Daruri duhovnicesti de Sarbatori: Parintele Moise si Maica Siluana

15-12-2007 27 secunde Sublinieri

Va recomandam calduros sa ascultati aceste inregistrari ale unor cuvinte duhovnicesti de o valoare exceptionala!

pmoise-mic.jpg

siluana1.jpg


Categorii

Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Daruri duhovnicesti de Sarbatori: Parintele Moise si Maica Siluana

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » La 18 ani de libertate... RANILE COMUNISMULUI IN NOI sau LUMINA CE NI SE VARA PE GAT CU SILA
  2. Mesajul acesta este doar un strigat de ajutor, un S.O.S, adresat celor care au competenta in materie de religie crestin ortodoxa.
    Va rog mult, poate stie cineva unde as putea gasi mai multe informatii si mai in detaliu, care sa imi confere o mai buna intelegere despre rolul femeilor in biserica ortodoxa (daca pot ele invata in biserica, si eventual in ce conditii, etc). Nu sunt misoghin, stiu ca extremele sunt intotdeauna de evitat, am tot respectul cuvenit monahiilor, mi se pare util si pozitiv ca sunt atatea si atatea femei care stutiaza teologia la nivel universitar. In acest context, totusi imi este neclara conjunctura in care Maica Siluana a dobandit o asemenea popularitate uriasa. Am incercat link-ul indicat de dv. si mai rau m-am ratacit: atat cat inteleg eu Maica Siluana face um fel de duhovnicie-spovedanie-rugaciune on line. Din sumarele mele cunostinte religioase duhovnicia este apanajul preotilor, care au – sigur – in concordanta cu canoanele bisericii ortodoxe “obladuirea” episcopului locului. Stiu ca exista chiar si mireni care au aceasta binecuvantare de a se implica in activitate de predicare si misionarism crestin ortodox. Totusi, in coditiile in care, chiar si pe site-ul acesta au fost publicate materiale din care reiese ca au existat unele tendinte de denigrare a unora dintre stalpii ortodoxiei romanesti contemporane, (vezi Parintele Arsenie Papacioc sau Parintele Iustin Parvu, si poate mai sunt si altii despre care nu am avut eu sansa sa aud), aceasta audienta deosebita de care se bucura Maica Siluana sau – la modul general vorbind – oricare monahie care ar fi intr-o situatie similara, imi da un fel de sentiment de nesiguranta, de neincredere, ceva parca ar devia catre biserica de tip Anglican. Doamne fereste, sa nu fie!
    Fara a incerca sa maculez ceea ce nu cunosc, si ca urmare nu am nici cum sa inteleg, imi cer iertare daca am ofensat cumva pe cineva si va rog respectuos, in cel mai deplin spirit crestin ortodox, daca ma puteti ajuta prin indicarea unor surse (gen bibliografie) sa gasesc intelegerea adecvata cultului crestin ortodox la intrebarile mele.

  3. Leo,
    Nu stim sa-ti dau surse bibliografice, stim insa ca Maica Siluana are blagoslovenia IPS Teofan al Olteniei pentru tot ceea ce face, inclusiv conferinte. Cu blagoslovenie, si unele maici pot sa tina cuvinte duhovnicesti, sa scrie si sa invete pe credinciosi.

    Nu vad legatura cu parintii care sunt denigrati. Maica se bucura, din fericire, de ocrotirea directa a unui mitropolit. Nu stiu insa cat de populara este neaparat printre ecumenisti… Poate doar ca e tolerata atata vreme cat nu “iese in fata” pe probleme de acest fel si ramane exclusiv pe partea asta “terapeutica”. Nu mi se par intemeiate temerile tale. Cel putin deocamdata, eu n-am motive sa fiu suspicios. Si p. Savatie, si Danion Vasile se bucura de popularitate, dar asta nu e o problema decat pentru dinsii, daca se pot simti ispititi de slava desarta. In niciun caz insa nu sunt laudati si promovati chiar de toata lumea…

    Nu cred nici ca e cazul sa exageram: credem ca stii ce inseamna spovedania si nu are rost sa insinuam ca maica face spovedanii online. Ceea ce face este sa sfatuiasca si important este sa vedem 2 lucruri: daca o face in duh ortodox si daca roadele sunt bune, iar noi (si multi) zicem ca da, la ambele intrebari. De aceea si noi o recomandam. Sa nu ne impiedicam de forme si sa inghitim camila. Nu trebuie sa-l privim ca pe un om infailibil, bineinteles (greseli se pot gasi si la ea, ca la oricare alt predicator ortodox, fie el episcop, preot, calugar sau mirean). Sa ne gandim la cele spuse de parintele Nicolae Steinhardt aici – cred ca poate fi un raspuns indirect, sper sa te ajute si sa risipeasca sminteala:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/12/08/duminica-femeii-garbove-intre-libertatea-duhului-si-piedicile-meschine-ale-procedurismului/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare