UPDATE – OAMENII CA OILE: avalansa de “exercitii”/experimente sociale “in vivo”. Ce se urmareste, ce invatam? / PRESIUNI MAXIME, PE FRONTURI DIFERITE, PE TURCIA SI GRECIA/ Pana si Badilita descopera cum este Patriarhul Daniel/ (STIRI 17-20 martie 2010)

20-03-2010 16 minute Sublinieri

UPDATE 21 MARTIE – au fost adaugate titluri (marcate cu maron):

Un documentar difuzat de France 2 arată cum oameni plini de bune intenţii pot fi transformaţi, prin manipulare, în călăi. O femeie din România care a participat la experiment este printre puţinii care au refuzat să se transforme în torţionari

Dă-i o palmă omului aceluia de lângă tine! Nu ţi-a făcut nimic, dar, hai, trage-i una, vă spune cineva aflat într-o poziţie de autoritate. Aţi face-o? Probabil că da, arată un documentar, “Jocul cu moartea”, difuzat miercuri seară de postul francez de televiziune France 2.

80% dintre concurenţi au devenit torţionari

Realizatorii au vrut să demonstreze că oricine se poate transforma în torţionar şi le-au spus celor 80 de concurenţi, care credeau că participă la o emisiune pilot şi care erau duşi unul câte unul într-un platou asemănător celor pentru emisiunile de divertisment, să aplice şocuri electrice unui bărbat. Concurenţii ştiau că bărbatul este tot un concurent, care a răspuns greşit la o întrebare şi care era pedepsit, astfel, pentru eroare.

La îndemnul prezentatorului emisiunii, în ameninţările cu “pedeapsa” venite din partea publicului prezent în studio şi în sunetul muzicii care creează suspans, 80% dintre participanţi au respectat ordinele, continuând să aplice şocuri electrice, în pofida ţipetelor de agonie ale bărbatului şi ale rugăminţilor lui de a se opri. N-aveau de unde să ştie că bărbatul legat de scaun era un actor, iar şocurile electrice nu erau reale. Doar 16 dintre cei 80 de participanţi s-au oprit înainte de ultimul şoc, potenţial letal.

Documentarul transpune în domeniul televiziunii celebrul experiment făcut în anii ’60 de Stanley Milgram, la Universitatea Yale. Scopul experimentului de la vremea aceea era să explice de ce populaţia germană a fost atât de supusă în faţa doctrinei naziste.

Românca Maria: “Dacă sunt şeful jocului, înseamnă că pot să-l opresc”

“Este un experiment social clasic, iar rezultatele lui vor fi aceleaşi, indiferent de câte ori este făcut. Asta se întâmplă cu oamenii, atunci când sadismul lor este cauţionat de o autoritate. Dau frâu liber sadismului, fără nici un fel de reţinere, atunci când judecata lor morală este suspendată. Aşa se explică cum brutarul, vatmanul şi frizerul, înrolaţi în SS, gazau evrei fără să aibă nici un fel de insomnii, atâta vreme cât autoritatea, pe care o considerau ca atare, le spunea să facă asta”, spune psihologul Alfred Dumitrescu.

Ştie din ce aluat sunt cei care refuză să devină torţionari: “Sunt oameni care au o mai mare dificultate în a accepta autoritatea, o mai mare capacitate de asumare a propriei individualităţi sau responsabilităţi, indiferent care ar fi sarcina pe care liderul o trasează“. Maria, o bibliotecară de origine română, în vârstă de 36 de ani, a luat parte la “Jocul cu moartea”, dar a refuzat să se transforme în călău. A trăit pe vremea lui Ceauşescu şi a învăţat ceva din acea perioadă.

“Mi-am făcut griji pentru candidat. Când a început să ţipe, m-am pus în locul lui (…) În acelaşi timp, mă temeam să nu stric filmarea (…). La început, am acceptat pentru că mi s-a spus că şocurile vor avea intensitate redusă, mi-am spus: chiar dacă ar creşte tensiunea, impulsurile vor fi suportabile. Vin dintr-o ţară fost comunistă: România. Faptul de a accepta autoritatea şi de a te supune a ţinut de ideologia ţării mele. De ce am suportat asta? Pentru că a durat 50 de ani. Din fericire, Tania (prezentatoarea-n.r.) ne-a spus la început: «Voi sunteţi şefii jocului». Atunci mi-am spus: «Este o chestiune de umanitate». Şi, dacă tot sunt şeful jocului înseamnă că pot să-l şi opresc. Această frază mi-a tot umblat prin cap. Asta mi-a dat forţă”, a spus Maria în testimonialul de pe site-ul televiziunii France 2.

INFO: Joc al morţii în prime-time

Christophe Nick, producătorul emisiunii, spune că e nevoie de foarte puţin pentru a avea un joc al morţii în prime-time. “De 10 ani, numeroase canale de televiziune produc programe din ce în ce mai violente. Se aduce în faţă cruzimea, umilirea, eliminarea omului de către om. În Marea Britanie s-a ajuns la disecţia unor cadavre în direct. Una din temele favorite ale science fictionului devine actuală – pe când un joc al morţii în prime-time? Această problemă nu trebuie lăsată deoparte. De ce are nevoie o astfel de ipoteza pentru a deveni realitate? De candidaţi, de public, de un canal tv care să accepte să îl difuzeze, de telespectatori care să-şi dorească să vadă asta”.

…Stanley Milgram avea o scuza. Evreu fiind, incerca sa inteleaga cum de a fost posibil Holocaustul. A facut asadar un experiment care a ramas celebru si care-i poarta numele. Pe scurt, din 40 de subiecti, 37 au fost de acord sa electrocuteze, in numele experimentului (stiintei), un “cobai uman” pana la maximul voltaj admis – 450 de volti. De fapt, subiectul nu electrocuta direct un alt om, ci (pentru a-si usura constiinta) transmitea doar comanda unui executant. (Executantul era si el, cu o constiinta impacata – nu facea decat sa execute ordinele). Milgram a mai facut si alte experimente (Scrisoarea pierduta, Lumea e mica, etc) – dar experimentul electrocutarii a fost cel care i-a adus si perpetuat faima.

Cincizeci de ani mai tarziu, in mainile mass media, experimentul s-a transformat intr-un “Joc al Moartii” (Jeu de la Mort) la o televiziune franceza. Participantilor li s-a pus in vedere ca vor trebui, probabil, sa electrocuteze un om (in realitate era vorba de un actor) pentru a-l determina sa rasounda la o intrebare, dar ce nu face omul pentru 40 de euro? Din cei 80 de participanti, 82% au impins de maneta pana la voltajul maxim – din nou 450 de volti – in ciuda urletelor “de durere” si a implorarilor victimei (…)

Jurnaliştii  au inundat SNCF cu apeluri telefonice, după declaraţia de marţi. Declaraţia a fost ulterior retrasa de pe site. Un purtator de cuvant al SNCF a spus ca Anunţul a fost fals şi parte a unui exerciţiu. Ea a spus că a derivat dintr-o eroare “interna” – si ca nu este un atac al hackeri-lor. Ea a vorbit numai cu condiţia anonimatului, din cauza politicii companiei. http://www.huffingtonpost.com/2010/03/16/french-railway-mistakenly_n_501213.html

Nici nu s-a incheiat bine scandalul din Georgia cu privire la stirea falsa anuntata de canalulu TV Imedi cum ca Rusia a invadat Georgia si ca presedintele  Saakashvili este mort, ca o alta stire de gen apare. http://english.ruvr.ru/rtvideo/2010/03/14/video_5282961.html

De asemenea, localnicii din Dorset, Marea Britanie s-au confruntat cu o alarma privind o scurgere majora de radiatii active. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7060363.ece

Scuzele celor trei anunturi false: a fost un exercitiu. Curios ca toate acestea au avut loc in mai putin de o saptamana, in intervalul 12 -16 martie. Oare de ce?

Miroase a pavilioane false sau chiar acestia se pregatesc pentru ceva?

 • Antena3:

Panică: Franţa anunţă explozia unui tren şi sute de morţi, deşi era doar un exerciţiu

Blestemul din Pont-Saint-Esprit: Un jurnalist american susţine că CIA a drogat un sat din Franţa (VIDEO)

 • Gandul:

Export de „dispozitive de tortură”

Ieşenii s-au călcat în picioare, iar, la magazinul de bricolaje unde s-au bulucit şi ieri. Un client: „Am stat mai mult de două ore la coadă pentru patru becuri“

O ISTERIE NAŢIONALĂ: “MAI SUNT BORMAŞINI?”

Spiritul de turmă, explicat ştiinţific: într-un grup, 95 la sută îi urmează pe cei 5 la sută care sunt “informaţi”

Un studiu recent* a demonstrat faptul că oamenii adunaţi într-un grup se comportă exact ca oile, urmând orbeşte una sau două persoane care lasă impresia că ştiu în ce direcţie merg. Echipa condusă de profesorul Jens Krause a realizat o serie de experimente în care voluntarilor li s-a spus să meargă, la întâmplare, pe un hol, fără să vorbească între ei. Doar câţiva dintre ei au primit mai multe instrucţiuni. Rezultatele au arătat că este nevoie de o minoritate de doar cinci procente de “indivizi informaţi” pentru a influenţa direcţia unei mulţimi de minimum 200 de oameni. Restul de 95% îi urmează pe “cei informaţi” fără măcar să îşi dea seama ce fac.

(NOTĂ:Studiul aparţine Universităţii din Leeds şi a fost condus de profesorul Jens Krause. A fost finalizat în 2008, când datele au fost făcute publice. Sursa: www.telegraph.co.uk)

Se întâmplă şi la case mari mari: în fiecare an, americanii se calcă în picioare la magazine după Thanksgiving sau Revelion. Isteria consumistă se lasă cu morţi şi răniţi. VIDEO

România în tanga roz şi cu drujba pe umăr

Tumori şi găuri

 • Antena3:

Sute de femei s-au bătut pe rochii de mireasă într-un magazin din SUA (VIDEO)

Ritualul angajării la japonezi ţine o zi întreagă. Se recită imnul firmei şi se fac jurăminte de loialitate (VIDEO)

Totuşi, dificultăţile financiare ale reţelelor sociale sunt oarecum paradoxale, pentru că ele nu sunt nişte site-uri obişnuite, ci companii care ştiu totul despre tine. Şi dacă ar fi să parafrazăm clişeul potrivit căruia informaţia înseamnă putere, informaţia despre viaţa de zi cu zi a oamenilor este sinonimă cu totalitarismul.

Iar o astfel de forţă se află în mâinile proprietarilor de reţele sociale, precum Zuckerberg.Reţelele sociale au devenit nocive pe parcurs; acum informaţiile postate de noi pot fi folosite în scopuri pe care nu ni le dorim”, explică pentru Forbes România Karen Sternhaimer, doctor în sociologie şi profesor la Universitatea din California.

Fondatorii Facebook, Twitter sau Hi5 par să fie adepţii conceptului de „societate transparentă” al lui David Brin – unul dintre cei mai cunoscuţi autori SF americani. Brin propovăduieşte însă o transparenţă totală, în care şi privitorul este în postura de „privit”. Dar, cu cât utilizatorii acceptă mai multă transparenţă cu atât „gloanţele” publicităţii sau ale vânzătorilor de bunuri virtuale pot să-şi nimerească ţinta. Fie că vrem sau că nu vrem, deja trăim într-o astfel de societate.

David Brin, autorul cărţii „Societatea Transparentă”

Oamenii cred deseori că poziţia mea pro transparenţă înseamnă de fapt contra intimitate. Greşit. Intimitatea este un lucru bun, de care oamenii au nevoie. Transparenţa trebuie să fie o mişcare militantă de sus în jos. Noi trebuie să insistăm ca elitele să ni se arate nouă, prima dată. Toţi ne temem de Big Brother. Dar şi el se teme de noi. Soluţia este să “priveşti privitorul”. Să te uiţi înapoi. Să răspunzi supravegherii cu supra supraveghere.

Citiţi mai multe despre acest subiect în noul număr „Forbes România”

Streinu Cercel a vrut sa faca experimente pe 200.000 de copii

Tantarul “Streinu-Cercel” a fost inventat de cercetatorii japonezi

Ţânţarul modificat genetic, care atunci când înţeapă inoculează omului un vaccin, a fost realizat de cercetătorii japonezi care cred că “vaccinatorii zburători” ar putea fi folosiţi ca o nouă modalitate de a combate malaria, informează The Telegraph.

(…) Realizarea japonezilor nu poate fi aplicată încă pentru tratarea malariei, deoarece un vaccin eficient împotriva acestei boli nu a fost încă descoperit. Această metodă de răspândire a vaccinului ar putea pune probleme etice, dacă va fi aplicată, deoarece implică distribuirea în masă a vaccinului fără a obţine aprobarea pacienţilor.

În fiecare an malaria afectează 250 de milioane de persoane în lume şi provoacă aproximativ un milion de decese. Boala este cauzată de un parazit unicelular răspândit de ţânţarul anofel.

Bulgarii ne-o iau din nou înainte. Măcar de i-am urma în acţiunile bune. Dar or fi guvernanţii noştri atenţi la vecini, sau au ochii lipiţi numai de Bruxelles?

Parlamentul Bulgariei a adoptat modificari la Legea care reglementeaza Organismele Modificate Genetic (OMG) care nu vor mai permite cultivarea de plante modificate genetic in tara lor.

Dupa numeroase zile de dezbateri, Parlamentul Bulgariei a votat cele mai puternice amendamente care, desi nu includ in mod specific interzicerea culturilor OMG, fac practic imposibila cultivarea acestora de catre fermieri in scop comercial sau in campuri de testare. Astfel, Bulgaria a devenit prima tara din Europa care are o lege atat de riguroasa pentru toate tipurile de culturi modificate genetic.

 • EvZ:

Preoţii, obligaţi de Biserică să reziste în căsnicii eşuate

Parlamentarii europeni au refuzat etichetarea „sănătoasă”

REFUZ. Parlamentarii europeni au votat astăzi împotriva adoptării la nivel european a unui nou sistem codat de culori – tip semafor (roşu, portocaliu şi verde) pentru etichetarea produselor alimentare.

Cu ajutorul acestuia s-ar fi putut identifica dacă nivelurile principalilor nutrienţi (grăsimi, grăsimi saturate, zahăr şi sare) sunt ridicate, medii sau scăzute.

„În plus, sistemul codificat de culori ar fi acţionat ca un stimulent pentru industria alimentară pentru reducerea nivelurilor de grăsimi, zahăr şi sare din produse”
, susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Rafturile magazinelor din Capitală ascund boli grave

SĂNĂTATE PUBLICĂ. Mare parte dintre comercianţii de alimente din Bucureşti ignoră normele de igienă, punând în pericol sănătatea populaţiei, avertizează un raport al autorităţilor.

Capitala este mai degrabă un oraş demn de „lumea a treia” decât de Europa: sănătatea publică stă pe un „butoi cu pulbere”, pentru că mare parte dintre comercianţii de alimente ignoră nu doar normele sanitar-veterinare, ci şi pe cele de igienă; munca la negru înfloreşte; peste 80% dintre unităţile de învăţământ au fost construite înainte de cutremurul din ’77 şi nu au expertiză seismologică.

Prefectul Capitalei, Mihail Atănăsoaie a cerut ca acestea să fie expertizate pentru a se stabili gradul lor de vulnerabilitate. În ceea ce priveşte clădirile-monument, acestea sunt demolate după bunul plac al investitorilor imobiliari, iar calitatea aerului este greu de măsurat pentru că instalaţiile sunt prea vechi.

Toate aceste date sunt cuprinse în ultimul raport privind starea socio-economică a Bucureştiului, realizat de prefectură.

Razvan Exarhu: SENATUL EVZ: Te omor dacă nu mă laşi să te salvez

„În mare, lumea modernă ne tratează ca pe nişte bătrânici numai bune de trecut strada cu forţa”.

Îţi spunem noi că o să te simţi extraordinar vizavi, mamaie, matale nici nu-ţi dai seama. Noroc cu noi, că te-am ars cu ţigara ca să te laşi de fumat, că altfel puteai să te îmbolnăveşti. Pe scurt, pentru cei care au fost neatenţi, a început din septembrie 2009 marea retragere de pe piaţă a becurilor cu incandescenţă.

În Europa, termenul de evacuare e 2012, dar cum la noi e lumina asta frumoasă tot timpul şi e cald de trebuie să-l chemi pe Al Gore să-ţi arunce nişte zăpadă în casă pentru a te bucura un pic de iarnă, au băgat puţină viteză. Aşa că becul cu filament a ajuns un fel de delicatesă pentru iniţiaţi, un echivalent al cârnatului de Pleşcoi pe zona de dulie şi fasung.

Aşa cum şi fumătorii vor ajunge un fel de sectanţi, ca şi cititorii de cărţi sau ziare tipărite, poate că şi amatorii de becuri pe stil vechi vor trebui să se retragă în rezervaţii. Ştiu un loc în Bucureşti de unde se pot cumpăra discuri vinil şi unde chiar poţi gusta din deliciile unei forme nevinovate şi cool de clandestinitate.

(…)Am ridicat această mică problemă pe blog, după a nu ştiu câta conversaţie cu un prieten care găsise becuri, şi am primit nişte reacţii care m-au convins că spiritul de enclavă a fost asimilat deja. Adnana spune: Şi după aia o să ne acuze de posesie ilegală de W, sau cum? Iar Cristi a sesizat perfect dimensiunea orwelliană a fenomenului: Nu vă speriaţi, becurile nu vor dispărea, vor trece doar în ilegalitate ca şi drogurile. Preţul va creşte puţin, o să apară traficanţii de wolfram, psihologii o să inventeze o nouă etichetă, „dependenţii de filament” sau ceva de genu şi vor apărea centre de dezintoxicare unde o să te oblige să priveşti ore în şir în becuri economice până te lecuieşti. Nu vom mai spune, „hai, draga mea, să băgăm un joint pe ascuns”, va fi „hai să ne iubim la un filament mic pe ascuns”. Instalaţi-vă de pe acum draperii groase, să vă ferească de vecinele care aderă la moda green.

A intervenit şi un spirit modern, semi-ironic: io’s convins că blogării de pe la 1800 militau, aşişderea, pentru păstrarea iluminatului cu lămpi pe bază de petrol (lampant, evident) deoarece lumina asta ilectrică strică ochii. Şi Lizzie: Sloganul (titlul, adică) are iz de situaţie aievea! Iar becurile, chiar dacă iei warm white, tot sunt ciudăţele. Acelea no name, în schimb, în afară de faptul că-s chioare, ca pe vremea Împuşcatului, dau şi o frumoasă nuanţă cadaverică tenului persoanei de lângă.

Nu cred că e ceva greşit în a avea pasiuni de nişă. Dar sună cel puţin comic, dacă nu tragic, să ajungi să trafichezi becuri în plină libertate şi etcetera, ca în vremurile de aur ale dictaturii. Poate că asta e ultima staţie a rafinamentului, să practici gesturi normale, cu aerul unei conspiraţii, pentru care oricare vecin s-ar putea îndreptăţit să cheme poliţia. E mişto, de fapt.

Miliţia te putea lua pentru că nu-ţi tundeai părul în comunism, poliţia vine să te înhaţe în elveţianism pentru că nu-ţi tunzi gazonul. Suntem foarte aproape de momentul în care pompierii vor fi cei care aprind şi nu sting focul, ca în SF-urile clasice. Şi va apărea un lanţ de frizerii – La cântăreaţa cheală. Iar dacă vă arde buza după filament, vă recomand ultima resursă de Wolfram: Buzeşti cu Calea Griviţei, Philips,100 W. Tatuaje cu W se pot face în zonă. Şi să nu uit, ca de obicei, când vine vorba despre salvatori nechemaţi: Huooo!

Legendele familiei Rothschild. Părinţii globalizării

 • AL DOILEA RĂZBOI. Se spune că ei au sprijint ascensiunea naziştilor pentru a putea justifica apariţia statului Israel.
 • AURUL. O cunoscută teorie arată că preţul mondial al aurului, la Bursa Aurului de la Londra, este stabilit de Casa Rothschild. Cert este că la ceremonia anunţării cotaţiei zilnice participă şi astăzi un membru al familiei.
 • STĂPÂNII UNIVERSULUI. Printr-o reţea extraordinar de complexă, cu rădăcini sioniste, familia Rothschild controlează şi astăzi finanţele mondiale prin Federal Reserve, Bank of England sau FMI.
 • “Mucenicul”:

Aeroportul International Denver(DIA)-Apocalipsa in imagini ? (I)

Aeroportul International Denver(DIA)-Apocalipsa in imagini? (II)

Pe lângă Uniunea Europeană şi-a început activitatea Comitetul reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe.

După cum se menţionează în comunicatul adoptat în urma rezultatelor şedinţei comitetului care a avut loc la Bruxelles, membrii acestuia sunt de părere că dialogul dintre comunitatea politică şi Biserică merită „o atenţie sporită, fiind privit ca o manifestare de respect reciproc şi ca o speranţă pentru o Europă mai bună şi o orânduire socială stabilă.”

Comitetul vede în acest dialog o posibilitate „de confirmare a valorilor şi principiilor fundamentale pe care a fost edificată cultura europeană şi pe care s-a dezvoltat ulterior.”

„Printre aceste valori se numără – dreptatea, pacea, protejarea mediului, compasiunea faţă de cei săraci şi suferinzi, distribuirea raţională a resurselor financiare, condamnarea oricărui fel de violenţă, apărarea copiilor şi a femeilor, accesul tuturor la educaţie, libertatea comunicării şi a exprimării, apărarea libertăţii religioase atât a minorităţii cât şi a majorităţii, supremaţia legii” – se specifică în document.

După cum a declarat reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă Uniunea Europeană, Prot. Antonii Ilin, Comitetul reprezentaţilor Bisericilor Ortodoxe trebuie „să facă prezenţa Ortodoxiei Universale vizibilă atât pentru elitele politice cât şi pentru mass-media din Bruxelles.”

Conform spuselor sale, Europa este un spaţiu unit nu numai prin moştenirea dreptului roman şi a culturii Renascentise, „ci în primul rând prin ideea libertăţii şi a demnităţii fiinţei umane, creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, ideea personalismului şi a sobornicităţii creştine, fără de care proiectul european în sine se lipseşte de conţinut şi de misiunea sa istorică.”

Iniţiativa creării comitetului aparţine mitropolitului de Volokolamsk Ilarion, şeful Departamentului Relaţiilor Bisericeşti Externe al Patriarhiei Moscovei şi Mitropolitului de Gallia Emanuil, reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol pe lângă Uniunea Europeană, care şi-a asumat responsabilitatea de moderator al comitetului.

În planurile comitetului sunt incluse – organizarea briefing-urilor, meselor rotunde, seminarilor şi conferinţelor tematice, dedicate provocărilor actuale ale Europei contemporane, crearea unor grupuri de experţi cu atragerea tuturor persoanelor cointeresate, inclusiv a politicienilor ortodocşi, juriştilor, reprezentanţilor mass-media, a comunităţii ştiinţifice şi a O.N.G.-urilor din Bruxelles.

 • Claudiu Tarziu:

Patriarhul Daniel a căzut în dizgraţia lui Bădiliţă

Cine “reconstruieşte” Dreapta românească

De vreo zece ani încoace se vorbeşte de reconstrucţia Dreptei. Tentativele de pînă acum au eşuat, cum era de aşteptat, pentru că nu poţi uni Stînga cu Stînga şi să-ţi dea Dreapta. Acum, un grup de tovarăşi mai face o încercare, vrând să re-construiască Dreapta în jurul PD-L. Partid care încă nu ştie ce-i cu el (socialist pînă în măduva oaselor, cu panaş liberal şi ambiţii… populare, să nu zic populiste). Oricum ar da-o, nu poate fi Dreapta. Vedeţi declaraţiile liderilor şi mai ales faptele majorităţii covîrşitoare a oficialilor statului care provind din acest partid.

Principalul laborator pentru noul experiment este Institutul de Studii Populare, girat de un Consiliu Academic aflat sub preşedinţia lui Vladimir Tismăneanu, ayatolahul neoconservatorilor. şi monopolistul anticomunismului. (…)

Ca să ne fie limpede ce “Dreaptă” vor să construiască pedeliştii dar şi cît sînt ei de gînditori, Cristian Preda declară:

– Eu respect identitățile conservatoare, dar nu pot adera la conservatorism.

– Conservatorii sînt oameni simpatici, cultivați, erudiți tocmai pentru că sunt siliţi să facă un efort intelectual considerabil. Eu sînt departe de orice sensibilitate conservatoare.

– Cred, de pildă, că dreapta în România ar trebui să se definească într-o formulă laică și să ceară, între multe altele, scoaterea religiei din școli.

– Pledez pentru o laicizare a spațiului public și a spațiului educațional.

– În funcție de context aș spune [că Dreapta trebuie să se numească] “dreaptă democratică și liberală”, într-o tentativă de sincronizare cu celelalte formule ale familiei populare.

Şcolile vor fi evaluate pe baza a două mari criterii: incluziune şi performanţă. După evaluare ele vor fi clasificate pe cinci niveluri ”Excelent”, ”Foarte bun”, ”Bun”, ”Satisfăcător”, şi ”Nesatisfăcător”. Instituţiile de învăţământ performante vor fi premiate, iar cele ”nesatisfăcătoare” vor putea fi desfiinţate,De asemenea, elevii vor fi mult mai des evaluaţi. Până în clasa a XII-a, ei vor fi suspuşi la şase evaluări. potrivit proiectului Legii Educaţiei Naţionale.

Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş- Bolyai” din Cluj este de părere că înainte de a li se crea competenţele, elevii ar trebui educaţi în mod tradiţional.Pentru competenţe trebuie abilităţi fundamentale la care se adaugă educaţia. România are nevoie şi de copii educaţi, nu numai de copii cu competenţe“, a spus Andrei Marga.

 • Presa ortodoxa:

Din nou, kir Nikolaos, Mitropolit al Mesogaiei și Lavreoticii

Un pic de presiune pe turci

După cum ar trebui să știți, Republica Turcă nu a recunoscut și nici nu recunoaște jurisdicția universală a Patriarhiei de Constantinopol (ci doar jurisdicția ei asupra creștinilor de cetățenie turcă), și nici titulatura de Patriarhie EcumenicăFener Rum Ortodoks Patrigi, adică Patriarhia Romanilor Ortodocși de Fanar). (titulatura oficială turcă este

După ce săptămâna trecută, Senatul american și Parlamentul suedez au recunoscut genocidul armenilor (recunoscut anterior doar de Parlamentul Francez, cel Canadian și de Parlamentul European), evenimente care au determinat retragerea ambasadorilor turci de la Washington și Stockholm, foarte de curând, Comisia Europeană pentru Democrație (zisă și Comisia de la Veneția) a trimis Turciei o scrisoare de recomandare vizând recunoașterea statutului de Patriarhie Ecumenică a Tronului Constantinopolitan și a rolului lui istoric, așa cum a fost definit în secolul al VI-lea (hmm, foarte interesant …).

Răspunsul Ministerului de Externe turc: “Documentul menționează că: 1.Turcia nu este obligată să recunoască ecumenicitatea Patriarhiei Romane de Fanar, și 2. Statul turc nu aduce prejudicii dreptului Patriarhiei de a folosi titulatura mai sus menționată”. Adică: interesul poartă fesul. Ba chiar cu brio…

Ultima oră: Astăzi 17 martie 2010, la Erevan, Patriarhul Chiril al întregii Rusii, aflat în vizită în Armenia, însoțit de Katolikosul Karekin, a depus flori la Monumentul Victimelor Genocidului. De remarcat faptul că pe cordela cu care erau legate florile era scris: «În veci pomenirea fiilor și fiicelor poporului armean care au pierit în Genocidul din 1915. Patriarhul Chiril al Moscovei și întregii Rusii».

Suspecţii au fost reţinuţi, potrivit postului de televiziune NTV, în opt oraşe. Nu au fost dezvăluite detalii referitoare la numele acestora. Peste 200 de civili şi ofiţeri militari sunt acuzaţi de apartenenţă la gruparea Ergenekon, scrie publicaţia britanică The Guardian în ediţia online.

Aproape 40 de ofiţeri, printre care generali şi amirali, au fost acuzaţi recent în cadrul unei tentative separate de puci. Criticii acuză partidul de guvernământ AK că foloseşte anchetele pentru a-i reţine pe oponenţi.

Armata turcă – care s-a autointulat gardian al ordinii seculare turceşti – a răsturnat patru guverne din 1960 până în prezent, cu toate că puterea sa s-a mai diminuat în ultimul timp.

 • Ziare.com:

Premierul turc revine asupra declaratiei ca va expulza imigranti armeni

(…) El a cerut totusi tarilor occidentale sa renunte la condamnarea tarii sale pentru genocidul armean, acuzandu-le de ingerinta in relatiile turco-armene.

Premierul a explicat acum ca declaratiile sale urmareau “sa atraga atentia lumii in legatura cu abordarea toleranta a Turciei in acest dosar” si nu inseamna ca va fi luata imediat o decizie privitoare la expulzare.

In declaratii care au socat, atat in strainatate cat si in tara sa, seful Guvernului turc a declarat marti ca ia in calcul astfel de expulzari, daca parlamentele din lume voteaza in continuare rezolutii prin care recunosc “genocidul” armean, din Primul Razboi Mondial.

Putin sfideaza SUA: Construim un reactor nuclear in Iran

Rusia va construi un reactor nuclear in Iran, pana la sfarsitul verii, a anuntat premierul rus Vladimir Putin, joi, chiar in timpul vizitei la Moscova a secretarului de stat american Hillary Clinton, avand ca tinta perfectarea tratatului de dezarmare nucleara, dintre SUA si Rusia.

Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va construi un reactor nuclear in Iran, la centrala atomica Bushehr, pana la sfarsitul acestei veri, exact in momentul in care Hillary Clinton se intalnea, la Moscova, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru negocieri pe tema dezarmarii si neproliferarii nucleare, transmite Reuters

Anuntul a atras criticile secretarului de stat american, Hillary Clinton caracterizand drept “prematura” initiativa Moscovei, in conditiile in care Statele Unite sustin impunerea unui nou set de sanctiuni impotriva Iranului, cel de al patrulea, in incercarea de a obliga regimul de la Teheran sa renunte la programul sau nuclear.

Rusia si SUA, aproape de semnarea unui nou acord de dezarmare

Intrebata ce parere are despre anuntul lui Putin, Clinton a replicat ca Iranul poate fi lasat sa-si continue programul nuclear civil, numai daca poate asigura comunitatea internationala ca nu incearca sa obtina arme atomice, asa cum sustin Statele Unite.

“In absenta acestor asigurari, credem ca este prematura continuarea oricarui proiect, in clipa de fata, pentru ca vrem sa trimitem iranienilor un mesaj categoric
“, a declarat Hillary Clinton.

 • Antena3:

Contre Rusia-SUA pe tema pornirii centrale nucleare iraniene

SUA: Iran nu va construi o bombă nucleară în 2010

 • Antena3:

Grecia este în “stare de război” pentru a-şi menţine capacitatea de împrumut

(…) Suntem în stare de război, luptând împotriva unor interese atât în interior, cât şi în exteriorul frontierelor noastre, care vor să obţină profituri de pe urma situaţiei dificile şi a slăbiciunii în care se află Grecia în prezent”, a subliniat Papandreou.

Premierul, a cărui ţară este membră a zonei euro, încearcă să obţină sprijinul Uniunii Europene pentru a menţine finanţele Greciei pe linia de plutire, în contextul unei datorii record şi a scumpirii creditului la care Grecia poate avea acces în prezent pe piaţa internaţională.

După sosirea lor la putere în octombrie 2009, socialiştii au fost nevoiţi să revizuiască în creştere deficitul bugetar, care a atins 30 de miliarde de euro în 2009. Datoria publică acumulată se ridică la aproape 300 de miliarde de euro.

“Vrem să evităm plata dobânzilor exagerate timp de decenii, fapt care ar condamna ţara la o recesiune profundă şi prelungită“, a mai spus Papandreou. El a avertizat că Grecia va recurge la sprijinul Fondului Monetar Internaţional (FMI) “în ultimă instanţă”, în cazul în care ţara nu obţine susţinerea necesară din partea UE. Criza din Grecia se va afla în centrul dezbaterilor la summitul european de la 25 martie.

 • Gandul:

Germania, gata să lase Grecia la mâna FMI

Cât de aproape e o nouă criză imobiliară în SUA

 • Adevarul:

“Grecia ar trebui să se declare în insolvenţă”

“Grecia ar trebui să accepte să se declare în stare de insolvenţă, ceea ce ar putea servi de exemplu pentru alte state slabe”, a declarat Thilo Sarrazin. Oficialul Bundesbank, acuzat în trecut, în Germania, pentru ieşiri xenofobe, este unul din cei şase membri ai conducerii Băncii Centrale din Germania.

Europa foarte unită de Dinu Patriciu

Foarte surprinzatoare opiniile “mogulului”:

Până la urmă, întrebarea nu este cine va urma Greciei, ci care va fi politicianul care va îndrăzni să ia iniţiativa ieşirii ţării sale din zona euro. Doar aşa ar avea libertatea ca printr-o politică independentă să stimuleze viguros economia.

Profesorul Martin Feldstein de la Harvard spunea cu aproape două decenii în urmă că euro se va dovedi în timp o pacoste economică. (…)

În urmă cu 12 ani, împreună cu regretatul meu prieten Horia Rusu, spuneam că moneda unică este ultima mare greşeală a clasei politice europene. Foloasele ei sunt mai mici decât dezavantajele. Libertatea de circulaţie a oamenilor, a mărfurilor şi a serviciilor este perfect posibilă şi într-o piaţă fără o unitate de măsură unică. Riscul valutar trebuie acceptat aşa cum sunt acceptate diferenţele de productivitate, eficienţă, dar şi cele de mentalitate sau cultură. Nu suntem cu toţii la fel. A accepta diversitatea nu înseamnă imposibilitatea convieţuirii, ci doar a fi realist.

Oamenii de stiinta sustin ca Pamantul a devenit mai activ din punct de vedere seismic in ultimii 15 ani, iar fiecare cutremur puternic schimba pentru totdeauna atat viata oamenilor direct afectati, cat si structura planetei in sine.

 • Ziare.com: Beijing si Riad, afectate de furtuni uriase de nisip (Video)
 • Tone de nisip desertic au patruns sambata dimineata in Beijing, spulberate de o furtuna puternica, acoperind capitala Chinei cu o pulbere galben-portocalie.
  Autoritatile au avertizat populatia in privinta calitatii aerului, motiv pentru care putini locuitori ai orasului s-au incumetat sa mai iasa din case, acestia fiind nevoiti sa isi acopere fetele cu masti, informeaza Reuters.

  Nivelul de atentionare asupra calitatii aerului a fost ridicat la 5, situatie foarte rar intalnita. De asemenea, toti iubitorii sporturilor in aer liber au fost avertizati sa renunte in acest weekend si sa isi faca antrenamentele in interiorul cladirilor.

  Guvernul chinez si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la inrautatirea calitatii mediului, cheltuind milioane de dolari pe proiecte care vizeaza impaduriri in zonele desertice.

  Si intr-o alta zona a lumii, la Riad, capitala Arabiei Saudite, s-a inregistrat vineri o furtuna de nisip uriasa, informeaza ennaharonline.com .


Categorii

Al treilea razboi mondial, Era Big Brother, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “UPDATE – OAMENII CA OILE: avalansa de “exercitii”/experimente sociale “in vivo”. Ce se urmareste, ce invatam? / PRESIUNI MAXIME, PE FRONTURI DIFERITE, PE TURCIA SI GRECIA/ Pana si Badilita descopera cum este Patriarhul Daniel/ (STIRI 17-20 martie 2010)

 1. Tantarii sunt viitoarea seringa prin care se vor inocula vaccinurile. O metoda prin care vaccinul ajunge la cei ce se impotrivesc intr-un mod simplu si nevazut.

  http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/7473887/Genetically-modified-mosquitos-could-be-used-to-spread-vaccine-for-malaria.html

  Povestea asta imi aduce aminte de acuzatiile nord coreenilor la adresa USA cu privire la razboiul bacteriologic (la nivelul anilor ’50, in timpul razboiului coreean).

  “North Korea alleges that the US used biological weapons against Korean civilians during the war – dropping “germ” bombs containing insects, shellfish and feathers infected with anthrax, typhoid and bubonic plague on villages across the country. ”

  http://www.youtube.com/watch?v=ATS4exmEhjY

 2. Apropo de pretinsul libertarian Patriciu: un fapt notoriu care tine de calitatea sa de “patron de presa” si mentalitatea sa de Big Brother fata de angajati ne este reamintit de Catalin Tolontan:

  http://www.tolo.ro/2010/03/19/big-brother-la-adevarul/

  Big Brother corporatist pe cinste! Nici nu mai are nevoie de televiziune ca sa guste reality show-ul produs de noua organigrama, ii stau la indemina camerele cu circuit inchis cu care sint supravegheati angajatii. “Adevarul” e singurul trust media din lume in care mijloacele tehnice de monitorizare a ziaristilor le depasesc cu mult pe cele puse la dispozitia reporterilor ca sa-si faca meseria.

 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Cronica prigoanei: 50 de ani de la PROCESUL INTELECTUALILOR (I)
 4. Pingback: Război întru Cuvânt » VIRGIL MAXIM LA GHERLA – patimiri mucenicesti, ispite si proorocia despre soarta celor care se fac slugile satanei (aviz si celor de azi!)
 5. Pingback: Război întru Cuvânt » Al. Soljenitin – cum devine fiinta umana rea si cum devine buna?
 6. apropo de nisip.
  De vre-o citeva saptamini incoace, aerul este des intesat cu un praf de culoare bruna rosiatica pe care il vezi acoperind totul asta chiar daca NU a fost ploaie, chiar daca vintul NU bate dinspre sud-sud est(el este cel care aduce aici nisip saharian). Grecii spun ca atita nisiparnita ca anul asta 2o10 n-au mai vazut.

  @azucena
  pai da, un american fost actor de film care foarte probabil nu este ortodox este capabil de un minim foarte important (pentru el inprimul rind) de auto-critica si de intelegere a rolului barbatului in avort, rol foarte important. Asta ar trebui sa fie o lectie (dar nu este si nu cred ca va fi) pentru “inflacaratii” nostrii barbati ortodoxi care numai prididesc cu lectiile la adresa femeilor. Dar n-am vazut si eu macar odata un text coerent care sa dea indicatii barbatilor de cum sa se fereasca de a cadea in curvie? Sau de ce nu vor baietii se insoare si prefera concubinajul?Sau cum sa educi un barbat/baiat ca nu modelul de femeie promovat de mass-media e sotia care-i trebuie lui asa cum cred majoritatea barbatilor din ROmania ci altceva conteaza….etc,etc, da’ nu! E mai important sa dam lectii femeilor asta in timp ce ograda proprie e lasata in parasire si dezolare..

 7. @john, ai dreptate, dar cred ca nimanui nu-i pasa cu adevarat de ceea ce se intampla. Probabil ca “pedeapsa” o va primi fiecare personal, in functie de ceea ce a facut, dar in cele mai multe cazuri este prea tarziu. Fapta a fost deja comisa!

 8. Poate cineva sa-mi explice ce este cu puzderia asta de avioane care survoleaza Bucurestiul ,pulverizand fara oprire fel de fel de prafuri,unul mai sanatos decat altul.Traseele predilecte sunt peste parcurile mari din capitala, caci de …grija fata de copii ii omoara!!!! Trec si cate doua avioane unul dupa altul, ca dara baloasa pe care o lasa sa fie mai consistenta. Mai zilele trecute,ascunsi pe dupa nori au aruncat “nisip din Sahara”. Cata risipa de carburant,sa cari atata cantitatea de “nisip plin de metale grele” si sa-l arunci din avion peste greci si romani, doar pentru a le colora putin viata din gri in carmiziu.. Sanatate curata !!! Dupa parerea mea , ceea ce se intampla este fff grav. Cred ca suntem otraviti lent,sistematic, fara rusine, dovada fetele chinuite cu cearcane ingrozitoare ale majoritatii oamenilor din Romania, indiferent de varsta. Marele mister-tacerea apsoluta a oficialitatilor romane,a presei, a televiziunilor. Nimeni nu vede nimic, sau cei care practica genocidul impotriva romanilor,il imbraca in falsa haina a incalzirii globale ,motivand ca ar incerca sa “reduca fenomenul”. Alta explicatie nu pot gasi.

 9. Da, si noi am “strigat” despre asta… Nu mai am nicio indoiala ca s-a intrat deja in faza exterminarii lente, tacute, fiindca “orele sunt inaintate”, iar ortodocsii astia incapatanati trebuie cu orice chip imputinati. Nu numai ei, dar probabil ca in primul rand ei… Ne ducem incet-incet, unul cate unul, de cele mai bizare si mai rare (pana acum) boli… si fara sa stim macar de ce.

  Pe tema asta si:

  http://culianu.wordpress.com/2010/03/21/manipularea-vremii/

  PS: V-ati confruntat sau ati auzit in ultima vreme (cel putin cei care locuiti in Bucuresti, dar nu numai) cu situatia in care cineva (o urgenta) sa aiba nevoie de internare in spital si sa i se spuna ca… nu sunt locuri? O cunostinta, gravidain luna a noua si bolnava cronic totodata, careia i s-a rupt apa intr-una din noptile trecute a fost pe la PATRU spitale in toiul noptii, fiind refuzata si trimisa la plimbare, rand pe rand… motivand lipsa de locuri si faptul ca, de vreme ce ‘doar’ i s-a rupt apa si nu are INCA contractii, mai poate astepta! Situatia a fost identica la Spitalele Municipal, Giulesti, CFR II si Elias… iar la ultimul a fost primita numai pentru ca insotitorii gravidei au amenintat cu plangeri impotriva spitalului! Ce se intampla deci pana si in spitale? Si daca acum e asa, va dati seama ce va fi la un cutremur sau la o epidemie?!

 10. ma incumet sa spun aici ceea ce intrevad de cateva luni de cand urmaresc fluxurile alternative de stiri (n-am nici o pretentie de clarviziune, mai ales ca s-a mai vorbit si in alte parti de posibilitatea asta cu diferite nuante, mai degraba speculatia mea poate fi catalogata ca un simblu bluf, cacialma):
  cred ca traim ultimele zile ale internetului (si implicit extranetului) in forma libera sau quasicontrolata de astazi. urmatorul “false flag” al umanitatii banuiesc ca va fi generat de un ciberatack la scara globala (care va lovi, chipurile, interesele USA&aliati, simulat/fictiv desigur, care va duce la caderea unor structuri de securitate nationale si scurgeri de informatii care vor justifica, pentru toata lumea!!, si vor constiui un pretext suficient pentru aproape orice actiune punitiva, inclusiv militara, dar cu multiple posibilitati de nuantare in functie de modul in care va fi manipulat mediatic “dosarul” atentaorilor, dosar care va cuprinde cu certitudine China, Iran, alti actori din orientul mijlociu, posibil nuantat Rusia si cativa freelanceri independenti chipurile care vor face jocul din zona UE si South America.
  din acel moment, internetul “in banda Larga” cu care ne ameninta sistemul va deveni unul foarte greu accesibil individului neinregimentat, care nu va fi capabil sa dea garantii suficiente si parghii de control certe pentru potitia sistemului.haosul creat va justifica atat prabusirea pietelor financiare, explozia pretului petrolului si a prod. alimentare, masurile draconice politienesti de inabusire a protestelor, razboiul unde si cand interesele induse o vor cere.

 11. @Doina & @admin:
  chemtrails observate de mine personal in zona Cluj Napoca – doua zile diferite in martie,, la distanta de nici o saptamana una de cealalta. Cred ca peste 10-15 treceri intr-o dupa amiaza, uneori cate 2-3 avioane deodata. Am facut ceva poze si filmulet – daca doriti vi le pot trimite.

 12. @ Alin:

  Da, te rugam. Multumim!

 13. Pingback: Război întru Cuvânt » TOLERANTA SI “CORECTITUDINEA POLITICA”
 14. Pingback: Război întru Cuvânt » Profetismul dostoievskian “la lucru” (2): “Spre asta ne indreptam…”
 15. Pingback: TORTIONARI IN ROMANIA ANULUI 2012 (1): Ziaristul Lucian Negrea batut bestial, fara vina, de jandarmi si politisti. Huliganii lasati sa distruga, nestingherit (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt
 16. Pingback: Ioan Ianolide: RADACINI SI PORTRETE ALE FENOMENULUI REEDUCARII – IDEI SI PILDE VALABILE SI PENTRU ZILELE NOASTRE -
 17. Pingback: VASILE VOICULESCU (†26 aprilie 1963) despre SUFLETUL FARA IUBIRE. O distopie profetica exceptionala despre LOBOTOMIZAREA LUMII -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare