei controversate legi privind presa publica, anunta AFP.

“Presedintele Juncker a stabilit pentru 13 ianuarie o prima dezbatere privind statul de drept in Polonia pe ordinea de zi a Comisiei”, a precizat un purtator de cuvant, intr-un comunicat.

Dezbaterea deschide o faza de evaluare in cadrul unei proceduri adoptate in martie 2014 si care vizeaza respectarea statului de drept in tarile membre ale blocului comunitar.

“La acest stadiu este prea devreme pentru a specula asupra viitoarelor etape posibile prevazute in cadrul pentru statul de drept (..). Dialogam intensiv cu partenerii nostri polonezi”, a adaugat purtatorul de cuvant.

A doua etapa este, teoretic, o recomandare a Comisiei, daca problema nu este rezolvata satisfacator.

Noua lege privind mass-media publica, adoptata la finele anului 2015 in Polonia, asigura conservatorilor controlul presei de stat. Prin lege inceteaza imediat mandatele actualilor directori ai televiziunii si radioului publice. Ministrul Trezoreriei are competenta de a numi sau revoca noii directori.

Nu este pentru prima oara cand UE se arata ingrijorata de deciziile noului guvern polonez, dominat de conservatori (PiS). Cu cateva zile in urma, executivul european a cerut Varsoviei sa nu aplice o lege de reformare a Tribunalului constitutional inainte de evaluarea impactului asupra independentei acesti instante.


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Polonia, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “RUSIA considera “in premiera” SUA o “AMENINTARE LA SECURITATEA NATIONALA”/ Tensiuni intre ARABIA SAUDITA si IRAN dupa EXECUTAREA unui cleric siit/ PROVOCAREA POLONEZA. Ministrul de externe conservator: VREM SA NE VINDECAM DE INDOCTRINAREA DE STANGA SI LIBERALA/ Comisia Europeana organizeaza o “dezbatere” despre STATUL DE DREPT din POLONIA

  1. Arabia Saudita – Iran….nu va ganditi la razboi. Mai degraba un joc de imagina al tanarului Mohamed ben Salman care doreste pentru Arabia Saudita rolul de lider al islamului sunit.
    Va mai aduceti aminte de Mavi Marmara? Sa vedem ce urmarea Erdogan atunci:

    Ankara le propune arabilor o altă faţă a democraţiei, una care să poată înlocui autoritatea dictatorului. Transformarea Turciei într-un model spiritual al mişcărilor populare din Tunisia, Egipt, Libia şi Siria îi îngrijorează, cu siguranţă, pe cei care îşi asumaseră deja succesul revoluţiilor.

    În timp ce Nicolas Sarkozy şi David Cameron încercau să ofere legitimitate acţiunilor NATO în faţa poporului libian, premierul turc Recep Tayyip Erdogan câştigase, în doar câteva zile, susţinerea revoluţionarilor din Tunisia şi Egipt.

    Discursul adoptat de cabinetul de la Ankara în ultimele luni nu este decât urmarea schimbării strategiei în ceea ce priveşte politica externă a Turciei în Orientul Mijlociu. Un soi de neo-otomanism moderat. Recep Erdogan le propune arabilor modelul turcesc: democraţia care nu neagă puterea islamismului. Erdogan devine astfel “eroul” primăverii arabe, iar Turcia noul “far” al democraţiei în Orientul Mijlociu.

    “Fraţii arabi”

    După izbucnirea conflictului diplomatic turco-israelian, la începutul lunii septembrie, Turcia a redevenit un actor central în conturarea viitorului Orientului Mijlociu. […]

    Într-un aşa numit “tur al primăverii arabe”, realizat în Egipt, Tunisia şi Libia, Erdogan a primit încuviinţarea “fraţilor arabi” – cu urale şi strigăte de bucurie – de a le conduce “revoluţiile”.

    http://www.evz.ro/turcia-incotro-orientul-mijlociu-si-iluzia-imperiului-946364.html
    Iar acum, in Arabia Saudita se repeta povestea:

    The policy in part reflects a greater willingness for risk-taking to counter Iranian influence in the Arab world, especially with Riyadh worried about a potential easing of relations between Tehran and Washington in the wake of last year’s nuclear deal.

    But it also has a powerful domestic factor: a show of toughness by King Salman and his son, Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman, aiming to bolster their rule at a time when Saudi Arabia is facing an economic crisis brought on by low oil prices.
    For the royal family, the execution signals a tough hand against any trouble from Saudi Arabia’s Shiites and bolsters the kingdom’s posturing as the champion for Sunni Muslims in the region against Iranian influence
    […].
    The execution also placates the kingdom’s Sunni ultraconservatives, a key source of support for the ruling family. Shiites remain a favorite target of slurs by Saudi clerics, who follow the ultraconservative Sunni doctrine known as Wahhabism.

    Ultraconservative support is particularly important at a time when Saudi Arabia is facing the rise of an insurgency by Sunni extremists linked to the Islamic State group. Young Saudi Sunnis have been involved in a string of suicide bombings in the kingdom. Since Syria’s civil war escalated in the past four years, Saudi clerics urged young men to fight alongside Sunni rebels there against the Iranian-backed Syrian government.

    http://bigstory.ap.org/article/7a1d7140039f4528ac75060aaff2c02f/ap-analysis-execution-saudis-ignite-regional-tensions
    La nivel de retorica, ai putea jura ca maine Rusia si Turcia vor incepe razboiul, dar, dincolo de aparente:
    “”Turcia continuă să achiziționeze grâu rusesc, în condițiile în care cel provenit din Franța este mai scump, iar cel din Ucraina nu îndeplinește cerințele turcești privind calitatea, a explicat Arkady Zlochevsky, șeful Grain Union, un grup non-guvernamental de lobby al fermierilor ruși.

    Ankara a importat 1,7 milioane de tone de grâu rusesc în perioada iulie-noiembrie, fiind al doilea cumpărător de grâu rusesc după Egipt. “”
    si:
    “”Discuţiile referitoare la proiectul gazoductului Turkish Stream nu au fost încă reluate, dar proiectul are dreptul să existe, dacă autorităţile de la Ankara sunt interesate, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, relatează Novinite. “”
    http://www.gandul.info/international/rusia-primul-semn-de-bunavointa-la-adresa-turciei-14942100

  2. Despre strategia de securitate a Rusiei
    In 2009 erau enuntate aceleasi amenintari, doar ca nu era prezente nominal SUA si NATO:
    “”First of all, the national security strategy remains essentially the same. In 2009, there was less reason to be so inflammatory and outraged, but even so the same concerns were there, in more measured tones. “”

    There are three takeaways for the West. First of all, do not get too worried about the strident new language; the tone reflects Russia’s new antagonisms with the West, but the underlying strategy is the same. Second, the Kremlin’s real security concerns are not so much military threats as political, economic, and technological challenges. Third, while the Russian economy may be in trouble and their geopolitical aspirations disproportionate to their actual capacities, the Russian state still has sharp strategic thinkers and their understanding of the modern “full spectrum” political-informational-economic battlespace is still unappreciated by their Western counterparts.

    http://warontherocks.com/2016/01/russias-new-national-security-strategy-familiar-themes-gaudy-rhetoric/

  3. @enkidu:

    Cica Arabia Saudita si Iranul erau demult in razboi: http://www.gandul.info/puterea-gandului/realimentarea-razboaielor-prin-procura-14954702

  4. @enkidu, iarta-ma, dar esti ca un ob varat intr-o rana de iatagan…

  5. @admin
    Stii bine ca eu ma gandeam la un conflict fatis, gen Iran – Irak, conflictele arabo-israeliene.
    De conflicte prin procura pe toate palierele e plina lumea….conflictele gri, pline de ambiguitati in privinta naturii razboiului, a partilor implicate, a legitimitatii si care provoaca modul nostru traditional de a gandi un razboi.

    De jure, Rusia e in razboi cu Japonia si acum. Kurile. N-au semnat tratat de pace nici pana astazi, la 70 de ani de la al doilea razboi mondial. Si lista continua:
    India-Pakistan, SUA-China (taiwan), China cu toata Asia de Sud Est, Ucraina, Malvine, Coreea de Nord cu toata lumea, Vestul cu China in Africa, SUA cu Germania (volkswagen), SUA cu Japonia (toyota), Canada cu Rusia (antarctica si coridorul nordic), Suedia cu Rusia, Republica Moldova, de Israel nu mai vorbesc, Egipt cu Sudan (triunghiul Halaib), Sudan cu Sudan, etc.
    http://didyouknow.org/romania/dispute-teritoriale.html
    casa lui Saud, astazi:
    http://www.agerpres.ro/externe/2016/01/05/-recentele-tensiuni-nu-vor-afecta-discutiile-asupra-siriei-arabia-saudita–23-08-14
    @k
    iti pierzi timpul

  6. @enkidu, tocmai d aia am incercat sa fiu succint…

  7. Cred ca Turcia ar fi in stare sa iasa din NATO daca SUA ar gira partitia Siriei si aparitia unei regiuni autonome a kurzilor sirieni la sud de granita turceasca.
    Acum as evidentia un aspect al procesului de pace sirian. La cele doua intalniri din 2015 de la Viena privind viitorul Siriei, cea din 30 octombrie si cea din 14 noiembrie, s-a convenit asupra catorva principii de baza de la care vor pleca negocierile, Si din suma minima a criteriilor de inceput, primul principiu prevede prezervarea independentei Sirie, a unitatii si integritatii sale teritoriale, principiu asumat de toti participantii la intalnire, inclusiv SUA, Rusia si Arabia Saudita.
    Asa ca eu as elimina din proiectiile privind viitorul Siriei, cel putin pe termen scurt, varianta partitionarii statului sirian.

  8. Mai marii lumii se luptă pentru întâietate în „cucerirea resurselor” statelor mai mici, prin oferirea așa-numitei protecții(urmată evident de cererea taxei de protecție). Și cu unii, și cu alții sărăcim și o ducem prost. Atunci ce mai este de făcut ? Să fim români adevărați, și nu trădători ai propriului neam. Ce înseamnă asta ? Să ne alegem conducători onești, drepți, adevărați creștini și nu pârâți. Depinde doar de noi dacă o vom duce bine mai departe, sau nu. Cineva din „revoluționarii” de după „Evenimentul Colectiv”, declara la TV : „ Nu au ei gloanțe pentru noi toți !”
    E semnul că funia se apropie de gât, când românul dă-n foc. România dă semne că se trezește. Și încă nu a ajuns cuțitul la os !
    Nu mai votați partide sau membri din partide. Toți din partide au interes să-și promoveze partidul, clica, nu să o ducă bine poporul. Amendații pe cei care de 26 de ani n-au făcut decât să-și bată joc de poporul român, văzându-și doar de propriile lor interese și a celor din clica/partidul lor, prin neacordarea încrederii voastre, adică nu-i votați. Cereți și căutați oameni cinstiți, cu probitate morală, capabili să conducă țara într-un climat de normalitate. Iar normalitate înseamnă ca toți românii să o ducă bine. Toți cei ce muncesc. Lichelele să fie duse la loc de reeducare. Dacă înțelegem asta, vom deveni mai mari decât oricare dintre cei mai mari de acum, numai că nu vom fi cu achii după bogățiile altor țări, așa cum cei mari de azi o fac, ci ne vom mulțumi cu puținul pe care-l avem, dar atât de tentant pentru „vulturii lumii de azi”. Putem să oprim vulturii la graniță prin votul acordat cum și cui trebuie. Putem să și devenim din vrăbii, vulturi. De ce n-am face-o ?

  9. Acum doua zile, The Economis a luat un interviu printului mostenitor saudit si totodata ministru al apararii, considerat initiatorul interventiei in Yemen, Mohamed ben Salman. Tinerelul.
    Asa..
    Si intrebat fiind la un moment dat daca ia in calcul varianta unui razboi direct intre Iran si Arabia Saudita, raspunsul lui a fost ca ei, sauditii, nu vor permite asa ceva deoarece escaladarea intre cele doua parti a atins deja cote mult prea mari si ca doar un nebun ar forta un astfel de deznodamant care ar insemna o catastrofa regionala.
    “”Is war between your two countries, direct war, possible?
    It is something that we do not foresee at all, and whoever is pushing towards that is somebody who is not in their right mind. Because a war between Saudi Arabia and Iran is the beginning of a major catastrophe in the region, and it will reflect very strongly on the rest of the world. For sure we will not allow any such thing.””
    alta intrebare
    “”Did you not unfairly escalate tensions by breaking off diplomatic relations?
    On the contrary, we fear that they will be further escalated. Imagine if any Saudi diplomat, or one of their families or children are attacked in Iran. Iran’s position then will be much more difficult. So we prevented Iran from having to undergo such an embarrassment. “”
    ce argumentatie 🙂
    http://www.economist.com/saudi_interview
    La o privire pe harta Orientului Mijlociu iti dai seama ca singurele variante de a purta razboi intre cele doua tari, Iran si Arabia Saudita care nu au granita comuna si sunt despartite de Golful Piersic, ar ori un desant marin, ori invazia prin Irak si Kuweit or volee de rachete balistice.
    Varianta invaziei prin Irak e exclusa (timp, surpriza, violare suveranitate, oroare internationala…sadam 91, etc..)
    Desantul peste Golful Piersic:…ar insemna sa treci pe sub nasul Flotei a V-a americane adica ameicanii ar trebui sa inchida ochii, adica sa ia partea cuiva in conflict. Exclus. Atunci la cce bun acordul nuclear si toate eforturile pentru semnarea lui?
    Voleele interbalistice…un schimb steril de rachete in stocuri limitate intre cele doua natiuni. Nu ar rezolva nimic, nici o tara nu ar ceda, si ar doar o distrugere de infrastructura si omorarea de civili. totpe sub nasul Aegisului american.
    Si daca ne uitam la achizitiile de armament saudita din 2015, celebra vanzare de catre SUA si Marea Britanie,constatam ca la rachete gasim majoritar doar rachete sol aer, adica operatiuni aviatice ca cele din Yemen si posibil impotriva ISIS.
    Tocmai aceasta frica a Arabiei Saudite de rachetele iraniene balistice cu incarcatura nucleara, singurele care ar fi putut schimba deznodamantul unui razboi arabo-iranian, a dus la specularea momentului si impunerea SUA ca garant si unic exportator de securitate in Golf.
    De unde si acordul P 5+1. Unde mai pui ca nici Iranul nu e nefericit ca SUA e prezenta in Golf si in Orientul Mijlociu. Cel putin pe termen scurt. De ce? Pentru a scapat in 2001 de talibani impotriva carora a luptat constat, Alianta Nordica afgana a lui Masoud fiind sponsorizata de Iran iar in 2003 a a scapat de alt vecin uracios, Sadam, ajungand astfel sa controleze Irakul shiit.
    In decembrie 2001, la o luna dupa invazia americana in Afganistan, toate factiunile afgane au fost stranse, la initiativa americana, la Bonn, pentru a semna un acord de tranzit si recunoasterea presesintelui sustinut de americani, Hamid Karzai.
    Doar ca nu se intelegeau la portofolii, factiunile pastune din alianta Nordului fiind cele mai vehemente si intrasigente. Erau cu bagajele in usa, cum ar veni. Si atunci americanii au apelat la trimisul iranian, care trimis iranian s-a dus apoi in coltul Aliantei, l-a luat frumusel pe pashtun mai deoparte, a soptit cu el ceva si, minune, acordul a devenit posibil.
    Acordul de la Bonn din 2001.
    http://www.revista22.ro/afganistan-mize-geopolitice—-afganistanul-dupa-11-septembrie-2001-5978.html
    Iranul a investit masiv apoi in Afganistan, a deschis coridoare de zbor pentru americani, a furnizat informatii pentur tintele bombardamentelor si si-a arata disponibilitatea de gazdui trupe speciale americane care se aflau in refacere. Asa ca idee, a doua limba oficiala in Afganistan (stan e de origine persana) e un dialect persan si daca stai bine sa te gandesti, principalul aliat al SUA in OM a fost Iranul pana in 1979.
    Ceea ce nu duce cu gandul la zicerea celebra a lordului Palmerston: “”Anglia nu are prieteni sau dusmani vesnici ci doar interese permanente.””
    curata traditie palmerstoniana vom vedea in curand in Orientul Mijlociu.

  10. Pingback: Partea cu adevarat ingrijoratoare a NOII STRATEGII DE SECURITATE a RUSIEI. Kremlinul isi pregateste tara pentru eventualitatea unui RAZBOI NUCLEAR cu SUA. Exercitii masive civile, buncare nucleare reactivate, masti de gaze pentru populatie | Cuvântul Ort
  11. Pingback: POLONIA – PUSA LA COLT DE COMISIA EUROPEANA DUPA PRECEDENTUL ROMÂNESC | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: Serghei Lavrov: RELATIILE RUSIEI CU OCCIDENTUL NU VOR MAI FI NICIODATA LA FEL/ Marea Britanie si SUA il acuza pe PUTIN de CORUPTIE si CRIMA | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: MAE RUS ACUZA ROMÂNIA CA ”RESCRIE ISTORIA” CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL. MAE român răspunde, dar nu e clar de ce/ RUSIA VA LUA ”MASURI COMPENSATORII” IN RAPORT CU DECIZIA SUA PRIVIND INARMAREA EUROPEI DE EST/ NATO acuza RUSIA de simulari d
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare