Un lucru bun: LEGEA SUPERMARKETURILOR A FOST PROMULGATA, IN CIUDA PRESIUNILOR AMBASADELOR FRANTEI SI GERMANIEI. Ce presupune legea si care a fost propaganda pro-supermarketuri/ LEGEA E BUNA, DAR NU E SUFICIENTA. NECESITATEA CONSOLIDARII AGRICULTURII ROMÂNEȘTI

12-07-2016 11 minute Sublinieri

agricol

  • AGROINTEL:

LEGEA SUPERMARKETURILOR A FOST PROMULGATĂ! Cum se schimbă comerțul din marile magazine!

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi Legea Supermarketurilor, mai exact modificările la Legea 321/2009 adoptate pe 8 iunie de Parlamentul României.

Cea mai importantă prevedere a  noii legislații privind comercializarea produselor agroalimentare prevede ca cel puțin 51% din suprafața totală destinată vânzării de produse proaspete să fie alocată celor ce provin din lanțul scurt, ceea ce favorizează produsele românești. Este vorba despre legume, fructe, carne, ouă, miere, pâine și produse de panificație, lapte și brânzeturi, iar această regulă se respectă doar în perioadele din an în care producția internă poate acoperi necesarul marilor magazine.

Astfel, legea spune că lanțul scurt este lanţul de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători, procesatori şi consumator.

”Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se arată în noua formă a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor agroalimentare.

Prin excepţie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lanţului scurt de aprovizionare, în urma consultării entităţilor din cadrul organizării comune de piaţă, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Mai mult, comerciantul este obligat să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti, în condiţiile legii.

Fermierii primesc banii mai repede

Noua lege votată de deputați – for decizional, spune că termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea contractului, fără ca termenul de plată să depăşească 30 de zile calendaristice. Fac excepţie produsele alimentare proaspete la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 de zile calendaristice.

Dispar taxele de raft

Noua lege votată promulgată astăzi de președintele României, Klaus Iohannis, interzice oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii. ”Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective”, se mai arată în actul normativ.

Nerespectarea noii legi a comercilizării produselor agroalimentare le poate aduce marilor magazine amenzi de până la 150.000 de lei iar în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de până la 6 luni.

Marile lanţuri de magazine și-au exprimat deja poziția cu privire la noile reglementări în sectorul comerțului alimentar arătând că dacă legea intră în vigoare în forma care obligă retailerii să comercializeze 51% produse româneşti, este posibil să vedem închideri de supermarketuri sau chiar hipermarketuri în România. ”Această lege duce la subminarea marilor lanţuri de magazine. Dacă va intra în vigoare va crea un mediu ostil, poate conduce la suspendarea licenţei de funcţionare a unei reţele, iar în final poate conduce la închiderea unor magazine. Retailerii pot lua decizia închiderii operaţiunilor”, a spus George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, citat de Ziarul Financiar.

Mai mult, în sprijinul marilor retaileri – în totalitate companii străine care operează în România au sărit inclusiv ambasadorii Germaniei și ai Franței care au transmis pe cale oficială o scrisoare către Președintele României, cerându-i să nu promulge noua lege.

Vlad Macovei: Cine spune că legea supermarketurilor nu e bună, e vândut străinilor, nu merită numit român…

…cam așa ar trebui să spun eu acum dacă ar fi să aplic aceeași rețetă de comunicare cu cea aplicată de supermarketuri în încercarea de a bloca legea ce tocmai a fost promulgată de președintele Iohannis. Dacă susții legea, ești naționalist de cea mai joasă speță, nu crezi în principiile europene. Cam așa am fost zugrăviți, în toată perioadă în careAgrointeligența și subsemnatul au susținut cu argumente necesitatea unei reglementări care să pună pe picior de egalitate producătorul român agroalimentar cu produsele din import.

Mă voi limita doar la a zice că am văzut cea mai ineficientă campanie de comunicare pe care am întâlnit-o în 20 de ani de presă: dacă legea se promulgă, mâncarea se va scumpi, vom fi obligați să cumpărăm doar produse românești stricate, supermarketurile vor fugi din țară, cine ține cu agricultura românească este un paria al economiei de piață. Și lista poate continua. Prost comunicată unor români care, totuși, nu sunt proști!

În cele ce urmează voi prezenta, pe puncte, de ce consider că această lege este foarte bună și voi încerca să demontez toate neadevărurile vehiculate, unele dintre acestea lovite de o fantastică rea-voință manipulatorie.

  1. Modificările legislative se referă DOAR la produsele PROASPETE (legume, fructe, lapte, brânzeturi, carne proaspătă, ouă, miere, pâine și produse de panificație) și DOAR ÎN SEZON.
  2. Procentul de 51% ar trebui să se refere (Guvernul urmează să dea normele de aplicare) la suprafața de expunere, DOAR la produsele PROASPETE și DOAR ÎN SEZON. Prin urmare la o roșie din import, veți găsi lângă și o roșie românească. Daca roșia de import se cumpără este înlocuită tot cu o roșie din import
  3. Prețul de la raft va fi rezultatul unui proces simplu de alcătuire, așa cum trebuie într-o economie de piață: preț de achiziție plus adaos comercial plus TVA
  4. Factura plătită în șapte zile se referă DOAR la produsele PROASPETE, care în general au un termen de valabilitate comparabil cu acest interval de timp, în unele cazuri chiar mai scurt. Dacă fermierul livrează cireșe care se vând în trei zile, de ce să nu fie plătit la șapte zile? De ce la 90 de zile? De ce fermierul român să crediteze supermarketul? Nu ar trebui invers? Nu așa se laudă supermarketurile acum pe ultima sută de metri că ei iubesc și sprijină producătorul autohton? Luați dragoste, de aici!
  5. Lanțul scurt de producție. O găselniță foarte bună, bravo! Dacă lanțul scurt de producție vizează o zonă trans-frontalieră, să se aplice doar dacă țara respectivă are o legislație similară. Simplu, nu? În plus, toți care astăzi reclamă că noua lege nu precizează explicit ”produse românești” omit să spună public că au participat la dezbaterea actului normativ și acesta este cel mai bun compromis și că altă soluție nici nu există.
  6. Legea nu afectează în niciun fel drepturile consumatorilor. Cei care doresc să cumpere produse din import vor găsi EXACT ACELEAȘI PRODUSE. Singura diferență este că cei care vor dori să aibă garanția că vor găsi întotdeauna ȘI produse proaspete românești, la prețuri corecte și pentru producător, și pentru supermarket, și pentru consumator
  7. Prețurile nu se vor majora decât dacă supermarketurile vor face asta intenționat, ca răzbunare pentru promulgarea legii. Eu nu cred că se va întâmpla asta. Dacă totuși prin absurd, supermarketurile vor intra în zona irațională, fermierii ne asigură că există suficient bălegar în dotare pentru a fi răsturnat prin parcările retailerilor. La fel cum s-a întâmplat în Franța. O țară europeană, nu?
  8. Companiile multinaționale vor rămâne pe loc, nu va pleca nimeni. Nu pleacă câinele bătrân de la măcelărie, chiar dacă osul e mai mic și mai greu de obținut. Așa că faceți abstracție de mrrrr! sau ham-ham! Prin urmare, tot de la supermarket ne vom face cumpărăturile, civilizat și european.
  9. Se deschide o discuție extrem de importantă și de utilă atât pentru consumator cât și pentru agricultură și industria alimentară. Ce se întâmpla cu brandul privat? Este vreun pui de concurență neloială? E bine ca retailerul să fie și producător și comerciant? Vor urma discuții interesante, de abia aștept strategia de comunicare a supermarketurilor!
  10. Scăpați de emoțiile inerente așteptării unei decizii de importanță majoră pentru agricultura și industria alimentară românească, ne putem concentra acum, pe termen scurt, asupra legii etichetării laptelui, o lege care, de asemenea, a fost promulgată. Vom vedea cum se aplică, pas cu pas. O lege, iarăși, extrem de importantă.

Schimbarea Legii 321, prin care toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească, a stârnit multe controverse. În timp producătorii români sunt fericiţi că vor avea piaţă de desfacere, retailerii sunt nemulţumiţi de modul în care se va schimba sistemul din industria alimentară.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România: În România consumatorul nu mai este, începând de astăzi, actorul principal din lanţul comercial

“Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi exprimă regretul că azi Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Legii 321 privind comercializarea produselor alimentare. AMRCR consideră că această lege este îndreptată împotriva marilor reţele comerciale şi, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele româneşti. În schimb restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la preţuri competitive”, se arată în comunicatul de presă transmis de asociaţie.

Marii retaileri sunt obligaţi să-şi reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfăşurării acestora, să renunţe la facilităţi şi servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele româneşti şi să se orienteze pentru a găsi modalităţi de a susţine un flux financiar imens, impus fără justificare.

“Apreciem că toate acestea se vor răsfrânge asupra preţurilor la raft şi vor avea repecursiuni majore şi asupra programelor de susţinere a producătorilor locali. Această lege este de asemenea împotriva mecanismelor concurenţiale şi a principiilor după care funcţionează piaţa unică comunitară. Acest lucru se întamplă la câteva zile după anunţul referitor la lansarea unor programe precum <<românia>> dar şi la puţin timp după ce în cadrul Consiliului European s-a vorbit despre întărirea Uniunii Europene, în contextul referendumului referitor la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.AMRCR va continua demersurile în cadrul organismelor comunitare, pentru analizarea compatibilităţii acestei legi cu normele europene, ştiut fiind deja că la nivelul Comisiei Europene există în desfăşurare o procedură în acest sens”, se mai arată în documentul citat.

Nini Săpunaru (PNL): Nu trebuie să se îngrijoreze nimeni că va dispărea marfa de pe raft

Bucureşti, 11 iul /Agerpres/ – Deputatul liberal Nini Săpunaru spune că nu trebuie să existe îngrijorări privind legea referitoare la comercializarea produselor, precizând că marfa nu va dispărea de pe raft.

“Nu trebuie să se îngrijoreze nimeni că va dispărea marfa de pe raft. În condiţiile în care consumatorul vrea să cumpere roşii din Turcia se vor aproviziona roşii din Turcia în permanenţă şi se vor aproviziona mai puţine roşii din România dacă românul doreşte. Dar haideţi să vedem. Am semnale foarte bune din piaţă. Fermierii m-au anunţat că sunt anumite lanţuri comerciale (…) care au făcut opt întâlniri regionale cu fermierii, ne-au anunţat că vor să se aprovizioneze, că sunt de acord să semneze contracte cu ei. Deja ei se pregătesc pentru a funcţiona în baza acestei legi acum, nu peste şase luni”, a declarat Săpunaru, luni, la Parlament.

El a susţinut că legea va intra în vigoare la trei zile de la promulgare. “Partea în ceea ce priveşte interzicerea taxelor de listare, interzicerea listelor de preţuri, taxele de listare, taxele de raft şi celelalte comisioane ascunse pe care le percepeau hipermarketurile de la producători şi fermieri vor dispărea la trei zile de la promulgarea legii. Rămâne în suspensie doar acel articol privind 51% produse proaspete pe lanţul scurt de aprovizionare – lapte, produse lactate, pâine, carne proaspătă, legume, fructe şi ouă. Nu cred că vor fi niciun fel de probleme”, a susţinut Săpunaru.

Deputatul liberal a mai spus că, după promulgare, Guvernul este obligat să emită normele metodologice, iar apoi vor începe discuţiile consultative cu fermieri, comercianţi români şi străini.

“Nu pleacă nimeni pentru că au aşa de mari venituri în România încât nu vor pleca niciodată”, a mai declarat liberalul, cu privire la posibilitatea ca supermarketurile să se retragă din ţara noastră.

Dolha (PNL): Producătorii români vor avea, în sfârşit, o şansă de a lupta cu concurenţa neloială a concernelor străine

Vicepreşedintele PNL Mircea Dolha consideră că, după promulgarea Legii 321/2009, modificată, producătorii români vor avea, în sfârşit, o şansă de a lupta cu concurenţa neloială a concernelor străine.

“Ţin să salut cu deplină satisfacţie şi mândrie de cetăţean român faptul că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi Legea nr. 321/2009, modificată, prin care supermarketurile şi hipermarketurile au obligaţia de a asigura prezenţa în rafturi a 51% produse alimentare româneşti, modificări iniţiate de colegii mei, deputaţii liberali. Astfel, producătorii români vor avea, de acum, în sfârşit o şansă de a lupta cu concurenţa neloială a concernelor străine. Ce-i drept, ei mai au nevoie de sprijin din partea Guvernului României, pentru că nu este deloc uşor să lupţi cu entităţi călite în zeci şi sute de ani de capitalism, dar şi cu subvenţiile substanţiale pe care producătorii din Uniunea Europeană le primesc de la guvernele lor. Acesta este totuşi un prim pas, important de altfel, pentru ca agricultura şi economia românească să funcţioneze la parametri normali”, afirmă Dolha, luni, într-un comunicat remis Agerpres..

El a adăugat că românii merită produse mai bune, mai sănătoase şi mai gustoase, iar aleşii lor sunt datori să se asigure că acestea ajung pe rafturile magazinelor.

“Ştim cât de importantă este alimentaţia pentru sănătatea unui om, iar noi ne dorim un popor sănătos! La fel este bine ştiut faptul că produsele româneşti sunt cele mai gustoase cu putinţă. Nicăieri în lume, legumele şi fructele nu au gustul deosebit pe care le au cele 100% româneşti. Iar începând de acum suntem siguri că ne vom bucura din plin de ele. Aşa cum este de altfel normal”, a mai spus Dolha.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend.

Interviu cu Nini Săpunaru. Vestea că preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare i-a bucurat pe producătorii agricoli români, care aşteptau această veste de ceva vreme şi se temeau că intrarea în vigoare ar putea fi blocată de super şi hipermarketuri. Acestea au ignorat aproape cu desăvârşire produsele româneşti, însă vor fi obligate ca de acum înainte pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să le achiziţioneze în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare.

Principalul iniţiator al legii, Nini Săpunaru – preşedinte al Comisiei pentru Agricultură al Camerei Deputaţilor, a explicat, recent, în premieră, într-un interviu acordat ziarului Cotidianul, care sunt paşii următori potrivit noii legi, de când va începe efectiv această nouă lege să-şi producă efectele, ce înseamnă lanţul scurt de aprovizionare, cum va funcţiona el şi cum va evolua relaţia dintre producătorii români şi retaileri, potrivit noilor reglementări.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru agricultură, marii retaileri au contestat şi vor continua să conteste noile prevederi ale legii privind comercializarea produselor alimentare şi negociază dur la toate întâlnirile dedicate aplicării noii legi.Săpunaru crede însă că, vrând-nevrând, de teama amenzilor uriaşe, vor trebui să acorde atenţia necesară fermierilor locali. Bătălia pentru preţul corect şi creşterea cantităţii de produse româneşti vândute în supermarket continuă.

Vă invităm să ascultaţi integral interviul şi veţi afla şi care este mecanismul prin care supermarketurile impun, de ani buni, preţuri mari românilor, la toate produsele care se comercializează pe piaţa românească. Săpunaru spune şi cum vor fi comercializate de acum înainte produsele româneşti, cum s-au opus marile lanţuri de magazine, de ce legislaţia le-a favorizat până acum pe acestea.

Astăzi s-a promulgat aşa zisa lege a supermarketurilor. Au fost indivizi care susţineau faptul că, dacă eşti de acord cu legea prin care supermarketurile sunt obligate să vândă 51% produse agro-industriale româneşti, eşti un naţionalist fanatic şi un obtuz care nu înţelege sensurile indicibile ale economiei. Se clama faptul că nu înţelegem conceptul de “piaţă liberă”, care transcende nevoile societăţii, ale naţiunii, ale economiei româneşti. Că produsele româneşti sunt mai scumpe şi mai proaste, că se strică mai repede, că supermarketurile o să fugă din ţară, că vom sta să ne uităm la rafturile goale ca în Venezuela. Un peisaj apocaliptic, în care dreptul suprem al consumatorului abstract va fi fost încălcat cu obstinaţie.

Să spunem că nu se va întâmpla nimic din toate acestea.
În primul rând, este vorba de produse proaspete şi de sezon: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie. Este adevărat, nu se vor mai aduce cantităţi enorme de pâine congelată care se vor vinde în lanţurile de retail, însă pâinea adusă cu TIR-ul poate sta alături de pâinea produsă în ţară, la paritate cu aceasta. Roşiile aduse din Turcia sau Spania vor sta – în sezon! – alături de roşiile româneşti. Ceapa olandeză se va vinde alături de cea românească, merele poloneze vor fi lângă cele locale şamd. Deci, nimic anormal. Atât doar că nu vor mai fi ocoliţi deliberat producătorii români, ştiut fiind că agricultură românească este pusă pe butuci de marile companii europene, interesate ca să-şi vândă produsele fără restricţii pe o piaţă mare, aşa cum este cea de la noi.

Sunt un adversar declarat al supermarketurilor. Ele distrug ţesutul social-comercial al unei comunităţi: în jurul unui astfel de gigant magazinele dispar pe o rază de câţiva kilometri; este ruptă legătura între vânzător şi client; industrializează mâncarea ca să facă beneficii mai mari; plătesc prost lucrătorii şi îşi exportă profiturile în ţările de baştină, către companiile-mamă sau în paradisuri fiscale.

Această este realitatea economică jalnică pe care o aduc supermarketurile, care însă declară, ipocrit, pierderi în ţară.

„Între 2008 şi 2014, profitul reinvestit a fost negativ, deci practic acela a fost într-adevăr profit făcut în România şi scos din ţară,” a remarcat la începutul acestui an Liviu Voinea, viceguvernator BNR.
Să plece marii retaileri din România? Nici vorba! Şi dacă ar fi obligaţi să-şi mute magazinele la marginea oraşelor, aşa cum ar fi normal, tot nu ar pleca dintr-un motiv simplu: profitul, chiar dacă se va mai diminua de la nivelul nesimţit de acum, tot va fi unul suficient de mare încât să rămână pe piaţă. Însă nu vor sugruma complet şi nu vor dirija industria agro şi comerţul după bunul plac.

Ce ar trebui să facă micii producători români? Ajutaţi de legi şi specialişti, ei trebuie, ca să poată rezista, să se adune în cooperative, aşa cum se întâmplă de zeci de ani în toate ţările care au o componentă tradiţională agrară (Italia, Franţa, Danemarca etc.)

Pentru că nu poţi asigura un flux de produse la cantităţi apreciabile singur. Dădeam exemplul merelor poloneze. Cooperativele poloneze şi-au cumpărat, din fonduri europene, agregate pentru depozite frigorifice care permit ca merele să poată fi păstrate mai mult timp, printr-o temperatură constantă. Nu este normal ca merele noastre de o calitate excepţională să nu poată fi vândute în ţara de origine, în supermarketuri, iar merele eco să fie procesate în străinătate, unde sucul este frumos ambalat şi, de multe ori, readus în România unde este vândut ca un produs de lux.

Politicienii noştri trebuie să rezolve chestiuni care, din lipsa de apetenţă a majorităţii acestora la chestiunile agrare, prin lipsa, într-o mare ţară agrară, a unui partid care să fie preocupat de acest sector de bază al economiei româneşti şi prin acapararea unor specialişti de către marile corporaţii din domeniul agricol care i-a transformat în simpli lobby-şti, au fost până acum total marginale la nivel de discurs public, având o pondere nesemnificativă în problematica legislativă. În fapt, această lege va devoala dezastrul din agricultura românească: o ţară cu 45% din populaţie rurală, în care pământul se vinde galopant străinilor şi în care nu mai există o singură fabrică importantă de tractoare şi utilaj agricol.

Dacă România poate să iasă din marasmul economic, are o singură şansă: agricultura. Sper ca la toamnă să intre în parlament mai multi oameni politici care să priceapă asta, în sfârşit!

Faptul că Preşedintele Johannis a promulgat astăzi legea – chiar dacă lobby-ul neoliberal a depus presiuni mari că să retrimită legea în Parlament – mă face să cred că putem, atunci când nu suntem atât de lamentabili în susţinerea interesului naţional, să intrăm în normalitate.
Însă legea trebuie urmată de politici agrare absolut necesare.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Iulian Capsali

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Un lucru bun: LEGEA SUPERMARKETURILOR A FOST PROMULGATA, IN CIUDA PRESIUNILOR AMBASADELOR FRANTEI SI GERMANIEI. Ce presupune legea si care a fost propaganda pro-supermarketuri/ LEGEA E BUNA, DAR NU E SUFICIENTA. NECESITATEA CONSOLIDARII AGRICULTURII ROMÂNEȘTI

  1. Partea buna este ca se deschide putin piata pentru producatorii romani (sa fim bine intelesi; am spus putin – in general se vor gasi solutii ocolitoare gen 1 litru de lapte de la ferma de peste deal si 10 din danemarca etc) dar sa nu uitam ca in acest fel s-a mai dat un impuls chimizarii agriculturii romanesti. Supermarketurile au niste reguli simple si clare: cantitati mari, preturi mici si produse cat mai putin perisabile. Asta inseamna predictibilitate si eficienta in agricutura ceea ce echivaleaza cu o puternica chimizare astfel incat sa se incadreze in business plan si in precontractele de livrare semnate.

    Produsele sanatoase sunt de nisa si au alte canale de distributie.

    Problema profunda este chiar existenta acestor supermarketuri care denatureaza circuitul marfurilor, schimba relatiile comerciale si exercita o presiune enorma asupra lantului de creare a valorii ajungand pana la punctul de control a acestuia. Ele sunt un agent de globalizare prin care cei mici sunt condamnati sa dispara in fata celor mari.

    Apreciez polivalenta dlui Capsali care nu scapa nici o ocazie sa ne vorbeasca din adancul gandirii sale. A preluat un citat aiuristic “profitul reinvestit a fost negativ”, spune banalitati si pana la urma ce vrea omul asta de fapt? Iertati-ma, dar sunt deranjat cand un regizor vorbeste despre economie si agricultura. Chiar au disparut toti oamenii competenti din aceste domenii sau este cumva dl Capsali noul mesia si noi nu stim? Vad ca s-a molipsit si el de la romani de boala celor care le stiu pe toate.

  2. @george

    dar sunt deranjat cand un regizor vorbeste despre economie si agricultura.

    Ei, acuma… In tara in care toti se pricep la fotbal si la teologie, sa dam dreptul si altora sa aiba opinii chiar daca nu corespund fidel fisei postului.

  3. Pe de altă parte e interesant că trăim în lumea în care trebuie să zici numai după cum scrie în fișa postului S.T.A.S., după avizul de expert, primit de la maeștrii experților… Acolo ai voie să te exprimi, limitat, chiar dacă e cvasi-degeaba – în contextul jocurilor (tele)”ghidate” dinainte pe toate fronturile.
    În restul aspectelor de viață trebuie să asimilezi fără rumegare tot ce (cu expertiză, desigur) a stabilit sistemul că e ‘ok’. Nu e nevoie de opinii și cercetare, de consfătuire sau problematizări…
    Zic.

  4. @ Lucian, admin

    Este vorba de ceva mai mult decat fisa postului. Nu ma luam de viata omului daca nu mi-ar fi sarit in fata tonul politicianist. Adica hai sa spunem repede ce vrea omul sa auda intr-o betie de vorbe fara ca sa avem insa habar despre ce vorbim.

    El nu intelege viciile structurale ale actualului sistem ci cauta solutii in interiorul lui cu legile lui. Problema NU ESTE palaria mariei ca sa fie nevoie s-o schimbam, adica sa alegem alti politicieni, ci chiar structura in sine a organizarii sistemului ne conduce in acea directie nedorita (ex. existenta in sine a supermarket-urilor este problema de fond – cat timp vor exista ele vor face legea pana la nivel de producator agricol indiferent de puterea politica).

    Asta nu pricepe Capsali si nici cei care-l tin in brate. Ajunsesera la enormitatea de a valida prezenta in imperiu doar de dragul de a ridica mana inutil la Bruxelles. Si asta dupa ce am avut atata timp sa cunoastem jertfa celor din inchisori care au preferat sa moara acolo in chinuri decat sa pactizeze cu o putere demonica. Au acceptat-o ca fiind ingaduita de Dumnezeu insa nu au colaborat cu ea indiferent de ceea ce li s-a oferit. Nimeni nu a vrut sa intre in Marea Adunare Nationala ca sa indrepte comunismul din interior. Acum este mult mai grav dar de, o sinecura nu strica.

    Ne amagim aiurea cu ce fac ungurii sau polonezii. In mlastina fiecare miscare te duce mai tare la fund. Numai dupa ce iesi din ea poti construi ceva. Ori iesirea dintr-un sistem esentialmente demonic care legifereaza nefirescul pe zi ce trece si schimba sensul existentei noastre in lume se face numai cu ajutorul lui Dumnezeu ceea ce inseamna de fapt lupta duhovniceasca, nu politica.

    De asta spun ca vorbeste depre ce nu pricepe si insist pentru ca trage pe multi dupa el.

    Iar daca pricepe si spune ce spune … atunci e clar ca este un alt tsipras. “Deja vu” cumva?

  5. Numai niste oameni care si-au intors cu totul fata, mintea si inima catre Dumnezeu pot accepta jertfa care se cere pentru a iesi de pe orbita pe care ne aflam acum.

    Presupunand ca ar veni la conducere cei mai exceptionali si mai extraordinari conducatori ei nu ar avea sprijin in poporul de acum. Nici nu discutam de alte aspecte practice (ca suntem tara ocupata, ca nu avem controlul armatei, serviciilor, justitiei, economiei s.a) care ele in sine sunt obstacole imense de trecut doar cu ajutorul unei mari puteri din afara (numai Rusia ar putea fi). Iar de aici discutia poate continua la nesfarsit.

    In general lumea simte ca s-a intins coarda prea tare si tinde spre revolta (vezi sua s.a.) insa numai o buna orientare duhovniceasca ar putea conduce spre solutii mantuitoare. Cred insa ca ne-a mai ramas doar jertfa marturisirii credintei pentru ca este greu de crezut o intoarcere a lumii spre cele firesti. Tehnica ne inrobeste si de aici o slabiciune generalizata (trupeasca / sufleteasca) care ne lipseste de puterea intoarcerii spre normal, spre Dumnezeu.

  6. @george:

    Ne amagim aiurea cu ce fac ungurii sau polonezii. In mlastina fiecare miscare te duce mai tare la fund.

    Pai daca-i asa, nu avem alta sansa decat sa aplicam tehnica Munhausen:

    E mai pura si mai uscata decat asta cu a te agita ca prostu cu alegeri, cu oameni, cu opinii… Si nici macar nu ai nevoie de fonduri europene pentru a iesi din mlastina, ce sa vezi.

    Dincolo de gluma, nu am remarcat la Capsali vreo naivitate cu privire la structura sistemului, ba chiar pot spune ca nu impartasesc toate hei-rupismele sale antisistem. In fine, asta e o evaluare personala, ca si a ta. In mod cert, insa nu agream stilul asta de desfiintare a cuiva pe baza de corectitudine politica antisistem.

  7. of admin, pai tocmai incercam sa spun ca el nu este antisistem.

    Daca esti antisistem nu accepti regulile lui. Daca vrei sa mergi la parlamentul ue si daca vorbesti despre schimbare insa in interiorul si in termenii sistemului inseamna ca gandesti in paradigma oferita de el (ex. spui ca ceea ce fac altii nu este bine dar propui solutii cu acelasi referential).

    Tsipras a fost chiar mai smeher. A venit cu un discurs “out of the box” castigand demagogic iar mai departe a aratat ca nu se poate desprinde de regulile … sistemului.

    Cel putin cu fratiorul nostru lucrurile sunt ceva mai clare. Iar lupta nu este impotriva lui ca persoana (nu, nu caut sa-l desfiintez ca om) ci impotriva ideilor lui (pe care, da, as prefera sa le vad pe alte coordonate).

  8. Pingback: CUM INCEARCA SUPERMARKETURILE SA FAULTEZE PRODUCATORII ROMÂNI/ Fermierii – greva foamei din cauza subventiilor/ DEFRISARILE – DE LA 80% zone impadurite la doar 25%… | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: LOBBYUL MARILOR RETAILERI CONTRA-ATACA. COMISIA EUROPEANA ameninta România cu INFRINGEMENT pentru legea care obliga SUPERMARKETURILE sa aiba 51% PRODUSE AUTOHTONE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare