LEGEA SECURISMULUI CIBERNETIC A FOST VOTATA. Puteri sporite acordate SERVICIILOR SECRETE – tot inainte spre societatea Big Brother

19-12-2014 3 minute Sublinieri

survei

 

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat,vineri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care le permite reprezentanţilor serviciilor secrete să aibă acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie. Practic, Parlamentul a adoptat o nouă lege Big Brother, puţin modificată.

În luna mai, Guvernul a iniţiat un proiect de lege privind securitatea cibernetică, pe motiv că „România este cu certitudine vizată de entităţi ostile active în mediul virtual, nivelul de securitate cibernetică fiind – în prezent -insuficient pentru a face faţă unor atacuri de nivel ridicat ori cu intenţii distructive“. Numai că Guvernul a avut grijă să le oferă structurilor de securitate posibilitatea de a avea acces la informaţii privind datele personale, lucru aspru criticat de Curtea Constituţională.

„Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi: să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării, se arată la articolul 17 din proiectul de lege iniţiat de Guvernul României.

Infrastructurile cibernetice sunt definite în proiectul de lege astfel: infrastructuri din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Alfel spus, furnizori de internet, telefonie, mail sau facebook.

Totodată, la impactul social pe care îl va genera proiectul iniţiat de Guvern, se precizează că: „proiectul de act normativ va contribui la conştientizarea publicului cu privire la natura multivalentă a spaţiului cibernetic şi la creşterea încrederii populaţiei în utilizarea Internetului“. 

Legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor pe 17 septembrie, apoi a ajuns la Senat, iar astăzi a fost adoptată cu unanimitate de voturi, ceea ce înseamnă că Puterea şi Opoziţia şi-au dat mâna, lucru recunoscut şi de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti: „A fost o decizie politică pe care au respectat-o toate partidele“. Legea poate fi contestată, în următoarele cinci zile, la Curtea Constituţională, însă e greu de crezut că vreun partid politic va apela la acest demers din moment ce a existat unanimitate de voturi în plen. Dacă nu va trimisă la CCR, legea va pleca spre promulgare la Cotroceni, acolo unde preşedintele Klaus Iohannis are trei variante: o poate promulga, o poate întoarce, o singurtă dată, În Parlament spre reexaminare sau o poate trimite şi el la Curtea Constituţională. Aşadar, intrarea în vigoare a acestei legi, care oferă puteri şi mai mari serviciilor, stă în pixul lui Iohannis.

Alte două încercări ratate

Parlamentarii au mai adoptat două proiecte de lege în domeniul securităţii cibernetice – legea Big Brother şi legea cartelor prepay – care permitea amestecul serviciilor secrete în chestiuni privind dreptul la viaţă privată. Deşi au fost susţinute public de şeful SRI, George Maior, de parlamentari din comisia de control SRI şi chiar de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, ambele legi au fost declarate neconstituţionale de CCR, chiar cu unanimitate de voturi. 

„Curtea a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat ca dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale“, spuneau magistraţii CCR.

De asemenea, legea privind cartelele prepay a fost declarată neconstituţională în ansamblul său, pentru că nu oferă garanţii care să asigure confidenţialitatea datelor personale. Actul normativ declarat neconstituţional prevedea ca persoanele care deţin o cartelă telefonică prepay, precum şi cele care intenţionează să cumpere o astfel de cartelă ar fi trebuit să se înregistreze din 2015 la operatorul de telefonie cu un act de identitate. În prezent, cumpărarea sau deţinerea unei cartele telefonice prepay nu presupune prezentarea buletinului de către cumpărător.

„Dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal“, arătau magistraţii CCR, care au transmis Parlamentului să pună cele două legi în acord cu decizia Curţii. Însă Parlamentarii au ţinut legile la sertar şi vineri au votat noul proiect in iniţiat de Guvern, care ignoră practic prevederile CCR.

Preşedintele Comisiei de Control a SRI, deputatul PSD Georgian Pop, spunea, după ce legea prepay a fost respinsă de Curte: „Din păcate, în momentul de faţă, paradigma este bazată pe dihotomie. Pui, pe de o parte, dreptul la intimitate şi, în contrapondere, dreptul la securitate şi la viaţă. Dar această paradigmă este greşită. Dreptul la intimitate este respectat. Dar cu dreptul la viaţă şi la securitate ce facem?“.  

Directorul SRI, George Maior, a reacţionat şi el:  “Nu este nicio opoziţie între conceptul de drepturile omului şi securitatea individuală sau naţională. Dimpotrivă, eu cred că cel mai important drept al omului este dreptul la viaţă. Mă mir că oameni care au activat în domeniul aplicării legii, ca domnul Morar, de exemplu, care este în Curtea Constituţională, (…) nu poate privi lucrurile şi din această perspectivă”, spunea atunci Maior.

[…] Primită cu indignare şi întâmpinată cu proteste vara trecută, controversata lege a securităţii cibernetice a fost votată în Senat de toţi cei 92 deputaţi prezenţi în sală, oferind Serviciului Român de Informaţii acces liber pentru a inspecta toate informaţiile, programele şi datele care se găsesc pe computerele de acasă, fără nevoia unui mandat. Controversata lege prevede autorizarea percheziţiilor informatice, chiar şi fără acordul unui judecător. […]

Printre altele, legea prevede că cetăţenii sunt obligaţi să pună la dispoziţia serviciilor telefoanele, tabletele, laptopurile şi PC-urile pe care le deţin, fără a fi nevoie de prezentarea unui mandat sau altă aprobare a puterii judecătoreşti, fapt ce vine în contradicţie cu principiile libertăţilor cetăţeneşti privitoare la percheziţii şi supravegheri fără mandat.

După promulgare, legea va permite înfiinţarea unui “Sistem National de Securitate Cibernetică”, condus de un “Consiliu Operativ de Securitate Cibernetică”, format din reprezentanti ai MApN, MAI, MAE, MSI, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT şi aflat sub conducerea consilierului prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională.

Înfiinţată cu scopul declarat de prevenire şi contracarare a ameninţărilor cibernetice, noua entitate este comparată de critici cu o versiune modernă a fostei Securităţi din perioada comunistă, creată pentru a facilita supravegherea în masă a cetăţenilor.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Facebook, Panopticon, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “LEGEA SECURISMULUI CIBERNETIC A FOST VOTATA. Puteri sporite acordate SERVICIILOR SECRETE – tot inainte spre societatea Big Brother

  1. Incep sa cred ca PC-urile noastre sunt verificate deja, am ajuns la concluzia asta.Oricum este o controlare si mai mare a noastra prin aceasta decizie.

  2. Tocmai s-a spus: “Sah!”…
    Grav.

  3. Se incalca dreptul la viata privata, pentru ca se va intra in inimitatea oamenilor, este extrem de grav. E foarte rau ca senatul (adica atatia oameni) au putut fi de acord cu o asemenea lege care e specifica doar regimurilor totalitare, un abuz fara precedent in ultimii 25 de ani. Si inca in aceasta perioada cand se sarbatoreste revolutia din ’89, unde s-a murit pentru libertate si iesirea de sub supravegherea Securitatii.
    Ce face SRI-ul acum si ce o sa se intample dupa asta, e mai grav decat ce se intampla inainte in timpul Securitati comuniste. SRI-ul a ramas aceeasi Securitate.
    Va dati seama ca de acum inainte vor putea afla informatii personale despre orcine in tara asta? Ne vor putea accesa toate documentele, fotografiile, corespondenta cu prietenii, inclusiv informatiile oricarei firme si companii (care se straduiesc sa se protejeze de spionajul economic). Se va stii aproape si ce gandesti (din propria corespondenta, plus cele care se stiau deja:link-uri accesate, comentarii de pe net si de pe retelele de socializare).

    Primii vizati e posibil sa fie chiar ei, politicienii. Aprobarea de catre ei a acestei legi e practi o invitatie a SRI-ului inclusvi in computerele lor, santajul (si scurgerea de informatii in presa) va fi la ordinea zilei. Politicieni precum Basescu (acum e la final de mandat), si orice presedinte (care are acces la dosarele SRI) va intra usor in posesia de informatii pretioase despre adversarii politici. S-a dat o putere enorma SRI-ului asupra cetatenilor. Pur si simplu nimeni nu va mai putea misca in front, daca locuieste in aceasta tara. Si nimeni nu va mai putea vorbi liber nici la telefon, nici pe internet.
    Ar trebui sa pastram pe cat posibil fisierele care au legatura cu viata privata de acum inainte pe stick-uri.

    S-a terminat cu libertatea noastra (dupa 25 de ani de la Revolutie).

  4. Serviciile romanesti si nu numai ele aveau acces la calculatoarele si datele noastre personale si pana acum. Singura diferenta este ca din acest moment, legiferandu-se toata treaba, zvonul si conspiratia de alta data au devenit informatii oficiale 🙂
    Pentru cei care cred ca detin date mult prea importante pentru a fi accesate de altcineva decat de ei insasi, atunci solutiile raman memory stick-ul, hard disk-ul extern, CD-ul sau DVD-ul. Mai exista si varianta unui calculator care sa nu fie conectat la internet sau la o retea de calculatoare.

  5. Pingback: DE CE MAREA TRANSFORMARE SI NU O MAI BUNA ORGANIZARE? Iohannis perpetueaza cercul vicios al politicii romanesti: TREBUIE SA TRANSFORMAM PROFUND SOCIETATEA IN CARE TRAIM… - Recomandari
  6. Nu stiu cum se face, dar in preajma Craciunului cand e crestinul mai relaxat, adica neatent, se dau tot felul de legi, si se petrec tot felul de evenimente care au urmari cu bataie lunga.

  7. Pingback: AUTORITATILE ROMANE, IN FRUNTE CU PROCURORUL GENERAL, VOR SA RENTRODUCA LEGILE BIG BROTHER PROFITAND DE CAZUL “CHARLIE HEBDO” - Recomandari
  8. Pingback: Emisarul american NULAND vrea LEGILE BIG BROTHER/ “Soldatul-universal” român/ TROMPETELE Big Brother in Romania – exemple jenante de ”societate civila” si ”presa quality” sau ORCILE LUI SAURON - Recomandari
  9. Pingback: NARAVURI SECURISTICE. Demisia neasteptata a lui George Maior, seful SRI. Cum sunt primite numele sefilor serviciilor secrete “IN PLIC” | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: SUPRAVEGHEREA INTERNETULUI REVINE IN FORTA. Primul proiect politic major al presedintelui Iohannis este legat de LEGILE BIG BROTHER | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: Serviciul e-n toate cele ce sunt… NOUL PROIECT AL LEGII CIBERNETICE – ACELEASI MANEVRE SECURISTE (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare