FALIMENTUL SE APROPIE DE ROMANIA / TELEVIZORUL CA BABYSITTER / Seniorii razboiului / Manipularea vremii si a oamenilor / ORTODOXIA PASTEURIZATA (Stiri 21-22 martie 2010)

23-03-2010 15 minute Sublinieri

23% dintre angajaţi lucrează 10-12 ore pe zi, 66% fac ore suplimentare iar 45% dintre ei se simt extenuaţi când ies de la serviciu. Cu toate acestea: 85% sunt mulţumiţi de program, 78% de volumul de muncă, 59% de salariu iar 82% susţin că sunt, de asemenea, mulţumiţi de relaţia cu şefii. Angajatul român pare a fi întruchiparea celor mai frumoase aşteptări ale patronilor: lucrează mult, e mulţumit de salariu şi de colegii săi, face ore suplimentare din proprie iniţiativă, iar dacă este pus în faţa unui abuz la serviciu, sunt 23% şanse să nu facă absolut nimic. Mai mult decât atât, 82% dintre români susţin că sunt mulţumiţi de relaţia pe care o au cu şefii lor. Acesta este portretul robot al angajatului român, aşa cum reiese el dintr-un sondaj de opinie al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) făcut public luni. În medie, 23% dintre angajaţii români lucrează 10-12 ore pe zi, în timp ce marea majoritate, respectiv 60%, lucrează zilnic 8-9 ore. În ciuda programului prelungit însă, 85% dintre ei sunt mulţumiţi de programul de lucru şi 59% de salariul lunar pe care îl ridică de la casierie.[…]

INFO PLUS Cine este vinovat dacă un angajat intră în comă la serviciu

Sondajul s-a derulat în perioada 16-17 martie, la câteva zile după ce o angajată a unei companii din Bucureşti a intrat în comă la serviciu, ulterior ea pierzându-şi viaţa la spital. Întrebaţi despre acest incident, dintre cei 81% de respondenţi care au auzit de caz, 59% au susţinut că firma poate fi considerată vinovată, 23% că nu, iar 18% au fost indecişi sau nu au răspuns.

FMI avertizeaza ca statele cu economii dezvoltate care se confrunta cu deficite bugetare ridicate ar trebui sa inceapa sa isi pregateasca cetatenii pentru masurile de austeritate de care va fi nevoie incepand de anul viitor. John Lipsky, prim-adjunct al directorului FMI, a vorbit la o conferinta pe teme economice organizata la Beijing de o perspectiva sumbra a ajustarilor fiscale, necesara pentru a ameliora problemele sistemelor finantelor publice, transmite Radio Romania Actualitati. John Lipsky a afirmat ca ajustarile necesare vor fi atat de semnificative, incat vor impune restrictii asupra sistemelor de ajutoare de sanatate si sistemelor de pensii, vor determina scaderea cheltuielilor publice si introducerea unor masuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atat prin modificari ale politicii fiscale, cat si printr-o mai buna colectare a impozitelor. FMI estimeaza ca printre potentialele masuri aflate la discretia guvernelor se numara consolidarea legislatiei de responsabilitate fiscala si imbunatatirea sistemelor de colectare a taxelor si impozitelor. De asemenea, reformarea sistemelor beneficiilor de stat, prin masuri precum cresterea varstei de pensionare, ar avea efecte fiscale favorabile pe termen lung, mai apreciaza FMI.

Economia Greciei rezistă fără împrumuturi până în aprilie

Merkel îl contrazice pe Barroso: Summitul UE nu trebuie să discute salvarea Greciei (asadar, Germania e pe post de baiat rau, iar Bruxelles-ul, pe post de baiat bun si salvator).

 • Ziuaveche:

Germania propune procedura de insolventa pentru tari

Autoritatile de la Atena au avertizat ca Grecia ar putea deveni prima tara din zona euro care cere bani de la Fondului Monetar International daca nu va fi ajutata de Uniunea Europeana. Pe de alta parte, Angela Merkel sustine ca Grecia nu are nevoie de ajutor financiar, iar presedintele Germaniei, Horst Koehler, spune ca ar trebui elaborat un “mecanism de insolventa” pentru tari. Presedintele Germaniei, Horst Koehler, fost sef al Fondului Monetar International (FMI), a declarat, sambata, intr-un interviu acordat revistei Focus, ca ar trebui elaborat un “mecanism de insolventa” pentru tarile care nu mai fac fata datoriilor de stat, informeaza Mediafax. Koehler a aratat ca sunt necesare masuri care sa fie utilizate in cazul statelor cu datorii prea mari, similare procedurilor de insolventa aplicate in cazul companiilor. Oficialul a subliniat ca ideea nu se refera la Grecia. Statul elen se confrunta cu probleme serioase in sistemul finantelor publice, cu un deficit bugetar de peste 12% din PIB si o datorie publica de 120% din PIB. “Este posibil sa existe tari care nu vor putea face fata propriilor datorii. De aceea este timpul sa ne gandim la ceea ce pana acum era de neconceput. Avem nevoie de o procedura metodica de insolventa nu numai pentru companii, ci si pentru state“, a afirmat presedintele Germaniei.

 • Mises.ro:

Este criza financiară actuală inerentă evoluţiei capitalismului?

„Criza financiară actuală este inerentă evoluţiei capitalismului…”

Scopul acestui articol va fi contrazicerea acestei sintagme care în vremurile actuale este din ce în ce mai des vehiculată nu numai în viața de zi cu zi, ci și în cercurile politice și academice, mai ales în contextul actualei crize economice. În această lucrare se va încerca o argumentare solidă pentru a apăra sistemul capitalist de tip laissez – faire de criticile care în opinia autorului sunt oarecum nefondate din punct de vedere economic, și în anumite cazuri, chiar și din punct de vedere moral/etic. […]

A. Trăim la ora actuală intr-o societate de tip capitalist?

[…] În idea de a demonstra că sistemele economice actuale sunt departe de noțiunea de capitalism laissez-faire trebuie numai să aruncăm o privire asupra celei mai liberalizate economii a lumii, S.U.A., care este considerată actualmente simbolul capitalismului și al libertății economice. Două argumente extrem de solide pot fi aduse pentru a contrazice actualul mit legat de faptul că SUA reprezintă un sistem de capitalism laissez-faire:

·În Statele Unite, cheltuielile guvernamentale reprezintă aproximativ 40% din venitul național, fără a pune la socoteală agențiile guvernamentale cu cheltuieli masive precum Fannie Mae și Freddie Mac. Se poate considera o societate în care statul își apropriază jumătate[5] din venituri un sistem capitalist sau o piața liberă?

·În America există 15 departamente federale care au ca unic scop intervenția în procesul pieței libere în domenii ca: sănătate, transport, imobiliare, educație, mediu, agricultură etc.

Bazându-mă pe aceste argumente, îmi susțin afirmația că SUA este departe de a reprezenta un sistem capitalist de tip laissez-faire, sistem în care intervenția statală s-ar limita la existența aparatului de justiție și protecție (respectiv poliție, curți de justiție și apărare națională). Deși această demonstrație ar fi oarecum suficientă pentru a arăta că apariția crizelor economice nu poate să fie inerentă sistemului capitalist atâta timp cât acesta nu este pus în practică, este necesar să încercam să oferim un răspuns la următoarea întrebare.

B. Se poate vorbi despre o evoluție a capitalismului in ultimele decenii?

Marea Depresiune a avut consecințe care s-au manifestat nu numai în viața de zi cu zi, dar și în dezvoltarea științei economice. Două mari tendințe s-au dezvoltat și au avut repercusiuni importante în sfera economiei. Astfel, s-a pus la îndoiala sistemul democratic, apărând și dezvoltându-se Uniunea Sovietică, și s-a pus la îndoială doctrina de tip laissez-faire, prin lideri de opinie economiști ca John Maynard Keynes si John Kenneth Galbraith, care considerau că economia este de tip mecanicist, lucru ce implică necesitatea intervenției statale pentru a corecta „greșelile” datorate mecanismului automat al pieței[8]. Aceste idei au dus practic la moartea curentului liberal clasic în economie și au avut ca și consecință faptul că statul a jucat un rol din ce în ce mai activ, implicându-se adânc în viața de zi cu zi a cetățenilor.

C. Dacă nu capitalismul este responsabil pentru actuala criză, atunci cine este?

[…] În această nouă lumină, putem defini boom-ul inflaționist ca pe o perioadă în care grave erori antreprenoriale sunt puse în practică (malinvestițiile), nefiind deloc o perioadă pozitivă în sensul strict al cuvântului. Pe de altă parte, depresia reprezintă un proces necesar și folositor în care piața modifică structura de producție în virtutea dorințelor consumatorilor[18]. În concluzie, datorită teoriei enunțate în paragrafele precedente, putem oferi răspunsul la întrebarea menționată mai sus. Astfel, responsabilă pentru criza actuală economică (deoarece se întinde mult în afara domeniului financiar) este însăși intervenția statului în economie, mai exact intervenția inflaționistă a băncii centrale, care duce la expansiunea creditului bancar[19].

E. Presupusele cauze ale crizei – „dereglementarea” și „speculația”

[…] Primul punct care merită aici menționat, este că deși se vorbește despre o dereglementare, fictivă în opinia mea, încă de la începutul acestui eseu am arătat că statul are o tendință istorică covârșitoare de creștere, în nici un caz de scădere. Chiar si ignorând acest lucru, cu privire la piața SUA de locuințe (care se menține ca centru actual al discuției legate de criză), Robert Murphy[31] menționează într-un articol că singurele exemple concrete de dereglementare care se pot găsi pe această temă sunt eliminarea restricțiilor din legea Glass- Steagall (exemplu care este omniprezent) și Commodity Futures Modernization Act în 2000[32]. Cu toate acestea este oarecum ciudat ca cineva să-și bazeze o teorie pe două picături de dereglementare într-un ocean American din ce în ce mai socialist[33]. Dar chiar dacă se admite idea că s-a produs o oarecare dereglementare în sfera financiară, susținătorii tezei etatiste par să treacă cu vederea reglementările de-a dreptul scandaloase care s-au produs chiar în sectorul imobiliar al SUA. În mod ironic, „activele toxice” imobiliare au fost create tocmai datorită faptului că guvernul SUA, încă din anii 1970 a încercat, și ulterior reușit, să atace criteriile pe care băncile le foloseau pentru garantarea creditelor prin ipotecă[34]. Astfel, autoritățile americane au făcut tot posibilul să se asigure că toți cetățenii au acces la credite pentru locuințe, mai ales minoritățile și cei cu salarii mici, dar au ales ca mijloc de soluționare relaxarea criteriilor de oferire a împrumuturilor. Voi menționa aici doar două exemple de reglementari care și-au ratat total scopul, Community Reinvestment Act – 1977, prin care băncile erau forțate să își desfășoare activitatea integral pe toată suprafața pe care operau, neputând spre exemplu să evite suburbiile sau cartierele sărace, și Home Mortgage Disclosure Act 19, care sugera că fiecare bancă era evaluată și primea un punctaj pentru modul în care era respectat CRA. […]

Prin cele câteva argumente pe care le-am enunțat mai sus sper că am reușit să conving cititorul că actuala criză nu reprezintă un eșec al pieței, ci un efect normal și previzibil din punct de vedere economic, al intervenției statului în economie. Astfel, apărarea intervenționismului fără a avea o bază solidă de teorie economică pare să fie o caracteristică dominantă, nu numai a specialiștilor de tip academic, dar chiar și a opiniei publice în general.

Bernanke vrea eliminarea rezervelor minime. Adică?

Şeful băncii centrale americane este de părere că rezervele minime obligatorii ar putea fi eliminate, pentru a spori lichiditatea pe piaţă (vedeţi nota 9 din acest speech). Dacă ar fi pusă în practică, măsura ar marca un punct crucial în evoluţia sistemului bancar. De ce? […] Până una-alta, măsura imaginată de Bernanke arată cu vârf şi îndesat fragilitatea extremă la care a ajuns activitatea bancară contemporană. Conceptul de solvabilitate dispare odată cu cel de rezerve. Şi de ce s-ar întâmpla asta, dacă nu pentru motivul că băncile sunt oricum insolvabile?!

Liberalism colectivist de pașoptist, bănci centrale cu mâța-n sac, Wilhelm Tell pe finanțe și Big Brother hard/soft

 • Adevarul:

Un Fond Monetar European ar ajuta România

Europa nu mai are bani de şcoală

Pe întregul continent au loc reduceri de buget, concedieri de personal şi tăieri de investiţii. Unele universităţi britanice riscă falimentul, iar experţii avertizează că instituţii de vârf ale Europei ar putea dispărea din topurile internaţionale.

***

Televizorul a devenit in cazul a numeroase familii un fel de babysitter. Parintii isi vad de treaba si de serviciu cu un minimum de efort in supravegherea copiilor, pentru ca televizorul le solicita toata atentia si energia. Avertismentul a fost lansat, in mod paradoxal, de o prezentatoare din Marea Britanie.  “Parintii responsabili vorbesc cu copiii lor, dar milioane de copii nu sunt supravegheati cand parintii lucreaza, iar multor parinti nu le pasa. Televiziunea este folosita ca dadaca, iar copiii se uita la programe groaznice, care nu le reflecta vietile”, a continuat vedeta britanica. Avertismentul vine pe fondul publicarii unor sondaje care arata ca tot mai multe programe pentru copii sunt importate si ca autoritatile acorda bugete tot mai mici realizarii unor emisiuni dedicate celor mici.

In varsta de 60 de ani,  Floella Benjamin a catalogat exporturile de seriale precum Hannah Montana drept un mod de a “prosti” tinerele generatii.Mintea unui copil este ca o panza alba. Sa formezi o opinie despre o lume nerealista – o lume ca un balon din guma de mestecat de distractie, zambete si finaluri fericite – nu este un lucru pe care trebuie sa il facem pentru copiii nostri. Cand parintii se aseaza si vad ceea ce urmaresc de fapt copiii lor, sunt socati de modul in care show-urile importate de televiziune ne prostesc copiii”.

 • Mises.ro:

Note şi reflecţii pe tema educaţiei (II)

Note şi reflecţii pe tema educaţiei (III)

Educaţie, nu învăţământ

 • Saccsiv:

EDUCAREA voit gresita a copiilor, componenta esentiala in formarea OMULUI DE TIP NOU, cetateanul cimentat in material, fara idealuri, consumatorul-unealta pefect

“Da-le voma”

Cu vreo trei ani in urma, in cadrul unei emisiuni a unui post tv cu acoperire nationala, in timpul careia se discuta cam care ar fi misiunea mass-media pe acest pamant, toti realizatorii de programe si analistii stransi la acea masa au fost de acord in a critica un mare sef al unei televiziuni nenumite, dar pe la care se parea ca trecusera majoritatea. Si toti s-au aratat indignati de o expresie ce acel sef e pare ca o folosea pe vremea aceea repetat: “Da-le voma”. Pretioasa indicatie era adresata realizatorilor de programe ale respectivului post, iar “voma” trebuia data telespectatorilor. Nu au specificat numele personajului, dar am o banuiala. Dar cum banuiala nu e certitudine, ma abtin de la a o expune public. Pot spune doar ca sigur nu este Dan Diaconescu, in caz ca va duce gandul la OTV. Conteaza insa mai putin numele aceluia, ci “filozofia” sa. De fapt, diferenta dintre el si ceilalti sefi de televiziuni este ca a recunoscut a face ceea ce cu totii fac. Iar acei realizatori de programe si analisti, ce s-au aratat oripilati de expresie, in variante mai mult sau mai putin soft, fac acelasi lucru …

*

 • Hotnews:

Memorandum adoptat la Toplita: In Covasna, Harghita si Mures a fost creat de facto un stat in stat

Este inacceptabil ca un roman sa nu se poata angaja in Harghita si Covasna, afirma Victor Ponta, la Forumul Civic al Romanilor

Marko Bela: Victor Ponta a luat o decizie iresponsabila, de atatare a unor sentimente antimaghiare

Ayatollahul Ali Khamenei acuza SUA de “complot” impotriva Iranului

Un chinez a publicat o lucrare ce descrie cum intregul sistemul de electricitate al SUA poate fi pus la pamant

Fără doar şi poate, începe o săptămână deosebit de tensionată şi posibil plină de volatilităţi în pieţele financiare. Ceea ce la început părea a fi o luptă de uzură între China şi SUA şi-a depăşit rapid acest statut ajungând în acest moment la declaraţii şi ameninţări făţişe. Lupta dintre cei doi giganţi a avut mai multe etape şi seamănă unei crize conjugale. Dacă până acum, sub ameninţarea efectelor crizei, cele două state au acţionat practic la unison văzându-şi interesul, spectrul revenirii economice le-a readus aminte că reprezintă două sisteme politice opuse. Astfel, întâlnirea dintre Obama şi Dalai Lama precum şi spinoasa problemă a Taiwanului au fost extrem de greu digerate de autorităţile comuniste, iar replica pare să fi fost tratamentul coercitiv aplicat Google şi altor câteva companii mari. Cu toate că este vorba de o problemă a unor companii, prefer să cred că şicanele guvernului chinez nu sunt întâmplătoare. Mai mult ca sigur, asaltul asupra Google are pentru autorităţile comuniste şi o valoare simbolică, fiind de fapt o tragere de urechi a SUA. […]

Rezultatul votului era încă incert duminică după-amiază, fiind nevoie de o majoritate de 216 voturi pentru ca textul să fie adoptat, când liderii democraţi au obţinut sprijinul neaşteptat al democratului Bart Stupak, un opozant al avortului, precum şi al partizanilor săi. Acest sprijin preţios a apărut în urma unui compromis din partea preşedintelui Barrack Obama, care i-a promis congresmanului Stupak că va semna un decret prin care să reafirme interzicerea finanţărilor federale pentru avorturi. Aflând că Stupak şi-a schimbat opţiunea de vot, a fost stigmatizat de republicani, care l-au poreclit: “ucigaş de bebeluşi”. Democraţii au ezitat mult timp să voteze pentru o reformă pe care sondajele o arătau nepopulară.

 • Antena3:

Croaziera pentru gay

Premiera in industria turistica din China. Pentru prima data, portul Sanhai a fost punctul de plecare al unei croaziere rezervate in exclusivitate homosexualilor. E drept ca pasagerii nu erau chinezi, ci americani. Dar evenimentul dovedeste ca autoritatile chineze incep sa-si schimbe atitudinea fata de gay.

Romani in infernul haitian

Haiti este o tara facuta praf de cutremur, cu o societate prabusita si fara resurse proprii, cu o structura statala aproape inexistenta. Capitala Port au Prince este acum sub asediul banditilor, al criminalilor, al hotilor si al violatorilor.

Dereglările de vedere sunt cauzate de statul în faţa unui monitor ore în şir. Specialiştii spun că, deşi monitoarele au tot felul de filtre care să nu afecteze ochiul, lipsa pauzelor scurte la un interval de o oră sunt cauza apariţiei acestor afecţiuni. Astfel, este indicat ca persoanele care lucrează în faţa unui calculator să facă o pauză de maxim 10 minute în fiecare oră. În plus, se recomandă ca monitorul să fie aşezat perpendicular cu ochii, iar distanţa să fie de cel puţin 25 de centimetri şi maxim 35 de centimetri.

Probleme cu auzul. Acestea apar din cauza folosirii pe o perioadă de timp îndelungată a mp3 playerelor sau ipod-uri, la un volum ridicat. Potrivit specialiştilor, adolescenţii sunt predispuşi la aceste afecţiuni. Astfel, se recomandă limitarea folosirii acestor dispozitive la maxim o oră pe zi. Mai mult, reducerea volumului la care se ascultă muzica este o altă măsură pentru prevenirea apariţiei problemelor grave de auz.

Formarea de cheaguri de sânge în special în zona picioarelor este o afecţiune cauzată de sedentarism. Potrivit experţilor, afecţiunea se manifestă prin apariţia durerilor articulare, care apar atunci când vrem să ne ridicăm. Se recomandă mişcarea chiar şi atunci când munca nu implică acest lucru. Zece minute de plimbare prin birou pare a fi soluţia ideală pentru a preveni apariţia cheagurilor.

Depresia este o afecţiune comună în rândul tinerilor. Experţii precizează că termenele limită presante şi stresul sunt principalele cauze ale apariţiei stărilor de anxietate, a atacurilor de panică şi a depresiei, care pot conduce chiar la apariţia bolilor cardiovasculare sau producerea infarctului. Se recomandă stabilirea unui program riguros şi evitarea amânării lucrărilor până la termenul limită, pentru a nu claca.

Ortorexia nervoasă este din ce în ce mai frecventă în rândul adolescenţilor. Potrivit specialiştilor, este o afecţiune caracterizată prin obsesia pentru alimentaţia sănătoasă, împinsă la extrem. De regulă, aceste decizii alimentare sunt greşite şi pot duce până la înfometare, lucru ce provoacă apariţia problemelor de sănătate pe termen lung.

Una dintre cele mai controversate secte internaţionale, „Copiii Domnului”, şi-a făcut „cuib” în România. Cea mai mare comunitate, formată din 21 de oameni, se află în Timişoara.Şapte bărbaţi îşi împart la propriu şapte femei. Împreună cresc şapte copii. Cel mai mic e un băieţel de un an şi jumătate, iar decanul de vârstă are 64 de ani. Adepţii cultului trăiesc la comun. Pretind că Dumnezeu le-a zis să vină în România pentru a răspândi „legea iubirii”. Sectanţii sunt cu toţi străini, din Statele Unite ale Americii, Spania, Bulgaria şi Germania. Legea cultelor din România le-a asigurat liniştea, departe de scandalurile sexuale pentru care „Copiii Domnului” sunt acuzaţi în Occident. Bizara comunitate trăieşte de patru ani în Timişoara, într-o vilă de lux din aproprierea Iulius Mall, pe o stradă pe care locuiesc mulţi judecători, procurori şi poliţişti. Au mereu obloanele trase şi gratii la poartă. Nu muncesc. Culmea ridicolului, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Regia de Transport în comun le finanţează „activităţile”. […] Traiul în comun e obligatoriu şi nimeni din afară nu are acces. „În Evanghelia lui Ioan, scrie clar: «Toţi cei ce credeau erau împreună, la un loc, şi aveau toate de obşte»”, recită Phillip dintr-un Nou Testament. Orgiile sexuale le fac unii cu alţii, indiferent dacă e sau nu căsătorit cineva. Dar „ne protejăm”, declară Phillip.

ÎNŞELĂCIUNE Abonaţi la bani publici

Asociaţia Contact – Counseling and Care, în cooperare cu The Family International, a fost sponsorizată de Regia Autonomă de Transport Timişoara, în august 2009, cu 3042,30 de lei. Au profitat de neştiinţa autorităţilor şi au luat bani publici, chiar de la regia municipalităţii, care era declarată în pragul falimentului. Potrivit RATT, sponsorizarea a constat într- un autobuz care a făcut în perioada 1–30 septembrie, şi ulterior până pe 4 octombrie, curse între tabăra de agrement de la Chevereşu Mare şi Centrul Regional de Afaceri din Timişoara. “Le-am asigurat transportul pentru 40 de tineri între 17 şi 18 ani, care activează ca voluntari”, a declarat Mihaela Jugaru, RATT. Reprezentanţii asociaţiei s-au prezentat ca „o organizaţie al cărei obiectiv este de a veni în sprijinul societăţii prin organizarea şi implicarea în activităţi care susţin dezvoltarea armonioasă şi progresul personal al membrilor societăţii pe plan edu caţional, cultural, emoţional, moral şi fizic”. (Georgeta Petrovici)[…]

DISPERARE Un fost membru al sectei se sinucide

„Copiii Domnului” au publicat, în 1982, o carte în care Ricky Rodriguez, un fost membru, apare alături de sora sa în activităţi sexuale cu adulţi, „The Story of Davidito”. Cele 762 de pagini erau menite să descrie educaţia şi viaţa sexuală în comunitate. FREECOG a distrus cartea, dar copii ale ei încă există. În 2005, Ricky se sinucide, dar nu înainte să-şi omoare mama. Odată cu începutul anchetei FBI, Noah Thomos, un fost membru al sectei, face primul documentar despre „Copiii Domnului”. Este lansat în ianuarie 2007, în Utah, şi are 75 de minute. Membrii sectei l-au contestat violent pe Noah, ceea ce a făcut ca filmul să aibă un succes şi mai mare.

***

În 2004, în mass media româneşti a avut loc o „mineriadă“ pusă la cale de trusturile Ringier şi Vaz. Majoritatea comentatorilor a explicat maniera scandaloasă în care au acţionat noii proprietari ai „Evenimentului Zilei“ şi „României libere“ prin prisma „pedeserizării“ presei româneşti şi a goanei după profit. La acea vreme mi-am exprimat un punct de vedere opus. În opinia mea, bătălia pentru cele două cotidiane avusese loc în contextul transformării locuitorilor din Estul Europei în consumatori manipulabili şi cetăţeni docili ai Uniunii Europene. În patru ani, sub patronajul grupului Ringier, „Evenimentul Zilei“ va reuşi trista performanţă de a deveni un cvasitabloid înhămat la căruţa senzaţionalismului, „corectitudinii politice“ şi nihilismului manelizat. Preluarea sa recentă de către un mogul local nu pare să-i fi schimbat direcţia ideologică. Dată fiind calitatea de oficios al neocominternismului cu faţă neoliberală unul dintre editorialiştii ziarului este chiar Vladimir Tismăneanu – nu-i de mirare ca „Evenimentul Zilei“ a lansat o campanie antiortodoxă în Postul Mare. De data asta atacul la ortodoxie a recurs la o argumentaţie „precauţionistă“. Un articol publicat recent a aruncat o fumigenă în mijlocul credincioşilor ortodocşi: împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă prezintă un înfiorător factor de risc pentru sănătatea publică. Ori renunţăm la linguriţa de argint şi o adoptăm pe cea de plastic, de unică folosinţă, ori riscăm să ne căptuşim cu toate bolile de pe lume. Încercarea de a impune în România o ortodoxie cu risc zero este de-a dreptul totalitară. Se încadrează în logica ingineriilor sociale practicate de „elite“ în ultimii douăzeci de ani. Scopul urmărit: transformarea ortodoxiei noastre într-un „habitat“ religios locuit de credincioşi politic corecţi. Neoliberalii, neoconservatorii şi socialiştii de azi rareori recurg la violenţa făţişă. Ei distrug germenii şi viruşii periculoşi pentru ideologiile lor prin „pasteurizare“ şi „omogenizare“. De douăzeci de ani „elitele“ tot încearcă să pasteurizeze ortodoxia, să-i reducă realitatea vie la o masă standardizată, cu reacţii previzibile. Produs igienizat, ortodoxia ar urma să devină o spiritualitate panteist gnostică, un creştinism de platou, o religie pietistă iubitoare de Umanitate şi Drepturile Omului. O marfă de vânzare pe piaţa religioasă a „veacului acestuia“. O astfel de religie ar servi „necesităţilor spirituale“ ale sclavului fericit, fantoşa maleabilă care trebuie integrată „fără durere“ în sistemul global. Ortodoxia-habitat aseptizat s-ar confunda cu o simplă tehnică de adaptare la mediu în genul psihoterapiilor şi politicilor consolaţioniste ale „grijii faţă de om“, multiculturalismului şi diverselor specii de „umanitarism“. Ar fi naiv să credem ca „elitelor“ noastre globalizate le pasă de „igiena“ Sfintei Împărtăşanii. Pasteurizarea nu-şi propune să distrugă germenii bolilor ci să lichideze virusul libertăţii şi bazele ontologice ale comuniunii personale întruchipate de Biserica lui Hristos. Înlocuirea linguriţei de argint cu una de plastic trivializează relaţia noastră cu Dumnezeu şi cu aproapele nostru. Dintr-un frate şi o soră întru Hristos, aproapele devine un străin purtător de agenţi patogeni. Relaţia iubitoare este înlocuită de o relaţie toxică, bazată pe repulsie şi suspiciune. Curăţenia duhovnicească nu mai depinde de fapte, credinţă şi lucrarea Duhului Sfânt, ci de curăţenia mucoasei bucale. Nu există nici o îndoială că articolul din „Evenimentul Zilei“ i-a încurajat pe unii cititori „creştini“ să reacţioneze ca porcii, să calce mărgăritarele divine, nesocotind îndemnul lui Hristos („Să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor ca nu cumva să le calce în picioare“ – Matei 7, 6). Grohăitul ce răzbate din multe comentarii ar trebui să ne îngrijoreze: „Lipsa de igienă este tipică poporului român. Eu o religie mai murdară ca asta nu am văzut nicăieri. Popor murdar cu obiceiuri murdare“ / „Împărtăşania este un obicei medieval, de prostit lumea. E încă o mizerie ortodoxă pe care trebuie s-o răbdăm. Bine ca va dispărea odată cu BOR-ul, după ce se va instaura ecumenismul pe deplin / Se numeşte ortodoxie, e o boală mintală şi din câte văd, e incurabilă. O să iasă ţara asta din mocirla Evului Mediu când va scăpa de molima ortodoxă“ / „O biserică încremenită în proiect! Când a fost biserica ortodoxă receptivă la nou? Uitaţi-vă la ce se construieşte: aceleaşi biserici ca în Evul Mediu… Să nu se creadă că noi o urâm, este credinţa strămoşilor noştri, dar ar trebui făcut ceva să fie mai atrăgătoare şi să nu ne mai uităm cu invidie la cât de organizaţi şi deschişi la nou sunt alte confesiuni creştine“ / „Un lucru e sigur: nu ai cum să-i educi! Si eu sunt botezat ortodox dar aş fi vrut să nu fiu… la catolici e mult mai curat şi mai organizat, mai civilizat“ / „Campioni la asemenea mătănii sunt, de departe ortodocşii. Ar putea lua măcar câteva exemple din obiceiurile celor pe care până în ’89 i-au prigonit: catolici, protestanţi, baptişti, reformişti, … care ştiu să se adapteze din mers epocii în care traim“. Adaptarea din mers la epoca în care trăim – iată adevărata miză a înlocuirii linguriţei de argint cu cea de plastic, de unică folosinţă. Adaptarea ortodoxiei la „dezîntrupare“, decontextualizare, relativizare morală, uniformizare. Adaptarea creştinului la Brave New World. În grădina zoologică a globalizării, leul nu mai este închis în cuşcă. Este menţinut în chip de animal viu-împăiat într-o savană artificială. Prin Sfânta Împărtăşanie, când trupul lui Hristos se dă pentru noi, când Trupul-Eveniment se desfăşoară în propria noastră carne, când Trupul Său devine „mesaj“ pentru noi şi sângele-i Legea, în acel moment suprem al Sfintei Împărtăşanii, prin lucrarea Duhului Sfânt, ne smulgem din acel „Ungrund“ de uitare şi redevenim oameni înnoiţi, noi înşine evenimente. „Nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre“, îi îndeamnă Apostolul Pavel pe primii creştini. Nu putem să ne înnoim în Hristos şi în acelaşi timp să ne potrivim „chipului veacului acestuia“ – în „chipul veacului“ Apostolul Pavel vedea lumea cea veche, coruptă, supusă stagnării şi normelor status quo-ului. Dacă ne-am potrivi „chipului veacului“, relaţia evenimenţială ar deveni simplă adaptare la sistem. Duşman de moarte al globalismului, evenimentul acţionează asupra realităţii ca excedent, debordare, desincronizare, ieşire din matcă. Transformare calitativă. Nu poate fi repetat, clasificat, reprezentat („îngheţat“ într-o imagine) fiind în acelaşi timp „în ton cu lumea“ şi „în afara ei“. Ordinea aseptică visată de „elitele“ capitularde din România sancţionează prompt tot ce are potenţialul de a se transforma în energie evenimenţială. Propagandiştii Vajnicei Lumi Noi promovează în mod deliberat o naraţiune a fricii, cultivă printre creştini principiul terapeutic-precauţionist şi conştiinţa vulnerabilităţii. Creştinul trebuie să uite că rolul său este să devină, prin lucrarea Sfântului Duh, „lumina lumii“, „o cetate aşezată pe un munte“ (Matei 5, 13-14) – o persoană eveniment, întrupată în istorie dar orientată escatologic. Vajnica Lume Nouă urmăreşte să extirpe Evenimentul din trupul creştinului pentru ca omul să rămână o fiinţă slăbănogită, pasivă, incapabilă de iubire şi sacrificiu. Elitele ştiu prea bine că Întruparea Logosului, ca „lumină a lumii“ poate să ofere direcţie şi în sfera politică şi socială. Şi sunt îngrozite că, odată şi odată, Evenimentul le va reda adevăraţilor creştini curajul şi „o speranţă care nu este o simplă iluzie“ (Ellul).


Categorii

Acordul cu FMI, Criza mondiala, Cultura desfraului, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “FALIMENTUL SE APROPIE DE ROMANIA / TELEVIZORUL CA BABYSITTER / Seniorii razboiului / Manipularea vremii si a oamenilor / ORTODOXIA PASTEURIZATA (Stiri 21-22 martie 2010)

 1. Apropo de ce se intimpla in triunghiul unguresc enclavizat deja de facto.

  Acum un an(noiembrie 2008) la Cluj am asistat la o conferinta organizata de universitatea de acolo, pe tema unitate in diversitate si Romania in UE cu multi invitati printre care: Gabriel Andreescu (pe care-l stiiti foarte bine),Lucian Boia (istoricul de la Univ. Bucuresti cel cu istoria imaginarului), Cristian Tudor Popescu(ziaristul), Tom Gallagher (prof. specialiazat pe tranzitia in Balcani si un mare critic la adresa Romaniei), V. Puscas (fostul negociator sef pentru Romania la UE), Emil Hurezeanu (analistul politic de la Europa LIbera de dinainte de 90) si altii mai putin proeminenti.

  La un moment dat un istoric basarabean adreseaza o intrebare-comentariu lui G. Andreescu care avusese rindul la discurs. Omu’ spunea cam asa: ” voi aici in Romania vorbiti discutii, si nu va pasa de suferinta romanilor lasati de izbeliste peste granite, inclusiv a noastra a moldovenilor care ne luptam, sintem pe baricade pentru a ne pastra fiinta noastra nationala”. Si atunci s-a petrecut ceva care m-a uimit. G. Andreescu, un personaj cu o vorba calma, chiar aparent blinda, cu un ton jos si placut, cu o infatisare de intelectual ochelarist care da impresia ca orice iesire cit de cit grobiana ii repugna a suferit o schimbare majora sub ochii nostrii de parca cuvintele respectivului il arsesera pe talpi. A dat un raspuns pe un ton rastit, si din ce in ce mai ridicat si imi aduc aminte bine ca a spus asa: dvs. in Moldova chiar daca nu sinteti prosti sinteti lipsiti de o anume inteligenta”, nu aveti viziune de ansamblu, nu intelegeti ce se intimpla in lume, sinteti rupti de realitate…. si a continuat asa pe un ton ridicat si foarte nervos, incruntat, dur, ca apoi usor- usor sa alunece spre condescenta si aroganta. Am ramas uimit … oare cum s-o fi simtit omul ala sa fie facut prost in fata si de fata cu zeci de oameni (cercetatori, academicieni, studenti, presa) care era acolo! Si de ce a fost facut prost? Pentru ca a vorbit de fiinta nationala si de ideea de a lupta pentru mentinerea ei! Iar Gabriel Andreescu care NU , NU este evreu este roman get-beget, a fost (nu stiu dac-o mai fi) consilierul lui ….Basescu!

  Ce sa mai zic de Emil Hurezeanu marele anti-Ceausist de la Europa Libera care m-a socat cind a inceput sa peroreze despre faptul ca: romanii nu au stitu sa-i pastreze pe evreii care dadeau atita stralucire si dinamism tarii asteia!!!!!!! Timp de 3 zile a cite 2-3 ore pe zi mi-a fost dat sa aud de la acesti “formatori de opinie”, cit de rai si intoleranti sint romanii, cit de incapabili de sustine o civilizatie sintem, cita nevoie avem de straini, cit de anti-semiti sintem, cit de nationalisti sintem,etc,etc.

  Si vreau sa spun ca niciodata, pe nicaieri la alte popoare, in strainate nu am vazut sau auzit o atitdine atit de anti-nationala si anti- interese nationale emanata de la oamenii acelei natii asa cum se intimpla la romani.
  Sigur, a sapat UE la radacina, au sapat evreii infiltrati si ungurii nationalisti……dar actuala situatie in care se afla tara si politic si economic si social si ca stat teritorial (care deja a inceput sa se destrame) se datoreaza noua ca popor, popor care a emanat atit de multi tradatori, cu mult peste media din alte parti (si ma gindesc la Grecia), oameni de nimic, care pentru un blid de citeva sute de euro isi vind nu doar tara dar si pe fra-su si pe ma-sa si pe tat-su…….Sigur, sint si alti romani patrioti si oameni cu coloana vertebrala….dar citi?? Pentru ca frecventa face diferenta!! o spun cu durere in suflet pentru ca este tara mea si vad ca se alege praful din ea exponential.

 2. pai ce te miri ca majoritatea romanilor sunt anti Romania? La scoala elevii nu mai invata nimic, nici macar sa scrie corect, iar istoria a devenit o limba straina pt ei. Cat despre cei maturi, ce sa mai vorbim? Se uita atat de mult, si cu atata admiratie peste gardurile vecinilor de la vest incat au uitat sa faca curat in propria ograda(tara), ba mai mult, dintr-o admiratie exagerata fata de capra vecinilor, acceptam sa ni se arunce peste gard toate deseurile si mizeriile. Ba… acceptam chiar sa ne dam curtea cu totul pe mana lor, sperand ca prin aceasta sa ii ajungem din urma (adica sa vina ei sa ne scoata din asa-zisa barbarie), uitand ca dragalasii nostri vecini au nevoie de fapt de un loc unde sa-si depoziteze gunoaiele, au nevoie de o zona tampon intre vest si est, mai au nevoie si de niste cobai pt ceva experimente interesante (cum ar fi cateva alimente modificate genetic), un teritoriu pe care sa-si amplaseze cateva scuturi refuzate de unii mai caposi, etc.

 3. ah, si uitasem de o discutie de la serv de acum cateva zile. Undeva in Romania s-a deschis un nou mall. Bineinteles, inghesuiala, lacomie, toate defectele umane scoase in prim plan de televiziuni. Concluzia colegilor mei (ca si ai vostri, de altfel)? “Ne-am facut de rasul lumii. Nicaieri nu se mai intampla asa. Suntem cei mai naspi din europa. Etc.” Dar, stiti f bine, ca si mine, ca si in alte parti se intampla la fel ba chiar mai rau (de ex. balciul cu rochiile de mireasa din America). Ceea ce vreau sa spun e ca noi avem un talent deosebit de a nu vedea mizeria de pe capul tarilor pe care le admiram fara masura, in schimb ne facem noi intre noi unii pe altii jegosi. Si ne mai miram ca ceilalti nu au nici cea mai mica consideratie pt noi.

 4. Am dat pe youtube de ceva care mi s-a parut interesant, un interviu cu un fost agent KGB, care vorbeste despre etapele in distrugerea unei tari, asa incat tu sa crezi cu adevarat ca tara ta e pierduta si sa fii cu moralul la pamanat.
  E in engleza, fara subtitrare:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZvQlPVkPnrY&feature=video_response
  Dumnezeu sa ne apere si sa ne lumineze!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare