Lumea se clatina… Cui ii pasa?

17-05-2008 2 minute Sublinieri

De cateva saptamani incoace, toate centrele majore de analiza informatiilor au intrat pe cod rosu: a fost depasita limita de 120 de dolari la barilul de petrol, pragul critic dupa care pot urma conflicte majore, inclusiv la nivel planetar. Suntem acum la 125 de dolari barilul, iar asta plaseaza lumea in plina criza energetica, cea de-a treia pe care a cunoscut-o omenirea si, de departe, cea mai grava si cu consecintele posibile cele mai ample din cauza interdependentei datorate mondializarii“.

RĂZVAN EXARHU: Mai orice plimbare prin Europa civilizată te convinge că şi roboţii pot fi trişti. Ei pot deveni şi nervoşi când întâlnesc un comportament care nu corespunde softului pe care îl au instalat. Au un senzor care le arată că se află în faţa unei persoane care nu a urmat aceleaşi cursuri de dresaj. (…) Pare că omenirea a început să invidieze roboţii şi că se bucură să piardă fără niciun regret tot ce poate crea contururi, toate accentele care ne deosebesc de mecanismele pe care le inventăm. Nothing personal, just business este o religie care răceşte atmosfera mai bine decât orice aer condiţionat. Lumile încep să semene îngrozitor între ele şi tot ce individualizează este ţinut bine deoparte, pentru minorităţi. Adoptarea modelor culturale sau tehnologice a eliminat de mult discernământul, totul este asimilat pe loc, fără negociere, cu acel entuziasm care îi obligă şi pe cei din jur să urmeze exemplul, ca să nu pară prostănaci şi uncool. Asta face ca întotdeauna majoritatea atuurilor de care dispunem să pară secundare, ruşinoase, depăşite şi că aproape tot trebuie aruncat dacă nu corespunde normelor în vigoare ale minimalismului care goleşte şi capetele, şi spaţiile”.

***

“Noul Întâi-stătător al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara graniţelor / Russian Orthodox Church Outside Russia (ROCOR) are îndoieli asupra relevanţei Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC).

“Patriarhia Moscovei ia parte la Consiliul Mondial al Bisericilor în scopul păstrării unui dialog între creştini, dar se poate vedea că nu s-a reuşit atingerea niciunei unităţi, iar această organizaţie şi-a pierdut însemnătatea”, a spus Mitropolitul Ilarion într-un interviu apărut marţi în cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Potrivit Mitropolitului Ilarion, participarea Patriarhiei Moscovei (Biserica Ortodoxă Rusă) la această organizaţie a fost determinată şi de interesele clerului şi laicatului din străinătate, începând cu anii 1960, când Patriarhul Ecumenic Athenagora al Constantinopolului şi Papa Paul al VI-lea au abrogat excomunicările de la Marea Schismă, impuse reciproc de Biserica Ortodoxă şi de cea Catolică în anul 1054.

Au existat de atunci câteva cazuri de rugăciuni în comun, lucru oprit cu desăvârşire de canoanele Bisericii. În anul 2000, însă, Patriarhia Moscovei a afirmat în chip limpede că Biserica Ortodoxă, adevărata Biserică, este cea întemeiată dintru început de Iisus Hristos, iar creştinii care s-au despărţit de-a lungul vremii de Biserica dintru început nu sînt creştini adevăraţi şi credinţa lor este una mincinoasă. Patriarhia Moscovei arată, aşa cum arătăm şi noi, că este cu neputinţă să se ţină slujbe împreună cu cei ce s-au despărţit“, spune Mitropolitul Ilarion.”

 

 


Categorii

Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare