Dr. Sorin Paveliu la Hotnews despre RISCURILE VACCINARII contra “gripei noi” – DEDUBLARE? Sau adevaruri grave strecurate printre minciunile oficiale?

11-11-2009 16 minute Sublinieri

image-2009-11-11-6446680-41-sorin-paveliu(…) Pe de alta parte trebuie sa fim rationali si sa nu uitam niciodata ca industria farmaceutica este totusi o industrie orientata inevitabil catre profit. Sumele gigantice puse in joc, atat pt cercetare cat si pt recuperarea investitiilor fac ca puterea de persuasiune a comerciantilor sa fie fara limite. Nu trebuie sa ii acuzam pt ca aceasta este meseria lor, insa nici nu trebuie sa neglijam acest aspect. In opinia mea, preocuparea pt aceasta pandemie nu este exagerata. Trebuie sa recunosc insa ca tinand cont de natura autodistructiva a omului nu exclud ca in viitor sub tentatia profitului sa apara si virusi de laborator doar ca cineva sa ofere antidotul“.

image-2009-11-11-6444869-41-medicul-sorin-paveliu

UPDATE:

  • Hotnews:

VIDEO AUDIO Dr. Sorin Paveliu: Informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare conteza mai mult chiar decat vaccinarea propriu-zisa

Doctor H: Ce inseamna testarea vaccinurilor? Cum se realizeaza testele la copii? Ce inseamna consimtamant informat? Medicul Sorin Paveliu, specialist in cercetarea clinica, a raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro

Ne amintim ca deputatul si medicul Sorin Paveliu era, anul trecut, unul din adversarii vaccinarii anti-HPV, luand pozitie publica in Parlament si publicand si un articol lamuritor si extrem de documentat pe blogul personal, cu titlul: Achizitionarea vaccinului pentru prevenirea cancerului de col uterin – o noua decizie controversata a MSP

Intre timp, articolul a disparut de pe blog si poate fi regasit numai in comentariile de la aceasta postare, plus citat pe nenumarate forumuri si bloguri:

http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/11/27/de-ce-mi-place-viata-la-tara-si-mamicile-inteligente/

Intre timp, Dr. Paveliu a devenit, se pare, mult mai timorat de “sistem” si nu mai indrazneste sa aiba opinii la fel de clare si de ferme, chiar si pe problema vaccinului anti-HPV pe care o tratase anul trecut de o maniera exemplara.

Totusi dialogul online de la Hotnews de acum cateva ore cu Dr. Paveliu pe tema gripei noi a adus, chiar daca intr-un mod oarecum camuflat, numeroase confirmari ca tot ceea ce publicam de cateva luni privitor la campania de vaccinare extrem de dubioasa pentru asa-zisul virus “pandemic” prezinta cele mai solide temeiuri. Dar pentru aceasta trebuie sa invatam sa facem un adevarat slalom intelectual ca sa deslusim adevarurile interzise, rostite si amestecate printre hatisul de cuvinte si idei menite “sa impace si capra si varza” si probabil, sa-i asigure medicului protectia necesara de orice “probleme”.

Pentru ca avem aici o mostra aproape “geniala”, am zice, de lanturi de raspunsuri oximoronice, perfect contradictorii, in care lucrurile corecte si de bun simt sunt amestecate cu asigurari “linistitoare”, lipsite insa, daca le luam ca atare, de vreun temei rational.

Sunt afirmatii importante, in care se admite faptul ca mortalitatea gripei porcine este una similara cu cea a gripei sezoniere (si atunci, de ce declararea ei ca pandemica si de ce vaccinarea in masa?) si ca este necesara informarea completa a individului, pentru a decide in cunostinta de cauza referitor la vaccinare.

Alte raspunsuri total contradictorii, dar din care putem lua si partea care nu se recunostea nimic pana acum, oficial: isteria este incorecta, dar, in acelasi timp… justificata; vaccinurile nu sunt testate conform procedurilor standard de siguranta, dar… sunt “absolut” sigure (?!?!?!); este adevarat ca goana dupa profit poate ajunge pana la situatia in care companiile farmaceutice elibereaza virusi ca dupa aceea sa vina tot ele cu antidotul (!!!), dar… deocamdata, in afara unor dovezi, acestea sunt numai “scenarii hollywodiene” (?! si cine garanteaza asta, daca responsabilitatea pentru astfel de scenarii apartine doar politicului?). La fel de “oximoronica” este si afirmatia de la finalul dialogului, in care se afirma raspicat ca vaccinarea nu e obligatorie… pana cand, eventual, MS se va razgandi si la il va declara, cu de la sine putere, obligatoriu!!!

Deducem, practic, de la dr. Sorin Paveliu ca vaccinurile nu au alt statut decat cel de experimente in massa in vivo, la scara planetara, intrucat… nu respecta (neavand cum, din pricina urgentei) conditia testarii indelungate si sigure (pentru a avea o idee despre procedura corecta a testarii, a se vedea raspunsul la intrebarea nr. 14), si ca este un “risc” asumat demararea campaniilor de vaccinare in aceste conditii precare, pretextul fiind “pandemia”, care a necesitat un raspuns imediat. Marea problema, recunoscuta si de dr. Paveliu, este ca acest “risc” este asumat, adaugam noi, de cine nu trebuie si in modul cel mai nepotrivit posibil: nu producatorii farmaceutici sunt responsabili, ci … statul si – atentie, auziti asta prima oara! – insusi cel care se vaccineaza! Asta in conditiile in care populatia ademenita la vaccinare nu este catusi de putin informata si avizata de catre autoritati cu privire la posibilele efectele adverse ale vaccinurilor si nici vorba sa fie avertizata cu privire la aceste riscuri despre care, iata, acum, se face vorbire.

Dar aceasta afirmatie ridica probleme grave: de vreme ce campania de vaccinare este decisa politic, inseamna ca problema insasi a pandemiei gripei porcine (si nu a noului virus de gripa) este in primul rand de natura politica si nu de natura medicala. Nu e posibil ca o problema de medicina sa fie tratata politic, decat daca se recunoaste faptul ca totul, de la declararea pandemiei pana la combaterea ei, este de fapt o campanie, in mod esential, politica, adica artificiala.

Mai jos, raspunsurile dr. Sorin Paveliu, mai pe larg:

image-2009-01-22-5350962-46-sorin-paveliu

  • Întrebarea nr. 1 cititor

Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino contine THIMEROSAL? Ce conservanti contine?

Va multumesc!

Sorin Paveliu

Raspunsul la aceasta intrebare nu vi-l pot da decat dupa ce produsul va fi aprobat si pus pe piata.

  • Întrebarea nr. 2 Dan

1. Am auzit ca unele contin squalene si ca OMS le condsidera sigure, dar doar pentru adulti: http://www.who.int/vaccine_safety/topics/adjuvants/squalene/questions_and_answers/en/

“This vaccine has been given primarily to older age groups.”

2. Vaccinul AntiGrip contine mercur? Vreun alt vaccin contine mercur?

3. De ce nu poate Ministerul Sanatatii alcatui un FAQ despre acest subiect, postat public undeva vizibil?

Multumesc.

Sorin Paveliu

1. Raspunsul se gaseste in cea de treia intrebare. Ministerul Sanatatii are datoria cel putin morala de a face o exhaustiva informare atunci cand face o campanie de administrare in masa a unui produs biologic. In ceea ce priveste intrebarile 1 si 2, adjuvantii folositi in productia de vaccinuri sunt testati si considerati a fi nepericulosi pt organism cel putin in dozele utilizate.

Speculatiile referitoare la o serie intreaga de afectiuni atribuite unor adjuvanti, nu au fost confirmate de datele stiintifice (deci considera studiile referitoare la adjuvanti drept speculatii, respingandu-le din start… -n.n).

  • Întrebarea nr. 3 Ioan Scarlat

Contrar afirmatiilor MS, Polonia a refuzat vaccinul de la Glaxo nu datorita conditiilor contractuale, ci datorita faptului ca efectele secundare ale vaccinului nu sunt asumate de compania producatoare.

Mai mult decat atat, Elvetia NU autorizeaza folosirea vaccinului produs de Glaxo in cazul copiilor, femeilor gravide si batranilor (http://www.swissmedic.ch/aktuell/00003/01111/index.html?lang=en ). Motivul? vaccinul este NESIGUR pentru aceste categorii: However, in the case of Pandemrix we mainly have data for adults, but still do not have any data for pregnant women and very little data for children. For this reason, Swissmedic has not yet authorised the administration of Pandemrix to pregnant women, children under the age of 18 and adults over 60. However, adults over 60 can be inoculated with Pandemrix under recommendations from the Swiss Federal Office of Public Health (FOPH).

La noi Pandemrix se foloseste exact pentru categoria copii. De ce pretinde M.S. ca vaccinul este sigur, cand exista surse autorizate care infirma aceasta afirmatie?

Sorin Paveliu

Afirmatia dvs este corecta cel putin atat cat m-am putut documenta. Totusi, interpretarea pe care o dati este in fapt tendentioasa in sensul ca accentuati posibilitatea unor efecte negative fara ca sa existe vreo data care sa sugereze acest lucru. In mod concret, intr-o tara in care procesele referitoare la tratamente reprezinta o adevarata piata, SUA, secretarul insarcinat cu sanatatea ar trebui sa dea asigurari ca intreaga responsabilitate a administrarii vaccinului revine Guvernului si nu poate fi pusa in seama producatorului. Aceasta masura legala de precautie inclusa si in contractul cu Polonia reflecta in fapt problema de baza a fabricarii si administrarii vaccinurilor pt afectiuni virale sezonierimage-2009-11-11-6446680-41-sorin-paveliue sau pt tulpini nou aparute: nu exista timpul necesar pt a se respecta procedura obisnuita pentru alte produse medicamentoase sau biologice (!! – n.n.).

Daca in cazul medicamentelor procedurile de testare se pot intinde pe 3-5-7 ani inainte de punerea pe piata, producatorul oferind astfel garantii privind eficacitatea si siguranta, nu acelasi lucru este posibil in cazul vaccinurilor. In mod particular, in cazul gripei AH1N1, procedura de aprobare a comercializarii este una exceptionala de urgenta si se face sub rezerva efectuarii de studii clinice de catre producator si a comunicarii rezultatelor aproape in timp real saptamanal. In concluzie, o parte din riscuri sunt preluate de decidentii politici si de persoana caruia i se administreaza.

Referitor la comunicatul ministerului Sanatatii, personal regret ca astfel de comunicate extrem de importante din punct de vedere al impactului sunt voit sau nu lacunare lasand loc la interpretari. Intr-adevar produsul pandemrix are aprobarea EMEA de a fi comercializat la persoanele adulte. (deci nu si la copii, ceea ce inseamna ca alegerea M.S. a fost facuta dupa alte criterii decat cele ale prioritatii vaccinari copiilor. Criterii de comision, eventual? – n.n.) Raspunderea privind utilizarea la diferite grupe de varsta fiind in mod expres transferata catre ministerele Sanatatii din fiecare tara. In ceea ce priveste siguranta si eficacitatea la copii, in prezent exista un singur studiu in derulare care se efectueaza in Spania pe 200 de copii, producatorul comunicand primele rezultate intermediare obtinute de la un numar de 51 de subiecti. Consider ca aceste date trebuiau incluse de ministerul sanatatii pe site-ul propriu oferind totodata si interpretari cu caracter oficial, asumate. Ca opinie strict personala, bazandu-ma pe datele oferite de producator pe site-ul sau oficial, putem concluziona ca nu exista absolut niciun motiv de ingrijorare pana in prezent, adjuvantii folositi la acest vaccin fiind utilizati si la vaccinul impotriva N5H1 testat pe mai mult de 40.000 de copii supravegheati (cum e posibil sa nu fie absolut niciun motiv de ingrijorare daca testele sunt abia la inceput si insasi autoritatea sanitara europeana nu le-a aprobat pentru copii?! – n.n.). Desigur, numarul mic de persoane care au primit vaccinul anti AH1N1 impiedica exprimarea unor certitudini privind siguranta (perfecta contradictie cu afirmatia imediat anterioara – n.n.)chiar daca nu exista asa cum am mai spus niciun motiv de ingrijorare.

  • Întrebarea nr. 4 calin

Buna ziua.

De efectele adverse ale vaccinului de ce nu se vorbeste?

Cate persoane au murit in Spania in 1918, si din cele decedate cate au facut vaccinul?

De ce e gripa asta asa speciala, dar daca “reusesti” si te contaminezi, trece totusi cu antivirale “normale”?

Sorin Paveliu

Cred ca problema de fond este ca nu se vorbeste despre vaccin in general, nu numai despre reactii adverse. In mod concret reactiile adverse ale acestui vaccin nu se deosebesc absolut deloc de cele ale oricaror altor vaccinuri. Nu inteleg la care vaccin va referiti referitor la gripa din 1918.

Aceasta gripa este speciala doar prin faptul ca este o tulpina noua pt care nu avem imunitate la nivel global. Altfel spus, exista premisele ca aceasta boala se poate intinde in panza la toti contactii. Pentru a avea un termen de comparatie gripele sezoniere se “impiedica” de persoanele care au anticorpi specifici pt tulpinile respective sau care s-au imunizat prin vaccinare sezoniera. De aceea nr cazurilor aparute este relativ mic. As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca cei care citesc aceste mesaje nu trebuie sa se limiteze in aprecierea acestei afectiuni doar prin prisma experientei proprii. Astfel pt un cititor HotNews.ro in varsta de 30 de ani, gripa noua poate sa nu se deosebeasca aparent cu nimic de un guturai mai zdravan. Totusi transmiterea afectiunii la o persoana de 80 de ani poate reprezenta afectiunea intercurenta care prin consumul sporit de oxigen generat de un frison, poate sa-si gaseasca sfarsitul printr-un infarct. Mai mult, o pandemie afecteaza grav buna functionare a intregii societati si produce pagube economice aproape imprevizibile. Imaginati-va ca daca izolezi intreaga populatie activa a Romaniei pt 7-10 zile, bugetul tarii va inregistra o pierdere care poate fi estimata la 2-4% din PIB. Va las sa trageti singuri concluziile.

  • Întrebarea nr. 5 carcotasu’

Comportarea autoritatilor fata de cei care nu s-au imbolnavit inca este sub orice critica pana in prezent. Daca ei spun ca nu au fonduri suficiente, eu pot spune ca primesc mult prea multi bani pt prestatia lor. Inteleg ca pt cei care au avut ghinionul sa se imbolnaveasca sunt facute niste eforturi, probabil in mod prefesionist daca pana acum nu a fost nici o victima.

1. cand, daca, si in ce conditii se poate vaccina cineva care nu este in grupele prioritare anutate de Ministerul Sanatatii? (adica copii si batrani)

2. sunt suficiente persoane care ar plati sa poata face vaccinul. MS se bucura sa utilizeze taxele noastre, dar nu ia in calcul o astfel de varianta. cum putem face vaccinul?

3. care sunt efectele secundare ale vaccinului?

4. in ce conditii cineva ar putea sta linistit si sa nu se vaccineze?

Multumesc & mult succes!

Sorin Paveliu

1 si 2 Nu stiu pana in momentul in care ministerul sanatatii nu anunta oficial.

3. Vezi raspunsul de mai sus.

4. Cineva care are probleme mult mai grave decat boala 🙂 Imi cer scuze pt aceasta malitiozitate, dar nimeni nu poate in acest moment sa stea linistit pt ca nu cunoastem viitorul. repet aici un lucru pe care l-am mai spus de nenumarate ori: in Romania exista o proiectie eronata asupra ingrijirii sanatatii – este responsabilitatea noastra personala. Pentru aceasta trebuie sa ne informam si sa ne asumam riscuri inclusiv acela de a nu ne trata.

  • Întrebarea nr. 6 Maria Rujoiu

Domnule Doctor Sorin Paveliu dumneavoastra credeti ca aceasta isterie mondiala cu privire la virusul AH1N1este corecta ?Daca vaccinarea este una benfica ce consecinte ar putea aparea mai tarziu(ma refer la cancer ,scaderea imunitatii organismului etc)?Totusi in Romania se moare mai mult datorita cancerului ,dar ce sa vorbim de boli ca numarul accidentelor rutiere din care se moare este alarmant iar autoritatiile nu fac nimic in acest sens.

Sorin Paveliu

1. Ati abordat in cuvinte putine foarte multe unghiuri de vedere. Nicio isterie nu este corecta, insa ea este justificata (?) de experientele din trecutul nu prea indepartat in care in valurile de pandemie au murit zeci de milioane de oameni. Pe de alta parte trebuie sa fim rationali si sa nu uitam niciodata ca industria farmaceutica este totusi o industrie orientata inevitabil catre profit. Sumele gigantice puse in joc, atat pt cercetare cat si pt recuperarea investitiilor fac ca puterea de persuasiune a comerciantilor sa fie fara limite. Nu trebuie sa ii acuzam pt ca aceasta este meseria lor, insa nici nu trebuie sa neglijam acest aspect. In opinia mea, preocuparea pt aceasta pandemie nu este exagerata. Trebuie sa recunosc insa ca tinand cont de natura autodistructiva a omului nu exclud ca in viitor sub tentatia profitului sa apara si virusi de laborator doar ca cineva sa ofere antidotul. Pana la o dovada concreta, astfel de ipoteze raman apanajul scenariilor hollywoodiene (?).

2. Nu am informatii si nici pregatirea de specialitate pt a va raspunde la intrebarile legate de cancer sau de scaderea imunitatii organismului. Pt mine tocmai existenta unei piete concurentiale in domeniul medicamentelor reprezinta garantia ca efectele negative aduse in discutie de dvs nu au o confirmare pana in prezent. Mai limpede spus, concurentii stau cu ochii unii pe altii si ori de cate ori un studiu developeaza efecte negative competitorii au grija ca aceste informatii sa ajunga la publicul larg pt a omora produsul care le afecteaza profitul.

3. Pentru mortalitatea cauzata de alte afectiuni comparativ cu gripa noua, va rog sa cititi raspunsurile de mai sus.

  • Întrebarea nr. 7 Ava

Se poarta vaccinuri “noi” pentru niste boli de care abia recent a inceput sa se vorbeasaca in masa. Mi se pare praf in ochi. Cu tot respectul, as dori raspunsuri concrete pentru intrebarile de mai jos.

1) Am vazut cifre despre imbolnavirile cu gripa “noua” – 1000 de cazuri, nici un deces. Prin comparetie, care sint cifrele anuale in cazul gripei “obisnuite” (cazuri/ decese)?

2) Glaxo a anuntat ca a facut teste “pe 168” de subiecti, populatia UK este cam de 61 milioane. Vi se pare reprezentativ? Care ar trebui sa fie, pentru populatia Romaniei, esantionul pentru a obtine rezultate semnificative?

3) In Romania se testeaza vaccinul produs de Cantacuzino, vaccinul respins de Polonia pe care il vom cumpara (sau nu), ambele, nici unul … ? Daca da, pe citi oameni, din fiecare interval de virsta?

Multumesc.

Sorin Paveliu

1. Nu ma astept ca mortalitatea prin gripa noua sa difere de mortalitatea prin gripa sezoniera. Ca sa respectam statistica, este de asteptat ca foarte curand sa apara cel putin un deces atribuibil acestei afectiuni. Cred ca trebuie sa luam in considerare ca flacara intinderii acestei viroze de-abia s-a aprins. Dupa ce am avut o lunga perioada cate 1-2 cazuri pe saptamana, am trecut brusc la 100 de cazuri intr-o saptamana, iar numarul acestora creste exponential deja. Daca respectam acest ritm de aparitie este foarte probabil ca peste o luna sa avem deja cateva zeci de mii de cazuri de imbolnaviri, daca nu chiar mai multe. De aceea, cred ca ceea ce ar trebui facut de ministerul sanatatii in paralel cu vaccinarea este o propaganda agresiva legata de masurile de prevenire a intinderii bolii. Lipsa de minima educatie se revarsachiar prin intermediul televizorului si-am sa dau un singur exemplu, imaginea unei femei de serviciu care spala cu un dezinfectant scaune, manere, ferestre, potential contaminate fara masca, halat de protectie de unica folosinta sau manusi. Chiar si masura extrema a inchiderii temporare a scolilor si universitatilor este haotica si fara a face parte dintr-un protocol popularizat de ministerul Sanatatii. Astfel o scoala inchisa o saptamana se va inchide din nou daca in prima zi de scoala apare un nou caz?

2. Ca sa fim corecti Glaxo a anuntat administrarea la cateva sute de mii de persoane, in prezent se deruleaza 20 de teste clinice care cuprind peste 9.000 de oameni, iar datele raportate sunt culese de la 2.000 de subiecti, iar dosarele se alimenteaza zilnic cu informatiile obtinute. Cred ca este maximul care se poate face. Cealalta optiune pe care o avem, este sa asteptam minimul 1 an pt a avea date mult mai solide privitoare la siguranta, si sa acceptam riscul pandemiei.

3.Nu am date referitoare la vaccinul produs de Cantacuzino, dar am convingerea ferma ca aprobarea comercializarii acestuia se face in urma cel putin a unui studiu clinic controlat. Cred ca lipsa de transparenta referioare la acest studiu este o greseala si o inabilitate de comunicare pentru ca in absenta unor informatii si a interpretarii lor, populatia poate deveni reticenta la campania de vaccinare bazandu-se exclusiv pe folclor.

  • Întrebarea nr. 8 Responsabilitate

In cazul in care efectele secundare declansate de vaccinare devin permanente, cine are responsabilitatea: echipa de testare a vaccinului sau producatorul vaccinului?

Sorin Paveliu

“Good point”! Este unul din subiectele mele preferate. Vaccinarea impotriva gripei noi nu este obligatorii. Ministerul Sanatatii trebuie sa isi asume decizia, atat cea politica cat si cea individuala a ministrului, sau eventual a unei comisii de specialisti. Exista si varianta ca responsabilitatea sa fie individuala asa cum am mai spus, dar acest lucru presupune informarea adecvata pt a le putea da consimtamantul. Un singur lucru pot sa va spun clar: producatorul vaccinului nu are nicio responsabilitate, iar persoanele care au acceptat sa faca parte din loturile de testare au facut acest lucru voluntar, gratuit si numai dupa o prelabila si exhaustiva informare asupra riscurilor si beneficiilor potentiale. Tin sa subliniez cu 2 linii daca as putea ca fara astfel de oameni nu am mai avea niciun fel de tratamente moderne sau care sa salveze viata la dispozitie. Pe de alta parte, riscurile la care se expun, desi neneglijabile, sunt mici deoarece la prima reactie adversa grava, produsul respectiv este scos din testare.

  • Întrebarea nr. 9 Gabil

1. Care sunt asteptarile referitoare la gradul de imunizare pe care il confera acest vaccin? S-au facut teste clinice care sa stabileasca nivelul de anticorpi la subiecti umani vaccinati cu acest vaccin? Si daca da care sunt rezultatele? (eventual specificati va rog sursa)

2. Care este logica unei vaccinari in masa, asa cum reiese cel putin din informatiile din presa, atata timp cat gravitatea bolii este considerata inclusiv de OMS moderata?

3.Tinand cont ca mortalitatea este similara, cel putin procentual, cu cea a gripei comune, de ce combaterea acestei noi gripe este tratata atat de diferit – ma refer la acelasi principiu de vaccinare in masa din intrebarea de mai sus?

Sorin Paveliu

1. Gradul de imunizare conferit la persoanele adulte este extrem de ridicat, ajungand pana la 98-100%. Totusi veti gasi si cifre mai mici respectiv de 70% la adulti si 50% la copii care au fost obtinute cu produsele premergatoare vaccinurilor actuale. Pentru a fi mai explicit, datorita presiunii sub care se produce si se aproba un astfel de vaccin, se elaboreaza mai intai un vaccin macheta care nu contine tulpina propriu-zisa pandemica (pentru ca nu se stie care este cu adevarat aceasta in perioada prepandemica) si nici toti adjuvantii. Astfel de date le puteti gasi pe site-ul producatorului, EMEA, CDC.

2 si 3. Vedeti raspusurile de mai sus.

  • Întrebarea nr. 10 siClandestin

1) De ce se panicheaza populatia cu pericolul acestei tulpine de gripa cand de fapt rata mortalitatii este aprope la fel ca cea a unei gripe de sezon ?

2) Nu credeti ca se doresete inducerea fortata a falsului mesaj:vaccineazate sau risti sa mori de gripa porcina?

3) Puteti enumera toate substanetele din vaccinul care se va distribui la noi (si acelea care nu apar pe prospectele oficiale)?

4) Daca ati avea un copil de 1 an l-ati vaccina ?

  • Sorin Paveliu

1. In general oamenii se tem de boala si de moarte. Involuntar dar si cu sprijinul unor vectori de imagine pericolul este uneori accentuat pana la isterie.

2. Nu cred ca riscul de a muri de gripa porcina este principalul mesaj transmis de autoritati. Puseul de agitatie pus in seama doctorului Streinu-Cercel cu cele 20.000 de victime, consider ca a fost involuntar si speculativ. Dr Streinu a raspuns la o intrebare scoasa din context cu un raspuns indus “credeti ca cifra de 20.000 este exagerata?” fara a se face si delimitarile si precizarile absolut necesare. La gripa asiatica din 1957-1958, 50% din populatia globului a fost afectata, 30% au avut manifestari clinice, si au murit 1 milion de oameni (1 la 4.000 de persoane bolnave). Evident ca lucrurile s-au schimbat mult in bine in prezent, medicii avand capacitatea, medicamentele si aparatura necesara pt a sustine functiile vitale ale unei persoane care face o forma grava de gripa. de aceea mortalitatea in cazul unei pandemii, va fi probabil mult mai mica. Totusi cand este vorba de viata si de moarte, procentele n-au nicio semnificatie. Daca eu sunt persoana care voi muri in urma unei viroze, decesul meu este de 100% chiar daca riscul este de 1 la 3.000.

3. Nu

4. V-as putea raspunde numai daca as avea un copil de 1 an. Orice alt raspuns presupune influentarea deciziei dvs si asa cum v-am spus, o astfel de decizie presupune responsabilitatea dvs personala. Pt o astfel de decizie trebuie sa va informati iar capacitatea de a alege sursa de informatii si dovezile pe care va bazati tin de dumneavoastra. daca imi doresc ceva in viitorul imediat legat de acest subiect, este ca persoanele care se ocupa ultraspecializat de boli infectioase si epidemiologie precum si pers mandatate cu putere politica de decizie, sa-si asume raspunderea oferirii celor mai bune si credibile date.

  • Întrebarea nr. 11 CRIS

Buna ziua

avand in vedere timpul foarte scurt dintre aparitia noului virus, fabricarea vaccinului si inceperea campaniei de vaccinare , dvs personal credeti ca exista un test sigur care sa ne arate efectele benefice ale vaccinului?Si cum se testeaza fizic vaccinul?Pur si simplu il facem si asteptam??Mi se pare o povara mult prea mare pt un om : sa decida fara sa cunoasca nimic despre beneficii si riscuri ,sa faca vaccinul si astepte sa vada daca a fost bine sau nu… Intrebarea mea este :cum putem stii ca facem ceea ce este bine/cum putem stii dinainte ca facem bine ca ne vaccinam?

Va multumesc

Sorin Paveliu

Aveti dreptate. Nu exista un test sigur, dar specialistii isi bazeaza deciziile lor pe experienta lor anterioara. Astfel puteti considera, cu rezervele de rigoare, ca actualul vaccin este la fel de sigur si de eficient ca celelalte vaccinuri destinate gripei sezoniere. In buna parte, procesul de autorizare este similar: se creeaza un vaccin macheta, se studiaza, se da o aprobare de principiu si in ultimul moment, se inlocuieste tulpina initiala cu tulpina cea mai raspandita in sezonul si anul respectiv. In principiu, daca nu va este frica sa faceti vaccinul antigripal oferit de acelasi producator sau de Cantacuzino, nu aveti motive sa va temeti de vaccinul pt gripa noua.

  • Întrebarea nr. 12 Aviara

Cautand pe net, am dat de o declaratie a Dl Adrian Streinu-Cercel, care in 23 iunie 2006 declara ca “intr-un prim val al pandemiei, adica in primele 4 – 5 luni, se pot imbolnavi pana la 4 milioane de romani, iar 2 milioane dintre acestia vor muri.”. Acum a declarat ca porcina va ucide 40000. Care este pana la urma adevarul in aceste cifre si declaratii care dpdv nu fac decat sa panicheze inutil populatia? Si atunci aceeasi poveste cu tamiflu, ca si acum cu noul vaccin. Sunt curios cine raspunde pentru prejudiciile financiare si cele morale aduse populatiei? Cat despre vaccinul minune de acum, de ce ignora toata lumea descrierile facute de catre producatori, in care se vede ca este toxic pentru oameni.

Sorin Paveliu

Este foarte greu de stabilit care este cea mai buna atitudine in astfel de situatii. Una prapastioasa, una moderata in asteptare, sau una de linistire (nejustificata) a populatiei. Cel putin teoretic, gripa aviara avea un potential pandemic cu mult mai grav decat gripa noua deoarece se pleca de la premisa ca transmiterea se face atat de la pasare la pasare cat si de la pasare la om. Avand in vedere acest lucru, pandemia ar fi fost de necontrolat. In realitate, s-a dovedit ca boala se transmite numai la persoanele expuse la o contaminare masiva, ingrijitorii de pasari bolnave, si tulpina avea o virulenta scazuta la om. Personal nu sunt adeptul unor afirmatii de tip catastrofa fara a avea niste certitudini.

In ceea ce priveste toxicitatea, va rog sa includeti ca raspuns la acest comentariu o sursa cat de cat credibila pe care va bazati afirmatia.

  • Întrebarea nr. 13 ioana

Am auzit teoria ca acestea, adica vaccinurile in general, fac mai mult rau decat bine, ca au in compozitie mercur, formaldehida, etc. in cantitati mult prea mari fata de ce e permis, ce fac organismul mai vulnerabil la alte boli mult mai grave sau chiar il predispun la acestea, astfel incat ar fi mai bine sa se evite orice forma de vaccinuri. de asemenea, “povestea” spune ca specialistii cunosc aceste aspecte, dar nu pot fi prezentate publicului larg din pricina intereselor economice uriase legate de comercializarea vaccinurilor. este adevarat?

Sorin Paveliu

Teoria ca vaccinurile fac mai mult rau decat bine este o adevarata jignire la adresa miilor de specialisti implicati in producerea, testarea, aprobarea acestor produse. In fapt vaccinurile au salvat si salveaza sute de milioane de vieti in fiecare an. Temerea dvs legata de scaderea imunitatii este de bun-simt, dar nu am argumente pentru sau impotriva ei. Refuz sa pun intr-o asemenea lumina intunecata specialistii din diverse ramuri care au legatura cu acest subiect considerand ca toti sunt corupti si sunt gata sa treaca sub tacere informatii care defavorizeaza un producator oarecare. Cred ca imaginea dvs asupra profesiunii medicale si a cercetatorilor stiintifici este grav si nedrept denaturata.

  • Întrebarea nr. 14 Doctorul

Domnule Paveliu,

Stiti sa explicati oamenilor care sunt cele patru categorii de studii care sunt facute pentru inregistrarea si aprobarea de catre autoritati a unui produs medicamentos ?

stiti care sunt cele 3 variante de inregistrare a unui vaccin gripal arecunoscute de aceste autoritati ?

Sorin Paveliu

Da. Desi intrebarea dvs contine si raspunsul si denota ca sunteti o persoana avizata, ma folosesc de prilej pt a informa pe cat posibil si pe ceilalti cititori. Un medicament pt a ajunge in farmacie, trece printr-un proces de selectie incredibil de vast. Numai una din 2 pana la 5.000 de substante chimice propuse pt a deveni un medicament reusesc sa treaca de toate testarile necesare autorizarii. Intr-o prima etapa, testarile se fac exclusiv pe animale de laborator si atentia este indreptata in special inspre inlaturarea acelor candidati de medicament care sunt toxici pt organism. Substantele care trec de aceste testari sunt experimentate pe oameni iar in aceasta faza atentia este in special indreptata catre efectele scontate fara a fi neglijate si eventuale recatii adverse sau toxicitate. Intr-o prima faza substanta este testata pe 10-20 de voluntari sanatosi, in faza a doua diverse doze de medicament se testeaza pe 200-400 de bolnavi incercandu-se sa se indentifice diza cea mai adecvata. Intr-o a treia faza a cercetarii, in trialuri dublu orb controlate, (in care nici pacientul, nici investigatorii nu cunosc care pastile contin substanta activa sau Placebo) sunt studiate pana la 10.000 de persoane din toate zonele globului. Medicamentele care trec de aceasta faza, care isi dovedesc eficacitatea si siguranta sunt autorizate insa studiile continua pt identificarea de noi indicatii terapeutice sau de reactii adverse care apar cu o frecventa destul de redusa. In cazul vaccinurilor, procesul de autorizare nu difera foarte mult cu exceptia fazei a 4-a care nu e adecvata actiunii unui vaccin.

  • Întrebarea nr. 15 Wingman

Stimate domn, in campania de informare care precede campania de vaccinare anti-HPV se pune accentul pe importanta vaccinarii. Poate ca este logic asa, avand in vedere ca toata campania se face pe banii firmelor producatoare de vaccin. Fiind insa vorba despre o campanie de _informare_, deci cu rol educational, nu ar trebui pus accentul pe rolul promiscuitatii si unei vieti dezordonate in raspandirea HPV mai degraba decat pe vaccin? Nu este oare adevarat ca e mai bine sa-ti pastrezi cu grija sanatatea decat sa ajungi la medicamente?

Se poate considera intr-o campanie educationala ca promiscuitatea este acceptabila atata timp cat ti-ai facut vaccinul? Intreb din punctul de vedere al deontogiei profesiei medicale… Ce mesaj ar trebui sa transmita sistemul educational copiilor nostri?

Sorin Paveliu

Promiscuitatea nu are nicio legatura cu HPV-ul. 90% din persoanele cu viata sexuala activa fac o infectie adesea neobservata si auto-limitata la 1-2 ani. Daca ar fi sa fac o critica la adresa campaniei de informare facuta in parteneriat de ministerul Sanatatii cu producatorii de vaccin, este aceea ca ministerul Sanatatii a ratat oportunitatea de a face educatie pe banii altora referitor la preventia secundara a cancerului de col. Mai pe romaneste spus, motivul pentru care mortalitatea in Romania prin aceasta afectiune este exagerata, se datoreaza nu absentei vaccinarii, ci absentei mijloacelor de depistare precoce a acestei afectiuni – cu mult mai ieftine si mai certe decat costul unui vaccin care nu se exclude.

  • Întrebarea nr. 16 mihaela

Intrebarea este despre HPV. Daca as considera ca e prematur sa vaccinez fetita acum, la 11 ani, vom mai fi pusi in fata acestei alegeri mai tarziu? Pierdem cumva un tren? As vrea sa-l pot face, de exemplu, peste doi ani, pentru a-i prelungi validitatea pana spre spre o varsta “mai expusa”. Sper din toata inima sa nu renuntati la idee.

Sorin Paveliu

“Sper din toata inima sa nu renuntati la idee.” ?!? La randul meu sper ca nu faceti confuzia ca as reprezenta vreo autoritate a statului. In alta ordine de idei, subliniez inca o data ca sanatatea este o problema de responsabilitate individuala (in cazul de fata a parintelui pt copilul minor). Cred ca sanatatea fetitei dvs valoreaza cu mult mai mult decat 300 de RON, altfel spus daca peste 1 an sau 2 veti ajunge la decizia de a o vaccina, bazandu-va pe informatiile pe care le veti avea la acea data, sunt convins ca veti face acest lucru indiferent daca vaccinul este gratuit sau daca va trebui sa faceti un efort financiar. Daca insa aveti temeri justificate sau nu asupra administrarii acestui vaccin in prezent, imi vine greu sa cred ca va veti da acordul pt vaccinare doar pt ca este platit de stat.

  • Întrebarea nr. 17 Mama

Domnul Doctor,

are ministerul sanatatii suficiente doze sa vaccineze toate fetitele din clasele propuse?

O cunostinta din minister mi-a spus ca vaccinurile de acolo au fost impartite gratuit la diverse cunostinte si relatii si de fapt acesta campanie este de acoperire a lipsurilor, iar noi muritorii de rand nici nu o sa capatam vreodata acest vaccin ?

Sorin Paveliu

Nu stiu sa va raspund. Din datele oferite publicitatii de fostul ministru, reiesise ca in prezent, dispunem cu 98% mai multe doze decat persoane care au acceptat sa le fie vaccinate fetele. Cred ca principala problema a ministerului Sanatatii, este cum sa impace prevederile unui contract semnat de ministrul Nicolaescu cu esecul unei campanii de vaccinare. Dar cred ca acesta este deja alt subiect.

  • Întrebarea nr. 18 Scorobete Felician

1. Pana la urma, ce trebuie facut concret si urgent pentru a evita gripa porcina la copiii f. mici (am copil de 2 luni)? Exista un vaccin sau va exista in viitorul apropiat?

2. E bine ca parintii unui copil mic sa faca vaccinul Vaxigrip?

3. Cat de important este vaccinul Rotarix?

Sorin Paveliu

1. In primul rand, trebuie sa respectati cu strictete banalele mijloace de preventie. Fiind vorba de un copil de 2 luni, este evident ca singurele persoane care ar putea sa infecteze acest copil, sunt chiar membrii familiei. Drept urmare, respectati spalatul des pe maini si ori de cate ori este nevoie, evitati sa expuneti copilul la contactul cu particule de saliva de la alte persoane, iar in eventualitatea in care vreunul din membri familiei contacteaza gripa noua sau oricare alta boala infectioasa, luati masurile necesare pt a izola copilul dvs de persoana respectiva inca de la aparitia primelor simptome. De regula romanul cand face umpic de febra, tuseste, ii curge nasul si are dureri in gat, se duce la serviciu folosind metroul in loc sa foloseasca masina proprie pt ca nu se simte bine. Aceasta mentalitate trebuie combatuta prin orice mijloace educationale.

  • Întrebarea nr. 19 Munteanu Smaragda

Buna ziua.

Am doi copii, unul in virsta de 5,8 luni si unul in virsta de 6 luni, ca orice mama imi doresc ca ambii copii sa fie sanatosi. In aceasta situatie ii vaccinez impotriva gripei noi? sau nu.

Vaccinarea este obligatorie? In cazul in care parintele refuza vaccinarea ce se va intimpla?

Sorin Paveliu

Imi pare rau ca ati pus aceasta intrebare tocmai la sfarsitul intalnirii online, pentru ca raspunsul meu va fi dezamagitor. Responsabilitatea sfatului avizat nu poate veni decat de la Ministerul Sanatatii si numai daca se va ingriji sa ofere argumente obiective, mai mult decat opinia expertului. In caz contrar, este posibil si chiar probabil ca tocmai Ministerul Sanatatii sa fie principalul sabotor involuntar al propriei campanii. Daca veti intra pe site-ul Ministerului Sanatatii din Anglia veti gasi o abundenta de informatii referitoare la gripa noua si vaccinare. Pe site-ul MS nu veti gasi nimic si sper ca macar de astazi acest lucru sa se schimbe radical. In ceea ce priveste obligativitatea, va spun raspicat ca nu este obligatorie, asa cum sunt alte vaccinari. Daca Ministerul Sanatatii va ajunge la concluzia ca aceasta vaccinare este obligatorie, va trebui sa emita de urgenta un act normativ care sa prevada acest lucru.

vaccin


Categorii

Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Dr. Sorin Paveliu la Hotnews despre RISCURILE VACCINARII contra “gripei noi” – DEDUBLARE? Sau adevaruri grave strecurate printre minciunile oficiale?

  1. oricum niciun vaccin nu este OBLIGATORIU!
    ca asa numesc ei schema de vaccinare…asta e altceva.

  2. citat dl. Sorin Paveliu:
    “Teoria ca vaccinurile fac mai mult rau decat bine este o adevarata jignire la adresa miilor de specialisti implicati in producerea, testarea, aprobarea acestor produse. In fapt vaccinurile au salvat si salveaza sute de milioane de vieti in fiecare an. Temerea dvs legata de scaderea imunitatii este de bun-simt, dar nu am argumente pentru sau impotriva ei. Refuz sa pun intr-o asemenea lumina intunecata specialistii din diverse ramuri care au legatura cu acest subiect considerand ca toti sunt corupti si sunt gata sa treaca sub tacere informatii care defavorizeaza un producator oarecare.”

    LOOL .. hai sa vedem:
    1. DECI vaccinurile si vaccinarea in masa chiar FAC MAI MULT RAU decat bine .. si exista si studii despre asta. Ultimul aparut: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19800915
    “Unexposed animals received saline placebo (n=4) or no injection (n=3). Infants [maimute] were raised identically and tested daily for acquisition of 9 survival, motor, and sensorimotor reflexes by a blinded observer. [b]In exposed animals there was a significant delay in the acquisition of three survival reflexes: root, snout and suck, compared with unexposed animals. No neonatal responses were significantly delayed in unexposed animals compared with exposed.[/b] Gestational age (GA) and birth weight were not significantly correlated. ”

    2. Faptul ca vaccinarea antigripala in masa se face degeaba este deja de notorietate si dovedit. Tom Jefferson, un autor al mai multor review-uri de la Institutul Cochrane, este considerata una dintre cele mai bine informate persoane din lume legate de vaccinurile gripale. Avand in vedere dezastrele din asa numitele studii de eficacitate ale vaccinurilor antigripale versus ce este pe teren, Jefferson a propus singura solutie reala care arata adevarata valoare a vaccinurilor: studii controlate cu placebo. Evident, s-a sarit de 3 m .. ca nu-i etic sa lasi pe unii descoperiti in fata unei boli ce poate fi prevenita cu vaccin etc etc. Pai exact asta este subiectul studiului, sa demonstreze ca are vreun efect! FOARTE multi stiu deja ca exista sanse enorme ca vaccinul sa iasa foarte sifonat din studiu. Altfel de ce s-ar feri producatorii (tuturor vaccinurilor) , precum “ala” de tamaie, de grupele de control cu placebo ( ala adevarat .. solutie salina)??? Chiar exista suficienti adulti si parinti care nu accepta vaccinarea; deci populatie exista!

    3. Un pic mai multe pneumonii de la vaccinurile antigripale ?? Pai sa vedem,ca tot se folosesc porcusorii ca model pentru oameni. http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=204405

    [quote]Interpretive Summary: [..] [b]This study suggests that immunity to influenza virus is complex and there may be a risk of enhancing disease when the inactivated vaccine virus is mismatched with the challenge virus.[/b]

    Technical Abstract: We evaluated two US swine influenza virus (SIV) isolates, A/Swine/Iowa/15/1930 H1N1 (IA30) and A/Swine/Minnesota/00194/2003 H1N2 (MN03), with substantial genetic variation in the HA gene and failure to cross-react in the hemagglutination inhibition (HI) assay, in an in vivo vaccination and challenge model. [..] However, the IA30 vaccine failed to protect against the heterologous MN03 challenge. [b]Three of the nine pigs in this group had substantially greater percentages of lung lesions, suggesting the IA30 inactivated vaccine potentiated the pneumonia caused by the MN03 challenge.[/b] In contrast, priming with live IA30 virus provided protection from nasal shedding and virus replication in the lung in MN03 challenged pigs. [..][/quote]

    Norocul producatorilor ca maimutele, soarecii de laborator nu merg la scoala 🙁

  3. A se vedea si ultimele up-dateuri de la stiri:

    Ziua: Boc a cerut Ministerului Sanatatii sa nu cumpere vaccinul impotriva gripei porcine, destinat copiilor

    Premierul demis Emil Boc a cerut Ministerului Sanatatii sa nu cumpere cele 500.000 de doze de vaccin impotriva virusului AH1N1, pentru copii. Potrivit Antena 3, Ministerul Sanatatii ar trebui sa mai amane cumpararea pana cand firma care il produce, Glaxo Smith Kline, va accepta sa isi asume raspunderea si pentru reactiile adverse.

    Imediat a ripostat si falanga expertilor care tin trena Big Pharma, dar care fac afirmatii gratuite, de “intimidare”, ironice si lipsite de orice sprijin documentat si stiintific. Deja s-au sesizat asupra faptului ca autoritatile romane s-au razgandit! Oare vor rezista la presiuni? – Hotnews: Lordul Peter Piot: “Este Romania atat de speciala si diferita incat sa scape de gripa noua fara vaccin?”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/11/11/cele-doua-campanii-criminale-de-vaccinare-isi-urmeaza-cursul-prin-manipulari-stiri-10-11-nov-2009/

  4. Cinste lui Emil Boc, daca a cerut lucrul acesta Ministeruluui Sanatatii ca sa nu achizitioneze din strainatate, pentru vaccinarea copiilor, acest vaccin impotriva gripei porcine.

    Prin astfel de luari de pozitie si de gesturi si acte publice si politice, fostul premier, isi mai spala din greseli, dar pe de-alta parte mai si repara oarecum imaginea partidului din care face parte, care a fost atat de sifonata si compromisa de alti “colegi de partid” de ai domniei sale!

    Prin aceasta solicitarea pe care a adresat-o Ministerului Sanatatii, Emil Boc, nu face altceva decat sa-i calce pe urme Premierului Poloniei, aratand ca “gena juristului” (care trebuie sa se asigure in fata oricarui risc care il poate “paste” intr-o anumita situatie atat pe el si pe cei pe care ii reprezinta…), nu-i “amortita” de tot in fiinta si personalitatea sa.

    Problema RISCULUI si a RASPUNDERII JURIDICE pentru prejudicii in raporturile juridice care se creaza intre subiectele de drept (in interiorul vietii statale a unui stat sau in lumea internationale) si care participa la viata juridica nationala si internationala, este o chestiune esentiala si fundamentala care trebuie avuta cu maxima atentie in vedere de catre toti cei care aprticipa la o astfel de viata juridica, interna si internationala, adica atat de catre cei care sunt pasibili de acest risc si de aceasta raspundere, cat si de reprezenatantii acestor subiecte de drept.

    Or, in calitate de “guvernant” si chivernisitor al treburilor publice ale tarii, si de reprezentant al cetatenilor romani in viata interna a statului si in raporturile intrnationale pe care le are statul roman cu subiecte de drept public sau privat din lume, EMIL BOC, are obligatia de a REPREZENTA INTELEPT si FERM si CINSTIT interesele cetatenilor statului roman. In calitatea sa de jurist (de profesor universitar de drept…) EMIL BOC, reprezinta in momentul de fata, in baza mandatarii sale, pana cand ii va fi retras acest mandat, POPORUL ROMAN, cu toate nevoile si doleantele si problemele sale si necazurile pe care le are acest POPOR ROMAN!

    Daca si-ar asculta inima sa de roman si constiinta sa de jurist, ar trebui SA-I APERE pe cetatenii pe care ii reprezinta, de orice risc si in fata oricurui factor perturbator si primejdios intern sau din afara tarii care ar atenta la siguranta si linistea si sanatatea si bunastarea lor publica …!

    (O mica digresiune…Interesant este ca Polonia, cu toata “intransigenta” si “expectativa prudenta” a Premierului sau in ceea ce priveste achizitionarea acestor vaccinuri controversate, nu este “nici hulita” si nici “blamata” prea mult de catre occidentali si de catre opinia publica occidentala! Or, se pare ca acolo unde exista “CAINI” INDARJITI si treji la “stanile de oi’, viclenii “lupi” nu insista prea mult cu momelile si amenintarile lor, asupra oilor de la acele stani, ci le lasa repede in pace si se concentreaza asupra stanilor de oi, cu caini slabi si carora le pasa de ceea ce spun tocmai lupii despre ei…!)

    Daca membrii guvernarii si ai echipei PDL – iste actuale, ar mai adopta urgent…, si alte cateva astfel de atutudini si pozitii si masuri concrete curajoase, necesare si intelepte, si in alte domenii si probleme “nevralgice” care privesc viitorul romanilor si normalul vietii lor civice si politice, precum este si problema delicata a ACTELOR NORMATIVE care reglementeaza uzul noilor documente electronice de identitate (problema care a ramas DESCHISA si este inca in “sten-by” in viata civica a romanilor), cred ca “echipa portocalie a PDL-ului” AR PUTEA SPERA la inca un vot de incredere dat de electoratul roman pentru inca o guvernare linistita…!

    Dumnezeu sa le dea intelepciune si pricepere celor care ne conduc si sa-i ajute sa vada si inteleaga bine care este atitudinea si opinia reala a celor mai multi cetateni romani fata de aceste “probleme” publice care framanta si fermenteaza viata civica si politica actuala a romanilor, si intelegand bine guvernantii noastri, care este vointa poporului in aceste chestiuni nevralgice, dar deosebit de importante, SA SE CONFORMEZE acestei vointe si opinii publice generale si majoritare si sa o exprime si reprezinte (si mai ales implineasca si realizeze…) official in actele si masurile si deciziile pe care le vor adopta in viitor!

    Dumnezeu sa se indure de noi toti! Amin !

  5. @ VELA GHEORGHE:

    Nu l-am “cinsti” atata pe Boc, unitatea de masura a slugarniciei perfecte. Gestul sau este, cu siguranta, pornit din interese, in primul rand electorale. Dar sa dam Slava Domnului ca lucreaza si astfel. Dar de la politicieni nu asteptam nimic, nimic venit din constiinta lor. Cu rarisime exceptii.

  6. @ Nostrabrucanus:

    Totusi tu cum iti explici virajul de atitudine al dr. Paveliu fata de anul trecut? Si e bine ca inca mai scapa (intentionat sau nu) si niste informatii adevarate si utile…

  7. Draga Admin,

    Am dat intimplator, la multa vreme de la publicare, peste acest post si ma simt obligat sa fac citeva scurte precizari, din respect pentru efortul de a fi citit ceea am spus.
    1. Nu mi-am schimbat pozitia. Faci confuzie intre afirmatiile legate de vaccinul antiHPV (unde putem astepta pina cind avem rezultate) si vaccinarea antigripa noua in care nu putem astepta, existind riscul real ca un virus pt care nu exista imunitate sa ne imbolnaveasca pe toti.
    2. Nimic din ceea ce s-a facut nu este ilegal sau contrar nivelului actual al stiintei. Asa se procedeaza (aproape experimental) in cazul vaccinurilor destinate virozelor sezoniere.
    3.Am citit si tot recitit nota asta: “deci considera studiile referitoare la adjuvanti drept speculatii, respingandu-le din start… -n.n” Vreau si eu o trimitere catre studiile care arata ca adjuvantii folositi la vaccinuri sunt periculosi pentru sanatatea omului. Chiar sunt foarte interesat profesional de acest aspect!
    4. Cred ca esti prea circotas (si eu sunt). Intre cele doua afirmatii: “nu exista absolut niciun motiv de ingrijorare pana in prezent” si “numarul mic de persoane care au primit vaccinul anti AH1N1 impiedica exprimarea unor certitudini privind siguranta” consideri ca exista o perfecta contradictie.
    Hai sa vedem daca este asa: afirmatia 1 arata ca pina acum nu avem motive de ingrijorare (este o certitudine legata de prezent)- deci nu exclude ca pe viitor sa avem; afirmatia 2 spune ca numarum mic de persoane impiedica certitudini privind siguranta (pentru viitor). NU ESTE ABSOLUT NICI O CONTRADICTIE!
    5. Constat ca predictia mea s-a implinit, gripa noua s-a comportat ca o gripa sezoniera. Acesta este cu adevarat un subiect de discutie chiar daca nu este la fel de spectaculos. Ministerul Sanatatii ar trebui sa prezinte un raport, de preferinta prin intermediul profesorului Streinu-Cercel, sa arate premisele, ipotezele, starea de fapt si concluziile. Altfel, data viitoare, cind cineva va striga foc – nu va mai sarini nimeni nici cu o cana de apa.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare