ZVONURI DEZMINTITE DESPRE IESIREA GRECIEI DIN EURO

6-05-2011 1 minut Sublinieri

Guvernul de la Atena a ridicat problema ieşirii Greciei din zona euro şi a reintroducerii propriei monede, drahma, în discuţiile din ultimele zile cu state membre ale UE şi Comisia Europeană (CE), potrivit revistei germane Spiegel, citate de Reuters.

Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc vineri la Luxembourg pentru a discuta criza din Grecia, iar posibilitatea restructurării datoriei statului elen face parte din agenda reuniunii, potrivit Spiegel. În prezent, nu există planuri pentru ieşirea Greciei din zona euro, a afirmat, pentru Reuters, o sursă din guvernul de la Berlin.

Grecia a evitat intrarea în incapacitate de plată anul trecut, după ce a încheiat un acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un ajutor financiar în valoare de 110 miliarde de euro. În schimbul împrumutului, Grecia s-a angajat să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2014, de la nivelul record de 15,6% în 2009.

Potrivit prognozelor, datoria statului va ajunge în 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil de analişti. Comisia Europeană a estimat în noiembrie că datoria publică a Greciei va creşte în acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB şi apoi la 156% în 2012. Potrivit Comisiei, datoria statului ar urca de la 300 de miliarde de euro în 2009 la 375 de miliarde de euro în 2013.

Grecia ia in calcul o eventuala retragere din Zona Euro, au declarat pentru Der Spiegel surse bine informate despre intentiile guvernului de la Atena.  Grecia a dezmintit imediat si in mod “categoric” o astfel de ipoteza. “Articolele de acest tip mineaza eforturile Greciei si nu serveste decat speculatorilor, dezmintim categoric“, a declarat pentru AFP o sursa din cabinetul premierului Georges Papandreou, referindu-se la articolul Der Spiegel.

Der Spiegel anuntase si ca o reuniune de criza urmeaza sa aiba loc vineri seara la Luxemburg, dar si aceasta informatie a fost dezmintita de seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker. “Aceasta informatie este total falsa. Nu este nicio reuniune a Eurogroup in curs de desfasurare sau prevazuta pentru acest week-end”, a declarat Guy Schuller, purtator de cuvant al premierului luxemburghez, care este si seful ministrilor de finante din Zona Euro.

Informatiile publicate de Der Spiegel in editia online au accelerat caderea euro in fata dolarului american pe pietele valutare. Si ministrul francez al Finantelor a caracterizat ipoteza iesirii Greciei din Zona Euro drept “total fantezista”. SPIEGEL ONLINE afirma ca a obtinut informatii din guvernul german care arata ca executivul condus de Papandreou ia in calcul renuntarea la euro si reintroducerea propriei monede nationale.

“Avand in vedere situatia, intalnirea de la Luxemburg a fost declarata strict confidentiala, la care participa doar ministrii de finante din Zona Euro si oficiali de rang inalt”, scrie Der Spiegel. Pe agenda acestei presupuse reuniuni ar fi urmat sa figureze discutarea intentiei Greciei de a iesi din Zona Euro si restructurarea datoriei acestei tari.

“Scenariul catastrofic”

Potrivit Spiegel Online, ministerul german de Finante a evaluat, intr-o nota interna, scenariul catastrofic pe care l-ar declansa iesirea Greciei din Zona Euro. Daca Grecia renunta la euro si adopta o moneda nationala, “aceasta va conduce rapid la o depreciere considerabila a noii monede nationale in raport cu euro”, ar scrie in aceasta nota. Este avuta in vedere o cadere de 50%, datoria Greciei ar creste masiv “si o restructurare ar fi inevitabila”, afirma Spiegel Online. Iar “o schimbare de moneda ar provoca o fuga a capitalului”.

Iesirea Greciei din Zona Euro, “absolut de negandit”

Un oficial german a declarat pentru Reuters ca o iesire a Greciei din Zona Euro “nu este planificata si nu a fost planificata“, in timp ce un purtator de cuvant al ministerului austriac de Finante a precizat ca o astfel de decizie ar fi “absolut de negandit”.Austria este un membru al Zonei Euro, nu stim nimic despre o astfel de intalnire si nu am fost invitati, astfel incat concluzionam ca nu exista o astfel de intalnire pentru ca nu credem ca poate fi o reuniune a Zonei Euro fara Austria,” a precizat Thomas Waiglein.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ZVONURI DEZMINTITE DESPRE IESIREA GRECIEI DIN EURO

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » BNR sustine nebuneste ”tinta” aderarii la Euro pentru 2015 pe motiv ca trebuie continuate reformele nepopulare CU ORICE CHIP. Ce spune Ilie Serbanescu?
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ADOPTAREA EURO NE VA DUCE IN ACEEASI SITUATIE CU GRECIA. Analiza economica a Grupului de analiza Capital Economics contrazice flagrant flasneta propagandistica a BNR si a presedintelui Traian Basescu. CARE E CAPCANA EURO?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare